tateti 18.03.08, 20:44 a dlaczego chociaż z czystej przyzwoitości dziennikarskiej na końcuy tytułu nie ma znaku zapytanie.przecież to jest bzdura ale podana jako pewnik staje się tzw faktem medialnym Szczecin polskim centrum internetowym??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fj Szczecin polskim centrum internetowym IP: *.cust.tele2.pl 18.03.08, 22:47 Co to za firmy, które nie podają, ile dostanę pensji za dane stanowisko... Podobno są "zagraniczne", a tam przecież w dobrym tonie jest podać taką informację - z szacunku dla przyszłego pracownika. 1500 zł po studiach - jednych z najtrudniejszych na politechnice? Groteska. Te "wielkie" zagraniczne firmy informatyczne w Szczecinie szukają taniej siły roboczej, a nie ludzi z pomysłami. Nie jest dziwne, że wykształceni uciekają do Wrocławia czy Poznania, albo poza Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Wiara w Krzystka czyni wielkim! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.08, 22:52 Jego samego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZED Re: Wiara w Krzystka czyni wielkim! IP: *.ipspace.xilinx.com 19.03.08, 05:46 ty kielbasko to jednak tak po prostu glupi jestes. gdzie tu byla mowa o krzystku? wszystko ma byc zalezne od krzystka? moze niech ci tez tylek podciera i karmi bo widac takie masz oczekiwania od wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
stettinum Re: Szczecin polskim centrum internetowym 18.03.08, 23:00 No patrz, a ja znam osoby z Poznania, które pracują w Unizeto :). Migracja to normalka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fj Re: Szczecin polskim centrum internetowym IP: *.cust.tele2.pl 18.03.08, 23:19 .. pyrole :) musieli dostać _naprawdę_ atrakcyjne warunki, skoro wyjechali z Poznania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Fornalski Re: Szczecin polskim centrum internetowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 01:37 I widzisz, zupełnie nie rozumiesz specyfiki czym jest zawód informatyka. Uważasz że informatyk informatykowi jest równy. Ta wypowiedź pochodzi z moich ust i na stronie fornalski.blox.pl/2008/03/Ile-zarabia-informatyk-O-sledzeniu-tabelek-z.html znajdziesz pełne rozwinięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Z pracą to może nie ma problemu, gorzej z płacą IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.08, 22:52 ...no chyba, że komuś wystarcza praca dla przyjemności w "stabilnych" firmach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Szczecin polskim centrum internetowym IP: *.chello.pl 19.03.08, 00:10 "IAI-System, która prowadzi sklepy internetowe" - taaa... 12 sex- shopów... :P nie po to się kończy trudne studia, by sprzedawać domeny (home.pl, az.pl) czy gumowe lalki (ww. sex-shopy)... ciekawe, co to znaczy "centrum internetowe"?!... cóż, wszędzie marketing, PR, a najzdolniejsi wyjadą jak nie za granicę, to do innego miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
boulihacker Re: Szczecin polskim centrum internetowym 20.03.08, 11:52 > nie po to się kończy trudne studia, Trudne studia? Dziecko, proszę Cię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz i abc Re: Szczecin polskim centrum internetowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 01:49 To się dziecko wygłupiłeś. Jeżeli jesteś aż takim idiotą żeby myśleć, że Home.pl to tylko domenki to powinieneś watę cukrową w cyrku sprzedawać. Przecież Home.pl to cała infrastruktura, dziesiątki programistów rozwijających systemy hostingu i zarządzania nim. Firma osiąga największe obroty w Polsce na hostingu. IAI-System, wejdź na ich stronę lub poszperaj w internecie. Firma wchodzi na giełdę i zrewolucjonowała sprzedaż internetową nie mówiąc o rynku usług ASP. Nie wiem czego oczekujesz, może powstania Google? Do tego trzeba inteligentnych absolwentów a ty sie do nich nie zaliczasz. Firm są w Szczecinie dziesiątki. Sam niedawno założyłem jedną i mam nadzieję że za parę lat będzie tak znana jak home, iai-system czy az. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonic Re: Szczecin polskim centrum internetowym IP: 195.78.237.* 08.07.08, 07:01 Az.pl - Gigant :) LOL. Firma zatrudnia lacznie moze 10 osob w tym wiekszosc zdalnie. Moze 2 programistow ma takze faktycznie studenci ze Szczecina moga spac spokojnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xyz Szczecin polskim centrum internetowym IP: *.chello.pl 19.03.08, 01:49 Problemem Szczecina jest to, że tu generalnie płaci się pracownikom mało (ponoć jesteśmy na końcu stawki jeśli chodzi o miasta wojewódzkie) - dlatego klienci w sklepach mniej wydają, właściciele sklepów pracownikom mało płacą, a jak otwierają 'filię internetową' to też robią to najniższym kosztem. Przez to firmy zajmujące się sklepami internetowymi mniej zarabiają, mniej płacą, mniej wydają w sklepach, itd. I koło się zamyka. Gdy firmy związane z usługami netowymi zwiększą obroty (czyt. wyjdą szerzej na rynek zewnętrzny) to i zarobki wzrosną. Pytanie tylko czy "siła robocza" będzie na tyle cierpliwa - już dzisiaj trudno znaleźć w Szczecinie (ale ten problem jest właściwie globalny) kompetentych specjalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekając.na.godota publikacja przypomina mi tekst kabaretowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 06:22 Zebrała się grupa ludzi i po dyskusji postanowiła, że nie będzie konkurować z amerykanami z Doliny Krzemowej a Grzegorz Fiuk tym razem oszczędzi Billa Gates'a. Ufff usłyszałem z USA ! Amerykanie już pakowali walizki, a ceny nieruchomości po zapowiedzi tej szczecińskiej konkurencji , już powoli spadały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doradca Re: Szczecin polskim centrum internetowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 08:55 Gazeta nie wie nawet kto na tym rynku liczy się jeszcze w Szczecinie.Hey redaktorzy!Słyszeliście może o takiej firmie jak UNIZETO?To prywatna,szczecińska potężna firma jak na warunki lokalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Retor Re: Szczecin polskim centrum internetowym IP: 217.153.136.* 19.03.08, 15:50 Hehe. Komunistyczny moloch "ZETO" przekształcony w prywatną firmę. Placa malo, a i praca nudna. Rozwoj technologiczny jaki proponują to absolutne minimum zeby wygrac przetargi publiczne np. podpis cyfrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_podpisze_sie Informatycy w Szczecinie, wpisywać swoje zarobki!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 09:09 Informatycy ze Szczecina, wpisywać swoje zarobki netto. Zróbmy prawdziwą sondę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Informatycy w Szczecinie, wpisywać swoje zaro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 09:10 Wdrożeniowiec + serwis - 2050 zł netto Odpowiedz Link Zgłoś
solid.solvent Szczecin polskim centrum lotow kosmicznych 19.03.08, 09:12 rownie prawdziwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precyzyjny w większych miastach niż Szczecin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.08, 09:20 to ile jest takich miast w Polsce? Nie wiem skąd bierze się taka ignorancja i to nawet wśród samych szczecinian. Może chodziło o ludniejsze miasta ale nie większe? Podobnym tokiem rozumowania można powiedzieć, że Polska jest większa od Australii i to prawie dwukrotnie!!! Sami siebie deprecjonujemy i dziwimy się jak nas widzą w Polsce... A potem narzekamy, że jesteśmy pomijani i lekceważeni, czy odmawia nam się prawa do metropolii. A gdyby wszędzie opowiadać, że jesteśmy trzecim pod względem wielkości miastem w RP to może i świadomość w W-wie byłaby większa?! Ignorancja i wieczne narzekactwo niektórych szczecinian /zwłaszcza tych młodych/ mnie poraża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romario Szczecin polskim centrum internetowym IP: *.szczecin.mm.pl 19.03.08, 11:31 Pan Fornalski zarabia 7000 a jego pracownicy 1500. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Retor Re: Szczecin polskim centrum internetowym IP: 217.153.136.* 19.03.08, 15:52 Prosta sprawa. :) Czyli firma moze sie poszczycic srednimi zarobkami 6250zl ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: excel Re: Szczecin polskim centrum internetowym IP: *.bazapartner.pl 19.03.08, 21:07 Musiałby mieć jednego pracownika i płacić mu raz na 6-7 miesięcy... Próbuj dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIchal Szczecin polskim centrum internetowym - no pewnie! IP: *.europe.hp.net 20.03.08, 13:48 Witam, Racja Panie "Precyzyjny", malkonentow tu jest mnostwo, a generalnie maja prawa narzekac, bo na pewno sa kiepscy i nikt by ich w takich firmach nie zatrudnil. Radze spojrzec z szerszej perspektywy na Szczecin, u nas jest fantastycznie jezeli chodzi o mozliwosci dla programistow po studiach, ktorzy szukaja calkiem dobrej pracy a przede wszystkim DOSWIADCZENIA! A jak zaczniesz lapac i bedziesz kumaty w firmie, to Cie zauwaza, przyklad moj kumpel w duzej firmie IT w Szczecinie, po studiach przyszedl, na poczatek 2500 brutto, 3 miesiace pozniej 3000 brutto, minal rok, juz ma 4100 brutto. Pokazuje, ze chce sie rozwijac i jest kumaty, nie narzeka, tylko robi to co umie. I jest bardzo zadowolony. Tietoenator, BLStream, Heuthes, ORAD, Unizeto, Game-Lion,WAYN, firm jest mnostwo i naprawde dobrze placa, ale tylko dla tych co chca cos ze soba zrobic a nie roszczeniowo. Poznan, Wroclaw, hmm...tez tam jest troche firm a placa znowu nie tak najlepiej. DOSWIADCZENIE sie ma, to i w Szczecinie sa swietne pensje. 7000 zlotych to zadne halo dla niektorych tutaj. Ciesze sie ogolnie, z tego ze w Szczecinie jest coraz wiecej firm informatycznych, moze nie znowu ogromnego kalibru, ale tych co naprawde dbaja o pracownikow i ich rozwoj. Z tego co wiem, mamy dobra opinie na tego typu inwestycje w Polsce. BRAWO! Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Szczecin polskim centrum internetowym - no pe 20.03.08, 14:17 nie no bez jaj, ze zaraz centrum internetowym. Wg mnie nie ma w Szczecinie ku temu warunkow, chocby brak przetrzeni biurowej jest powaznym problemem przy rozwoju branzy IT (widac to doskonale chocby na przykaldzie Tieto). Bardzo dobrze ze sa w Szczecinie takie firmie jak wspomnae Tieto, home.pl, az czy Unizeto - bardzo dobrze, bo jak wiadomo nie wszyscy chca wyjezdzac ze Szczecina i sprawa zarobkow nie zawsze jest pierwszoplanowa - to ze czesc absolwentow moze i chce sie rozwijac w Szczecinie to super. na pewno miasto na tym zyska - rola wlodarzy maista jest czynic wszytsko zeby polepszac te mozliwosci rozwoju w Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Fornalski Re: Szczecin polskim centrum internetowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 01:41 A ty jesteś jednym z moich pracowników, że o tym wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Szczecin polskim centrum internetowym IP: *.bethere.co.uk 20.03.08, 14:28 Dlaczego zaraz bzdura? Malo osob wie, ale wlasnie w Szczecinie ulokowala swoj dzial developerski firma WhereAreYouNow Ltd z Londynu, wlasciciel jednej z najwiekszych social network zororientowanej na podroze WAYN.COM (12mln czlonkow z calego swiata). Caly czas maja wakaty na programistow, administratorow. Wystarczy zerknac na ich stronke www.wayn.com/jobs. Do tego tak jak zauwazono w artykule Home.pl i AZ, czyli dwie z trojki najwiekszych sprzedawcow domen internetowych i firm oferujacych hosting. Unizeto to glownie podpis cyfrowy. Heuthes to co prawda glownie banki, ale maja tez bardzo rozbudowany system do zarzadzania firma dzialajacy w 100% przez przegladarke internetowa. Potencjal jest. I mysle ze nowe firmy beda sie w przyszlosci pojawiac. Najwiekszy problem to tak jak ktos juz zauwazyl brak sensownej przestrzeni biurowej. To znowu jest wynikiem braku planow zagospodarowania dla wiekszej czesci miasta. Ale miejmy nadzieje, ze to sie wkrotce zmieni... Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Szczecin polskim centrum internetowym 20.03.08, 14:36 i jeszcze dodam, ze o tej bzdurze to ja mam na mysli, ze biorac pod uwage dzisiejsze realia i mozliwosci rozwoju takiego biznesu jak IT w Szczecinie to dzis mowienie o centrum jest bzdura. jest tego duzo, ale ja rozumiem, ze do centrum to wala wszystcy najlepsi, a tak zdaje sie nie jest. Co do przetrzeni biurowych to tez nie jest tak ze cala wina spada na obecnie rzadzacych miastem - realia sa takie ze w troche ponad rok czasu nie mozna w sposob zasadniczy zmienic tego co sie zastalo w kwestii brakujacych powierzchni biurowych. Moj zarzut do Krzystka jest taki, ze nie dopatruje sie unniego determinacji zeby ten stan zmienic. Widze u niego dobra wole i widze ze mam on swiadomosc tego problemu i wierze ze nie jest on mu obojetny. Natomiast nie widze tego, zeby Krzystek sobie z tym tematem radzil - juz bylem wlasciwie pewien ze wypali jego inicjatywa z Echo zeby zrobic wiekszy biurowic przy Malczewskiego i zeby tam sie rozbudwal TietoEnator - dzis widac ze nawet ten pomysl nie wypalil:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekając.na.godota Re: Szczecin polskim centrum internetowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 19:01 To tylko zabiegi pod stworzenie przedsięwzięcia - podkładki pod auspicjami aktualnych władz aby tylko przejąć śrdoki unijne. Ta zabawa jest o wielkie pieniądze a stracą je firmy, które naprawdę coś robią i potrafią. To jest po prostu wyciąganie łapy urzędactwa i polityków po potężne na tę branżę środki unijne. Odpowiedz Link Zgłoś
tateti synekurki dla kolesi 20.03.08, 19:40 Szczeciński Park Naukowo Technologiczny gdzie prezesem jast Fiuk to nic innego jak synekurka dla kilkunastu osób, natomiast z branżą informatyczną mają tyle wspólnego co ja z torreadorem. To taka przykrywka dla kolejnego nicnierobienia Krzystka, pod tytułem: będziemy robić w Szczecinie firmy usługowe z branży nowych technologii.nic nie znaczy, ale jak pieknie brzmi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha Re: synekurki dla kolesi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 22:14 taraz to pierdzielnaleś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Observ Re: synekurki dla kolesi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 15:59 Jedno jest pewne. W szczecińskim "inkubatorze przedsiębiorczości" nie warto mieć biura a w SPNT kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś