Dodaj do ulubionych

Szkolny basen jak nowy

08.03.11, 17:37
Towarzysz gospodarz remontowac bedzie wszystkie baseny w miescie (Torun ma najwieksza liczbe basenow na 1000mieszkancow) i jednoczesnie karmi prosty lud jak to nie porzucil planow budowy duzego aquaparku
Mimo ze doskonale zdaje sobie sprawe ze ta liczba basenow i to ze beda one modernizowane nie pomaga w znalezieniu inwestora
towarzysz gospodarz doskonale wie ze sredniej wielkosci miasto ma znacznie trudniej w utrzymaniu tej inwestycji i znalezieniu inwestora.
Mimo ze towarzysz gospodarz trzyma sie mocno z innym gospodarzem ludzkich dusz ktory tez ma w planach budowe Aquaparku.
Nasuwa sie pytanie. Czy nasz panujacy nam towarzysz zdaje sobie sprawe z tego ze nikt juz nie wierzy w jego obiecanki?
Obserwuj wątek
    • usergazety Re: Szkolny basen jak nowy 08.03.11, 18:47
      Te baseny o kant dupy rozbić. Małe, płytkie, żadnych innych atrakcji, a sam Pan gospodarz wypoczywał ostatnio w Ciechocinku, gdzie go spotkałem z miesiąc temu "Pod Tężniami" w SPA. Tak samo jak Pana Rywina, który także uraczył obecnością tenże ośrodek SPA.
      • piateprzezdziesiate Re: Szkolny basen jak nowy 08.03.11, 22:34
        Sądzę, że takie "małe i płytkie" baseny są potrzebne okolicznym mieszkańcom. Myślę, że Twoja opinia nie jest poparta żadnymi sensownymi argumentami. Osobiście mogę powiedzieć, że nieco znam się trochę na tym temacie - pływałem na wielu pływalniach w kraju, a w przedstawionej w artykule szkole uczyłem się przez dekadę. Tutaj również pływałem w klubie, dochodząc do poziomu finalisty mistrzostw Polski. Nawiązując do kwestii stricte basenowych - jeśli miałbym możliwość dalszego pływania tutaj - byłbym niesamowicie zadowolony ze zmian, które zaszły. Do tej pory można powiedzieć, że basen straszył. Wygląd jednak jest typowo estetycznym zagadnieniem. Strona techniczna - uzdatnianie, filtracja wody - pierwsza klasa. Sądzę, że wszyscy chętni na tym skorzystają. Basen jest bardzo nowoczesny. A, i ciekawostka na koniec - Toruń, przeliczając ilość mieszkańców na ilość basenów - przoduje w kraju. Dlaczego więc pływanie jako sport się nie rozwija? Może o tę sprawę trzeba zagadnąć szanownego pana prezydenta? Zrobić coś w końcu z tym? Obecnie w toruńskim pływaniu jest luka. Zawodnicy, którzy kilka lat temu osiągali sukcesy albo pokończyli kariery (w tym ja), albo przenieśli się do innych miast (znakomici: Agata Zwiejska - Wrocław, Mateusz Kierzkowski - Gdańsk), gdzie kończą studia i niestety coraz ciszej o nich, brak wyników. Postawmy w końcu na niszowe sporty!
        • usergazety Re: Szkolny basen jak nowy 09.03.11, 09:21
          Bo Twoim argumentem jest sport. A moim argumentem oprócz samego pływania jest możliwość chwilowego odpoczynku w rzece wodnej, bicze wodne czy jacussi albo zejście do sauny. Stricte sportowo podchodzisz do tematu. Ja nie idę na basen, żeby pływać przez 2 godziny. Mam ochotę i popływać i trochę się "pobawić". Więc takich basenów też już starczy. Więcej wodnej rozrywki potrzeba.
        • hecer Re: Szkolny basen jak nowy 09.03.11, 18:40
          @piateprzezdziesiate

zgadzam się całkowicie. Jeden taki remont basenu to tylko 2 mln zł. Dzięki temu można uczyć dzieci pływać, nie muszą jeździć autobusami gdzieś daleko. Umiejętność pływania jest niezbędna w dorosłym życiu, może ratować życie.

Inwestycja w aquapark to inwestycja w rozrywkę, to jest takie hasło wyborcze którym promują się mierni politycy, jak Zaleski. Ważniejsza od umiejętności pluskania się w wodzie, korzystania z jacuzzi, biczów wodnych i zjeżdżali jest umiejętność pływania. Jak ktoś chce się pluskać w wodzie to niech sobie zbuduje domowy basen; misją samorządu jest min. promocja zdrowego trybu życia, rozwój aktywności sportowej, nauka pływania dla dzieci. Wielkim atutem Torunia jest liczba basenów szkolnych. Zamiast je likwidować (basen Elanowski - sportowy) by wybudować aquapark dla szlachcica, w którym będzie moczył pupcie w jacuzzi, śmigaj po zjeżdżalni, powinniśmy przede wszystkim zadbać o realizację podstawowych celów jakie stoją przed samorządem. Chodzi o publiczne pieniądze.

Prezydent Torunia: "Nie wszyscy chyba do końca rozumieją, że zwalczając Zaleskiego, zwalczają Toruń, zatrzymują go w biegu."
          • sdb Re: Szkolny basen jak nowy 09.03.11, 18:56
            obecnosc basenow przy szkolach pozwala podwyzszac ilosc mieszkancow umiejacych plywac a to jest pewien wyznacznik kultury w miescie. do nauki plywania, ktora jest wlaczona w wychowanie fizyczne uczniow takie baseny w zupelnosci wystarczaja. zabawa to w aquaparku o ile kiedystam w ogole powstanie.
            • hecer Zaleski 09.03.11, 20:03
              aquapark budują w Nieszawce. Po co nam aquapark? Dlaczego na Rubinkowie? Zaleski wymyślił na wybory, potem zaczął się zastanawiać, potem symulował działania, potem narzekał że nie może znaleźć głupiego, który wyrzuci swoją kasę w błoto.

Tylko 2 mln zł kosztował remont basenu? Może jeszcze te okna, docieplenie, tynkowanie. Ale przynajmniej jest czysto, świeżo, higienicznie. Jak można traktować dzieciaki brudną, chlorowaną wodą, uczyć ich korzystać z szatni, która nawet w okresie świetności peerelu była prymitywna?

Te remonty pływalni powinni być prowadzone systematycznie i szybko. Jak na 8 lat Zaleskiego to wynik jest wprost porażający... świętujemy remont basenu w podstawówce! Wow! Przecież na każdym osiedlu na wschód od Wschodniej jest kilka takich basenów.

Jak wygląda ten w SP18, na Wyszyńskiego? Syf.

Jak wygląda basen w SP28 na Przy Skarpie? Syf, kiła i mogiła.

A jak wygląda hala sportowa w SP28? Świetna sala, z widownią, szatniami, wielofunkcyjnym boiskiem. Wygląda gorzej niż 20 lat temu. Wtedy ją otwierali i od tego czasu nie została tknięta przez samorząd.

Zaleski. "Dobry gospodarz".

Rząd współfinansuje budowę orlików. To są pożyteczne obiekty. Rząd ma też w planach projekt basenowych orlików. Zaleski pewnie czeka, aż ktoś znów mu da kasę... A sam wydaje ponad 200 mln zł więcej (!!) niż trzeba by wybudować most (w dodatku w idiotycznej lokalizacji)
    • hecer Gorzowski sobowtór Zaleskiego 10.03.11, 08:49
      - To, co zobaczyłem, przechodzi moje wyobrażenie. Jak wszedłem, to nogi się pode mną ugięły, bo sala jest potężna. Marzyliśmy o czymś takim od wielu lat, a teraz będziemy mogli przyjmować najlepszych artystów z całego świata. Gorzów to miasto, w którym spełniają się marzenia - powiedział wtedy prezydent Tadeusz Jędrzejczak.

Więcej... gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,35211,9227872.html#ixzz1GBFwoIjA

Szkoły artystyczne tymczasem powoli oddalały się w bliżej nieokreśloną przyszłość. Czy powstaną? To wydatek kilkudziesięciu milionów, na który dziś miasta nie stać. Tymczasem szkoły muzyczne ciągle funkcjonują w stanie zawieszenia i coraz bardziej czują się oszukane. Szkoła Muzyczna I i II st., której stary budynek przy ul. Chrobrego po prostu się sypie, nie może liczyć na nawet doraźny remont, bo "przecież będzie nowy obiekt". Kiedy? Tego nikt nie jest w stanie dziś powiedzieć. Często pojawia się zarzut, że budynek gorzowskiej filharmonii jest przewymiarowany, że jest to przejaw gigantomanii władz miasta. Trudno się z tym nie zgodzić, przyglądając się innym, porównywalnym ośrodkom.

Więcej... gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,35211,9227872.html#ixzz1GBGdCMrS

-------------

u nas to samo: a to motoarena, a to CSW w mieście, które nie ma kolekcji sztuki współczesnej, a to aquapark...

a na działalność kulturalną, na dofinansowanie sportów płynie wąski strumyczek pieniążków. Bo ważniejsze są pomniki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka