Dodaj do ulubionych

Wojciech Jachim; Rynek jest jak tlen

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 18:07
Pan Wojciech Jachim drugi już raz mnie zaskoczył !
" Czymże byłby kraków bez krakowskiego rynku, bez wieży z sygnałem, pomnika
Mickiewicza, Wirzynka, kwiaciarek i długiej historii od Kościuszki po
Skrzyneckiego ? ... Rynek jest sercem i pamięcią miasta. Szczecin go
potrzebuje jak słońca i tlenu."

Co pan ma na myśli panie Jachim z tym tlenem oraz pamięcią miasta? Czy
powstały na gruzach wyburzonych oficyn i szkoły "pomnika tysiaclecia",
zabudowany "nowatorskimi w formie ale bez treści " obiektami, może pamiętać
prawie tak samo długą jak historia Krakowa, historię Szczecina ? Czy
koniecznie tylko "pomysły i rojenia" szczecińskich urbanistów związane np
z odbudową w "postaci placu parkingowego" "starówki przy hotelu Arkona" i
obecnie lansowaną "wylęgarnią pieniedzy dla krewnych i znajomych królika"
muszą od razu stawać się miejscem spotkań z prawdziwego zdarzenia ?
Tak samo długą i urokliwą historię mają nasze, szczecińskie o długiej
historii zaniedbywane place, miejsca i budowle i o nie trzeba zadbać .
Obserwuj wątek
    • Gość: JACEK Re: Wojciech Jachim; Rynek jest jak tlen IP: 64.9.159.* 12.09.03, 18:14
      No to prawda , ze to slonce i tlen to juz takie glupie ze glowa boli!!!
      DURNY POMYSL I TYLE
      • Gość: masala dosa Re: Wojciech Jachim; Rynek jest jak tlen IP: *.teleton.pl / 213.136.231.* 12.09.03, 18:40
        jachima ponioslo jezeli chodzi o rozmach przenosni ale nie rozumiem dlaczego
        takie zacietrzewienie wywoluje niewinna skadinad propozycja utworzenia w
        szczecinie czegos na ksztalt rynku-skad ta wscieklosc? ja uwazam ze nad
        lokalizacja mozna podyskutowac ale sama idea jest jak najbardziej ok-wystarczy
        jedna wycieczka do torunia lublina czy krakowa zeby sie przekonac ze rynek swoj
        sens urok i klimat ma i jest niezwykle waznym punktem miasta-oczywiscie ze w
        szczecinie nie stanie sie to z dnia na dzien a rynki w wymienionych przeze mnie
        miastach dlugo pracowaly na swa obecna reputacje ale od czegos trzeba zaczac a
        to czy nasz rynek bedzi tetnil zyciem czy pozostanie martwy bedzie w
        ostatecznym rozrachunku zalezalo od nas samych a nie od tego co napisze
        najbardziej nawet rozemocjonowany redaktor jakiejkolwiek gazety
        • Gość: stasiek Re: Wojciech Jachim; Rynek jest jak tlen IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 19:04
          Nie uważam, że propozycja utworzenia w Szczecinie rynku nie wzbudza
          zacietrzewienie i nie wywołuje wsciekłości; jeżeli już to wywołują ja metody
          jej kreowania. Na forum są podawane propozycje różne, w tym chyba najlepsza
          moim zdaniem, nawiązująca do portowego historycznie nad Odrą, podobnie jak w
          gdańsku nad Nogatem.
          • Gość: OT Jachim tworzy fikcję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 19:14
            A może by tak zalać miasto i zrobić z niego Wenecję wraz z placem św Marka.
            Ciekawe co ten Jachim bierze albo pali. Przecież na poważnie, na pewno tego
            nie proponuje.
          • Gość: stasiek Re: Wojciech Jachim; Rynek jest jak tlen IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 20:59
            Szanowny Panie Admin; obojętnie jak się nazywasz, nie podoba mi się
            manipulacyjna obróbka tekstu, której Ty lub ktoś mający dostęp do tekstów w
            twoim imieniu, dokonał w moim tekście dodając "nie" przed czasownikami "wzbudza
            i wywołuje" zmieniając całkowicie sens mojej wypowiedzi. Wszystko wskazuje na
            to, że Forum nie jest miejscem swobodnej wymiany poglądów, tylko poglądów które
            muszą być " naszymi" poglądami.
            • Gość: OT Staśku. Masz przykład, że ludzie GW posuną się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 21:08
              posuną się do każdej manipulacji nawet tak bezczelnej jak włamywanie się i
              fałszowanie Twojej wypowiedzi
      • Gość: stasiek Re: Wojciech Jachim; Rynek jest jak tlen IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.09.03, 07:22
        Spójrz JACEK, napisałem :

Nie uważam, że propozycja utworzenia w Szczecinie rynku wzbudza
        zacietrzewienie i wywołuje wsciekłość; jeżeli już to wywołują ja metody
        gdańsku nad Nogatem.,

zaś na forum opublikowano:

Nie uważam, że propozycja utworzenia w Szczecinie rynku nie wzbudza
        zacietrzewienie i nie wywołuje wsciekłości; jeżeli już to wywołują ja metody
        gdańsku nad Nogatem.

Jak myślisz przesadzam, czy nie?
        • Gość: JACEK Re: Wojciech Jachim; Rynek jest jak tlen IP: *.houston.rr.com 13.09.03, 15:49
          Ok stasiu, dales przyklad . Wyobrazmy sobie ze admin wpisal "nie" do twojego
          tekstu. Teraz tak stasiu, zapytam ciebie ,jak myslisz dlaczego admin sie wpisal
          do twojego a nie kogo innego tekstu ???? Jaki tez ukryty interes ma GW w zmianie
          tekstu pana stasia?? A moze to sama jakubowska wpisala za plecami michnika ooooo?
          Stasiu, mysle ze przytrafil sie blad i tyle. Bardzo mi by bylo trudno uwiezyc by
          twoje posty prowokowaly admina do ingerencji ;-))) zreszta mamy osla lawke i
          tam specjalnie ruchu nie ma w porownaniu z innymi miastami.
          Stasiu, pozdrawiam i powtarzam ze nie wierze w adminowe knucie przeciw stasiowi
          ;-)))))
          • Gość: OT J. Jaki jest powód Twojej aroganckiej reakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.03, 16:02

I top w dodatku w obronie kogoś kto narusza regulamin tego Forum i postępuje
            nie etycznie.
            Pan JACENTY docieka(!?), że po co Admin by to robił ? Jaki cel ? I typowa
            sztuka oratorska w tym przypadku: "może Jakubowska interweniowała w tekst"
            mająca ośmieszyć i poniżyć dyskutanta.
            A może po prostu ten admin to cymbał , który zrobił to z głupoty. Czy nie ?
            Czy w GW podobnie jak w Episkopacie są sami wrzechmądrzy geniusze.
            • Gość: JACEK Re: J. Jaki jest powód Twojej aroganckiej reakcji IP: *.houston.rr.com 13.09.03, 16:09
              A dlaczego od razu "arogancka" ??? Napisalem ten post z usmiechem bo i cale to
              szukanie adminowego knucia wydaje mi sie smieszne !!! Dla wyjasnienia dodam ze
              wbrew twoim podejrzeniom , szanuje stasia i nie mam zamiaru go osmieszac a
              pisanie w na forum nie musi byc powazna dyskusja nad spiskowa teoria dziejow
              ;-)))
              • Gość: Operator Teleskopu OK. MOże ja się zagalopowałem. Pozdro :-) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.03, 16:22
                • Gość: JACEK Re: OK. MOże ja się zagalopowałem. Pozdro :-) n/t IP: *.houston.rr.com 13.09.03, 16:25
                  ;-)) a wiesz ze ja mam tez teleskop!!! i to calkiem duzy!! telestar d-114mm
                  f-910mm wystarczajacy by talerze na saturnie widziec ;-)
                  • Gość: OT Re: OK. MOże ja się zagalopowałem. Pozdro :-) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.03, 18:20
                    Rzeczywiście spory. Jak na domowy teleskop to bardzo spory.
                    Jeżeli chodzi o mnie to ja zajmuję się oglądaniem i badaniem tego samego ale
                    za pomocą fal elektromagnetycznych (pot. radiowych). Pierścienie Saturna
                    wyglądają w mojej technice podobnie jak EKG serca, lub EEG mózgu
              • Gość: stasiek Re: J. Jaki jest powód Twojej aroganckiej reakcji IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.09.03, 20:09
                JACEK, nie lubię także spiskowej teorii dziejów, tylko fakty. Jeżeli
                napisałem "tak", to musi być przyczyna że publikuje się nie i tylko tyle!
                Pozdrowienia !
          • Gość: stasiek Re: Wojciech Jachim; Rynek jest jak tlen IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.09.03, 20:02
            JACEK; mów i pisz mi stasiek, nie lubię pieszczotliwych zdrobnień
            • Gość: JACEK Re: Wojciech Jachim; Rynek jest jak tlen IP: *.houston.rr.com 13.09.03, 20:05
              Ok STASIEK,NIGDY WIECEJ STASIENKU CZY TEZ STASIENIECZKU!! od teraz tylko stasiek
              i tyle ;-))))
    • Gość: makkabi Re: Wojciech Jachim; Rynek jest jak tlen IP: 217.153.5.* 15.09.03, 20:56
      racja, zresztą samo rozwiązanie przestrzenne nie tworzy prestrzeni publicznej.
      No chyba że chcemy mieć miejsce na kolejne grand cru, czy b-52, dla otyłych 30-
      sto latków czy bandytów, tedy twórzmy rynki, pasaże, Nowe Stare Miasta...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka