Dodaj do ulubionych

Jaka koalicja po wyborach?

24.11.10, 10:59
Zasadnie pytanie - jaka będzie koalicja w po wyborach samorządowych w Radzie Miasta.

Ja już wiem, komu na jakiej koalicji zależy. Domyślam się też co przesądzi czy taka koalicja będzie, czy nie.

Ciekaw jestem, jakie wy macie pomysły. Najbardziej interesuje mnie, co myślą o tej koalicji rzesze zwolenników prezydenta na tym forum... Tak chętnie się wypowiadali tutaj na temat Platformy. Co teraz? Z kim koalicja?

To pytanie szczególnie do "kierownika_masarni", który w ostatnim czasie powiela swoje wpisy pełne kpiny z PO. No więc co teraz? Z kim koalicja?
Obserwuj wątek
    • amkkmp Re: Jaka koalicja po wyborach? 24.11.10, 11:15
      Jeżeli powstanie jakaś koalicja (co moim zdaniem nie jest konieczne, poparcie dla poszczególnych spraw można budować w konkretnych sprawach i w różnych konfiguracjach), to moim zdaniem będzie to koalicja CzG - PO. PO bardzo szybko zapomina o tym, co mówiła w kampanii wyborczej, więc nie widzę przeszkód. Oczywiście koalicja CzG - PiS - SLD jest także możliwa, aczkolwiek z racji tego, że są w niej aż 3 strony bardziej kłopotliwa do utworzenia.
      • hecer Re: Jaka koalicja po wyborach? 24.11.10, 12:31
        właśnie o takie wyważone opinie mi chodziło. Ktoś jeszcze?
    • wiechl koalicja? - kiepska, jako drzewiej bywało 24.11.10, 11:37
      Po tym, jak Przybyszewski z Zaleskim robili buzi-buzi we wspólnym wywiadzie powyborczym (bodajże w radiu GRA), sądzę, że drogi PO i 'Gospodarza' nagle znowu staną się zbieżne..
      I znowu rączki w górę na głosowaniach i znowu zerowy poziom asertywności. Bedzie pięknie.

Swoją drogą, wysoki poziom wzajemnej czułości między Panami Kandydatami na 2 dni po ostatnim kopaniu się po kostkach był po prostu żenujący.
      W sumie nie ma się co dziwić - w końcu to politycy.

Z niezwykle mizerną nadzieją patrzę na kolejną kadencję MZ i z pewnością ciekawie wydane pieniadze przez znamienite kadry. Wymienię tylko Glonka z Kalinowskim, Zawal (x2), Derkowskiego, czy Szmaka.
      A chętnie bym ich bardziej wymienił, niż tylko na forum..
    • jaz0n Re: Jaka koalicja po wyborach? 24.11.10, 14:50
      Ja stawiałbym że bedzie koalicja PO- CzG, bo niespecjalnie wierze że PO oprze się pokusie władzy. Wolałbym sie jednak pomylic, bo taki układ nie rokuje moim zdaniem żadnych perspektyw na skuteczna i realna opozycje- a to oznacza kolejne przerżnięte wybory.
      • zawsze.torunczyk Re: Jaka koalicja po wyborach? 24.11.10, 14:56
        Jasna sprawa PO-Czg. Powody wymienione przez Panów powyżej.
        • jaz0n Re: Jaka koalicja po wyborach? 24.11.10, 15:02
          Z drugiej strony bardzo ciekawa analizę przedstawil pan Makowski w dzisiejszej GW. Według niego PO bedzie w opozycji a PiS i SLD stworzą koalicję z dębowym. Przybylski miałby byc wtedy wiceprezydentem. Argumenty ma rzeczowe- ciekawe czy pokusa władzy wyprzedzi logikę.
    • hecer żenada 24.11.10, 15:27
      No szkoda, że większość Czasu Gospodarzy nie zabrała głosu. I w pułapkę wpadł tylko jeden miszcz.

Oczywiście, że Czasowi Gospodarzy najbardziej zależy teraz na koalicji z PO. To jest cel numer jeden Zaleski. Marzy o tym.

...to oczywiście i tak zostanie przedstawione, że PO dąży do władzy, chce koalicji z Zaleskim, itd.

Ci, co tu ujadają na Platformę, znów zaczną gadać o tym, że PO nie ma kręgosłupa.

-----------------

Jedno jest na razie pewne - Zaleski bardzo by chciał koalicji z PO.

Inne - bardzo ważne elementy całej analizy powyborczej - zachowam na razie dla siebie.
      • zawsze.torunczyk Re: żenada 24.11.10, 16:07
        A czy PO ma kręgosłup? Hecer Ty z "prezydentem Przybyszewskim" już jesteście podejrzewam po wódce. Wychwalałeś swojego pryncypała pod niebiosa nazywające panem Waldkiem. Po jaką cholerę mamy gdybać. Pożywiom zobaczym. To ty powinieneś wiedzieć najlepiej co i jak. Zapytaj "prezydenta Przybyszewskiego". No toż to prawie kumpel Twój lub już kumpel. Czy nie? Przestałeś być potrzebny? Póki agitowałeś i była taka potrzeba to hecer był dobry a teraz nie odbierają od Ciebie telefonu? Jak jest?
        • hecer Re: żenada 24.11.10, 17:25
          kumpel? Nie.

Wspierałem tę kandydaturę w wyborach w forum GW. U ciebie od razu musi być wódka, zakąska, przystawka, szybki seks, a potem długie pierdzenie w pościel?
          • zawsze.torunczyk Re: żenada 24.11.10, 18:28
            hecer napisał:

> kumpel? Nie.
            >
            > Wspierałem tę kandydaturę w wyborach w forum GW. U ciebie od razu musi być wódk
            > a, zakąska, przystawka, szybki seks, a potem długie pierdzenie w pościel?

To nie moja wina że sprawiasz wrażenie jakby tak było. Mam ci przytoczyć twoje posty?
      • alienisko Re: żenada 24.11.10, 16:23
        No jasne, że CzG dążyć będzie do takiej koalicji. Ale co w związku z tym? PO to uległe pieski i od razu aportują? :)

Jeżeli zgodzą się na taką koalicję, to znaczy, że jej chcieli.

Jedni i drudzy pójdą na jakieś ustępstwa pewnie, jak to w polityce, i każdy potem będzie mógł mówić, że wywalczył coś dobrego. :)
        • hecer Re: żenada 24.11.10, 17:27
          nic nie rozumiesz z tej polityki. Ja też nie potrafiłem znaleźć klucza, ale już chyba wpadłem na właściwy trop.

Koalicji (czy "porozumienia") z CzG nie będzie - Zaleski już to przebolał przed wyborami, niezbyt mu się to podobało.
          • alienisko Re: żenada 24.11.10, 18:30
            hecer napisał:

> nic nie rozumiesz z tej polityki. Ja też nie potrafiłem znaleźć klucza, ale już
            > chyba wpadłem na właściwy trop.

Ty chociaż zrozumiałeś co ja napisałem?

> Koalicji (czy "porozumienia") z CzG nie będzie - Zaleski już to przebolał przed
            > wyborami, niezbyt mu się to podobało.

Jeśli nie będzie, to się ucieszę. Jeśli będzie, to się nie zdziwię.
        • jaz0n Re: żenada 24.11.10, 17:28
          Hecer co ty własciwie próbujesz powiedzieć?

PO w kampanii przybrała postawe opozycji wobec Zaleskiego.
          Teraz ponoć Zaleski chce koalicji- co z tego? Jezeli PO chce pokazać że własnie ma kręgosłup, to powinni umiec powiedziec 'nie zgadzamy się z Zaleskim i mamy zamiar byc skuteczna opozycją'- twoim zdaniem maja zamiar to zrobic czy nie? Bo mam wrazenie że próbujesz juz usprawiedliwiac koalicję PO-CzG. I to by była dopiero żenada.
          Jezeli PO na cos takiego pójdzie to przez kolejna kadencje Zaleski zje PO na śniadanie, a ich nastepnego kandydata na prezydenta wy..... dali.
          Nikt PO do koalicji nie zmusza, nawet jezeli Zaleskiemu wygodniej byłoby rządzić z nimi. Tak jak wygodniej było mu rywalizowac z bezbarwnym kandydatem PO w walce o prezydenture. Zechciałbys wyjasnic może co to za pułapka ktora wydaje ci się że zastawiles?
    • gilbert.grape Re: Jaka koalicja po wyborach? 24.11.10, 18:27
      Zaleski już zasygnalizował, że będzie trzech wiceprezydentów i to raczej nie dlatego, żeby nasz "pracuś" mógł wreszcie iść na urlop.
      • aksum78 orzech 25.11.10, 22:00
        Jesli PO pojdzie na uklad z Zaleskim, to niby nic dziwnego. Kolejny raz dadza ciala. Chyba, ze za 4 lata beda liczyli na wsparcie CZG dla swojego kandydata. Pytanie jak w tym wszystkim odnajduja sie spolecznicy, ktorzy wsparli PO? Hecer jak z ich morale?
    • mamakrysiaandrzej Re: Jaka koalicja po wyborach? 25.11.10, 22:04
      hecer, wybacz, ale pieprzysz. PO i Przybyszewski to są ludzie, których nie można poprzeć. Z nich się można tylko śmiać.
    • szlachcic Re: Jaka koalicja po wyborach? 25.11.10, 22:36
      Pewne jest ze banda gospodarzy zwacha sie z PIS
      Dla PO sprawa tez wydaje sie przsadzona, musi byc twarda opozcja, musi krytykowac Zaleskiego, a w sprawach dobrych dla miasta wspierac Zaleskiego i wspomagac glosno mowiac ze "my zalatwilismy to i tamto"
      Ludzie musza byc swiadomi tego ze to co dzieje sie w miescie dobrego delikatnie mowiac nie zawsze jest dzieki Zaleskiemu.
      SLD ..... hmmm
      ciezka sprawa, czy rzuca sie na stanwiska ibedzie koalicja z lysym czy beda chcieli kroczyc do lepszego wyniku za 4 lata. Jak sie zadowola stanowiskami to nigdy nie zwieksza poparcia. Gdy beda wyrazisci za 4 lata moga osiagnac znaczacy wynik
      to jest jedyna nadzieja dla miasta
      • aksum78 szlachcic:) 25.11.10, 22:50
        pierwszy raz popieram to co napisales:).
        • szlachcic Re: szlachcic:) 26.11.10, 19:21
          > pierwszy raz popieram to co napisales:).

jak uwazasz ze Zaleski wygral bo jest dobry a nie ze przeciwnikow mial zadnych
          jak uwazasz ze nowa organizacja na moscie cos poprawila i zdaje egzamin
          jak uwazasz ze dach na motoaenie to rzecz wazna
          jak uwazasz ze dwupasmowe drogi powinno sie zaczynac od rogatek miasta (Sz. Chelminska)
          jak uwazasz ze Szmak dobrze zarzadza TCM
          jak uwazasz ze Glonek to specjalista i dobrze zarzadza MZK
          jak uwazasz ze MZK nie ma potrzeby przeksztalcic bo sobie radzi
          itp itd
          to co ja mam powiedziec? masz prawo miec takie zdanie
          • aksum78 Re: szlachcic:) 26.11.10, 20:05
            Szlachcic chlopie czytasz swoje wpisy? Ja odnisolem sie do tego o koalicji. Twoj nastepny wpis z samymi zapytaniami, chyba nie jest skierowany do mnie? Chyba cos nie zrozumiales? A tak kuszac sie na odpowiedz na te Twoje pytania-to nie. I nigdy nie twierdzilem inaczej. 4 lata kolejnej prezydentury Zaleskiego nie zapowiada sie kolorowo, w kulturze na pewno.
    • aksum78 Re: kampania wyborcza 26.11.10, 17:58
      polecam, ciekawe: wojciechgiedrys.redblog.pomorska.pl/2010/11/23/i-po-wyborach-czas-pozamiatac/
      • tryg.sk11 Re: kampania wyborcza 01.12.10, 19:35
        The Best Of

amkkmp
        Jeżeli powstanie jakaś koalicja (co moim zdaniem nie jest konieczne, poparcie dla poszczególnych spraw można budować w konkretnych sprawach i w różnych konfiguracjach), to moim zdaniem będzie to koalicja CzG - PO. PO bardzo szybko zapomina o tym, co mówiła w kampanii wyborczej, więc nie widzę przeszkód.

wiechl
        Po tym, jak Przybyszewski z Zaleskim robili buzi-buzi we wspólnym wywiadzie powyborczym (bodajże w radiu GRA), sądzę, że drogi PO i 'Gospodarza' nagle znowu staną się zbieżne..
        I znowu rączki w górę na głosowaniach i znowu zerowy poziom asertywności. Bedzie pięknie.

jaz0n
        Ja stawiałbym że bedzie koalicja PO- CzG, bo niespecjalnie wierze że PO oprze się pokusie władzy.

zawsze.torunczyk
        Jasna sprawa PO-Czg. Powody wymienione przez Panów powyżej.

alienisko
        No jasne, że CzG dążyć będzie do takiej koalicji. Ale co w związku z tym? PO to uległe pieski i od razu aportują? :)
        • hobbes1980 Re: kampania wyborcza 01.12.10, 20:23
          Heh- no i patrz jaki PO ma slaby marketing. Tyle osób nie wierzyło że dadza radę zostac opozycja. Choc liczba ta jest duza tylko w skali tego forum :P
          Chyba chcąc dokopac innym strzeliłes samobója:)
          • aksum78 uf 01.12.10, 23:47
            mnie nie ma w tym zestawieniu, hehe.
        • hecer the best of 02.12.10, 00:21
          tryg, osoby które to pisały są bardziej lub mniej zblatowane z gospodarzem. Mówią tak, aby usprawiedliwić SWOJĄ decyzję, która motywowana była własnym, prywatnym interesem.

Teraz cholernie zależy im na tym, aby wciągnąć PO do koalicji z Zaleskim, bo to usprawiedliwia ich własny wybór. Chcą po prostu móc powiedzieć: "widzicie, PO też nie ma wyboru, PO też chce z gospodarzem, PO też chce do koryta. A tak w ogóle to PO jest najgorszą partią, co tu dużo mówić".

To mówią osoby które przykleiły się do gospodarza.

Są jeszcze inne osoby, bezpośrednio z gospodarskiego jądra. Te osoby najchętniej by trzymały PO blisko siebie. Wiadomo, wrogów trzymaj blisko, bliżej niż przyjaciół:) Ale tu chodzi też o to, że marszałek jest z PO, że ministrowie są z PO, że lobbing PO jest niezmiernie ważny dla przetrwania gospodarza. Jak on się cieszył, że minister z PO dał mu pieniądze na most Wschodni. Mariusz zlepił o tym całą składankę: premier, minister, posłowie, wszyscy za mostem na wschodniej. Każdą swoją porażką będzie teraz obarczał PO, "bo oni byli za, oni mnie popierali".

Czasowi marzył się jakiś skok do samorządu województwa, ale wyniki wyborów sprowadziły ich na ziemię.

Gospodarz przyzwyczaił się do braku opozycji.

On jej nie miał przez 8 lat. Efekty braku opozycji widzimy - afery, których jest bez liku, ujawniane są opieszale przez media, nie są chwytane przez polityków. Gdzie był PiS jako pojawiła się sprawa MPO, itp?

Efekty braku opozycji widać też po programie inwestycyjnym, po zrealizowanych inwestycjach. Wszystkie one są bardziej lub mniej głupie, ale opozycji nie ma. Dyskusji nie ma.

Brak opozycji wynosi gospodarza w sondażach na szczyt popularności. On może powiedzieć, że tramwaje będą miały nowe poręcze i uznać to za ogromny sukces. Skrócić linię, zwiększyć częstotliwość kursowania - i już jest inwestycja. Przy niemej opozycji nawet coś takiego jest sukcesem, a zawody strongmenów czy wyścig kosiarek na motoarenie to SAMORZĄDOWY WYCZYN!

Ostatnia z konsekwencji braku opozycji w mieście to konformistyczna postawa różnych ludzi, środowisk. Twórczy potencjał wyzwala się w dyskusji, u nas jej nie ma. A ludzie ukrzwaj swoją opinie, nie ujawniają się z nimi. Jak mają się ujawniać, skoro radni milczą i sprzedają się na głosowaniach? Tak było z głosowaniem nad dachem nad motoareną, gdy dogadały się dwie duże siły zmierzające dziś do sformalizowania swej "wspólnoty interesów".

To ma przełożenie na postawy mieszkańców. Nie ma do kogo iść. Ja nie miałem do kogo iść w radzie miasta - teraz jest przynajmniej jeden radny, z którym mogę otwarcie rozmawiać, który słucha i rozumie. Każdy powinien mieć swoją reprezentację w samorządzie. I nie chodzi o pana, który da nr telefonu, by móc się wykazać, że interweniował w jakiejś bardzo partykularnej sprawie (że jakiegoś zasiłku nie dali, itd).

Więcej dyskusji, więcej opozycji, więcej kontestacji. A mniej konformizmu, bo ja już spotkałem się ze zwykłym donosicielstwem w celu pozyskania sympatii. Wkrótce będziemy pracować nad budżetem z największą w historii dziurą przekraczającą kilkanaście procent dochodów, to idzie w setki mln złotych. Proszę nie mówić, że to nie wymaga dyskusji:) To gospodarz twierdzi, że "miasto musi się zadłużać, aby się rozwijać". Ja bym chciał jednak prosić o minimum przyzwoitości i szczerą debatę nad tą tezą:)
          • aksum78 Re: the best of 02.12.10, 02:36
            Hecer, a gdzie bylo PO przez ostanie 4 lata? Zanim Przybyszewski sie "obudzil"?
            Widziales wpis niejakiego osobnika olibata, jak dobrze pamietam. Zarzucal on na forum, ze osoba, ktora organizowala kampanie . Za pozno rozklejala plakaty, ulotki trafialy do skrzynek na dzien przed wyborami. Strona internetowa byla nieaktualizowana. Stad osobnik olibat sie nie dostal, a pan Pawel Gulewski- tak. Ciekawe kto to?
            Teraz tak naprawde hecer nadchodzi czas na to by Przybyszewski i torunskie PO pokazalo pazury. Bo na co stac Zaleskiego to juz niestety wiemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka