Dodaj do ulubionych

Czytelnik do Szmaka: Retoryka zamiast konkretów

08.03.11, 07:52
"Ta wypowiedź jest świadectwem braku jakiegokolwiek pomysłu, jakiejkolwiek propozycji w sprawach ...."

o kurw..
czytelnik podal do publicznej wiadomosci najwieksza tajemnice Szmaka

"Najciekawsze znaleźli wrocławianie, którzy w planie zagospodarowania przestrzennego centralnej części Starego Miasta przewidzieli procentowy udział najbardziej typowych funkcji na tym obszarze. Uchwała rady miasta działa"

Szmak nie ma czasu na takie sprawy, zajety jest wymyslaniem jaki nowy zwierzak pojawi sie na starym miescie

Obserwuj wątek
    • jamapii Czytelnik do Szmaka: Retoryka zamiast konkretów 08.03.11, 08:59
      Nieczęsto można przeczytać na łamach gazety tak rzeczową i trafną ocenę działań naszych włodarzy. Gratulacje dla autora !, Dlaczego jednak takich głosów jest tak mało? W jaki sposób w mieście o takim potencjale intelektualnym może rządzić "towarzystwo" którego głównym celem jest uprawianie prywaty albo realizowanie własnych chorych wizji. Pora zacząć działać!!!
      • annamaria1981 Re: Czytelnik do Szmaka: Retoryka zamiast konkret 08.03.11, 09:29
        A ja uważam, że bardzo często można przeczytać tego typu wypowiedzi. Nie widzę tutaj nic poza krytyką pana Szmaka i nie wiem, gdzie Ty tu widzisz potencjał intelektualny miasta - szczerze mówiąc wygląda to tak jakby to był twój artykuł i sam byś siebie chwalił :-)
        Jedyne z czym się zgadzam, to "pora zacząć działać"... choć pewnie rozumiesz to inaczej niż ja :-)
        • jamapii Re: Czytelnik do Szmaka: Retoryka zamiast konkret 08.03.11, 10:26
          Pan Szmak akurat do krytyki się najbardziej nadaje (inni "kręcą swoje lody" cicho). Potencjał intelektualny miasta to przede wszystkim zdecydowana większość ludzi związanych z UMK. Wśród wielu miernot pracuje tam również wielu wybitnych naukowców których autorytet uznawany jest w Polsce i na świecie. Szkoda że tak rzadko angażują się oni w sprawy miast :( .Do nich głównie ten apel .
          • szlachcic Re: Czytelnik do Szmaka: Retoryka zamiast konkret 08.03.11, 14:42
            > Szkoda że tak
            > rzadko angażują się oni w sprawy miast :( .Do nich głównie ten apel .

ale z kim chcesz rozmawiac w urzedzie miasta?
            ze Szmakiem? z Glonkiem? z Zawalowa? z Zawalem? z Zaleskim?
            ja sie akurat nie dziwie ze ludzie nie chca z nimi dyskutowac bo to przypomina dyskusje z kilkoma bydgoskimi kretynami na tym forum
            ja kretynowi daje dane GUS a kretyn mnie karmi sonda internetowa i sie chelpi jak mnie miazdzy argumentem.
            rozmawialbys z takim w realnym swiecie? ja nie, tu mi taki kretyn daje radoche i moge sie z niego ponabijac ale w realu to rece opadaja i takiego unikasz

• nslaw Czytelnik do Szmaka: Retoryka zamiast konkretów 08.03.11, 08:59
      Jestem naprawdę ciekaw, w jaki sposób Wrocław określił "procentowy udział najbardziej typowych funkcji na tym obszarze"?
      Czy przypadkiem kluczem do takiego rozwiązania nie jest struktura własności nieruchomości znajdujących się na Starym Mieście?
      Nie znam dokładnie tematu, ale chyba przedwojenni właściciele nie odzyskali w tym mieście swoich kamienic.
      • szlachcic Re: Czytelnik do Szmaka: Retoryka zamiast konkret 08.03.11, 09:42
        > Jestem naprawdę ciekaw, w jaki sposób Wrocław określił "procentowy udział najb
        > ardziej typowych funkcji na tym obszarze"?

to bardzo proste
        miasto ma dokladne dane co znajduje sie w danym czasie w miescie
        prosty przyklad
        dzisiaj sa 3 sklepy, 2 bary, 1 restauracja i 5 bankow
        wiec robie tak aby nie powstal 6 bank
        my to przespalismy ale nalezy zadzialac, nawet jak juz jestesmy nasyceni bo .....
        MOZE BYC GORZEJ
        Na SM jest miejsce na banki, tylko ze one nie moga zachwiac rownowagi a dzisiaj tak jest i Szmakopodobni zdaje sie tego nie rozumiaja a juz na 100% nie maja na to pomyslu
    • annamaria1981 Czytelnik do Szmaka: Retoryka zamiast konkretów 08.03.11, 09:21
      A ja się zgadzam z Panem Szmakiem.
      Bo jak inaczej można zareagować na te wieczne narzekanie i filozoficzne analizy? Polskie społeczeństwo zawsze będzie niezadowolone - nieważne co by się robiło, zawsze się znajdzie wielu takich którym i tak nie będzie pasowało. Polacy są ze wszystkiego niezadowoleni, nic się nie podoba, a konkretów i pomysłów na zmiany na lepsze nie są w stanie przedstawić. Lub przedstawiają takie, których wcielić w życie nie można.
      Tak się zastanówcie - chcecie mieć luksusowe butiki na starówce - ok - ale kupujcie w nich!
      Ciekawa jestem ilu z tych, którzy marudzą na forach, że Biedronka i banki na starówce to taka tragedia, było kiedyś w jakimś luksusowym butiku? Ilu z was kupuje w tych droższych sklepach, które jeszcze pozostały na starówce, a ilu co tydzień robi zakupy w Biedronce lub Lidlu?
      Takie mamy sklepy, na jakie stać społeczeństwo... niestety. Pomyślcie, może tylko banki stać na utrzymanie się na starówce...
      A tak na marginesie - Deichmann, Ravel, Carry, New Yorker, czy McDonald, który jest od ponad dziesięciu lat na starówce, to według was takie luksusowe i reprezentacyjne miejsca??? Między Deichmannem a Biedronką nie ma żadnej różnicy - i tu i tu tanie i tandetne. Zastanówcie się z czego wy robicie problem i po co ta cała afera.
      • marinellla Re: Czytelnik do Szmaka: Retoryka zamiast konkret 08.03.11, 10:05
        Ja sama nie wiem, czy lepsza Biedronka, czy może piętnasty bank.

Ale uważam, że tekst Pana Szmaka w ogóle nie powinien pójść do druku. Jest słaby. Jest wręcz żenujący. Studenci I roku dziennikarstwa na rydzykowej uczelni napisaliby zapewne coś ciekawszego.
      • tryg.sk11 Re: Czytelnik do Szmaka: Retoryka zamiast konkret 08.03.11, 10:53
        Ty jesteś córką jego czy co?
        • annamaria1981 Re: Czytelnik do Szmaka: Retoryka zamiast konkret 08.03.11, 15:55
          :-) nie jestem, z tego co wiem, to on nie ma córki :-) uprzedzając nastepne mądre pytanie, żoną, kuzynką ani kochanką też nie jestem, tylko mam już dość tych bredni jakie wypisujecie. Może trochę przesadził, ale czasem trzeba powiedzieć coś dobitniej by szara masa zrozumiała... widocznie tym razem i to nie pomogło :-)
          • hecer Szmak atakuje forum? 08.03.11, 18:45

> :-) nie jestem, z tego co wiem, to on nie ma córki :-) uprzedzając nastepne mąd
            > re pytanie, żoną, kuzynką ani kochanką też nie jestem, tylko mam już dość tych
            > bredni jakie wypisujecie. Może trochę przesadził, ale czasem trzeba powiedzieć
            > coś dobitniej by szara masa zrozumiała... widocznie tym razem i to nie pomogło
            > :-)

hahahaha:) Jeszcze w weeekend pan Szmak pisał do gazety o tym, że forum to miejsce niezadowolonych, frustratów i w ogóle.

Okazało się, że na forum nie ma NIKOGO kto doceniałby jego działanie. Wszyscy jednomyślnie stwierdzili, że ten człowiek nie ma nic konkretnego do powiedzenia, sporo ludzi było zdania, że forma jego wypowiedzi jest poniżej poziomu.

I co? I już mamy nowy nik. Kobieta - czyli wiadomo, że pisze mężczyzna. Rocznik 1981 - żeby ukryć, że mamy do czynienia ze starszą osobą.

Takie niki wytwarzane na zapotrzebowanie konkretnej sytuacji urzędników czy polityków już na forum mieliśmy - w kampanii samorządowej. Teraz grunt pali się pod nogami Szmaka i mamy cudowne, niepokalane poczęcia na forum!

annamaria1981 oczywiście nie ma nic konkretnego do powiedzenia, poza tym, że tak, na Starówce będą banki i dyskonty spożywcze, bo tak chcą ludzie:)

Sorry, ja nie pamiętam kiedy jechałem na Starówkę kupić buty, spodnie, kurtkę. Jeżdżę tam tylko w weekend do jakiegoś klubu. Nie wybieram się na Starówkę szukać prezentu na urodziny, na ślub, na chrzest, na imieniny. Nie jadę tam na świąteczne zakupy.

W tych celach jadę do galerii handlowej!

Ocknij się forumowy przybłędo! Starówka umiera. Pierwszą oznaką agonii Starówki są święta Bożego Narodzenia. To jest okres żniw w handlu: galerie są pełne, w supermarketach są kolejki, uruchamiane są nowe kasy, na parkingu nie można znaleźć miejsca.

A co na Starówce? Tam nie ma sensu jechać, bo po prostu nie ma gdzie parkować na co dzień a ja się z siatkami nie będę tłukł na plac św.Katarzyny żeby zabulić opłatę za parking!

Co robi Szmak? Stroi choinkę. Ustawia świetlistego Aniołka. Wiesza święcące girlandy!

Najlepsze jest to, że on nie robi tego tylko w święta. To jest chyba jedyny efekt jego pracy przez cały rok.

Coś tam gada, że "koordynuje projekt unijny" - tylko tak naprawdę Muzeum Okręgowe robi swój projekt, Zamek Krzyżacki swój i Szmak nie jest tam w ogóle potrzebny. Te projekty same by się kręciły bez niego. Co on może podpowiedzieć muzeum? Co twórczego wniesie? Nic.
            • hecer Re: Szmak atakuje forum? 08.03.11, 21:44
              sprawdziłem przez szukajkę forumową, wygląda na to, że autentycznie ktoś winszuje dyrektorowi Szmakowi sukcesów w pracy.

Niewiarygodne. Wprost nie mogę w to uwierzyć.

Trzeba być naprawdę ślepym i głuchym by tekst dyrektora Szmaka, jego głos w dyskusji o Starówce uznać za merytoryczny i wartościowy. Przecież ta kpina, szyderstwo i arogancja, nietaktowne uwagi na temat osiedla dla gejów były bardzo prostackie i obcesowe, całkowicie nie na miejscu.

Ale widać nawet to się może w Toruniu podobać.
      • optymist67 Re: Czytelnik do Szmaka: Retoryka zamiast konkret 08.03.11, 12:11
        "A tak na marginesie - Deichmann, Ravel, Carry, New Yorker, czy McDonald, który
        > jest od ponad dziesięciu lat na starówce, to według was takie luksusowe i repr
        > ezentacyjne miejsca??? Między Deichmannem a Biedronką nie ma żadnej różnicy - i
        > tu i tu tanie i tandetne."

Bardzo celne !!! Rzeczywiście podane sklepy to druga-trzecia kategoria. Zresztą w okrzyczanych warszawskich Złotych Tarasach jest podobnie. Cóż, państwo kategorii C, stolica kategorii C i tak dalej. Taka jet prawda i nie ma się co obrażać. I nie zgadzam się, że Biedronka wywróci do góry nogami wizerunek naszej starówki.
        • stop_zaleski-ratujcie_torun Szmak powienin odejśc 08.03.11, 13:45
          Widzę że pan Andrzej Szmak sobie obrońców na forum wypuścił. Czyżby żonę kandydującą z ramienia PIS, chociaż pan Szmak jest w PO? Jaka ładna domowa koalicja, Tusk z Kaczyńskim mogliby się uczyć :)

Ale tam. Brednie o tym że Biedronka nie zaszkodzi Szerokiej są tak naciągane, że żal się do nich donosić.
          Polecam ten tekst żeby może nieco jaśniej się zrobiło w mózgach osób typu annamaria1981:
          wyborcza.biz/Firma/1,101618,9217625,Rocznie_upada_6_tys__sklepow.html
          "W ciągu ostatnich 10 lat na polskim rynku upadło 70 tys. małych, lokalnych sklepików. Średnio każdego roku znika nie mniej niż 6 tys. takich punktów handlowych. Prognozy wskazują, że w ciągu 4 najbliższych lat wydatki Polaków w sklepach spożywczych zwiększą się do ponad 20 mld zł rocznie. Zarobią na tym sieci hipermarketów i dyskontów..."
          • annamaria1981 Re: Szmak powienin odejśc 08.03.11, 16:00
            Nie życze sobie takich obraz z ust ludzi takich jak ty.

• hecer Re: Szmak powienin odejśc 08.03.11, 18:47
              kto cię obraził? Włączasz się w anonimową dyskusję. Dopóki nie zdradzisz swojej tożsamości nikt cię tu nie jest w stanie obrazić, bo nie jesteś nikim konkretnym, tylko forumowym nikiem.
      • szlachcic Re: Czytelnik do Szmaka: Retoryka zamiast konkret 08.03.11, 14:19
        annamaria1981 napisała:

> A ja się zgadzam z Panem Szmakiem.
        > Bo jak inaczej można zareagować na te wieczne narzekanie i filozoficzne analizy

ale narzekania sa na Szmaka i to Szmak bierze ciezka kase za to ze ma dzialac
        wiec zapytam, jaki problem na SM rozwiazal Szmak? Jaki pomysl zaproponowal Zaleskiemu, przedsiebiorcom, ludziom kultury?
        Czekam na odpowiedzi
    • nebokadnezar_ii kłamstwo już dyskwalifikuje.. 08.03.11, 14:47
      Kłamstwo już na wstępie dyskwalifikuje i treść artykułu, i autora.
      Jakie kłamstwo? Tytuł brzmiał "Starówka, artyści i homoseksualiści" , a nie "geje' - jak widać poprawnościowość i na umysł się rzuca, i wychodzi taki ble, ble bełkot jak w artykule powyżej, i u podnieconych niezdrowo komentujących.
      • tryg.sk11 Re: kłamstwo już dyskwalifikuje.. 08.03.11, 15:09
        Niech już kończy "karierę" ten Szmak. Jak długo jeszcze Zaleski będzie go trzymał na tym stołku?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka