Dodaj do ulubionych

Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej n...

03.04.13, 09:07
dziękujemy panie marszałku. Czekamy aż inwestycje w hale, srale i duperele podniosą poziom życia mieszkańców regionu.
Proszę nadal prowadzić politykę wyniszczania największych miast regionu. To daje efekt.

Proponuję jeszcze zbudować mur wokół Torunia, by nikt z powiatu się nie dostał do pracy.
Obserwuj wątek
    • tortor5 Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 03.04.13, 09:32
      Właśnie takie inwestycje podnoszą HDI.
    • cromio Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 03.04.13, 09:34
      I czym tak sie denerwujesz? Przecież Bydgoszcz była zawsze w tyle, za Toruniem. Pod każdym względem, z wyjątkiem liczby mieszkańców.
      No ale Rosja też jest duża. I co z tego wynika???
      • chton Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 03.04.13, 09:58
        cromio napisał:

> I czym tak sie denerwujesz? Przecież Bydgoszcz była zawsze w tyle, za Toruniem.
        > Pod każdym względem, z wyjątkiem liczby mieszkańców.
        > No ale Rosja też jest duża. I co z tego wynika???
        Co do liczby mieszkańców to też tylko od czasu gdy prusacy uczynili Toruń twierdzą tym samym ograniczając drastycznie jego rozwój i jednocześnie pompowali olbrzymie środki w mniejszą Bydgoszcz w celu uczynienia z niej ośrodka niemczyzny na ziemiach polskich.
        • arafat11 Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 03.04.13, 10:24
          bredzisz starsznie...rozumiem,z e prusacy z torunia zrobili ostoje polskisci? trzeba być totalnym ignorantem historycznym by pisać takie bzdury...torun i kazde inne miasto z zaboru pruskiego miało być ośrodkiem niemczyzny...zwłaszcza w przypadku torunia i jego niemieckich( krzyżackich ) korzeni...ale skad ty to możesz wiedzieć...
          • naubyd Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 03.04.13, 10:26
            dziadek mu opowiadał jak witano kwiatami niemieckie wojska w 39 roku i stąd ten odruch samozachowawczy.
          • chton Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 04.04.13, 07:35
            Nie pisałem ani słowa o ostoi polskości w Toruniu. Przytoczyłem tylko fakt historyczny, że pod zaborem pruskim rozwój Torunia został znacznie ograniczony na rzecz olbrzymiego rozwoju Bydgoszczy, która wcześniej była mniej znaczącym ośrodkiem. To są fakty.
            • naubyd Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 04.04.13, 21:13
              :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        • naubyd Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 03.04.13, 10:24
          piszesz o Krzyżakach czy jak? Bo nie rozumiem.

A czytałeś cały artykuł? np. fragment o gminach, służbie zdrowia i zamożności? Z oświatą też troszkę popitolili - w pierwszej 250 techników w kraju ani jednego z Torunia, Z LO tak samo źle w stosunku do Bydgoszczy. Egzaminy gimnazjalne? Szkoda gadać. Przeludnienie w szkołach? Czytałeś ostatnie artykuły? Z czego sie więc cieszysz?O innych elementach? A może pominąłeś fragment o tym, że zajmujemy dokładnie ostatnie miejsce jako województwo?

Gratuluję dobrego samopoczucia :).
      • naubyd Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 03.04.13, 10:21
        a czytałeś cały artykuł? hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah
      • alfred_prawdomowny Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 04.04.13, 03:18
        Czytaj chłopcze teksty ze zrozumieniem. Uważnie czytaj, szczególnie włącz w to informację o powiecie bydgoskim. Może wtedy coś zrozumiesz.
    • chton Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 03.04.13, 09:54
      naubyd napisał:

> dziękujemy panie marszałku. Czekamy aż inwestycje w hale, srale i duperele podn
      > iosą poziom życia mieszkańców regionu.
      > Proszę nadal prowadzić politykę wyniszczania największych miast regionu. To daj
      > e efekt.
      > Proponuję jeszcze zbudować mur wokół Torunia, by nikt z powiatu się nie dostał
      > do pracy.
      Chyba z "dzikiej myszy" spadłeś że bredzisz o jakimś wyniszczaniu miast. Jakim wyniszczaniu? Masz cały czas żal do marszałka o to że nie chce pompować kasy w wasze nierentowne lotnisko? Nie rozumiem za bardzo tekstu o murze. Akurat Toruń daje pracę nie tylko powiatowi Toruńskiemu ale też i sąsiednim powiatom i nikt tam żadnego muru nie postawi. Potwierdza to wielu bydgoszczan dojeżdżających codziennie do pracy i na uczelnię do Torunia. Za to twoi koledzy na forum Bydgoskim już nie raz chcieli na podstawie rejestracji samochodowych "odfiltrowywać" mieszkańców wrogiego Torunia czy też rysować im samochody na parkingu. Co do inwestycji w sale itd to nie mają one na celu podniesienia poziomu życia w regionie a w Toruniu i okolicznych miejscowościach i to miasto Toruń podjęło decyzję o inwestowaniu w te obiekty i to mieszkańcy Torunia będą te obiekty spłacali. Żal wam po prostu d. ściska bo byście chcieli te wszystkie pieniądze władować w swoją miejscowość - w jakieś gondole na most, wyspy młyńskie czy kiepski pseudo uniwerek.
      • arafat11 Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 03.04.13, 10:26
        Akurat Toruń
        > daje pracę nie tylko powiatowi Toruńskiemu ale też i sąsiednim powiatom i nikt
        > tam żadnego muru nie postawi. Potwierdza to wielu bydgoszczan dojeżdżających c
        > odziennie do pracy i na uczelnię do Torunia

akurta 2 razy więcej torunian dojezdza do Bydgoszczy, wiec to Bydgoszcz daje prace Toruniowi...porównaj tez bezrobocie w Bydgoszczy i powiecie z Toruniem i jego powiate,...dlaczego w powiecie torunskim jest tak wysokie? widać torun nei daje pracy...
    • saudarkar Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej n... 03.04.13, 10:39
      o nie!!!!;D kolego naubydzie i arafacie jak to możliwe że kolejny ministerialny ranking HDI i TORUŃ jest znowu wyżej niż Bydgoszc?:DD jakież to nieprawdopodobne :P przecież póki co nie ma u nas budynków na które kase wam "ukradliśmy" - mam na mysli sale,hale i most :)

to co to dopiero będzie za rok 2?!?!?!:)
      www.moja-pensja.pl/miasto/287,zarobki-w-Toruniu
    • tedek1 Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej n... 03.04.13, 12:01
      Dyskusja głupiego z głupim: czy g...wno jest dobre bo miliony much do niego lecą?
      Nie, dlatego dyskusja czy zyje się lepiej w Bydgoszczy czy w Toruniu jest kompletnie bez żadnego sensu.
      Bydgoszcz i Toruń mają porównywalny tj. beznadziejny poziom życia. Toruń może nawet bardziej,bo mniejszy więc i układy/znajomości/koneksje/itp.patologie są na wyższym poziomie niż w większym mieście,a tym samym trudniej znaleźć młodym pracę. A miejsca pracy generują w Toruniu głownie urzędy patrz np. Urząd Marszałkowski ile zatrudniał ludzi w 2000 roku a ile teraz.
      A powiaty ziemskie to inna bajka, bo bydgoski powiat jest zupełnie inny niż toruński (chociażby w kwestii problemu bezrobocia).
      • aksum78 do tedek 03.04.13, 13:53
        bardzo dobra peunta na ta cala dyskusje. Torun lepsza niz Bydgoszcz, Bydgoszcz lepsza od Torunia- jalowa klotnia. a wojewodztwo, nie dosc ze dogonilo w "jakosci" zycia miasta ze Sciany Wschodniej, to zaczelo je przeganiac. wstyd politycy, urzedasy. oby tak dalej............:(
    • krajanin9 Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 03.04.13, 13:04

inwestycje.pl/gospodarka/Fitch-potwierdzil-rating-Torunia-na-poziomie-BBB;167565;0.html--
      Toruń i metropolia?! W zestawieniu znaczenia tych dwóch wyrazów dostrzega się rażący dysonans ocierający się o groteskę i absurd!
    • alfred_prawdomowny Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej n... 03.04.13, 14:23
      I jednak coś sprawdza się. Widać, że Bydgoszcz i powiat bydgoski są ze sobą ściśle powiązane. Efekt dużego miasta jest widoczny. Zupełnie to inaczej wygląda to w przypadku Torunia i powiatu toruńskiego. Znacznie większe dysproporcje.
      PS. Proszę, bydgoszczanie zamozniejsi. Niesamowite ;)
    • szlachcic Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 03.04.13, 17:43
      ranking jak ranking, zostal zrobiony wg jakiejs metodologii
      Ale najlepsze w tym artykule jest sonda dziennikarzyny ktory pyta gdzie sie zyje najlepiej
      Dziennikarzyno, ciezko zrobic bardziej durna sonde.
      skad ja mam wiedziec gdzie zyje sie najlepiej, musialbym mieszkac we wszystkich tych miastach, ale takiego przypadku nie ma.
      wiec sonda jest kretynska, trzyma poziom dziennikarza
      Naubyd, dlaczego znowu wymieniasz torunskie inwestycje nierozwojowe czy watpliwe rozwojowe, czyzby Bydgoszcz robila tylko inwestycje prorozwojowe?
      Ktos z nas ma problemy z oczami albo z glowa
      Bo ja jakos specjalnie roznicy nie widze, oba miasta maja z tym problem.
      I zanim cos napiszesz nie bierz pod uwage 2 ostatnich lat a 20
    • 1avalon Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej n... 03.04.13, 23:31
      Gdzie najlepiej mieszkać? Z listy wybrałem Poznań. Jestem z Bydgoszczy ale to postsowieckie osiedle robotnicze nie dało mi nic poza szkołą podstawową i maturą. Studiowałem w Poznaniu i tam od 12 lat pracuję. Wydawało mi się, że jak będę miał doświadczenie i wiedzę, znajdę pracę na miejscu. Liczyłem też na S5 bo codziennie jeżdzę w obie strony... Nic bardziej mylnego - w Bydgoszczy i całym tym naszym śmiesznym "województwie" nic nie ma i nic już nie będzie. Teraz zaczynam szukać mieszkania lub domu bliżej pracy...
      • alfred_prawdomowny Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 04.04.13, 03:21
        Chłopcze ty masz chyba jakiś krzywy zgryz, postsowieckie osiedle. Jakie masz korzenie, zapewne nie bydgoskie, bo byś takich idiotyzmów nie pisywał.
        • chton Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 04.04.13, 07:46
          alfred_prawdomowny napisał:
          > Chłopcze ty masz chyba jakiś krzywy zgryz, postsowieckie osiedle. Jakie masz ko
          > rzenie, zapewne nie bydgoskie, bo byś takich idiotyzmów nie pisywał.
          Tak i garbaty nos pewnie też ma. Każdego kto krytycznie patrzy na waszą miejscowość odsądzacie od czci i wiary a jeżeli jest z Bydgoszczy to pewnie nie jest "prawdziwym" bydgoszczaninem, jest zdrajcą itd.. Sam pewnie jesteś bydgoszczaninem w pierwszym pokoleniu i dlatego z gorliwością neofity obszczekujesz jak mały ratlerek sąsiadów z Torunia.
          • 1avalon Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 04.04.13, 10:36
            Skąd pochodzę? Z Poznania. Ojciec pracował w wojsku więc do Bydgoszczy trafiliśmy jak na zesłanie, na jakąś Syberie. Ja urodziłem się już w Bydgoszczy, ale zawsze z radościa jeżdziłem do babci i dziadka na Jeżyce. Bydgoszcz to jakiś przypadkowy zlepek kilku osiedli - chaos i gemela. Nie ma tam nawet centrum. Głogowska wygląda lepiej niz Gdańska. O Pomorskiej, Focha, Chrobrego, Grudziądzkiej czy Dworcowej nawet nie wspomne. Jagiellońska przypomina mi troche Grunwaldzką - osiedlową, nijaka ulicę. Komunikacja miejska jest tak bez sensu, że żal o tym pisać. I nie chodzi mi o tabor tylko o połączenia, linie tramwajowe, taryfy itp. Bydgoszcz nadal śmierdzi głęboka komuną, trudno kupic bilet MZK ale monopolowe sa co 50 metrów. Nie ma pracy. Koledzy którzy pracują w bydgoskich firmach opowiadają o tym, jak walczą z prywaciarzami o wypłaty - tak, wielu nie ma wypłaty na czas. Innego kolege wywalili z UCR Zachem bez żadnej odprawy o których pisali w gazecie. Jego żona jest krawcową i zarabia 1200 netto. W moim bloku mało kto ma stałą pracę, młodzi uciekli i zostali głównie emeryci i pijaczki. Na Szwederowie, pomijając że to ochydne osiedle gdzie stoją wiejskie chatki miedzy wieżowcami, mieszka głównie menelstwo. Niestety tam się wychowałem. Cała Bydgoszcz to chaotyczne połączenie wsi z robotniczymi osiedlami. Nawet drogi S5 nie będzie bo to zapadła dziura która nikogo nie interesuje. Sam Sikorski ma gdzieś Bydgoszcz i planowaną S5 w pobliżu której niby mieszka. Każdy kto moze powinien uciekać z tego komunistycznego syfu, jak najdalej...
            • arafat11 Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 04.04.13, 13:43
              nie wiem chlopcze jakei szkoły pokonczyles, ale alby były bardzo slabe albo ty byles slabym uczniem...pisanie o Bydgoszczy jako komunistycnzym syfie sprawia, ze nie ma sensu z toba dyskutować...
              a twoim zdaniem poznan nie jest zlepkiem osiedli? ba które większe miasto nie jest?

odnosnie komunikacji: wole bydgoska, niż w poznniu patrzyc nerwowo na zegar czy już musze kasowac kolejny bilet bo tramwaj stoi na swiatlach...bawi cie to?
            • alfred_prawdomowny Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 04.04.13, 18:17
              To ty chłopie nie znasz Poznania. Ostatnio często bywam i powiem tak, porównując do lat 70 to żenada. Przejdź się w ścisłym centrum popatrz na Strzelecką, brudną Św. Marcina, a przy niej liniejące punktowce.Mnóstwo zaniedbanych domów, śmierdzące klatki wejściowe. Nie wiem czy wjeżdżasz od południa do Poznania? To popatrz na te fantastyczne osiedla, dziurawe ulice. Poznań różni się formatem, ale też nic specjalnego. Moi znajomi z branży informatycznej też szukają lepszych perspektyw finansowych, jadą do Wrocka. I dalej uważam, że ściemniasz.
          • alfred_prawdomowny Re: Lepiej niż w Bydgoszczy i w Łodzi, ale gorzej 04.04.13, 18:27
            Za dużo masz skojarzeń z psami. U ciebie w domu wszyscy szczekają? Pisanie, że Bydgoszcz to postsowieckie osiedle wskazuje na to, że taki dureń nie ma pojęcia o tym mieście. Cóż rodzina komunistycznych trepów oddana swoieckiej armadzie to jak ma mieć we łbie taki ktoś. jeżeli w przysiędze wojskowej ktoś taki przyrzekał sowietom to o czym mowa.
            Powiem krótko chłopcze, ja bydgoszczaninem jesetm w 8 pokoleniu, historia miasta przekazywana jest naturalnie. Więc jak ktoś napływowy w dodatku chłoptaś z komunistyczno-sowieckim rodowodem pisze takie idiotyzmy to trudno wystopować.
    • szukam_s5 Bydgoszczanie glowa do gory i naprzod 04.04.13, 09:11
      Dzialajmy razem na rzecz rozwoju Bydgoszczy. Nawet bez wsparcia wladz wojewodztwa dajemy rade. Gorzej juz nie bedzie.
      Mieszkancom Torunia dziekujemy za wybor marszalka Torunia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka