Dodaj do ulubionych

Dymisja zarzadu SSSA

IP: 158.166.10.* 28.01.02, 10:47
no i pieknie, nareszcie...
tylko czy teraz ktos bardziej wtajemniczony moze co jakis czas podsylac na
forum, co z owymi panami sie dzieje ? pewnie beda dalej w tym samym cyrku tyle,
ze dyrektorami, p.o.'ami itd itp.
ps. teraz czekamy na to samo w stosunku do czlonkow zarzadu holdingu. chcemy
fachowcow!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarema Re: Dymisja zarzadu SSSA IP: 212.244.77.* 28.01.02, 12:09
      Niestety przyjdzie mi wystapic w roli adwokata diabla, ale co mi tam ( Dodaje,
      ze nie jestem spokrewniony z zadnym z szefow firmy etc. ). Otoz Zbyszku, jezeli
      patrzysz na Stocznie Szczecinska przez pryzmat rewolucyjny czyli "na szafot z
      krolem bedzie lepiej" to zapraszam do muzeum.
      Szkoda, ze nie zauwazasz, ze ta firma swego czasu dzieki kilku madrym facetom
      stanela na nogach, zatrudnila ( a wlasciwie nie zwolnila ) kilkanascie tysiecy
      ludzi i dala im dobre pieniadze. Firma byla stawiana za wzor
      przedsiebiorczosci. O ile jednak znam podstawy ekonomii to cena za te
      przyjemnosci bylo podjecie ryzyka odnalezienia sie na wolnym rynku i nie tylko
      ryzyko odnosi sie do szefow firmy, ktorzy jeszcze 12 lat temu dostawali jajami
      rozpoczynajac proces restrukturyzacji, ale rowniez ludzi ktorzy dostali szanse
      pracy w stoczni. Sorry, ale związki zawodowe nie zalatwia dobrych kontraktow,
      tak mi sie przynajmniej skromnie wydaje. Nieprawdaz?
      • bbury Re: Dymisja zarzadu SSSA 28.01.02, 12:28
        Zarząd był rewelacyjny (hihihihi). Takie można odnieść wrażenie z Twojej
        opinii. Wszystkiemu jest winny wolny rynek (hihihi) dekoniunktura itd.
        Wskażę jesze kilka innych przyczyn słabej kondycji
        w Stoczni:
        1. błędne inwestycje w latach 70 i 80-tych,
        2. sankcje gospodarcze za Regana
        3. wzrost plam na Słońcu
        Dlatego zarząd jest bez winy !!!
        A czy nowy będzie lepszy. To już zupełnie inna sprawa. Wszystkim którzy nie
        wiedzą kto trafia na najwyższe stołki polecam do przeczytania "zasadę Dilberta"
        A. Scotta.
        • Gość: Piotr Re: Dymisja zarzadu SSSA IP: 195.124.228.* 28.01.02, 13:16
          Ja sie zgodze z Jarema ze to co ci faceci robili przez kilka ladnych lat jest
          godne pochwaly. Chcialbym tylko przypomniec ze nie latwo jest walczyc o klientow
          i wilkie kontrakty bedac mala stoczna w skali swiatowaj, majac ciagle jeczace
          zwiazki zawodowe i nie posiadajac olbrzymiastego kapilu.Jako rodowitego
          Szczecinianina bardzo mnie to gryzie ze w stoczni zle sie dzieje.
          Pozdrawiam optymistow w stylu bburego

bbury napisał(a):

> Zarząd był rewelacyjny (hihihihi). Takie można odnieść wrażenie z Twojej
          > opinii. Wszystkiemu jest winny wolny rynek (hihihi) dekoniunktura itd.
          > Wskażę jesze kilka innych przyczyn słabej kondycji
          > w Stoczni:
          > 1. błędne inwestycje w latach 70 i 80-tych,
          > 2. sankcje gospodarcze za Regana
          > 3. wzrost plam na Słońcu
          > Dlatego zarząd jest bez winy !!!
          > A czy nowy będzie lepszy. To już zupełnie inna sprawa. Wszystkim którzy nie
          > wiedzą kto trafia na najwyższe stołki polecam do przeczytania "zasadę Dilberta"
          >
          > A. Scotta.

• Gość: Zbyszek Re: Dymisja zarzadu SSSA IP: 158.166.10.* 28.01.02, 13:28
        Gość portalu: Jarema napisał(a):

> Niestety przyjdzie mi wystapic w roli adwokata diabla, ale co mi tam ( Dodaje,
        > ze nie jestem spokrewniony z zadnym z szefow firmy etc. ). Otoz Zbyszku, jezeli
        >

zgadzam sie tylko z tym, ze na dana sytuacje mialo wplyw bardzo wiele czynnikow.
        moze i byl jeden czy drugi madry facet w pewnym momencie ale moze jemu tez
        sprzyjaly okolicznosci (odwrotnosc tego co jest dzisiaj) ?
        moim zdaniem problem tkwi w szczegolach, ktorymi nikt sobie nie zawracal glowy
        (bo przeciez jest super, wyciagnelismy stocznie na prosta), a ktore dzis daja o
        sobie znac. chodzi mi tu generalnie o kapital jakim dysponowala (wciaz dysponuje)
        stocznia i caly ten holding ale nie umie z niego korzystac. mianowicie: z ludzi.
        i wychodzi to teraz w sytuacji kryzysowej, kiedy zarzad zwala wine na roboli. no
        i teraz mamy: podobno niezbyt dokladnie sprawdzane kontrakty, ktore stawiaja
        stocznie w niekorzystnej sytuacji (mowi sie, ze to specjalnie bo prototyp i
        pozniej bedzie jazda i monopol na tego typu jednostki he he he), mizerny
        marketing (popytac tych co byli na targach miedzynarodowych), idea
        holdingu: "spolki odcinaja sie od stoczni" (do dzisiaj prawie wszystkie spolki
        holdingowe 95-100% przychodow maja ze stoczni, czyli jest to co bylo tylko
        podzielone) itd itp. jakbys nie patrzyl w kazdym z tych obszarow mozna bylo
        przeprowadzic ocene ryzyka i podjac sluszne kroki przy danym ryzyku biznesowym.
        niech wiec stocznia/holding takim materialem sie pochwali. jak podejmowano
        dzialania strategiczne w latach 1995-2001 i na jakiej podstawie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka