Gość: maciej Re: Zmierzch... IP: *.163.28.23.62.rev.coltfrance.com 01.03.05, 22:35 slucham plyty REM - around the sun. za oknem wulkan. pod reka stary numer "l'equipe". zimno. ide do domu ugotowac cos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Re: Zmierzch... IP: 82.146.225.* 02.03.05, 21:18 Skoro Petrus podniósł opłaty za Internet to forumowicze powinni sobie powetować tę podwyżkę pisząc więcej postów. 21.18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Petrus versus posty;) IP: *.petrus.com.pl 02.03.05, 21:33 racja. Zapłacone, trzeba korzystać. Ale jest tu jakaś grupa wyrabiająca zawyżone normy;) 21:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka przed zmierzchem... IP: *.petrus.com.pl 03.03.05, 16:31 dzisiaj podobno jest Międzynarodowy Dzień Książki. Może warto przeczytać kilka stron na dobranoc.... dziecku i/lub sobie;) 16:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka co może pojedynczy człowiek;) IP: *.petrus.com.pl 03.03.05, 23:28 Steve Fossett wylądował w czwartek o godz. 13.48 czasu miejscowego (20.48 czasu środkowoeuropejskiego) w Salinie w stanie Kansas jako pierwszy człowiek, który samotnie, bez międzylądowań i bez uzupełniania paliwa, obleciał świat dookoła w czasie poniżej 80 godzin; rekordowy lot trwał 67 godzin. 23:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka miasta inaczej IP: *.petrus.com.pl 04.03.05, 18:04 nowe wystawa w Toruniu, w Dworze Miszczańskim. Znane miejsca ze znanych miast spreparowane przez Tomasza Sobeckiego. Niepotrzebne latarnie - usunięte komputerowo! A jakby jednak były potrzebne? 18:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Hanza w Toruniu IP: *.petrus.com.pl 04.03.05, 18:08 tworzy most solidarności. ale co to znaczy w praktyce? 18:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Re: Hanza w Toruniu IP: 82.146.225.* 05.03.05, 18:27 most łączy dwa brzegi, a most solidarności - ludzi z miast hanzeatyckich? 18.23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor porażka o zmierzchu IP: *.torun.mm.pl 06.03.05, 21:14 dzień dobry wieczór dzisiaj niestety przegrało TKH. Marzenia o finale odkładamy do przyszłego sezonu, szkoda... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka wygrane też były;) IP: *.petrus.com.pl 06.03.05, 23:12 Chojecka - złoto, Rogowska i Zabawska - srebro, Pyrek i Urbaś - brąz no i sztafeta (jedna, bo druga, niestety:( nie jest źle, choć zawsze może być lepiej:) Dobranoc po zmierzchu 23:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Pewnie ! :D IP: *.torun.mm.pl 07.03.05, 00:04 :D Jak najbardziej racja ! Tak to jest jak się człowiek za bardzo w sprawy lokalne wczuwa :P Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zmierzch zimy? a skądże! IP: *.petrus.com.pl 07.03.05, 18:18 oczekiwany zmierzch zimy zaskoczył rozkwitem bladym świtem. Nawet mój balkon zawiało i trzeba było odśnieżać;) 18:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: zmierzch zimy? a skądże! IP: *.torun.mm.pl 07.03.05, 21:38 Zima jest w porządku ! może wypad na sanie uda się zorganizować :P 21.38 wcinam sobie... wszystkim wcinającym równie namiętnie jak ja, życzę smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: zmierzch zimy? a skądże! IP: *.petrus.com.pl 08.03.05, 00:01 smacznego wcinającemu po północy:) 0:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zmierzcha coraz później IP: *.petrus.com.pl 08.03.05, 17:44 pożegnaliśmy dziś Beksińskiego - wielkiego artystę - przygnębiające. Panowie dziś bardzo mili dla pań - może tak na dłużej? balum, dziękuję - czekoladka dla Ciebie;) 17:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Dzień Kobiet o zmierzchu ! IP: *.torun.mm.pl 08.03.05, 23:27 rzutem na taśmę ale jeszcze zdążę :P... Wszystkiego najlepszego dla wszystkich Pań ! szczególne życzenia dla Torunianki :) jakoś tak 23,27 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Dzień Kobiet o zmierzchu ! IP: *.petrus.com.pl 09.03.05, 00:08 oh, kolabor - dzięki:))) Ty zdążyłeś, ja nie, bo zaczęłam od zwiedzania forum bydgoskiego, na którym parę spraw mnie zatrzymało. i nowy dzień się zaczyna 00:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka i po święcie IP: *.petrus.com.pl 09.03.05, 18:18 zmierzch za oknem, zmierzch przewodniczącego pewnej Komisji? 18:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka doktorat hc dla Prezydenta IP: *.petrus.com.pl 09.03.05, 19:08 A.Kwaśniewskiego na Uniwersytecie Wileńskim, jako druga strona medalu? 19:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka trzy godziny pod oknem.. IP: *.petrus.com.pl 09.03.05, 19:46 czekały dzieci włoskie, śpiewając Mu po polsku. 19:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor dymisja IP: *.torun.mm.pl 09.03.05, 21:23 A wicepremier Hausner dał strzałę... czy to dobrze czy to źle ? ... 21,23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: dymisja IP: *.petrus.com.pl 09.03.05, 23:13 w sprawie dymisji, to pewnie i dobrze i źle;) Okaże się w praniu. A teraz Budka Suflera twierdzi, że późno, późno... chyba mają rację;) 23:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor akcja "sanki" IP: *.torun.mm.pl 10.03.05, 00:10 heh, chyba rzeczywiście mają:) 0,10 - kategoria "pogoda": w najbliższych dniach w Piernikowie bardziej na minusie niż na plusie. sanki mi po głowie chodzą:P dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Dzisiaj dla Panów o zmierzchu - Utopia:) IP: *.petrus.com.pl 10.03.05, 17:55 Wyspa na której wszystko się wyjaśnia. Tu można stanąć na gruncie dowodów. Nie ma dróg innych oprócz drogi dojścia. Krzaki aż uginają się od odpowiedzi. Rośnie tu drzewo Słusznego Domysłu o rozwikłanych wiecznie gałęziach. Olśniewająco proste drzewo Zrozumienia przy źródle, co się zwie Ach Więc To Tak. Im dalej w las, tym szerzej się otwiera Dolina Oczywistości. Jeśli jakieś zwątpienie, to wiatr je rozwiewa. Echo bez wywołania głos zabiera i wyjaśnia ochoczo tajemnice światów. W prawo jaskinia, w której leży sens. W lewo jezioro Głębokiego Przekonania. Z dna odrywa się prawda i lekko na wierzch wypływa. Góruje nad doliną Pewność Niewzruszona. Ze szczytu jej roztacza się Istota Rzeczy. Mimo powabów wyspa jest bezludna, a widoczne po brzegach drobne ślady stóp bez wyjątku zwrócone są w kierunku morza. Jak gdyby tylko odchodzono stąd i bezpowrotnie zanurzano się w topieli. W życiu nie do pojęcia. W.Szymborska 17:55 - wyjrzyjcie przez okno: pięknie zmierzcha słońce na granatowym niebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka parasol Filutkowi chcieli zabrać po zmierzchu:( IP: *.petrus.com.pl 10.03.05, 18:20 nieładnie! 18:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: parasol Filutkowi chcieli zabrać po zmierzchu IP: *.torun.mm.pl 10.03.05, 21:58 eeehhh...szkoda gadać... a utrzymując temat pomników, na Białorusi chcą postawić pomnik zieminiakowi."Za wieloletnie jego służenie Ojczyźnie i za zasługi dla narodu". Pomysł zainicjowała gazeta "Respublika", a artykuł w którym sprawa została opisana został okraszony tytułem "Zbudujemy pomnik Jego Wielkości Ziemniakowi".:) mój komentarz do zagadnienia: hmmmm... 21,58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka pomniki i pomniczki IP: *.petrus.com.pl 10.03.05, 23:30 pomnik ziemniaka? dobry! Toż my też Polska kartoflana. Dzięki tym ziemniakom żyjemy. Lepsze takie pomniki niż 1500 odmian pomników Lenina;) A przy okazji obliczono, że w Polsce 76% naszych dochodów przeznaczamy na konsumpcję: jedzenie i picie, 20,5% wydatki mieszkaniowe, a za resztę to już możemy poszaleć turystycznie i kulturalnie;) 23:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor pomniki, pomniczki i Snoop :P IP: *.torun.mm.pl 11.03.05, 00:02 A do Polski, bynajmniej nie podziwiać pomniki, przybędzie Snoop Dog. Można by do Gdyni skoczyć, ale niestety jest tak jak to te statystyki przytoczone w poprzednim poście mówią... ogólnie mówiąc: nie stać mnie:P Natomiast, jak widzę, mamy do czynienia z 99 postem w tym sympatycznym wątku... teraz czas na setny, jubileuszowy post Torunianki:) a to wszystko dzieje się o 0,02 pozdrowienia i dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka setka na dobranoc:) IP: *.petrus.com.pl 11.03.05, 00:11 kolabor, dzięki i za podpowiedź i za pozostawienie mi tego miejsca;) a Dog, no wiesz, będą jeszcze inne okazje, może przy okazji. A skoro on naszych pomników podziwiać nie chce, to nie będziemy go dowartościowywać;) A może Maurycy kogoś interesującego zaprosi to będziesz miał bliżej i taniej;) dobrej nocy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: setka na dobranoc:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 19:11 jaki jest sens Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sugarless or discendum quaggiu nel cieco mondo!!!! IP: *.torun.mm.pl 13.11.05, 20:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka grypa IP: *.petrus.com.pl 11.03.05, 17:17 grypa szaleje, śnieg wciąż prószy, ciśnienie spada. Nic optymistycznego? Owszem, ale w Estonii - bezrobocie spadło do 3,7%!!! A u nas? 17:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor jakby wszystkiego było mało, jeszcze cyrk :P IP: *.torun.mm.pl 11.03.05, 18:14 Estonia oszukuje ! to MY oczekujemy na spadek bezrobocia ! ze spraw zaoknowych: oczom moim ukazał się cyrk. Wspomniany już Snoop chyba tam nie wystapi... a szkoda, bo blisko i jakoś ciemnawo się zrobiło... Panie Zmierzchu, wiitaaamy 18,14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: jakby wszystkiego było mało, jeszcze cyrk :P IP: *.petrus.com.pl 11.03.05, 20:24 Ty masz dobrze. Z okna widzisz cyrk, czyli masz performance bez biletu;) A ja tylko sikorki widzę, które też dają performance, ale za zapłatą;) A tak ogólnie to pochmurnie wszędzie, a ciśnienie... zwariowało 30 stopni w dół! 20:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka oświadczenie rosyjskie IP: *.petrus.com.pl 11.03.05, 22:36 22:36: Katyń to nie ludobójstwo wg Rosjan przez wiele lat Katynia w ogóle nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka 620 - liczba dnia IP: *.petrus.com.pl 11.03.05, 23:36 Kulczyk i Solorz - na 620 miejscu w rankingu miliarderów (po 1 mld - od czegoś trzeba zacząć) 23:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor wydarzenia IP: *.torun.mm.pl 12.03.05, 00:26 wydarzenia sportowe: nie poszło TKH, nie poszło Małyszowi... wydarzenia finansowe: oświadczenia majątkowe, rubryka "środki pieniężne zgromadzone w walucie polskiej", wpis Renaty Beger: "Produkcja w toku". :PPP wydarzenia bieżące: cyrk ciągle stoi... wydarzenia z czasem związane: 0,25 dobrej nocy życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka produkcja w toku;))) IP: *.petrus.com.pl 12.03.05, 18:12 hit sezonu;) ale 36 Euro na koncie też niezłe;) 18:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zmierzcha coraz później IP: *.petrus.com.pl 12.03.05, 18:18 dopiero przed chwilą zapaliła się uliczna latarnia. Zmierzch przychodzi coraz później. A na Targach w Berlinie promuje się kuj.pom: Bydgoszcz - nęci przewodnikiem i miastem na wodzie - tramwajem wodnym jak Wenecja Toruń - na krzywą wieżę i inne zabytki Włocławek kusi sławnymi,malowanymi włocławkami Grudziądz też się stara. 18:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor gdzie jest Tyrtajos ? :P IP: *.torun.mm.pl 13.03.05, 00:26 Nastąpiło powstanie partii Radia Maryja... to może być interesujące :P a w Toruniu nie ma Tyrtajosa... to jest niepokojące 0,26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: gdzie jest Tyrtajos ? :P IP: *.petrus.com.pl 13.03.05, 01:33 niestety, kolabor, nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Chyba go nie ma, ale, jak przyjdzie czas to się pojawi i będzie zagrzewał;) A może byś pokolaborował i tu? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=21485024 01:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci PPOP IP: 82.146.225.* 13.03.05, 17:42 dzisiaj cena kóz angorskich gwałtownie wzrosła 17.42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chlor Re: Zmierzch... IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 13.03.05, 18:06 umnie to sie sciemnia nawet o 12.00 zalezy kiedy sie nawale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor multimedia leci sobie w kulki IP: *.torun.mm.pl 13.03.05, 18:30 Le scandale ! Wczoraj, a właściwie dzisiaj, w godzinach późno-nocno- popołudniowych, kiedy to panuje jakże przepiękna ciemność, a zmierzch pokazuje pełnię swoich możliwości, zostałem odcięty od świata. I to ostatnio zdarza się coraz częściej. Nieładnie. Może to da się jakoś odkręcić. Torunianko, nie Wiesz czy Pan Zmierzch respektuje pisemne usprawiedliwienia ? :P A co do Tyrtajosa to bardzo mnie Pocieszyłaś:). Mam nadzieję tylko, że chwila w której się pojawi nastąpi w miarę szybko. Albo jeżeli sam Tyrtajos nie będzie w stanie się pojawić (w sumie ma do tego prawo), to chociaż podrzuci swoje utwory... Dziękuję również za zaproszenie na Wasze forum. Nie bywam raczej na forum bydgoskim, więc nawet nie wiedziałem o jego powstaniu... Tak rzuciłem na razie tylko okiem i "z pierwszej piłki" to wygląda kapitalnie. Super inicjatywa. Być może niebawem, w przypływie wolnego forumowego czasu, a także jeżeli FAIR- owicze się zgodzą, to tam zajrzę. W każdym bądź razie wielkie dzięki:) A co słychać o zmierzchu ? bębenki z cyrku ! wrrrr.... :P 18,30 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka kulki nie tylko w multimediach;) IP: *.petrus.com.pl 13.03.05, 20:08 stan grypowy i gorączkowy co do utworów Tyrtajosa, to nie wiem czy stać nas będzie na płacenie tantiemów Niestety, nie ma letko. A do FAIR na pewno Cię przyjmą - towarzystwo łagodne, kilka osób z Torunia z pewnością Cię wesprze;) Ja niestety, znikam teraz na czas jakiś. Będę Ci wdzięczna za kolaborowanie w czasie mojej nieobecności, z jakimiś może krótkimi wejściami;) 20:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: kulki nie tylko w multimediach;) IP: *.torun.mm.pl 13.03.05, 23:52 Tyrtajos, myślę, będzie wyrozumiały, szczególnie gdy zobaczy statystyki, które niedawno Przytoczyłaś, w których jak na dłoni widać, ile to możemy na ukulturalnianie się przeznaczać. Na Skarpie też dbają o kulturę i protestują przeciwko skróceniu czasu pracy biblioteki. Szczególnie chodzi o fakt, że ta jest nieczynna w soboty od niedawna. Co ja mogę powiedzieć? W tej bibliotece Tyrtajosa też się nie uświadczy... > Ja niestety, znikam teraz na czas jakiś. Będę Ci wdzięczna za kolaborowanie w > czasie mojej nieobecności, z jakimiś może krótkimi wejściami;) Postaram się nie zawieść:). Mam jednak nadzieję, że bliżej niezidentyfikowany okres czasu określony przez Ciebie jako "czas jakiś" nie potrwa długo. Słowem: Wracaj szybciutko!;) 23,50 pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor kulki, guziki a nawet Batigol... IP: *.torun.mm.pl 14.03.05, 19:15 "Towarzystwo Miłośników Gier Guzikowych zorganizowało w sobotę w Zielonce XI Mistrzostwa w Piłce Guzikowej połączone z sympozjum guzikologicznym i pierwszym w świecie przeglądem filmów o guzikach." W sumie... :P Piłka guzikowa-dobra rzecz:). Natomiast w rozgrywkach w prawdziwą piłkę nie zobaczymy już Batistuty. Ten postanowił zakończyć karierę... 19,15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) scigalam sie ze zmierzchem IP: *.sn2.eutelia.it 14.03.05, 20:28 on wygral 20:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Re: scigalam sie ze zmierzchem IP: 82.146.225.* 14.03.05, 22:50 jutro też będzie szybszy:) 22.50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor sprawy IP: *.torun.mm.pl 15.03.05, 00:51 Sprawy takie i owakie: Kolejny "Zamach" na marszałka nieudany... Sprawy osiedlowe: cyrk wreszcie opuścił nasze gościnne progi ! :) 0,51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruniankawpodrozy Re: sprawy IP: 213.26.231.* 15.03.05, 16:31 kolaboracja bez zastrzen. widze nawet wzmocnione sily. trzeba czesciej wyjezdzac, aby dac szanse innym;) zmierzch powinien teraz nadejsc z wiosna pod reke. 16:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: sprawy IP: *.torun.mm.pl 15.03.05, 19:50 jakoś się trzymamy, ale łatwo nie jest;) a w ogóle to wczoraj podobno był międzynarodowy dzień liczby "pi". A ja się o tym dzisiaj dopiero dowiaduję... 19,50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci LUSTRO po zmierzchu IP: 82.146.225.* 15.03.05, 20:46 18.24 - TOMASZ założył wątek LUSTRO, 20.46 - już się podszywają po autora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor nic specjalnego... IP: *.torun.mm.pl 16.03.05, 00:00 Jest ciemno, ogólnie późno, TKH poległo, a w Mołdawii na meczach piłkarskich do biletu dołączają piwo... 0,00 dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruniankawpodrozy Re: LUSTRO po zmierzchu IP: 213.26.231.* 16.03.05, 10:13 GRATULACJE spoznione o jeden zmierzch;) 10;13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruniankawpodrozy Re: sprawy IP: 213.26.231.* 16.03.05, 10:13 dla latwych rzeczy nie warto sie meczyc. trzymajcie sie, nie dajcie. grubo przed zmierzchem 10:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruniankawpodrozy Re: sprawy IP: 213.26.231.* 16.03.05, 17:58 jeszcze przed zmierzchem, ktory sie skrada i za chwile tu sie pojawi w calej okazalosci. wiele sie dzieje na scenie politycznej... no, no, no. i to profesory torunskie na widoku... 17:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Re: sprawy IP: 82.146.225.* 16.03.05, 18:42 Toruń scenarzystów od 9 lipca b.r. "Lato Filmów" przenosi się z Kazimierza do Torunia. 18.42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor poszukiwania trwają... IP: *.torun.mm.pl 17.03.05, 00:00 "Internetowe biuro matrymonialne dla zwierząt"... cóż to za rewelacje zmierzch nam przynosi ? :P Sprawa odnalezienia obywatela Tyrtajosa nadal nierozstrzygnięta... godzinę mamy 0,00 dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruniankawpodrozy Re: poszukiwania trwają... IP: 213.26.231.* 17.03.05, 18:17 widac dobra znalazl kryjowke, prawie jak Bin Laden 18:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: Zmierzch... IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.05, 15:11 wagaruje właśnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruniankawpodrozy Re: Zmierzch... IP: 213.26.231.* 17.03.05, 18:18 czy wagary dobrze sluza, nie wiemy, ale o zmierzchu pewnie sie koncza;) slonce konczy swa podroz i schodzi na pozycje na horyzoncie, z ktorej tylko chwila do zejscia ze sceny. Do jutra. a na forum dyskusja sie wciaz toczy, raczej nasilajac sie o zmierzchu. 18:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Re: Zmierzch... IP: 82.146.225.* 17.03.05, 23:03 ...i słabnąc lub nawet zanikając o świcie... 23.03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor nic nie wiem IP: *.torun.mm.pl 18.03.05, 00:04 wstyd... nie wiem co się działo przez cały dzionek. Ale za to Tyrtajos został częściowo zdemaskowany:) jakoś tak będzie 0,04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor stadion IP: *.torun.mm.pl 18.03.05, 21:41 Jest już projekt nowego stadionu Apatora. To teraz do dzieła ! zmierzch całkiem, całkiem dzisiaj;) 21,41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor myśliciele :P IP: *.torun.mm.pl 19.03.05, 00:23 Japończycy wymyślili gumę do żucia, poprawiającą podobno przy okazji wygląd biustu... gumę takową można przegryżć batonikiem z pyłem wulkanicznym, który z kolei ma zbawienny wpływ na przewód pokarmowy. heh, tak mi się przypomiało przy okazji, jak Japończycy przedstawiali wynalazek dla samotnych pań - poduszka w kształcie męskiego ramienia, do którego można się przytulić podczas snu. :P Czego oni nie wymyślą ? :) trochę formalności: miejsce: forum czas: 0,23 plan na najbliższe pół godziny: iść spać wiadomości do przekazania: dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor kurnik IP: *.torun.mm.pl 19.03.05, 23:17 "Prywatyzacja PZU była prowadzona jak prywatyzacja kurnika." (Janusz Dobrosz) 23,17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor niebezpieczna woda IP: *.torun.mm.pl 20.03.05, 02:15 Poziom wody coraz wyższy... stan alarmowy w 107 miejscach w Polsce. 2,15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Re: niebezpieczna woda IP: 82.146.225.* 20.03.05, 12:24 Z uwagi na zagrożenie powodziowe w Nowym Mieście Lubawskim ewakuowano sztab antypowodziowy...:) 12.24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor niedziela palmowa IP: *.torun.mm.pl 21.03.05, 00:25 W Lipnicy konkursik palmowy... wygrała palma o długości 26,87 m. 0,25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor policja będzie łapać... IP: *.torun.mm.pl 21.03.05, 01:09 dziury w płotach i wyrwy w jezdniach :P a to dzięki pomysłowi KW w Bydgoszczy, który zakłada baczniejsze przyglądanie się infrastrukturze patrolowanego terenu. 1,09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor MŚ IP: *.torun.mm.pl 22.03.05, 01:00 Na łąkach nieopodal wsi Godki odbyły się mistrzostwa świata w rzucie młotkiem do telewizora :P Zwyciężca chciał pozostać anonimowy :P 1,00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor banan IP: *.torun.mm.pl 22.03.05, 23:44 W Londynie sąd skazał na 6 lat więzienia mężczyznę, który chciał przeprowadzić napad na zakład bukmacherski przy pomocy banana, którym zaczął grozić pracownikowi zakładu... nie dość, że mało pomysłowy, to jeszcze recydywista :P Oprócz 6 lat gratisem odsiedzi jeszcze 300 dni, które zostały mu wcześniej warunkowo podarowane. historia niesamowita, w sam raz na 23,44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka po zmierzchu w domu IP: *.petrus.com.pl 23.03.05, 20:54 słońce dziś zachodziło pięknie nad wielką płytą, a na forum, proszę, proszę ileż to wieści przesłał kolabor i luci:) 20:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor witamy :) IP: *.torun.mm.pl 23.03.05, 21:30 Serdecznie witamy po przerwie :) a w Toruniu o zmierzchu wielka fala. Ktoś tu coś źle rozplanował chyba. Wodę można było zrzucać systematycznie, a nie wszystko od razu "na hurra". Ale może ja o czymś nie wiem... pozdrowienia 21,30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: witam także :) IP: *.petrus.com.pl 23.03.05, 22:26 kolabor, dzięki Tobie wątek nie zginął w powodzi innych;) A wielką falę widziałam pod wiaduktem, a także i na Wiśle. Chyba znowu ludziom ogródki pozalewa. Dobrze jednak, że wiosna idzie i słońce przygrzewa, to może zdoła osuszyć te wylewy. 22:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Re: witam także :) IP: 82.146.225.* 23.03.05, 22:48 Bydgoszcz też jest zagrożona powodziowo,gdyż 2 rzeki(słownie:dwie)Wisła i Brda wezbrały... 22.48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: witam także :) IP: *.petrus.com.pl 23.03.05, 23:00 skoro tak, to w Bydzi macie podwójne zagrożenie;) Radzę kupić zapas chleba, ziemniaków, soli i... wody;) 23:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor polana znowu zajęta... IP: *.torun.mm.pl 24.03.05, 01:13 Jak nie cyrk, to jakaś karuzelka... :P 1,13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Triduum Paschalne o zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 24.03.05, 18:18 dziś pierwszy dzień - Ostatnia Wieczerze. a o Toruniu głośno w całej Polsce. Zalane wiadukty, mieszkania na działkach, ewakuacja, mobilizacja a w domach, sprzątanie, przygotowywanie do Świąt, które już właśnie się zaczynają dzisiaj 18:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Re: Triduum Paschalne o zmierzchu IP: 82.146.225.* 24.03.05, 18:42 Po Gruzji i Ukrainie również w Kirgizji zmierzch dyktatury. 18.42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Triduum Paschalne o zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 24.03.05, 18:44 a nie wierzyliśmy ucząc się kiedyś historii, że imperia upadają. Upadają na naszych oczach. 18:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka woda IP: *.petrus.com.pl 24.03.05, 19:41 w Toruniu - nadmiar w Suchej Beskidzkiej - brak 19:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka EXPO w Japonii IP: *.petrus.com.pl 24.03.05, 19:51 Nasz pawilon wypleciony przez artystów ręcznie z wikliny! Koszt takiej promocji - 30 mln. 19:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor głos IP: *.torun.mm.pl 25.03.05, 01:16 "Głos samoobrony" największą gazetą w Polsce ! Nakład miesięcznika wynosi 6 mln. egzemplarzy. Gazeta jest rozdawana i rozrzucana gdzie bądź za darmo... 1,16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: głos IP: *.petrus.com.pl 25.03.05, 23:29 czy wybory już się zaczęły??? 6 mln. egz. - czy to jest taka gazeta-ulotka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka po zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 25.03.05, 23:30 Dzisiejszy zmierzch pięknie zmierzchał, ale jak już zmierzchł ten zmierzch to nic nie było widać bo w Toruniu oszczędzają na latarniach ulicznych i systematycznie je wyłączają. W Rzymie droga krzyżowa bez Papieża po raz pierwszy. 23:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: po zmierzchu IP: *.torun.mm.pl 26.03.05, 01:26 Wielka Sobota już... Więc dla Forumowiczów życzenia wesołych świąt, przypakowanego kicaja, ulanego poniedziałku i w ogóle masy kurczaczków :) woda z Torunia wreszcie odpływa... pozdrowienia 1,26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: głos IP: *.torun.mm.pl 26.03.05, 01:22 > 6 mln. egz. - czy to jest taka gazeta-ulotka? Takimś czymś pachnie... ale co ma 16 stron, to ma :) Z tymże na tych 16 stronach prawdziwa Lepperiada: wielkanocne życzenia dla Leppera, horoskop, w którym jedyną pozytywną postacią jest Lepper ("Po wyborach zmieni adres zamieszkania. Gwiazdy radzą, żeby z pałacu prezydenckiego stare duchy przegnał".), wywiady z Lepperem, teksty Leppera, bla bla bla :P a w całym numerze nazwisko Lepper pada podobno 48 razy :P 1,22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: głos IP: *.petrus.com.pl 26.03.05, 19:52 tylko 48 razy? We własnym piśmie wyborczym? Oj, chyba za słaby ten marketing;) Ale dzisiaj zmierzch mnie zaskoczył gdy zajmowałam się pracami kuchennymi. 19:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Życzenia Świąteczne IP: *.petrus.com.pl 26.03.05, 21:40 Wesołych Świąt dla Wszystkich Forumowiczów - www.yahoo.americangreetings.com/view.pd?i=136979911&m=5603&source=yahoo999 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: Życzenia Świąteczne IP: *.torun.mm.pl 27.03.05, 00:33 jako forumowicz dziękuję :D i ja również, raz jeszcze, życzę Wesołych Świąt ! już niedziela... 0,33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Święta... IP: *.petrus.com.pl 27.03.05, 22:31 święta, święta, wciąż święta... 22:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: Święta... Święta i po Świętach IP: *.torun.mm.pl 28.03.05, 00:01 Święta się skończyły w sumie... teraz nastąpi "oblewanie" :) 0,01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Święta... Święta i po Świętach IP: *.petrus.com.pl 28.03.05, 22:34 zmierzch Świąt;) z oblewaniem, na szczęście było OK. 22:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka wieczorne zorze IP: *.petrus.com.pl 29.03.05, 19:24 przecina smuga światła znacząca lot odrzutowca 19:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zmierzch forum? IP: *.petrus.com.pl 29.03.05, 20:00 od Świąt coraz trudniej wejść na forum. Czyżby forum uginało się już pod ciężarem treści tu składanych? 20:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka dzikie gęsi IP: *.petrus.com.pl 29.03.05, 20:30 przyleciały. na razie czają się w okolicach pierwszej stolicy, czyli Gniezna. Widać też pierwsze bociany, a na balkonie wciąż sikorki 20:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: zmierzch forum? IP: *.torun.mm.pl 30.03.05, 00:26 Najprawdziwsza prawda ! Kłopoty występują i nawet działania kolaboracyjne nie pomagają... Chyba nie jest dobrze... :) pozdrawiam 0,26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: zmierzch forum? IP: *.petrus.com.pl 30.03.05, 20:02 nie jest dobrze, ale pocieszajmy się myślą, że zawsze może być gorzej i korzystajmy z możliwości komunikacji dopóki jeszcze jest. 20:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: zmierzch forum? IP: *.torun.mm.pl 30.03.05, 22:49 To ja jeszcze zakorzystam z tej możliwości i podzielę się informacją następującą : Polska pokonała o zmierzchu Irladnię Płn. 1-0 ! ciężko było, ale się udało... :D 22,49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor jaki czas ? IP: *.torun.mm.pl 30.03.05, 23:52 Nie wiedzą w Radzie Ministrów, nie wiedzą, że czas mamy wchodnioeuropejski, a nie środkowoeuropejski letni :P W sumie, na jedno wychodzi. Ważne, żeby zmierzch "działał" jak należy... :) to chyba dobranoc 23,52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: jaki czas ? IP: *.petrus.com.pl 31.03.05, 01:27 > Nie wiedzą w Radzie Ministrów, nie wiedzą, że czas mamy wchodnioeuropejski, a > nie środkowoeuropejski letni :P a w związku z wejściem do Unii nie weszliśmy do czasu środkowoeuropejskiego? a Zmierzch, dzięki kolaboracji działa bez zastrzeżeń. przychodzi co dzień, co noc;) pozdrawiam już po zmierzchu:) 01:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zmierzch nie chce przyjść:( IP: *.petrus.com.pl 31.03.05, 18:37 a ja muszę wyjść:) 18:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: zmierzch nie chce przyjść:( IP: *.torun.mm.pl 31.03.05, 20:21 wielka szkoda Torunianko, ponieważ zmierzch dzisiaj wyjątkowo piękny :) pozdrawiam 20,21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: zmierzch nie chce przyjść:( IP: *.petrus.com.pl 31.03.05, 22:03 zmierzch pięknieje nam z dnia na dzień;) I jako taki, zaczyna się cenić i przychodzi coraz później... 22:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: jaki czas ? IP: *.torun.mm.pl 31.03.05, 20:17 > a w związku z wejściem do Unii nie weszliśmy do czasu środkowoeuropejskiego? jeżeli trzymać się wersji geografów to nie. Tak dla uproszczenia tylko mówi się o czasie środkowoeuropejskim letnim. > a Zmierzch, dzięki kolaboracji działa bez zastrzeżeń. przychodzi co dzień, co > noc;) :))) kolaboracja ma tylko niewielki wpływ na "poczynania zmierzchowe" ;) 20,17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: jaki czas ? IP: *.petrus.com.pl 31.03.05, 22:02 ech, kolabor, bez fałszywej skromności;) Nie trzeba ukrywać swoich sukcesów:) Pozdrawiam 22:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka co z tą Polską IP: *.petrus.com.pl 31.03.05, 22:16 Giertych krzyczy na.... Leppera;) 22:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: co z tą Polską IP: *.petrus.com.pl 31.03.05, 22:49 Blady Giertych podnosi negatywy solarium. Brązowy Lepper podnosi doświadczenie Giertycha w użytkowaniu solariów;) Przymuszeni do wskazania pozytywów III Rzeczypospolitej zdobywają się na wskazanie: Lepper - potencjał intelektualny, kadry młodych ludzi Giertych - udało się ludziom zorganizować swoje przedsiębiorstwa, sklepy etc. 22:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: co z tą Polską IP: *.torun.mm.pl 01.04.05, 00:49 > Giertych krzyczy na.... Leppera;) życie mu nie miłe ? :P 0,49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: jaki czas ? IP: *.torun.mm.pl 01.04.05, 00:47 > ech, kolabor, bez fałszywej skromności;) Nie trzeba ukrywać swoich sukcesów:) ok, taka sytuacja ma miejsce po raz ostatni ;) 0,47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor M&M's trzymają z Lordem Vaderem IP: *.torun.mm.pl 01.04.05, 00:53 a wszystko przez premierę kolejnej części Gwiezdnych Wojen, która już niedługo pozdrowienia i niech moc będzie z Wami :) 0,53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor ... IP: *.torun.mm.pl 01.04.05, 22:31 smutny dzisiaj zmierzch... wierzę, że to jeszcze nie ten czas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: ... IP: *.petrus.com.pl 01.04.05, 22:39 ciężkie to chwile dla nas, choć Ojciec Święty umacnia nas wątpiących w wierze, cierpiąc na oczach świata, co niektórych oburza, innych zawstydza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Mieliśmy niewiarygodne szczęście IP: *.petrus.com.pl 03.04.05, 19:50 jako pokolenie, które doświadczyło otwarcia świata, w czym niewątpliwy udział miał Ojciec Święty, który wczoraj przekroczył próg, którego przekroczenia każdy z nas się boi. Zmierzch w naszych sercach, ale i nadzieja, że teraz, gdy Go utraciliśmy, ważniejsze staną się dla nas Jego słowa. Zmierzch w Toruniu piękny jak nigdy. Całe niebo w czerwono-niebieskawej łunie. 19:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: Mieliśmy niewiarygodne szczęście IP: *.torun.mm.pl 04.04.05, 01:32 zgadzam się... mieliśmy ogromne szczęście... teraz Odszedł, ale Zostawił nam po sobie własne przesłania... obyśmy chociaż teraz potrafili je odczytać... właściwie odczytać cały czas mam w głowie słowa Papieża, które przytoczył w sobotni wieczór pewnien zakonnik: "Idźmy naprzód z nadzieją..." idźmy... 1,32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Mieliśmy niewiarygodne szczęście IP: *.petrus.com.pl 04.04.05, 23:26 Dziś zmierzchu nie zauważyłam Od razu była noc z granatowym niebem, na tle którego pięknie się prezentowało żółte światło latarni ulicznych. A teraz świetna dyskusja w Polonii: prowadzona przez Ojca Leona. z udziałem m.in. Anny Seniuk, Siostry Małgorzata Chmielewskiej, prez.Kaczyńskiego, Krzysztofa Zanussiego, i kilku innych osób, w tym księży, także Włocha z ruchu Focolari. Różne ciekawe sprawy są podnoszone, ale najbardziej pasujące do naszej sytuacji jest opowiadanie Anny Seniuk, która obdarowana kiedyś uśmiechem Ojca Św. po audiencji, przez kilkanaście dni czuła się tak wyróżniona, że unosiła się nad ziemią i była dobra i wyrozumiała dla wszystkich, a potem... jak powiedziała z uśmiechem zawstydzenia.... "mi przeszło". Teraz jednak rozumie, że gdy Ojca Św. zabrakło to trzeba samemu wziąć okruch Jego działań na swoje barki. Siostra Małgorzata mówi - Papież podrzucił nam kukułcze jajko, z którym trzeba coś zrobić. Więc musimy coś zmienić. Zanussi ma nadzieję, że unikniemy choroby sierocej. Nie możemy zamknąć się w bólu i narodowej kapliczce, która będzie rozpamiętywać dobre czasy, które trwały tak długo. Grosffeld żartobliwie - jak nowy Papież będzie wybrany to dobrze, aby przyjechał od razu do Polski. biskup Głódź - punktem odniesienia będzie pokolenie ludzi młodych, którzy wnoszą nadzieję w trzecie tysiąclecie. I tak powoli, bez zmierzchu dzień się kończy. 23:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zmierzchało w Warszawie, IP: *.petrus.com.pl 05.04.05, 19:56 gdy kończyła się msza narodowa. Zmierzchało pięknie i tajemniczo. Pełnia zachodzącego słońca widoczna wśród koron drzew i podświetlone jego promieniami chmury 19:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka przedłużony zmierzch IP: *.petrus.com.pl 07.04.05, 00:34 w Toruniu na Rynku, morze ludzkich głów i morze świateł rozproszyło mrok 00:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor pożegnanie... IP: *.torun.mm.pl 08.04.05, 21:46 dzisiaj pożegnaliśmy Ojca Świętego... nawet niebo płakało 21,46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka woda i ogień IP: *.petrus.com.pl 08.04.05, 23:24 Dwa żywioły na pożegnanie! Niebo płacze (ale chyba z radości) a żywy ogień naszych świec wyraża najlepiej uczucia wielu serc. Żal nam, oczywiście. I wydaje się, że strata to ogromna, ale... wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że to ziarno owoc wyda stokrotny. A aby taki owoc wydać mogło, ziarno musi obumrzeć. To co się dzieje teraz w świecie, jest wprost zdumiewające. Jego śmierć nie tylko nas obchodzi, nie tylko Rzymian, których był biskupem, ale świat cały to wydarzenie przeżywa. I tak jest wśród możnych tego świata i u maluczkich. A wołanie ludu na Placu Św. Piotra niech się ziści szybko. Santo Subito! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor widzę podwójnie... IP: *.torun.mm.pl 09.04.05, 20:13 Najsympatyczniejsza forumowiczka - Torunianka, znalazła o zmierzchu swoich naśladowców, którzy czując się także rodowitymi Toruniankami postanowili/iły używać tegoż samego nick'a. No i przysporzyli tylko roboty, bo teraz po IP trzeba 'prawdziwą Toruniankę' rozpoznawać ;). pozdrowienia dla Torunianki, ale Tej z Którą zmierzch codzień podziwiamy :) 20,13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: widzę podwójnie... IP: *.petrus.com.pl 10.04.05, 19:57 kolabor, tak się zawstydziłam Twoimi pochwałami, że zapomniałam o wpisaniu tekstu do wczorajszego zmierzchu;) Co do podrabiania mojego nicku, to nie pierwszy raz. Odbieram to jako wyróżnienie. Tak, kiedy zobaczysz jakieś kontrowersyjne stwierdzenie, sprawdź IP. Wciąż smutno o zmierzchu, po zmierzchu, o świcie. Wszyscy zastanawiają się na ile trwałe będą w Polsce przemiany, te widoczne i deklarowane. Optymistyczne uwagi nawiązują do pierwszej pielgrzymki papieskiej. Zasiane ziarno wzeszło, ale po jakimś czasie, nie tak od razu. Teraz też tak będzie? A zmierzch coraz później przychodzi. 19:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: widzę podwójnie... IP: *.torun.mm.pl 10.04.05, 23:14 Wiesz Torunianko, ja co do przemian jakoś nie jestem optymistycznie nastawiony... obym się mylił... zmierzch dzisiaj piękny był 23,14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor szkoda... IP: *.torun.mm.pl 10.04.05, 23:17 Anioły poległy z starciu z bykami... 23,17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka to nie fair IP: *.petrus.com.pl 11.04.05, 20:49 anioły powinny wygrać. Przecież potrafią latać w przeciwieństwie do byków;) 20:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: to nie fair IP: *.torun.mm.pl 11.04.05, 22:36 :))))) jak najbardziej tak powinno być, jak Mówisz Torunianko. Tylko, że chyba skrzydełka źle wyregulowane były... oby następnym razem wszystko grało i działo jak trzeba. jakoś chyba przegapiłem zmierzch... z zaskoczenia mnie wziął :) 22,36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: to nie fair IP: *.petrus.com.pl 11.04.05, 22:54 :) > jakoś chyba przegapiłem zmierzch... z zaskoczenia mnie wziął :) to Ci opowiem jak dziś wyglądał. Najpierw odbywał się teatr schodzenia i wznoszenia. Słońce schodziło coraz niżej nad horyzont, a smuga zostawiana przez odrzutowiec wznosiła ponad słońcem wysoko. Czy to oznacza, że można się wznieść ponad słońce;)? Później rozlały się po niebie postrzępione i pokolorowane chmurki. A potem, w tym miejscu pojawił się cienki rogalik bladego księżyca. Tak wygląd dziś zmierzch. 22:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: to nie fair IP: *.torun.mm.pl 12.04.05, 00:36 Piękny to musiał być zmierzch... Twój opis równie wspaniały i oddziałujący na wyobraźnię :) dziękuję bardzo Torunianko a w przyszłości postaram się bardziej uważać :P pozdrowienia po zmierzchu 0,36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zmierzch cieplejszy IP: *.petrus.com.pl 12.04.05, 22:40 Dzisiaj ja zmierzchu nie zauważyłam;) Teraz widać już księżyc, nadal cienki rogalik, ale za woalką. Zmierzch dziś dość ciepły, więc w wystawionych już kawiarnianych ogródkach całkiem gwarno. Trafiłeś 200 post, kolabor:) 22:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor w ogóle cieplutko IP: *.torun.mm.pl 12.04.05, 22:50 znowu to samo... przepraszam, no nie wiem co się dzieje. Jakiś rozkojarzony jestem :) hmmm...ogródki tętnią życiem ? to miło :) i dobrze, że w ogóle są, nie tak jak w Łodzi, gdzie się ataków terrorystycznych boją :P godzinę mamy 22,50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka pozowanie IP: *.petrus.com.pl 13.04.05, 18:52 czerwona tarcza słońca ustawiła się pośrodku korony rozłożystego drzewa i czeka na zdjęcie. 18:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor tym razem czujny... IP: *.torun.mm.pl 13.04.05, 19:51 Dzisiaj zmierzchowi nie przepuszczę. Co czas jakiś spoglądam jak tam nasz ulubieniec się miewa. Niestety, chmur ci u nas dzisiaj dostatek i pan zmierzch ma ograniczone możliwości... 19,51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: tym razem czujny... IP: *.petrus.com.pl 13.04.05, 20:41 no teraz to już ćmok kompletny. Przez okno nic nie widać, poza światłami z okien i latarń ulicznych. Ale wyszłam na balkon zebrać wietrzącą się pościel i spojrzałam w niebo;) Rogalik księżyca nabrał kolorów i króluje na bezgwiezdnym , granatowym niebie. Kolejny dzień minął. 20:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: tym razem czujny... IP: *.torun.mm.pl 13.04.05, 22:08 Tak sobie patrzę i rogalika nie widzę... albo mi zrobił na złość i zniknął, albo chmury podwoiły straże, albo po prostu muszę w inne okno spojrzeć :P "Przez okno nic nie widać, poza światłami z > okien i latarń ulicznych" - ale ile tego jest ! :P 22,08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: tym razem czujny... IP: *.petrus.com.pl 13.04.05, 23:32 rogalik widoczny jest z zachodniego okna;) Uprzedzam juz teraz, że niedługo będą meteory na niebie. Największe natężenie w dniach 21/22 i następny. Nie przegap, bo to "spadające gwiazdy", które jak się zauważy i wypowie życzenie to... może się spełnić;) 23:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: tym razem czujny... IP: *.torun.mm.pl 13.04.05, 23:45 "rogalik widoczny jest z zachodniego okna;)" -hmmm, to zdaje się będę zmuszony przebić się przez ścianę i jeszcze kilkanaście innych mieszkań po drodze :P w sumie normalnie widać księżyc z mojego okna. Mówię, to jakiś psikus z jego strony ;) "Największe natężenie w dniach 21/22 i następny" -a nie da się tego przesunąć ? mi pasuje tak miesiąc później :) 23,45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Uwaga, kolabor IP: *.petrus.com.pl 14.04.05, 19:09 Zmierzch się skrada. A rozgrzane do czerwności słońce za chwilę wpadnie do komina. Nie wiadomo czy komin to wytrzyma. Na razie moje oczy zostały porażone. a w sprawie przesunięcia deszczu meteorytów negocjuj. Może się uda. 19:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: Uwaga, kolabor IP: *.torun.mm.pl 14.04.05, 20:24 :DDDDDDDDD Dzięki za ostrzeżenie :), dzisiaj właśnie śledziłem każdy ruch naszego słoneczka. Było co podziwiać, bo i chmury poszły na rękę i zaszczyciły nas mniejszą liczbą swoich przedstawicieli. A słońce dumnie, pełnią swojego blasku górowało nad miastem, otaczając się jeszcze piękną poświatą. Teraz pora, żeby księżyc się zrehabilitował za wczorajsze niecne zagrywki :P Z tymi negocjacjami to nie wiem czy się uda. Ostatnio mam sporo zaległości co do spraw zmierzchowych. To może zadecydować o porażce :) 20,24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Uwaga, kolabor IP: *.petrus.com.pl 14.04.05, 21:09 no, kolabor - toś go uchwycił jak w kamerze:) Rogalik sprawdziłam - nadziany dziś chyba marmoladą, bo taki bardziej wypełniony już;) a z negocjacjami to nigdy nie wiadomo, dopóki się nie spróbuje:) Tak się dzisiaj postarałeś, że Twoje negocjacje nie powinny zakończyć się porażką. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor widzę rogalik ! widzę rogalik ! IP: *.torun.mm.pl 14.04.05, 22:28 jest ! góruje sobie na niebie ! ale żeby go zobaczyć, bez znęcania się nad swoimi placami trzeba będzie jeszcze trochę poczekać :) "Rogalik sprawdziłam - nadziany dziś chyba marmoladą, bo taki bardziej > wypełniony już;)" -a wygląda jakoś tak mało ambitnie, to ciekawe jak wyglądał wczoraj ? :P Dziękuję za przychylne zdanie w sprawie negocjacji. Jednak wywalczyć cały miesiąc będzie trudno :) 22,28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: widzę rogalik ! widzę rogalik ! IP: *.petrus.com.pl 14.04.05, 23:34 no widzisz, kolabor, że chcieć to móc;) Chciałeś zobaczyć rogalik i zobaczyłeś. > -a wygląda jakoś tak mało ambitnie, to ciekawe jak wyglądał wczoraj ? :P a wczoraj to był taki cienki bolek;) Dzisiaj za to króluje otoczony gwiazdeczkami;) Wczoraj ich nie było. Chcesz zniknąć na cały miesiąc;)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: widzę rogalik ! widzę rogalik ! IP: *.torun.mm.pl 14.04.05, 23:55 A teraz jak pięknie widać rogalik to po prostu poezja :) tylko z tymi gwiazdeczkami gorzej. Jakieś lepszej jakości niebo Masz Torunianko ;) "Chcesz zniknąć na cały miesiąc;)?" znikać od razu to może nie. Zmierzch by się obraził :). Jednak wysypiać się trzeba będzie ładnie w najbliższym czasie. Nie to co teraz. I nie będę mógł nieba po nocach oglądać... no chyba, że przez sen :) pozdrawiam 23,55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: widzę rogalik ! widzę rogalik ! IP: *.torun.mm.pl 15.04.05, 01:04 jako, że dzisiaj potraktowałem zmierzch bardzo poważnie, obserwację prowadzę cały czas :) rogalik(ale mi się spodobało to określenie:)) wygląda jeszcze lepiej niż ostatnio. Lekko żółtawa jakby barwa w formie "rogalika" :) świetnie wygląda na ciemnej płaszczyźnie nieba. Co prawda poniżej jakoś tak jaśniej i trochę bloków, ale kto tam karze patrzeć w dół :P. Korzystając z możliwości podziwiania księżyca jeszcze raz rzucę okiem na niego i pozostanie mi czekać do jutrzejszego zmierzchu :) dobranoc 1,04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balum Re: Uwaga, kolabor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 20:29 Torunianko życzę ci rozkosznych snów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka miło Cię widzieć:) IP: *.petrus.com.pl 14.04.05, 21:10 dziękuję, balum:) Jeszcze trochę poczekam ze spełnieniem Twoich życzeń;) Tobie też kolorowych snów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka rzutem na taśmę IP: *.petrus.com.pl 15.04.05, 19:16 słońce przebija się przez chmury, aby pokazać, że już czas na zmierzch i za chwilę zajdzie za horyzontem. Burza przeszła bokiem, roniąc zaledwie kilka kropel deszczu po drodze. 19:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: rzutem na taśmę IP: *.torun.mm.pl 16.04.05, 03:05 no było ich trochę więcej niż kilka :P a ze zmierzchem znowu mam zaległości... za to przed chwilą "rogalik" :) wyglądał całkiem całkiem, jednak czym prędziej schował się za otoczką chmur, nie pozwalając podziwiać swoich uroków... dobranoc 3,05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: rzutem na taśmę IP: *.petrus.com.pl 16.04.05, 19:20 ach, dopiero rogalik zobaczyłeś;) A tych więcej niż kilka kropel, to było już w następnym rozdaniu, którego nie relacjonowałam;) 19:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka wciąż kula czerwona IP: *.petrus.com.pl 16.04.05, 19:22 zwolna, majestatycznie spada w nicość. Towarzyszą jej trele ptaków, kwitnąca wiśnia i monotonny odgłos motolotni. 19:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: wciąż kula czerwona IP: *.torun.mm.pl 16.04.05, 20:02 kula była pięknie czerwona ? znowu coś przegapiłem... małym usprawiedliwieniem niech będzie fakt, że widziałem chociaż poświatę po zachodzącym słoneczku... pora na rogalik ;) 20,02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka już po kuli i po rogaliku;) IP: *.petrus.com.pl 16.04.05, 23:43 kula była. radzę oglądać jutro o właściwej porze. Tak od 19 juz powinieneś czatować. A rogalik też już nieaktualny. Zastąpiony został przez połówkę bułeczki obsypanej srebrzystą mąką. Też nieźle się prezentuje. Pozdr 23:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: już po kuli i po rogaliku;) IP: *.torun.mm.pl 17.04.05, 00:20 Tak właśnie widzę, że rogalik nam zbułczał. Choć przyznaję, że w obecnym kształcie jest niczego sobie :) jutro może być różnie z obserwacjami zmierzchowymi... wszak masa sportowych emocji nas czeka :) aczkolwiek postaram się czasem zerknąć na niebo pozdrawiam i dobranoc 0,20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka czerwona tarcza IP: *.petrus.com.pl 17.04.05, 19:18 Nic nie trwa wiecznie: tak samo w tym samym miejscu. Słońce też się zmienia, ale po nocnym odpoczynku wraca. Znowu w formie okrągłej czerwonej tarczy, choć dziś wciąż z promieniami. Trudno jednak obserwować zmiany na słońcu, bo można wzrok stracić. Ostatnimi promieniami ogarnia fiołkowe zagony w ogródkach i tych co na sportowych imprezach się emocjonują tak bardzo, że tego nie dostrzegają 19:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: czerwona tarcza IP: *.torun.mm.pl 17.04.05, 19:29 "tych co na sportowych imprezach się emocjonują > tak bardzo, że tego nie dostrzegają" :))))) właśnie jak zobaczyłem hasło "czerwona tarcza" od razu skoczyłem do okna. Kapitalny widok, tylko, ze zanim się zabrałem do odpisywania, musiałem dwie minuty poczekać, aż wzrok zacznie normalnie działać :P jeszcze będę próbował ;) Anioły poleciały jak należy pozdrawiam 19,29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: czerwona tarcza IP: *.torun.mm.pl 17.04.05, 20:09 Śledziłem zmierzch bardzo dokładnie. Rzeczywiście było warto, tak jak Torunianko Mówiłaś. Nawet nie mam słów, jak to opisać. To może najprościej: ładne było to pomarańczowe słoneczko :P teraz chwila przerwy i czas na rogalik tudzież bułkę i może wreszcie te gwiazdy zobaczę ;) 20,09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka :)) IP: *.petrus.com.pl 17.04.05, 20:15 Anioły dobrze komponują się ze słońcem:) A w samo słońce nie patrz, bo to niebezpieczne, nawet podczas zaćmienia. Słońce to potęga! Teraz już bezpiecznie. Jakieś resztki zórz na horyzoncie. Kwitną śliwy, magnolie, a kasztany.... nie widziałam ŻADNEGO, choć matura jutro się zaczyna. 20:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: :)) IP: *.torun.mm.pl 17.04.05, 20:46 A te zorze również niczego sobie :) matura, matura... jutro, czy pojutrze, tak czy siak się zaczyna... hmm... a jak kasztanów brak to porażka na starcie ? :P (przepraszam, wstyd, ale nie znam "bajki") " Anioły dobrze komponują się ze słońcem:)" - :))), nad wyraz dobrze, oby częściej takie połączenie występowało :) pozdr 20,46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor zaległości IP: *.torun.mm.pl 19.04.05, 19:19 Jeżeli chodzi o zaległości to : wczoraj piękny był zmierzch. Szczególnie ładny był widok, gdy kulka się schowała, a na niebie została czerwona poświata, ograniczona chmurami od góry, ale w taki sposób, jak by ktoś to równiutko linijeczką odmierzył :) Aktualności: jeszcze chwilka do zmierzchu. Wiem, bo ponownie ucierpiały moje oczy ;) ale przebiegał będzie raczej bez zakłóceń :) a tu maturki się rozkręcają na dobre... pozdr 19,19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor ładne było IP: *.torun.mm.pl 19.04.05, 20:48 Zmierzch dzisiaj wyglądał tak, jakby potknął się człowiek niosący farby... ale wyglądało to kapitalnie :) pojedyńcze chmurki, które przybierały kolory w zależności od tego, gdzie była kulka, piękna poświata kontrastująca z błękitem nieba... pojedyńczy samolot przecinający torem swojego lotu czerwonawą zorzę... no ładne, ładne ;) ale słoneczko zachodzi coraz później i coraz bardziej je "znosi". Schowało się za bloczkiem pod koniec swojej dzisiejszej wędrówki... 20,48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zmierzch dzisiejszy IP: *.petrus.com.pl 19.04.05, 21:00 dzięki kolabor za uzupełnienia i ładne opisy tych zmierzchów, których nie widziałam dokładnie:) Dzisiaj zmierzchało przez cały właściwie dzień; pochmurno, zimno, nieciekawie. Ale po ukazaniu się białego dymu przebiło się nagle słońce tak w Toruniu jak i w Rzymie. Habemus Papam - kardynał Ratzinger - Benedykt XVI. Mimo ciągłego poczucia ogromnej straty po "naszym" Papieżu, kościół musi mieć przewodnika. I dobrze chyba się stało, że ten właśnie kardynał został papieżem. Dobrze współpracujący z Janem Pawłem II, zatroskany o stan kościoła. Pewnie nikt nie byłby w stanie kontynuować dzieła Jana Pawła II w taki sam sposób. Czy teraz będzie to praca benedyktyńska? 21:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zmierzcha a jeszcze jasno IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 19:38 jeszcze przed chwilą słońce oślepiało swym blaskiem i nagle w ciągu krótkiej chwili schowało się za kominem i drzewami. Przebija się tylko częściowo stamtąd jego gorejąca tarcza, a wokół rozwodniony sok pomarańczowy się rozlał 19:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka kolabor, a Ty gdzie się podziewasz??? IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:00 popracuj trochę, bo będzie 100tysięcznik dzisiaj;) 21:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: kolabor, a Ty gdzie się podziewasz??? IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:19 już tylko dwudziestukilku postów brak do tych stu tysięcy;) 21:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: kolabor, a Ty gdzie się podziewasz??? IP: *.torun.mm.pl 20.04.05, 21:23 jestem, jestem :DDD dzisiaj trochę zagubiony, ale "urywki" zmierzchu widziałem... niestety, teraz już słońce na dobre zaczęło się chować za blokiem w końcowej fazie "lotu"... zostaje mi podziwiać poświatę :) pozdr 21,23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor dokładam cegiełkę :P IP: *.torun.mm.pl 20.04.05, 21:28 a co mi tam ! wpiszę się raz jeszcze to swoją cegiełkę kolejną dodam do "setki" :P 21,28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: dokładam cegiełkę :P IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:31 kolabor, wiedziałam, że można na Ciebie liczyć. To kolejna cegła;) 21:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: kolabor, a Ty gdzie się podziewasz??? IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:33 poświata tez juz zniknęła;) Ciemno dookoła, tylko ekran jaśnieje. Pracujemy dziś na ilość;) 21:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: kolabor, a Ty gdzie się podziewasz??? IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:34 kolabor jeszcze dwie cegły podrzucamy i mamy ! 21:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Torunianko, może po jeszcze jednym poście ? :P IP: *.torun.mm.pl 20.04.05, 21:34 ja jestem "za" :P 21,34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Torunianko, może po jeszcze jednym poście ? : IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:36 to się udało, ale oczywiście juz inni się przyznają do tych cegiełek;) pozdrowienia i podziękowania za kolaborację:))) 21:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Torunianko, może po jeszcze jednym poście ? : IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:38 to teraz szampan! 21:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: Torunianko, może po jeszcze jednym poście ? : IP: *.torun.mm.pl 20.04.05, 21:39 :)))) również dziękuję za wspaniałe dyskusje :) jednak uważam, że to dopiero początek... prawdziwym powodem do dumy byłby stutysięczny post w tym tylko wątku :PP pozdrawiam 21,39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Torunianko, może po jeszcze jednym poście ? : IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:41 :)))) w wątku nie damy rady, kolabor, choćby ze względów technicznych. Można tylko do 2500 tysięcy;) To na dziś wystarczy. Może jeszcze tylko sprawdzimy czy rogalik jest widoczny. A puszczałeś światełko wczoraj? 21:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka niebo po zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:56 gwiazdy mrugają, a rogalika nie ma! Ale szukajcie, a znajdziecie. Tym razem z południowej strony jest już wypasiony bardzo srebrzysty taki. Po prostu bawi się z nami w chowanego. 21:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: Torunianko, może po jeszcze jednym poście ? : IP: *.torun.mm.pl 20.04.05, 22:06 tylko 2500 ? hmm...to lada dzień trzeba będzie nowy wątek zakładać :P u mnie rogalika niestety nie ma... a światełka nie puszczałem. W ogóle teraz na dniach nie wiem co się na świecie dzieje... tylko ze zmierzchem jestem na bieżąco :) 22,06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor jak kamień w wodę... IP: *.torun.mm.pl 21.04.05, 01:00 Nie ma, no nie ma. Jakiś wałek znowu z tym rogalem. Eeehhh... jedną noc jest, trzy kolejne nie. I jak tu człowiek ma spokojnie iść spać ? ;) aczkolwiek spróbuję... :) dobranoc 1,00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: jak kamień w wodę... IP: *.petrus.com.pl 21.04.05, 20:05 kolabor, a miałeś się wysypiać;) a tu o pierwszej w nocy polowania na rogale urządzasz! Pewnie nie z tej strony szukałeś. On wczoraj był od południowej no i zmężniał dość mocno!!! Tak się z nami w chowanego bawi. A dziś wciąż przecudnej urody zorze:) 20:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: jak kamień w wodę... IP: *.torun.mm.pl 21.04.05, 20:33 "kolabor, a miałeś się wysypiać;) a tu o pierwszej w nocy polowania na rogale urządzasz!" :))))))))) racja Torunianko, racja :) to dzisiaj zniknę nad zwyczaj szybko... A ten rogalix taki trochę bezczelny, że się tam na południu chowa. Wieczorkiem to ja mam tylko północ do dyspozycji:) Rogal ! na swoje miejsce ! 20,33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lyla1 Świt... IP: 158.75.197.* 21.04.05, 08:55 jestem w pracy . Ziewami ziewają wszyscy wkoło. Za wcześnie żeby wstawać . Zawcześnie żeby pracować. Normalni ludzie śpią o tej porze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Świt... IP: *.petrus.com.pl 21.04.05, 19:41 ziewanie w pracy o świcie? hmmm, pewnie jesteś tzw. typem sowy i może lepiej byłoby zaczynać pracę o zmierzchu? 19:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zmierzch w Toruniu, fajerwerki w Bydzi IP: *.petrus.com.pl 21.04.05, 19:42 zachodzące słońce pięknie podświetla cięzkie chmury, które w Bydgoszczy rozproszono fajerwerkami wybuchającymi z okazji powołania przez Sejm UKW. 19:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: zmierzch w Toruniu, fajerwerki w Bydzi IP: *.torun.mm.pl 21.04.05, 20:02 ale tu cicho... i jakoś spokojnie... to nie to co wczoraj :P zmierzch oceniam hmmm... na 5+ :) 20,02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: zmierzch w Toruniu, fajerwerki w Bydzi IP: *.petrus.com.pl 21.04.05, 20:50 no tak, dzisiaj cicho tu, a głośno w Bydzi, która dostała w prezencie uniwerek i fajerwerki strzela pod niebo;) A wczoraj to myśmy ostro walczyli o tego stutysięcznika, a admin ciął i ciął. I moje posty też wyciął! To paranoja jakaś! Dobrze, że choć tu nie zagląda;) pozdrowienia 20:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: zmierzch w Toruniu, fajerwerki w Bydzi IP: *.torun.mm.pl 21.04.05, 21:40 Wycinać posty Torunianki ? no to już lekka przesada... chyba, że hurtem leciał i co się nawinęło, to szło "pod nożyce" ale fakt, walka była wczoraj zażarta. Jest gdzieś jakiś ranking kto wygrał ? :P i ile setnych straciłem ? :P 21,40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor rogal myśli, że jest cwaniak IP: *.torun.mm.pl 21.04.05, 22:06 Tak sobie rogalix myśli... no to ja go pokonam jego własną bronią i też się schowam. Pójdę spać i tyle mnie będzie widział :) Dobranoc Torunianko a Ty rogalu myśl co dalej :P pozdrowienia 22,06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: rogal myśli, że jest cwaniak IP: *.petrus.com.pl 21.04.05, 22:35 wiesz on tak się chowa (znowu jest na południowej stronie;) bo się przepoczwarza w pełnotarczowego i jeszcze ma trochę wyszerbioną tarczę, czego pewnie się nieco wstydzi. Pozdrowiłam go od Ciebie, bo decyzja Twoja jak najbardziej słuszna. Kolorowych snów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: rogal myśli, że jest cwaniak IP: *.torun.mm.pl 22.04.05, 20:00 Dziękuję Torunianko, że pozdrowiłaś od mnie rogala. Bo mimo mojej wczorajszej fochy dalej interesuję się jego losami :) a nie Wiesz może czy rogal nie rozważa przejścia na stronę północną ? 20,00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: zmierzch w Toruniu, fajerwerki w Bydzi IP: *.petrus.com.pl 21.04.05, 22:33 > ale fakt, walka była wczoraj zażarta. Jest gdzieś jakiś ranking kto > wygrał ? :P pilnie śledziłam wyniki pojawiające się na tablicy;) i bez whania mogę powiedzieć, że ty MY wygraliśmy kolabor:))) Jeszcze był taki TŚB (i coś tam), który chciał mieć 0.5 zwycięstwa, więc uznałam jego racje, bo też faktycznie walczył równo z nami. Ale nikt poza tym. Spokojnie możemy przyznawać się wszem i wobec do zwycięstwa. Nawet notowałam to w innych wątkach, aby nie było wątpliwości;) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka słońce dziś nie zajdzie;) IP: *.petrus.com.pl 22.04.05, 19:31 bo po prostu zdezerterowało i go nie ma. Na niebie tylko ciemne chmury wiszą. a na forum w Bydzi ciekawostka... Stan Tymiński się ogłasza!!! W mieście uniwersyteckim??? 19:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: słońce dziś nie zajdzie;) IP: *.torun.mm.pl 22.04.05, 20:05 schowała się kulka... choć teraz widać przy samej linii horyzontu taką niewielką, acz całkiem przyjazną dla oka poświatę w kolorze czerwonawym :) tylko, że znowu ten blok... wyburzyć trzeba, bo moje zmierzchowe relacje są coraz mniej dokładne ;) pozdrawiam 20,05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka blady pyzaty IP: *.petrus.com.pl 22.04.05, 21:42 hej, kolabor:) zostaw blok w spokoju, za dużo kurzu się zrobi jak będziecie burzyć;) Popatrz w górę. Tarcza pełna! Miejsce też ciut inne. Bardziej na południowy wschód się przesunął. A z góry mruga do niego gwiazdka;) 21:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor nie dla mnie takie frykasy... IP: *.torun.mm.pl 22.04.05, 22:55 no ja już chyba tego rogala nie ujrzę na oczy... i jeszcze bardziej na południe zwiewa. Eehhh... no nie pozostaje mi nic innego jak powtórzyć manewr z dnia wczorajszego i zdezerterować :) Torunianko, wierzę że uda Ci się w pojedynkę zapewnić ład i porządek na niebie, bo to co się teraz wyprawia to przechodzi wszelkie pojęcie :P ja póki co muszę trochę wyhamować z obserwacjami pozdrawiam 22,55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: nie dla mnie takie frykasy... IP: *.petrus.com.pl 22.04.05, 23:13 no to dobrej nocy, kolabor:) Niech Ci się przyśnią spadające gwiazdy:) 23:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: zmierzch w Toruniu, fajerwerki w Bydzi IP: *.torun.mm.pl 22.04.05, 20:01 No to ZDROWIE w takim razie ! ;) jak będzie następny jakiś jubileusz to również zdominujemy rozgrywki. W końcu w zmierzchu siła ! :) 20,01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor cóz za dzień ! :) IP: *.torun.mm.pl 23.04.05, 18:55 -koniec ustnych -Anioły zdecydowanie wyżej latają od Jaskółek -ładny, słoneczny dzień (choć chłodnawy) -zmierzch zapowiada się co najmniej ciekawie super, po prostu super :) 18,55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: cóz za dzień ! :) IP: *.torun.mm.pl 23.04.05, 22:05 Zmierzch był taki, na jaki się zapowiadał :) tylko widoczność nie ta... nie muszę chyba mówić, co utrudniało obserwację :P kończy się piękny dzień, ciekawe czy na zakończenie przybędzie rogal ? zaproszenie dostał ;) pozdrawiam i dobranoc 22,05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: cóz za dzień ! :) IP: *.petrus.com.pl 24.04.05, 00:30 tak, juz po dniu. Minął tak szybko, że anim się obejrzała;) A na rogala nie ma co czekać. Teraz pełna tarcza, królująca na granatowym niebie upstrzonym gwiazdkami:) I cały ten teatr widać od południowej strony. 00:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: cóz za dzień ! :) IP: *.petrus.com.pl 24.04.05, 00:28 cóż to BYŁ za dzień;) > -koniec ustnych > -Anioły zdecydowanie wyżej latają od Jaskółek > -ładny, słoneczny dzień (choć chłodnawy) > -zmierzch zapowiada się co najmniej ciekawie > > super, po prostu super :) kolabor! same sukcesy:) zgadza się, był niezły. A zmierzchu nie zauważyłam. 00:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka stępiona spostrzegawczość IP: *.petrus.com.pl 24.04.05, 21:34 znowu brak czujności przy zmierzchu. Przebiegł, ani się obejrzałam. Zdołałam tylko spostrzeć podwójny ślad odrzutowca przecinającego niebo o zmierzchu. (chyba w oczach mi się nie dwoiło;) 21:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: stępiona spostrzegawczość IP: *.torun.mm.pl 24.04.05, 22:11 aaajjj... szkoda Torunianko, bo było co podziwiać... kapitalna zorza na niebie gościła przez dość długi okres czasu. A ten odrzutowiec to nie umknął i moim, jakże czujnym dzisiaj:P, oczom... Anioły fruwają aż miło ! byle myszka miki nie mogła im przeszkodzić w osiąganiu wysokich lotów :) pozdrawiam 22,11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka strata niepowetowana:( IP: *.petrus.com.pl 24.04.05, 22:54 no cóż, żałuję że nie udało mi się przydybać zmierzchu dzisiaj:( zrekompensuję to sobie obserwacją srebrzystej tarczy. I tu drobna niespodzianka. Tarcza i owszem w całej okazałości, ale.... spuściła się nieco niżej i schowała za brzozą. Czyżby uciekał przed mrugającą do niego gwiazdką;) ??? A wysokie loty aniołów niech staną się normą;) Pozdrowienia 22:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balum Re: strata niepowetowana:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 23:00 Piękna dzisiaj tarcza księżyca (żółć przechodząca delikatnie w pomarańcz) a sama tarcza jakaś wielka ponadnaturalnie. Torunianko życzę rozkosznych snów, pzedtem jednak obejrzyj dzień świra na tvp 1. Niby śmieszny a straszny film. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: strata niepowetowana:( IP: *.petrus.com.pl 24.04.05, 23:08 witaj, balum:) właśnie oglądam, więc kończę z internatem;) ale jeszcze raz sprawdziłam księżyc - u nas srebrny. Może pokazuje nam drugą twarz;) pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: strata niepowetowana:( IP: *.torun.mm.pl 25.04.05, 00:30 "dzień świra"... również się skusiłem i jestem pod wrażeniem tego filmu... profilaktycznie sprawdziłem. Rogala ni widu, ni słychu... dobranoc 0,30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka filmy po zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 25.04.05, 19:42 dzień świra... tak piękna rzeczywistość. oglądałam to już kolejny raz. a po tym był jeszcze inny, amerykański film w podobnym stylu. Pewna pociecha dla nas, że to nie tylko polska rzeczywistość. ale już znaki na niebie wskazują na przygotowania do zmierzchu. Na razie słońce tak oślepia, że wolę nie patrzeć;) 19:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka odrzutowcem w zmierzch IP: *.petrus.com.pl 25.04.05, 19:51 przeszywa przestrzeń nieba w przeciwnym do słońca kierunku, zagłębia się w zmierzch, znacząć miejsce przejścia białą smugą 19:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka jak sweterek w paski IP: *.petrus.com.pl 25.04.05, 20:16 tak teraz wygląda niebo nad Toruniem o zmierzchu (od różu do fioletu przetykanego zszarzałym błękitem) 20:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: jak sweterek w paski IP: *.torun.mm.pl 25.04.05, 21:39 piękna zorza poprzecinana smugami chmur, które bawiły się w kameleona i przyjmowały barwy w zależności od otoczenia... ładne było, ale się skończyło :) sam nie wiem czy wspominać o rogalu... i tak go nie będzie ;) 21,39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: jak sweterek w paski IP: *.petrus.com.pl 25.04.05, 21:50 > ładne było, ale się skończyło :) jutro zmierzch namaluje nam inny obraz. Takie patrzenie w to samo na okrągło byłoby zbyt nużące i po jakimś czasie nie dostrzegalibyśmy już urody tego zjawiska;) > sam nie wiem czy wspominać o rogalu... i tak go nie będzie ;) is it your favourite meal? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: jak sweterek w paski IP: *.torun.mm.pl 25.04.05, 22:32 :DDD no taki rogaliczek byłby niczego sobie wieczorkiem... ale bez szans... ;) zmiana obrazu zmierzchowego się szukuje ? a można sobie kolorki zamawiać ? i za ile tak od metra kwadratowego ? pozdrawiam 22,32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zmiana obrazu IP: *.petrus.com.pl 25.04.05, 22:50 > no taki rogaliczek byłby niczego sobie wieczorkiem... ale bez szans... ;) no tak, coś ciemno za oknem się zrobiło a księżyca nie ma ani od południa, ani od zachodu. Chyba ci dwaj go znowu ukradli. Notowania im idą w górę to biorą wszystko;) > zmiana obrazu zmierzchowego się szukuje ? a można sobie kolorki zamawiać ? > i za ile tak od metra kwadratowego ? kolabor.... "za ile od m2"?? toż to sztuka, a nie malowanie ścian:((( 22:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: zmiana obrazu IP: *.torun.mm.pl 25.04.05, 23:22 "toż to sztuka, a nie malowanie ścian:(((" -racja, bzdurę chlapnąłem chociaż jakby każdy tak swoją cząstkę zostawił, to taka abstrakcja na niebie, to też byłoby coś... a może i nie... 23,22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: zmiana obrazu IP: *.petrus.com.pl 25.04.05, 23:37 wiesz kolabor, lepiej nie bierzmy się za malowanie nieba;) chyba Ten, który rządzi wszystkimi żywiołami jest niedościgniony. my za to możemy tu na ziemi malować jasnymi barwami nasz dzień powszedni:) a księżyc widzisz u siebie??? 22:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: zmiana obrazu IP: *.torun.mm.pl 25.04.05, 23:54 "wiesz kolabor, lepiej nie bierzmy się za malowanie nieba;)" - to jest słuszna koncepcja ;) a księżyca, po staremu, ni widu ni słychu... chyba straciłem nadzieję... :) 23,54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka wychodzi z ukrycia... IP: *.petrus.com.pl 25.04.05, 23:52 dziś zaczął swą wędrówkę na wschodzie i dopiero teraz wychodzi zza brzozy, powoli przeświecając przez maleńkie jeszcze listeczki 23:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: wychodzi z ukrycia... IP: *.torun.mm.pl 25.04.05, 23:58 muszę się nie zgodzić... ani księżyca, ani tym bardziej brzozy nie widzę :P ale dziękuję za pocieszenie. Czyli on jednak istnieje ! ;) 23,58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: wychodzi z ukrycia... IP: *.petrus.com.pl 26.04.05, 00:05 kolabor, a Ty miałeś o tej porze już o księżycu tylko śnić;) ja też już schodzę z forum, dobranoc:) oo:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor dobranoc IP: *.torun.mm.pl 26.04.05, 00:23 korzystam z luźniejszych dni... choć również opuszczę zaraz pokład ;) dobrej nocy Torunianko :) pozdrawiam 0,23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor uszy na komunię :PPP IP: *.torun.mm.pl 26.04.05, 21:55 właśnie przeczytałem, że w tym roku hitem na rynku prezentów pierwszokomunijnych są zabiegi plastyczne odstających uszu... toć w sumie... :P a zmierzch przegapiłem... tylko urywki widziałem. Jednak nie widziałem jakiś specjalnych zmian, a miały nastąpić ;) 21,55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: uszy na komunię :PPP IP: *.petrus.com.pl 26.04.05, 22:21 z uszami to szok! Toć to chyba jeszcze gorsze od pieniędzy;) A szkoda, że nie możesz zdać relacji ze zmierzchu bo ja też nie widziałam. Nie tyle przegapiłam, co nie dane mi było. A księżyca jeszcze nie widzę, pewnie wschodzi na wschodzie;) 22:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor a czekałem.... IP: *.torun.mm.pl 27.04.05, 01:05 księżyca oczywiście nie ma... zniechęcony udam się na spoczynek :) dobranoc 1,05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simply mickey torunianka jest sexy IP: *.unige.it / *.csita.unige.it 27.04.05, 16:52 nawet nie wiesz dziewczyno jaki to jest cenny watek i ten proustowski poczatek, niezle.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zapraszam do pisania:) IP: *.petrus.com.pl 27.04.05, 17:57 dziękuję za docenienie wątku. Będzie cenniejszy jak będziesz się tu wpisywać:) Pozdrawiam i zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka szaro buro i ponuro IP: *.petrus.com.pl 27.04.05, 17:58 słonce schowało się gdzieś; czyżbym znowu przegapiła chwilę przejścia przez widnokrąg? w TV o agentach z otoczenia Jana Pawła II. Po doprowadzeniu do płaczu Moniki Olejnik, wstrząśnietej skierowaniem podejrzeń na ks. Malińskiego i zmuszeniem go do tłumaczenia się, kolejna rewelacja - Ojciec Hejmo. Zastanawiające jest jak długo SB może bawić się nami. Jak długo będzie wyzwalało z nas emocje psów gończych. A te naprawdę ważne teczki to przecież dawno z dymem poszły. Co zostało? To co zostać miało. 17:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: szaro buro i ponuro IP: *.torun.mm.pl 27.04.05, 21:00 to człowiek specjalnie w plener się wybiera podziwiać zmierzch, a tu te chmury :P kulka chowa się niczym rogal... ja się tak nie bawię :) pozdrawiam 21,00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: szaro buro i ponuro IP: *.petrus.com.pl 27.04.05, 22:02 > to człowiek specjalnie w plener się wybiera podziwiać zmierzch, a tu te > chmury :P no widzisz kolabor, każdy chce być podziwiany, chmury też:) a czemu nie podziwiałeś chmur? One też są piękne i pożyteczne - sprawiają, że zieloność się roztacza dookoła:) pozdrawiam 22:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: szaro buro i ponuro IP: *.torun.mm.pl 27.04.05, 22:10 "a czemu nie podziwiałeś chmur? One też są piękne i pożyteczne - sprawiają, że zieloność się roztacza dookoła:)" - ja tam musiałem przed nimi uciekać ;) dobrze, że tylko lekko popłakiwały... :) Torunianko, to już 300-tny post się szykuje... ja myślę, że to Ty Powinnaś poprowadzić ten wątek w kolejną setkę :) pozdr 22,09 Odpowiedz Link Zgłoś
dovbendov powiedzcie mi 28.04.05, 09:44 wolnosc kojarzy mi sie z morzem(np.gdynia,genua) lub jeziorami(np.ostroda) lub pustynia, z jakim obrazem w toruniu, w ktorym mieszkalem 5lat, polaczyc wolnosc..zastanawiam sie, bo raczej nie z rzeka, jak myslicie..moze z tym fragmentem skarpy, gdzie teraz buduja niestety droge, kiedy zachodzilo slonce.. 9.43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik gratuluje IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 28.04.05, 10:28 gratuluje juz 300 postu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: gratuluje IP: *.petrus.com.pl 28.04.05, 17:27 bardzo dziękuję w imieniu stałych postów wysyłaczy, czyli swoim i kolabora;) zapraszamy do czytania, ale przede wszystkim do pisania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: powiedzcie mi IP: *.petrus.com.pl 28.04.05, 17:37 wolność kojarzy mi się ze stanem umysłu głównie, więc trudno będzie mi odpowiedzieć na Twoje pytanie. Można być wolnym wszędzie, gdzie się chce, nawet siedząc w małym pokoju, a można czuć się zniewolonym i bez szans na pustyni, w lesie, czy na morzu. Wszystko zależy od okoliczności. a słońce dziś nie zachodzi, bo nawet nie wzeszło. 17:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dead&lovely Re: powiedzcie mi IP: *.olsztyn.mm.pl 28.04.05, 20:53 i co z tą wolnością w małym pokoju zrobisz? na prawdę uważasz, że można być wolnym wszędzie? siedziałaś w więzieniu? stan umysłu akurat tam nie wystarczy. poza tym nie zrozumiałaś pytania dovbendov. nie dopytywał się o Twoje rozumienie pojęcia "wolność", tylko z jakim miejscem/obrazem w toruniu wolność Ci się kojarzy. mi na ten przykład z drink-barem na ulicy stromej. i na początek mojego tu pisania dodam, że zmierzch nad rubinkowem to najbrzydszy zmierzch jaki w życiu dane było mi ogladać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka wolność w pokoju i zmierzch nad Rubinkowem IP: *.petrus.com.pl 28.04.05, 21:37 nie na wszystkie Twoje pytania jestem w stanie odpowiedzieć odpowiednio, więc ograniczę się do dwóch punktów: w małym pokoju mogę zrobić z wolnością to samo co w dużym pokoju, czy dużym domu.Robię co chcę, czyli to co uważam za istotne. A zmierzch nad Rubinkowem też może być piękny, szczególnie, kiedy widać już tylko zarysy wieżowców. Piękny zmierzch kiedyś widziałam na Rubinkowie (część zwana Skarpą), kiedy z okna widać było ogniste słońce topiące się w nurtach Wisły, a ptaki chcące je odwieść od tego zamiaru, sprzymierzyły się z wiatrem i oddalały ten moment tak długo jak mogły:) ps. a drink barze można być wolnym do czasu;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: powiedzcie mi IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.INTELINK.pl 28.04.05, 21:11 Gość portalu: torunianka napisał(a): > Można być wolnym wszędzie, gdzie się chce, nawet siedząc w małym pokoju, a > można czuć się zniewolonym i bez szans na pustyni, w lesie, czy na morzu. > Wszystko zależy od okoliczności. Wszystko zależy od tego, czy żyjemy w kłamstwie. ***** "Być wolnym, to móc nie kłamać." /Albert Camus / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik kazika nano traktat o wolności IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 28.04.05, 21:49 jako humanista powiem tak otoz mowiac obiektywnie wolnosci w najczystszym sensie nalezy stwierdzic iz wogole ona nie istnieje np chce teraz wejsc do kina i co nie moge chce latac nie moge . wolnosc w potocznym jezyku to subiektywne odczucie zwiazane z niezaleznoscia, brakiem zobowiazan etc. zatem w tym kotekscie wolnym mozna czuc sie nawet w wiezieniu ale i jako multimiliarder , czy pustynny asceta mozna wolnosci nie doswiadczac gdyz tak rozumiana wolnosc mieszka w naszym umysle i jest wypadkowa naszych blizszych i dalszych doswiadczen. w sensie spolecznym zas wolnosc jest wyraznie ograniczona, jedna z wersji to swoboda dzialania ograniczona prawami fizyki i wolnoscia osob trzecich . granica miedzy moja i czyjas wolnoscia to niewidzialna lecz znana granica wypracowana przez dana spolecznosc, rozna dla kazdego z poziomow inna jest w rodzinie inna w firmie inna na ulicy cdn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka sentencje IP: *.petrus.com.pl 28.04.05, 21:51 Nikt tak nie kłamie, jak człowiek oburzony Fryderyk Nietzsche 21:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: sentencje IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.INTELINK.pl 29.04.05, 07:18 Gość portalu: torunianka napisał(a): > Nikt tak nie kłamie, jak człowiek oburzony > Fryderyk Nietzsche Zapomniałaś dodać, iż Nietzsche stawiał kłamstwo na równi z prawdą : ) Jak to się ma do nauk JPII, do których chętnie odsyłasz swoich adwersarzy na sąsiednim forum? Powołanie się na filozofię Nietzsche to oznaka Twojej przemiany po śmierci JPII, czy zdjęłaś maskę po żałobie? Nie ma to, jak iść z duchem czasu - kłamstwa są bardziej pomysłowe, sprawiają, że świat wydaje się być przyjemniejszy, są mniej kłopotliwe niż prawda i mniej zniechęcające, dają doraźne korzyści. Rozumiem, że już wyszłaś ze świątyni na bulwary, wszak Nietzsche głosił: "Nie należy bywać w świątyniach, jeśli chce się czystym oddychać powietrzem." ***** Logika nie boi się absurdów, a sprzeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: sentencje IP: *.petrus.com.pl 29.04.05, 09:47 nie zapomniałam, tylko wybrałam sentencję, którą chciałam skoro mówimy od wczoraj o wolności. > Rozumiem, że już wyszłaś ze świątyni na bulwary, wszak Nietzsche głosił: a tu nie ma co rozumieć, każde miejsce ma swój czas, każdemu wolno wybierać kiedy pójdzie do świątyni, kiedy na bulwar, a kiedy do drink baru, a kiedy nigdzie nie pójdzie. a teraz wybierając w sposób wolny odchodzę stąd, aby wrócić o zmierzchu 9:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: sentencje IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 29.04.05, 18:15 Gość portalu: torunianka napisał(a): > nie zapomniałam, tylko wybrałam sentencję, którą chciałam skoro mówimy od > wczoraj o wolności. > a tu nie ma co rozumieć, każde miejsce ma swój czas, każdemu wolno wybierać > kiedy pójdzie do świątyni, kiedy na bulwar, a kiedy do drink baru, a kiedy > nigdzie nie pójdzie. > a teraz wybierając w sposób wolny odchodzę stąd, aby wrócić o zmierzchu W tym przypadku nie mówisz o wolności, jedynie podkreślasz, że jesteś specjalistką od pilnowania własnych praw. Sądzę, że zapomniałaś o najważniejszym – w wolności najcenniejsza jest jej świadomość. ***** Logika nie boi się absurdów, a sprzeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: powiedzcie mi IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 28.04.05, 20:42 bulwar, lezysz i wpatrujesz sie w ten domek po drugiej stronie, albo jak kto woli na lotnisku jest fajnie szczegolnie jak sa spadochroniarze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: powiedzcie mi IP: *.petrus.com.pl 28.04.05, 21:43 balkon, siedzę piję kawę i przyglądam się ptakom i kwitnącym drzewkom (jak jest pogoda;) a dzisiaj to już klawiatura i TV 21:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: powiedzcie mi IP: *.torun.mm.pl 29.04.05, 00:41 właśnie, bulwar... niby prosta konstrukcja, a jednak "coś" w nim jest. I rzeczywiście można by w nim upatrywać tego miejsca, w którym 'pachnie' wolnością. Jednak tutaj, moim zdaniem, Torunianka poruszyła ważną sprawę stanu umysłu, bo samo odwiedzenie bulwaru i ewentualne położenie się na nim jeszcze nic nie znaczy. Samemu trzeba poczuć tę wolność. Dovbendov mówił o skarpie... ja bym to trochę poszerzył... o cały lasek za szpitalem. Niestety, niedługo będzie on 'obudowany' drogą, o której mówił Dovbendov, z jednej i "leśnym traktem" z drugiej. Dużo ten teren przez to straci. Zastanawiam się cały czas nad jeszcze jakimiś terenami, które z wolnością są 'za pan brat' i krąży mi po głowie jeszcze teren w okolicach Martówki. Tylko, że on jest jakby jakiś taki bez 'wyrazu'... ---- A na rubinkowie (na skarpie konkretnie) też zmierzch może być ładny :P Wystarczy chcieć dostrzec jego urok. Gdybym miał z góry zakładać, że nie może być ładny, bo otaczają mnie mieszkaniowe 'klocki' to powinienem od razu okna zamurować :) pozdrawiam 0,41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dead&lovely Re: powiedzcie mi IP: *.olsztyn.mm.pl 29.04.05, 08:44 owszem, zmierzch nad rubinkowem może być ładny, ale najczęściej nie jest. i to, że doświadczyłem tam najbrzydszego oczywiście nie znaczy, że tylko takie tam są. co do wolności to w pełni się zgadzam z teorią "stanu umysłu". jednak cóż ona znaczy bez odniesienia do przestrzeni? czołwiek nie ma na tyle abstrakcyjnego umysłu, żeby siedząc całe zycie w klatce mógł przeprowadzać wizualizację wolności. zauważcie, że wolność jednak wiąże się z jakimś działaniem i przestrzenią, chociażby tą ogladaną z okna małego pokoju. .. a z drink-baru należy wiedzieć kiedy wyjść (i przejść do innego lokalu) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: powiedzcie mi IP: *.petrus.com.pl 29.04.05, 09:41 > co do wolności to w pełni się zgadzam z teorią "stanu umysłu". jednak cóż ona > znaczy bez odniesienia do przestrzeni? czołwiek nie ma na tyle abstrakcyjnego > umysłu, żeby siedząc całe zycie w klatce mógł przeprowadzać wizualizację znasz historię Karola Maya? ksiązki, które prawie każdy z nas kiedyś czytał (tak przynajmniej "zeznawano" w wątku w literaturze) Winnetou napisał.... w więzieniu właśnie;) To dopiero była wizualizacja wolności! w oczekiwaniu na piękny zmierzch 9:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dead&lovely Re: powiedzcie mi IP: *.olsztyn.mm.pl 29.04.05, 12:31 ale całego wcześniejszego życia w tym więzieniu nie spędził. wiedział, za czym tęsknić (i nie chodzi mi tu o prerie, bo w ameryce nigdy przecież nie był). pisząc o kowbojach i indianach odnosił się poza tym bardzo do przestrzeni i łączył to ze "stanem umysłu". nie wierzę, że bez odnośników do obrazu można wiedzieć co to wolność...chociaż mogę się oczywiście mylić. kiedy myślisz o wolności na prawdę nie widzisz żadnego miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka miejsce wolności IP: *.petrus.com.pl 29.04.05, 20:37 chwilowo nie kojarzę żadnego konkretnego miejsca, gdyż rzadko myślę o wolności. Po prostu, jak się coś ma, to przestaje się o tym myśleć, tak myślę;) Najintensywniej myśli się o tym czego brak. A miejsce... May opisywał wolność w najczystszej postaci- wolnych indian na prerii - siedząc za kratami zaś opisywani przez Herlinga-Grudzińskiego więźniowie mogli podziwiać zmierzchy słońca na stepach przy rąbaniu lasu, także nie będąc wolnymi. więc trudno przypisać wolność do jakiegoś miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dead&lovely Re: miejsce wolności IP: *.olsztyn.mm.pl 29.04.05, 22:34 a widzisz, jednak preria i stepy. wolność to istniejąca geograficznie przestrzeń ściśnięta w naszych głowach. wychodzę z założenia, że lepiej tę wolność chwytać póki jest. oglądać zmierzchy, obserwować wieczorne upadki i przeżywać poranne zmartwychwstania aby potem wiedzieć czego będzie mi brak, za czym tesknić. nic nie trwa przecież wiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: miejsce wolności IP: *.petrus.com.pl 29.04.05, 23:12 > a widzisz, jednak preria i stepy. wolność to istniejąca geograficznie > przestrzeń ściśnięta w naszych głowach. ależ właśnie dałam Ci dwa przeciwstawne przykłady: 1) projekcja wolności w zamknięciu 2) uwięzienie w przestrzeni a z resztą zgadzam się. Należy cieszyć się każdą chwilą i tymi okruchami życia, które przypadają nam w udziale bo to jest właśnie życie. Ale aby można było docenić to co mamy to musimy umieć to dostrzegać. Ćwiczymy się w dostrzeganiu piękna tego świata obserwując zmierzch. Sprawdzam więc księżyc - znowu się spóźnia, choć gwiazdki na niebie mrugają. ale w TV Freddie Mercury śpiewa I want to be free. No on już jest zupełnie free. www.hotshotdigital.com/WellAlwaysRemember/FreddieMercury.html 23:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: miejsce wolności IP: *.torun.mm.pl 30.04.05, 00:17 Oboje macie rację :) (takie moje skromne zdanie jest). Ważne jest miejsce, przestrzeń, bo rzeczywiście są takie miejsca 'wyjątkowe'. Jednak dopiero w połączeniu ze świadomością przepełnioną wolnością daje to pełny efekt. To już chyba nawet Powiedzieliście :). Jednak teraz mnie zastanawia co jest ważniejsze: miejsce czy stan umysłu ? Ja bym chyba bardziej optował za umysłem, ponieważ można czuć się wolnym nawet w miejscach specjalnie 'wolnościowo nieatrakcych'. Natomiast sama wyjątkowa przestrzeń, ale bez tej świadomości to już nie to samo. --------- "Najintensywniej myśli się o tym czego brak." Niby wiadomo, a jakież refleksje to u mnie wywołało to ho ho :) hmmm pozdrawiam 0,17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dead&lovely Re: miejsce wolności IP: *.olsztyn.mm.pl 30.04.05, 08:45 zgadzam się. stan umysłu ważniejszy. faktycznie można patrzeć i nie widzieć. ale tę zdolność trzeba sobie jakoś zbudować. dochodzimy do pytania co było pierwsze: stan umysłu, który daje możliwość podziwiania krajobrazu;), czy to oglądanie krajobrazu/miejsca nas uczula aby potem to ze sobą nosić. wnioskuję za tym drugim. żeby rozsmakowywać się w oglądaniu zmierzchu trzeba go najpierw się sporo naoglądać. człowiek zasłaniający całe życie rolety nie ma stanu umysłu tożsamego z właściwym człowiekowi urodzonemu np. w górach. gdy obu zamknie się w więzieniu to ten drugi zaniesie z sobą projekcje wolności. ten pierwszy nie zauważy różnicy. miejsca nas kształtują i jedne są o wiele mocniejszym nośnikiem skojarzeń wolności niż drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: miejsce wolności IP: *.petrus.com.pl 30.04.05, 20:26 Wybór miejsca wiążącego się z poczuciem wolności jest kwestią bardzo indywidualną. Ale masz rację. Przestrzeń też jakoś kojarzy się z wolnością, bez względu na to czy jest to przestrzeń autostrady, czy prerii i stepów. Ale przestrzeń górska już jest trochę zamknięta;) Wchodzisz na Dolinę Małej Łąki, dech Ci w piersiach zapiera, ale przestrzeń nieco ograniczają góry. Mimo to Twej wolności nic tam nie ogranicza, poza lękiem przed niedźwiedziem, który tam grasuje, a którego uchwycili na zdjęciu moi przerażeni znajomi. I jeszcze tylko dodatek o pojmowaniu wolności: "Czegóż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody - Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody." Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę; Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę." Ignacy Krasicki Po zmierzchu 20:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: miejsce wolności IP: *.petrus.com.pl 30.04.05, 20:13 > Oboje macie rację :) no, kolabor masz wszelkie dane, aby zostać politykiem;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: miejsce wolności IP: *.torun.mm.pl 30.04.05, 22:44 "no, kolabor masz wszelkie dane, aby zostać politykiem;)" :)))) kusząca propozycja, to niezła fucha jest ;) 22,44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dovbendov Re: powiedzcie mi IP: .1.* / *.csita.unige.it 29.04.05, 10:08 okolice martowki to taka anarchia estetyczna, ale cos w tym jest, racja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka bad news IP: *.petrus.com.pl 28.04.05, 18:03 słońce zaniemogło i przebywa na L4 18:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: bad news IP: *.torun.mm.pl 28.04.05, 20:52 ja widziałem dzisiaj taką małą szparę w chmurach, przez którą próbowały się przemykać promyki słońca :) ale, niestety, szybko dały za wygraną... no i w sumie ciężko powiedzieć, czy był zmierzch czy też nie ;) dziwna pogoda, dziwny dzień 20,52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka good news IP: *.petrus.com.pl 29.04.05, 09:49 zanosi się na ładny zmierzch:) kolabor, nie muruj okien;) pozdrawiam w oczekiwaniu na zmierzch 9:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dovbendov jeszcze o wolnosci, byliscie tam? IP: .1.* / *.csita.unige.it 29.04.05, 10:14 przebylem z moim kumplem raz droge, na piechote, az po most, co do czerniewic prowadzi; smutek miejsc pomiedzy wydawal mi sie duszacy, moze to ta pogoda. moze pora roku, a moze mgla, i ten kosciol z zegarem bez wsazowek na wiezy, w wiosce za mostem, grabowiec czy jakos tam, byliscie tam? ale kiedy weszlismy na most, kiedy weszlismy w mgle, bylo inaczej,swiatla samochodow, ryk silnikow, rzeka pod nami, czy to byla jakas wolnosc, nie wiem byliscie tam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: jeszcze o wolnosci, byliscie tam? IP: *.petrus.com.pl 29.04.05, 19:38 tam nie byłam, ale pomyślę chwilę o takiej wolności i Ci odpowiem 19:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zmierzch nadchodzi IP: *.petrus.com.pl 29.04.05, 19:39 odnalazł się wreszcie, ale wygląda trochę blado. Pewnie schorowany jeszcze. Odrzutowiec kreśli szeroką drogę w kierunku górny północny-wschód. 19:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: zmierzch nadchodzi IP: *.torun.mm.pl 29.04.05, 23:04 Okien nie zamurowałem :P, ale zmierzch rozczarował... cały czas się maskuje (jak ten nieszczęsny księżyc ;) ) pozdrawiam 23,04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: zmierzch nadchodzi IP: *.petrus.com.pl 29.04.05, 23:15 witaj, kolabor:) no cóż po takiej niemocy, zmierzch nie ma sił na kolory. Musimy poczekać, aż nabierze sił. A księżyc, faktycznie spóźnia się. Zaskoczy nas po północy, albo nad ranem. No i dobrze, bo rutyna nie jest wskazana. Pozdrawiam 23:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: zmierzch nadchodzi IP: *.torun.mm.pl 30.04.05, 00:34 Dzień dobry wieczór :) Już właśnie po północy, a rogala nie ma. Torunianko, jak Możesz to Powiedz czy u Ciebie jest, bo znowu zaczynam wątpić w jego istnienie ;) ja rezygnuję z dalszych obserwacji :) pozdrawiam i dobranoc 0,34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka rogale IP: *.petrus.com.pl 30.04.05, 20:30 wiesz kolabor ten rogal robi nas zwyczajnie "w rogal";) Nie było go wczoraj w ogóle. Poszedł w ślady zmierzchu i zdezerterował. Wczoraj w nocy się budziłam, wypatrując go na niebie, a tu nic, tylko pojedyncze gwiazdki w zasięgu wzroku. Ale jeszcze dzisiaj go sprawdzimy. Jak się będzie zaniedbywał zbyt długo, zamkniemy naszą przestrzeń na niebie i ogłosimy konkurs na innego nocnego dyżurnego. Pozdrawiam 20:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dead&lovely Re: jeszcze o wolnosci, byliscie tam? IP: *.olsztyn.mm.pl 29.04.05, 22:36 byłem. i też pieszo. chyba tak najlepiej pokonać tą drogę. widzisz wtedy dokładnie, że margines postawiony został krzywo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka wraca zmierzch IP: *.petrus.com.pl 30.04.05, 19:33 jeszcze się trochę kryje za przeświecającą zasłonką białych chmurek, ale już zdecydowanie nabrał kolorów; koniec rekonwalescencji 19:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: wraca zmierzch IP: *.torun.mm.pl 30.04.05, 22:49 Nie no, słabo cały czas zmierzch się stara :) Klimat próbują wprowadzać śmigające tu i ówdzie odrzutowce, ale bez pomocy kulki to ani rusz :) ja coś czuję, że jutro będzie piękny zmierzch... pozdrawiam 22,49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: wraca zmierzch IP: *.petrus.com.pl 01.05.05, 01:21 no słabo, przyznaję. Może wszystkie siły kulka przerzuciła na świt? To czekamy na jutrzejszy zmierzch. A teraz sprawdziłam, czy jest gdzieś ten blady nocny marek. Niestety! Ani śladu. Ptaki tylko ćwierkają. O tej porze!!! I chyba żaby rechocą, o ile mnie słuch nie myli. Ale może to już omamy jakieś;) Czas spać. 1:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dead&lovely Re: wraca zmierzch IP: *.olsztyn.mm.pl 01.05.05, 19:17 zmierzch. a co to w ogóle jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka co to zmierzch??? IP: *.petrus.com.pl 01.05.05, 19:54 No trzeba było od razu pytać, jak nie wiesz;) Przede wszystkim to miejsce wirtualne, w którym właśnie jesteś. Budowane mozolnie od kilku miesięcy. A tak z definicji to: Zmierzch jest to okres po zachodzie Słońca, w którym Ziemia oświetlona jest światłem słonecznym rozproszonym w atmosferze. (z Wikipedy;) A jakie widoki na zmierzch z Twojego okna? 19:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dead&lovely Re: co to zmierzch??? IP: *.olsztyn.mm.pl 01.05.05, 21:02 jak co dzień: rewelacja. zawsze mi się podoba zmierzch z mojego okna. zdarza jednak mi się często myśleć: "oby jak najszybciej do rana". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka najszybciej do... IP: *.petrus.com.pl 01.05.05, 21:38 przesadzamy trochę z tym pośpiechem. Nie ma po co się spieszyć. Każda pora dnia, czy pora roku ma swoje zalety. Tylko trzeba je dostrzec. A po zmierzchu dobra książka, to marzenie. Zazdroszczę tym, którzy mogą je w pełni realizować:) a możesz opisać zmierzch widziany z Twojego okna? 21:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka niebieskie zmagania IP: *.petrus.com.pl 01.05.05, 19:19 słońce czyni szalone wysiłki, aby przedrzeć się przez zmasowane na niebie chmury i pokazać, że wciąż potrafi ładnie zmierzchać. Już dziura na wylot zrobiona i cały szary sweterk się pruje. A na ziemi wygrawa niebieskość niezapominajek i szafirków w ogródkach, które towarzyszą zółtym żonkilom i mleczom. Kompozycję podkreśla czerwień tulipanów i zieloność krzewów i traw. 19:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: niebieskie zmagania IP: *.torun.mm.pl 01.05.05, 19:40 Teraz ! Teraz ! Kulka na chwilę się przebiła, otaczając pomarańczowym konturem chmury, które próbowały ją zasłonić. Fajnie to wygląda, ale niestety, to tylko malutki skrawek nieba. Bo dookoła chumry. Miał być piękny zmierzch, bo myślałem, że zbiegnie się to po raz kolejny z sukcesami Aniołów. Sukces jest, gorzej ze zmierzchem :) ale i tak jest już dużo lepiej :) wczoraj zmierzch nasłał na mnie kłopoty sprzętowe... utrudnia mi relacje zmierzchowe jak może. Chyba, że to ten rogal-dezerter ? ;) pozdrawiam 19,40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: niebieskie zmagania IP: *.petrus.com.pl 01.05.05, 19:51 Widziałam!!! Kulka się wprawdzie schowała, ale scenario wciąż warte zawieszenia oka;) Popruty szary sweterek pokazuje różowe ciałko całkiem w wielu miejscach:) 19:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dovbendov nagroda w niebiosach czy na ziemi? IP: *.unige.it / *.csita.unige.it 02.05.05, 17:33 czy za wiernosc temu to forum tlumaczonana codzienny jezyk jako zawsze i wszedzie czekanie na zmierzch, wyczekiwanie go czeka nagroda jako i my czekamy na zmierzch?a jesli tak to na czym polega? na kawie z torunianka na przezywaniu z nia zmierzchu, bo powiedziec switu byloby troche niebezpieczne, zreszta jak to nasza ksiezniczka forum ustalila swit jest domena miasta barek i grzegorza kazimierczaka? i czy jedynym kryterium jest ilosc wpisow? bo jesli tak to mozemy pakowac sie i jechac dalej..nieprawdaz..kolabor wygral i niech zyja wszystkie rubinkowskie pola ktore ogladac beda wasza i nasz milosc..oczywiscie tez lozka, hotelowe pokoje, podgladajace pokojowki i niezwyciezona sila wyobrazni ktora wybucha wiosna, ze szczegolna sila na rubinkowie i stacji pkp w ilawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka nagroda? IP: *.petrus.com.pl 02.05.05, 19:12 jesteś specem od przygotowywania umów konsumenckich? Wątek, do którego zajrzałeś jest tylko miejscem do którego możesz wpaść kiedy masz ochotę. Na razie żadnych konkursów nie ogłaszamy. Za wierność zaś... na wierność można liczyć. A z sugerowanych nagród, żadna nie wydaje się być odpowiednią. Na nagrodę niebiańską to samo "bywanie" zbyt małą chyba zasługą jest. Zaś kawa z wirtualnym bytem zwanym torunianką - nie ma sprawy, bez nagrody, tak po prostu zapraszam. Znajdź wygodny fotel, zaparz kawę, siądź przy klawiaturze i pojaw się jutro o 19:19 - wypijemy kawę i pogadamy:) a co do reszty... książkę piszesz? 19:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka ciepłe dni IP: *.petrus.com.pl 02.05.05, 19:34 wiosna w pełni, przyroda w pełnym rozkwicie, słońce przygrzewa prawie jak w lecie, a teraz zamiast zachodzić znika po angielsku. dziś mija już miesiąc od śmierci Jana Pawła II. Pamiętamy 21:37 - świeczka w oknie. 19:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka a jednak! IP: *.petrus.com.pl 02.05.05, 20:09 ze spadającego w otchłań widnokręgu Słońca rozlewa się łuna. Samo Słońce skrywa się za drzewami, poniżej koron. Czyżby powoli kończył się dla mnie czas uczestnictwa w teatrze jednego aktora? 20:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: a jednak! IP: *.torun.mm.pl 02.05.05, 22:24 Dzisiaj ponownie chmury zrobiły miejsce dla kulki, by ta mogła pokazać się szerszej publiczności :) Wstydu się najadło słońce co nie miara... dawno takie czerwone nie było... -- natłok roboty utrudnia relacje zmierzchowe. Jeszcze tylko 2 tygodnie... :) 22,24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: a jednak! IP: *.petrus.com.pl 02.05.05, 23:23 witaj kolabor. Myślałam, że sprzęt Cię zawiódł. No to pracuj przez te dwa tygodnie i nie zarywaj nocy:) A potem.... będzie jeszcze trudniej;) Ale nie przejmuj się, trud się zawsze jakoś opłaca. 23:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: nagroda w niebiosach czy na ziemi? IP: *.torun.mm.pl 02.05.05, 22:20 Praca luźno związana z tematem. Wyraźnie brakuje szerszego odwołania do zmierzchu. Możliwości interpretacyjne są jeszcze spore. Dziwny motyw nagrody... ---- a tak ogólnie to... ładnie to tak ? (prawidłowa odpowiedź : NIE !!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: nagroda w niebiosach czy na ziemi? IP: *.petrus.com.pl 02.05.05, 23:27 e, kolabor how about the traditional hospitality? A co do mozliwości interpretacyjnych to oczywiście masz rację:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka kawa o zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 03.05.05, 19:34 miałeś być o 19:19. Jesteś? Trochę się spóźniłam, ale święto, goście. Ale wciąż mieścimy się w kwadransie akademickim. Po nocnej burzy ciepły dzień. Kawa też ciepła, czekoladowa. Do tego ciasta kawałek. Niebo po całkiem słonecznym dniu pokryło się granatowymi chmurami, ale nie zdołało w pełni zasłonić słońca; złota plama rozpościera się nad drzewami. 19:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka przemijanie, pamiętanie, zapominanie IP: *.petrus.com.pl 02.05.05, 22:05 21:37 przed miesiącem dotknęła nas strata niepowetowana. dziś pamiętamy jeszcze, ale życie ma swoje prawa i toczy się wartkim nurtem. A jednak miło, że TVN24 nie zapomniało, lecz przypomniało pięknym filmem najpiękniejsze chwile - okruszek zaledwie z bogatego i pełnego życia Jana Pawła II. 22:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka 3 MAJA IP: *.petrus.com.pl 03.05.05, 22:04 Słońce zaszło, księżyca wciąż nie ma, dzień się kończy. Dzień pełen wrażeń. Obchody, uroczystości, flagi powiewające na wietrze. Ważne święto, przypominające, że mieliśmy czasy świetności, mimo niesprzyjających warunków. Może teraz będzie nam łatwiej. Tylko czy my, jako specjaliści od przegrywania, umiemy sobie radzić w bardziej sprzyjających warunkach? Bieg Konstytucji w Bydzi - wygrywają Kenijczycy. To się porobiło. Ciekawe, czy nagrodą główną była Konstytucja? 22:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka emocje IP: *.petrus.com.pl 03.05.05, 22:43 na zielono-zielonej szachownicy boiska ganiają za piłką Liverpool - Chelsea. Chelsea - out. Liverpool z Dudkiem, który pod koniec miał szczęście, świętuje zwycięstwo. 22:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor The Reds ! IP: *.torun.mm.pl 03.05.05, 23:45 Nawet udało mi się obejrzeć kawałek :) Super, że the reds w finale, ale lepiej by było jakby właśnie oni z Chelsea się w finale spotkali, a nie teraz... ale co tam. Teraz tylko wykiwać pewnych siebie Italiańczyków i pucharek dla Dudinhia :) a zmierzchu niestety, nie obserwowałem... ale chyba nawet nic nie straciłem dzisiaj :) odliczanie trwa... pozdrawiam i życzę dobrej nocy 23,45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor eeee tam IP: *.torun.mm.pl 04.05.05, 19:58 brzydko jest :) i zmierzchu nie było ;) eeehhh a rogala to już co najmniej 2 tygodnie nie widziałem 19,58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zmagania:) IP: *.petrus.com.pl 04.05.05, 20:17 na górze zmagają się dwa żywioły: woda z ogniem. Chwilowo chmury ugasiły słoneczny żar. Ale spoko - wszystko ma swój czas i miejsce. Rozstania są potrzebne, dla właściwej oceny wartości;) A na ziemi też zmagania. Keeping fingers crossed:) A w sprawie rogala. Jak się nie pokaże w najbliższym czasie to poprosimy Wolszczana, aby go odkrył dla nas. Pulsary się przed nim nie ukryły to i z rogalem sobie da radę;) 20:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka chmury nad nami i wyżej i niżej IP: *.petrus.com.pl 05.05.05, 18:49 Sejm co miał się rozwiązać tak się przywiązał, że rozwiązać się nie zdołał. Premier nie oczekuje poparcia, a wręcz przeciwnie, przechodzi do opozycji. Niech nam tylko zakwitną jabłonie! I kasztany! Bez względu na pogodę. 18:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Ale niespodzianka!!! IP: *.petrus.com.pl 05.05.05, 19:42 po całym pochmurnym dniu, jasność na horyzoncie i przebiło się SŁOŃCE! To jest dopiero wierność zmierzchowi:) 19:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: Ale niespodzianka!!! IP: *.torun.mm.pl 05.05.05, 21:13 i to jakie słońce ! dawało po oczach, aż miło :) chmury robiły co mogły, ale poległy... aczkolwiek tworzyły ładny "dywanik" serdeczne pozdrowienia z zapracowanego rubinkowa naskarpowskiego :) 21,13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka powrót do starych zasad;) IP: *.petrus.com.pl 05.05.05, 21:54 ora et labora, kolabor:) ale prędzej czy później będzie to docenione. I nawet potop tego nie zniszczy. still keeping fingers crossed dawno po zmierzchu 21:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: powrót do starych zasad;) IP: *.torun.mm.pl 07.05.05, 00:09 "ora et labora, kolabor:)" - :D tylko to pozostaje właśnie... :) "ale prędzej czy później będzie to docenione. I nawet potop tego nie zniszczy." - nawet nie będzie miał okazji by spróbować ;) "still keeping fingers crossed" - to dlatego to wszystko przebiegło tak całkiem, całkiem :) Nareszcie jest ciutkę czasu by tu zagościć. Jeszcze tylko kilka dni i w ogóle będzie można powrócić do normalnej dyspozycji. Nawet nie wiem w sumie jak dzisiaj zmierzch, ale bodajże nie zaszczycił swoją obecnością. Za to próbowałem wypatrywać księżyc gościnnie uczestnicząc w szaleństwach studentów (tak na marginesie, to nie ma to jak ustawić dwie sceny 200 metrów obok siebie :P ), ale nic nie znalazłem. Było za to sporo gwiazdek, które swoją obecnością starały się by niebo "jakoś" wyglądało :) pozdrowienia o,o9 Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: eeee tam 05.05.05, 21:58 Chciałem zauważyć, że czasem zdarza się coś takiego jak nów. Wtedy księżyca nie widać, bo przebywa za blisko Słońca. Oczywiście tylko pozornie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka nów IP: *.petrus.com.pl 05.05.05, 23:03 > Chciałem zauważyć, że czasem zdarza się coś takiego jak nów. Wtedy księżyca > nie widać, bo przebywa za blisko Słońca. Oczywiście tylko pozornie. dziękujemy za wsparcie duchowe i zwrócenie uwagi na tę zmienność księżyca. A mówi się, że to kobieta zmienną jest:) Ale tak wg naszych wyliczeń to on nie ma prawa być w nowiu jeszcze. Do tegoż stanu (czyli fazy) ma prawo dopiero od 8 maja. Czy możesz więc pomóc nam go namierzyć albo namierzyć dwóch takich co go ukradli? 23:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka sezon na winniczki IP: *.petrus.com.pl 06.05.05, 19:15 Po trawie pełzał wolno śliniąc się winniczek Wchodził w szeroko rozłożony łopian I zadłubany usypiał w skorupie. Błyszczące ciała dżdżownic Wychodziły na chłodny spacer z podziemnych korytarzy. Nawet księżyc zajęty podlewaniem traw Upuszczał rosę w środku uniesienia Stawał na chwilę, mrużył oczy I zza węgła chmury podpatrywał nas. Wacław Iwaniuk śladowe sygnały zmierzchu 19:15 Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: sezon na winniczki 06.05.05, 23:46 who knows if the moon's a balloon,coming out of a keen city in the sky--filled with pretty people? (and if you and i should get into it,if they should take me and take you into their balloon, why then we'd go up higher with all the pretty people than houses and steeples and clouds: go sailing away and away sailing into a keen city which nobody's ever visited,where always it's Spring)and everyone's in love and flowers pick themselves Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka niespodzianka:) IP: *.petrus.com.pl 07.05.05, 00:01 the Cambridge ladies who live in furnished souls are unbeautiful and have comfortable minds (also, with the church's protestant blessings daughters,unscented shapeless spirited) they believe in Christ and Longfellow, both dead, are invariably interested in so many things Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zmierzch przygotowuje się do zmierzchania IP: *.petrus.com.pl 07.05.05, 19:39 najpierw słońce w pełni blasku, potem schowało się na chwilę za ciężkimi chmurami, które jednak nie odważyły się go w pełni zasłonić. Jeszcze okazuje swą moc, śląc sygnał, że czas na obserwacje nieba. 19:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka kontury drzew na różowo-zielonkawym niebie IP: *.petrus.com.pl 07.05.05, 21:09 21:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor kolory IP: *.torun.mm.pl 07.05.05, 23:21 przegapiłem... a musiało być całkiem, bo już po fakcie widziałem pomarańczowo- czerwony fragment nieba, ograniczony przez paletkę kolorków od błękitnego po granatowy... a teraz jest wszędzie czarno i też jest ładnie :) 23,21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: kolory IP: *.petrus.com.pl 08.05.05, 00:01 czarny też kolor;) Ale czarne chmury nie podobają się w Moskwie. Od dzisiaj przepędzają je z nieba samoloty;) 00:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: kolory IP: *.torun.mm.pl 08.05.05, 00:32 Żeby się tylko nie rozbrykali za bardzo z tym przeganianiem, bo jeszcze do nas je przeniosą i zasłonią nam zmierzch... dobrej nocy :) 0,32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: kolory IP: *.petrus.com.pl 08.05.05, 00:40 kolabor, a Ty wypadasz z rytmu dwutygodniowego reżimu;) a my.... z chmurami też sobie damy radę. Słońce będzie miało co podświetlać. Dobrej nocy 00:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka od świtu do nocy tak samo... IP: *.petrus.com.pl 08.05.05, 18:34 Pada! Z krótkimi przerwami, wciąż pada. Ale nie szkodzi, niech sobie pada. My deszczu przeganiać samolotami nie będziemy, bo z naturą nie ma co walczyć. Dzięki temu kwitną wciąż magnolie, jabłonie, pigwy i... co najważniejsze w tym sezonie - kwitną także kasztany, które legalizują rozpoczęte przedwcześnie matury. 18:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: od świtu do nocy tak samo... IP: *.torun.mm.pl 08.05.05, 21:15 łuuu... to sobie przekimałem zmierzch :) ale chyba i tak go nie było... "kolabor, a Ty wypadasz z rytmu dwutygodniowego reżimu;)" - :D tylko na chwilkę to tak było, natychmiast wracam do ustalonego porządku... ale już niedługo fajrant :) "My deszczu przeganiać samolotami nie będziemy, bo z naturą nie ma co walczyć. " - pewnie, że nie... Rosjanie polegli. I leje i u nich i u nas :) "kwitną także kasztany, które legalizują rozpoczęte przedwcześnie matury." - hmm, to jak coś nie pójdzie, to złożę skargę na te kasztanki oj ten deszcz... niech myka, bo człowiekowi nic się nie chce :) pozdrowienia 21,15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: od świtu do nocy tak samo... IP: *.torun.mm.pl 08.05.05, 21:56 "kolabor, a Ty wypadasz z rytmu dwutygodniowego reżimu;)" > - :D tylko na chwilkę to tak było, natychmiast wracam do ustalonego porządku... o właśnie wracam teraz :) jeszcze tylko dobra książka (wskazana historyczna :P) i spać... i jutro ma być słońce duużo słońca :) dobranoc 21,56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka 60 lat temu... IP: *.petrus.com.pl 08.05.05, 20:02 zakończyła się wojna, która zniszczyła miliony ludzi. Potem lata stalinizmu, komunizmu, czasy upokorzenia, kiedy łamano ludzkie sumienia. Widzimy dziś tych, którzy przetrwali te czasy i dotrwali. Jak często zdajemy sobie sprawę z tej ofiary krwi, dzięki której mamy mozliwość działania na własny rachunek, nieograniczonej wolności do, z której nie zawsze umiemy skorzystać. Przypomniano o tym wczoraj we Wrocławiu. Szczególnie wzruszający był raport młodych, który oby znalazł odbiorców. W Holandii w Margraten podziękowano Brytyjczykom, Kanadajczykom i Polakom za wyzwolenie. W Rosji.... nie było kamer dzisiaj. Zobaczymy co będzie jutro. 20:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: 60 lat temu... IP: *.petrus.com.pl 09.05.05, 22:22 W Rosji było, jak było do przewidzenia. To jednak świadczy o tym jak ich boli nasza niezależność. A zmierzch podziwiałam dzisiaj długo na dużej przestrzeni. Wśród chmur ciężkich, burzowy, gradowych, deszczowych trwały przepychanki. Te potrącane płakały mniej lub bardziej rzewnie, aż wreszcie przbiło się słońce i okazało w całej krasie. Potem długo nadawało naburmuszonym chmurom rumieńców, malując na horyzoncie pustynne wzgórza. A nad Toruniem, wycięło długi prostokątny obraz w ciemnym obramowaniu. To z tego wyciętego miejsca spadł chyba biały puch. A teraz to już noc. 22:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor ROOOOOGAAAAAL ! ! ! :P IP: *.torun.mm.pl 09.05.05, 23:00 No dzień jak co dzień (no może poza tym, że przez pewien czas przypiekało słońce i jednocześnie ostro padał deszcz ?!?! :P ). Siedziałem sobie przy biureczku, namiętnie się ucząc i nikomu nie wadząc, gdy nagle zapragnąłem spojrzeć w okienko. Próżno szukałem zmierzchu... znalazłem co najwyżej lekkie zabarwienia nieba tuż przy horyzoncie, które ograniczone były przez pokłady chumr, w jednych miejscach idealnie uporządkowanych, w innych roztrzepanych i zamazanych. Podziwiałem więc te kształty i wtenczas podniosłem wzrok lekko do góry. Oczom moim ukazał się on... jego 'jaśnie oświecona rogalowatość' księżyc ! To był on ! We własnej osobie ! Nieśmiało górował nad przepięknym krajobrazem rubinkowskich bloków ;) Bardzo cieńki był. Chyba mu głupio było, że tak zaniedbał sprawy. Ale teraz wraca pełen pokory i z pisemnym usprawiedliwieniem. Toć chyba mu wybaczymy... ale póki co znowu gdzieś się zapodział. Mam jednak nadzieję, że na dobre do nas powróci :) to ci niespodziewanka z samego wieczorka :) pozdrawiam 23,oo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: ROOOOOGAAAAAL ! ! ! :P IP: *.petrus.com.pl 09.05.05, 23:20 też uwierzyć nie mogę. Już wyglądam. No, niestety, nic nie widzę. Jest jedna jasnoświecąca, druga w sieci chmur się miotająca i wołająca o pomoc chyba, ale jego nie ma! kolabor, a Ty powinieneś chyba iść w jego ślady i z forum zniknąć już chyba;) do jutra 23:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka cytaty z lektury IP: *.petrus.com.pl 10.05.05, 00:00 Prawdziwą drogę mądrości poznać można po trzech cechach [...]. Po pierwsze, musi ona zawierać Agape, po wtóre, musi mieć praktyczne zastosowanie w życiu, po trzecie, musi to być droga, którą każdy jest w stanie przemierzyć P.Coelho 00:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka niebo gwiaździste nade mną:) IP: *.petrus.com.pl 10.05.05, 22:57 tak, tak.Tak jest. 22:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: niebo gwiaździste nade mną:) IP: *.torun.mm.pl 10.05.05, 23:12 No dzisiaj rogal to dał popis :) ale znowu koło 22 się schował... jednak powoli się chłopak rozkręca pozdrowienia 23,12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: niebo gwiaździste nade mną:) IP: *.petrus.com.pl 10.05.05, 23:42 no właśnie, też go widziałam. A potem gdzieś mi się zawieruszył po drodze i już go nie widzę. Ale Ty chyba już powinieneś zajmować się czym innym. Mam nadzieję, że wszystko idzie dobrze i zgodnie z planem zbliżasz się do celu;) pozdrowienia:) 23:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka chmury gradowe IP: *.petrus.com.pl 11.05.05, 21:02 a nad nimi cienki sierp księżyca. Solana zeznał skąd czerpał wiedzę o Polsce "Jak wielu innych zachodnich Europejczyków, zapoznałem się ze złożonością polskiej historii dzięki lekturze "Bożego igrzyska" Normana Daviesa." W czepkuśmy urodzeni, że ten "Angol" zatrzymał się w drodze do Rosji u nas, a potem już został i robi to czego armia naszych uczonych zrobić nie umiała. 21:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: chmury gradowe IP: *.torun.mm.pl 11.05.05, 21:37 Taki tylko wpis przelotem, co by nie było, że zmierzch zaniedbuję :) Księżyc pięęękny... jak dotychczas najokazalej się prezentuje jeżeli chodzi o ostatnie dni. No to od jutra relacje zmierzchowe wracają do normy :) pozdrawiam 21,37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Gwiazdy IP: *.petrus.com.pl 11.05.05, 22:53 pokazały się w zmasowanych ilościach w Cannes. a inne gwiazdy jakieś testy piszą;) 22:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: Gwiazdy IP: *.torun.mm.pl 12.05.05, 20:07 :DDDDD no to witam serdecznie :) zmierzchu dzisiaj niby nie ma, ale za to ładne smugi światła się przez chmury przebijają. Fajnie to wygląda... 2o,o7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka gra kolorów IP: *.petrus.com.pl 12.05.05, 20:10 kolabor, jak to zmierzchu niby nie ma!!! ale witaj po cięzkich bojach. Chyba z tarczą przychodzisz, a nie na tarczy;) a to co ja tu teraz widzę: resztki błękitu przykryte granatowymi chmurami, spod których wyrywają się białe baranki, a na horyzoncie głęboka czerwień rozlewana przez zachodzące słońce, przedzielona pasem różowawo-żóltym. 20:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: gra kolorów IP: *.torun.mm.pl 12.05.05, 20:45 "Chyba z tarczą przychodzisz, a nie na tarczy;)" - no to się okaże :), na razie można powiedzieć, że wróciłem z szabelką tudzież mieczykiem... czekam na dalszy osprzęt by wyruszyć na kolejne walki ;) "a na horyzoncie głęboka czerwień rozlewana > przez zachodzące słońce, przedzielona pasem różowawo-żóltym." - no to to jest właśnie u mnie tak średnio dostępne. Może trzeba jakiegoś sms'a wysłać, co by to odblokował... a zaraz 21,00... jakoś tak "na dniach" rogal powinien się pojawić 20,45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: gra kolorów IP: *.petrus.com.pl 12.05.05, 21:04 rogala nie widzę, ale za oknem obraz jak z filmu grozy. Cięzkie chmury, z rzadka tylko rozdarte, chyba jakimś tępym narzędziem, nie szabelką, bo takie postrzępione i przepuszczające resztki zmierzchu;) 21:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: gra kolorów IP: *.torun.mm.pl 12.05.05, 21:42 jest jest rogalik... z każdym dniem zwiewa coraz bardziej na południe... i coraz wyżej jest... ja bym proponował, żeby zastopował swoją podróż, bo znowu stracę go z oczu 21,42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka 13 Maja IP: *.petrus.com.pl 13.05.05, 18:27 piątek i 13, ale to ważna data:) - w regionie przybył nam nowy Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy - ostatni formalny wymóg - podpis Prezydenta - złożony - w Rzymie, papież Benedykt XVI rozpoczął proces beatyfikacyjny Jana Pawła II, w 24 rocznicę zamachu na Jego życie. I to wszystko stało się jeszcze przed zmierzchem. Zaglądających tu gości bardzo proszę o przyłączenie się do gratulacji dla Bydgoszczy pod adresem forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=23879397 18:27 w pełni słońca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: 13 Maja IP: *.torun.mm.pl 13.05.05, 19:40 wpis mający na celu przekazanie gratulacji, a także ukazanie swej radości z okazji postu nr 400 :) pozdrawiam przed zmierzchem, bo słonko ani myśli zachodzić 19,40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka 400 IP: *.petrus.com.pl 13.05.05, 21:18 zmierzch wciąż ładnie i ciepło zmierzcha, mimo że tak już późno. a wpisy tutejsze celu mieć nie muszą;) 21:18 Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: 400 13.05.05, 21:32 Gratulacje z okazji 400 postu. ps. Dzisiaj księżyc pięknie prezentuje zjawisko światła popielatego :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: 400 IP: *.petrus.com.pl 13.05.05, 22:13 teraz są już 402;) ale, że to jest popielate światło to nigdy bym na to nie wpadła:) jakiś daltonista tak to nazwał? to może jeszcze podpowiesz jakie to gwiazdki wokół naszego popielatego rogala dziś się uwijają? 22:13 Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: 400 13.05.05, 22:34 Kiedy ono rzeczywiście jest popielate. Chodzi o nieświetloną przez Słońce część Księżyca, która jest widoczna dzięki światłu z Ziemi. A jeśli chodzi o gwiazdy - te najbliżej to chyba Kastor i Polluks. Poniżej Księżyca jest jakaś planeta, ale nie wiem jaka :o (chyba Jowisz albo Saturn). Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: 400 13.05.05, 22:54 Po sprawdzeniu lunetą stwierdzam, że to Saturn! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: 400 IP: *.petrus.com.pl 13.05.05, 23:07 dziękuję za wyjaśnienia. Lunety nie mam, więc wierzę na słow. Spopielały blask księżyca akceptuję. Takich kolorów jeszcze w zmierzchu chyba nie było. To podrzucę Ci do obserwacji mój księżyc:) www.ewa.bicom.pl/karaoke/k57.htm po zmierzchu 23:07 Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: 400 13.05.05, 23:42 Dzięki. Co prawda papierowy, ale dobre i to ;) Co do urządzenia szumnie przeze mnie nazwanego lunetą - jest to wyrafinowany instrument optyczny produkcji rosyjskiej, model ТУРИСТ-3, zakupiony w czasach intensywnej wymiany handlowej między naszymi krajami. Mieści się w plecaku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: 400 IP: *.petrus.com.pl 14.05.05, 00:00 nie podobał się? no to może ten przypadnie Ci do gustu;) www.3towers.com/3towersMoon&Planets.htm 00:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor czterysta bodajże osiem IP: *.torun.mm.pl 14.05.05, 00:26 Na seans mi się zebrało, a tu księżyc nie z tej ziemi :P kapitalny widok idę jeszcze popatrzeć... daleko nie mam :P 0,25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka co się stało ze zmierzchem IP: *.petrus.com.pl 14.05.05, 21:31 widział go ktoś dzisiaj? 21:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: co się stało ze zmierzchem IP: *.torun.mm.pl 14.05.05, 22:07 z bólem przyznaję, że nie wiem co się na świecie dzieje dzisiaj :P ale nawet nie ma półokrąglaka teraz... podejrzane... 22,07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: co się stało ze zmierzchem IP: *.petrus.com.pl 14.05.05, 22:35 no trudno, kolabor. chyba cięzkie chmury nad nami wiszą i to stąd te braki;) to męcz się dalej, bo nauką i pracą ludzie się bogacą:) 22:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: co się stało ze zmierzchem IP: *.torun.mm.pl 14.05.05, 22:59 "no trudno, kolabor. chyba cięzkie chmury nad nami wiszą i to stąd te braki;)" -dokładnie tak :) "to męcz się dalej, bo nauką i pracą ludzie się bogacą:)" - a gdzie tam ! ja tam mam już wakacje ;))) pozdrawiam 22,59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: co się stało ze zmierzchem IP: *.petrus.com.pl 14.05.05, 23:39 wakacje!? nie za wcześnie na takie luksusy? ale skoro tak, to czemuż to nie wiesz co się na świecie dzieje? jakbyś nie wiedział, to teraz te ciężkie chmury płaczą;) 23:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: co się stało ze zmierzchem IP: *.torun.mm.pl 15.05.05, 00:54 qrcze, dopóki nie przeczytałem to nie wiedziałem, że pada :P ja nie wiem co się dzieje. To właśnie przez te chmury wszystko. Wprowadzają taką atmosferę ogólnej niechęci do wszystkiego i zmuszają do częstego odpoczynku :) a na wakacje czas w sam raz :) dobrej nocy 0,54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: co się stało ze zmierzchem IP: *.petrus.com.pl 15.05.05, 21:24 ciągle zmierzchowo, choć apogeum już minęło 21:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: co się stało ze zmierzchem IP: *.torun.mm.pl 16.05.05, 01:30 co prawda nie o zmierzchu, a trochę przed, Torunianie bawili się na święcie Mostu Paulińskiego. Hmm... gdybym tyle nie spał, to może bym poszedł :P a się teraz rozpadaałoo... i dobrze. Niech leje w nocy, a nie w dzień :) 1,30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka o zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 16.05.05, 20:25 słusznie, niech leje w nocy;) złotem malowane obłoczki skupiły się wokół zachodzącego słońca, a przemykające stada skrzydlate dzielą się z zachwytem uwagami na temat odchodzących wreszcie chłodów. 20:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: o zmierzchu IP: *.torun.mm.pl 16.05.05, 20:52 "złotem malowane obłoczki skupiły się wokół zachodzącego słońca" -żeby tylko wokół... zasłoniły je doszczętnie :) a szkoda, bo mogło być całkiem pomarańczowo ale ten dzień zleciał 20,52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: o zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 16.05.05, 21:06 pomarańczowa alternatywa i pomarańczowa rewolucja robiły wrażenie więc rozumiem Twoje zainteresowanie tym kolorem. Ale spójrz jeszcze na niebo, może u Ciebie, tak jak u mnie dojrzysz różowe obłoczki zalegające horyzont juz po zachodzie słońca. 21:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: o zmierzchu IP: *.torun.mm.pl 17.05.05, 00:45 Obłoczki, potwierdzam, były :) za to teraz jest połowa rogala i jeszcze 1/4 gratis. To się obnażył przed nami ale powoli trzeba zacząć myśleć o spoczynku dobrej nocy 0,45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: o zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 18.05.05, 00:11 to dobranoc to dziś, czy wczoraj było? coś kolaboracja asynchroniczna dziś lub wczoraj;) 00:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: o zmierzchu IP: *.torun.mm.pl 18.05.05, 02:23 zawaliłem na całej długości i szerokości zmierzch co prawda nie dopisał, ale to żadne wytłumaczenie :) w ramach usprawiedliwienia mogę powiedzieć, że księżyca mamy znowu w nadmiarze za to brak gwiazd. Dzisiaj tylko w sporcie białe gwiazdy widać sobie radzą a tamto dobranoc to było na wczoraj ;) na noc obecną (17/18 maja) dobranoc będzie tutaj: dobranoc (jakoś tak telepatycznie też postaram się przekazać ;) 2,23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: o zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 18.05.05, 22:23 kolabor, bez przesady z tą samokrytyką;) Ale faktem jest, że w Bydgoszczy zmierzch szybciej się rozwija;) zmierzch dzisiejszy też "przespałam" 22:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 17.05.05, 22:23 w dzień padało więc nie widziałam jak zmierzchało. Za to obejrzałam nastrojowy koncert na urodziny. 22:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 18.05.05, 22:24 piękny film dzisiaj widziałam:) 22:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: Zmierzch... IP: *.torun.mm.pl 18.05.05, 22:28 niezły film będzie jutro :) na TVP kultura... a u mnie tego qrcze chyba nie ma. Zmierzchu brak, tylko czerwonawa lekka poświata przebijająca się przez chmury była, w ogóle brzydka pogoda, nie ma jak się opalać :P, księżyca nie ma, na polskich autostradach jeżdzą pod prąd, a do Opola przyjeżdzają goryle... to takie 'wiadomości' w skrócie 22,28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 18.05.05, 22:47 ale najważniejszej wiadomości nie podałeś. o 21:37 rozbłysły światełka. i wciąż kwitnie magnolia i kasztany, a także bzy. 22:47 już Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: Zmierzch... IP: *.torun.mm.pl 18.05.05, 23:42 faktycznie, ale jesteśmy młodą ekipą dziennika i z nerwów popełniamy jeszcze sporo błędów ;) a 'zielonkawość' kwitnie, bo ma co pić. Tylko, ze co za dużo to nie zdrowo. Gdzie jest kulka ? :) jejq jak ten czas leci... 23,42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: Zmierzch... IP: *.torun.mm.pl 19.05.05, 19:06 ten wpis przez zmierzchem jeszcze będzie bo słoneczko nam panuje wszędzie cieszmy się więc, że chce tutaj siedzieć z nami i upajajmy się jego ostatnimi przed zmierzchem promykami heh, szału nie ma, ale fakt faktem, że całe 2 minuty nad tym myślałem :P pozdrowienia przedzmierzchowe i jakże słoneczne :) 19,06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka podchody IP: *.petrus.com.pl 19.05.05, 19:20 ten też przed zmierzchem;) Na zachodzie bez zmian. Słońce wciąż oślepiające, niebieskie niebo poprzetykane lekkimi chmurkami. A od wschodu skrada się podstępnie, pod postacią chmurki- mgiełki ... księżyc z lekka wypasiony. 19:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: podchody IP: *.torun.mm.pl 19.05.05, 20:05 księżyc ? ;) u mnie bez szans na dostrzeżenie takowego, ponieważ ilekroć wyjrzę przez okno to tylekroć razy zostaję oślepiony. Byle do zmierzchu... :) 20,05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: podchody IP: *.petrus.com.pl 19.05.05, 20:14 ech, kolabor. Oglądanie świata tylko przez okno powoduje takie właśnie ograniczenia. Czasami trzeba oderwać się od klawiatury i wyjść z psem lub bez, ale na powietrze świeże (na balkon nie wystarczy;), minąć bloki i wieżowce, podnieść głowę do góry i.... wtedy dopiero zobaczysz co się dzieje w naszym świecie;) 20:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka przetasowania od zachodu IP: *.petrus.com.pl 19.05.05, 20:25 w strefę zachodzącego słońca nadciąga granatowa chmura, pewna swego zwycięstwa. My kibicujemy słońcu i pewni jesteśmy, że się nie da i za chwilę pokryje niebo kolorowymi zorzami. 20:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: podchody IP: *.torun.mm.pl 19.05.05, 21:02 hmm... ja tam preferuję rowerek :) ale o zmierzchu nie będę jeździł, bo jak tu relacje zdawać :P za to z mojego okienka idealnie było widać chmury, które w trakcie zmierzchu przybrały różowawy odcień i wyglądały jakby były z waty... niestety, teraz już wyglądają jak zwykłe, niemiłe śmiertelnikom obłoki 21,02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: podchody IP: *.petrus.com.pl 19.05.05, 21:23 rowerek też dobry, pod warunkiem, że możesz na chwilę go zatrzymać i spojrzeć w niebo;) A teraz opowiem Ci co widzę z mojego okna: resztki zmierzchu na zachodzie, gdzie przygasa już czerwona łuna przetarta z lekka pasem granatowej chmury, przebitej w odwecie poświatą żółtawo - zielonkawej tonacji mieszającej się z resztkami widocznego błękitu. 21:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: podchody IP: *.torun.mm.pl 19.05.05, 21:44 dziękuję Torunianko za piękny opis :) obecnie coraz śmielej atakuje nas jakaś granatowa masa ze wschodu. Ja nie wiem jakie ma zamiary, ale fakt faktem, że bez problemu zdobywa kolejne połacie nieba. Słonko, mimo gorącego dopingu, przegrało... postanowienie na dzisiaj: iść szybko spać :) 21,44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: podchody IP: *.petrus.com.pl 20.05.05, 20:27 zamiary tej ciemnej masy były oczywiście ciemne bo ciemność nastała. Ale nie była to przegrana, tylko czas na spoczynek. A teraz zmasowane wyprawy odrzutowe. Przed chwilą jeden ślad rozpłynął się, zaś teraz dwa kolejne, prawie krzyżujące się: jeden pędzi na południowy zachód, a drugi wręcz przeciwnie. Oby nie zderzyły się przd zmierzchem. 20:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: podchody IP: *.torun.mm.pl 20.05.05, 21:28 łuuu... przespałem zmierzch... dosłownie. No to mam teraz siły by zdawać relacje, ale w sumie wcale mnie to nie cieszy, bo będę siedział po nocach znowu :) jakoś tak zaraz po przebudzeniu fajne chumurki widziałem :) dzień dobry :) 21,27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: podchody IP: *.petrus.com.pl 20.05.05, 22:44 dzień dobry!? do profesji astronoma się szykujesz? a ja zmierzch przegadałam, więc na to samo wychodzi. 22:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: podchody IP: *.torun.mm.pl 20.05.05, 23:15 astronom ? nie ta specjalizacja ;) no to ze zmierzchem jesteśmy do tyłu :) coraz później... a tu o spaniu nie ma mowy... eeehh 23,15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka do tyłu? IP: *.petrus.com.pl 20.05.05, 23:24 nie ta specjalizacja... a to szkoda. więc jaka? Zmierzch widać nie zawsze zasługuje na uwagę. Niech się trochę lepiej postara, to wpadnie w oko, nawet podczas innych zajęć, tak jak to zrobił przymierzający się do pełni księżyc. No i jak tu teraz spać? 23:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: do tyłu? IP: *.torun.mm.pl 20.05.05, 23:37 "nie ta specjalizacja... a to szkoda. więc jaka?" -coś humanistycznego bardziej bym prosił ;) (mogę przystać na historię :) ) "No i jak tu teraz spać?" -na spanie nie ma szans ->trzeba czekać na księżyc, bo u mnie na razie nie widać :) ->spać się nie chce 23,37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor wyjątkowo o świcie :) IP: *.torun.mm.pl 21.05.05, 03:52 świt też może być piękny... wspaniałe zorze, tylko że tym razem ze wschodu :) 3,52 (o ja jego, co ja tu robię ? :P ) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: wyjątkowo o świcie :) IP: *.petrus.com.pl 21.05.05, 20:32 no, no, no, kolabor.... cóż za niehigieniczny tryb życia... pisanie o świcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zasłużony spoczynek:) IP: *.petrus.com.pl 21.05.05, 20:37 napracowało się dziś nasze słoneczko. Ogrzało miliony ludzi wystawiających blade twarze na jego promienie. Osuszyło ziemie, podrzuciło witaminę D ludziom, zwierzętom i roślinom, przewietrzyło wystawiane na balkonach i w oknach pościele. Teraz chmurki wyścieliły mu miękkie posłanie, bo zapracowało sobie solidnie na spoczynek. Do jutra, do świtu. 20:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: zasłużony spoczynek:) IP: *.torun.mm.pl 21.05.05, 22:16 dzisiaj przed zmierzchem nasze Piernikowo opanowali kibole (niestety) ojjj się działo :P "niehigieniczny tryb życia" czkawką się odbija i spać się chce :) księżyc proszę o pobudkę o 4,40 bo jakieś "gwiazdy" mają stoczyć pojedynek :) pozdr 22,16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka halo, halo IP: *.petrus.com.pl 21.05.05, 23:16 mamy halo wokół księżyca! 23:16 ps. ten nowy wątek to błąd techniczny;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor halo, halo, kogo witam ? kogo goszczę ? :) IP: *.torun.mm.pl 21.05.05, 23:33 hmm... jakie "halo" ? :P a z wątkiem może wyjść całkiem, całkiem... może się ludziska zainteresują i wątek zdobędzie tyle postów co "zmierzch" :P 23,33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: halo, halo, kogo witam ? kogo goszczę ? :) IP: *.petrus.com.pl 22.05.05, 00:36 tak to widzę przez moje południowe okno. Okrągły księżyc z kolorową, tęczową poświatą wokół. Ale to już chyba nieaktualne. W ogóle już go nie ma! Woła halo, halo do kogo innego;) 00:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: halo, halo, kogo witam ? kogo goszczę ? :) IP: *.torun.mm.pl 22.05.05, 00:39 południowa strona... nie da rady... u mnie "halo" nie będzie :) no to czas wreszcie spać dobranoc (księżyc niech pamięta o pobudce ;) ) o,39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka o zmierzchu o zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 22.05.05, 20:33 słoneczko jeszcze lepiej niż wczoraj się uwijało, więc dzisiaj na spoczynek odprowadzają je podświetlane chmurki, tworzące szpaler honorowy, a inne podkładają poduszeczki pod słodkie sny. a jak tam księżyc? Spisał się wczoraj? Zapukał do okna o oznaczonej porze? 20:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka nasycanie barw IP: *.petrus.com.pl 22.05.05, 20:54 szaroniebieski granatowiejąc przechodzi w ciemnofioletowy pas, wgryzający się w świetliste smugi przecinane błękitem, po którym roproszone ciemne plamki chmurek zmierzają na spoczynek za horyzont przysłaniający zwolna resztki zórz wieczornych. 20:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor o zmierzchu o Aniołach :) IP: *.torun.mm.pl 22.05.05, 21:28 "a jak tam księżyc? Spisał się wczoraj? Zapukał do okna o oznaczonej porze?" - a dzie tam ! :P nie dość, że księżycowy się nie postarał, to jeszcze elektronika zawiodła i budzik również nie był w najwyższej formie... może to i dobrze, bo nasza gwiazda "błyszczała" tylko przez 53 sekundy. Za to o zmierzchu powody do wielkiej radości znowuż dostarczają nam Anioły :D 21,28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: o zmierzchu o Aniołach :) IP: *.petrus.com.pl 22.05.05, 22:13 księżycowy pył nie dotarł do Ciebie i wszystko zawiodło... a to widocznie sprawa nie była na tyle ważna, aby dla niej o tej porze się zrywać. A skoro Anioły się spisały to anioły aniołom anielską pieśń śpiewają aniolki.kul.pl/ 22:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor "w teren" IP: *.torun.mm.pl 23.05.05, 17:04 zmierzch dzisiaj w "plenerze" :) pozdrawiam 17,04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: "w teren" IP: *.petrus.com.pl 23.05.05, 20:01 w terenie? dzisiaj? toż leje teraz jak z cebra;) wczoraj kosy, a dzisiaj jaskółki rzucają się w oczy i uszy. Gdy jaskółka lot swój zniża, deszcz się zbliża. Trochę popadało, zagrzmiało, prawdziwym majem zapachniało i... spokój. Słońce tylko wpadło w sieci czarnych chmur i przepadło. 20:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka walka żywiołów IP: *.petrus.com.pl 23.05.05, 20:15 złapane w sieć czarnych chmur, opadające z sił po całodziennym wysiłku, słońce przepaliło motające je mroczne więzy i stanęło przed nami gorejące i w pełnym blasku. Zaś chmury opłakują gorzkimi łzami przegraną. Czekam na tęczę! 20:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka salwy armatnie IP: *.petrus.com.pl 23.05.05, 22:11 wojska niebieskie działa dziś czyściły. Trochę petard poleciało; niektóre całkiem niezłe. Ale głównie słychać było pomruki przestawianych armat. Zrobiło się ciemno więc sobie odpuścili bo księżyc, który miał dziś być w pełni schował się tchórzliwie za czarnymi zasłonkami i myśli, że nik go tam nie zoczy. 22:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: "w teren" IP: *.torun.mm.pl 24.05.05, 03:20 "w terenie? dzisiaj? toż leje teraz jak z cebra;)" właśnie... trochę chyba się zacząłem "rozkładać" :P ale dzięki temu przynajmniej będę siedział w domu i będę mógł na bieżąco relacjonować działania zmierzchowe... :) szkoda, że przegapiłem mecz Aniołów, którzy po raz kolejny dają powody do radości :))) ehh, gdyby nie sport to nie wiem... dobranoc Torunianko, życzę miłych snów :) 3,20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka trochę popadało IP: *.petrus.com.pl 24.05.05, 23:10 a potem powoli wysychało 23:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: trochę popadało IP: *.torun.mm.pl 25.05.05, 00:54 ale dzisiaj dziwny dzień był... w sumie wczoraj :P o padaniu nic nie wiem :) 0,54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: trochę popadało IP: *.petrus.com.pl 25.05.05, 20:51 za oknem różowo, ale na boisku trochę mokro no i pechowo. Dudi puścił bramkę o zmierzchu;) 20:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka emocje IP: *.petrus.com.pl 25.05.05, 22:22 jesteśmy już w punkcie wyjścia 3:3 na zielonym boisku. Niewiele brakowało, a Dudi wpuściłby raz jeszcze, ale czerwoni wsparli go. Za oknem ciemno, do końca meczu 15 minut 22:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: emocje IP: *.torun.mm.pl 26.05.05, 00:13 ŁO ! się działo :D było 0-3 i wydawało się, że po frytkach. ja głupi poszedłem sobie kolacyjkę zrobić... i przegapiłem dwie bramy. ale Dudkov pokazał klasę jak i w końcówce dogrywki jak i w karnych :) cały zaspół The Reds zagrał fantastycznie, otrząsając się z trzy-bramkowej straty, ale wkład Dudka w sukces na pewno był większy niż mniejszy :D bardzo się humor poprawił po zmierzchu :) 0,13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: emocje IP: *.petrus.com.pl 26.05.05, 00:14 nasz Dudek aż tak dobry?! 00:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: emocje IP: *.torun.mm.pl 26.05.05, 00:16 bardzo dobry :) pozdrawiam 0,16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka 27 IP: *.petrus.com.pl 26.05.05, 20:35 w Toruniu i Szczecinie dzisiaj było najcieplej, 27oC. W całej Polsce dziewczynki w bieli kwiatki sypały. A Mamy kwiaty dzisiaj dostawały. Wszystko działo się przed zmierzchem. A teraz ptaki dają koncerty. 20:35 Odpowiedz Link Zgłoś