Dodaj do ulubionych

kolory naszych blokow

IP: 217.153.158.* 06.09.03, 23:50
czy zastanawialiście sie kiedyś czym kieruje sie osoba dobierająca kolory
dla ocieplanych budynków? ok, zawsze to lepsze niż szare płyty..no ale
mieszanka w stylu różu i zieleni....
może na wyprzedaży kupują te farby??
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: rado Re: kolory naszych blokow IP: 111.111.51.* 07.09.03, 10:25
      Gość portalu: hmm napisał(a):

> czy zastanawialiście sie kiedyś czym kieruje sie osoba dobierająca kolory
      > dla ocieplanych budynków? ok, zawsze to lepsze niż szare płyty..no ale
      > mieszanka w stylu różu i zieleni....
      > może na wyprzedaży kupują te farby??

no ja sie nad tym czesto zastanaawiam. slyszalem ze np. na nowym straym miescie
      robotnicy mieli wolna reke w doborze kolorow. caly szczecin zamienia sie w
      disnejlend. inna koncepcja to ta ze pani plastyk miejski bo to podobno ona
      zatwierdza te wszystkie kolory ma porobemy z glowa albo oczami ktore tez sa na
      glowie (zazwyczaj). teraz uniwerystecik na cukrowej pomalowalina zolto czerwono
      niebiesko. nie jakies tam stonowane normalne wykurwiszcze.
      pozdrawiam rado
      • piotr33k2 Re: kolory naszych blokow 07.09.03, 12:06
        najbardziej wkurzają mnie te wszystkie buraczane róże.
        • Gość: stasiek Re: kolory naszych blokow IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.09.03, 12:22
          piotr33k2 napisał:

> najbardziej wkurzają mnie te wszystkie buraczane róże.

Skądinąd wiem, że na wniesienie zmaian do projektu budowlanego, w tym na zmianę
          kolorystyki elewacji zgodnie z prawem budowlanym wymagana jest zgoda autora
          projektu, ktorym jest m.in. architekt, czy on o tym wie . Napiszcie wobec tego,
          czy uprawnione jest stwierdzenie, że jakie mamy kolory kolory elewacji budynków
          i budowli, takich mamy architektów( nie tylko w Szczecinie)?
          • piotr33k2 Re: kolory naszych blokow 07.09.03, 12:28
            myślałem że architekt oprócz ściśle techniczno-budowlano-konstrukcyjnych
            umiejetności i zdolnosci ,powinien mieć również zdolnosci plastyczno-
            artystyczne ,ale z tego wynika ze niekoniecznie jak zatwierdzają takie
            kolorystyczne ochydy.
            • Gość: stasiek Re: kolory naszych blokow IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.09.03, 12:52
              piotr33k2 napisał:

> myślałem że architekt oprócz ściśle techniczno-budowlano-konstrukcyjnych
              > umiejetności i zdolnosci ,powinien mieć również zdolnosci plastyczno-
              > artystyczne ,ale z tego wynika ze niekoniecznie jak zatwierdzają takie
              > kolorystyczne ochydy.

Należy także dopuścić taką ewentualność, że ich nikt nie pyta o zgodę, a
              efektem jest radosna "twórczość malarzy pokojowych" z firm wykonujących te
              prace. A jest w Urzędzie miasta Szczecina "licznoetatowy" Wydział Urabanistyki
              i Administracji Budowlanej, któremu ta radosna "twórczość" powinna być "solą w
              oku", a nie jest .
    • Gość: zdegustowany Re: kolory naszych blokow IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 10:58
      A widzieliście os. Gontyny?
      Kiedyś było żółto, ciepło, słonecznie teraz jest buro.
      "Lepsze jest wrogiem dobrego".
      Czy Rada Osiedla nie ma głosu w takich sprawach. Przecież tu chodzi o estetykę.
      Wieloletnią!!!!!!!
      Może każdy blok miał być w innym kolorze aby łatwiej było nr znaleźć?
      Ale w takim razie niech ktoś spróbuje określić te kolorki ;-))
      Wśród balkonów też zapanowała dowolność kolorystyczna.
      Co na to Spółdzielnia?????? Nie ma mocy??? Uwiąd starczy???
      Za kilka lat wszędzie będziemy mieli slamsy.

A może na czas remontów wywieszać do wglądu publicznego oprócz nazwy firmy
      remontowej, także nazwisko architekta, plastyka który kolory dobierał?
      Najlepiej z nr telefonu ;-))
    • Gość: zenobiusz furman AO Majowe przesadziła (SM Dąb) :)) IP: 157.25.198.* 08.09.03, 14:49
      SM Dąb, a może bardziej Administracja Osiedla Majowe ociepla już któryś tam
      budynek, to b. dobrze, ale chyba z siedem albo osiem obok siebie pomalowali na
      zielono. Ludzie dajcie już spokój z tym zielonym, jest tyle kolorów,
      (niebieski, różowy, czerwony, żółty, pomarańczowy, brązowy, fioletowy i jakieś
      kilkadziesiąt ich odmian) a wy wkółko na zielono. I tak lasu z tych pudełek nie
      będzie. Jak kiedyś wszystkie szare były tak teraz wszystkie zielone.

Już ten zielony z żółtym jakiś weselszy, ale te pozostałe zielono-szare paskudne

Kiedyś wszystkie bloki były szaro-szare, a teraz są monokolorowe. Trochę
      fantazji i skończcie z tą monotonią bo ZIELONO MI

Na Bukowym niedość że wszystkie domy są różnokolorowe to jeszcze na wieżowcach
      i innych namalowano skośne linie wypełnione innymi barwami, przez co bloki te
      chociaż w pewnym stopniu stały się mniej kańciaste, a tu nic tylko na zielono
    • Gość: KORFI Re: kolory naszych blokow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 16:21
      Każdy szanujący się inwestor np. spóldzielnia zapewnia sobie w umowie o prace
      projektowe prawo akceptacji m.in. kolorystyki. Jednak to co się komu podoba
      jest to sprawa względna. Zależy to po prostu od indywidualnych upodobań. Dla
      jednych to jest ładne, dla innych nie. Dlatego nie można totalnie ingerować w
      projekt. Możliwe zresztą że część tych brzydactw to właśnie efekt takich
      ingerencji. Na to nie poradzisz. Jest wiele budynków, które mi się podobają a
      są takie które wręcz przeciwnie. Mimo wszystko najważniejsze w tym wszystkim
      jest jednak docieplenie. Ja bym bardziej zainteresował się sprawą trwałości
      kolorów. Można już ocenić jakie systemy dociepleniowe mają najbardziej trwałe
      farby i wyprawy. Niektóre po 2 latach są już tylko bure. Niektórym wychodzi
      bokiem chęc robienia wszystkiego jak najtaniej. Pozdr.
    • swarozyc Re: kolory naszych blokow 08.09.03, 16:26
      Kolor zolto-niebieski jest najlepszym kolorem!
      Nawiazuje do korzeni etnicznych gros mieszkancow miasta... a takze jest kolorem
      panstwa za ktorego interesy wiekszosc katolakow oddalaby zycie...

PS Tryzub na kazdym bloku bylby mala przesada..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka