Dodaj do ulubionych

Nagrali brutalną interwencję strażników miejski...

• waapi Zastanówcie się kim jest strażnik miejski 23.04.13, 01:34
      Najczęściej:
      -młody napakowany łysy człowiek (kobiety tylko dla parytetów)
      -z bardzo słabym wykształceniem
      -nie dostał się do policji ale awansował z ochroniarza w markecie
      -a ambicjami ... "no to ja Wam teraz pokażę"
      Mieszanka wybuchowa co widać doskonale na materiale wideo.
    • miniaga Nagrali brutalną interwencję strażników miejski... 23.04.13, 02:36
      Jestem trochę w szoku po przeczytaniu niektórych komentów. Proponuję, żeby każdy pytający o to czemu się facet drze zacisną sobie sznurek na ręce do czasu aż zrobi się sina a następnie położył się na tej ręce w podobnej pozycji jak ten facet. Założę się że nie jeden twardziel będzie się darł. Czy komuś nie przyszło do głowy, że w skutek niedokrwienia facet mógł stracić rękę? Być może facet był agresywny, być może strażnicy musieli użyć siły żeby go obezwładnić i skuć, ale to co obserwujemy na filmiku jest nadużyciem siły. Facet jest skuty w okół jest banda strażników, wiec nie ma powodu dla którego stosowana jest wobec niego przemoc fizyczna. Przecież nie ma możliwości ucieczki. Równie dobrze facet mógł stać twarzą do auta, strażnik za nim trzymając ręce na kajdankach. Wyszkolony strażnik może wtedy w ciągu 2 sekund zapanować nad człowiekiem gdyby ten coś próbował . Moim zdaniem strażnicy nadużyli siły w tym przypadku. Mam nadzieję że gazeta będzie sprawę monitorować i dowie się jakie obrażenia odniósł ten człowiek. Chciałabym się również dowiedzieć jak wyglądała ta interwencja naprawdę od samego początku i dziwię się , że dziennikarze opublikowali ten artykuł nie próbując nawet dotrzeć do świadków zdarzenia. W ogóle odnoszę wrażenie, że współczesne dziennikarstwo opiera się na znalezieniu chwytliwego materiału video i spisaniu komentarzy ( rzecznik straży miejskiej) do tego materiału. I gdzie tu praca dziennikarska? jeden telefon do rzecznika? W okół nie było sklepów, dziennikarz nie mógł podjechać do któregoś i podpytać czy ktoś widział to zdarzenie?
      • is-7 Re: Nagrali brutalną interwencję strażników miejs 23.04.13, 06:03
        Bzdury.
      • naubyd Re: Nagrali brutalną interwencję strażników miejs 23.04.13, 08:24
        Moja droga. lituj się jeszcze bardziej nad żulami zaczepiającymi turystów na SM. Gdyby facet nie był agresywny i nie bił i kopał strażników nie miałby bransoletek na łapskach. Zwykły manipulant po pijaku i tyle. Takich osobników trzeba izolować i tyle i po to jest straż. Jedyną winą strażników była opieszałość. Trzeba było złapać za łapy i wepchnąć do samochodu. Sprawa byłaby załatwiona a gościu wiedziałby gdzie jest miejsce pijanych chamów.

Ataki na SM są manipulowane przez kiboli i młodzież. Ciekawe jak będą śpiewać gdy wieczorem na Starówkę normalny człowiek wyjść już nie będzie mógł
    • naubyd a likwidujcie sobie 23.04.13, 08:20
      o likwidacji straży gadają tylko matoły i kibole. Zlikwidujcie a Starówka będzie zaszczana i zaludniona takimi właśnie osobnikami, zaczepiającymi po pijaku turystów. Tego chcecie? Ktoś musi takich chamów zwijać ze Starówki.
      • stalyczytelnik2 Re: a likwidujcie sobie 23.04.13, 08:48
        A teraz nie jest?? Wieczorem czy w nocy widać więcej policjantów niż strażników. Ci ostatni na prawdę się boją interweniować. To jest właśnie kolejny dowód na niedopasowanie ich kompetencji do możliwości działania. Powinni zajmować się śmieciami leżącymi na chodnikach , a nie przepychankami z przechodniami.
        (..)Czy to nie było tak, że biegnący człowiek, przypadkiem i niechcący, na przykład, potrącił Pana strażnika? Mogło to wywołać wrażenie, a odczuwanie mają dość duże, napadu. Człowiek ze słuchawkami nawet tego nie poczuł, może nawet zignorował, było dużo ludzi. Strażnicy obrażeni, byli znienacka napadnięci, zaczęli biec i wzywać do zatrzymania. Jak już udało się im dobiec, dogonić "atakującego" dali upust furii, wcześniej dając upust wyobraźni - biją Nas!!. Potem zwyczajnie i celowo zrobili pokazówkę, nie bacząc na możliwość nagrywania na komórki i monitoring. W sumie skoro byli poszkodowani gdzie jest karetka, która powinna zabezpieczać ich rany? (...) Potwierdzałoby to stereotyp strażnika miejskiego dumnego z noszenia munduru i niemającego pojęcia o swojej pracy. Ma dziwaczne wrażenie, że SM w Toruniu nadal pokazuje swoją nieudolność, np.: fabrykując dowody w sprawie. Bardzo ciekawi mnie komunikat Prokuratury na temat tego zajścia i ewentualnie dostępne dowody. Byłby to przysłowiowy gwóźdź do trumny.
      • stalyczytelnik2 Re: a likwidujcie sobie 23.04.13, 08:57
        naubyd napisał:

> o likwidacji straży gadają tylko matoły i kibole. Zlikwidujcie a Starówka będzi
        > e zaszczana i zaludniona takimi właśnie osobnikami, zaczepiającymi po pijaku tu
        > rystów. Tego chcecie? Ktoś musi takich chamów zwijać ze Starówki.

A ja poproszę o pokazanie sytuacji w której to SM, gdziekolwiek w Polsce interweniuje wśród wyżej wymienionych grup. Strażnicy interweniują najczęściej wśród drobnych handlarzy, turystów, osób samotnie poruszających się i co oczywiste pośród samochodów. Pomijamy fakt, że większość miast ma tak zorganizowane ciągi komunikacyjne i parkingi tak, żeby wydoić jak najwięcej z właścicieli, nawet tych zamieszkałych w przyległych posesjach. Pokaż mi strażnika miejskiego zgarniającego ze śmietnika w księżycowa jasną noc grudniową, nieprzytomnego żulka ze śmietnika - ratując mu życie. Pokaż mi strażnika miejskiego z wysokim poziomem asertywności i empatii w stosunku do kogokolwiek. W dużej mierze są to osoby strachliwe, z wysoko rozwiniętym instynktem stadnym, co widać na filmie, ale nie mające cech lidera, widzisz gdzieś takiego. Dodatkowo, śa to osoby od dość słabej "konstrukcji" psycho-fizycznej - też widać na filmie, nie rozgonili zbiegowiska, nie załatwili sprawy w inny sposób, nie zabronili się filmować. Zrób takie coś podczas interwencji policji???
      • stalyczytelnik2 Re: a likwidujcie sobie 23.04.13, 08:59
        naubyd napisał:

> o likwidacji straży gadają tylko matoły i kibole. Zlikwidujcie a Starówka będzi
        > e zaszczana i zaludniona takimi właśnie osobnikami, zaczepiającymi po pijaku tu
        Aha. Jeszcze jedno, jak sięgam pamięcią, a sięgam daleko, Toruńska Starówka zawsze była oblegana przez żuli, zasrana przez psy, a chodniki groziły śmiercią lub trwałym kalectwem.
        • naubyd Re: a likwidujcie sobie 23.04.13, 09:06
          OK. Ale to co napisałeś nie odnosi się do tego przypadku. Jeśli straż jest tak niekompetentna to nie należy jej likwidować tylko szkolić. Ta interwencja nie powinna trwać dłużej niż 5 minut w przypadku spokojnego gościa a w tym przypadku 30 sekund i facet powinien być w suce. Może i jest tak na SM jak piszesz ale bez strażników będzie jeszcze gorzej a smarki które teraz się oburzają będą na niej rządzić. Czy to miastu wyjdzie na dobre?
          \
          Szkolić a nie likwidować

I to oczywiście dotyczy wszystkich miast.
          • stalyczytelnik2 Re: a likwidujcie sobie 23.04.13, 09:13
            I tutaj chyba dotykamy sedna sprawy. Ile może kosztować półroczny kurs podstawowy dla policjanta? Idzie to chyba w setki tysięcy, pomijając uposażenie. Stąd poziom wyszkolenia w porównaniu do przyznanych kompetencji jest nieporównywalnie niski, można pokusić się na stwierdzenie żaden. Dochodzi do tego jeszcze system naboru i selekcji, także praktycznie nieistniejący. Stąd pojawiają się tam osobnicy o zaburzonych odruchach co w połączeniu z oszczędnościowym szkoleniem daje efekt. Niezadowolenie z działalności SM bierze się w dużej mierze z wielu zaniechań i zaniedbań, samych SM jak i Samorządowców.
            • naubyd Re: a likwidujcie sobie 23.04.13, 09:20
              Tak jest. Może rozwiązaniem byłoby szkolenie specjalistyczne. Największe matoły do zakładanie blokad, potem radarowcy a najlepsi i najsprawniejsi do interwencji. Wtedy nie wszyscy musieliby przechodzić drogie szkolenie. Ale zgadzamy się co do kompetencji strażników prawda?
              • stalyczytelnik2 Re: a likwidujcie sobie 23.04.13, 09:42
                Niestety osobowość pracowników SM w porównaniu do kompetencji ustawowych jest wysoce nieprzystająca. Mentalność urzędnicza w zderzeniu z koniecznością fizycznego zaangażowania daje widoczne w wielu miejscach Polski efekty. Niewielkie budżety Gmin są niewystarczające do szkolenia kadr i służą jedynie do podtrzymywania tej formacji przy życiu. Liczne przykłady nadużyć SGm świadczą o jej anachroniczności i konieczności zmiany ustawodawstwa. Zabranie możliwości kontroli drogowych, skupienie kompetencji wokół tzw. porządku prawnego skłoniłoby samorządy do przeglądu priorytetów, zmniejszeniu SM i zwróceniu się w kierunku prewencji.
      • ef_em Re: a likwidujcie sobie 24.04.13, 14:17
        naubyd napisał:

Ciekawa teoria.
        Po toruńskiej starówce jeździli w zeszłym roku rikszarze. Dzielni (a może niedzielni) strażnicy wpadli na pomysł aby zrobić im kontrolę dokumentów (bo jeżdżą po szerokiej). W trakcie interwencji stojąc twarzą do pomnika Kopernika zauważyli mocno "sfatygowanego" bezdomnego, który popijał "coś" w butelce, a w międzyczasie nie kontrolując zwieraczy oddał mocz bez opuszczenia spodni na ławce pod pomnikiem.
        No i nasi dzielni strażnicy zareagowali. Zmienili pozycję tak aby tego pana nie widzieć, stanęli tak aby mieć go za plecami.
        Wiem, ze nie pachniało od niego Diorem i nie wyszedł spod prysznica ale czyż nie do takich spraw zostali powołani?
        Na zwrócona uwagę, że nie tu interweniują gdzie potrzeba oczywiście wielce się obrazili, a dyżurny nawet stwierdził, że rikszarze są groźniejsi.

Nie wiem do czego jest potrzebna SM. Chcą zwiększania uprawnień, a już teraz ze swoich obowiązków nie potrafią się wywiązać.
    • sondziarz Aż mi się przypomniało jakjechałem autobusem i... 24.04.13, 23:22
      ...wsiadła babka, na oko lat 50, i nie zbliżając się nawet do kasownika zajęła miejsce siedzące. Po czym zabrzmiało nasze ulubione "blokada kasowników" i pan siedzący nieopodal wyjął swoją plakietkę i skierował się do owej poczciwiny. A ona w krzyk "ja uczciwa jestem! co pan insynuuje! nie jestem złodziejką! pan kłamie! ja w życiu nie jechałam bez biletu! jak pan śmie! ludzie, pomocy, uczciwą kobietę oskarżają! bandyci!". Gardłowała tak dobre dwie minuty nie dając kanarowi dojśc do słowa.
      Słyszał ją cały autobus i cały autobus pod nosem się uśmiechał, bo taki cyrk to się rzadko zdarza. Ale jak widać, nie był wyjątkiem...
      • roman_ Re: Aż mi się przypomniało jakjechałem autobusem 26.04.13, 11:07
        i od tego jest na przykład straż miejska żeby szybko i skutecznie reagować w takich przypadkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka