Dodaj do ulubionych

Czytelnik: Toruń po prostu na to zasługuje

08.12.10, 12:24
"Warto spróbować skroić konkretną wizję rozwoju Torunia i konsekwentnie ją realizować, równa się ona lepszemu wizerunkowi miasta, lepszym studentom, większej liczbie absolwentów, którzy tu pozostaną i nie będą uciekać do Warszawy."

Póki co, to w sferze marzeń. W Toruniu potrzebni są pracownicy do robienia na taśmie w Łysomicach, na kasie w hipermarkecie itd. To miasto w ogóle nie stwarza warunków do pojawiania się dużych firm potrzebujących wykształconych ludzi. Mamy kilka własnych ale one już dość mocno obsadzone pracownikami. Więcej nie potrzebują. A kto wie, czy kiedyś same nie uciekną do Warszawy.

Ja jakoś nie mam nadziei na zmiany...
Obserwuj wątek
    • szlachcic Re: Czytelnik: Toruń po prostu na to zasługuje 08.12.10, 14:12
      Te slogany ktorymi posluguja sie inne miasta sa sztuczne ze az boli
      dlaczego je tam wymyslono?
      tu mozna przypomniec slowa pana Zmyslonego
      "Zadne miasto w tym kraju nie ma symboli takich jak Torun"
      to one sa motorem napedzajacym to miasto, to oczywiscie tez UMK
      nie tworzmy nic nowego sztucznego. Ja od Zaleskiego oczekuje ze nie bedzie przeszkadzal tworcom, inwestorom, ze czasami komus pomoze.
      torun powinien byc miastem kulturalno-turystycznym. Takim juz jest, nie wiem na jaka ocene ale jest. Oczywiscie to mozna poprawic. Dajmy ludziom wolna reke, nie przeszkadzajmy im w dzialaniu. Zasranym obowiazkiem Zaleskiego jest tylko dbanie o przejrzyste zasady co robic jak robic kiedy robic.
      czym innym jest tworzenie nowych miejsc pracy. Zaleski w tym jest nedzny ze az strach
      UM inwestorow nie szanuje i przyklady na to sa.
      no ale dla Zaleskiego znowu gwarantowane jest 48 wyplat i dla jego poslusznych urzedasow kolejne 4 lata spokoju
    • tryg.sk11 Re: Czytelnik: Toruń po prostu na to zasługuje 08.12.10, 14:16
      No cóż, ja po ostatnich wyborach straciłem wiarę nie w Toruń, ale co gorsze w jego mieszkańców.
    • bartolini-bartuomiej Czytelnik: Toruń po prostu na to zasługuje 08.12.10, 14:33
      Bardzo dobrze, że w miarę regularnie co jakiś czas na łamach prasy pojawiają się takie lub podobne apele dot. promocji Torunia. Bardzo dobrze, że głos w tej sprawie i problem taki dostrzegają mieszkańcy miasta.
      Z drugiej strony - niestety właśnie mieszkańcy, a nie władze tego miasta. Nie wiem czy w przyszłości - pomimo takich apeli - promocja Torunia się poprawi, skoro dotąd beznadziejnie prowadziły ją te same władze, które po ostatnich wyborach niemal nie zmieniły się.
    • nslaw Czytelnik: Toruń po prostu na to zasługuje 08.12.10, 14:46
      Naszym obowiązkiem wobec Torunia, jego historii, a także przyszłości, jest odsunięcie od władzy komunisty z krzyżem na czole.
      Nie wolno nam akceptować żadnych poczynań tego "gospodarza" i jego czerwono-katolickiej koalicji.
    • borba_1 Czytelnik: Toruń po prostu na to zasługuje 08.12.10, 15:33
      Trochę w tym liście widać paranoję ludzi mieszkających w Toruniu. Bo od kiedy to w Toruniu miał być umieszczony sąd apelacyjny. Nigdy taki planów nie było i nie wiem skąd czytelnik takie rewelacje wytrzasnął. Sąd miał powstać w Bydgoszczy a że ta idea nie mieściła się w głowach Toruńczyków to już inna historia.
      Co do Ikei to chyba nikt z czytających nie zrozumiał o co chodzi. Ja też.
      Co mają lokalne animozje do powstania Ikei. Zna ktoś odpowiedź. Chyba że czytelnik sugeruje że IKEA miała powstać w Toruniu no ale to tylko by udowadniało moją tezę o paranoi mieszkańców Torunia.
      Co do poziomu emocji i mieszkańców to proponuję przyjechać do Bydgoszczy i zapytać Bydgoszczan co sądzą o Toruniu. Większość odpowie że nie ma zielonego pojęcia co się w Toruniu dzieje. Po prostu ich to kompletnie nie interesuje. Poziom zainteresowania Bydgoszczą w Toruniu jak widzę jest wysoki. Nie wiem czy to kwestia zazdrości czy braku innych tematów ale wystarczy spojrzeć na Toruńską GW. takie tematy jak wybór wojewody nawet na Bydgoskiej GW są zdawkowo poruszane a w Toruńskim oddziale piszą obszerne artykuły tak jakby personalnie głównie dotyczyło to Torunia, a przecież to Bydgoszcz jest siedzibą wojewody i to ludzie z tego miasta będą piastować tę funkcję.
      • szlachcic Re: Czytelnik: Toruń po prostu na to zasługuje 08.12.10, 18:07
        > Co do Ikei to chyba nikt z czytających nie zrozumiał o co chodzi. Ja też.

nie mam pojecia o strategii inwestycyjnej IKEI ale zdecydowanie jestem pewien ze ona mialaby w dupie nawet jak bysmy z bydgoszczanami kazdego dnia ustawiali na bujatyki na noze
        Dla IKEI liczy sie plebs ktory przyjdzie i wyda pieniadze.
        Ten w garniturze za 2000 dla niej jest tak samo wazny jak i ten kto nienawidzi sasiedniego miasta jak obaj maja taka sama wyplate.
        reasumujac, dla kazdego sklepu liczy sie ile glow bedzie do nigo chodzilo. stad IKEA w Byd
        • bederyk Re: Czytelnik: Toruń po prostu na to zasługuje 08.12.10, 20:55
          Ikea zawiesiła inwestycje w Polsce, trochę przegrzali się. Tak więc ten blaszak nie tak prędko powstanie. Tylko, że jak powstanie to całe wojewodztwo będzie jeździć, bo to biedne województwo. Jak ktoś był w Poznaniu lub Gdańsku to wie jakie rejestracje tam widzimy, zaczynają się na literę C... w dowolnej konfiguracji literowej.
          • szlachcic Re: Czytelnik: Toruń po prostu na to zasługuje 09.12.10, 07:47
            > zaczynają się na literę C... w dowolnej konfiguracji literowej.

niech ikea powstanie
            swoja droga trzeba ladnie miec nasrane we lbie aby specjalnie jechac do ikei 150km
            • frych47 Re: Czytelnik: Toruń po prostu na to zasługuje 09.12.10, 09:25
              szlachcic napisał:

> niech ikea powstanie
              > swoja droga trzeba ladnie miec nasrane we lbie aby specjalnie jechac do ikei 15
              > 0km

I jeszcze na dokładkę opłacić za transport np. zakupionych mebli do domu.
      • hobbes1980 Re: Czytelnik: Toruń po prostu na to zasługuje 08.12.10, 18:48
        Ciekawy sposób czytania artykułu prezentujesz- jedne wypowiedzi jakiegos anonimowego gościa przymujesz za pewnik, na podstawie którego mozna wyciagac ogólne wnioski, natomiast inne negujesz. Nie zastanowiło cie czy to faktycznie prawda że torunianie nic innego do roboty nie maja tylko interesowac się Bydgoszcza i manifestować niechęc do niej? Ja na przyklad na podstawie swoich doświadczeń mogę powiedziec ze na ogół gila mnie co się dzieje w Bydgoszczy, nie czuje do tego miasta żadnej niechęci (poza forumowiczami stamtąd bo wielu z nich uprawia bezsensowną demagogię aby nadac sens swojemu niespełnionemu w realu życiu) - teraz wyciagamy na podstawie tego wnioski ogólne... i masz swoja metodologie badawcza:)

Ogólnie zgadzam się z częscia zawartych w artykule tez- najbardziej z tą ze Torun stoi w miejscu. Natomiast Bydgoszcz ma niewiele do tego- naprawde sa wazniejsze sprawy niz rywalizacja z nia- na przykład kwestia wspólpracy z gminami ościennymi, które staja się miejscem zamieszkania sporej częsci zamoznych mieszkańców Torunia, a miasto nie potrafi w żaden sposób nie tylko powstrzymac tego procesu, ale nawet odpowiednio go zagospodarować. W efekcie mamy takie historie jak ta z ul. Nieszawska.
        • bederyk Re: Czytelnik: Toruń po prostu na to zasługuje 08.12.10, 20:56
          Podoba mi sie jak piszesz, to takie autentyczne.
        • borba_1 Re: Czytelnik: Toruń po prostu na to zasługuje 09.12.10, 09:11
          W zupełności się z tobą zgadzam. Większość mieszkańców obu miast nie interesuje się tym co się dzieje w sąsiednim mieście. Ten list może przedstawiać tendencyjny obraz Toruńczyków. Myślę że sami powinniście to ocenić. Natomiast redaktorzy toruńskiej GW ewidentnie wykazują zainteresowanie tematami związanymi z Bydgoszczą. I to widać. Jak już napisałem nie wiem czym jest to spowodowane ale poziom jaki prezentują redaktorzy toruńskiej GW jest czasami żenujący. Artykuły często są jątrzące. Po tytułach można odczytać intencję redaktorów. Tytuły typu " Toruń górą".

Co do Ikei widzę że opinie są jednoznaczne. Animozje nic nie mają wspólnego z powstaniem IKEI. Jednak sugestia zawarta w liście jest jednoznaczna. Toruń z Bydgoszczą walczyli o to gdzie ma powstać IKEA. A przecież jest to kompletna bzdura i próba dowartościowania Torunia jako równorzędnego miasta z Bydgoszczą. Identycznie była przedstawiona sytuacja z sądem.
          • frych47 Re: Czytelnik: Toruń po prostu na to zasługuje 09.12.10, 09:30
            borba_1 napisał:

> Co do Ikei widzę że opinie są jednoznaczne. Animozje nic nie mają wspólnego z p
            > owstaniem IKEI. Jednak sugestia zawarta w liście jest jednoznaczna. Toruń z Byd
            > goszczą walczyli o to gdzie ma powstać IKEA. A przecież jest to kompletna bzdur
            > a i próba dowartościowania Torunia jako równorzędnego miasta z Bydgoszczą. Iden
            > tycznie była przedstawiona sytuacja z sądem.

To jest tak jak z psem ogrodnika sam już nie może a drugiemu nie da.
      • superboss Re: Czytelnik: Toruń po prostu na to zasługuje 09.12.10, 06:24
        Biedny baranku, z całego twojego wpisu widać, jak bardzo żyjesz tym Toruniem, jak bardzo cię to nasze miasto uwiera. Ja sporo jeżdżę, ale kiedy ostatni raz byłem w Bydgoszczy, to nawet nie pamiętam. Ładnych parę lat temu. Tyle mnie obchodzi Bydgoszcz.
    • zawsze.torunczyk a po ch.. 08.12.10, 18:51
      Czytelniku idioto. Mieszkałeś w Gdańsku? Mieszkałeś w Poznaniu? Nie? A ja mieszkałem i Ci powiem jedno. Ani jedno nie jest liberalne ani drugie know-how. A pomysły na wypieprzanie setek tysięcy złoty by jakiś łeb ukuł coś w stylu "Toruń miasto marzeń" i napisał to w odbiciu lustrzanym z motylkiem to wydawaj z własnej kieszeni. Krew mnie zalew jak czytam pomysły takich głąbów.
      • bederyk Kupuję i tylko z Kuj-Pom 08.12.10, 20:57
        różności...
    • mokos99 Re: Czytelnik: Toruń po prostu na to zasługuje 08.12.10, 23:53
      Ciekawa opinia. Co nie zmienia faktu ze wizja promocji jak i działania UM powinna zacząć odbiegać od kultury. Trzeba postawić na biznes. Zobaczcie ile 1 "glupie" centrum telemarteingu daje miejsc pracy dla młodych - min 100, kilka nowych parków biznesu gdzie znalazli by prace absolwencji ekonomii np. centra ksiegowości, centra tzw back office itp. Niech UM ułatwia powstawanie miejsc w które potem można wynajać pod biura. Kultura jest ważna ale ważniejsze żeby ludzie mieli pracę. Za przykład niech uchodzi Łódz, Poznań, Wrocław. ps co do UMK - tam mało inowacyjnej firmy jak ten Uniwerek nie widziałem. Żyją tylko z fakty ze dają "darmowe" studia, gdyby nagle wszystie studia w kraju były płatne nawet min. jak 200zł na miesiac to nagle by się okazało ze wiele osób by do tej uczelni nie startowało. Pytam jak rozmowowa, nowoczesna może być firma w której pracownik - naukowy od kilkunastu lat co wykład mówi to samo ze swoich starych żółtych zeszytów, gdzie tak się podchodzi do studenta - klienta, gdzie w bibliotece nie ma nowych ksiązek, tylko wszyscy sie uczą ze staroci.
    • mokos99 IKEA 08.12.10, 23:57
      Co do Ikei - ta firma po prostu zrobiła bardzo szerokie badania rynku i jego potencjału. Widać z niego że się po prostu im nie opłaca, poza tym zauważcie że i tak ludzie z regiony jeżdzą m.in. do Gdańska do tego sklepu. Wiec sklep u nas = mniejsze obroty w Gdańsku i Poznaniu.
      W bizesie liczą sie liczby i fakty np. takie ze co z tego ze mamy w Toruniu pełno młodych studentów którzy po studiach bedą klientami Ikei jak wiekszosc z nich wyjedzie do miast w których jest już Ikea. Niech sie Toruń skupi na promocji miasta pod kątem biznesów które mogą stworzyć miejsca pracy dla absolwentów fabryki UMK.
    • albrecht_kalba Czytelnik: Toruń po prostu na to zasługuje 09.12.10, 01:10
      Skoro nie jesteś z Torunia, i nie pochodzisz nawet z województwa, to milcz. To jest sprawa między braćmi, jak powiedział klasyk :D Bydgoszcz należy zalać wodą i w tym miejscu otworzyć największy na świecie nurkowy park tematyczny :D I palmy dookoła akwenu postawić, ku czci, bananowe :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka