Dodaj do ulubionych

Jakie podobne te mosty...

12.10.10, 22:07
most Apollo w Bratysławie:

bridgeworld.net/apollo-bridge/
www.google.pl/images?hl=pl&q=apollo+bridge&psj=1&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=3760TPqCCozNswapk_SYCA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CCIQsAQwAA&biw=1280&bih=834
en.structurae.de/structures/data/index.cfm?id=s0011810
total length 854 m
arch span 231 m

most Wschodni (Czasu Gospodarzy) w Toruniu

www.most.torun.pl/index.php?site=1&m=page&pg_id=92
długość mostu: 540 m (dwa przęsła po 270 m),
Obserwuj wątek
    • hecer ssc 12.10.10, 22:09
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=460510&page=2
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=136232&page=7
    • hecer na jakiej podstawie... 12.10.10, 23:40
      na jakiej podstawie inżynier Iwański został wybrany jako projektant Trasy Wschodniej i mostu?
      • marcinbird Re: na jakiej podstawie... 13.10.10, 10:42
        Na pewno nie głosu z nieba, tylko z konkursu. Hecer, przestań się czepiać takich rzeczy. Nie podoba ci się lokalizacji - OK, Twoje święte prawo z nią walczyć. Ale co to za argument, że gdzie na świecie są podobne projety i realizacje ? Z projektem mostu prochu nikt nie wymyśli.
    • hecer Jakie podobne te mosty... 12.10.10, 23:43
      Hiszpania:
      www.flickr.com/photos/31402448@N02/3818914053/
    • hecer Jakie podobne te mosty 12.10.10, 23:47
      Litwa
      www.adazi.lv/page/154
      • hecer Re: Jakie podobne te mosty 12.10.10, 23:48
        Łotwa ofkors;)
    • hecer 753 mln zł za ten bubel 13.10.10, 00:26
      aż 753 mln zł zapłacimy za ten bubel.

To jest 426 mln zł dla budżetu miasta, a więc tak 4 razy więcej niż mogło to nas kosztować.

A i tak większość z nas tym mostem jeździć nie będzie. Gdybyśmy wybudowali tańszy most na Waryńskiego to byłby on mostem dla wszystkich, większość by z niego korzystała.

Skala tej porażki jest oszałamiająca.

"bo Kępa, bo park, bo Starówka"

I najlepsze: "bo mieszkańcy takiego mostu chcą"

może szlachcic.

Każdy z nas zapłaci za tę lokalizację o 1300-1600 zł więcej niż za most miejski, z którego by korzystał

U mnie to będzie 2600-3200 zł. Coś około 3.000 zł na dwie osoby.

U sąsiadów z dwójka dzieci: 5200-6400 zł. Mniej więcej 6.000 zł na czteroosobową rodzinę.

Nigdy się z czymś takim jeszcze nie spotkałem w moim życiu. Rozumiem przekręty, kradzieże, korupcję, malwersację. Ale tu jest podobno wszystko jest legalnie!:)

Całkiem legalne naciągnięcie mieszkańców miasta. I jeszcze podobno jesteśmy wszyscy za tym, by nas tak skroić. Jeszcze nam się to podoba. Wszyscy na to właśnie czekali. To jest "spełnienie oczekiwań pokoleń".

Zastanawiam się, czemu wy - mieszkańcy miasta - milczycie? Ja nie jestem jakiś specjalnie odważny. Ale nie potrafię na to patrzeć obojętnie. Chcę jeździć tym nowym mostem, do licha. Jestem ekonomistą, kształcili mnie ludzie bardzo dobrzy, świetni fachowcy. Jak mógłbym być obojętny wobec takiego zdzierstwa, takiego marnotrawstwa, takiej bulwersującej głupoty.
      • hecer Milczcie dalej. Piszcie artykuły, róbcie zdjęcia. 13.10.10, 00:32
        W czwartek będzie wielka feta w mieście. Głównym bohaterem będzie Zaleski i jego most.

Będziecie stać, bić mu brawa, pstrykać zdjęcia, publikować pełne zachwytu artykuły. Czytać prasę i oglądać telewizję z wielkim przejęciem, zachwytem, dumą i entuzjazmem.

A potem będziecie płacić. Nie tylko po kilka tysięcy złotych w czasie budowy. Zapłacicie za to latami, dekadami korków. I zapłacicie ponownie - za kolejny most za przynajmniej pół miliarda. Na pewno nie Waryńskiego - to wam gwarantuję.

Gratuluję.

Wszystko można spieprzyć. Ale żeby spieprzyć coś tak bardzo, że nigdy to już nie będzie do naprawienia? To trzeba się naprawdę postarać.

Chcecie być pośmiewiskiem Europy? Jest okazja. Europejska Stolica Głupoty czeka. Nagroda Jobla. I nagroda Darwina.
        • tryg.sk11 Re: Milczcie dalej. Piszcie artykuły, róbcie zdję 13.10.10, 09:16
          Torunianie są jakoś dziwnie prusko posłuszni wobec urzędników. Wojskowe posłuszeństwo mieszkańców dawnej twierdzy Toruń.
          • tryg.sk11 Tacy są niestety mieszkańcy. 13.10.10, 09:30
            Zaleski doskonale się sprawdza w roli gospodarza - zamordysty, który rozkazuje, zastrasza. Jest wysoki, teraz dobrał sobie wysokich sportowców do spółki. Hecer - jesteś przykładem nielicznych osób, które nie dały się zastraszyć, w dodatku sprawa dotyczy wielesetmilionowej inwestycji. Bo to nie jest wałek typu wodotrysk diodowy za 3 czy 4 miliony czy iluminacja istniejącego mostu za 1,5 miliona.

Mi już na Forum i w związku z Forum wygrażało sądem wiele publicznych osób związanych z Toruniem. Dostawałem jakieś pisma z kancelarii, telefony od prawników, jakieś ch.uje m.uje. Nie można im się dać zastraszyć i już.
    • uszaty25 Re: Jakie podobne te mosty... 13.10.10, 09:50
      Sprawe budowy mostu przy Wschodniej moze zatrzymac tylko nowy prezydent, tereaz pytanie czy znajdzie sie z tej trojki (bo obecnego gospodarza wykluczam) facet z jajami i powie zrywam umowe bo nie pozwalam na marnotrastwo i zle decyzje. Czy mieszkancy byliby w stanie zaglosowac na kogos takiego?.

• zawsze.torunczyk Re: Jakie podobne te mosty... 13.10.10, 10:21
        uszaty25 napisała:

> Sprawe budowy mostu przy Wschodniej moze zatrzymac tylko nowy prezydent, tereaz
        > pytanie czy znajdzie sie z tej trojki (bo obecnego gospodarza wykluczam) facet
        > z jajami i powie zrywam umowe bo nie pozwalam na marnotrastwo i zle decyzje. C
        > zy mieszkancy byliby w stanie zaglosowac na kogos takiego?.

Tyle że nowym prezydentem zostanie towariszcz gospodin.
      • szlachcic Re: Jakie podobne te mosty... 13.10.10, 12:57
        uszaty25 napisała:

> Sprawe budowy mostu przy Wschodniej moze zatrzymac tylko nowy prezydent,

jakiego koloru tabletki dzisiaj wziales?
    • szlachcic Re: Jakie podobne te mosty... 13.10.10, 12:59
      hecer, jestes wybitnym fachowcem od mostu
      ty sie niedlugo bedziesz bedziesz dziwil ze okrag jest podobny do okregu a kwadrat do kwadratu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka