Dodaj do ulubionych

Pomnik Lenina

IP: *.telia.com 02.06.01, 11:19
Nic nie moge zrozumiec co sie wydarzylo w tym Jedwabnym. Probuje czytac co sie da, ale jestem urodzona po
wojnie (jak wiekszosc) i nie bardzo moge zrozumiec co tam robil pomnik Lenina. Czy te ziemie byly polskie czy
Ruskie? O ile wiem Polska przed wojna nie byla komunistyczna?Jesli to byla Rosja dlaczego Polacy odpowiadaja
za te zbrodnie? Nepewno istnieli kolaboranci, kriminalisci itp, ktorzy te robote na rozkaz Niemcow wykonali? Moze
ktos wyjasni z tym Leninem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Cezary Re: Pomnik Lenina IP: *.qdnet.pl 02.06.01, 12:21
      Zajrzyj do podręcznika historii i przeczytaj, co zdarzyło się 17 września 1939
      r.
    • Gość: Lisek Re: Pomnik Lenina IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 13:02
      Sorry, Antos, ale z tym czytaniem "co sie da" chyba nie za dobrze Ci idzie,
      skoro po pol roku ozywionej dyskusji (doliczylem sie ok. 400 publikacji
      prasowych na ten temat) nadal nie wiesz, czego rzecz dotyczy. Naprawde, zanim
      zabierzesz glos, przeczytaj cos o najnowszej historii. Zeby Ci ulatwic,
      informuje, ze miedzy 17 wrzesnia 1944 a 22 czerwca 1941 polowa Polski (w tym
      lomzynskie i Bialostoczyzna) znajdowala sie pod okupacja sowiecka, a druga
      polowa pod niemiecka. Przepraszam za mentorski ton, ale swoim postem sam sie
      kompromitujesz.
      • Gość: Cezary Re: Pomnik Lenina IP: *.qdnet.pl 02.06.01, 13:53
        Gość portalu: Lisek napisał(a):

> Sorry, Antos, ale z tym czytaniem "co sie da" chyba nie za dobrze Ci idzie,
        > skoro po pol roku ozywionej dyskusji (doliczylem sie ok. 400 publikacji
        > prasowych na ten temat) nadal nie wiesz, czego rzecz dotyczy. Naprawde, zanim
        > zabierzesz glos, przeczytaj cos o najnowszej historii. Zeby Ci ulatwic,
        > informuje, ze miedzy 17 wrzesnia 1944 a 22 czerwca 1941 polowa Polski (w tym
        > lomzynskie i Bialostoczyzna) znajdowala sie pod okupacja sowiecka, a druga
        > polowa pod niemiecka. Przepraszam za mentorski ton, ale swoim postem sam sie
        > kompromitujesz.

Sprostowanie: pomiędzy 17 września 1939, a 22 czerwca 1941.
        • Gość: Lisek Dziekuje za sprostowanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 16:27
          Gość portalu: Cezary napisał(a):

> Sprostowanie: pomiędzy 17 września 1939, a 22 czerwca 1941.

Oczywiscie, ze 1939 (sam nie wiem, skad mi sie wzial 1944... jakis dziwny
          chochlik zadzialal?). Bardzo dziekuje za sprostowanie i pozdrawiam.

Lisek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka