Dodaj do ulubionych

Obwodnica nadal płatna, czy coś się zmieni?

04.09.11, 13:21
'Szefa resortu infrastruktury usprawiedliwia też lider PO w regionie Tomasz Lenz: - Miał na głowie debatę w sprawie odwołania ze stanowiska - mówi toruński poseł. - Rozmawiałem z nim. Zapewnił, że w odpowiednim czasie zajmie się tą sprawą. Musimy jednak uzbroić się w cierpliwość i jeszcze trochę poczekać' - no to kierowcy tirów uzbroją się w cierpliwość, poczekają i gremialnie ruszą przez centrum Torunia. Kolejny raz się potwierdza, że toruńscy POsłowie to trzeciorzędne postacie w swojej partii - nawet Ci z 'elitarnej grupy Grabarczyka'

Obserwuj wątek
    • bigtomas Obwodnica nadal płatna, czy coś się zmieni? 04.09.11, 16:20
      "Wczoraj prezydent Michał Zaleski spotkał się z parlamentarzystami z regionu. Wspólnie wystosowali apel do premiera Tuska "o rezygnację z poboru opłat na autostradzie A1 w obszarze Bydgosko-Toruńskiego Obszaru Metropolitalnego" (między węzłami Turzno i Czerniewice-red.)."

O mamy tu coś nowego. Z artykułu dowiedziałem się, że istnieje już coś takiego jak Bydgosko-Toruński Obszar Metropolitarny. Chyba coś przespałem. A może posłowie toruńscy wiedzą coś o czym nikt inny nie wie? Pewnie teraz jest etap wmawiania faktów dokonanych :(
      Generalnie sam apel popieram - jeżeli obwodnice innych miast są bezpłatne to w tym przypadku powinno być tak samo.

• gigitorun ViaToll kompromitacja 04.09.11, 19:30
        ViaToll miało być nowocześnie a jest co najwyżej śmiesznie. Tiry rozjeżdżają drogi lokalne aż miło. Rozumiem, że ten system miał uszczelnić, ale tak naprawdę doprowadzi do katastrofy. Wzywam do jak najszybszego opamiętania, by jeszcze wyjść z twarzą.
        • jojujacy Re: ViaToll kompromitacja 05.09.11, 14:41
          Akurat tam gdzie nie działa Viatoll ( odcinki koncesyjne A1 Gdańsk - Grudziądz, A2 Nowy Tomyśl - Konin, A4 Katowice - Kraków ) tiry rozjeżdżają drogi lokalne.

Tam gdzie działa Viatoll problemu nie ma, bo stawki są akceptowalne przez kierowców ciężkich pojazdów np A1 na Śląsku, A2 Konin -Stryków , A4 ( od granicy z Niemcami do Katowic ), A8 ( Autostradowa Obwodnica Wrocławia ) :

www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=83431727&postcount=13178

• roman_ Re: Obwodnica nadal płatna, czy coś się zmieni? 04.09.11, 21:12
        Zaleski nie do Ciebie i nie do nas pisał więc nie masz się czym martwic . Mam nadzieję że nie podzielisz się z premierem swoimi dywagacjami na temat animozji toruńsko bydgoskich i nie zadziałasz jako hamulcowy podobnie jak Mężydło w sprawie mostu.
        Myślę że prezydent pisząc w ten sposób chciał nadać większa wagę problemowi obwodnicy i jest to jak najbardziej słuszne.
        • bigtomas Re: Obwodnica nadal płatna, czy coś się zmieni? 05.09.11, 18:00
          No tak, czyli cel uświęca środki.
          Szkoda, że z takim samym zapałem ci (p)osłowie nie walczą o S5 w ramach metropolii bydgosko-toruńskiej. Czyli autostradowa obwodnica Torunia ma być bezpłatna, natomiast S5 powstawać nie musi.
          Ups. przepraszam, zapomniałem, że S5 nie idzie przez Toruń a przez Bydgoszcz. To byłoby sprzeczne z Toruńską koncepcją rozwoju regionu..

I wy chcecie budować wspólną metropolię? Na takich podstawach? Życzę wam powodzenia.
          • alquoz jako jeżdżący do Wrocławia 05.09.11, 18:26
            jestem z Torunia ale S5-tka z Bydzi do POznania to mus... i w górę też ... żałuję ze nic nowego na tej trasie się nie buduje....
            ale zobaczcie..nawet mocny Wrocław nie dostał kasy na nią do Poznania (ale Poznań już tak) ..więc może niekoniecznie tylko nasz Marszałek to skopał..nie wiem.może to nieuniknione cięcia inwstycji by ratować te najważniejsze na Euro 2012?.. może tak..

od 2007 r jeżdżę wertepami do centrali ..a chciałbym przez Bydzie na poludnie...ech....

• jojujacy Re: Obwodnica nadal płatna, czy coś się zmieni? 05.09.11, 14:24
      kierownikmasarni napisał:

> 'Szefa resortu infrastruktury usprawiedliwia też lider PO w regionie Tomasz Len
      > z: - Miał na głowie debatę w sprawie odwołania ze stanowiska - mówi toruński po
      > seł. - Rozmawiałem z nim. Zapewnił, że w odpowiednim czasie zajmie się tą spraw
      > ą. Musimy jednak uzbroić się w cierpliwość i jeszcze trochę poczekać' - no to k
      > ierowcy tirów uzbroją się w cierpliwość, poczekają i gremialnie ruszą przez cen
      > trum Torunia. Kolejny raz się potwierdza, że toruńscy POsłowie to trzeciorzędne
      > postacie w swojej partii - nawet Ci z 'elitarnej grupy Grabarczyka'
      >

Apel o bezpłatność może dotyczyć ( i dotyczy ) tylko samochodów osobowych.
    • jojujacy Obwodnica nadal płatna, czy coś się zmieni? 05.09.11, 14:50
      Za rok odłączą DK1 w Czerniewicach ( oddanie państwowej A1 do Łodzi ) wiec staranie sie o bezpłatną obwodnicę dla samochodów osobowych jest bez sensu bo i tak za rok na nią nie wjadą w Czerniewicach.

Pozostaje wiec starać się o zwolnienie z opłat osobówek przez rok ( do września 2012 - oddanie A1 do Łodzi ) albo obniżenie opłat dla wszystkich osobówek jeżdżących obwodnicą A1 na odcinku Lubicz - Czerniewice do czasu oddania Mostu Wschodniego. Innych możliwości nie ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka