Dodaj do ulubionych

Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia?

IP: 198.138.227.* 14.08.01, 16:07
MA, byl moim ulubionym miejscem spacerow w Toruniu a teraz mieszkam tymczasowo
w Phili ktora nie ma niestety Bulwaru Torunskiego.
Jestes inteligentny, mieszkasz w Toruniu masz ochote wymienic pare e-mailow z
intelligent, handsome 27 yeard old woman napisz na adres agnieszka0@netzero.net
Obserwuj wątek
    • Gość: debet Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.08.01, 17:25
      To, że w Philadelphi nie ma Bulwaru Toruńskiego, raczej mnie nie dziwi. Toruń i
      Philadelphia są miastami bliźniaczymi. Szczerze mówiąc - nie wiem, na czym ta
      bliźniaczość polega. Nigy nie byłem w Philadelphi, więc nie mam możliwości
      porównania. Pozdrawiam
    • Gość: **** Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: 62.7.231.* 14.08.01, 22:59
      z tego co wiem to jest w filadelfii trojkat torunski, alkew nie mam pojecia
      gdzie. pozdrawiam
      • Gość: phil Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: 198.138.227.* 15.08.01, 15:10
        Zwiedzalem Philadelphie niejednokrotnie i na nic takiego jak trojkat torunski
        sie nie natchnalem, jest za to Dom Kosciuszki w ktorym mieszkal.
        Po za tym miasta sa bardzo nie podobne, Torun maly, Phila wieksza niz Warszawa
        i o wiele bardziej wielkomiejska, (5-te miasto w USA po NY,LA, Chicago, Huston)
        co ich laczy oba sa miastami historycznymi, Phila jako rodzynek wsrod miast w
        USA ma centrum historyczne w koncu byla pierwsza stolica USA... Tu podpisano
        Deklaracje Niepodleglosci.
        • Gość: **** Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: 62.7.231.* 16.08.01, 22:00
          nie obraz sie, ale to, ze czegos nie widziales nie znaczy, ze tego nie ma . ja
          tez nie widzialem wielu rzeczy a jednak istnieja :) pozdrawiam
          • Gość: phill Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: 198.138.227.* 16.08.01, 22:32
            zgadza sie w pelni, ze z faktu ze czegos nie wiedzialem nie wynika ze tego
            czegos nie ma, my point is, ze przeczytalem caly przewodnik o Philadelphi,
            spedzilem na jej ulicach wiele godzin i po prostu nie spotkalem sie sie nigdy
            ze wzmianka o takim miejscu, co nadal nie udowadnia ze go nie ma, bylbym bardzo
            zobowiazany jakbys siegnal do zrodel i powiedzial mi gdzie jest to zacne
            miejsce, przesle ci zdjecie
            • Gość: **** Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: 62.7.231.* 16.08.01, 22:45
              szczerze mowiac tez sie kiedys nad tym zastanawialem jak to jest z ta
              filadelfia i natknalem sie na artykul w ktorejs z lokalnych gazet wlasnie na
              ten temat, wiec tylko powtarzam, majac nadzieje, ze nie pisali glupot. jezeli
              masz mape filadelfii z wykazem ulic to powinienes to znalezc. pozdrawiam
              • Gość: phil Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: 198.138.227.* 17.08.01, 16:14
                Wpadlem na sztuczke z mapa (mam zarowno w postaci papierowej jak i
                elektronicznej). Niestety obie postacie milcza jak zaklete na temat ulic
                zawierajacych ciagi triangle, Torun.
                Podobno jest jakas wzmianka (godlo Toruna) jednym z philadelphiiskich muzeow.
                Ale usze ustalic w ktorym.
                Greetings.
      • Gość: Koval Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 19:40
        Dziury. Toruń i Philadelphia są prowincją.
    • Gość: **** Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: 62.7.231.* 16.08.01, 22:47
      wiadomosc dla agnieszki: chyba podalas zly adres, bo nie mozna do ciebie wyslac
      maila.
      • Gość: Aga Re: sorry oj tylko kobieta jestem - zly adres IP: 198.138.227.* 17.08.01, 16:04
        agnieszkao@netzero.net
    • Gość: remix Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: 10.10.73.* 17.08.01, 18:56
      Oficjalne porozumienie o współpracy Torunia i Filadelfii zawarto w lutym 1977 r. podczas wizyty naszej
      delegacji w Ameryce. Wcześniej w sierpniu 1973 r. w Filadelfii odsłonięto pomnik Kopernika, a
      podczas obchodów 200-lecia Stanów Zjednoczonych plac wokół postumentu nazwano �Trójkątem
      Toruńskim�. W rewanżu w marcu 1976 roku, toruńska ulica nad Wisłą otrzymała nazwę Bulwaru
      Filadelfijskiego.
      • Gość: debet Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.08.01, 19:38
        Coś mi się wydaję, że ta przyjaźń pomiędzy Toruniem a Philadelphią powoli się
        kończy. Nie słyszałem, aby ostatnio nasza delegacja była z wizytą w tym
        mieście, a i o samej Philadelphi niewiele w Toruniu słychać.
        • Gość: remix Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: 10.10.73.* 20.08.01, 19:40
          Masz rację debet. Przyjaźń trzeba podsycać, a do Filadelfii kawał drogi. Do Getyngi czy Cadcy znacznie
          bliżej i nasi gospodarze chętnie robią sobie tam wycieczki. A USA to jednak strefa dolarowa. Tak
          sobie myślę, że te przyjaźnie to trochę sztuczne twory, no bo co z tego mają prości ludzie,
          zwykli mieszkańcy? Raz w roklu obejrzą sobie zespół ludowy z Cadcy czy kataryniarzy z Getyngi. A tylko
          gospodarze podsycają �przyjaźń� kuflem piwa bądź śliwowicy. Za te eskapady płacimy wszyscy - i to
          jest jedyny nasz prawdziwy udział w �przyjaźni�.
          • Gość: debet Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: 213.146.61.* 21.08.01, 01:53
            Zaprzyjaźnione miasta powinny się wzajemnie promować. Jeżeli w Philadelphi jest
            Trójkąt Toruński, to już jest jakaś forma promocji. Inna sprawa, czy mieszkańcy
            tego miasta słyszeli kiedyś o Toruniu, a jeżeli tak, to czy wiedzą coś o
            przyjaźni ich miasta z naszym. Spodobał mi się pomysł umieszczenia w centrum
            Torunia drogowskazu kierującego na Getyngę z ilością kilkometrów dzielących oba
            miasta. Ciekawy jestem, czy coś podobnego wymyśliła Getynga, tyle że w drugą
            stronę.
            • alterego Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? 30.08.01, 00:31
              Gość portalu: debet napisał(a):

> Spodobał mi się pomysł umieszczenia w centrum
              > Torunia drogowskazu kierującego na Getyngę z ilością kilkometrów dzielących oba
              > > miasta. Ciekawy jestem, czy coś podobnego wymyśliła Getynga, tyle że w drugą
              > stronę.

Tak, jest taki drogowskaz w Getyndze, pomysł wyszedł z Getyngi i oni pokryli
              koszty obu drogowskazów.
              Pozdrawiam.
              • Gość: debet Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 30.08.01, 08:16
                Miły gest obu stron. Widać, że miasta są w pewnym sensie sobie bliskie. Dzięki
                za info. Pozdrawiam.
    • Gość: phil Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: 198.138.227.* 23.08.01, 15:44
      Ma jedna wspolna ceche!
      Podobnie jak Torun Phila jest zabytkowym miastem, zyjacym w cieniu NY.
      Tak NY odbiera Phili turystow, slawe, pieniadze.
    • Gość: profesor Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: 205.189.191.* 27.08.01, 17:25
      Ma tyle wspolnego co Torun z torowiskiem.
      Profesor z Kanady
      • Gość: phil Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: 198.138.227.* 27.08.01, 17:40
        Czyli sporo, bo Torun ma spore torowisko zuzlowe na Gagarina.

Magister z USA
      • Gość: phil Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: 198.138.227.* 27.08.01, 17:40
        Czyli sporo, bo Torun ma spore torowisko zuzlowe na Gagarina.

Infromatyk z USA
    • Gość: Bol Re: Co ma wspolnego Bulwar Filadelfijski z Philadelphia? IP: *.proxy.aol.com 03.10.01, 00:39
      Obydwa miasta sa piekne, warte odwiedzenia i wymian kulturalnych, ktore zaleza
      od nas wszystkich.
      Pozdrowienia z pod pomnika Kopernika w Filadelfii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka