Dodaj do ulubionych

Gazeta Toruń - czyni nasze miasto GRAJDOŁEM ????

IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.04, 20:20
W dodatku regionalnym , toruńskim , jest coś takiego jak Toruńskie Biuro
Interwencji Miejskich . Mam sprawe dla reportera , otwieram gazetę ,
patrze :ten redaktor tą dzielnicą sie zajmuje , tamten inną . Normalnie mówie
sobie(jak znienawidzony Kiepski) : New York City mamy w Toruniu !!!!!!!!!
Więc dzwonię na podany telefon . Dzwonię, dzwonię, dzwonię . A to zajęty a to
nikt nie odbiera i wkońcu się zgłasza . No co się zgłasza ??? Biuro
ogłoszeń . Więc patrzę jeszcze raz do gazety (myślę:może nie chodzi o
zafundowanie mi powtórki z PRL-u - te słynne budki i ciągłe : wrzuc monetę) a
tam pięciu redaktorów ze słuchawką przy uchu , uśmiechniętych mniej lub
bardziej a jakże mi nie do śmiechu .I nagle dostrzegam - przecież to ta sama
słuchawka , oni tylko wymieniali sie słuchawką jak zdjęcia robili a telefon
tak naprawde w redakcji mają jeden . Wiec czyżby PRL ??? Niemożliwe . Nie w
tej gazecie , co innego Nowości lub jakaś inna Toruńska. Sprawdzam : i co się
okazuje ten sam numer telefonu do redaktora dyżurującego , do pięciu
redaktorów z Toruńskiego Biura Interwencji Miejskich , do telefonicznej opini
publicznej .
Gdzie jeszcze ???? JEDEN TELEFON !!!!!!!!!!!!! To przecież paranoja by w
gazecie chcącej byc miejską był jeden telefon dla czytelników i to jeszcze
nieczynny . Toruń Grajdołem ?????
A ten numer to zaraz podaje , zresztą sami sprawdźcie : 61 96 909

Obserwuj wątek
    • Gość: superjoint Re: Gazeta Toruń - czyni nasze miasto GRAJDOŁEM IP: *.torun.mm.pl 10.06.04, 00:56
      no cuż... w końcu ktoś musiał to odkryć. a w gazecie wygląda to tak ładnie...
    • Gość: 007(J. Bond) Re: Włóżcie kij w mrowisko (toruńskie) IP: *.wlan.pl 10.06.04, 16:41
      To prawda. Nie gniewajcie się panowie - ale stajecie się powoli zwyczajnym,
      uległym władzom plociuchem. Można od waszej ekipy wymagać trochę więcej.
      Przydało by się więcej ambitniejszych i ciekawszych artykułów. Tematów w
      Toruniu sporo...
    • Gość: niteczka Re: Gazeta Toruń - czyni nasze miasto GRAJDOŁEM IP: *.marton.net.pl / 80.51.54.* 11.06.04, 21:56
      no w końcu ktoś to głośno powiedział........ poziom regionalnego dziennikarstwa
      generalnie jest ...noooooooo ........delikatnie mówiąc nie najwyższy
      • Gość: MIKA Poziom dziennikarstwa? IP: *.torun.mm.pl 12.06.04, 15:17
        Przykro mi to stwierdzić, ale jeśli chodzi o toruński dodatek do "Wyborczej",
        trudno jest mówić o jakimkolwiek dziennikarstwie - każdy średnio piszący młody
        człowiek mógłby coś takiego "wysmażyć". Przy takim "szkolnym" pisaniu
        (interwencyjnym! - a te interwencje prawie nikogo nie obchodzą, podejrzewam
        nawet, że "dziennikarze" mają obowiązek wymyślać interwencje i są z tego
        rozliczani) poziom też nie musi być najwyższy. Dziwi mnie trochę, że w Toruniu,
        takie można odnieść wrażenie czytając "Wyborczą", nie ma
        żadnych "przekrętów", "afer" itp. Wszystko ładne, uczesane, poprawne,
        żadnego "zęba", wszystko napisane tak, aby przypadkiem kogoś nie urazić.
        I to tyle smutnych spostrzeżeń na temat "naszej" "Wyborczej".
        MIKA
        ps. Czekam z niecierpliwością na jakiś odzew ze strony pracowników "Wyborczej",
        choć jakoś zbyt wielkiej nadziei na to nie mam...
        • Gość: McButelka Re: Poziom dziennikarstwa? IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 13.06.04, 16:59
          Ci co biadolą, powinni założyć swoją gazetę i na jej łamach udowodnić, że można
          pisać ciekawie o Toruniu...
          • Gość: mary Re: Poziom dziennikarstwa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 17:42
            Butelka, chyba coś wypiłeś. Mówią ludzie o profesjonalizmie toruńskich
            dziennikarzy. To, że komuś nie podoba się budynek ma znaczyć, że sam powinien
            stanąć przy desce kreślarskiej? Lekarz żle zoperował, to Ty zoperujesz się sam?
            • Gość: MIKA :-) IP: *.torun.mm.pl 13.06.04, 19:13
              Nie mozna było ująć tego lepiej.
    • Gość: maciej Re: Gazeta Toruń - czyni nasze miasto GRAJDOŁEM IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 13.06.04, 19:21
      Mam nadzieje, ze te pismaki to nie absolwenci UMK!!!Byłby to wstyd dla
      uczelni!!!
      • Gość: Sonia Przykro mi IP: *.torun.mm.pl 13.06.04, 19:43
        Niestety, niestety - absolwenci lub studenci...
        • Gość: McButelka Telefony... IP: *.pec.torun.pl 14.06.04, 09:47
          Sam mam dużo zastrzeżeń do poziomu artykułów niektórych lokalnych herosów
          pióra, ale atakowanie gazety za to, że ma jeden telefon, to chyba lekka
          przesada...
          • Gość: 007(J. Bond) Re:Każda gazeta dobiera sobie czytelników... IP: *.wlan.pl 14.06.04, 11:05
            ...i musi znać ich zainteresowania. Powinna dopasować się także ... do poziomu
            intelektualnego swoich czytelników. Może właśnie to robi ?
            Ale poważnie - myślę, że oprócz lokalnych krótkich informacji, czy wiadomości -
            przydałyby się w regionalnej poważniejsze artykuły na temat naszej kujawsko-
            pomorskiej rzeczywistości.
            W sumie jest to niezła ekipa i można od niej wymagać więcej.
            pozdr.
            • Gość: maciej Re:Każda gazeta dobiera sobie czytelników... IP: 62.244.137.* 14.06.04, 13:12
              A co to małe dzieci z podstawówki, ze wsparcia w postaci nauczyciela potrzebują?
              • Gość: czytelnik no to jest dyskusja IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.04, 19:29
                Cieszy mnie ,ze sa osoby zauwazajace poruszony problem ,pozwolcie ze sie co do
                niektorych opini odniose.Zgadzam sie z opinia "mary' , odpowiadajacej "Mc
                butelka". Ciekawi mnie jak butelka wyobraza sobie zalozenie gazety , moze ma
                ochote na stolek redaktora naczelnego - nie bede obiecywal . Przeciez tu chodzi
                nie o miesiecznik lub tygodnik , tylko o dziennik . Redaktorzy winni reagowac
                natychmiast gdy pojawi sie jakis temat . Ale jak dzialac w ten sposob gdy jest
                wspomniany jeden telefon i to jeszcze nieczynny . Wyobraz sobie Mc butelka ,ze
                zauwazyles w sobote w naszym miescie cos szczegolnego, sensacje jakas np
                pijanego Zalewskiego jadacego samochodem , sprobuj dodzwonic sie do gazety w
                ten dzien i to przekazac , no sprobuj. Dziennik miejski musi szybko reagowac
                jak chce zachowac swoja twarz .Nie za bardzo rozumiem uwagi na temat studentow
                lub absolwentow UMK ?? Czy to fobia jakas w naszym miescie ??? Ja nie jestem
                absolwentem tej uczelni ale bardzo sie ciesze jesli ludzie mlodzi maja cos
                krytycznego do powiedzenia . Krytyka ma prowadzic do budowania nie do obalania
                kogos , te czasy mam nadzieje sie skonczyly .
                A moze Mc butelka bys wolal ,zeby slodzil Ci ktos caly czas - wierzylbys wtedy
                w szczerosc zamiarow ???
                Oczekiwalbym od Gazety szybszego reagowania i bystrego patrzenie na rece
                regionalnemu establiszmentowi.
                Tak przy okazji to podobna uwage skierowalem do redakcji mailem - odpowiedzieli
                i to cieszy - fakt ze po dwoch dniach ,ale zawsze to odpowiedz.Telefom byl
                nieczynny w srode gdyz redakcja nie pracowala z powodu nieukazywania sie w Boze
                Cialo . Wiec to troche tak jak w polskich szpitalach - lepiej nie choruj w
                weekend , bo i tak nikt ci nie pomoze.
                • Gość: maciej Re: no to jest dyskusja IP: 213.77.40.* 15.06.04, 09:32
                  No właśnie, czy prasa codzienna bedzie tylko pisac o jakis zjawiskach
                  nadprzyrodzonych typu pijany zalewski.A moze tak tworzyc dodatek o zabarwieniu
                  bardziej pozytywnym.Dzieje sie wiele dobrych rzeczy w Toruniu, ale to przeciez
                  nie tematy na pierwsza strone.
    • b_e_t_a Re: Gazeta Toruń - czyni nasze miasto GRAJDOŁEM 15.06.04, 08:56
      Kolejny kwiatek:
      ,,Kolekcja książek'' Gazety. To skandal. Z ,,Imieniem Róży'' nie było problemów, bo książka była obowiązkowo dołączona do każdego numeru Gazety.
      Natsępne książki nie pojawiły się w wielu kioskach. Nie udało mi się kupić
      ani ,,Lolity'', ani ,,Na Zachodzie bez Zmian''.
      Przed ulazaniem się serii były szumne zapewnienia, że jak Gazety już nie będzie
      to kolekcja pozostanie. Wygląda na to, że pozostanie niesmak...
      I nie tłumacczcie się, że to kolportaż. I w samozadowoleniu nabierajcie tłuszczu.
      To po prostu skandal.
      Zresztą nie po raz pierwszy. Wraca PRL i reglamentacja. Gratulacje
      dla lokalnego dodatku!
      Proste pytanie: gdzie są ci lokalni interwenci we wszelakich słusznych sprawach.
      Zanim zaczniecie interweniować w mieście zacznijcie od siebie, ale jak widać nie robicie skutecznie ani jednego, ani drugiego.
      • Gość: McButelka O co wam chodzi... IP: *.pec.torun.pl 15.06.04, 10:40
        Wasze pretensje są słuszne ale daremnie je tu wpisujecie - dodatek lokalny GW
        ukazuje się z konieczności - taka jest polityka GW w całym kraju. W związku z
        tym nieważne, co tam będzie publikowane - bo i tak ludzie kupią GW dla stron
        ogólnopolskich. To daje komfort, jakiego nie mają inne gazety - które muszą
        liczyć się z możliwością upadku przy braku odpowiedniego poziomu sprzedaży.
        Stąd wynikają działania pozorowane... I to przecież widać w dodatku... Im mniej
        problemów tym lepiej. I im mniejsze koszty utrzymania - tym lepiej. Im ciszej -
        tym lepiej...
        • Gość: trebor Re: O co wam chodzi... IP: 10.10.73.* 15.06.04, 18:55
          jezeli chodzi o ciecie kosztow i zeby bylo jak najtaniej, a ludzie kupia gazete
          dla stron ogolnopolskich, to po co utrzymywac lokalny dodatek, taniej bedzie go
          zamknac, prawada?
          gdzie tu logika?
          :)
      • Gość: trebor Re: Gazeta Toruń - czyni nasze miasto GRAJDOŁEM IP: 10.10.73.* 15.06.04, 18:50
        lokalny dodatek ma niewiele wspolnego z dodawanymi ksiazkami:)
        pozdro.
        • Gość: McButelka trebor-jednak nie wiesz o co chodzi... IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 15.06.04, 19:22
          No właśnie - tu jest problem - powinno się zamknąć - bo generuje straty - ale
          nie można zamknąć, bo centrala kazała wydawać. Czyli trzeba to ciągnąć - po
          małych kosztach i bez zbędnych kłopotów... Tylko po co to czytają i się
          czepiają... A może to jest rozwiązanie problemu głuchych telefonów - jak się
          nikt nie dodzwoni, to nie będzie trzeba nic robić - a da się zarobić...
          • Gość: trebor Re: trebor-jednak nie wiesz o co chodzi... IP: 10.10.73.* 15.06.04, 19:34
            "taka jest polityka GW w całym kraju"
            "nie można zamknąć, bo centrala kazała wydawać"
            sugerujesz ze redakcja GW dziala wbrew woli Agory?
            ciekawe, ciekawe
            :)
            • Gość: dav Re: trebor-jednak nie wiesz o co chodzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 20:31
              czepiasz sie, trebor:)
              teza ogolna jest taka, ze dodatek torunski zaleznie badz niezaleznie od poziomu
              kompetencji, budzetu badz dobrej woli "zespolu interwencyjnego":)) lub jego
              szefostwa z bydg.(tu wnikac przeciez nie musimy) w najlepszym wypadku plasuje
              sie na miernym poziomie, w skali kraju. MIERNYM.
              mnie to irytuje, bo:
              1.wyborczej bym czasem poczytal- a tak siegam w makulaturze jedynie po
              tygodniki, a uzupelniam szmatlawcami w internecie, ktore maja te jedyna zalete,
              ze informuja o tym co dzieje sie wazkiego w miescie(nie tylko o sensacyjnym
              spadaniu dachowek, nieuprzatnietym piasku na chodnikach i przekrzywionej
              tabliczce na przystanku autobusowym...)
              2.co chyba wazniejsze, wolalbym zeby gw konkurowac mogla godniej o wplyw na
              ksztalt opinii i postaw mieszkancow regionu z takimi mediami jak np nowosci,
              bydgoski express czy rm...
              Przy solidnej, silnej torunskiej redakcji, a co za tym idzie, rzetelnym dodatku
              i niezlej dzieki temu partycypacji gw w lokalnym medialnym rynku, tak
              wzmocniony torun stalby sie naprawde piknym miastem srodka... ;)tja,,,
              a tak, swiadomie badz nieswiadomie gazeta (nielojalnie) odpuszczajac sobie
              mieszkancow torunia wplywu chocby na (a'propos) wyborczy obraz regionu sie
              pozbawia- i to moze nie problem. problemem jest to, ze tym samym wplyw oddaje
              komu innemu:))
              i tak mamy zaleskiego(nowosci) tuz przed wyrowinskim(uw) i sobecka(rm) tuz
              przed filarem (tyz uw)
              ...a szkoda, bo niewiele brakowalo... regionalna gazeto

ciekawym tylko na ile tej bryndzy w kuj-pomie (toruniu) swiadoma jest centrala
              agory w wawie...(?)
              • Gość: czytelnik widze ze sie rozkreca IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.04, 23:35
                Nie chodzi oczywiscie o pisanie jako glownego newsa o pijanym zalewskim za
                kierownica, chodzi o szybkosc reakcji , Dwa dni jak na dziennik to przesada.Co
                do ksiazki to niewiem czy ma ztym cos wspolnego redakcja dodatku.Ale co do zdan
                na temat zamykania badz nie dodatku ,jakie przedstawili MCButelka i trebor to
                mam inne zdania . W takim ksztalcie jak istnieje dodatek jest poprostu do
                niczego - z tm sie zgadzamy . Ale utrzymywany jest ,bo musi byc ,bo tak w
                warszawie postanowiono bez wzgledu na koszty . Ale wlasnie zastanawiajace jest
                dlaczego taki ksztalt ma gazeta ?? Czytaliscie lub widzieliscie dodatki Gazety
                w innych regionach ?? Gdzie indziej tak nie jest . Moze to kwestia ekipy ,
                ludzi pracujacych w redakcji.
                Nie sadze by tematow zarowno szmatlawych ale czytliwych lub ambitnych i
                powazych , bylo malo w naszym miescie . Nie sydze by ludzie na wiecznikach
                mieli czyste rece . I nie sadze by nie bylo na to pieniedzy z warszawy by o tym
                pisac. Moze wiedz chodzi o spokojne lizanie sobie miodku z raczek - redaktorzy
                prominentom i odwrotnie ???????
                Widzieliscie w w TVN program o aferze celnikow w naszym wojewodztwie ??
                Owszem jako jeden z ekspertow wystepowal redaktorek z nowosci - a ja sie pytam
                dlaczego nie z Gazety ??? Nie wiedza tam ze w Urzedach Celnych jest mafia ???
                To moze niech zapytaja w przedszkolu ???
                Pozdrawiam wszystkich
                • Gość: Celnik Re: widze ze sie rozkreca IP: *.torun.mm.pl 16.06.04, 00:38
                  Czytelniku, akurat tutaj trafiles jak kula w plot i to taka spora w ogrodzenie
                  zlozone z jednej belki. Spory sukces. Akurat jesli sie nie myle a raczej nie to
                  chyba afera celna byla dzielem gazety i tvn
                  • Gość: McButelka Re: widze ze sie rozkreca IP: *.pec.torun.pl 16.06.04, 08:46
                    Pamiętacie, jak Rogalski wrócił do Torunia po pewnym czasie i od razu zrobiła
                    się afera o zepsutym mięsie w Geancie? - brakuje dziennikarzy z prawdziwego
                    zdarzenia - w 100% niezależnych od układów lokalnych i przy tym odważnych.
                    Podajcie mi chociaż jedno nazwisko takiego dziennikarza w Toruniu...
                    Czekam niecierpliwie - wtedy porozmawiamy o konkretach.
                    • Gość: McSzklanka Re: widze ze sie rozkreca IP: *.torun.mm.pl 16.06.04, 14:55
                      niezalezny dziennikarz ? Joanna Wasicka :)
                    • Gość: lol Re: widze ze sie rozkreca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 00:28

Stiopa - Szczepankiewicz był niezależny. Ale Achram go załatwił i wilczy bilet
                      za nim puścił. Problem w tym ,że nawet jak Achram wróci do parowozowni skąd
                      wylazł ,nic się w mediach nie zmieni. Bydło jest i będzie , niezależnie od
                      władzy - bo to jest bydło bezbarwne. lol
                  • Gość: czytelnik odpowiadam celnikowi IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 19:26
                    Celniku!!!! Moze i trafilem kula w plot .Nie jestem pewny ,ale wydaje mi sie ze
                    z tym artykulem i programem nie mial nic wspolnego jakis redaktor z torunskiego
                    dadatku.Fakt,nie jestem tego pewien,napewno bylo o tym w ogolnopolskiej.Ale
                    jedno usprawiedliwienie , chodzi mi o to ,ze we wspomnianym programie TVN nie
                    powolywano sie na dzienikarzy z regionalnej jako na znawcow tematu ale
                    powolywano sie na Kielpinskiego z nowosci - to on wystepowal tam jako ekspert,
                    nie dzienikarz z regionalnej. To tak jakby nawet TVN nie uznawal naszego
                    dodatku regionalnego za zorientowany. W ogolnopolskiej pisal o tym Marcin
                    Kowalski - jest to dziennikarz z Torunia ??? Jesli tak to kula plot zmiotla.

Co do calkowicie niezaleznych dziennikarzy to sadze ze takich nie ma - chyba ze
                    chodzi tylko o zaleznosc od ukladow miejscowych .Ale co inego zaleznosc od
                    ukladow a co innego zazylosc z nimi.
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: 007(J.Bond) Re: Czytelniku... do Ciebie IP: 158.75.53.* 16.06.04, 23:57
                      Znam wielu dziennikarzy, pracujących jako wolni strzelcy, niezależnych od
                      naczelnych redaktorów i sprzedających swoje artykuły na pniu.
                      Sam kiedyś pisałem nawt dużo, ale kiedy ktoś zaczął ingerować w moje teksty,
                      powiedziałem NIE. Faktem jest, że ludzie,którzy utrzymują się tylko z pisnia w
                      redakcjach muszą się (najczęściej) podporządkować naczelnemu. Zwłaszcza jeśli
                      wkładają kij w mrowisko. Wtedy ON decyduje czy puścić temat, czy wrzucić do
                      kosza. Tak już jest. Niestety.
                      Pozdr.
                      • Gość: lol Re: Czytelniku... do Ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 00:31
                        > powiedziałem NIE.
                        .....to zupełnie jak Urban. lol
      • Gość: MIKA info o książce IP: *.torun.mm.pl 16.06.04, 17:40
        "Na Zachodzie..." dostaniesz na pewno w kiosku przy Łuku Cezara. Dziś widziałam.
        • Gość: lol Re: info o książce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 00:37

A Wy zbieracie niebieskie okładki , czy co ? Na półeczkę w komplecie , jako
          nowy symbol półinteligenta ? Widziałem gdzieś skórzane oprawy - same , bez
          druku , to wygląda jeszcze lepiej, wygląda na bogatego polskiego półinteligenta.
          lol
          PS. Praktycznie wszystkie książki drukowane nakładem GW można dostać taniej.
          Można dostać wiele dzieł pomonietych przez GW - też taniej. Trzeba tylko
          chcieć , mieć i przeczytać.
          • Gość: McButelka Remarque i Stiopa IP: *.pec.torun.pl 17.06.04, 08:53
            Tę akcję z książkami akurat popieram - "Na zachodzie bez zmian" to świetna
            książka i jeżeli dzięki GW ktoś ją przeczyta - to bardzo dobrze...
            Szczepankiewicz - zgadzam się - to bardzo dobry dziennikarz - tylko dlaczego
            nie pracuje w jednej z gazet lokalnych? - hej koledzy dziennikarze i wydawcy -
            obudźcie się - on przecież jako jeden z nielicznych się nikogo i niczego nie
            boi. Chyba, że to wy się boicie samych siebie - wtedy go nikt nie zatrudni.
            Autocenzura - to powiew naszych czasów... Smutny powiew...
          • Gość: MIKA oj, lol IP: *.torun.mm.pl 17.06.04, 13:59
            Ja tylko informuję zainteresowaną - osobiście się dziwię, że ludzie jeszcze
            tych książek nie mają w domu - przecież to klasyka, którą trzeba znać... Ale w
            dzisiejszych czasach przy takich statystykach, jeśli chodzi o czytelnictwo -
            wszystko jest dobre - nawet kompletowanie podług okładek - być może niektórzy
            kolekcjonerzy zajrzą do środka :-)
            • sdb Re: oj, lol 17.06.04, 18:49
              "Na Zachodzie bez zmian" kupilem wczoraj poznym wieczorem na stacji BP- jezeli
              juz nigdzie nie ma to mozna zamowic do centrali- gdzies widzialem nr i spytac
              czy jeszcze maja
    • honeybeam gazeta to jedna sprawa, 17.06.04, 19:04
      a inna to taka, że naszego miasta nikt specjalnie grajdołem czynić nie musi -
      ono poprostu staje się grajdołem (mimo całej mej sympatii do niego :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka