edi20 15.10.04, 20:59 Telewizja. AB do UMK. AM do UMK. ASP. 2 multikina. most. obwodnica. czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Torun? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: caca Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 21:07 budujemy w Toruniu dwa multikina, otwieramy ośrodek telewizji, przybywaja Toruniowi 3 wyzsze uczelnie, budowane sa 2 obwodnice, 3 dwupasmówki, robiony jest projekt tzreciego mostu, budowane jest Muzeum Sztuki Nowoczesnej, Centrum Transferu Technologii na ukończeniu, Nestle otwiera druga i trzecia fabrykę ... a co do stolicy - własnie przenosza kolejna czesc kompetencji z Wojewodów na Marszałka. :-) BRAWO, BRAWO, BRAWO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek ale inny :) hihihihi coś o TV wiem i pracy w niej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 18:06 Koleś czy Ty wiesz co to jest Ośrodek TV? To nie jest pokoik z kamerą, łączami i światełkami. Ośrodek kosztuje z grubsza około ... no mniejsza o to jedna kamera to już koszt 80 - 100 000 zł, a gdzie reszta? Także będziecie mieli ale studio do newsów po prostu i jak dobrze pójdzie zestaw do prostego montażu. No ale wy wszystko macie wielkie Bulwar znaczy kawałek chodnika z kwiatkami i ławkami - Filadelfijski, Dom kultury - Dom Muz, ze starego kościoła dyskotegka zwyczajna ale nie to jest przeciez coś tam juz nawet nie pamietam tej durnej nazwy i wiele innych. No to i Ośroddek macie TV hehehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: navy Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 23:16 Brawo wszystkie środowiska społeczne, które pisały petycje! Brawo internauci! brawo naukowcy z uczelni, brawo społeczenstwo Torunia! Brawo Rybicki i Zaleski - mimo, że inne partie - działali RAZEM!!!! To jest znak sukcesu. Jestesmy silną obywatelską społecznością. Jestesmy mocni. Nazywamy się: TORUŃ. Odpowiedz Link Zgłoś
edi20 Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru 15.10.04, 23:20 Bydgoszczanie szukajacy pracy powinni już zawczasu kupić sobie w Toruniu choc małe mieszkanko, by nie wydawać na dojazdy. 360 tys. emerytów to mniej niz 210 tysiecy młodych, zdolnych, energicznych i wykształconych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
torunianin1 Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru 16.10.04, 01:01 ...i skutecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 00:58 Młodzi wykształceni Torunianie zaczynają czuć swoją siłe. Są dużym, prężnym miastem, majacym znaczacy potencjał, przyciagającym innych do siebie - studentów, inwestorów, turystów, rózne inwestycje... RAZEM WYSTĘPUJĄ WSZYSCY MIESZKAŃCY. RAZEM WALCZĄ "PO" I "ORDYNACKA". NASZE MIASTO JEST JEDNO: TORUŃ. Odpowiedz Link Zgłoś
torunianin1 RYBICKI ! RYBICKI wybory ma już wygnane!!! 16.10.04, 01:28 RYBICKI ! RYBICKI wybory ma już wygnane!! zaleski do dzis czekałby na list. Odpowiedz Link Zgłoś
mavellis Ja jestem optymistą. 16.10.04, 12:10 Dla Torunia okres PRL to czarna, smutna dziura. Brak inwestycji, złośliwości - na Torun zawsze patrzono jak na siedlisko prawicowo-inteligenckiej zarazy. Ileż wywołało protestów stowarzyszenie Torunia w 1977 z Filadelfią! Przeciez to było wrogie, imperialistyczne USA. Na to nakładały sie wywózki wielu instytucji, blokowanie lub przenoszenie innych. W wielu branżach Torun w 1989 roku wygladał jak w 1939, niestety! Mosty przez Wisłę w 1939 - dwa, i do 1995 - też dwa (kolejowy i drogowy). Główne wylotówki (Grudziądzka, krajowa nr 1) - brukowane do 1994! Teatr - ten sam jeden od 100 lat. Jakiś nowy dworzec kolejowy przez 50 lat - żaden! Dworzec PKS - przedwojenny! Orkiestra Symfoniczna i Filharmonia Pomorska - zlikwidowana. Muzeum Narodowe (gotowe w 1939) - nie otwarte przez 50 lat. W 1989 Torun nie miał żadnego radia (w 1939 miał). W 1989 25% mieszkan nie miało wodociagu, a 50% kanalizacji!!! Nieprawdopodobne, ale prawdziwe. Nieważne, że te wywózki robiła Bydgoszcz, że kacyki PZPR itp. - zostawmy przyczyny na boku. Toruń był wyniszczony, nieprzystosowany do normalnego rozwoju (polecam www.torun-bydgoszcz.pl). Jedynym wyjątkiem na tej mapie goryczy był UMK. Nie wiem, czy tylko tu władza pozwalała, uważając naukę jako mało ważny dodatek do polityki PZPR, czy to dalekowzroczność władz Torunia, machających ręką na wszystko, ale utrzymujacych silną placówkę naukową, magnes dla młodych i źródło wiedzy, nauki, rozwoju. Dziś można stwierdzić, że ówcześni decydenci Torunia mieli racje. Drogi, kina, rury - mozna zbudować. Uniwersytet o 60-letniej tradycji jest nie do stworzenia nawet przez większe ośrodki. Przez pierwszych 8-10 latach wolnego rynku (po 1989) porządkowano gospodarkę, uzupełniano i tworzono niezbędne sprawy. Gdy Bydgoszcz tworzyła studio TV3 w 1994, my zabiegaliśmy o pierwsze radio (smutne, ale prawdziwe). W 1989 praktycznie żadna z 6 wylotówek z Torunia nie miała poboczy i była 1- pasmowa, dziś 4 z nich sa czteropasmowe. W 1989 roku ASP? AM? Choćby 1 nowe kino? Telewizja? Obwodnica? Autostrada i most? 100 km nowych dróg? ... MARZENIA ŚCIĘTEJ GŁOWY. Po tych 8-10 latach porządkowania gospodarki Torunia nadszedł czas osiągniecia stabilizacji. Drogi się budują, rury się kładą, kina budują, uczelnie są tworzone. Teraz wychodzi największa siła Torunia - młodość, energia, inicjatywy, kultura, nauka, wiedza, przyciąganie do siebie jak magnes studentów, turystów, inwestorów, instytucji. Myślę, ze to początek dobrej, rozwojowej drogi, choć nieraz jeszcze będzie pod górkę. Oby w takich chwilach znów "PO" i "Ordynacka" i inni - potrafili iść razem w imię interesu miasta. Ja jestem optymistą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiecie kto :-) Re: Ja jestem optymistą. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 12:15 pięknie kurna napisane! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mary Re: Ja jestem optymistą. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.04, 15:25 Trochę tu głupot powypisywałeś. Jak to dziura? A Rubinkowo? Elana? Towimor? Polchem? Merinotex? Przez pierwszych 8-10 lat porzadkowano gospodarkę Torunia??? Powiedz to jasno: LIKWIDOWANO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafik Re: Ja jestem optymistą. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 17:14 coraz wieksza ilosc magnesow, jakie posiada nasze miasto - cieszy. Wzrost rangi istniejacych uczelni oraz tworzenie nowych - przyciaga młodych zdolnych ludzi. tak samo imprezy, kultura, festiwale czy teraz -2 multikina. Młodzi wykształceni ludzie - to wiecej malych firm oraz wiecej duzych inwestorow poszukujacych wykwalifikowanej kadry. Tendencje dla Torunia ewidentnie odwracaja sie na plus. Jesli do tego mamy jeszcze TV3, ktora moze integrowac mieszkancow i promowac nasz region - nasza siła dodatkowo wzrasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ira Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 17:43 Edi daj juz spokój sobie. Wygrywamy co chcemy i dalej tak będzie. Byle Zaleski trzymał fason bo inaczej nie będziemy go wspierac!!!!Bydgoszcz juz nie jest zadna konkurencją!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 13:57 Edi daj juz spokój sobie. Wygrywamy co chcemy i dalej tak będzie. Byle Zaleski > trzymał fason bo inaczej nie będziemy go wspierac!!!!Bydgoszcz juz nie jest > zadna konkurencją!!!! Owszem jest,dla Inowrocławia i Grudziądza! Własciwie tylko dla Grudziądza bo Inowrocław tez smierdzi komuna. Odpowiedz Link Zgłoś
wilman Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru 17.10.04, 12:05 juz nie, donosze z duma. Szczyce sie, że jestem Torunczykiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowany Trzeba mysleć szerzej, w obrebie calej aglomeracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 17:34 Trzeba mysleć szerzej, w obrebie calej aglomeracji torunskiej, a nie tylko ściśle do granic gminy. Sto lat temu Krakow był malutkim upadłym miasteczkiem, wyludnionym, znacznie mniejszym niz stolica Galicji - Lwów. Wówczas władze Krakowa wymyśliły plan budowy "wielkiego Krakowa", obejmujacy okoliczne wsie, rozbudowe drog, dworców itp. Plan poczatkowo wyśmiewano jako nierealny, ale Krakow uparcie i konsekwentnie dażył do celu. Dzis Krakow to drugie miasto w Polsce. Torun idąc tym śladem powinien koncentrowac wysiłki rowniez na przyciaganiu, integracji i wchłanianiu przedmieść - Przysieka, Rozgart, Lubicza, Brzozówki, Łysomic, obu Nieszawek, Złotorii i Grebocina. To dodatkowe 45.000 osób, dajace Toruniowi 255.000 mieszkanców, czyli podobnie do konkurencyjnej, wyludniajacej sie Bydgoszczy (dzis 360.tys.). Jakiż to element promocyjny!!! To równiez nowe tereny mieszkaniowe, inwestycyjne, efekt rozwoju i przyciagania powiekszony o siłe, dochody i energie. To takze wieksza mozliwośc wpływania na infrastrukture na tych terenach, umiejscowienie drog, możliwosc powiekszenia lotniska na ter. zachodnich... PRZYKŁAD: Dzisiejsza ulica Droga Przysiecka biegnie przez tereny 3 gmin , ma 3 nazwy i żadnej możliwosci modernizacji. Jest w sumie dosc wazna, łaczy Wrzosy, Barbarke, Przysiek aż do Towimoru, dajac przedłużenie trasy 552 (Lubicz- Grebocin-Łysomice-Piwnice...). W ramach 1 gminy znacznie prostsze byłoby wykonanie planu czy choćby złożenie wniosku do UE o dofinansowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
qq1110 Re: Trzeba mysleć szerzej, w obrebie calej aglome 17.10.04, 17:53 kocham moje miasto, a te ostatnie wielkieeee!!! sukcesy jeszcze bardziej mwzmacniaja moja milosc do Torunia Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak taaaa 19.10.04, 03:24 Gość portalu: zorientowany napisał(a): > Trzeba mysleć szerzej, w obrebie calej aglomeracji torunskiej, a nie tylko > ściśle do granic gminy. > Sto lat temu Krakow był malutkim upadłym miasteczkiem, wyludnionym, znacznie > mniejszym niz stolica Galicji - Lwów. Wówczas władze Krakowa wymyśliły plan > budowy "wielkiego Krakowa", obejmujacy okoliczne wsie, rozbudowe drog, dworców > itp. Plan poczatkowo wyśmiewano jako nierealny, ale Krakow uparcie i > konsekwentnie dażył do celu. Dzis Krakow to drugie miasto w Polsce. > > Torun idąc tym śladem powinien koncentrowac wysiłki rowniez na przyciaganiu, > integracji i wchłanianiu przedmieść - Przysieka, Rozgart, Lubicza, Brzozówki, > Łysomic, obu Nieszawek, Złotorii i Grebocina. > To dodatkowe 45.000 osób, dajace Toruniowi 255.000 mieszkanców, czyli podobnie > do konkurencyjnej, wyludniajacej sie Bydgoszczy (dzis 360.tys.). Jakiż to > element promocyjny!!! > > To równiez nowe tereny mieszkaniowe, inwestycyjne, efekt rozwoju i przyciagania > > powiekszony o siłe, dochody i energie. To takze wieksza mozliwośc wpływania na > infrastrukture na tych terenach, umiejscowienie drog, możliwosc powiekszenia > lotniska na ter. zachodnich... > > PRZYKŁAD: > Dzisiejsza ulica Droga Przysiecka biegnie przez tereny 3 gmin , ma 3 nazwy i > żadnej możliwosci modernizacji. Jest w sumie dosc wazna, łaczy Wrzosy, > Barbarke, Przysiek aż do Towimoru, dajac przedłużenie trasy 552 (Lubicz- > Grebocin-Łysomice-Piwnice...). W ramach 1 gminy znacznie prostsze byłoby > wykonanie planu czy choćby złożenie wniosku do UE o dofinansowanie. Tak . Pewnie , że cieszycie się z przenoszenia kompetencji wojewody na marszałka bo czego wojewoda nie może to Bydgoszczy marszałek odbierze.Jeśli zaś chodzi o te liczby to nie przeceniałbym się bo chyba zapominasz o podbydgoskich : Osielsku (6,5tys) Sicienku (8tys), Bałych Błotach (10tys), Nowej Wsi Wielkiej (7tys).Razem z Bydgoszczą (372tys) daje to 404tys mieszkańców - blisko 2x więcej niż ta twoja wyliczona w pocie czoła aglomeracja.Radziłbym się w ogóle przejechać np.do Osielska i zobaczyć jak ta gmina wygląda - może byście się czegoś nauczyli... Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak aha 19.10.04, 03:33 i jeszcze jeśli chodzi o te wskaźniki to radziłbym się zastanowić gdzie się ta ludność z Bydgoszczy wyludnia - czy czasem nie do Osielska , Białych Błót , Łochowa czy Łochowic - bo w tych gminach w przeciągu 5 lat Bydgoszczanie zbudowali tyle domów , że w tej chwili nie ma mowy o kupnie ziemi - tam są normalne osiedla...A jeśli mnie kalkulator nie myli to "aglomeracja toruńska" to jakieś 235tys a nie 255 (podobnie jak Bydgoszcz ma 372 a nie jak napisałeś 360tys mieszkańców).A zresztą - spora część tej emigracji to studenci (też UMK), którzy (przynajmniej część) wrócą do Bydgoszczy - w końcu ilu doktorantów i asystentów można obłaskawiać na UMK..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciesze sie. ciesze sie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 18:29 ciesze sie. Odpowiedz Link Zgłoś
babbik Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru 18.10.04, 19:44 najlepsza informacja nie sa 2 multikina i te wszytskie uczelnie, lecz dwie rzeczy: - telewizja - przenoszenie kompetencji wojewody do Marszalka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żaden Leszek sorki Bobku że ja i tu :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 22:45 ale chciałem Ci napisać , że nie telewizja ani żaden ośrodek TV u Was będzie tylko studio newsowe z 1 kamerą, montażem i kabelkiem do OTVP w Bydgoszczy. No chyba jest jakaś różnica co? No ale jak już pisałem u Was wszystko urasta do rangi milion razy większej niż jest. Zwykliście kawałek chodnika z kwiatkami i ławkami nazywać Bulwarem Filadelfijskim, że o Domu Muz nie wspomnę i innych cudach co do których nieźle można się nabrać sądząc po nazwie. No ale cóż wszystko zależy od tego jak się to przedstawi społeczeństwu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 19.10.04, 00:10 1. nikt jeszcze tego nie widzial. 2. Nikt o tym nie slyszal. 3. Prezydent nie podpisal, a CM i tak zostaje w Bydgoszczy. 4. ASP, przeciez lepsze wydzial SP jest na umk mogli tylko otworzyc nowe kierunki, co panstwowa uczelnia to panstwowa. 5. Dwa multikina, chyba tez ich nie ma? 6. Widzial ktos nowy moost?Slyszalem tylko o jakims studium projektowym. 7. Wreszcie chociaz jedno ta obwodnica, buduja czy jeszcze nie? ps. Oj swiecie wirtualnych fantazji!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 09:38 odpowiadam ci macieju: 1. decyzje odnosnie TV3 w Toruniu juz zapadły 3 dni temu w piatek 2. OBA multikina maja juz wydane pozwolenie na budowe. Przy jednym rozpoczeto juz prace. 3. Dodatkowe ASP zamiast rozbudowy Sztuk Pieknych na UMK - decyzja juz zapadła, umowa jest podpisana i ASP rusza od 1.11.2004 4. Most - tak, jest studium projektu, nikt nie pisał, ze mpost sie buduje. Ale ruszyło wiele prac okołomostowych - usuniecie tramwaju ze Wschodniej przez budowe ul. Olimpijskiej, Lesnego Traktu i węzłą przed autostada Torun-Lubicz (pierwsze dwie prace maja przydzielone fundusze, a trzecia sprawa jest wybudowana i skonczona) 5. Obwodnica południowa (13 km + 2 węzły mstowe!) buduje sie od pół roku, a za pół bedzie gotowa. Robi to niemiecka firma Kirchner 6. Obwodnica gen. Andresa (3 km), tzw, "srednicówka Podgórza" - tez sie buduje, robi to wrocławska firma "NCC" 7. Podobnie buduje sie trasa Ligi Polskiej (3 km) łaczaca Rubinkowo z Kaszczorkiem i Złotoria, wraz z estakada i wiaduktem 8. Wezeł Torun-Lubicz i rondo wokół - jest oddany tydzien temu 9. Czteropamówka na Bydgoszcz (5 km) - czynna od roku 10. Cztreopasmowka na Gdansk (4 km) - czynna a niedawno zlikwidowano zwezenie z tyt. praw włąsnosci i odanocała ulice na gotowo (chyba w sierpniu) 11. AM polaczyło sie juz z UMK 12. AB podpisało juz umowe o łaczeniu czesci kierunkow z UMK Pisząc "O swiecie wirtualnych fantazji" - prawdopodobnie opierasz swoja wiedze na "kanale miejskim Bydgoszczy", jak zawłaszczoną przez Bydgoszczan publiczną telewizje regionalna nazwał Brodowski, to nie dziwie ci sie, ze nie wiesz o tym wszystkim. Wg tej teelwizji w Toruniu sa same afery, a Bydgoszcz kwitnie. Tu w internecie znajdziesz sporo przykladów na ten temat. Czy w/w przykłady wystarczą, Abyś powiedział: PRZEPRASZAM, NIE WIEDZIAŁEM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: 213.77.40.* 19.10.04, 12:27 Wylacznie ustosunkowalem sie do poczatkowego watku. Co dzieje sie jeszcze u Was to nie mam pojecia. Telewizja - redakcja, jeszcze jej nie ma. AB do UMK jak to rozumiec?Podpisano umowe o partnerskich stosunkach odnosnie kierunkow i wspolpracy naukowej. AM do UMK to jeszcze rozumiem bo AM stalo sie CM, lokalizacja nie ulegla zmianie, moglbym napisac UMK w Bydgoszczy ASP - nie wiem czy te prywatne szkoly to takie super i jeszcze ci kreatorzy mody, trzeba bylo podpisac umowe z UMK i otworzyc kierunek. 2 multikina do wybudowania daleko jeszcze. most - nie ma i dlugo nie bedzie, ale przydalby sie. obwodnica - buduja. ps. czyli odnoszac sie tylko do powyzszego to w wiekszosci przypadkow swiat wirtualny.A tak ogolnie zycze realnych sukcesow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edi20 Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru 19.10.04, 18:27 albo nie rozumiesz, albo nie chcesz rozumiec. napisali ci tu o rzeczach BUDUJACYCH SIE, nie planowanych! gdybys miał nieco wiecej wiedzy, wiedziałbys że Akademia Sztuk Pieknych to nie szkoła prywatna, lecz państwowa... Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru 20.10.04, 10:16 Macieju ASP jest uczelnia panstowowa, Akademia Sztuk Pieknych zreszta nie wiem skad ta podnieta, przeciez na UMK mamy ASP (wydzial sztuk pieknych) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
wilman bedą w Toruniu 2 uczelnie plastyczne - brawo! 20.10.04, 11:14 i tym sposobem bedą w Toruniu 2 uczelnie plastyczne - brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
wilman Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru 20.10.04, 09:05 ciesze sie! Odpowiedz Link Zgłoś
torunianin1 Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru 20.10.04, 13:38 Ja tez sie ciesze z inwestycji w Toruniu. Wazne sa ostatnio pozyskane wszystkie uczelnie wyższe z filiami badz stowarzyszone z UMK, wazne sa drogi i obwodnice, których jest duzo. Ważne jest pozyskiwanie nowych mieszkanców, korzystna demografia, napływ młodych, energicznych dobrze wykształconych studentów i turystów - za nimi idą inwestorzy!!! Szczegóły ostatnich sukcesów ktos opisał juz tu: www.torun-bydgoszcz.pl/forumtb/viewtopic.php?t=307 ALE NAJWAŻNIEJSZA JEST TELEWIZJA!!!! I JESZCZE JEDNO WSPÓŁDZIAŁANIE PO I ORDYNACKIEJ (NIBY PRZECIWNIKÓW) DLA DOBRA MIASTA. TO ZNACZY ŻE MOŻNA! Przypominają mi sie słowa Stuhra z końcówki Sexmisji: "...jeśli oni mogą [mowa o bocianach] to i my też możemy!..." Niech bedzie to motto dla Torunia na najbliższe 20 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caca jestem dumny, ze mieszkam w Toruniu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 09:18 jestem dumny, ze mieszkam w Toruniu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrew prawdziwszy Re: jestem dumny, ze mieszkam w Toruniu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 09:23 boś głupi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "jątrzący leszek" "jątrzący leszek" - UWAGA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 09:44 "jątrzący leszek" - UWAGA! niby-"andrew" - to ciąg dalszy akcji szkalowania i ośmieszania Torunia przez "jątrzącego leszka" (inne nicki: genuine44-alfa-ja-leszek) z Bydgoszczy, udajacego innych Torunian niby oczerniających Bydgoszcz, a czasem wręcz podszywającego się pod inne nicki i oczerniającego Torun. Jego IP: "neoplus.ads.tpnet.pl" Tu jest więcej: www.torun-bydgoszcz.pl/forumtb/viewtopic.php?t=403 ADMINIE - PROSZĘ ZABLOKUJ MU WEJŚCIE NA FORUM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinek Re: "jątrzący leszek" - UWAGA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 23:32 ty jakis kretyn chyba jestes?! jak mozna zablokowac komus wejscie na forum - po to jest forum,a nie tylko w jedynie "slusznej sprawie". po drugie jak chcesz zablokowac kolesia ktory ma zmienne IP bo jest pod neostrada?? zastanow sie torunska pie..! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babette Re: jestem dumny, ze mieszkam w Toruniu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 09:56 na złość Bydgoszczy nie bedziemy tacy jak oni i bedziemy pokazywać cały region, a raczej przypadająca nam wschodnia jego część. Nie bedziemy jej nazywać "kanałem miejskim", jak robił to Brodowski. TV Regionalna Toruń - to brzmi dumnie! czyli jednak mozna cos robic w tym mieście!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edi20 Re: jestem dumny, ze mieszkam w Toruniu! 21.10.04, 10:05 Bydgoszczanie szukajacy pracy powinni już zawczasu kupić sobie w Toruniu choc małe mieszkanko, by nie wydawać na dojazdy. 360 tys. emerytów to mniej niz 210 tysiecy młodych, zdolnych, energicznych i wykształconych ludzi. Młodzi wykształceni Torunianie zaczynają czuć swoją siłe. Są dużym, prężnym miastem, majacym znaczacy potencjał, przyciagającym innych do siebie - studentów, inwestorów, turystów, rózne inwestycje... RAZEM WYSTĘPUJĄ WSZYSCY MIESZKAŃCY. RAZEM WALCZĄ "PO" I "ORDYNACKA". NASZE MIASTO JEST JEDNO: TORUŃ. TORUŃ = SUKCES! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: jestem dumny, ze mieszkam w Toruniu! IP: 62.244.137.* 21.10.04, 11:25 Mam ciotke w Toruniu, mieszka przy Bema, ma 92 lata. Prosze mi powiedz to ona tez nalezy do tych mlodych?Jak tak, to mamy w bydgoszczy 370 tys mlodych preznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: navy Re: jestem dumny, ze mieszkam w Toruniu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 12:39 spójrz na demografie - przyrost naturalny - srednia wieku w okresie produkcyjnym - srednia wieku w okresie poprodukcyjnym - poziom wykształcenia wszystkie te wskażniki sa korzystniejsze dla Torunia. Jak wytłumaczysz, ze wieksza niby Bydgoszcz udziela rocznie tyla samo ślubow i buduje tyle samo mieszkan i domow co Torun? W stosunku do ilosci mieszkancow oznacza to 2x wiecej (na korzysc Torunia) A przedmiescia (wieksze w Toruniu niz w Bydgoszczy) jeszcze poteguja te dysproporcje. Odpowiedz Link Zgłoś
charlesbabbage Re: jestem dumny, ze mieszkam w Toruniu! 21.10.04, 15:19 Czy wy nie jestescie chorzy.Nie, to chyba nie choroba, to totalna tempota!!! Odpowiedz Link Zgłoś
babbik Re: jestem dumny, ze mieszkam w Toruniu! 21.10.04, 17:56 dlaczego sukcesy, śledzenie danych statystycznych, plany inwestycjyne - nazywasz tępotą? Czy tylko dlatego, ze jako Bydgoszczanin z założenia musisz zazdrościc Toruniowi? My tu sobie gadamy, sa pomysły bardzo dobre i gorsze, jak zawsze, nie miejsce je wysmiewac. Odpowiedz Link Zgłoś
charlesbabbage Re: jestem dumny, ze mieszkam w Toruniu! 22.10.04, 11:23 Nistety nie zrozumiales. Napisalem tempota, a to od tempa, a nie tępoty. ps. Rozumiem to jako szybkie dążenie do jakiś bzdurnych celów, min. plany forumowiczow dotyczace aneksji okolicznych wiosek. Odpowiedz Link Zgłoś
edi20 Re: jestem dumny, ze mieszkam w Toruniu! 23.10.04, 00:41 a jam rozumiem, ze Bydgoszczaninowi charlesbabbage żal słabosci i zastoju Bydgoszczy albo jest zazdrosny o poziom inwestycji w Toruniu. Odpowiedz Link Zgłoś
charlesbabbage Re: jestem dumny, ze mieszkam w Toruniu! 24.10.04, 11:07 Czlowieku dlaczego ty jestes taki glupi?Ciebie toczy choroba, ktora toczyla niektorych wladcow tego swiata.MOze zmontujesz jakas torunska armie i ci ktorzy nie beda chcieli nalezec do Grosse Thorn to zajmiecie sila. Wtedy faktycznie cele imperialistyczne ziszcza sie. ps. Dobrze ze torun odrabia wieloletnie opoznienie. Jeszcze brakuje Wam stadionów z prawdziwego zdarzenia, hali widowiskowo sportowej itp, nie wspomne o lotnisku. Czeka Was jeszcze wiele lat pracy pozyskiwania kasy. Z tego co slyszalem komisarz juz wkrotce ma przyjechac do Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: jestem dumny, ze mieszkam w Toruniu! IP: *.petrus.com.pl 25.10.04, 16:28 >slyszalem komisarz juz wkrotce ma przyjechac do Torunia. Nie strasz, bo ataku serca gotowam dostac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: jestem dumny, ze mieszkam w Toruniu! IP: *.petrus.com.pl 25.10.04, 16:32 > Czy tylko dlatego, ze jako Bydgoszczanin z założenia musisz zazdrościc > Toruniowi? torunianie, przestańcie się przechwalać, że macie więcej zabawek, bo... okaże się, że jednak tę licytację wygra maciej, który ma cały duży magazyn najnowszych zabawek;) to może by tak zająć się wspólną piaskownicą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Proszę państwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 22:59 pracuje w TVP w Bydgoszczy i cieszę się że będzie studio informacyjne w Toruniu. Może i mało o Was w Zbliżeniach było, ale nie nazywajcie w mediach i tu tego studia Ośrodkiem bo odnoszę wrażenie że przenoszą moją firmę z całym budynkiem i dobytkiem do Torunia. To jakaś bzdura nie będzie TV3 w Toruniu będzie za to i słusznie studio i pewnie jakaś montownia materiałów. To wszystko. i bardzo proszę nie podejrzewac mnie o jakies podszywania się pod inne nicki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek (ale inny) Re: jestem dumny, ze mieszkam w Toruniu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 16:26 Ciekawe co powie Włocławek na mocarstwowe "nam torunianom przypada wschodnia część regionu". Sądzę, że nóż im się w kieszeni otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: navy Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 19:34 a multikino nr. 2 - sie buduje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: navy torun ma to nieszczescie, ze jest kolo Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 20:36 torun ma to nieszczescie, ze jest kolo Bydgoszczy, wiecznie niezasyconej, zaborczej, zachlannej, wywozacej instytucje do siebie przez caly PRL. Mniejsze od Torunia miasta sa samodzielnymi osrodkami i nie maja tego typu walk (Olsztyn, Opole, Rzeszow...) Tu o wsszystko Torun musi walczyc, bo obok Bydgoszcz wyciaga rekę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgm1 Parę porównań IP: *.visp.energis.pl 25.10.04, 20:53 Przed laty Toruń mógł pochwalić sie przed Bydgoszczą wyłącznie Uniwersytetem, zabytkami i poziomem kultury. Teraz dochodzi BIZNES ! Czy wiecie o tym, że w ostatniej 500-tce "Polityki" największych firm w Polsce, z Torunia jest 8 firm a z Bydgoszczy - do niedawna przemysłowego pieszczocha komuny, ośrodka 2 razy większego od Torunia - 1 firma !!! To kompletna degrengolada Bydgoszczy !!! Nauka - wątpliwa a to co jest - ucieka. Kultura - nigdy nie było. Biznes - wysechł. Sport - tylko rodzinna banda Golobów. A za to ambicje - jak to u nieudaczników - kosmiczne. Ludzie, o czym my tu mówimy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Parę porównań IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 25.10.04, 20:59 Synu, ale glupis.I to tylko tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bromberg Re: Parę porównań IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 25.10.04, 21:51 Bydgoski sport to tylko Robert Sycz...Proszę o przykład z Torunia.Obawiam się , że mogę zapaść w sen zimowy na min. 50 lat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgm1 Re: Parę porównań IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.04, 22:20 OK. Jest i Sycz. Ale Golobowie to i tak zakapiory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: torun ma to nieszczescie, ze jest kolo Bydgos IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 25.10.04, 21:04 Myslisz o nienasyceniu. Faktycznie macie pecha ze ktos wiekszy jest obok Was. Bo Olsztyn dookola nie ma zadnych rywali rowniez Rzeszow. Opole to piastowski grod z tradycjami, im to sie nalezy.Torun, wiadomo jaka jego polskosc. Gdyby nie krzyzacy to byloby pustkowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: navy Re: torun ma to nieszczescie, ze jest kolo Bydgos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 21:07 sami Bydgoszczanie (schnaps) tak pisza: gdzie są te wszystkie obiecane inwestycje?? - rewitalizacja Wyspy Młyńskiej - całkowite zadaszenie stadionu Zawiszy - Most przez Brdę na wysokości PKSu - drugi most drogowy koło mostu Kazimierza Wielkiego + tramwajowy - estakada i węzeł drogowy Zaświat - węzeł wschodni - park technologiczny koło Zachemu - linia tramwajowa do dworca PKP - linia tramwajowa wzdłóż Kujawskiej na Zbożowy Rynek - tunel pod ulicą Kruszwicką (wjazd podziemny do Geanta) - linia tramwajowa do Fordonu - nowy budynek Archiwum Państwowego na Kurpińskiego - krematorium na cmentarzu na Wiślanej - terminal cargo na lotnisku - IKEA - Carrefour na Glinkach - Media Markt - przystanie dla jachtów wzdłóż rzeki i hotel dla żeglarzy na Miedzyniu - Aquapark - dlaczego BTBS nie buduje żadnego bloku?? - zamykają Tor-Byd - Zawiszy grozi upadek - podobnie Polonii - wyspa młynska jakos nie pieknieje przez 4 lata - gdzie mostki na Brdzie w wenecji ??? - uniwerka nie ma - politechniki nie ma - MZK grozi bankructwo (nierealna spłata 8 mln kredytu do 2005) - plany rewitalizacji blokowisk pozostaja na papierze - zgłaszamy ZERO wniosków o dofinnasowanie dróg w 2003 i 2004 - opere konczymy już 35 lat - AM i AB nam ucieka do Torunia - teologia nam ucieka do Poznania - gdzie nowe wylotówki z miasta? - gdzie aquapark? - o aferach na AB nie wspomnę.... - nie stac nas na zrobienie planu sieci MZK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek patrze na te wasze posty torunskie i zastanawiam.. IP: *.hipernet.ras.pl 26.10.04, 21:28 sie czemu ta byda jeszcze sie z wami patyczkuje...niegrzeczny bachor powinien dostac klapsa!..czy to takich jelopow jak borek albo navy kiedys dojdzie ze mieszkaja w szambie ...osmiele sie navy nie wierzyc we wczesnijeszy post z wymienianymi nie skonczonymi inwestycjami- 3/4 z tych inwestycji jest skonczona a 1/4 jest w budowie( to jest wasza strategia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: navy Re: patrze na te wasze posty torunskie i zastanaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 21:50 nieskonczone albo nie zrobione? a ASP? a AM do UMK? a Autostrada z mostem? a wylotówki? a obserwatorum astronomiczne? a Ekonomia i 3 aule? a Prawo i 5 auli? a hotele tesz sa nieczynne? ... przeczytaj reszte i sie dowiedz, a potem pisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tento niektórym bydgoszczanom albo żal stagnacji u nich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 22:46 niektórym bydgoszczanom albo żal stagnacji u nich (straszne biadolenie na ich forum) albo zadrosni o nasze ciągle wyśmiewaja te nasze inwestycje. ciekawe dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: *.arcor-ip.net 27.10.04, 13:10 dojedziesz tu Wasc wkrótce autostrada, no chyba, ze Ci bedzie dane jechac z Bydgoszczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: 62.244.137.* 27.10.04, 13:19 Szczegolnie uwazaj na odcinek ok. 5 km przed Toruniem bo to jest dopiero wiejska dróżka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh tak tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 20:23 nie trzeba pamiętac którędy przebiegała dawna granica województw heheh. Po bujaniu autem poznacie od razu Odpowiedz Link Zgłoś
babbik Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru 27.10.04, 18:43 trzeba pilnowac tego boomu inwestycyjnego, utrzymac go na dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowany jeszcze o kodach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 08:49 W Toruniu jest kilkadziesiat kodow, tylko nie sa rozpowszechnione. Z wygody uzywa sie tylko 87-100, przez co list idzie na poczte głowna, a nastepnego dnia na włascicwa = dzien starty. Dobre kody używa TPSA na rachunkach - im zaezy na szybszej platnosci. Warto sprawdzic jaki sie ma kod. Oto kody Torunia: Poczta Polska, Rejonowy Urząd Poczty, Rynek Staromiejski 15, tel. 619 43 00 Toruń 1 – Rynek Staromiejski 15 - kod: 87-100 Toruń 2 – Dworzec Główny PKP, Kujawska 10 - kod: 87-110 Toruń 3 – Kościuszki 41/47 - kod: 87-101 Toruń 4 – Poznańska 73 - kod: 87-102 Toruń 5 – Hallera 82 - kod: 87-103 Toruń 6 – Mickiewicza 85a - kod: 87-104 Toruń 7 – Antczaka 25 - kod: 87-105 Toruń 8 – Jana III Sobieskiego 32/36 - kod: 87-106 Toruń 9 – Szosa Chełmińska 140 - kod: 87-107 Toruń 10 – Plac św. Katarzyny 9 - kod: 87-108 Toruń 11 – Koniuchy 21/47 - kod: 87-109 Toruń 12 – Fałata 98/192 - kod: 87-111 Toruń 13 – Koszalińska 16 - kod: 87-112 Toruń 14 – Głowackiego 2 - kod: 87-113 Toruń 15 – Poznańska 152 - kod: 87-114 Toruń 16 – Kosynierów Kościuszkowskich 4 - kod: 87-115 Toruń 17 – Łyskowskiego 18 - kod: 87-116 Toruń 18 – Mazowiecka 63/65 - kod: 87-117 Toruń 19 – Zielna 17 - kod: 87-118 Toruń 20 – Włocławska 167 - kod: 87-119 Toruń 21 – Konstytucji 3 Maja 10 - kod: 87-120 Toruń - Cierpice – Pocztowa - kod: 87-165 Toruń - Grębocin – Kowalewska 11 - kod: 87-122 Toruń - Lubicz Dolny – Mostowa 1 - kod: 87-162 Toruń - Łysomice, Ogrodowa 5 - kod: 87-148 Toruń - Osiek n. Wisłą - kod: 87 125 Toruń - Rozgarty - kod: 87-131 Toruń - Złotoria – Toruńska 46 - kod: 87-124 Rzeczywiscie Rejonowy Urzad Poczty w Toruniu powinien zaczac je rozpowszechniac - dla wlasnej wygody i któtszego czasu dla mieszkancow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: listonosz Łał ale czad! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 20:26 no no to chyba ta Poczta ma coś nie tak w głowie co? Ja myślałem, że kody wprowadza się dla ułatwienia a tu się dowiaduję że jeden wystarczy . No całe życie człowiek się uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do listonosza jestes listonoszem? :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 22:49 jatrzacy leszku! jestes listonoszem? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
torunianin1 Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru 30.10.04, 11:07 Co mnie denerwuje, to ciągłe niszczenie i wyszydzanie coraz liczniejszych osiągnieć Torunia przez niektórych Bydgoszczan. Doszło do tego, że wchodza na nasze forum i długimi litaniami udowadniają nam, że Torun nie buduje dwóch multikin, nie ma najlepszej demografii, nie przyciaga 3 nowych uczelni... A my musimy sie tłumaczyc przed Bydgoszczanami, ze jednak mamy instytucje, załaczać spisy itp. Podziwiam cie max za twoja wiedzę, ale gdybys nie miał spisu 40 hoteli, 25 galerii czy kilkunastu teatrów - czy nie miałbys prawa o tym pisac? Korzystną demografię opisał GUS, za nim kilka gazet i ja zdecydowanie wierzę tym źródłom, a nie wpisom na forum. Życzę Bydgoszczy dobrze, w końcu wasza przyszłość i nasza są coraz bardziej powiązane, ale nie podoba mi się niszczenie czy wyśmiewanie naszych osiągnięć. PIT-a podziwiam za wiedzę i szacunek, ale nie podoba mi się, ze tak łatwo chowa głowę w piasek. Najpierw pisze o kłótniach i złych cechach Torunian, a gdy dostaje spis 30 tematów zakładamnych przez "jątrzącego leszka" "szczury", "ścierwa", "żebracy", "prostytutki", "nędzarze", "marazm" - oczywiście o Toruniu - dyplomatycznie mówi: nie bedę sie o tym wypowiadał... Jak się mówi A - to powiedz i B. Torunianie nie zakładaja jak widze tak drastycznych i obraźliwych tematów przeciwko Bydgoszczanom, ale gdyby ktoś nazwał Bydgoszczan ścierwami czy żebrakami - na pewno potrafiłbym sie wypowiedzieć przeciw temu. To, że leszek jest z Bydgoszczy, nie znaczy, że ty PIT, jako Bydgoszczanin, powinienes go chronic, czy udawac, ze nie jest taki zły. Według nie tylko mnie 50% wojen na tym forum to zaczepki i onbrażanie wywoływane przez Leszka- genuine44-madziafaka czy jak tam sie jeszcze nazwie. Nie wiem, czy jest prawdą, że sie leczy psychatrycznie, ale pewnie powinien. A normalnym Bydgoszczanom życzę wszystkiego najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doll Warszawa zaczyna inaczej patrzec na Torun IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 09:04 Warszawska ogólnopolska gazeta Wyborcza oceniła, że Torun jest na tyle atrakcyjnym dla niej miastem, że warto tu otworzyc nie redakcje (jak dotąd) lecz samodzielny oddział Wyborczej. Oddzial bedzie mial prawo wydawania samodzielnych dodatkow tematycznych (kulturanych, budowlanych...), niezależną strukturę, dyrekcję, wlasne łamy na I stronie wydania ogólnopolskiego, i przed wszystkim wiecej objetosci (calosc dodatku dla Torunia). Moze prowadzic włąsne akcje reklamowe, dodatki inserty, wkładki i promocje. Miło nam, że Warszawa zaczyna inaczej patrzec na Torun. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caca jednak nie mozemy osiaść na laurach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 09:34 jednak nie mozemy osiaść na laurach, jeszcze duzo trzeba zrobic w naszym miescie. Do roboty! W kazdym razie szlaki do sukcesow ostatnio coraz czesciej sa przecierane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 09:53 czy to Torun jest coraz silniejszy, czy prezydent lepszy? Przeciez to nieszczesna Ordynacka, az sie nie chce wierzyc. Moze to suma szczesliwych i optymistycznych przypadkow... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: 213.77.40.* 02.11.04, 13:45 Zaleski chce przypodobac sie mieszkancom, tylko zapomnial, ze za gleboko siega juz do mieszka z kasa i to moze okazac sie zgubne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 13:34 takoich przykladow w Polsce jest wiecej - Sopot, Gdynia, Nowy Sacz - idealne przyklady wrecz malych miast, ktore dzieki aktywnosci mieszkancow i nowoczesnym obliczu - nauce, turystyce, inwestycjach itp. - sa w czołówce miast polskich. Odwrotnymi przykladami sa Szczecin, Bialystok, Katowice - niby duże ale panuje zastoj, wręcz marazm. Czasy PRL, gdzie liczyl sie "tonaż produkcji", przerób "masy towarowej" i "zaspokajanie szerokich mas" - minęły. Dzis stawia sie na jakość. W tym rozumieniu Gdynia, Torun, Sopot, Poznan - sa dla mnie metropoliami, a Bialystok i Katowice - nie. O Bydgoszczy kurtuazyjnie sie nie wypowiadam, smieszy mnie tylko, ze wszystkie argumenty Torunia - o nowych uczelniach, obwodnicach, drogach, mediach, inwestorach, kolejnych atrakcjach i sukcesach miasta kwituje sie - "u nas mieszka wiecej osob" (to dzis bez znaczenia) lub "my jestesmy jedyna stolica regionu" (to zwykla nieprawda) W regionie Katowickim mieszka 3x wiecej osób niż w krakowskim, a prosze spojrzec, gdzie ludzie sie przemieszczają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 06.11.04, 21:33 Co to za metropolia z 14% bezrobociem. W Polsce to moze tylko Wawa i Krakow to metropolie, reszta to ubogie prowincjonalne miasteczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: navy Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 22:17 nikt nie twierdził, że Torun to metropolia, w tym temacie chodzi o to, że po latach niszczenia i tłamszenia Torunia w PRL, w gospodarce wolnego rynku podnosi sie i idzie do przodu. Twoja Bydgoszcz ma prawie identyczne bezrobocie, a jakos na waszym forum nie nazywasz jej "prowincjonalnym miasteczkiem"... pełno tam Twoich tematów: "jest dobrze!!!" "pójdziemy do przodu!!!" Czemu Bydgoszczaninie - osłabiasz znaczenie ewidentnych, znaczacych i licznych sukcesów Torunia? Tak ze zwykkłej miłosci do Torunia czy żal własnej stagnacji??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 06.11.04, 22:43 Czlowieku jaka stagnacja.Bydgoszcz nie jest zadna metropolia. Wyraznie napisalem, ze sa dwie w polsce reszta to male zadupia. Tylko, ze w tych zadupiach zyja ludzie i dostrzegaja pozytywne zmiany. Z tego normalnie sie ciesza. Pisanie o stagnacji w bydgoszczy to wynik nie znajomosci tematu.My mamy wiele inwestycji za soba, czekamy na nowe i co o dziwo dla niektorych sa bardzo znaczace. Wystarczy wspomniec o Centrum szkolenia NATO, o centrum serwisowym F16 na europe srodkowa. Żródło z ktorego mozna zaczerpnac informacje to "Polska Zbrojna". tak wiec nie pisz, ze zal nam bo u nas stagnacja. Odpowiedz Link Zgłoś
babbik Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru 07.11.04, 14:25 maciej! No i dobrze, ze w Bydzi jest planowane NATO, życze wam sukcesu. U nas są inne inwestycje (uczelnie, drogi, obwodnice, multikina, ASP, AM, pare nowych firm...) tez sie cieszymy. Nie wysmiewaj Torunia, to my zostawimy twoja Bydgoszcz razem z planami NATO tez w spokoju. Oby B i T sie rozwijały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: czy to jeszcze ten ciągle kopany w PRL-u Toru IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 07.11.04, 18:30 Co to jest AM? Odpowiedz Link Zgłoś