Dodaj do ulubionych

Wstrzymana sprzedaż mieszkań i lokali użytkowyc...

IP: 195.119.114.* 14.11.03, 04:53
To jest nierowne traktowanie obywateli. Dlaczego jedni mogli
wykupic a drudzy teraz nie moga?

I coz z tego ze ktos zarobil 500%?. Przeciez nie ukradl.
Jak mozna wytykac cos takiego , gdy wkolo szerzy sie korupcja
oraz afery.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lex Re: Wstrzymana sprzedaż mieszkań i lokali użytkow IP: 212.14.0.* 14.11.03, 06:23
      To zwykla granda i monopolizowanie rynku nieruchomosci w centrum
      przez urzednikow a nie inwestorow.Stare numery,stare sposoby na
      setki malych i duzych przekretow.Kasa idzie od firmy,ktora
      remontuje ( zwyczajowa prowizja) do kieszeni zleceniodawcy .100
      bydynkow to 100mln z tego 5% to 5mln.Warto? Warto!! A reszta
      niech sie martwi.
      Niech zyje zarzad UCZCIWEGO PREZYDENTA
    • Gość: Operator Teleskopu Re: A jednak można. Łobez. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 07:05
      Łobez to zrobił. Racje ma lex twierdząc, że taki krok pozbawiłby urzędackie
      biurwy w Szczecinie nielegalnych i dużych dochodów. I mniej ważne jest czy
      Jurczyk dopuszcza do tego z powodu korupcji, głupoty czy choroby psychicznej.
      Jurczyk szkodzi temu miastu.

GS: Mieszkanie za 300 zł
      (PAP, JB/14.11.2003, godz. 06:02)

Za jeden procent wartości będą mogli wykupić swoje mieszkania mieszkańcy Łobza
      w Zachodniopomorskiem, którzy zajmują lokale komunalne.

Korzystny zakup chcą im umożliwić radni, którzy na najbliższej sesji podejmą
      stosowną uchwałę - zapowiada "Głos Szczeciński".

Oznaczałoby to, że mieszkańcy mogliby się stać właścicielami mieszkań z prawem
      własności do części działki, na której stoi budynek, już za około 300-400 zł
      (w zależności od metrażu). Pieniądze będzie można wpłacić do kasy jednorazowo
      lub w dwóch ratach bez odsetek: pierwsza przed podpisaniem aktu notarialnego,
      druga - pół roku później. W Łobzie gmina jest właścicielem około 800 mieszkań -
      informuje dziennik.

Zdaniem zastępcy burmistrza Łobza, Ryszarda Soli, takie rozwiązanie przed
      wejściem Polski do UE wydaje się korzystne dla mieszkańców. "Myślę, że każdy z
      mieszkańców chciałby przed naszym przystąpieniem do wspólnoty mieć mieszkanie
      na własność" - powiedział gazecie Sola.

Promocyjna sprzedaż mieszkań potrwa tylko rok - podaje "GS".
    • Gość: stasiek Re: Wstrzymana sprzedaż mieszkań i lokali użytkow IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.11.03, 07:23
      Gość portalu: Bogdan napisał(a):

> To jest nierowne traktowanie obywateli. Dlaczego jedni mogli
      > wykupic a drudzy teraz nie moga?
      >
      > I coz z tego ze ktos zarobil 500%?. Przeciez nie ukradl.
      > Jak mozna wytykac cos takiego , gdy wkolo szerzy sie korupcja
      > oraz afery.

Przecież taka umowa kupna-sprzedaży bez warunków czasowo ograniczających
      moążliwość odsprzedazy jest czystym żywym przykładem korumpowania urzędników;
      przysłowiowy Kowal zawinił wiesza się Cygana .
      Metoda podbijania "stawki zwyczajowej" jest prosta, a skuteczna!
    • Gość: m.j.w Kolejny dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 07:40
      Jest to kolejny przykład dwulicowości Prezydenta. Z jednej strony przeciwstawia
      się (teoretycznie) wykupowi polskiego majątku przez Niemców, a z drugiej strony
      nie pozwala na wykup majatku przez Polaków. Od dłuższego już czasu pokazujemy,
      iż Miasto prowadzi chorą politykę jeśli chodzi o lokale użytkowe, mieszkania i
      grunty. Są one aportem wnoszone do spółek miejskich SCR, STBS, TBS, FnRRP. Od
      tego momentu traci się kontrolę nad tymi nieruchomościamii. Na dobrą sprawę
      spółki mogą z nimi zrobić co chcą. Radni nie mają możliwości kontrolować
      nieprawidłowości. Pieniądze ze sprzedaży tych lokali przez spółki idą na
      utrzymanie tych spółek, gdzie niegospodarność może sięgnąć szczytów. Takie
      pojęcie jak usługi konsultingowe czy menadżerskie są wszystkim zapewne
      doskonale znane. No i fakt wejścia Polski do UE. Jaki start ma polski kupiec
      czy rzemieślnik bez swojego lokalu - żaden. Poza tym prywatny właściciel zadba
      o swój lokal, a jak wyglądają lokale miejskie - każdy wie.
      • Gość: stasiek Re: Kolejny dowód IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.11.03, 07:48
        Gość portalu: m.j.w napisał(a):

> Jest to kolejny przykład dwulicowości Prezydenta. Z jednej strony
        przeciwstawia
        >
        > się (teoretycznie) wykupowi polskiego majątku przez Niemców, a z drugiej
        strony
        >
        > nie pozwala na wykup majatku przez Polaków. Od dłuższego już czasu
        pokazujemy,
        > iż Miasto prowadzi chorą politykę jeśli chodzi o lokale użytkowe, mieszkania
        i
        > grunty. Są one aportem wnoszone do spółek miejskich SCR, STBS, TBS, FnRRP. Od
        > tego momentu traci się kontrolę nad tymi nieruchomościamii. Na dobrą sprawę
        > spółki mogą z nimi zrobić co chcą. Radni nie mają możliwości kontrolować
        > nieprawidłowości. Pieniądze ze sprzedaży tych lokali przez spółki idą na
        > utrzymanie tych spółek, gdzie niegospodarność może sięgnąć szczytów. Takie
        > pojęcie jak usługi konsultingowe czy menadżerskie są wszystkim zapewne
        > doskonale znane. No i fakt wejścia Polski do UE. Jaki start ma polski kupiec
        > czy rzemieślnik bez swojego lokalu - żaden. Poza tym prywatny właściciel
        zadba
        > o swój lokal, a jak wyglądają lokale miejskie - każdy wie.

Małgorzatko, dlaczego piszesz że w tych spółkach SCR, STBS, TBS, FnRRP
        niegospodarność może sięgnąć szczytu, moim zdaniem ta niegospodarność już
        siegnęła szczytu i dlatego potrzebne są kolejne środki na
        takie "gospodarowanie" !
      • Gość: m.j.w Re: Kolejny dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 08:22
        I jeszcze jedno. Wszelkie działania robione były poza plecami radnych. A
        przynajmniej oficjalnie żadnej takiej informacji radni nie otrzymali. Gdyby nie
        interwencja njemcy, znowu radni byliby postawieni przez faktem dokonanym.
        Oznacza to, że prezydent podjął decyzję sprzeczną z uchwałą Rady Miasta o
        warunkach sprzedaży lokali mieszkalnych i użytkowych. Wpływ z dochodów z
        prywatyzacji lokali użytkowych w mieście spadł w tym roku o 3,3 miliony. Nic
        dziwnego,że później jest "dziura budżetowa". Zwyczajny brak umiejętności
        gospodarzenia.
      • Gość: KLUX Re: Kolejny dowód IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.03, 12:44
        Gość portalu: m.j.w napisał(a):

> Jest to kolejny przykład dwulicowości Prezydenta. Z jednej strony
        przeciwstawia
        >
        > się (teoretycznie) wykupowi polskiego majątku przez Niemców, a z drugiej
        strony
        >
        > nie pozwala na wykup majatku przez Polaków. Od dłuższego już czasu
        pokazujemy,
        > iż Miasto prowadzi chorą politykę jeśli chodzi o lokale użytkowe, mieszkania
        i
        > grunty. Są one aportem wnoszone do spółek miejskich SCR, STBS, TBS, FnRRP. Od
        > tego momentu traci się kontrolę nad tymi nieruchomościamii. Na dobrą sprawę
        > spółki mogą z nimi zrobić co chcą. Radni nie mają możliwości kontrolować
        > nieprawidłowości. Pieniądze ze sprzedaży tych lokali przez spółki idą na
        > utrzymanie tych spółek, gdzie niegospodarność może sięgnąć szczytów. Takie
        > pojęcie jak usługi konsultingowe czy menadżerskie są wszystkim zapewne
        > doskonale znane. No i fakt wejścia Polski do UE. Jaki start ma polski kupiec
        > czy rzemieślnik bez swojego lokalu - żaden. Poza tym prywatny właściciel
        zadba
        > o swój lokal, a jak wyglądają lokale miejskie - każdy wie.

Coś cicho nad tą trumną? Wszyscy mądrusie nabrali wody w gębę bo musieliby
        przyznać rację. A nie można przyznać racji naczelnemu wrogowi układowiczów i
        przekrętaczy. Szczegolnie jak się jest jednym z nich.
        • e.beata Re: Kolejny dowód 14.11.03, 15:10
          Dlaczego jedna spółka dała radę zablokować sprzedaż mieszkań?
          Bo chce je dostać aportem?
          O.K. niech się o to stara, każdy może ale nie powinno mieć to ŻADNEGO wpływu na
          obowiązujące prawo do wykupu.
          Tym bardziej, że w tym roku kupno jest korzystne. Zostało 1,5 miesiąca a tutaj
          taka blokada.

Dlaczego miasto chce oddać budynki, za które jeszcze może ściągnąć pieniądze z
          wykupu? Zyskać dochody z czynszy lokali użytkowych.

Najpierw blokada a dopiero potem jakieś analizy, rozmowy. W normalnym świecie
          powinno być na odwrót.
          Połowa mieszkań ma już właścicieli.

- Planujemy przeprowadzić gruntowną renowację tych kamienic - mówi Grażyna
          Szotkowska, prezes STBS. - Jeżeli będziemy ich właścicielami, to mamy większy
          kapitał własny i szanse na większe kredyty na remonty. Chcemy także ubiegać się
          o unijne pieniądze.

A miaso nie umie się ubiegać o unijne pieniądze? Ma mniejszy kapitał własny niż
          STBS??? Ma mniejsze szanse na kredyty????
          Ja nic nie rozumiem.... Zawsze wydawało mi się że miasto więcej może niż jakaś
          spółka.

Prezes STBS zapewnia, że po przejęciu kamienic wznowi sprzedaż części mieszkań
          i lokali użytkowych.

> Całkowicie wstrzymamy natomiast sprzedaż mieszkań w oficynach. Gmina musi
          mieć do swojej dyspozycji lokale komunalne.

????????????????????????????????

> O ewentualnym wznowieniu sprzedaży zdecydują prezydent i radni. Już teraz
          jednak wiadomo, że odpowiedzialny za sprawy mieszkaniowe wiceprezydent Piotr
          Krzystek jest przeciwny temu pomysłowi.

Oby wygrała opcja lepsza dla miasta i mieszkańców kamienic. Jakakolwiek by
          była ;-)

>Wiceprezydent zapowiada, że będzie namawiał radnych do wstrzymania wykupu
          lokali użytkowych. - Na bezprzetargowej sprzedaży dotychczasowym najemcom
          miasto straciło ogromne pieniądze - argumentuje. - Przeglądałem akty
          notarialne: lokale kupione od miasta po kilku dniach były odsprzedawane np. o
          500 proc. drożej

To miasto nie wie jaka jest rynkowa wartość lokalu????????
          Dlaczego sprzedawało do tej pory tak tanio????
          Kto za to odpowiada???

• Gość: logo Re: Wstrzymana sprzedaż mieszkań i lokali użytkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.03, 09:04
    • Gość: mirelamonika Re: Wstrzymana sprzedaż mieszkań i lokali użytkow IP: *.asternet.pl / 212.14.1.* 15.11.03, 18:54
      DLACZEGO U NAS NIGDY NIE MOŻNA NICZEGO ZAPLANOWAĆ?
      W CZASACH, GDY SPRZEDAWANO TANIO MIESZKANIA, MOI SĄSIEDZI WYKUPILI JE "ZA
      PRZYSLOWIOWĄ ZŁOTÓWKĘ". BYŁAM NA DOROBKU I NAWET TEJ ZŁOTÓWKI NIE MIAŁAM, WIĘC
      NIE KUPIŁAM...POTEM PRZEZ KILKA LAT, ODEJMUJĄC SOBIE I DZIECIOM OD UST
      OSZCZĘDZAŁAM.
      A KUKU!!!
      PODNIEŚLI CENY...ZACZĘLI LICZYĆ PO CENACH RYNKOWYCH.
      NA POCZĄTKU TEGO ROKU, SUMUJĄC SWOJE 5 LETNIE OSZCZĘDNOŚCI, BRAK WAKACJI I
      ŻADNYCH INWESTYCJI ORAZ EXTRA WYDATKÓW UZBIERAŁAM TYLE, ŻE ZŁOŻYĆ MOGŁAM
      WNIOSEK O WYKUP...CENY OCZYWIŚCIE NIKT MI PODAĆ NIE POTRAFIŁ, MIAŁ TO ZROBIĆ
      RZECZOZNAWCA...
      NIE WIEDZIAŁAM, JAK WYSOKI ZAŁATWIĆ KREDYT W BANKU NA ZAKUP MIESZKANIA. POTEM
      OKAZAŁO SIĘ, ŻE NASZ JAŚNIE NAM PANUJĄCY PREZYDENT PRZEZ KILKA MIESIĘCY NIE
      MÓGŁ PODJĄĆ DECYZJI CO DO WYBORU RZECZOZNAWCÓW, WIĘC MINĘŁO KILKA MIESIĘCY,
      W KOŃCU PAŹDZIERNIKA RZECZOZNAWCA SIĘ PRZYWLÓKŁ I POSIEDZIAŁ KILKA MINUT,
      ZADAJAC MNIE, OSOBIE CAŁKOWICIE NIEKOMPETENTNEJ IDIOTYCZNE PYTANIA O ZAKRES
      WYKONYWANYCH PRAC REMONTOWYCH- NA DOKUMENTACJĘ I KOSZTORYS NIE CHCIAŁO MU SIĘ
      SPOJRZEĆ.
      CIEKAWE ILE ZA TO WEŹMIE?
      CENY DALEJ NIE ZNAM, BO CHŁOP ZAPRACOWANY PONAD MIARĘ CZY TEŻ SPRAWA MUSI
      SIĘ "ODLEŻEĆ" CZY MOŻE JEST JAKAŚ INNA TEJ ZWŁOKI PRZYCZYNA...
      POZAWRACAŁOM GŁOWĘ ŻYRANTOM, SKOMPLETOWAŁAM STOSOWNE DOKUMENTY DLA BANKU, A TU
      TAKA NIESPODZIANKA!!!
      I POMYŚLEĆ, ŻE GOŚĆ CHCIAŁ SPRYWATYZOWAĆ MIESZKANIA ZA ZŁOTÓWKĘ...
      CHCIAŁABYM PODZIEKOWAĆ W TYM MIEJSCU WSZYSTKIM GŁOSUJĄCYM NA JURCZYKA AMATOROM
      KIEŁBASY WYBORCZEJ...
      BO CHOC JA JEJ NIE ŁYKNĘŁAM, TO CHYBA STANĘŁA MI JEDNAK W GARDLE- CUD NAD ODRĄ.
      CY CÓŚ??? :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka