Dodaj do ulubionych

Korki w Lubiczu: drogowcy bez planu B

16.02.10, 14:05
Niema co sie zalamywac, jak pan prezydent wybrany przez wiekszosc torunian
rozpocznie budowe mostu przy Wschodniej to dopiero beda kork. A teraz cos z
zupelnie innej beczki, ile razy w tym artykule uzyto slowa szofer??
Obserwuj wątek
    • zweglony_pazur Korki w Lubiczu: drogowcy bez planu B 16.02.10, 14:05
      zaraz pojawi się pewien znany wszystkim forumowicz z rozbujałym poczuciem omnipotencji i bez problemu rozwiąże ten problem wklejając kilkadziesiąt postów ze swoim słowotokiem.
    • kaszpir2 Korki w Lubiczu: drogowcy bez planu B 16.02.10, 14:15
      Standardowo w Toruniu i w PL nic się nie da ...

Byłem w Chorwacji i innych krajach UE i jakoś drogi które są ważne i mocno
      uczęszczane są remontowane/naprawiane w systemie 24-godzinnym ...

A w Lubiczu ? Najpierw zaczęli przebudowę , potem naprawę mostu a teraz
      dowalili na dokładkę zamknięcie obwodnicy (jeden kierunek).

Nie ma jak "organizacja" i rozpoczęcie wszystkich robót przed zimą a potem
      zdziwienie że jest zima ...

A kierowcy ? Niech stoją godzinami w korkach , spalają olbrzymie ilości paliwa
      , powodują zanieczyszczenia ...
      Dodatkowo powyłączane światła to dla pieszych horror ...
      Ciekawy jestem ile będzie potraceń i wypadków ...

Tiry na chama próbują włączać się do ruchu , ciekawy ile będzie wypadków ...

Ale co to kogo interesuje ...

Niech się kierowcy martwią ...

To co się dzieje w kierunku na Warszawę to po prostu horror ...

Ale co to interesuje naszych włodarzy ...
      Niech się martwi "pospólstwo" , "elyta" nie będzie się zajmowała takimi
      błahostkami ...
      • dominikjandomin Re: Korki w Lubiczu: drogowcy bez planu B 16.02.10, 14:29
        kaszpir2 napisał:

> Byłem w Chorwacji i innych krajach UE i jakoś drogi które są ważne i mocno
        > uczęszczane są remontowane/naprawiane w systemie 24-godzinnym ...

Niestety, durni nasi współobywatele protestują, bo jest hałas w nocy. Nie
        zważają na to, że przez to mają hałas i korki 3 razy dłużej w dzień.
    • dominikjandomin Re: Korki w Lubiczu: drogowcy bez planu B 16.02.10, 14:31
      Tylko, że samochody z Bydgoszczy na Łódź nie powinny być kierowane na most
      Piłsudskiego, tylko już w B. jechać południową trasą. Od razu ileś samochodów
      mniej.
      • iwasntborntofollow Re: Korki w Lubiczu: drogowcy bez planu B 16.02.10, 14:37
        to prawda.

z drugiej strony powinnismy juz dawno myslec o drugim (trzecim) moscie - w
        okolicach Solca Kuj... to by bardziej odciążyło Most Pilsudskiego anizeli most
        na Wschodniej. no i skrocilo czas przejazdu na linii Tor-Byd (mozliwosc
        ominiecia mostu Pilsudskiego i Fordonu podczas jednej podrozy - tam z reguly
        traci sie najwiecej czasu)
        • dominikjandomin Re: Korki w Lubiczu: drogowcy bez planu B 16.02.10, 14:59
          iwasntborntofollow napisał:

> to prawda.
          >
          > z drugiej strony powinnismy juz dawno myslec o drugim (trzecim) moscie - w
          > okolicach Solca Kuj... t

W Solcu nie ma zbytnio takiego zapotrzebowania. Ale pomysł na trzeci most to
          sprawa okresu... międzywojennego. Miał być na przedłużeniu Okrężnej. Czyli Toruń
          zachodni.
          • iwasntborntofollow Re: Korki w Lubiczu: drogowcy bez planu B 16.02.10, 15:45
            hm.. nie wiem co planowali przed wojna ale od tamtgo czasu chyba sie troche
            pozmienialo:) Okrezna to juz zurbanizowana czesc miasta.

most w okolicach Solca Kuj (nie wiem czy "w" czy obok., ale na pewno w
            okolicach) daje to przewage ze mozna krzyzowac ruch na dlugo przed Toruniem czy
            Bydgoszczom.
            tzn. mozna jechac z Lodzi do Bydg-Fordon (lub dalej na pln) i nie jechac mostem
            Pilsudskiego ani przez Bydgoszcz
            tzn. mozna jechac z poludniowej czesci Bydg (lub z zachodu Polski; drogi nr 5 i
            10) do Polnocnej czesci Torunia (lub dalej na pln) bez koniecznosci jechania
            przez ten sam most
            i na odwrót..

więcej mozliwosci. po prostu.
            choc wowczas Torun musialby tez budowac obwodnice polnocna miasta..

coz.. chyba nie za mojego zycia.
            • hecer no nie wiem 16.02.10, 16:32
              jest południowa obwodnica Torunia - dla tranzytu (S10). Drogowcy wybrali
              południową trasę, S10 ze Szczecina omija Bydgoszcz i Toruń od południa.

Spieprzono jednak układ A1/S10. Most autostradowy miał być w Ciechocinku a w
              Czerniewicach - most na drodze ekspresowej:

www.nowedrogi.pl/index.php?option=content&task=view&id=53&Itemid=117

Wtedy S10 przebiegałaby prosto, w osi W-Z, bez idiotycznego odcinka na północ do
              Lubicza.

To w praktyce oznacza, że nigdy nie powstanie droga ekspresowa S10 pod Toruniem
              na odcinku Lubicz-Dobrzejewice. Jest tam kilka skrzyżowań tuż obok siebie. Droga
              ekspresowa powinna iść z Grabowca prosto na Dobrzejewice.

Demiurgiem tych zmian był wojewoda toruński Bernard Kwiatkowski, potem pracownik
              Agencji Budowy Autostrad i GDDKiA. Nie było wariantowania A1 przez kuj-pom.

W ten sposób na A1 będzie ograniczenie prędkość w Czerniewicach, być może nawet
              do 60km/h. Jest tam ostry zakręt, a na zakręcie węzeł z S10.

Tak właśnie zaczarował wizjoner, dzięki któremu nie mamy bezpłatnego mostu
              wschodniego w Czerniewicach, tylko platną autostradę i skrzyżowania w tranzycie
              przez Lubicz.

----------------
              Tranzyt idzie lewym brzegiem Wisły, natomiast prawym idzie DK80, trasa zwana
              kiedyś Autostradą Bydgoszcz-Toruń. I ta droga ma iść przez miasto, a nie
              północną obwodnicą bo jest to po prostu droga DO miasta. Naokoło Torunia
              wystarczy w zupełności jedna obwodnica!

--------------

Do tego podobno (pisały Nowości) Bernard Kwiatkowski naciskał na aeroklub by
              oprotestował miejscowy plan ze średnicową koło lotniska (za Polchemem i za UMK).

Podejrzewam że dlatego zrobiono Bydgoską 2x2 aż do Starego Torunia, zamiast po
              prostu zainwestować w nową drogę, która od dawna jest w planach (plizz,
              luknijcie na wątek o kampusie UMK - na planach z lat 70-tych jest ta droga:)) I
              mielibyśmy Średnicową od Starego Torunia do Grudziadzkiej,

Z nowomostowej od Grudziądzkiej do średnicowej też praktycznie zrezygnowano -
              choć właśnie to jest zielona fala:) Pisałem, że nie da się jej zrobić na
              Grudziądzkiej, bo tę drogę wykorzystują niedokończone, urywające się właśnie na
              Grudziądzkiej odcinki dróg w osi W-Z (Polna, Kościuszki, Żwirki, Wielki Rów)

Ogólnie, te minione 8 lat to jest jakiś żart.

Na tym tle inwestycje poprzedników Zaleskiego wyglądają po prostu wspaniale:
              Grudziądzka 2x2, Bydgoska 2x2, Równinna, skrzyżowanie z Olsztyńską, i zdaje się
              kawałek 2x2 na Lubickiej. W cztery lata bez środków unijnych.
              • iwasntborntofollow Re: no nie wiem 17.02.10, 00:40
                hecer napisał:
                > Naokoło Torunia
                > wystarczy w zupełności jedna obwodnica!

tak, ale pelna a nie 3/4
                wowczas ruch morze isc i poludniem i polnoca a nie tylko dolem, gdzie sie beda
                potegowac problemy komunikacyjne (co slusznie zauwazasz i ktorych powody opisujesz)
                • jojujacy Re: no nie wiem 17.02.10, 01:10
                  Prawie pełna bedzie jak bedą pieniadze na drugą faze odcinka łączącego Dk 15 (
                  Gronowo ) - wezeł Turzno (A1) - strefa Ostaszewo ( Dk1 ).
                  Drga faza to odcinek łączący Ostaszewo ( Dk1 ) - Różankowo ( "ucieszą sie" ci z
                  mającego tam powstać na skraju lasu osiedla :) ) - Górsk ( Dk 80 )
                  Do domkniecia pełnego kółka ( z lekkim wcięciem ;) ) przydałby sie most na
                  Okrężnej ale to prawdopodobnie w 2030
      • i.gabor Wjazd w Grabowcu 16.02.10, 18:53
        Jeżeli nie da się otworzyć zjazd i wjazd bezkolizyjny w Grabowcu dla
        samochodów do 3,5t (bo w MZD nic się nie da zrobić, tylko najlepiej
        czekać do roku 2011) to nawet proponowałbym zrobić prowizoryczne
        wjazy z sygnalizacją. Jak już czekać, to lepiej tam czekać parę
        minut niż na Lubickiej, żeby potem niebezpiecznie zawracać w Lubiczu
        lub czekać i nadrobić dziesiątki km w stronę Grębocina lub czekać 30
        minut w centrum.
        Z innej beczki. Jak najbardziej trzeci (albo i drugi bo na
        Wschodniej mogą nie zdążyć) most na wysokości Przysieku/Nieszawki.
        Ale miastu to sie nie opłaca, bo 1. kosztuje, 2. spowoduje poprawę
        infrastruktury w okolicy i kolejni Torunianie wyprowadzają się wraz
        ze swoimi podatkami.
        • buckshot Re: Wjazd w Grabowcu 16.02.10, 19:41
          i.gabor napisał:
          Ale miastu to sie nie opłaca, bo 1. kosztuje, 2. spowoduje poprawę
          infrastruktury w okolicy i kolejni Torunianie wyprowadzają się wraz
          ze swoimi podatkami.

Na pewno nie pójdzie na to B Kwiatkowski gdyz mieszka sobie
          spokojnie w Złotorii i tam zreszta jak koledzy z Lubicza płaci
          nizsze podatki kuszac nastepne firmy do zlokalizowania tam swoich
          zakładów.
    • dominikjandomin Re: Korki w Lubiczu: drogowcy bez planu B 16.02.10, 14:33
      Tylko, że samochody z Bydgoszczy na Łódź nie powinny się w Toruniu pojawiać na
      moście Piłsudskiego, tylko od razu jechać południową trasą. Oznakować Bydgoszcz
      i od razu ileś samochodów mniej (a to oznakowanie byłoby pożyteczne dla
      kierowców bydgoskich w końcu).
    • jojujacy Plan B to nawrót na skrzyżowaniu w Lubiczu 16.02.10, 20:21
      Zrobic wydzielony pas do nawrotu (dla torunian jadących obwodnicą i Szosą
      Lubicka zamiast objazdem wąska Olsztyńską przez Grębocin czy mostem
      Piłsudkiego ) z oddzielnym światełkiem na nowym skrzyżowaniu w Lubiczu ( DK10
      /DW552)( jest sporo miejsca po przylegającej nieużywanej już starej jezdni
      Dk10 - można zmieścić 3 pasy na dolocie - lewy (nawrót, w przyszłości skret w
      lewo na wezeł Lubicz), środkowy ( prosto na Łysomice ,Gdańsk) , prawy na
      Warszawe)
      Jest okazja, bo na wiosne trzeba dodać jeszcze jedną warstwe asfaltu na tym
      skrzyżowaniu + światełka, wiec remont i tak bedzie. Najwiekszy terror bedzie
      latem, wiec Skańska powinna sie za to brać czym prędzej.
      Przyspieszyć też remont mostu na Drwęcy w Lubiczu.
      Koniecznie też przeorganizować ruch już w Bydgoszczy na Łodź całkowicie na
      południową strone Wisły (tymczasowe drogowskazy informujące )
      • hecer zrób prawo jazdy zanim zaproponujesz taki nonsens 16.02.10, 21:45

zrób chłopie to prawo jazdy. To, co napisałeś jest wielkim nonsensem, że
        naprawdę śmieszne jest to, że ty o tym nie wiesz.

Ta propozycja z nawracaniem świadczy o tym, że ty teorię oblał:)

Nigdy w życiu nie kierowałeś samochodu po drodze. Idę o zakład.

Czy ktoś ma jeszcze podobne odczucie?
        • jojujacy Re: zrób prawo jazdy zanim zaproponujesz taki non 16.02.10, 22:53
          Jak bedziesz robił karte rowerową, koniecznie przedstaw recepty lekarstw na
          głowe . Idę o zakład,że nie wziąłeś dzisiejszej dawki .
          Czy ktoś ma jeszcze podobne odczucie?
        • hecer rondo, miszczu 16.02.10, 23:06

jak się nauczysz przepisów, to zrozumiesz. Porozwiązuj testy, potem dopiero
          zacznij projektować drogi na google maps.
          • jojujacy Zwiększ wieczorną dawke lekarstw 16.02.10, 23:20
            lub zmień lekarza.
            Pa pa
            • hecer odłóż te niebieskie, poprawisz statystyki 16.02.10, 23:29
              jak odłożysz te niebieskie, przyczynisz się do poprawy statystyk zdawalności
              egzaminu na prawko w przyszłości.

Widzisz, jak ja komuś przylutuję to staram się uzasadnić, dlaczego jego pomysły
              wydają mi się niedorzeczne.

Ty po prostu ujadasz, bez żadnych tłumaczeń.

A twoje posty są po prostu niezrozumiałe i pełne błędów językowych.
              • jojujacy weź jeszcze pół tabletki 16.02.10, 23:55
                hecer napisał:

> jak odłożysz te niebieskie, przyczynisz się do poprawy statystyk zdawalności
                > egzaminu na prawko w przyszłości.

Jeżeli nie bedziesz brać regularnie leków , statystyki zdawalności na karte
                rowerową gwałtownie poszybują w dół

> Widzisz, jak ja komuś przylutuję to staram się uzasadnić, dlaczego jego pomysły
                > wydają mi się niedorzeczne.

Ha , ha to dobre. Zacytujmy :
                "zrób chłopie to prawo jazdy. To, co napisałeś jest wielkim nonsensem, że
                Nigdy w życiu nie kierowałeś samochodu po drodze. Idę o zakład."

Aż kipi od argumentacji :)

> A twoje posty są po prostu niezrozumiałe i pełne błędów >językowych.

Mówie , weż jeszcze pół tabletki , wtedy być moze zrozumiesz
                • hecer Re: weź jeszcze pół tabletki 17.02.10, 00:10

powołuję się na przepisy ruchu drogowego, matole. To jest moje uzasadnienie. Ale
                  ty tego nie czaisz, bo ty tych przepisów nie znasz.
                  • jojujacy Tabletki ci nie pomogą . Konieczna lobotomia 17.02.10, 00:34
                    hecer napisał:

>
                    > powołuję się na przepisy ruchu drogowego, matole. To jest moje uzasadnienie. Al
                    > e
                    > ty tego nie czaisz, bo ty tych przepisów nie znasz.
                    >
                    haha , zabawnie sie pultasz, to nie jest uzasadnienie tylko bełkot chorego jełopa :

"zrób chłopie to prawo jazdy. To, co napisałeś jest wielkim nonsensem, że
                    Nigdy w życiu nie kierowałeś samochodu po drodze. Idę o zakład."

Nie ma takiego przepisu :) Jeżeli uważasz to za przepis ruchu drogowego to nie mamy o czym rozmawiać .

• hecer zrób ćwiczenia relaksujące 17.02.10, 01:01

na razie stwarzasz zagrożenie tylko na forum.

tu masz to skrzyżowanie

i251.photobucket.com/albums/gg283/seta21_01/IMG_0855a.jpg

jedziesz czerwoną ciężarówką z Torunia. Ona tutaj skręca na Warszawę. Ty byś
                      chciał żeby zakręcała. Za nią stoi sznur aut jadących prostych (na Łysomice).

Z twojej prawej jadą auta z Warszawy do Torunia i na A1.

A te dwie osobówki które stoją tyłem skręcają z Łysomic na Warszawę.

Zawracaj.
                  • iwasntborntofollow hecer, musisz sie nauczyc sztuki dyskusji 17.02.10, 00:36
                    i nie jest to zlosliwosc, ale obserwacja.
                    mam czasami wrazenie jakbys mial dostep do internetu od wczoraj..

inaczej skonczysz jak niejaki Arnold B., "gwiazda" polskiego netu:
                    pl.wikipedia.org/wiki/Arnold_Buzdygan
                    na pewno sobie wyguglasz zasady (np.
                    forum.cdrinfo.pl/f8/netykieta-14488/), ale zaczalbym od popracowania
                    nad dwoma:

1) Szanuj poglądy innych. Nie każdy musi się z Tobą zgadzać i mieć taki
                    sam pogląd na różne sprawy. Zwracaj uwagę na dobór słów, bo bardzo łatwo możesz
                    kogoś urazić.
                    2) Wszędzie tam, gdzie Twoją informację może przeczytać wiele osób, staraj
                    się pisać zwięźle i rzeczowo
                    .

te dwa zaklocaja odbior Twoich (czasem) trafnych spostrzezen

pozdrawiam
                    • hecer poglądy czy pomysły? 17.02.10, 08:22
                      do Arnolda mi chyba jeszcze trochę.

Mój problem z netykietą wynika z tego, że nagadałem się z takim muvonem i
                      arafatem, nieprzemakalnymi na argumenty.

A także z tego, że jak widzę co jojujacy alias torrr robi na ssc, jak się wyraża
                      i jak bezczelnie kłamie to nie jestem w stanie zachować zimnej krwi. Napisałem,
                      że Zaleski kłamie - bo skłamał w kilku kwestiach dotyczących budowy most.
                      Najsłynniejsza dotyczy wpisania tej inwestycji do SPO-T 2004-6 i Narodowego
                      Planu Rozwoju.

Ten człowiek od lat uprawia propagandę kłamstwa na forum, o Mężydle pisze
                      Męczydło, beszta i wyzywa ludzi zasłużonych. I nie robi tego w euforii dyskusji,
                      jak Arnoldzik, tylko na co dzień.

Ja mogę napisać, że coś jest bessęsu i powiedzieć dlaczego. Ale staram się
                      ograniczać wycieczki personalne. Jeśli piszę, że ktoś jest nieudolnym
                      prezydentem, to wynika to z całej listy dobrze uzasadnionych punktów. Nie
                      zaczynam od szkalowania i łaciny.

Ja nikomu nie bronię mieć własnych poglądów i opinii, ale jak ktoś je ma, to
                      powinien starać się je bronić. Jeśli robi sobie koncert życzeń, w stylu np.
                      "most w Nieszawce/Przysieku", albo "na wysokości Solca" - to ma poglądy, których
                      sensu nie można podważyć? To nie są poglądy, to są pewne pomysły.

Jak ktoś klepie bzdury o finansowaniu unijnym (100 mln na zaczęcie inwestycji z
                      jednego programu, 100 mln zł z innego na dokończenie programu), czy klepie
                      bzdety o gospodarce (VAT zasila budżet miasta), czy jak ktoś pisze idiotyczną
                      uchwałę budżetową dla miasta - to ma poglądy, których nie można atakować?

Poglądy to można mieć na aborcję i ja nikogo nie atakuje za to, co najwyżej
                      sobie pozwolę na uszczypliwość wobec osób, których życiowe credo mnie bawi. Tego
                      samego spodziewam się od innych - że ironicznie spojrzą na moje poglądy.

Ale jak ktoś zaczyna od projektowania mostu na Wschodniej i jednocześnie raz na
                      zawsze traci pieniądze ze SPOT na drugi most w Toruniu i jeszcze jest zadowolony
                      - to sorry, jego poglądy mnie nie bawią.
        • hecer TIR-y 16.02.10, 23:23

tam co drugie auto to TIR. Na trasie do Łysomic to jest rząd tirów, które cię
          obtrąbią jak jedziesz przepisowo i cykasz się radarów.

Zawróć tira, miszczu.

Tylko na rondzie to się może odbywać bezpiecznie.

Jeśli ty masz prawo jazdy (moim zdaniem, na 99% go nie masz) to powinni ci
          zabrać za takie pomysły.

Sam sobie tak zawracałem kiedyś, tzn wjechałem w uliczkę w Lubiczu. Ale to nie
          jest rozwiązanie problemu organizacji ruchu.
          • jojujacy Re: TIR-y 17.02.10, 01:02
            hecer napisał:

O widzisz, lekarstwo, które wziąłeś, zaczyna działać ,pojawiaja sie niemrawo pierwsze argumenty wiec odpowiem wyjątkowo w ramach twojej rekonwalescencji

> tam co drugie auto to TIR. Na trasie do Łysomic to jest rząd tirów, które cię
            > obtrąbią jak jedziesz przepisowo i cykasz się radarów.
            >
            > Zawróć tira, miszczu.

To jest sytuacja obecna, miszczu. Zawracać i to niebezpiecznie mogą jedynie osobówki ,
            Po poszerzeniu południowego dolotu pod 3 pasy i osobnej fazie świateł osobówki i toruńskie ciężarowe daja rade ( samo skrzyżowaie jest szerokie i dwujezdniowe )

> Tylko na rondzie to się może odbywać bezpiecznie.

Po pierwsze rondo nie moze być na drodze ekspresowej w wariancie docelowym (za dwa lata) - kazdy pedzacy S10 z górki z Torunia na Warszawe samochód ( w układzie docelowym ) musiałby sie zawsze zatrzymać ustępując pierwszeństwa tym na rondzie
            Przy obecnym układzie (docelowym ) przeleci przez skrzyżowanie na zielonym bez zwalniania. Dodatkowo światło zielone dla S10 bedzie wtedy ( grudzień 2011 ) priorytetowe ( długopalące).

Po drugie rondo wymagałoby całkowitej przebudowy obecnego skrzyżowania

Po trzecie rondo musiałoby być dwupasowe na co nie ma tam miejsca

Po czwarte problem nawracania jest tymczasowy i znika za dwa lata , priorytetem staje sie wtedy S10 Toruń - Warszawa ( Łodz - Gdańsk idzie A1, a Bydggoszcz - Warszawa i Poznań - Olsztyn też przez S10 ( przez SPO Lubicz , ci z Poznania na Olsztyn mogą dodatkowo korzystać z wezła Turzno ).
            Stara prostopadła do S10 ( na skrzyżowaniu z Dw 552) ) DK 10 stanie sie drogą dojazdową do posesji w Lubiczu i komunikacji autobusowej z Toruniem, tak samo na znaczeniu straci też prostopadła do S10 DW 552.
            Biorąc wszystko pod uwage pomysł ronda na skrzyżowaniu DW 552/Dk10/S10 jest poroniony

• marcin.grzegorz Re: TIR-y 17.02.10, 08:10
              Nie wnikajac w to jak to bedzie budowane mozna stwierdzic, ze miasto nie
              potrafilo znalezc recepty na to, zeby korki nie byly wieksze w czasie tej
              przebudowy. Jak snieg stopnieje i rozpocznie sie normalny ruch samochodowy to
              mozna sie spodziewac totalnego paralizu Starego Miasta i okolic mostu
              Pilsudskiego. Najwiekszego paralizu od lat...
            • hecer Re: TIR-y 17.02.10, 10:43
              po 1-szej, 2-gie i po 3-cie wybij sobie z głowy organizację ruchu polegającą na
              zawracaniu bez rondo w tym miejscu. Jeśli chcesz mieć możliwość zawracania,
              musisz mieć rondo.

Zawracać to sobie mogę jak wyjeżdżam z galerii zieleniec, dojeżdżam do Reja i
              robię pętelkę z Broniewskiego w Broniewskiego. Ale takie sytuacje zdarzają się w
              tym miejscu rzadko.

Ale nie możesz, jełopie, zrobić tam takiego zawracania dla jednego z
              ważniejszych kierunków jazdy. To jest wykluczone.

To jest mniej więcej tak, jakby ci zamknęli skręt w lewo na most Pisudskiego z
              Czerwonej Drogi - zrobili pas do zawracania na skrzyżowaniu Kraszewskiego i Matejki.

Takiego rozwiązania jak proponujesz nie można wdrożyć, po prostu łamie
              elementarne zasady ruchu drogowego. To jest śmieszne i głupie po prostu.

jeśli chcesz zawracać, musisz mieć rondo. I wtedy by ci się zakorkowało,
              dokładnie tak, jak zakorkuje ci się twój pas do zawracania.

Jechałem jakiś czas temu do Łodzi i wracając odpuściłem sobie przejazd
              Olsztyńską; skręciłem na Warszawę, potem w odbiłem w lewo do TBS, potem sobie
              wróciłem do Torunia.

Nie ryzykowałem zawracania - a ty ten pomysł (bez wydzielonego pasa)
              sprzedawałeś już na forum kilka tygodni temu.

Po prostu widać, że nigdy tam nie jechałeś jako kierowca. Być może znasz to
              miejsce tylko z tego zdjęcia na ssc.

Ja je znam, bo jeżdżę raz w tygodniu na tenis - korty są zaraz za tym
              skrzyżowaniem przy drodze na Grębocin/Łysomice.

I jest to dość niebezpieczne skrzyżowanie, zwłaszcza dlatego że jeżdżą tam Tiry.
              Na drodze na Łysomice (552) masz ograniczenia do 40km/h i nikt tego nie
              przestrzega, a jak zwolnisz do 50km/h to cię obrąbią tirowcy, którzy z CB radio
              wiedzą, czy stoi policja (ale skąd wiedzą czy działa fotoradar to nie nie wiem).

Chłopie, proszę cię, zrób prawko. Weź przejedź to skrzyżowanie. Albo choć się
              przejdź w to miejsce, stań tam, zobacz jak jeżdżą auta.
              • hecer Re: TIR-y 17.02.10, 11:38
                tak poza tym, to już prędzej widzę zakręcanie na Matejki czy Moniuszki niż na
                tym skrzyżowaniu w Lubiczu, bo tam przynajmniej są dwie jezdnie i półwysepki
                które można objeżdżać.

W Lubiczu trzeba by taki półwysep zrobić (powiększyć).

Albo po prostu ustawić małą wyspę centralną - z tym biało-czerwonych pudeł które
                widać na zdjęciu, skoro "jest tam tyle miejsca".

Wybij też sobie z głowy robienie zawracania dla osobowych i posyłanie ciężarówek
                Olsztyńską do Grębocina i dalej na Lubicz. Tak sobie po prostu stwarzasz dwa
                problemy, a nie jeden - osobowe i ciężarowe i tak spotkają się w Lubiczu na
                skrzyżowaniu. I co? Niby napiszesz na skrzyżowaniu Olsztyńska-Lubicka: osobowe
                tędy, ciężarowe tędy???
    • tojuzchyba10konto Koniecznie otworzyć zjazd w Grabowcu 17.02.10, 05:09
      1/3 samochodów w ruchu lokalnym zjechałaby z mostu bez korkowania Lubicza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka