Dodaj do ulubionych

Filia poznańskiej AM podzieli się dla nas

11.02.09, 22:47
Czyli mamy jeden wydział i jedną katedrę. Żeby uczelnia była Akademią wydziałów musi być sztuk bodajże trzy i wszystkie muszą mieć prawa doktorskie, które na kamieniu się nie rodzą.
Wciskają kłamstwa dziennikarze, albo są niedouczeni po kłapią to co im politycy do wydrukowania podsuną.
Pisałem o tym wiele razy, aż żal, że zamiast silnego wydziały na Uniwersytecie ma powstać Wyższa Szkoła Zawodowa...
Poza tym jedna drobna uwaga - ludzi, a szczególnie profesury nie "przekazuje" się podpisem Rektora czy decyzją Senatu. Jak znam realia, to nawet połowa samodzielnych przypisanych do wydziału w życiu nie pokwapi się do Szczecina na pierwszy etat. Chętnie wezmą drugi... ale to nie da praw akademickich...
Ktoś sobie kręci niezłe sobole... ubaw po pachy.

Chciałoby się powiedzieć, by mierzono realistycznie siły, ale przecież jest oczywiste, że gra nie idzie o stworzenie kierunku kształcenia dla młodzieży? Ciekawe ile osób deklaruje, że zechce studiować? PIP zrobił badania? Poradnie zawodowe zrobiły? Ankiety w szkołach były? Ralnie byłoby stworzyć Instytut lub wydział... ale przecież zaangażowani w to nie dostaliby przy okazji pieniędzy za wyjazdy, udawanie, że coś robią, uczestnictwo w różnych komisjach i innych gremiach towarzyskich.
Obserwuj wątek
    • Gość: konkretny Chociaż raz udało nam się przegonić panoszących.. IP: *.gprs.plus.pl 11.02.09, 22:58
      się poznaniaków. Oby tak dalej! Brawo!
      • Gość: ZED super IP: 78.152.230.* 12.02.09, 00:29
        to bedzie duzy wklad w charakter miasta, wypada sie cieszyc a nie
        szukac teorii spiskowych.

wypada podziekowac poznaniowi, ze nam w tym pomogl a nie
        przeszkadzal.
        • Gość: konkretny właśnie o to chodzi, że przeszkadzał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.09, 08:52
          czytaj ze zrozumieniem jaki był opór. Oni traktują nas jak kolonię mimo, że
          jesteśmy od Poznania więksi
    • Gość: gość Idź już z tego forum IP: *.cable.smsnet.pl 11.02.09, 23:55
      Człowieku idź już z tego forum! Czy ty przygłupie nie rozumiesz, że obecnie nasi
      muszą wyjeżdżać do innych miast? Naprawdę jesteś aż tak głupi, że według Ciebie
      miasto, które ma ponad 400tys mieszkańców (aglomeracja prawie dwa racy tyle) nie
      potrzebuje samodzielnej akademii, która kształcić będzie przyszłych muzyków i
      artystów? Naprawdę jesteś aż tak bardzo tępym człowiekiem? Mniejsze miasta mają
      samodzielne akademie, a ty pierdku wymądrzasz się tutaj.

Jesteś chorym psychicznie człowiekiem, który 24h na dobę siedzi na forum GW i
      marudzi. Idź się lecz.
      • Gość: ZED Re: Idź już z tego forum IP: 78.152.230.* 12.02.09, 00:28
        na to trzecie pytanie pozwole sobie ja odpowiedziec: tak, naprawde
        jest tak glupi ..
        • Gość: shogun1983 Re: Idź już z tego forum IP: *.gprs.plus.pl 12.02.09, 08:15
          Dyżurny malkontent we wszystkim "wietrzy spisek"... a przecież to on
          jest jednym wielkim "spiskiem" :P :P :P
      • Gość: primus inter ares Re: Idź już z tego forum IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 12.02.09, 08:37
        ten dyżurny malkontent szkodzi miastu wyjatkowo
        żal mi tego osobnika,bo on całe dnie wylewa swoja żółć na to miasto,
        może jako bezrobotny powinien poszukac sobie zajęcia , tylko gdzie
        na swoja miarę by znalazł?:)
      • Gość: szaramysz Re: Idź już z tego forum IP: 83.168.70.* 12.02.09, 09:59
        Gościu" gość" - to muzycy nie są artystami ? :-D
    • Gość: i.d. Re: Filia poznańskiej AM podzieli się dla nas IP: *.chello.pl 12.02.09, 00:54
      malkontent,
      Ciekaw jestem, czy będzie Cię stać na przyznanie, że się pomyliłeś,
      jeśłi jednak się uda odpalić tą Akademię i nie będzie taka ostatnia
      jak wróżysz...

Coś mi się wydaje, że zaczynasz się pocić, że jednak się uda, co?
      Ale nawet wtedy zapewne nie omieszkasz nam udowodnić, że to totalna
      klapa. Zresztą, gdyby realizowano Twój pomysł, to wtedy byś
      marudził, że lepsza byłaby Akademia... Znam takich "społeczników"
      jak Ty - wieczny recenzent w ciepłych bamboszach przed monitorkiem.
      To łatwizna - weź i sam coś zrób, zobaczysz jakie to proste.
    • Gość: ja Filia poznańskiej AM podzieli się dla nas IP: *.btsnet.pl 12.02.09, 07:53
      "wiedza o teatrze" bardzo przydatny kierunek...czuje że większośc
      kierunków to będzie taka "sztuka " magister sztuki - sztuka
      magistra...
    • Gość: lubie szczecin nauczmy sie radowac! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.09, 08:19
      a ja powtórzę po raz kolejny że każda inwestycja; nowy most, tabór
      tramwajowy, szkoła, teatr etc. mnie cieszy!
    • Gość: menel lokalny Filia poznańskiej AM podzieli się dla nas IP: *.111.134.154.static.crowley.pl 12.02.09, 09:19
      A ja przekornie wezmę w obronę dyżurnego malkontenta.
      Facetowi zwyczajnie mało jest ckliwych obietnic i chwilowego entuzjazmu jaki jest przejawiany przy kolejnej obietnicy bez pokrycia.
      Jedno mam pytanie.
      CO TAKIEGO W OSTATNICH LATACH UDAŁO SIĘ W SZCZECINIE???
      Odpowiadając sobie na to pytanie zaczynam rozumieć dlaczego facet ma taki nick.
      Może zamiast cieszyć się jak głupki z kolejnych obietnic bez pokrycia cieszmy się z tych zrealizowanych. I bezwzględnie rozliczajmy z tych bez pokrycia.
      Ja bym bardziej martwił się istniejącymi uczelniami. Co z tego że są niezależne, co z tego że mają już tradycję jak przegrywają w zderzeniu z innymi uczelniami. US - szkoda gadać nawet. Wielkie nic. Polibuda stacza się coraz bardziej, PAM łączy się z AR co jest jakąś kpiną koszmarną. WSM chyba jeszcze stara trzymać się fason, ale może z racji tego, że mało w kraju tego typu uczelni.
      Powstanie nowa uczelnia. I co? Jaki będzie miała status? Kto przy zdrowych zmysłach będzie chciał na niej studiować poważnie myśląc o sztuce? W mieście kasy mało, a to zapowiada ciężkie czasy jakie czekają na tak młodziutką uczelnię.
      Oczywiście cieszę się z każdej sensownej inicjatywy szczególnie z tej którą uda się zrealizować. Ale litości jakieś mariny, stadiony, hale widowiskowe, pływające ogrody, lotniska, centra wysokich technologii, filharmonie itp bzdury. Ja mam nadzieję że za chwilę zabraknie im pomysłów na wymyślanie kolejnych bzdur. Bo już chyba wszystko zostało obiecane. Ale pewno znów się zdziwię.
      W szczecinie źle się dzieje od lat, więc krytyka jest jak najbardziej na miejscu. Ale jak widać łatwiej większości przychodzi żyć w wyimaginowanym świecie wyborczych obietnic.
      Jest takie powiedzenie „ obiecanki cacanki a głupiemu radość”.
      • Gość: snow Re: Filia poznańskiej AM podzieli się dla nas IP: *.echostar.pl 12.02.09, 11:41
        ...niestety, skrzydła zawodowe rozwinąłem dopiero po wyjeździe ze Szczecina.
        Przykro mi, że musiałem podjąć taką decyzję, niestety przez nieudolne rządy,
        brak jasnych perspektyw dla miasta i karygodny brak profesjonalizmu
        Szczecińskich samorządowców w walce o ściąganie inwestorów i rozwój lokalnego
        rynku pracy "ucieczka" była jedynym rozwiązaniem.
        Już teraz większość z moich szczecińskich znajomych z liceum ma adresy we
        Wrocławiu, Poznaniu, Warszawie.
        Ale do rzeczy: Uczelnia jest BARDZO potrzebna miastu, jednak więcej pożytku
        przyniosłoby znalezienie kilku inwestorów, którzy mogliby zaoferować pracę i
        rozwój zawodowy mieszkańcom Szczecina i regionu.
        Tym tak na prawdę przyciągają młodych, wykształconych ludzi inne miasta w Polsce.
        A Szczecin... pustoszeje coraz bardziej.
    • Gość: bolek Re: Filia poznańskiej AM podzieli się dla nas IP: *.chello.pl 12.02.09, 09:41
      dyzurny-malkontent napisał:
      Chciałoby się powiedzieć, by mierzono realistycznie siły, ale przecież jest ocz
      > ywiste, że gra nie idzie o stworzenie kierunku kształcenia dla młodzieży? Cieka
      > we ile osób deklaruje, że zechce studiować?
      ...
      Przecież to są mało liczne kierunki, szczególnie muzyczne. Tak wiec ez
      przesady, chyba to robisz specjalnie.
      • dyzurny-malkontent Re: Filia poznańskiej AM podzieli się dla nas 12.02.09, 13:06
        To są po prostu jedne z droższych kierunków, dlatego otwieranie mikroskopijnej uczelenki, która nigdy nie będzie samodzielną a może kiedyś dobije się statusu Akademi jest chore. Zamiast wykorzystać istniejącą infrastrukturę i kadry Uniwersytetu (m.in. działy księgowe itp.) to chce się budować od podstaw uczelnię, która będzie bardzo droga, mała, za 50 lat będzie się jak Akademia Rolnicza łączyć z Polibudą... żeby przetrwać. Ale ile to będzie można samych swoich zatrudnić w takiej instytucji... tłumacząc kosztami organizacyjnymi!
        Wszędzie na świecie uczelnie się wydziela w chwili, gdy kadry jest więcej nad 1-2 wydziały, u nas na zgliszczach jednej filii i jednej katedry (o ile zechce uciec z US) chce się bieda-szkółkę wyższą robić. I kolejny deficytowy, marny twór, zamiast silnego i prężnego wydziału... na początek.
        • esmeralda_2 Re: Filia poznańskiej AM podzieli się dla nas 12.02.09, 13:27
          Oni połączyli się, aby rangę podnieść, jest drugi uniwersytet w Szczecinie, a
          Akademie Sztuk,przecież za to płaci państwo, ale chyba niedługo będą istniały
          bezpłatne uczelnie, zapomniałeś o programach niektórych partii politycznych.
        • Gość: ZED Re: Filia poznańskiej AM podzieli się dla nas IP: 89.19.74.* 12.02.09, 15:31
          a jaki jest silny wydzial na US? wymien jeden, taki co by sie liczyl
          w polsce?

albo inaczej, wymien jakie sukcesy mial US ostatnio?

US jest dobry jedynie w developerce, tu otworzy budynek na
          krakowskiej, tu zrobi hotel, restauracje, ale poza tym to jest to
          bardzo nieefektywna uczelnia i dodanie kolejnego dzialu tylko by go
          zdusilo i skazalo na taka sama marnosc jak reszta.
          • dyzurny-malkontent wyższa szkoła malunków... 12.02.09, 19:15
            Dziubek, z Tobą żal gadać. Wiesz co to są prawa doktorskie i habilitacyjne? Choćby Wydział Ekonomiczny na Mickiewicza ma pełne prawa akademickie i najwyższą kategorię. Zapewne będzie na nim więcej profesury niż na całej wyższej szkółce malunków.
            400 studentów? Przecież niedawno szczecińska szkoła muzyczna dorobiła się jednego nowego fortepianu koncertowego po 40 latach. Nowy wart jest kilkadziesiąt albo i kilkaset tysięcy złotych...
            • beatrix13 Re: wyższa szkoła malunków... 12.02.09, 22:31
              dyzurny-malkontent napisał:

> 400 studentów?

......................
              talenty masowe nie są,zazdrośniku
              sprawdz ilu studentów mają ASP i AM w Polsce, a potem pyskuj na forum
    • beatrix13 malkontent ledwo zawodówkę skończył 12.02.09, 22:27
      ale zna się na wszystkich bolączkach świata
      g(i)eniusz nie dyżurny
      • dyzurny-malkontent blondyna beatrix 13.02.09, 01:57
        Odkąt wyszły Ci blond włosy spod farby... a poważnie, jak Cię ośmieszyłem 5 razy pod rząd pokazując infanatylizm argumentacji i brak jakiegokolwiek potencjału do analizy treści mam w Tobie prymitywnego fana-dopieprzacza. Widać musisz być zaangażowana w tę malunkową chałturę, bo niczego tak zawzięcie nie bronisz. Ale mi to zwisa. Podobnie jak Twoja głupota i tępa erystyka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka