marcinbird 20.03.11, 21:18 Pamiętam, jak swego czasu p. Drężek otwierając Kotłownię zarzekał się, że chce kontynuować tradycje dobrej muzyki i atmosfery "Morskiego". Co wtedy z tego wynikło - wszyscy wiemy. Czarno widzę przyszłość Anioła. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tryg.sk11 Re: Kotłownia przejmuje Piwnicę Pod Aniołem 20.03.11, 22:56 P. Drężek prowadził także według mojej wiedzy dyskotekę Blue Velvet w Tumulcie na Rynku Nowomiejskim. Boję się więc, że nie będzie to kontynuacja legendy Anioła. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht_kalba Re: Kotłownia przejmuje Piwnicę Pod Aniołem 21.03.11, 08:11 To będzie kontynuacja "w pewnym sensie" jak powiedział pan Rubinkowicz :)))))) Następna tańcbuda będzie, ot tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer informacja publiczna 20.03.11, 23:11 odmawiając udostępnienia informacji na temat czynszu pan dyrektor Rubnikowicz. moim zdaniem, łamie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk11 Re: informacja publiczna 20.03.11, 23:14 Tym bardziej, ze stawka jaką płacił Gałek jest powszechnie publikowana. Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk11 Re: informacja publiczna 20.03.11, 23:22 Miesięczny czynsz musi być więc rażąco niższy od tego, który płacono wcześniej, skoro zasłaniają się tym razem tajemnicą handlową. Gdyby to było ponad 20.000 to by się pochwalili, że niewiele tracą na zmianie dzierżawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: informacja publiczna 20.03.11, 23:33 muzeum jest samorządową jednostką organizacyjną. Dyrektor R. złamał więc więc art 33 ustawy o finansach publicznych mówiący, że: 1. Gospodarka środkami publicznymi jest jawna. Ponadto złamał też ustawę o dostępie do informacji publicznej: Uwzględniając wszystkie te aspekty, można zatem powiedzieć, że informacją publiczną będzie każda wiadomość wytworzona lub odnoszona do władz publicznych, a także wytworzona lub odnoszona do innych podmiotów wykonujących funkcje publiczne w zakresie wykonywania przez nie zadań władzy publicznej i gospodarowania mieniem komunalnym lub mieniem Skarbu Państwa. www.informacjapubliczna.org.pl/2,156,umowa_dzierzawy_jest_informacja_publiczna.html a także złamał ustawę o zamówieniach publicznych bo zdaje się że wybór oferenta nastąpił w trybie zamówienia publicznego. Jakież to proste w Toruniu. Nie rozumiem, dlaczego dziennikarz daje sobie wciskać siano i wychodzi zadowolony do czytelnika, że nie ma dla niego informacji, która mu się należy. Czy tak trudno zrozumieć, że kamienica Pod Aniołem należy do miasta, jest majątkiem komunalnym i dyrektor R. nie ma żadnego prawa odmówić nikomu w Toruniu informacji o szczegółach umowy jaką zawarł z prywatnym podmiotem, informacji na temat sposobu wyboru oferenta, przejrzystości kryteriów dokonanego wyboru? Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk11 Re: informacja publiczna 21.03.11, 01:44 Toruń. Toruń pełną gębą. 1. Powód wyb oru oferanta? Bo się nam podobał. 2. Kwota czynszu? Tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
paranoja2 Re: informacja publiczna 21.03.11, 11:07 Sposób rozstrzygnięcia przetargu na piwnice w muzeum, a nie na Piwnicę Pod Aniołem, bo to jest nadużycie, wcale mnie nie dziwi. To jest pokazanie środkowego palca ludziom i potwierdzenie , robimy co chcemy. 1. po pół roku szukania najemcy, bo piwnice , którymi zachłysnął się pan dyrektor wcale nie okazały się tak atrakcyjne, jak mu się wydawało, wyłoniono najemcę, który w żaden sposób, niczym nie zapisał się w kulturze Torunia. W Tumulcie zrobił tańcbudę, a też wiele obiecał, o Kotłowni lepiej w ogóle nie wspominać. Rzetelny najemca, kpina i przyśpieszony 1 kwietnia. 2. Panie redaktorze, dlaczego tak się pan poddał i nie drążył tematu czynszu, który w tej sprawie jest baaaardzo ważny. Przecież z poprzednim najemcą też pana dyrektora wiązała umowa cywilno-prawna i jakoś nikomu to nie przeszkadzało. Oczywiście, gdyby kwota obecna była wyższa, na pewno szybko byśmy się o tym dowiedzieli,bo takim sukcesem nie omieszkałby się pan Rubnikiewicz pochwalić, ale tego absurdu nikt nie chciał ciągnać, i w końcu trzeba było wziąć co dadzą. Tylko czemu za dużo niższe kwoty oddano miejsce komuś, kto niczym nie może się pochwalić i nie pozwolono za niższe, sensowne pieniądze prowadzić dalej działalności poprzedniemu najemcy,który jednak przez wiele lat wykonał ogrom pracy w tym mieście? 3.Z pewnością na początku swojej działalności w tym miejscu, pan Drężek zasypie nas imprezami, bo jakoś trzeba zamknąć usta malkontentom, tylko ciekawe czy wytrzyma 18 lat. Przy czym warunki finansowe można sądzić ma dużo lepsze. 4. Mam nadzieję,że jednak znajdzie się ktoś kto dotrze do umowy najmu, bo Muzeum Okręgowe nie należy do prywatnego przedsiębiorcy , jak sławetna kamienica z Biedronką, a szumu przy tym było dużo więcej. 5. I gdzie wszyscy święci od strategii kultury dla Torunia. No tak ,teraz jesteśmy zbyt blisko koryta, więc nie podskakujemy i już nam urzędnicy nie przeszkadzają. 6.Wybór obecnego najemcy, to po prostu ratuj się kto może- coś z tymi piwnicami w końcu zrobić trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
joaz Re: informacja publiczna 25.03.11, 21:24 hecer- jaka ustawa o zamówieniach publicznych. tę ustawę stosuje się do wydatkowania pieniędzy a nie do ich pozyskiwania np. poprzez czynsz najmu. Wypowiadałeś się tyle razy o przetargach w mieście, a ty nie masz bladego pojęcia o przepisach. j Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: informacja publiczna 21.03.11, 15:03 tryg.sk11 napisał: > Tym bardziej, ze stawka jaką płacił Gałek jest powszechnie publikowana. Uzupełnienie: Stawka, której nie płacił... Odpowiedz Link Zgłoś
paranoja2 Re: informacja publiczna 21.03.11, 17:11 no przez długi czas jednak płacił, a nawet dużo więcej sponsorując dodatkowo muzeum w tej kwocie w skali roku Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: informacja publiczna 21.03.11, 18:02 > no przez długi czas jednak płacił, a nawet dużo więcej sponsorując dodatkowo mu > zeum w tej kwocie w skali roku Za spełnianie podstawowych obowiązków nikt nagród nie daje Odpowiedz Link Zgłoś
paranoja2 Re: informacja publiczna 21.03.11, 20:40 Podstawowym obowiązkiem dyrektora jest dbanie o interes podległej mu instytucji. Zażynając czynszem nierealnym najemcę o ten interes też nie dbał. A brak chęci do ujawnienia dokumentów przetargowych zmusza do snucia przypuszczenia,że kompletnie się na to stanowisko nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: informacja publiczna 21.03.11, 22:36 Nie do końca orientuję się co oznacza owe "Zażynając". Wiem tylko, że jeśli przestanę płacić ratę kredytu (do czego wcześniej się zobowiązałem), bank nie będzie dbał o mój interes tylko o swój i może się to dla mnie źle skończyć. A argument, że kiedyś regularnie wszystko płaciłem nikogo interesować nie będzie. Na dodatek zostanę wpisany na czarną listę i interesy ze mną robić będą co najwyżej "organizacje parafinansowe". Szef Anioła poznał się jako niesolidna osoba, zgodził się na wysoki czynsz a później nawet nie starał się jakoś go regulować. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer [...] 22.03.11, 01:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
meechan Re: informacja publiczna 19.10.14, 00:08 Moim zdaniem również. Napisałem pare wniosków o udostępnienie informacji, na podstawie swoich dooświadczeń napisałem artykuł na blogu- www.s-prawnie.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Kotłownia przejmuje Piwnicę Pod Aniołem 21.03.11, 12:44 www.bip.torun.pl/pobierz.php?File=protokol_67_21_10_2010_01.pdf&FileDir=ses/ Protokół z LXVII (67) Sesji Rady Miasta Torunia z dnia 21 października 2010 roku p. K. Dowgiałło – stwierdziła, że w momencie podejmowani decyzji o ubieganie się o tytuł ESK wydawało się, że będzie to szansa na spojenie środowisk artystycznych w Toruniu. Przez czas powstawania aplikacji pojawiły się nowe punkty zapalne. Osoby odpowiedzialne za przygotowanie aplikacji nie potrafiły zjednoczyć tych środowisk. Trudno powiedzieć, czy to miało wpływ na aplikację. Trudno powiedzieć, ile pomysłów utonęło w trakcie przygotowywania aplikacji w wyniku jakiś tarć i sporów. Ogromną porażką było wszczęcie awantury z eNeRDe czy Piwnicą od Aniołem. Miasto nie ma wypracowanego modelu współdziałania z niszowymi ruchami kultury. p. M. Zaleski Będzie szczegółowa analiza wydatków i efektów rzeczowych. To nie jest tak, Ŝe 8 mln zł poszło na utrzymanie biura. Z tego było finansowanych wiele wydarzeń i festiwali. Taka szczegółowa informacja będzie 4.10. W aplikacji była informacja o rosnącym finansowaniu do 2016 r. Trzeba zachować w Toruniu rosnącą tendencję w finansowaniu działań kulturalnych. Pojawiły się nazwy klubów. Trzeba rozdzielić działalność artystyczną działających tam organizacji czy środowisk twórczych, która powinna być wspierana z budżetu miasta od działalności komercyjnej w postaci sprzedaży napojów alkoholowych. Nie wolno miastu wspierać takich przedsięwzięć. Wolno wspierać działalność Teatru Wiczy, artystów z klubu eNeRDe, czy artystów z Piwnicy pod Aniołem, ale nie można finansować lokali. To już nie będzie piwna pod aniołem?:))) Widać, że był konflikt. I to poważniejszy niż wynika z medialnych relacji. Klub zlikwidowano. NRD się udało - jak się udało, to inna sprawa. Piwnicy pod aniołem nie. Odpowiedz Link Zgłoś
paranoja2 Re: Kotłownia przejmuje Piwnicę Pod Aniołem 21.03.11, 13:40 No zwłaszcza artystów z Piwnicy Pod Aniołem pan prezydent mocno wspierał:-) Pan Prezydent wspiera wg sobie tylko znanego klucza zależności i wdzięczności. Niezależnie od tego co w piwnicach muzeum było wcześniej, obecny wybór świadczy o słabości.Jest to wielka przegrana pana dyrektora, który liczył na to,ze kolejki chętnych będą stały pod jego gabinetem, a dopiero w 4 -tym przetargu wziął co leci. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Kotłownia przejmuje Piwnicę Pod Aniołem 21.03.11, 13:49 najlepsze jest to, że nawet nie chce podać do publicznej wiadomości wyniku oferty, przetargu czy konkursu do czego jako dyrektor instytucji będącej jednostką organizacyjną samorządu jest zobligowany kilkoma ustawami. Odpowiedz Link Zgłoś
paranoja2 Re: Kotłownia przejmuje Piwnicę Pod Aniołem 21.03.11, 13:54 Ale ja nie rozumiem co to znaczy nie chce. Przecież muszą istnieć procedury , które go do tego zobligują. Muzeum Okręgowe to nie prywatna nieruchomość ani pana dyrektora ani pana prezydenta.Jeżeli rzecznik Pana Prezydenta publicznie oznajmiła,ze te piwnice mają charakter komercyjny, zarobkowy, to rozumiem,ze pod względem finansowym ta oferta jest znacznie lepsza. Panie redaktorze , nie zostawia się tak tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
malepiffko nie plakalem po "Aniele" 21.03.11, 15:00 ludzie nie przesadzajcie. piszecie jakby swiatynie na kible przerobili. aniol w swojej schylkowej fazie (znaczy przez ostatnie lata) nie roznil sie za bardzo od kotlowni czy od innej plastikowej dyskoteki choc niektorzy starali sie udowodnic, ze jest ostoja wyzszej sztuki i ostatnim bastionem tzw wysokiej rozrywki w toruniu. od dawna byl juz niestety plastikowa tancbuda z wydarzeniami kulturalnymi raz na ruski rok przyciagajacymi wiecej widowni niz znajomi zespolu. Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk11 Re: nie plakalem po "Aniele" 21.03.11, 16:09 No to ile będzie płacił nowy najemca? Wie już ktoś? Ja stawiam na widełki 8.000-12.000 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
paranoja2 Re: nie plakalem po "Aniele" 21.03.11, 17:07 Tu nie chodzi o to czy ktoś płakał po Aniele czy nie. Tu w ogóle nie chodzi o Anioła. Piwnice w ratuszu to szczegół, ale jeżeli w tak małych finansach nie można dowiedzieć się konkretów, to w dużych przetargach niedługo też wszystko będzie tajemnicą handlową. A swoją drogą czemu ci wszyscy co tak Anioła krytykowali i krytykują, teraz się schowali. Może trzeba było swoje - wszystko wiem najlepiej -przekuć w czyny i wziąć lokal za 23 tys. i udowodnić ,ze Gałek nie miał racji mówiąc,ze przy tych kwotach to o wysokiej kulturze mowy nie ma. Czemu sam nie spróbowałeś jak tak chętnie krytykujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
malepiffko Re: nie plakalem po "Aniele" 22.03.11, 09:24 > Czemu sam nie spróbowałeś jak tak > chętnie krytykujesz? bo nie biore sie za prowadzenie bzinesu o ktorym wiem niewiele zebym potem nie musial plakac jak galek, ze on chcial ale mu nie pozwolili i jak by to u niego nie bylo gdyby okropne miasto tak go nie dojezdzalo. a jak bylo kazdy widzial. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer wolny rynek w Toruniu - nowa definicja 21.03.11, 18:23 > ludzie nie przesadzajcie. piszecie jakby swiatynie na kible przerobili. aniol w > swojej schylkowej fazie (znaczy przez ostatnie lata) nie roznil sie za bardzo > od kotlowni czy od innej plastikowej dyskoteki choc niektorzy starali sie udowo > dnic, ze jest ostoja wyzszej sztuki i ostatnim bastionem tzw wysokiej rozrywki > w toruniu. od dawna byl juz niestety plastikowa tancbuda z wydarzeniami kultura > lnymi raz na ruski rok przyciagajacymi wiecej widowni niz znajomi zespolu. Ale Piwnica pod Aniołem miała absurdalnie wysoki czynsz - tak wysoki, że nie była w stanie podołać jego spłacie. A oczekiwano jeszcze że zrobi remont i zorganizuje wydarzenia niekomercyjne, które dochodu nie przynoszą. Więc bardzo bym chciał zobaczyć na jakich warunkach piwnicę wynajmuje nowy właściciel. Ile on czynszu płaci. Bo pewnie się okaże że jest to 1/3 stawki jaką płacił poprzedni właściciel - a remont przeprowadzi, jak wynika z artykuły, Muzeum Okręgowe:) Teraz przynajmniej jasno wiemy co władze miasta uważają za "wolny rynek" :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
hecer nikt nie jest w stanie dostać uzyskać informacji? 21.03.11, 18:28 Dochodzimy do absurdu godząc się żeby takiej informacji nie ujawniono. Piwnica pod Aniołem nie jest prywatną własnością pana Rubnikowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
juggalotus Kotłownia przejmuje Piwnicę Pod Aniołem 21.03.11, 18:54 Ciekawe dlaczego gdy chodzilo o wywlaszczenie mieszkancow Osiedla z ulPodchorazych to Wyborcza drazyla temat wywlaszczenia na okraglo a teraz gdy niektorzy mieszkancy chca wiedziec za ile pan Rubnikowicz wynajal piwnice nowemu najemcy to dziennikarze nie ciagna juz dalej tematu? Myslalem ze torunska Wyborcza ma charakter ale widze ze tak samo jak Nowosci trzyma palec w .... pana Prezydenta. Jedyne co mi sie w tym przedsiewzieciu spodobalo to to ze jest zamiar utworzenia torunskiej sceny kabaretowej. Tego w Toruniu brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Kotłownia przejmuje Piwnicę Pod Aniołem 21.03.11, 19:59 Na razie bardzo fajny kabaret można oglądać w Telewizji MSM Toruń. Wiele uciechy dają programy Mariusza Orłowskiego, szczególnie te z cyklu "Prosto z mostu". Czemu nie "Zakrętem przez Kabo?":) Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk11 Re: Kotłownia przejmuje Piwnicę Pod Aniołem 21.03.11, 22:17 Był świetny kabaret "Poniedziałek" ale nie dostał pomocy. Między innymi p. Zbigniew Derkowski przyłożył łapkę do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
malepiffko a ile unibax placi mosiorowi? 22.03.11, 09:25 tu jest kolejna tajemnica handlowa. motoarena to mienie miasta a miasto to MY wiec dlaczego jest dla nas tajemnica za ile swoje mienie wynajmujemy? Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk11 Re: a ile unibax placi mosiorowi? 22.03.11, 09:28 Wiesz dlaczego? Bo sitwa rządzi tym miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
paranoja2 Re: a ile unibax placi mosiorowi? 22.03.11, 17:56 I właśnie tu jest sedno tej sprawy,a nie w Gałku . Pytanie dotyczące tego przetargu nie brzmi - co zrobił lub czego nie zrobił Gałek? Pytanie dotyczy tego, na jakich warunkach oddano te najbardziej atrakcyjne wg pana dyrektora piwnice obecnemu najemcy? I dlaczego oddano je za tak mało, bo że za mało albo za dużo mniej , to wszyscy wiedzą. Sprowadzanie ponownie dyskusji do Gałka jest odwracaniem ogona i odsuwaniem uwagi od konkretnego problemu. I co niektórzy na tym forum to wiedzą i robią to celowo. Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: a ile unibax placi mosiorowi? 22.03.11, 18:15 malepiffko napisał: > tu jest kolejna tajemnica handlowa. motoarena to mienie miasta a miasto to MY w > iec dlaczego jest dla nas tajemnica za ile swoje mienie wynajmujemy? przeciez niedawno przy okazji dotacji dla sportu GW pisala ze klub placi za Motoarene 800tys rocznie Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.grzegorz Re: tak będzie 23.03.11, 14:00 Kotłownia to.... hm rzeźnia antykulturalna na dziś. Ciekawe jakie były inne propozycje... jeżeli jeszcze gorsze to.... załamka i najlepsze świadectwo siły toruńskiej kultury. Ale trudno się temu dziwić skoro tak wielu uważa NRD za kwiat toruńskiej kultury.... Odpowiedz Link Zgłoś
mr.kev Re: tak będzie 27.03.11, 18:28 A przedtem były wspaniałe kulturalne kanapy tupiące i wędrujące po lokalu od syfu, wspaniały smrodek nieodwietrzonej spleśniałej piwnicy, wspaniali kulturalni dresie z pańciami i wspaniali kulturalni dj-e rodem z radia GRA - podobnej muzyki słuchało się z radia wracając późną nocą taksówką do domu ... Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk11 Kotłownia przejmuje Piwnicę Pod Aniołem 27.03.11, 11:28 Będzie ksero, druk cyfrowy i tancbuda i już. Odpowiedz Link Zgłoś
maryjan2 Kotłownia przejmuje Piwnicę Pod Aniołem 06.04.11, 22:42 Nie będzie jednak kotłowni w Aniele ... Zapowiada się kolejny przetarg a wpływów do kasy muzeum nie ma. Kto rozliczy Dyrektora ? Odpowiedz Link Zgłoś