Dodaj do ulubionych

Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi

04.08.11, 06:57
Facet startuje na ministra infrastruktury, czy na senatora? Żenujące wydaje się, straszenie i podjudzanie jednych przeciwko drugim.
Obserwuj wątek
    • grymac Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi 04.08.11, 07:43
      Pani Jasiakiewicz,
      wyczytałem, że startuje pan do senatu bo chce pan zadać parę pytań. Ja chciałbym zadać pytań kilkanaście, mam startować do europarlamentu ? I drugie pytanie: czy w Polsce tylko senatorowie mogą zadawać pytania ?
      • tlss Re: Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi 04.08.11, 08:09
        Z ostatniego tygodnia. "Właśnie łączymy Centrum Stomatologii z chirurgią szczękową, niedługo nastąpi przeniesienie oddziału do nowoczesnego pawilonu na Skarpie. To jest miejsce, w którym powinna powstać klinika stomatologii. Wszystko jest gotowe. Co zrobi UMK i Collegium Medicum? Nie wiem. My stwarzamy bazę, zobaczymy, czy uniwersytet z niej skorzysta."
        Oczywiście blokuje się od lat powstanie stomatologii w Bydgoszczy. To jest właśnie to o czym mówi Jasiakiewicz. Z wami się po prostu nie da. Trzeba dbać o swoje interesy tak jak wy dbacie wyłącznie o swoje.
        • tlss Re: Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi 04.08.11, 08:10
          tlss napisała:

> Z ostatniego tygodnia. "Właśnie łączymy Centrum Stomatologii z chirurgią szczęk
          > ową, niedługo nastąpi przeniesienie oddziału do nowoczesnego pawilonu na Skarpi
          > e. To jest miejsce, w którym powinna powstać klinika stomatologii. Wszystko jes
          > t gotowe. Co zrobi UMK i Collegium Medicum? Nie wiem. My stwarzamy bazę, zobacz
          > ymy, czy uniwersytet z niej skorzysta."
          > Oczywiście blokuje się od lat powstanie stomatologii w Bydgoszczy. To jest właś
          > nie to o czym mówi Jasiakiewicz. Z wami się po prostu nie da. Trzeba dbać o swo
          > je interesy tak jak wy dbacie wyłącznie o swoje.

To słowa marszałka podobno całego województwa.
        • szlachcic Re: Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi 04.08.11, 11:46
          > Oczywiście blokuje się od lat powstanie stomatologii w Bydgoszczy.

dlaczego nie zrobiliscie tego wczesniej?
          Jasiakiewicz robi z ciebie glupca i tyle
          • arafat11 Re: Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi 11.08.11, 20:39
            a dlaczego umk nie zbudowal collegium humanisticum 20 lat temu?

a teraz torun bez zadnego powodu sensownego chce stomatologie u siebie...taka to wspolpraca...
    • 1robert315 Jasiakiewicz to kolejny ksenofobiczny karzeł 04.08.11, 08:09
      polityczny z Bydgoszczy !!! Cytuję: "Startuję, bo nie chcę dopuścić do totalnej degradacji Bydgoszczy. Za kilkanaście lat możemy nie być miastem wojewódzkim, tylko marginalnym sąsiadem Torunia".
      I taka jest naturalna kolej rzeczy zakłamany politykierze !

• tlss Re: Jasiakiewicz to kolejny ksenofobiczny karzeł 04.08.11, 08:11
        Naturalna dla kogo ? Niby mamy pozwolić na degradację naszego miasta bo wam się należy ?
        A niby z jakiej racji ?
        • cobi78 Re: Jasiakiewicz to kolejny ksenofobiczny karzeł 04.08.11, 08:45
          tlss napisała:

> Naturalna dla kogo ? Niby mamy pozwolić na degradację naszego miasta bo wam się
          > należy ?
          > A niby z jakiej racji ?

A z jakiej racji Wam ma się należeć ??
      • szlachcic Re: Jasiakiewicz to kolejny ksenofobiczny karzeł 04.08.11, 11:48
        > I taka jest naturalna kolej rzeczy zakłamany politykierze !

to co mowi Jasiakiewicz nie wiem czy jest zalosne, smieszne czy to zwykle robienie z bydgoszczan kretynow
    • albrecht_kalba Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi 04.08.11, 08:48
      Jak zwykle politycy chcą ugrać swoje na animozjach, i jak zwykle ciemny lud to kupuje. Jedni drugich warci.
    • wowkow1424 Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi 04.08.11, 08:57
      Tacy ludzie SZKODZĄ !!!
      Panie Jasiakiewicz, niech pan pójdzie dalej za ciosem i przed wyborami zaproponuje zmianę nazwy miasta na Wielka Bydgoszcz, może być Wielka Nieszawka i Zławieś Wielka to czemu nie Bydgoszcz.
      Nie masz Pan pomysłu na kampanię to wykorzystujesz "stary dobry pomysł" - ale ten Toruń jest straszny.
      Pan i Pańscy naśladowcy wygłaszacie teraz hasła w stylu Urząd marszałkowski do Bydgoszczy, oddamy Toruniowi wojewodę, a to wasze lobby doprowadziło do takiego usytuowania urzędów. Ciekawe czy z UW oddalibyście te wszystkie "wojewódzkie inspektoraty i urzędy" z ich miejscami pracy?
      Czekam na hasło że Wisła wpływa do Bydgoszczy brudna bo najpierw przepływa przez Toruń. Pańska Logika związana z przebiegiem A 1 przez B-cz, Konin itd jest tak bzdurna , że brak słów. A TAMĘ stawiajcie na Wiśle w Nieszawie.
    • jaqback Re: Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi 04.08.11, 09:08
      Mieszkałem w Toruniu, mieszkam w Bydgoszczy. Pochodzę z zupełnie innego regionu Polski. Rzygać mi się chce jak czytam politykierów obu miast. Panie Jasiakiewicz pochodzi Pan z Łodzi, wykształcenie zdobył w Toruniu! NIE jest Pan więc Bydgoszczaninem tylko elementem napływowym (zupełnie jak ja). Mówi Pan o postawieniu tamy Toruniowi, a kto pamięta "wyczyny" władz (takich ludzi jak Pan) m.in. przeniesienie Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w marcu 1945, a w sierpniu tegoż roku Pomorskiego Okręgu Wojskowego, przeniesienie produkcji gazomierzy z Metronu do Bydgoszczy, likwidację technikum drogowego, likwidację Orkiestry Symfonicznej w Toruniu i przesiedlenie jej do Bydgoszczy w 1955 (którą odtworzono ponownie w Toruniu w 1979), przeniesienie Rozgłośni Polskiego Radia z Torunia do Bydgoszczy i wiele innych "wybitnych dokonań" ludzi chcących się podlizać zwierzchnikom i utrzymać władzę, a mających duże znaczenie gospodarcze dla miasta? Collegium Maximum w Toruniu to przecież dawna siedziba NBP, którą przeniesiono do Bydgoszczy. Jak widać, wszystkie decyzje miały charakter polityczny. Więc proszę teraz nie wygadywać głupstw o powstaniu frontu marginalizacji Bydgoszczy w regionie. Gdzie Byłaby teraz Bydgoszcz, gdyby nie tamte decyzje? Powinien Pan brać przykład z byłego wojewody Henryka Świątkowskiego, który widział potrzebę współpracy miast chociażby przez konieczność utworzenia uniwersytetu w Toruniu i politechniki w Bydgoszczy.
    • rts44 Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi 04.08.11, 09:21
      takich ludzi jak Jasiakiewicz powinno się eliminować z polskiej polityki.był już w sld,psl teraz po i niezależnie od koloru niczym ten człowiek zaimponować nie może.chwycił się "wojny bydgosko-toruńskiej "jako tonący chwyta się brzytwy.to świadczy o małym rozumku i wielkim mniemaniu o sobie dlatego takich ludzi należy tępić bo nie ptrafią patrzeć w przyszłość regionu i kraju!
    • albrecht_kalba Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi 04.08.11, 09:37
      PS - I kto pierwszy rzucił się jątrzyć? Tyfusy z GW. Główni dolewacze oliwy do ognia.
      Panie Marcinie, jak tam wasza książka? Dobrze się paliła?
    • szlachcic Re: Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi 04.08.11, 09:50
      leemc napisał:

> Facet startuje na ministra infrastruktury, czy na senatora?

na senatora
      jako stronnik Derendy bedzie zapewne chcial uchwalic ustawe ze na kazdej ulicy w polskim miescie musi wisiec slawny plakat Derendy ktory mowi ze Byd to metropolia a nie jak mowia fakty miasto ktore aktualnie z Otwockiem walczy o palme pierszenstwa w byciu najbardziej zaniedbanym miasteczkiem w Polsce
      • tortor5 Re: Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi 04.08.11, 10:45
        Widzę, że ten gość dla uzyskania władzy zrobi wszystko i powie wszystko, co mu ślina na język przyniesie. Gorsze jest to, że ciemniaki go wybiorą. Bo senator uratuje Bydgoszcz hehe.

PS. Swoja drogą Jasiakiewicz ma dobry pomysł na inny przebieg S5. Jak otworzą A1 poznaniacy z pewnością będą jechać aż do Torunia a później Inowrocław-Gniezno. Na nowym przebiegu zyskały by też Inowrocław oraz Włocławek (droga na Poznań).

www.gddkia.gov.pl/userfiles/articles/g/GENERALNY_POMIAR_RUCHU_2010/Mapa_SDR2010.pdf
        • szlachcic Re: Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi 04.08.11, 11:44
          > PS. Swoja drogą Jasiakiewicz ma dobry pomysł na inny przebieg S5. Jak otworzą A
          > 1 poznaniacy z pewnością będą jechać aż do Torunia a później Inowrocław-Gniezno

w kontekscie tego ze ten zasrany kraj nie ma pieniedzy na drogi ta opcja bylaby godna przemyslenia, ale ona nie jest realna politycznie
      • ef_em Re: Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi 05.08.11, 07:41
        szlachcic napisał:

> jak mowia fakty miasto ktore aktualnie z Otwockiem walczy o palme p
        > ierszenstwa w byciu najbardziej zaniedbanym miasteczkiem w Polsce

Co widać po stanie dróg.
        Często jeżdżą do Bydgoszczy i już prawie na pamięć znam miejsca, które należy omijać aby auta nie uszkodzić.

Trzeba inwestować w drogi, a nie jakieś durne kampanie reklamowe jak np. TA o sukcesach
    • martens7 Ksenofobia, prostactwo i oszołomstwo - dno! 04.08.11, 12:06
      Żeruje na najniższych instynktach, szerząc nienawiść dla osiagnięcia celu. Poziom świadomości takiego osobnika jest niewiele wyższy od małpy - towarzyszu Jasiakiewicz, do psychiatry was trzeba posłać nie do parlamentu, i to takiego, który ma doświadczenie w czerwonych z zajadłości i deologii przypadkach.
      • szlachcic Re: Ksenofobia, prostactwo i oszołomstwo - dno! 04.08.11, 13:33
        prymitywow wsrod spolecznosci Bydgoszczy musi wiec byc sporo skoro kandydat na senatora tym scharakteryzowal swoja walke o glosy
        • terrek Uderz w stół... 04.08.11, 14:10
          A skąd nagle takie histeryczne reakcje torunian, skoro uważają gościa za oszołoma? Jeśli by rzeczywiście taki był jak sądzicie, to czego się bać?
          A niestety jest czego! Bo należy pamiętać, że pan Jasiakiewicz jest aktualnie Przewodniczącym bydgoskiej Rady Miejskiej, a w przyszłości powstanie jakiejkolwiek metropolii zależy tylko od decyzji władz tworzących ją samorządów, więc co będzie jak ta Rada na wspólny mariaż z Toruniem się nie zgodzi?
          I tu jest pies pogrzebany, bo w Toruniu już sobie politycy zdają sprawę, że niemal cała Rada Miasta Bydgoszczy jest PRZECIW wspólnej metropolii z Toruniem, nigdy tego nie uchwali, a Pan Jasiakiewicz jest wyrazicielem nie tylko swoich własnych poglądów, ale i także Rady, na której czele stoi.
          Możecie więc sobie tego pana odsądzać od czci i wiary, wyzywać go do woli, ale nie zapominajcie, że obecnie w Bydgoszczy właśnie takie są nastroje, które każdy lokalny polityk z łatwością wyczuwa.
          Oj, jak wy jednak mało wiecie co się w Bydgoszczy teraz dzieje i co się w najbliższej przyszłości szykuje.
          • maly_rzadzi_wiekszym Re: Uderz w stół... 04.08.11, 14:37
            Histeryczne reakcje?
            Ja tu widzę szyderstwo z bydgoskiej głupoty i kołtuństwa.

Zresztą ten pan pokazał już kawałek swojej 100% bydgoskiej gęby, kiedy nie chciał sie podpisać z grupą bydgoskich otumanionych pod petycją ws S5.
            No ale wtedy był wielkim peowcem, a dziś jest wielkim niezależnym, który szybciutko wróci do peo, gdy dostanie mandacik i znów zacznie rozumować, jak peowiec, czyli olewać te paskudną miejscowość nad Brdą.
          • wowkow1424 Re: Uderz w stół... 04.08.11, 17:32
            Niech pan Przewodniczący Jasiakiewicz zmieni nazwę rady miasta na "Radę ocalenia Bydgoszczy"
            A tak na poważnie, jestem toruńczykiem, mieszkam w W-wie, mam wielu przyjaciół w Bydzi i to są normalni ludzie tylko chyba do wyborów nie chodzą bo poglądy takich ludzi jak Jasiakiewicz ich po prostu śmieszą. A jednak ktoś ich wybiera... Może potrzeba Kaczyńskiego, który i w Bydgoszczy stwierdzi fałszowanie wyborów.
            POLITYCY DAJCIE NORMALNIE ŻYĆ MIESZKAŃCOM BYDGOSZCZY I TORUNIA
          • szlachcic Re: Uderz w stół... 04.08.11, 18:11
            terrek napisał:

> A skąd nagle takie histeryczne reakcje torunian, skoro uważają gościa za oszoło
            > ma? Jeśli by rzeczywiście taki był jak sądzicie, to czego się bać?

on jako polityk jest zupelnie nieszkodliwy
            lecz robi krecia robote tym ktorzy od lat pokazuja ze mozna wspolpracowac, robic wspolne projekty czy sobie pomagac.
            on widac albo nie ma zielonego pojecie jak wielkie sa NIEROZERWALNE powiazania miedzy miastami, jak i bydgoszczanie i torunianie na tym zyskuja albo i ja stawiam na to ze poszedl po linii toruniozerstwa ktora w Byd ma jakis tam poklask - przede wszystkim dlatego ze poklask jest u krzykaczy prymitywow ktorzy najwiecej sie o relacjach miedzy miastami wypowiadaja
            No pewnie ze mozna zagrac akademia medyczna ze nie bedzie juz poz znienawidzonym torunskim UMK
            no pewnie ze mozna zagrac A1 ktora sobie przywlaszczylismy
            pewnie ze mozna zagrac Calbeckim ktory daje kase na kuj-pom fundusz kredytowy i zawsz znajdzie sie idiota ktory wliczy ta dotacje do torunskiej listy bo w Toruniu ja dziela a 1/3 calosci biora bydgoszczane
            Nie mam zadnych watpliwosci ze znajda sie przyglupy ktorzy dostana wzwodu
            No ale jaki bedzie tego efekt?
            Jasiakiewicz dostanie sie do senatu?
            z tego co ja wiem to czlowiek ktory politycznie zaczal sie staczac 10 lat temu
            I widac ze osiagnal samo dno i teraz probuje grac rzucaniem gownem - tak jak wielu politykow zreszta.
            Jasiakiewicz mowi ze ma dobrze prosperujaca firme.
            wierzysz w to ze ktos kto ma dobrze radzaca sibie firme wchodzi do polityki? ja nie

> I tu jest pies pogrzebany, bo w Toruniu już sobie politycy zdają sprawę, że nie
            > mal cała Rada Miasta Bydgoszczy jest PRZECIW wspólnej metropolii z Toruniem, ni
            > gdy tego nie uchwali, a Pan Jasiakiewicz jest wyrazicielem nie tylko swoich wła
            > snych poglądów, ale i także Rady, na której czele stoi.

breedzisz, na dzien dzisiejszy nie ma tematu "metropolie"
            Ja stawiam, ze jak powstana to to 5-6, a jak bedzie ich wiecej to bedzie to karykatura
            takze mozecie sobie bic piane i uwazac sie za znacznie wiekszych od Lublina
            jak wszyscy sa tak przeciw to dlaczego taki zachwyt nad Jasiakiewiczem?
            hehehe

> Możecie więc sobie tego pana odsądzać od czci i wiary, wyzywać go do woli, ale
            > nie zapominajcie, że obecnie w Bydgoszczy właśnie takie są nastroje, które każd
            > y lokalny polityk z łatwością wyczuwa.

a wy mozecie go sobie wybierac
            zalatwi wam ze 4 autostrady w najblizszej kadencji
          • ef_em Re: Uderz w stół... 05.08.11, 07:36
            > I tu jest pies pogrzebany, bo w Toruniu już sobie politycy zdają sprawę, że nie
            > mal cała Rada Miasta Bydgoszczy jest PRZECIW wspólnej metropolii z Toruniem, ni
            > gdy tego nie uchwali, a Pan Jasiakiewicz jest wyrazicielem nie tylko swoich wła
            > snych poglądów, ale i także Rady, na której czele stoi.

I uważasz, że jak powiedzą NIE to zrobią krzywdę Toruniowi?
            Jesteś w błędzie.
            Zrobią krzywdę regionowi bo to jemu ma służyć utworzenie metropolii.

Nie wiem dlaczego panuje u Was przekonanie, że Bydgoszcz jest centrum województwa, a reszta miast powinna sie podporządkować.

Kiedyś już była tutaj dyskusja o roli i historii poszczególnych miast w regionie.
            Nie wracajmy do niej bo to nie ma sensu.

Osobiście mam wiele urazu do niektórych mieszkańców Bydgoszczy bo troszkę krzywd mi przysporzyli.
            Żeby nie było tak źle to od razu napiszę, że obecnie (od dwóch lat) na stałe współpracuję z firmą z Bydgoszczy i układa nam się bardzo dobrze.

Jak widać wszystko leży w mentalności ludzi.
            Tam gdzie są zachowane zdrowe zasady rynkowe i wspólnie się zarabia nikt nie myśli o podziałach.
            Tam gdzie nie ma nic porzytecznego do robienia, a czas wytraca się na grzebaniu w nosie i pierdzeniu w stołek tęgie umysły wymyślają konflikty pomiędzy miastami, regionami czy ludźmi.

Do pracy trzeba się zabrać wówczas nie będzie czasu na wymyslanie takich głupot.
        • arafat11 Re: Ksenofobia, prostactwo i oszołomstwo - dno! 11.08.11, 20:58
          zapominasz klasykow z torunia: lepiej zeby apelacja nie powstala wcale niz ma powstac w bydgoszczy, kto nie glosuje ten z bydgoszczy...
    • uszaty25 Re: Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi 04.08.11, 14:35
      Tak samo jak wiekszosc ruskich swiecie wierzy ze to Polska na nich pasozytuje i jest niewdzieczna tak samo wiekszosc bydgoszczan swoja sytuacje tlumaczy rzekomo pazernym Toruniem. A przyklad autostrady zwala mnie z nog bo nie gdzie indziej jak wlasnie w Bydgosczy miesci sie oddzial GDDKiA i skoro oni nie potrafili zalatwic dla swojego mista trasy S5 to swiadczy ze sa slabi, a nie ze tak postanowili Zaleski z Calbeckim.
      • maly_rzadzi_wiekszym Re: Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi 04.08.11, 14:39
        wlasnie w Bydgosczy miesci sie oddzial GDDKiA i skoro oni nie potrafili
        > zalatwic dla swojego mista trasy S5

dlatego właśnie GDDKiA powonna zostać przeniesiona z pokrzywdzonej do Toruinia.
        Tam nie jest w stanie poprawnie funkcjonowac. To te słynne tradycje bydgoskiego drogownictwa pewnie nie pozwalają.
    • ef_em Jasiakiewicz: Postawię tamę Toruniowi 04.08.11, 17:03
      Ten człowiek powinien się leczyć albo zmienić lekarza, bo obecny go oszukuje.

Wszystko zależy od ludzi, a nie miasta.

Takie artykuły i takie wypowiedzi nikomu nie służą.

"Skończ waść - wstydu oszczędź"
    • kierownikmasarni Memento dla lojalnych inaczej!! 04.08.11, 23:33
      Jasiakiewicz to memento dla wszystkich kandydatów, którzy nagle pokochali PO i z jej list chcą wcisnąć dupska do parlamentu. Tak kiedyś Mężydło, również Jasiakiewicz był taktycznie potrzebny Platformie na jedne wybory, a potem go olali. Dotyczy to również Arłukowicza, Kluzik dwojga nazwisk o innych nie wspominając
    • hecer Bydgoska ośmiornica 05.08.11, 01:32
      Coś dla toruńskich fanów bydgoskiej "metropolii bez torunia":)

ewastarosta.wordpress.com/moje-ksiazki/bydgoska-osmiornicaiii/pawel-o/
      Artykuł jest na tyle długi i ciekawy, że nie chcę zabierać czasu komentarzem.

Po lekturze naszło mnie kilka refleksji:

1. polityka w samorządach miast opiera się na koalicji PO + odprysków SLD. To system wzajemnego wsparcia i zależności: Lenz z Zaleskim, Olszewski z Jasiakiewiczem.

odpryski SLD to po prostu ludzie dawnej nomenklatury, którzy albo występują dziś pod szyldem SLD albo działają jako Ordynacka, "międzyosiedlowe porozumienie samorządowe", czy czas na gospodarza, itd.

2. W Toruniu nikt tak nie pisze jak Ewa Starosta o kulisach i układach.

================

Polecam artykuł. Olszewski wypromowany przez tatusia z nomenklatury wyciąga Jasiakiewicza z SLD by w ostatnich wyborach samorządowych Bruski mógł pokonać Dombrowicza. Teraz Olszewski - poprzez Jasiakiewicza - konsoliduje bydgoskie nastroje przeciw Lenzowi i Całbeckiemu.

W Toruniu też ta zażyłość jest. Tylko u nas dziennikarze nic nie wygrzebują, żyją we własnym świecie.

Największą porażką Torunia obecnie jest brak 3 władzy - mediów. Jest TVK. No i Nowości (wiedzą, piszą półgębkiem lub nic) i lokalna Wyborcza (błądzą we mgle, nawet nie wiedzą czego i gdzie szukać).

---------------------
      Dziś w Toruniu najwyraźniejszym przejawem pluralizmu są "perfidne organizacje społeczne" i jak zawsze internet. Szkoda, że nie mamy takiej Ewy Starosty.
      • tlss Re: Bydgoska ośmiornica 05.08.11, 09:53
        Z ostatnim miesięcy - trzeba było stworzyć w toruniu namiastkę bydgoskiego odziału GDDIKA. oczywiście dlatego że nie można było w Bydgoszczy nic poprawić. Toruńskie kierownictwo i siedziba będzie gwarantem że będzie lepiej. To że koszty itd. nie ważne. Ważne byle zarząd i koryto było u was. Kolejny kwiatek Całbecki bredzi o klinice stomatologii, którą metodą faktów dokonanych chcecie zrobić u siebie. Oczywiście nie ma dla was znaczenia jak odbierane jest połączenie uczelni w moim mieście i że to jeszcze bardziej zaantagonizuje. Ma być u was bo się wam należy. I gdyby jeszcze były jakieś działania zwrotne w drugą stronę. Tych nie ma. Jest tylko budowanie swojej stołeczności na wyrywaniu wszystkiego z Bydgoszczy. Bo wy "siłą swojej stołeczności" niczego do regionu nie przyciągneliście. Za to obecnie nadrabiacie lata swojego nic nie robienia za środki samorządowe. I jeszcze jedna ciekawa rzecz mieszkańców torunia jest około 200 tyś. Przy założeniu że pracuje około 40% populacji mamy do czynienia z sytuacją że co 80 osoba pracuje u was w samorządzie wojewódzkim. A tych osób jest coraz więcej. Tak mnie zastanawia jak już doprowadzicie do rozpadu tego województwa (a to jest pewne) to gdzie ta chmara urzędasów będzie pracowała ? Bo w Bydgoszczy na pewno nie.
        Ale na razie jest super kupujecie kolejne budynki od UMK pod potrzeby rozrastającej się stonki urzędniczej w toruniu. Wedle zasady co w Bydgoszczy to trzeba storpedować albo przenieść do torunia. A potem ryk na forum że Bydgoszczanie mają tego dosyć.
        • szlachcic Re: Bydgoska ośmiornica 05.08.11, 10:26
          > Z ostatnim miesięcy - trzeba było stworzyć w toruniu namiastkę bydgoskiego odzi
          > ału GDDIKA.

ale to nie bedzie dublowanie instytucji i zadan, wiec przestan bredzic

> siebie. Oczywiście nie ma dla was znaczenia jak odbierane jest połączenie ucze
          > lni w moim mieście

przestudiuj sobie jak senat AM przeglosowal ze chce byc w UMK
          Jednoglosnie

> I jeszcze jedna ciekawa rzecz mieszkańców torunia jest około 200 tyś. Przy
          > założeniu że pracuje około 40% populacji mamy do czynienia z sytuacją że co 80
          > osoba pracuje u was w samorządzie wojewódzkim

zadzwon do UM i spytaj sie ilu tam pracuje bydgoszczan - bardzo duzo
          a ze UM jest duzym pracodawca i to w % fajnie wyglada to efekt ze my nie jestesmy metropolioa znacznie wieksza od Lublina
          spojrz sobie ze to na UW, coraz mniej zadan, z roku na rok, a ludzi coraz wiecej.
          Koszty UW sa o dziwo znaczaco wieksze niz UM
          to oni wam podbijaja srednia zarobkowa bo mniej ludzi w tym urzedzie na place ma znacznie znacznie wiecej niz u Calbeckiego
          to tez chloptasiu przemilczales

> Ale na razie jest super kupujecie kolejne budynki od UMK pod potrzeby rozrastaj
          > ącej się stonki urzędniczej w toruniu.

Calbecki kupil 2 czesc budynku przy pl teatralnym
          Wykonal bardzo rozsadny ruch zmniejszajacy koszty funkcjonowania urzedu
          Urzednikow przybywa bo zwiekszaja sie zadania
          W UW urzednikow przybywa choc zadania sie zmniejszaja
          No oczywiscie to przemilczaSZ
          • tlss Re: Bydgoska ośmiornica 05.08.11, 10:40
            senat oczywiście głosował też za wyprowadzaniem specjalizacji i tworzeniem klinik w toruniu ?
            Czemuż to stomatologia dla świętego spokoju nie może powstać w Bydgoszczy. Bo wam się marzą niewypracowane jak zwykle przez was konfitury.
            Ilu tam bydgoszczan u was pracuje 30- 40 ? Więcej pewnie nie.
            A co do kosztów. Kolejne budyneczki kupowane na pniu od UMK przez administrację Całbeckiego.
            Dziwne że budynków w Bydgoszczy nie można wykorzystać.
            • patrz_realniej bydłoskie rudery 05.08.11, 11:28
              > Dziwne że budynków w Bydgoszczy nie można wykorzystać.

dziwne byłoby, gdyby bydgoskie rudery z odpadajacym tynkiem miałyby być wykorzystywane do czegokolwiek innego, niz zamieszkiwanie w nich bydgoskiego menelstwa.
              • tlss Re: bydłoskie rudery 05.08.11, 12:28
                Od góry do dołu tak jak napisałeś tak o nas myślicie. A przy takim bosoantkowym sposobie myślenia nastawionym tylko na okiwanie partnera budować sobie możecie co chcecie byle sami.
                • patrz_realniej Re: bydłoskie rudery 05.08.11, 13:02
                  Nie generalizuj, jest bardzo wielu rozsadnych bydgoszczan, których znam. Jednak ty i cała ta sfora forumowych kundli to zwykłe menelstwo i tak o was myslę.
                  Jesli budowanie, które masz na mysli, to ta wielka powiatowa metropolia bydgoska, to skoncz te zenujace wygłupy.
                  Poza waszymi zrytymi deklami (menelstwa z forum i tych biedaków z róznych oszołomskich stowarzyszeń) nie ma tematu metropolii bydgoskiej- upadł ponad pół roku temu, jesli sie nie zorientowaliście. I nikt do niego nie powraca, rozumiesz?
                  A jesli ktoś jeszcze raz bedzie odgrzebywał tego trupa, to znów okaże się, ze albo na warunkach, które Torun aprobuje, albo wcale.
                  • tlss Re: bydłoskie rudery 05.08.11, 13:31
                    Akurat jesteś ostatnią osobą, która może na tym forum czy szczególnie na bydgoskim przyjmować rolę mentora. Nie zmieniaj swojej obrzydliwej powykrzywianej kalumniami czy oszczerstwami twarzy. A o głowach nie pisz. Na podstawie twoich wpisów na forum można by niejedną dysertację socjologiczną czy psychologiczną napisać.
                    Nie zmieniaj tonu według którego jestem czymś gorszym pochodzę z miasta patologii itd.
                    • patrz_realniej Re: bydłoskie rudery 05.08.11, 13:40
                      musiałbym na glowę upaśc, by chciec mentorzyć bydgoskim baranom. Z was tylko drwić i szydzic można- do tego się nadajecie. Ewentualnie na buta, gdy szajba wam odbija.
                      Stan moich uczuc do bydgoskich forumowych baranów tez jest stały
                      Zatem nie zmieniam tonu- forumowi bydgoszczanie to zwykłe szambo. Ale taki osąd o was sama już sobie odczytałaś z wcześniejszego mojego postu, prawda?
                      • tlss Re: bydłoskie rudery 05.08.11, 13:48
                        No i wróciłeś do tonu jakże wam bliskiego.
                        Tobie podobni a jest ich większość skutecznie już się postarali żeby wykopać czy to samorządach czy to na tego typu forach rowy których zasypać się da.
                        Jest takie powiedzenie że je się łyżkami ale wy tego nie rozumiecie.
                        • patrz_realniej Re: bydłoskie rudery 05.08.11, 14:47
                          poziom blisko, nie bliski, dla ciebie własciwy.
                          Od waszej hołoty należy się separowac jak tylko sie da, nie tylko rowami.
            • szlachcic Re: Bydgoska ośmiornica 05.08.11, 13:52
              tlss napisała:

> senat oczywiście głosował też za wyprowadzaniem specjalizacji i tworzeniem klin
              > ik w toruniu ?

odpowiadasz pytaniem na pytanie?
              wejscie pod UMK to byla WOLA senatu AM, wiec zamknij ryj i nie klap ze torunianie cos wzieli
              dlaczego uwazasz ze w Toruniu nie moze powstac klinika? UMK ma tez kierunki i budynki w innych miastach jakich w Toruniu nie ma.
              Rozumiesz kolku?

> Ilu tam bydgoszczan u was pracuje 30- 40 ? Więcej pewnie nie.

ilu nie wiem kolku chodzi tylko o fakt ze twoje argumenty dot rzekomo wielkiego zatrudnienia sa kiepskie. Ja nie mowie ze ono jest male, ja mowilem prymitywie w kontekscie UW, tam zadan jest z roku na rok mniej a przybywa urzednikow.
              I jak wiesz kolku, jest ich prawie tyle samo lecz jak tez wiesz ze znacznie lepszymi zarobkami

> A co do kosztów. Kolejne budyneczki kupowane na pniu od UMK przez administrację
              > Całbeckiego.

Calbecki chce jeden z budynkow kupic za polowe jego wartosci wycenionej przez rzeczoznawce. Przestan wiec bredzic ze przegina pale
              Zreszta kolku mozesz napisac list do Pitery, ze marszalek sprzeniewierza publiczne pieniadze jak tak uwazasz

> Dziwne że budynków w Bydgoszczy nie można wykorzystać.

na co kolku?

• tlss Re: Bydgoska ośmiornica 05.08.11, 14:04
                Mimo wszystko apeluje o jakiś poziom wypowiedzi. Ja rozumiem, że być może w toruniu słowo ryj jest słowem potocznie przyjętym jako nie obraźliwe, ale ogólnie używanie takiego słownictwa wobec interlokutorów świadczy o miernocie intelektualnej, brakach w wychowaniu i ogólnym braku kindersztuby.
                Około 800 osób bo tyle już pracuje. To świadczy tylko o jednym o olbrzymim przeroście kadrowym. Co nie zmienia faktu że UM jest jednym z największych pracodawców a poprzez zamówienia dotyczące obsługi tej całej armii urzędasów daje jeszcze prace pewnie podobnej liczbie osób. No i jak to jest że jak UMK nie może budynku sprzedać to się zawsze dobry UM w toruniu skusi ?
                A mało to jest budynków w regionie ? Pewnie tańszych itd. W dobie internetu można by się pokusić o tworzenie placówek zamiejscowych. Natomiast jakoś tak nie jest. Wszystko lokowane jest w toruniu albo na siłę do torunia ciągnięte. Ot taka odmiana samorządności wojewódzkiej po toruńsku. Zamiast tworzyć silne oddziały w Bydgoszczy czy Włocławku (żeby zamknąć usta takim jak ja) to dalej wszystko do torunia.
                Oczywiście ja wiem że wam się należy.
                • patrz_realniej Re: Bydgoska ośmiornica 05.08.11, 14:45
                  poziomu ci sie zachciewa?
                  Poziom to mozna prezentowac wobec kogoś na poziomie. Wobec takiego szamba jak ty, ryj wydaje się być całkowicie na miejscu.
                  Wasza jedyną ambicja jest wyszczekac się jak wsiowy kundel do księżyca na marszałka i jego urzad. Komicznie brzmią zarzuty o sciaganie czegos do Torunia od mieszkanca zasranego miasta, które swa wielkość wybudowało na podpie...niu instytucji z calej okolicy, które trwało kilkadziesiąt lat.
                  • tlss Re: Bydgoska ośmiornica 05.08.11, 15:45
                    Ok co wam Bydgoszcz ukradła ?
                    • patrz_realniej Re: Bydgoska ośmiornica 05.08.11, 16:17
                      masz to w bardzo ogólnym zarysie wymienione kilkadziesiat postów wyżej.
                    • ef_em Re: Bydgoska ośmiornica 05.08.11, 17:19
                      Nie używałbym słowa "ukradła" tylko "przejęła".

A co do odpowiedzi na zadane pytanie to nie ma sensu jej udzielać.
                      Samo zadanie pytanie było żenujące, a lista wydziałów i instytucji zmuszonych - tak zmuszonych - do przejścia do Bydgoszczy jest bardzo długa.
                      Jeśli orientujesz się w problemie i masz dostęp do informacji niejawnych to spróbuj ustalic ilu policjantów MUSIAŁO przejść z Torunia, Włocławka i Grudziądza do Bydgoszczy.
                      Które wydziały przeniesiono w całości łącznie ze stanem etatowym, ile miejsca "wygospodarowano" w budynku przy Powstańców Wielkopolskich (łącznie z piwnicami), jakie koszty z tego tytułu ponosi budżet?

To tylko przez pryzmat policji.

Weź pod uwage innę instytucje i się okaże, że to nie było "przejęcie" czy "kradzież".
                      Zassaliście co się dało niczym czarna dziura.

Efekt?
                      Zarabia PKP, PKS i prywatni przewoźnicy bo trzeba teraz ludzi dowozić do nowych miejsc pracy.

Robią to samo.
                      Zajmują się Toruniem, Włocławkiem czy Grudziadzem ale decyzją władz muszą to robić zza biurka w Bydgoszczy.

Jak sam powiedziałeś "w dobie internetu" można urządzić placówki zamiejscowe ale ......... ci ludzie kiedyś odejdą, a wówczas zastąpicie ich swoją armią ludzi pokroju Pana Jasiakiewicza.

Staropolskim powiedzeniem "Kończ waść - wsydu oszczędź" zakończmy te dysputy.
                    • ef_em Re: Bydgoska ośmiornica 05.08.11, 22:12
                      A jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała.

Wiesz jak mówią na Bydgoszcz przyjezdni studenci waszego UKW?

Bydłogoszcz.

Osobiście nie popieram tego poglądu ale podaję to jako przykład jakim szacunkiem (a w zasadzie jego brakiem) darzą was mieszkańcy województwa.
                  • red.bmx Re: Bydgoska ośmiornica 07.08.11, 10:24
                    W UM pracuje ponad 700 pracowników.
                    Fundusz płac wynosi 18,5 mln PLN.
                    W UW pracuje prawie 600 pracowników i fundusz płac wnosi 24,5 mln PLN.
                    Jakieś komentarze?

PS. Byłem przekonany, że parlamentarzyści działają dla dobra czy na rzecz CAŁEGO
                    kraju a nie wybranych miast, miasteczek czy wsi.
                    • hecer Re: Bydgoska ośmiornica 07.08.11, 13:20
                      > PS. Byłem przekonany, że parlamentarzyści działają dla dobra czy na rzecz CAŁEG
                      > O KRAJU

a mógłbym wiedzieć, na jakich przesłankach oparłeś to niedorzeczne mniemanie?
                      • red.bmx Re: Bydgoska ośmiornica 07.08.11, 13:37
                        Oczywiście, że mogę.
                        Poczytaj o prawach i obowiązkach parlamentarzysty.
                        A PO nie jest w Toruniu w koalicji. Mylisz się Kolego. To o czym piszesz tzn. PO w koalicji
                        było w poprzedniej kadencji.
                        Ja nie jestem z Torunia.
                        Mieszkam nad Wisłą w połowie drogi między Toruniem a Włocławkiem. Dokładnie po
                        na drugim brzegu jest Ciechocinek. W lesie daleko od szosy / 2 km /.
                        • hecer Re: Bydgoska ośmiornica 11.08.11, 22:30
                          a pokaż mi parlamentarzystę, który postawił interes kraju nad interesem swojego regionu, miasta, okręgu wyborczego. Który wyszedł i powiedział: sorry, interes tego miejsca jest sprzeczny z interesem większości obywateli i państwa.

Nie znam takiego.

Znam za to takich, którzy ciągle mówią: dajcie nam więcej. Jakże często słyszałem o lobbystach. ESK powędrowało do Wrocławia bo stamtąd jest Zdrojewski, Trójmiasto dostaje dużo kasy bo stamtąd jest Tusk, lotnisko, które ma zastąpić Okęcie ma powstać pod Łodzią, bo stamtąd jest Grabarczyk. Poczytaj trochę o drogach - kasa idzie nie tam, skąd są kolejni ministrowie infrastruktury. Bardzo mało trafia do Warszawy - bo trzeba zaspokoić Pierdziszewo, mimo że to w Warszawie mieszka ponad 2 mln ludzi, w całej aglomeracji ponad 3 mln, czyli co 10ty Polak.
                • szlachcic Re: Bydgoska ośmiornica 05.08.11, 18:30
                  tlss napisała:

> Mimo wszystko apeluje o jakiś poziom wypowiedzi.

twoje wypowiedzi sa za to na poziomie o czym swiadczy:

> Około 800 osób bo tyle już pracuje.

zadanie UM sa znacznie wieksze niz UW
                  Ja nie bronie tych urzedasow bo ja nie mam wgladu w potrzebe ich zatrudnienia
                  Natomiast zastanawia zwiekszajaca sie liczba urzednikow w UW mimo ze pracy ubywa
                  To oczywiscie przemilczasz bo UW jest w Byd
                  to jest twoj poziom duskusji

> To świadczy tylko o jednym o olbrzymim przeroście kadrowym.

a kim ty jestes ze widzisz przerosty w UM a nie widzisz ich w UW?
                  to jest twoj poziom dyskusji. Przemilczasz wszystko co jest niewygodne

> No i jak to jest że jak UMK nie może bud
                  > ynku sprzedać to się zawsze dobry UM w toruniu skusi ?

powiedz jaki budynek kupiony przez UM jest zbedny
                  to jest twoj poziom dyskuski
                  gadasz tak jak Jasiakiewicz.
                  On wie ze S5 bedzie biegla do Torunia. Oczywiscie nie powie skad to wie.
                  Dlaczego nie powie? Trzeba byc kretynem aby sie tego nie domyslac

> A mało to jest budynków w regionie ? Pewnie tańszych itd.

oczywiscie ze sa budynki tansze niz np polowka po UMK na placu Rapackiego w ktorym miesci sie juz UM
                  Ty bys kupil tanszy budynek w Rypinie

> A mało to jest budynków w regionie ? Pewnie tańszych itd. W dobie internetu moż
                  > na by się pokusić o tworzenie placówek zamiejscowych

UW sie rozrasta, dlaczego nie tworzycie nowych placowek?

> Zamiast tworzyć silne oddział w Bydgoszczy czy Włocławku

zakompleksiencu, nie graj wloclawkiem bo jak tam by stworzyl nic w temacie by sie nie zmienilo
                  pisalbys oszolomie ze Calbecki dba o swoj okreg
            • wowkow1424 Re: Bydgoska ośmiornica 07.08.11, 08:37
              Centrum stomatologii w Toruniu istnieje od bardzo dawna. Teraz chcą to połączyć z "Bielanami", a że przy okazji ktoś chce to nazwać "kliniką" i mogą z tego korzystać studenci to chyba nie grzech? Po za tym na Bielanach funkcjonują już oddziały kliniczne CM UMK. A może też je trzeba zlikwidować tak dla świętego spokoju? Biadolicie że Urząd marszałkowski jest w Toruniu ale policzcie ile instytucji "wojewódzkich" (bo macie UW) jest w Bydgoszczy, bo w Toruniu jest tylko Wojewódzki konserwator zabytków i Wojewódzka komenda Straży pożarnej i jeszcze Regionalna dyrekcja lasów państwowych (bo była tu od zawsze) reszta w Bydgoszczy. Ale to jest OK bo w Bydgoszczy
              Hipokryzja przez Waść przemawia i to niemała
              • tlss Re: Bydgoska ośmiornica 08.08.11, 14:10
                Oczywiście że nie grzech. Dlaczego torpedowano jednak podobne inicjatywy w Bydgoszczy. Sami nie potrafiliście stworzyć AM za to chcecie co się da teraz do torunia wyprowadzić.
      • red.bmx Re: Bydgoska ośmiornica 07.08.11, 10:05
        PO w Toruniu jest w koalicji?
        Skąd pochodzi ta informacja?
        PO jest w OPOZYCJI do Prez. Miasta pana Zaleskiego.
        Koalicję tworzą "Gospodarze" i parę innych małych grupek,
        łącznie z PISem.
        • hecer Re: Bydgoska ośmiornica 07.08.11, 13:18
          jest w koalicji programowej. Wspiera program Zaleskiego. Skąd pochodzi ta informacja? Potwierdza ją każda informacja o działaniach klubu PO z ostatnich paru lat.

Problem PO polega na tym, że w tej koalicji nie dostali żadnych stanowisk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka