szlachcic 08.07.10, 13:13 Hecer wybudowalby most tymczasowy za 5 baniek to ten zbudowalby za 20 milionow Dajcie budowac most hecerowi - najwiekszemu specjaliscie od budowy mostow ze szczegolnym uwzglednieniem mostow tymczasowych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amkkmp Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 13:28 Jak to możliwe? Przecież największy światowy specjalista od budowy mostów napisał, że most będzie kosztował miliard, a nie pół! Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 13:52 spoko, tu sie troche pomylil i zawyzyl, ale np chce w toruniu budowac lotnisko za grosze(maja byc awionetki z zagranicy ale nie pomyslal chlopina o placowce strazy granicznej, albo chce czartery bez terminala i pasa startowego przystosowanego do takich samolotow), wiec tam troche za malo wyliczyl...ogolnie bilans wyjdzie na zero;-)a hecer i tak sie zna na wszystkim!;-) Odpowiedz Link Zgłoś
demoludek Dobrych mamy urzędników w Toruniu, 08.07.10, 13:35 pomyslić się o kilkaset milionów??? Może musimy kupić Im kalkulatory bo liczydła wyszły z mody................. Odpowiedz Link Zgłoś
jojujacy Re: Dobrych mamy urzędników w Toruniu, 08.07.10, 13:49 Do Twojej wiadomości. Kosztorys na most wschodni był robiony podczas największej bańki spekulacyjnej, gdzie rzeczywiste ceny szalały. Dzis ceny z przetargów różnią się od kosztorysów robionych w tamtym czasie i są niższe od tamtych kosztorysów co najmniej o 40 % ( mówie o najniższej cenie rzeczywistej, która wygrywa przetarg ). Porównaj sobie np kosztorys ( 1,6 MLD zł ) a cene rzeczywistą (934 mln zł ) za A1 z Torunia do Brzezia k Włocławka. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Dobrych mamy urzędników w Toruniu, 08.07.10, 17:46 jujacy napisał: > Do Twojej wiadomości. Kosztorys na most wschodni był robiony podczas największej bańki spekulacyjnej, gdzie rzeczywiste ceny szalały. nie nie nie najwybitniejszy specjalista swiata w budowie mostow ze szczegolnym uwzglednieniem mostow tymczasowych mowil ze ten bedzie kosztowal miliard i faktycznie mowione to bylo w czasie najwyzszych cen w branzy natomiast most tymczasowy to wycena najwiekszego specjaluisty od mostow jest terazniejsza hecer wycenil tymczasowy na 5 baniek, potem sprytnie zwiekszyl kwote aby kompromitacja byla mniejsza do 8 baniek ja jako kompletny laik w tym czasie po 2 minutowym zaznajomieniu sie z cenami tymczasowych powiedzialem ze cena bedzie kilkadziesiat baniek hecer smial sie z nieudacznikow z UM ze stadion oszacowali na 50 baniek a kosztowal 100 sam tymczasowy wycenil na 5 a kosztowal mam nadzieje ze nie bedzie 60mln w UM w stosunku do hecera pracuja wybitni analitycy kosztorysowi Odpowiedz Link Zgłoś
jacek-jacenty Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 13:41 "Firma daje na inwestycję 5 lat gwarancji." Rozumiem, że te 5 lat to raczej literówka dziennikarska. (Nie powinno byc np. 50?) Nie mam pojęcia ile daje się gwarancji na most (ale hecer pewno to wie i zaraz się wszyscy dowiemy), ale 5 lat gwarancji to na samochód można dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
jojujacy Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 14:16 Tyle obecnie gwarancji się daje. To i tak nieźle bo myślałem o 2ch latach. Nawet na autostrady ten okres wynosi 5 lat, w wyjątkowym przypadku 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek-jacenty Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 17:12 Może i tyle się daje, co mnie niezmiernie dziwi.... Dzięki wielkie, ale liczyłem, że nasz geniusz, forumowy guru da dokładną odpowiedź jak długą gwarancję przewiduje dla naszego mostu ;). A jak most się zawali po 5-ciu latach, to co? A jak zardzewieje, albo Wisła go zniszczy za 5 lat, to co? Wydaje mi się te 5 lat za mało! Na następny nowy most już chyba nie starczy nam kasy.... Odpowiedz Link Zgłoś
jojujacy Podobną cenę przewidziałem już w marcu 08.07.10, 13:51 na forum SSC : www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=53768331&postcount=890 Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Podobną cenę przewidziałem już w marcu 08.07.10, 13:55 Nie Ty, tylko niejaki Torrr Odpowiedz Link Zgłoś
jojujacy Re: Podobną cenę przewidziałem już w marcu 08.07.10, 14:09 Hehe, widać ,że nie wszyscy wiedzą, że na tym forum mam inną ksywe. Odpowiedz Link Zgłoś
artasasyn Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 14:02 tak tak tak! HECER niech buduje, tylko coś go nie ma, pewnie na wakacjach... Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 14:05 Myślę, że powinien oprotestować ofertę Strabagu Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 17:36 na razie oprotestowałem dotację. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 17:48 artasasyn napisała: > tak tak tak! HECER niech buduje, tylko coś go nie ma, pewnie na wakacjach... hecer szuka firmy ktora wypozyczy most na friko a inna pobuduje po kosztach a moze jeszcze doplaci Odpowiedz Link Zgłoś
jojujacy Nie 550 mln tylko 664 mln zł 08.07.10, 14:05 Kosztorys samej budowy mostu to 807 mln zł , kosztorys całkowity to 921 mln zł ( wykupy gruntu , projekty , przetargi , inż budowy, promocja , itp. ) Wiec albo 921 mln z kosztorysu porównujemy do 664 mln ( 550 mln + 114 mln ) Albo 807 mln z kosztorysu ( za samą budowę ) do 550 mln zł za samą budowę z przetargu Odpowiedz Link Zgłoś
wiechl Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 14:16 Rozumiem, że te 550mln nie obejmuje przebudowy placu Daszyńskiego? Co z kosztem przebudowy Wschodniej, wraz z wiaduktem(?) nad torami obok Dworca Wschodniego. Kosztem budowy mostu w tej lokalizacji jest także budowa nowego łącznika torów tramwajowych zamiast Wschodniej, tj. od Olimpijskiej do Curie Skłodowskiej (jakieś 3km). Z tego co się orientuję, 1km nowego torowiska to ok. 10mln zł(jeśli jest inaczej, niech ktoś mnie poprawi), zatem wychodzi dodatkowa, dosć konkretna kwota. Czy ktoś szacował wszystkie te koszty razem? Pewnie nie, bo to niepolityczne.. Odpowiedz Link Zgłoś
jojujacy Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 14:39 wiechl napisał: > Rozumiem, że te 550mln nie obejmuje przebudowy placu Daszyńskiego? obejmuje , łącznie z kawałkiem Wschodniej do Żwirowej > Co z kosztem przebudowy Wschodniej, wraz z wiaduktem(?) nad torami obok Dworca > Wschodniego. Koszt estakady W-Z z podłączeniem przez nowe skrzyżowanie do Skłodowskiej to koszt inwestycji Trasy Średnicowej od Grudziądzkiej do Skłodowskiej 2 etap Wschodniej to koszt - 250 mln zł do JARU( zaakceptowany wariant drugi ul Kociewską koncepcji projektowej firmy Kontrakt) . img706.imageshack.us/img706/7690/planwschodnia.png Dodatkowo wariant ten można etapować. Krótki odcinek ok 800 metrów od Skłodowskiej do skrzyżowania Polnej 2x2 z Kociewską z 300m tunelem pod torami i Skłodowską z podłączeniem do wcześniej wybudowanej estakady W-Z , to koszt 150 mln zł. Bedzie robiony w 2017 roku: www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=58245885&postcount=1085 Przebudowa torów w rejonie Wschodnia/Skłodowska jest wliczona w koszty 2 etapu Wschodniej. Natomiast budowa odcinka od pętla przy Elanie do pętli Olimpijska to oddzielna inwestycja. Odpowiedz Link Zgłoś
uszaty25 Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 16:41 Czy koszt wiecznie zakorkowanej ulicy Zolkiewskiego i Kosciuszki jest wliczony w cene? 5 lat to sie dostaje gwarancji na drukarke, a nie na most za prawie 600 mln zlotych. Odpowiedz Link Zgłoś
amkkmp Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 16:48 Uszaty! Jak miło widzieć osobę, której "wyliczenia" kosztu mostu opiewały na... tadam... PÓŁTORA MILIARDA ZŁOTYCH. Odpowiedz Link Zgłoś
adi-son Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 22:11 na drukarkę to daje się 2 lata a na każdą budowlę 5 lat bo tak wynika z prawa budowlanego... Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Strabag chce za nowy most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 17:08 forum.gazeta.pl/forum/w,71,106158547,106277699,cena_mostu_na_Wschodniej.html Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Strabag chce za nowy most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 17:12 za te 550 mln zł można mieć dwa mosty. Waryńskiego i Ligi Polskiej (trwały, nie składany). Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Strabag chce za nowy most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 17:23 i zoo z tygrysami Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Strabag chce za nowy most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 17:29 zoo już mamy. Z małpami. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Strabag chce za nowy most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 18:35 zoo już mamy. Z małpami. macie takie zoo jak i most;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hecer to kiedy zamykamy pl.Daszyńskiego? W tym roku? 08.07.10, 17:20 To teraz czeka nas najlepsza niespodzianka, na którą czekali kierowcy całego miasta, regionu i kraju. Zamknięcie pl.Daszyńskiego. Paraliż drogowy miasta. A potem, jak wymęczą tę budowę (za 3 lata) dojdzie oczywiście do trwałego pogorszenia płynności ruchu w tym miejscu. Toruń znakomicie wpisuje się w schemat, na który zwróciła uwagę Najwyższa Izba Kontroli: wyborcza.biz/biznes/1,100896,8113941,NIK__Miasta_sa_bezradne_wobec_ulicznych_korkow.html czyli budować, budować, budować jak najwięcej - byle nie miało to żadnego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Strabag chce za nowy most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 17:28 konsorcjum projektowe wyceniające Wschodnią w 2005 roku określiło koszt budowy trasy na 556 mln zł. Dziś w przetargu padła bardzo podobna kwota. Most na Waryńskiego kosztowałby więc poniżej 350 mln zł. Koszty Wschodniej wyceniono na 920 mln zł. Waryńskiego - w tych samych cenach - na 600 mln zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kdesw Re: Strabag chce za nowy most niecałe 550 mln zł 09.07.10, 15:53 a stawiałeś na chińczyków. Jesteś pewny,że Waryńskiego byłby tańszy. Skąd ta kalkulacja?. Wez ogrom prac ziemnych na Warynskiego ,wyłączenie na dług. około 1 km Lubickiej-zjazdy na Lubicką i jej całkowiątą przebudowę-konieczność jej dużego obniżenia,chyba że myślisz o moście bardzo wysokim,a ten na pewno nie byłby tańszy,Plac z rondem koło dworca Toruń Miasto,wiadukt nad węzłem kolejowym Toruń Gł wraz z drogami dojazdowymi i zjazdowymi,dojście do Łódzkiej z węzłem drogowym. Atakowałeś mnie kiedyś za to,że miałem wątpliwości co do lokalizacji na terenie ochronnego pasa buforowego Starówki Unesco-/przypadek Drezna/. Pewnie znów wylejesz swoje wyliczenia + pomyje,oj Hecer,Hecer popraw się. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Strabag chce za nowy most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 17:35 jojujacy dokonał wysiłku by policzyć ile wyniosły koszty nie związane z budową - 114 mln zł. To stanowi 20% inwestycji. Bardzo dużo. Znaczna część to odszkodowania - 55 mln zł. Całość zamyka się więc w kwocie ponad 660 mln zł. To jednak o wiele za drogo. I dzięki tej inwestycji musimy dalej się pchać w koszty - likwidować tramwaj na Wschodniej, dzięki czemu w przypadku jakiegoś remontu torowiska za Uniwersytecką (jak choćby teraz, na pl.św.Katarzyny) cała linia jest zamykana - nie ma możliwości puszczenia jedynki Wschodnią (dziś tak jeździ tramwaj 1RT) Potem przebudowa skrzyżowania Wschodnia-Curie-Skłodowska-Rydygiera. I węzeł średnicowa-wschodnia...z tunelem. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Strabag chce za nowy most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 17:55 hecer, most na wschodniej byl dosc trudna inwestycja w wycenie natomiast most tymczasowy to podawanie przez nas cen w czasie terazniejszym ja mowilem ze to bedzie koszt kilkudziesieciu baniek ty mnie wyzywales od gamoniow i mowiles ze 5 baniek Kosztorys przekazany przez profesjonalna firme mowi o 60 milionach hecer, kto z nas jest gamoniem? ty uwazajacy sie za fachowca w tej dziedzinie czy ja uwazajacy sie za laika? dlaczego w tym temacie przemilczasz sprawe mostu tymczasowego a to jeden temat? i pytam ja laik ciebie fachowca czy w tej sytuacji jest rozsadne budowanie tymczasowego gdzy za te pieniadze mozna rozwiazac wiele innych DLUGOTRWALYCH problemow komunikacyjnych? To w kontekscie tymczasowosci tego mostu Odpowiedz Link Zgłoś
hecer jeszcze raz ci wytłumaczyć? 08.07.10, 20:26 pokaż mi wątek w którym o tym dyskutowaliśmy, pokaż swoje wpisy i cytaty. Ja też nie jestem profesjonalistą. Po prostu korzystam z informacji i je analizuję. Ty tylko chlapiesz śliną. Opłaca się budować tymczasowy na Ligi Polskiej tak na dłużej - 10 lat. A potem zastąpić go przeprawą trwałą. Ja sobie to wyobrażam tak, że dziś rezygnujemy ze Wschodniej, stawiamy przeprawę na Ligi Polskiej w niecałe 2 lata, tworzymy 3 pas na moście Piłsudskiego w kilka tygodni. W ten sposób rozwiązujemy problem korków na starym moście. Jednocześnie budujemy przeprawę na Waryńskiego - o 30-40% taniej niż most na Wschodniej. Tu pojawiają się oszczędności w wysokości ponad 200 mln zł. I po 3 latach mamy dwa mosty. Ligi Polskiej może sobie stać dalej, na około 10 lat. Wtedy koszty budowy i demontażu rozkładają się nam na dłuższy czas (to jest te 20 mln zł). Jeszcze raz powtórzę - koszt budowy przeprawy to jest ok 10 mln zł. Koszt demontażu też około 10 mln zł. Pewnie bardziej dzieli się to w proporcji 12.5 mln postawienie i 7.5 mln zł demontaż. Roczne koszty eksploatacji mostu to 3 mln zł. Takie działania powinny być podjęte już 5-7 lat temu. Przeprawa na Waryńskiego jest tania. Myślę, że to się zamyka w kwocie 327 mln zł, czyli naszej dotacji. dodatkowe koszty to budowa torowiska tramwajowego od Traugutta do Kaszownika (linia 1 i 2). A poza tym możemy strzelić sobie tunel na Grudziądzkiej - zaczynający się za Bażyńskich i kończący się za Kościuszki. Dzięki temu wszystkie Lelewela, Podgórne i Trasy Kościuszki idą sobie w jednym poziomie. Taki tunel miałby około 335 metrów:) To już jest w projekcie mostu na Waryńskiego, tylko że najprawdopodobniej ten tunel wpasowano pod pl.Pokoju. Ja bym go dał na Grudziądzką. I oczywiście budujemy jeszcze trasę nowomostową - Batorego, od Grudziadzkiej do Kościuszki. To wszystko może nas kosztować jakieś 550 mln zł. Tyle co most na Wschodniej. Jeśli Wschodni z odszkodowaniami i ze wszystkim kosztuje ponad 650 mln zł, to tutaj można mówić o koszcie budowy całej trasy nowomostowej - Grudziadzka-Łódzka za te 650 mln zł. Tylko ja bym wolał wariant: - most na Waryńskiego - rondo pl.Pokoju (ewentualnie wiadukt) - tramwaj do Kaszownika - estakada na Przy Kaszowniku - wiadukt dla Bażyńskich w stronę Filmaru - tunel dla Grudziądzkiej: od Bażyńskich do Kościuszki - trasa nowomostowa od Grudziądzkiej do Kościuszki Tyle jesteśmy w stanie wycisnąć z tej 327 mln zł dotacji i funduszy własnych. To nas w zasadzie zaspokaja w osi pn-pd. - Zostaje tylko Olsztyńska z wiaduktem nad torami (2x2) - Trasa Kościuszki: od Grudziądzkiej do pl.Hoffmana (równolegle do Podgórnej i Bema) - też 2x2. To można zrobić zamiast średnicowej. Można więc zakończyć drogowe inwestycje w ciągu 4-5 lat. Dalej możemy się bawić w zwężanie Jana Pawła II, zwężanie obwodnicy Starówki (tej z tramwajem). Ja sobie nawet myślałem o tramwaju na Bulwarze. Albo przynajmniej jakimś autobusie (bo tam też zatoczek nie ma). I oczywiście kompleksowej rewitalizacji. Ale proszę bardzo - zacznijcie wreszcie budować ten most z Rubinkowa na Rudak. Zobaczycie, gdzie on leży. Co on łączy. Ile trzeba jeszcze kasy wydać, aby poprawić to co ten most spierd*.. I pomęczcie się trochę w korkach na Rubinkowo. Ja tylko przypomnę jakie utrudnienia w ruchu były gdy remontowano jezdnię Lubickiej i jeden pas był zamknięty... Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: jeszcze raz ci wytłumaczyć? 08.07.10, 21:18 > Opłaca się budować tymczasowy na Ligi Polskiej tak na dłużej - 10 lat. bredzisz hecer to nie budowa mostu jest droga lecz jego eksploatacja 10 lat to grubo ponad 100 mln koszt miasta nie stac na tymczasowe dziadostwo wiesz co mozna zrobic za 60 mln w miescie? mysle ze sprawa mostu jest zalatwiona. Tylko ze mniejsze koszty budowy wschodniego moga spowodowac ze cwaniaczki z PO doprowadza do budowy tymczasowego i dadza zarobic innym > Ja sobie to wyobrażam tak, że dziś rezygnujemy ze Wschodniej, stawiamy przeprawę na Ligi Polskiej w niecałe 2 lata bredzisz hecer, jest wielka szansa na 85% doplate wiec trzeba budowac Most w innej lokalizacji to opoznienie a za 60 mln mozna pobudowac porzadna alternatywe dla placu daszynskiego bo to jest jedyny faktyczny problem Odpowiedz Link Zgłoś
hecer analizy 08.07.10, 20:39 poza tym, ja się staram opierać na czymś pisząc swoje posty. Są to informacje prasowe. Nie biorę sobie liczb z kapelusza. W Toruniu most tymczasowy już stał - jego koszty wynosiły połowę kosztów remontu Piłsudskiego. To nie jest znacząca kwota. Ale to był pontonowy most, na pół roku. Ja nie mogę napisać że coś kosztuje kilkadziesiąt mln, jeśli gdzieś jest napisane, że kosztuje kilka mln zł. Nie jest tak, że moje chcenie prowadzi mnie do wyciągania jakiś niskich kwot. Niechcenie czegoś też nie prowadzi mnie do zawyżania kosztów. To wy sobie wyciągacie kwoty z kapelusza, nie dbacie by podawać źródła swoich informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: analizy 08.07.10, 21:11 hecer napisał: > poza tym, ja się staram opierać na czymś pisząc swoje posty. Są to informacje prasowe. Nie biorę sobie liczb z kapelusza. ty opierales swoje szacunki na czym i wyszlo ci 5 mln a ja niby sobie wymyslilem kwote kilkudziesieciu milionow? hecer, nie udawaj greka doskonale wiesz ze dyskutowalismy w kilku watkach o tymczasowym ja bazowalem na koszcie znacznie mniejszego mostu we wroclawiu ktory kosztowal ok 10mln Most ich byl kilkukrotnie mniejszy wiec dlatego powiedzialem ze nasz musi kosztowac kilkadziesiat baniek Wiec ja laik bez zadnych fachowych wycen za ktore miasto zaplacilo 60tys wiedzialem ze inwestycja w most tymczasowy to WYRZUCENIE PIENIEDZY Tylko idiota mogl wierzyc ze most bedzie kosztowal 5 I ty tak pisales jak doskona;le wiesz, potem zwiekszyles kwote do 6 milionow Zadalem ci tez pytanie. Czy za 60mln jest ekonomiczny sens budowy tego mostu? tak/nie > Ja nie mogę napisać że coś kosztuje kilkadziesiąt mln, jeśli gdzieś jest > napisane, że kosztuje kilka mln zł. jak czytasz teksty idiotow i potem powtarzasz to tak wychodzi ja ci dalem przyklad mostu we Wroclawiu a ty nadal klapales o 5 mln > W Toruniu most tymczasowy już stał - jego koszty wynosiły połowę kosztów remontu Piłsudskiego. To nie jest znacząca kwota. Ale to był pontonowy most, cos znowu bredzisz hecer, ostatni tymczasowy most i jedyny jaki pamietam to most na palach i nawet cena tego mostu ma sie nijak do dzisiejszych czasow wiec powolywanie sie na te ceny sprzed 20 lat to oszolomstwo > To wy sobie wyciągacie kwoty z kapelusza, nie dbacie by podawać źródła swoich > informacji. moja kwota jest z kapelusza? co ty bredzisz hecer pisalem ze bedzie kilkadziesiat baniek i jest kilkadziesiat to ty z kapelusza wzieles 5, nawet jak ta kwota to nie twoj wymysl to i tak cie to kompromituje bo to jest tym samym jakby ktos powiedzial ze Motoarena kosztowala 10 mln i ty bys to powtarzal Odpowiedz Link Zgłoś
hecer hamujcie się - i trzymajmy się faktów 09.07.10, 00:03 nie, o pontonowym to myśleli w MZD. Ja od razu mówiłem o wysokowodnej konstrukcji. Nie wiem ile razy mam jeszcze powtórzyć, żeby dotarło. Postawienie tego mostu kosztuje ok 10-12 mln zł. Ja na pewno nie podniosłem kosztów dlatego, że "szlachcic coś napisał na forum":)) Poza tym, to nie szlachcic pisał o moscie we Wrocławiu tylko ja: forum.gazeta.pl/forum/w,71,108176751,,Tymczasowa_przeprawa_na_Wisle_natychmiast_.html?v=2 A więc proszę nie rżnąć głupa teraz. I to ja przytoczyłem fragment artykułu o moście we Wrocławiu, a nie szlachic: Oprócz tego gmina Wrocław zobowiązana jest również płacić firmie Skanska 190 tysięcy złotych miesięcznie za korzystanie z mostu tymczasowego. Z tego wynika, że roczny koszt użytkowania mostu we Wrocławiu to... 2.3 mln zł. I tutaj miasto nie ponosiło kosztów postawienia tej przeprawy. Więc proszę przytoczyć choć jeden artykuł o tym, że koszt budowy przeprawy tymczasowej wynosi "kilkadziesiąt mln zł". Nie koszt budowy - tylko koszt budowy i demontażu. Dróg dojazdowych za 18 mln zł. Lodołamacza. Konserwacji. Izzi. Więc zanim zaczniecie pyskować, ślinić się, przeżywać swoje uniesienia w orgii głupoty ze szlachcicem i arafatem, przejrzyjcie wpisy. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: hamujcie się - i trzymajmy się faktów 09.07.10, 08:19 > Poza tym, to nie szlachcic pisał o moscie we Wrocławiu tylko ja: nie dosc ze oszolom to jeszcze podszywa sie pod zrodlo to ja 1 oszolomie wspomnialem o Wroclawiu. Przyklad Wroclawia byl moim poczatkiem dyskusji o moscie tymczasowym. Temat mostu tymczasowego rozpoczalem ja przeczytaj sobie kretynie od poczatku te 2 czy 3 watki o tymczasowym > I to ja przytoczyłem fragment artykułu o moście we Wrocławiu, a nie szlachic: ja nie dalem linkow i cytatow ale napisalem pierwszy o Wroclawiu kolku Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: hamujcie się - i trzymajmy się faktów 09.07.10, 11:25 to pokaż ten swój wpis o moście we Wrocławiu. Ja pierwszy poruszyłem ten temat. A to, że nie doczytałeś i włączyłeś się później to twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer i jeszcze chwila refleksji nad tym: 09.07.10, 00:12 www.wp.mil.pl/pl/artykul/3238 CHARAKTERYSTYKA WIADUKTU długość wiaduktu – 681 mb., szerokość – 6 m., ciężar konstrukcji – 1090 ton (MS-54 z 1068 kratownic), podpory żelbetowe – 30 szt., rozpiętość przęseł – 30 i 15 m, nośność – 20 ton (klasa D), liczba pasów ruchu – 2 (po 3 m szerokości każdy), prędkość jazdy – do 40 km/h, chodniki zewnętrzne (technologiczne) – 2 x 75 cm, rodzaj nawierzchni – asfalt koszt inwestycji – 492.996,63 zł (koszty eksploatacji sprzętu wojskowego, koszty amortyzacji i zużycia materiałów) – do 15.01.2007 r. kwota zostanie przekazana na konto Funduszu Modernizacji Sił Zbrojnych Ministerstwa Obrony Narodowej Oczywiście ja potem zacząłem główkować i domyśliłem się że wiadukt to nie most - i przez to, że przęsła są krótkie, trzeba zrobić aż 15-16 podpór. Sam to zresztą wymyśliłem, zanim jeszcze dodzwoniłem się do firmy i poinformował mnie o tym specjalista. Ja przyjąłem jednak założenie że jedna podpora to ok 100-200 tys. To sobie wziąłem z kapelusza... Bo skąd miałbym to wiedzieć? I wyszło mi 3.5 mln zł. Faktycznie jest to 300 tys zł za podporę więc ok 5 mln zł. Do tego dochodzi ułożenie konstrukcji składanej. To nie jest budowa czegoś od zera, tylko montaż! Montaż to nie są znaczne koszty, tym bardziej że robi się to 3-4 miesiące. A normalny most buduje się dwa lata, od zera. No więc tu płacimy tylko za robociznę. Ale jest jeszcze dzierżawa - opłata za pożyczenie tego. Ja sobie przyjąłem że jest to kilka mln zł rocznie. Nie pomyliłem się - 11 mln zł na 5 lat (tak pisze specjalista) - a więc 2 mln zł na rok. Nie jest więc to wydatek 60 mln zł. Tak ubrał to dziś na prezentacji pan Kalinowski. Nie pan benedykt z firmy BIG - tylko pan Kalinowski, ktory prezentację robił. BIG odpowiadał tylko na pytania. Stąd taka jest forma prezentacji - koszt inwestycji to 60 mln zł. A to można zaprezentować inaczej - koszt ułożenia tego to 10-12 mln zł, demontażu to 8 mln zł, dzierżawy to 2 mln zł rocznie... No i lodołamacza - 1 mln zł rocznie. Reszta to budowa dróg w mieście, a nie most tymczasowy. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: i jeszcze chwila refleksji nad tym: 09.07.10, 08:27 >Ja przyjąłem jednak założenie że jedna podpora to ok 100-200 tys. >To sobie wziąłem z kapelusza... Bo skąd miałbym to wiedzieć? wszystko bierzesz z kapelusz ale to nie jest problem problemem jest to ze uwierzyles w to ze sie znasz > Do tego dochodzi ułożenie konstrukcji składanej. To nie jest budowa czegoś od > zera, tylko montaż! Montaż to nie są znaczne koszty kretynie i ci napisalem ze eksploatacja sa lwia czescia kosztow a nie budowa tylko ze to nie dotarlo do malego rozumku > Ale jest jeszcze dzierżawa - opłata za pożyczenie tego. Ja sobie przyjąłem że jest to kilka mln zł rocznie. lzesz znowu oszolomie. mowiles ze koszt przedsiewziecia to 5mln na moj post ze koszty beda rzedu kilkudziesieciu milionow bo budowa wypozyczenie utrzymanie i drogi dojazdowe ty nadal uwazales ze pisze bzdury i nadalmowiles o 5 ktore potem zwiekszyles do 8 zrobiles z siebie durnia hecer i dobrze o tym wiesz doskonale pamietasz jak pisalem co mozna zrobic za te kilkadziesiat baniek. doskonale pamietasz jak pisalem ze za ta kwote mozna rozwiazac wiele problemow miasta ktorych jak ten most nie daj Boze wybuduja nigdy nie rozwiazemy Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: i jeszcze chwila refleksji nad tym: 09.07.10, 10:07 pokaż mi, gdzie tak pisałeś? Przestań gadać tyle. Udowodnij to, co pisałeś. A nie tu klepiesz po raz setny to samo. To nie rozmowa z arafatem w której spamujecie wątek. Możesz wpisywać się pod artykułem o moście na Ligi Polskiej. A nie pod artykulem o moście na Wschodniej, idioto? Czy to za trudne dla ciebie. Jesteś prostakiem i chamem. Takie dresiarstwo bez zasad. Dużo krzyczysz, jak to żużlowy kibic. I tylko tyle potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: i jeszcze chwila refleksji nad tym: 10.07.10, 18:42 > Przestań gadać tyle. Udowodnij to, co pisałeś. durniu, przeciez ci juz linki podalem kretynie, jak ci napisalem ze 6 krotnie mniejszy most we Wroclawiu przez 5 lat kosztowalby 15 milionow to znaczy durniu ze nasz bedzie kosztowal wiecej duraku z tego prostego powodu jak wybudowanie ulicy 180metrowej musi kosztowac mniej od wybudowania kilometrowej jak wiecej to znaczy ze wiecej niz 15 milionow, a ze kilometr to znacznie wiecej od 180 metrow to znaczy ze znacznie wiecej niz 15 milionow I tez ci duraku napisalem ze to bedzie kilkadziesiat baniek Nie wierze durniu ze tego nie pamietasz, bo kpilem jak wiesz z ciebie ze placzesz ze Wschodni bedzie kosztowal wiecej a wydajesz lekka reka taka kase na tymczasowy jaka zapewnilaby wiadukt nad torami na Rowninnej a zreszta po co ja ci to mowie, przeciez ty nawet dzisiaj mowisz ze nie mowiles nic o 5 milionach Odpowiedz Link Zgłoś
ext Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 21:22 Strabag budował most na Wiśle na krajowej Jedynce między Chełmnem a Świeciem. Za każdym razem jak tamtędy przejeżdżam zastanawiam się jak można wybudować zupełnie nowy most w kraju dość cywilizowanym podobno za grube pieniądze i połączyć przęsła w ten sposób, że są na różnej wysokości ale są między nimi przerwy - przejeżdżając czuć wyraźne przeskoki - amatorszczyzna jest tania jak pewna sieć marketów! Jeżeli taki ma być most w Toruniu to niepotrzebnie wszyscy od lat o tym mówimy - nie będzie wizytówki - będzie tylko codzienna męka kierowców i długi dla miasta na sto lat. Odpowiedz Link Zgłoś
vaterland24 Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 08.07.10, 23:08 To byl remont kapitalny starego mostu .który sie sypal,a nie budowa nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
terrek I po co te wasze swary? 09.07.10, 00:23 Pamiętacie z Brzechwy, co powiedziała kapusta-głowa pusta do kłócących się warzywek? "Po co nasze swary głupie, wnet i tak zginiemy w zupie". To znaczy; nie będzie ani jednego mostu, ani drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
gbplde Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 09.07.10, 09:45 vaterland24 napisał: > To byl remont kapitalny starego mostu .który sie sypal,a nie budowa nowego. Przecież stary został CAŁKOWICIE zburzony i stawiany od nowa. Pamiętasz tymczasową przeprawę ułożoną z belek? Jadać powolutku można było dokładnie obejrzeć budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_dobrze_poinformowany 5 lat gwarancji ? To tak jak na samochód ????????? 09.07.10, 04:24 b/k Odpowiedz Link Zgłoś
uszaty25 Re: Strabag chce za nowym most niecałe 550 mln zł 09.07.10, 08:36 I co z tego ze za prawie "tylko" 600 mln, skoro lokalizacja jest idiotyczna i trzeba wrocic do koncepcji mostu przy Warynskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer WYG - strategia walki z mostową opozycją 09.07.10, 15:10 img203.imageshack.us/img203/4853/pismo28.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: WYG - strategia walki z mostową opozycją 09.07.10, 15:18 stylistycznie jest to po prostu żenujące i wieśniackie. Niektóre zdania pisał chyba jakiś obcokrajowiec. Interpunkcja wskazuje na to, że wklepywał ten tekst do komputera Torrr, alias jojujacy. Co ciekawe, ta sama firma przygotowywała wstępne studium wykonalności rozwoju sieci tramwajowej w Toruniu. Tak właśnie jest ona merytorycznie przygotowana do tego projektu... Odpowiedz Link Zgłoś
uszaty25 Re: WYG - strategia walki z mostową opozycją 10.07.10, 14:58 To sa metody operacyjne sluzby bezpieczenstwa w walce przeciwko kosciolowi, za zamowienie takie "strategi" z pieniedzy podatnikow prezydent pownienien podac sie do dymisji. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer a gdzie Alstal? 10.07.10, 13:37 A gdzie się podziała oferta Alstalu? Tego od motoareny? Ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Wyniki przetargu 10.07.10, 15:17 W kolejności: Strabag 548 608 768,35 Mostostal 575 587 355,70 Alpine 589 897 337,65 Autostrada Wsch 752 997 126,02 China 754 554 264,40 Hochtief 787 862 891,10 Polimex 798 350 248,49 Skanska 811 102 297,50 Hydrobudowa 817 400 000,00 średnia = 715 mln zł średnie odchylenie = 110 mln zł (15% średniej) Widać, że pierwsze 3 firmy mają zdecydowanie niższe oferty. img713.imageshack.us/img713/3598/wynikio.jpg Te trzy firmy tworzą oddzielną grupę. Pozostałe sześć firm złożyło oferty powyżej 750 mln zł i tworzy drugą grupę. średnia dla "taniej trójki" = 571 mln zł odchylenie = 21 mln zł (3.7%) średnia dla "drogiej szóstki" = 787 mln zł odchylenie = 28 mln zł (3.5%) Co ciekawe, firmy z drogiej szóstki złożyły ofertę bliską wyceny kosztorysowej mostu na Wschodniej, wg Nowości - 796 mln zł. Są to więc firmy, które ustaliły koszty budowy wg cen z okresu gdy kosztorys był sporządzony. A kiedy to miało miejsce? Mówią, że "przed kryzysem" - ale mi się wydaje, że to wycena z roku 2009, upubliczniona w 2010 roku, wg cen z przełomu lat 2008/2009. Możemy mieć do czynienia z firmami które nie zareagowały na kryzys obniżką cen (jeśli to jest wycena "na górce" przed kryzysem). Możliwe. "Tania trójka" złożyła oferty poniżej 600 mln zł, średnia 571 mln zł. Ta kwota z kolei odpowiada wycenie kosztów budowy mostu wg cen z roku 2006. Wówczas oszacowano koszt budowy mostu na Wschodniej na 556 mln zł. Z taniej trójki Mostostal został wyrzucony z Wrocławia, Alpine z A1. Prezes Strabagu podejrzany jest zaś o łapówki. www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/429734,prezes_firmy_strabag_podejrzany_o_lapowki_przy_budowie_autostrad.html Te firmy jednak "rządzą na drogach": biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/430111,strabag_mostostal_i_budimex_rzadza_na_drogach.html Budimex wygrał przetarg na most w Kwidzynie, oferując bardzo niską cenę (300-310 mln zł). Odpowiedz Link Zgłoś
jojujacy Zwiększenie dofinansowania 11.07.10, 15:59 Teraz trzeba walczyć o zwiększenie dofinansowania z UE do co najmniej 70 % . Poza tym Grabarczyk wspominał ,że się dołoży. A należy się szczególnie w zamian za płatną obwodnice z mostem A1 i zabranie węzła Dk1 z A1 w Czerniewicach. I to m.in. powinny być nasze "karty przetargowe". Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Zwiększenie dofinansowania 11.07.10, 16:31 jojujacy napisał: > Teraz trzeba walczyć o zwiększenie dofinansowania z UE do co najmniej 70 % Poza tym Grabarczyk wspominał ,że się dołoży. Projekty na drogi w Polsce leza. Wiadomo jest ze na dzien dzisiejszy te projekty co otrzymaly kase nie wszystkie z nich ja dostana ze wzgledu na stan przygotowania tych projektow Jezeli torunscy poltycy nie zalatwia dofinansowania na 85% jezeli nie dostaniemmy 85% na Szose Lubicka (a to nie jest pewne choc minister obiecal) to bedzie oznaczalo ze nasi politycy to dupy mimo wszystko wierze ze na to i na to dostaniemy ale trzeba trzymac reke na pulsie Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Zwiększenie dofinansowania 11.07.10, 17:50 nie dostaniemy nawet tych 327 mln zł. Zobaczysz wkrótce. Odpowiedz Link Zgłoś
nadir-1 Re: Zwiększenie dofinansowania 12.07.10, 09:58 To może uda mi się kilka wątpliwości wyjaśnić :) 1. Gwarancja jest na 5 lat, nie spotkałem się z inną (a pracuję w ofertowaniu), nawet nowoprojektowane instalacje przemysłowe też są objęte gwarancją na 5 lat. Na lakier na samochodzie też jest 5 lat gwarancji, a przecież on tylko tam leży. No chyba, że owy most czy inne konstrukcje wstawimy sobie jak drukarkę do domu pod daszek, gdzie nie ma wahań temp., deszczu etc. 2. Mostostal Warszawa nie został wyrzucony ot tak sobie z budowy stadionu we Wrocławiu. Inwestor przyczynił się sam do opóźnienia w budowie przez MW, czy też przekazywał informacje o stanie robót do innej firmy, przed zerwaniem kontraktu, która potem podpisała umowę na "dokończenie". A ze nie jest to teoria spisku, to chyba może o tym świadczyć fakt, że MW zamiast zapłacić 70 mln kary to zapłacił kilkakrotnie mniej, nie pamiętam ile, ale powiedzmy niech będzie że 16 mln. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Zwiększenie dofinansowania 12.07.10, 12:19 hecer napisał: > nie dostaniemy nawet tych 327 mln zł. Zobaczysz wkrótce. a z jakiego to powodu? nieudacznicy z rzadu teraz beda szukac na sile projektow kompletnych aby nie stracic kasy z UE a takim nasz most jest Odpowiedz Link Zgłoś