Dodaj do ulubionych

Zmierzch...

• Gość: maciej Re: Zmierzch... IP: *.163.28.23.62.rev.coltfrance.com 01.03.05, 22:35
      slucham plyty REM - around the sun. za oknem wulkan. pod reka stary numer
      "l'equipe". zimno.
      ide do domu ugotowac cos.
      • Gość: luci Re: Zmierzch... IP: 82.146.225.* 02.03.05, 21:18
        Skoro Petrus podniósł opłaty za Internet to forumowicze powinni sobie powetować
        tę podwyżkę pisząc więcej postów.
        21.18
        • Gość: torunianka Petrus versus posty;) IP: *.petrus.com.pl 02.03.05, 21:33
          racja. Zapłacone, trzeba korzystać. Ale jest tu jakaś grupa wyrabiająca
          zawyżone normy;)
          21:33
          • Gość: torunianka przed zmierzchem... IP: *.petrus.com.pl 03.03.05, 16:31
            dzisiaj podobno jest Międzynarodowy Dzień Książki.
            Może warto przeczytać kilka stron na dobranoc.... dziecku i/lub sobie;)
            16:31
            • Gość: torunianka co może pojedynczy człowiek;) IP: *.petrus.com.pl 03.03.05, 23:28
              Steve Fossett wylądował w czwartek o godz. 13.48 czasu miejscowego (20.48 czasu
              środkowoeuropejskiego) w Salinie w stanie Kansas jako pierwszy człowiek, który
              samotnie, bez międzylądowań i bez uzupełniania paliwa, obleciał świat dookoła w
              czasie poniżej 80 godzin; rekordowy lot trwał 67 godzin.

23:28
              • Gość: torunianka miasta inaczej IP: *.petrus.com.pl 04.03.05, 18:04
                nowe wystawa w Toruniu, w Dworze Miszczańskim. Znane miejsca ze znanych miast
                spreparowane przez Tomasza Sobeckiego. Niepotrzebne latarnie - usunięte
                komputerowo!
                A jakby jednak były potrzebne?
                18:03
    • Gość: torunianka Hanza w Toruniu IP: *.petrus.com.pl 04.03.05, 18:08
      tworzy most solidarności. ale co to znaczy w praktyce?
      18:08
      • Gość: luci Re: Hanza w Toruniu IP: 82.146.225.* 05.03.05, 18:27
        most łączy dwa brzegi,
        a most solidarności - ludzi
        z miast hanzeatyckich?
        18.23
        • Gość: kolabor porażka o zmierzchu IP: *.torun.mm.pl 06.03.05, 21:14
          dzień dobry wieczór
          dzisiaj niestety przegrało TKH. Marzenia o finale odkładamy do przyszłego
          sezonu, szkoda...

pozdrawiam
          • Gość: torunianka wygrane też były;) IP: *.petrus.com.pl 06.03.05, 23:12
            Chojecka - złoto, Rogowska i Zabawska - srebro, Pyrek i Urbaś - brąz
            no i sztafeta (jedna, bo druga, niestety:(
            nie jest źle, choć zawsze może być lepiej:)
            Dobranoc po zmierzchu
            23:10
            • Gość: kolabor Pewnie ! :D IP: *.torun.mm.pl 07.03.05, 00:04
              :D Jak najbardziej racja ! Tak to jest jak się człowiek za bardzo w sprawy
              lokalne wczuwa :P
              Dobranoc
              • Gość: torunianka zmierzch zimy? a skądże! IP: *.petrus.com.pl 07.03.05, 18:18
                oczekiwany zmierzch zimy zaskoczył rozkwitem bladym świtem. Nawet mój balkon
                zawiało i trzeba było odśnieżać;)
                18:18
                • Gość: kolabor Re: zmierzch zimy? a skądże! IP: *.torun.mm.pl 07.03.05, 21:38
                  Zima jest w porządku ! może wypad na sanie uda się zorganizować :P

21.38 wcinam sobie... wszystkim wcinającym równie namiętnie jak ja, życzę
                  smacznego:)
                  • Gość: torunianka Re: zmierzch zimy? a skądże! IP: *.petrus.com.pl 08.03.05, 00:01
                    smacznego wcinającemu po północy:)
                    0:01
      • Gość: torunianka zmierzcha coraz później IP: *.petrus.com.pl 08.03.05, 17:44
        pożegnaliśmy dziś Beksińskiego - wielkiego artystę - przygnębiające.
        Panowie dziś bardzo mili dla pań - może tak na dłużej?
        balum, dziękuję - czekoladka dla Ciebie;)
        17:44
        • Gość: kolabor Dzień Kobiet o zmierzchu ! IP: *.torun.mm.pl 08.03.05, 23:27
          rzutem na taśmę ale jeszcze zdążę :P... Wszystkiego najlepszego dla wszystkich
          Pań ! szczególne życzenia dla Torunianki :)

jakoś tak 23,27

pozdrawiam
          • Gość: torunianka Re: Dzień Kobiet o zmierzchu ! IP: *.petrus.com.pl 09.03.05, 00:08
            oh, kolabor - dzięki:)))
            Ty zdążyłeś, ja nie, bo zaczęłam od zwiedzania forum bydgoskiego, na którym
            parę spraw mnie zatrzymało.

i nowy dzień się zaczyna
            00:07
            • Gość: torunianka i po święcie IP: *.petrus.com.pl 09.03.05, 18:18
              zmierzch za oknem, zmierzch przewodniczącego pewnej Komisji?
    • Gość: torunianka doktorat hc dla Prezydenta IP: *.petrus.com.pl 09.03.05, 19:08
      A.Kwaśniewskiego na Uniwersytecie Wileńskim, jako druga strona medalu?
      19:07
    • Gość: torunianka trzy godziny pod oknem.. IP: *.petrus.com.pl 09.03.05, 19:46
      czekały dzieci włoskie, śpiewając Mu po polsku.
      19:46
      • Gość: kolabor dymisja IP: *.torun.mm.pl 09.03.05, 21:23
        A wicepremier Hausner dał strzałę... czy to dobrze czy to źle ? ...
        21,23
        • Gość: torunianka Re: dymisja IP: *.petrus.com.pl 09.03.05, 23:13
          w sprawie dymisji, to pewnie i dobrze i źle;) Okaże się w praniu.
          A teraz Budka Suflera twierdzi, że późno, późno...
          chyba mają rację;)
          23:12
          • Gość: kolabor akcja "sanki" IP: *.torun.mm.pl 10.03.05, 00:10
            heh, chyba rzeczywiście mają:)

0,10 - kategoria "pogoda": w najbliższych dniach w Piernikowie bardziej na
            minusie niż na plusie.
            sanki mi po głowie chodzą:P

dobranoc
    • Gość: torunianka Dzisiaj dla Panów o zmierzchu - Utopia:) IP: *.petrus.com.pl 10.03.05, 17:55
      Wyspa na której wszystko się wyjaśnia.
      Tu można stanąć na gruncie dowodów.
      Nie ma dróg innych oprócz drogi dojścia.
      Krzaki aż uginają się od odpowiedzi.

Rośnie tu drzewo Słusznego Domysłu
      o rozwikłanych wiecznie gałęziach.

Olśniewająco proste drzewo Zrozumienia
      przy źródle, co się zwie Ach Więc To Tak.

Im dalej w las, tym szerzej się otwiera
      Dolina Oczywistości.

Jeśli jakieś zwątpienie, to wiatr je rozwiewa.

Echo bez wywołania głos zabiera
      i wyjaśnia ochoczo tajemnice światów.

W prawo jaskinia, w której leży sens.

W lewo jezioro Głębokiego Przekonania.
      Z dna odrywa się prawda i lekko na wierzch wypływa.

Góruje nad doliną Pewność Niewzruszona.
      Ze szczytu jej roztacza się Istota Rzeczy.

Mimo powabów wyspa jest bezludna,
      a widoczne po brzegach drobne ślady stóp
      bez wyjątku zwrócone są w kierunku morza.
      Jak gdyby tylko odchodzono stąd
      i bezpowrotnie zanurzano się w topieli.

W życiu nie do pojęcia.

W.Szymborska
      17:55 - wyjrzyjcie przez okno: pięknie zmierzcha słońce na granatowym niebie
      • Gość: torunianka parasol Filutkowi chcieli zabrać po zmierzchu:( IP: *.petrus.com.pl 10.03.05, 18:20
        nieładnie!
        18:20
        • Gość: kolabor Re: parasol Filutkowi chcieli zabrać po zmierzchu IP: *.torun.mm.pl 10.03.05, 21:58
          eeehhh...szkoda gadać...

a utrzymując temat pomników, na Białorusi chcą postawić pomnik zieminiakowi."Za
          wieloletnie jego służenie Ojczyźnie i za zasługi dla narodu". Pomysł
          zainicjowała gazeta "Respublika", a artykuł w którym sprawa została opisana
          został okraszony tytułem "Zbudujemy pomnik Jego Wielkości Ziemniakowi".:)

mój komentarz do zagadnienia: hmmmm...

21,58
          • Gość: torunianka pomniki i pomniczki IP: *.petrus.com.pl 10.03.05, 23:30
            pomnik ziemniaka? dobry! Toż my też Polska kartoflana. Dzięki tym ziemniakom
            żyjemy. Lepsze takie pomniki niż 1500 odmian pomników Lenina;)

A przy okazji obliczono, że w Polsce 76% naszych dochodów przeznaczamy na
            konsumpcję: jedzenie i picie, 20,5% wydatki mieszkaniowe, a za resztę to już
            możemy poszaleć turystycznie i kulturalnie;)
            23:30
            • Gość: kolabor pomniki, pomniczki i Snoop :P IP: *.torun.mm.pl 11.03.05, 00:02
              A do Polski, bynajmniej nie podziwiać pomniki, przybędzie Snoop Dog. Można by
              do Gdyni skoczyć, ale niestety jest tak jak to te statystyki przytoczone w
              poprzednim poście mówią... ogólnie mówiąc: nie stać mnie:P

Natomiast, jak widzę, mamy do czynienia z 99 postem w tym sympatycznym wątku...
              teraz czas na setny, jubileuszowy post Torunianki:)

a to wszystko dzieje się o 0,02

pozdrowienia i dobranoc
              • Gość: torunianka setka na dobranoc:) IP: *.petrus.com.pl 11.03.05, 00:11
                kolabor, dzięki i za podpowiedź i za pozostawienie mi tego miejsca;)
                a Dog, no wiesz, będą jeszcze inne okazje, może przy okazji.
                A skoro on naszych pomników podziwiać nie chce, to nie będziemy go
                dowartościowywać;)
                A może Maurycy kogoś interesującego zaprosi to będziesz miał bliżej i taniej;)
                dobrej nocy
                • Gość: adam Re: setka na dobranoc:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 19:11
                  jaki jest sens
                • Gość: sugarless or discendum quaggiu nel cieco mondo!!!! IP: *.torun.mm.pl 13.11.05, 20:59
    • Gość: torunianka grypa IP: *.petrus.com.pl 11.03.05, 17:17
      grypa szaleje, śnieg wciąż prószy, ciśnienie spada.
      Nic optymistycznego? Owszem, ale w Estonii - bezrobocie spadło do 3,7%!!!
      A u nas? 17:17
      • Gość: kolabor jakby wszystkiego było mało, jeszcze cyrk :P IP: *.torun.mm.pl 11.03.05, 18:14
        Estonia oszukuje ! to MY oczekujemy na spadek bezrobocia !

ze spraw zaoknowych: oczom moim ukazał się cyrk. Wspomniany już Snoop chyba tam
        nie wystapi... a szkoda, bo blisko
        i jakoś ciemnawo się zrobiło... Panie Zmierzchu, wiitaaamy

18,14
        • Gość: torunianka Re: jakby wszystkiego było mało, jeszcze cyrk :P IP: *.petrus.com.pl 11.03.05, 20:24
          Ty masz dobrze. Z okna widzisz cyrk, czyli masz performance bez biletu;)
          A ja tylko sikorki widzę, które też dają performance, ale za zapłatą;)
          A tak ogólnie to pochmurnie wszędzie, a ciśnienie... zwariowało 30 stopni w dół!
          20:23
    • Gość: torunianka oświadczenie rosyjskie IP: *.petrus.com.pl 11.03.05, 22:36
      22:36: Katyń to nie ludobójstwo wg Rosjan
      przez wiele lat Katynia w ogóle nie było.
      • Gość: torunianka 620 - liczba dnia IP: *.petrus.com.pl 11.03.05, 23:36
        Kulczyk i Solorz - na 620 miejscu w rankingu miliarderów (po 1 mld - od czegoś
        trzeba zacząć)
        23:35
        • Gość: kolabor wydarzenia IP: *.torun.mm.pl 12.03.05, 00:26
          wydarzenia sportowe: nie poszło TKH, nie poszło Małyszowi...

wydarzenia finansowe: oświadczenia majątkowe, rubryka "środki pieniężne
          zgromadzone w walucie polskiej", wpis Renaty Beger: "Produkcja w toku". :PPP

wydarzenia bieżące: cyrk ciągle stoi...

wydarzenia z czasem związane: 0,25

dobrej nocy życzę
          • Gość: torunianka produkcja w toku;))) IP: *.petrus.com.pl 12.03.05, 18:12
            hit sezonu;)
            ale 36 Euro na koncie też niezłe;)
            18:12
            • Gość: torunianka zmierzcha coraz później IP: *.petrus.com.pl 12.03.05, 18:18
              dopiero przed chwilą zapaliła się uliczna latarnia.
              Zmierzch przychodzi coraz później.

A na Targach w Berlinie promuje się kuj.pom:
              Bydgoszcz - nęci przewodnikiem i miastem na wodzie - tramwajem wodnym jak
              Wenecja
              Toruń - na krzywą wieżę i inne zabytki
              Włocławek kusi sławnymi,malowanymi włocławkami
              Grudziądz też się stara.
              • Gość: kolabor gdzie jest Tyrtajos ? :P IP: *.torun.mm.pl 13.03.05, 00:26
                Nastąpiło powstanie partii Radia Maryja...
                to może być interesujące :P

a w Toruniu nie ma Tyrtajosa...
                to jest niepokojące

0,26
                • Gość: torunianka Re: gdzie jest Tyrtajos ? :P IP: *.petrus.com.pl 13.03.05, 01:33
                  niestety, kolabor, nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Chyba go nie ma, ale,
                  jak przyjdzie czas to się pojawi i będzie zagrzewał;)

A może byś pokolaborował i tu?
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=21485024
                  01:32
                  • Gość: luci PPOP IP: 82.146.225.* 13.03.05, 17:42
                    dzisiaj cena kóz angorskich gwałtownie wzrosła
                    17.42
    • Gość: chlor Re: Zmierzch... IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 13.03.05, 18:06
      umnie to sie sciemnia nawet o 12.00 zalezy kiedy sie nawale
      • Gość: kolabor multimedia leci sobie w kulki IP: *.torun.mm.pl 13.03.05, 18:30
        Le scandale ! Wczoraj, a właściwie dzisiaj, w godzinach późno-nocno-
        popołudniowych, kiedy to panuje jakże przepiękna ciemność, a zmierzch pokazuje
        pełnię swoich możliwości, zostałem odcięty od świata. I to ostatnio zdarza się
        coraz częściej. Nieładnie. Może to da się jakoś odkręcić. Torunianko, nie Wiesz
        czy Pan Zmierzch respektuje pisemne usprawiedliwienia ? :P

A co do Tyrtajosa to bardzo mnie Pocieszyłaś:). Mam nadzieję tylko, że chwila w
        której się pojawi nastąpi w miarę szybko. Albo jeżeli sam Tyrtajos nie będzie w
        stanie się pojawić (w sumie ma do tego prawo), to chociaż podrzuci swoje
        utwory...

Dziękuję również za zaproszenie na Wasze forum. Nie bywam raczej na forum
        bydgoskim, więc nawet nie wiedziałem o jego powstaniu... Tak rzuciłem na razie
        tylko okiem i "z pierwszej piłki" to wygląda kapitalnie. Super inicjatywa. Być
        może niebawem, w przypływie wolnego forumowego czasu, a także jeżeli FAIR-
        owicze się zgodzą, to tam zajrzę. W każdym bądź razie wielkie dzięki:)

A co słychać o zmierzchu ? bębenki z cyrku ! wrrrr.... :P

18,30

pozdrawiam
        • Gość: torunianka kulki nie tylko w multimediach;) IP: *.petrus.com.pl 13.03.05, 20:08
          stan grypowy i gorączkowy
          co do utworów Tyrtajosa, to nie wiem czy stać nas będzie na płacenie tantiemów
          Niestety, nie ma letko.

A do FAIR na pewno Cię przyjmą - towarzystwo łagodne, kilka osób z Torunia z
          pewnością Cię wesprze;)

Ja niestety, znikam teraz na czas jakiś. Będę Ci wdzięczna za kolaborowanie w
          czasie mojej nieobecności, z jakimiś może krótkimi wejściami;)

20:08
          • Gość: kolabor Re: kulki nie tylko w multimediach;) IP: *.torun.mm.pl 13.03.05, 23:52
            Tyrtajos, myślę, będzie wyrozumiały, szczególnie gdy zobaczy statystyki, które
            niedawno Przytoczyłaś, w których jak na dłoni widać, ile to możemy na
            ukulturalnianie się przeznaczać.

Na Skarpie też dbają o kulturę i protestują przeciwko skróceniu czasu pracy
            biblioteki. Szczególnie chodzi o fakt, że ta jest nieczynna w soboty od
            niedawna. Co ja mogę powiedzieć? W tej bibliotece Tyrtajosa też się nie
            uświadczy...

> Ja niestety, znikam teraz na czas jakiś. Będę Ci wdzięczna za kolaborowanie w
            > czasie mojej nieobecności, z jakimiś może krótkimi wejściami;)

Postaram się nie zawieść:). Mam jednak nadzieję, że bliżej niezidentyfikowany
            okres czasu określony przez Ciebie jako "czas jakiś" nie potrwa długo. Słowem:
            Wracaj szybciutko!;)

23,50

pozdrowienia
            • Gość: kolabor kulki, guziki a nawet Batigol... IP: *.torun.mm.pl 14.03.05, 19:15
              "Towarzystwo Miłośników Gier Guzikowych zorganizowało w sobotę w Zielonce XI
              Mistrzostwa w Piłce Guzikowej połączone z sympozjum guzikologicznym i pierwszym
              w świecie przeglądem filmów o guzikach." W sumie... :P

Piłka guzikowa-dobra rzecz:). Natomiast w rozgrywkach w prawdziwą piłkę nie
              zobaczymy już Batistuty. Ten postanowił zakończyć karierę...

19,15
              • Gość: :) scigalam sie ze zmierzchem IP: *.sn2.eutelia.it 14.03.05, 20:28
                on wygral
                20:30
                • Gość: luci Re: scigalam sie ze zmierzchem IP: 82.146.225.* 14.03.05, 22:50
                  jutro też będzie szybszy:)
                  22.50
                  • Gość: kolabor sprawy IP: *.torun.mm.pl 15.03.05, 00:51
                    Sprawy takie i owakie: Kolejny "Zamach" na marszałka nieudany...

Sprawy osiedlowe: cyrk wreszcie opuścił nasze gościnne progi ! :)

0,51

• Gość: toruniankawpodrozy Re: sprawy IP: 213.26.231.* 15.03.05, 16:31
                      kolaboracja bez zastrzen. widze nawet wzmocnione sily. trzeba czesciej
                      wyjezdzac, aby dac szanse innym;)
                      zmierzch powinien teraz nadejsc z wiosna pod reke.
                      16:30
                      • Gość: kolabor Re: sprawy IP: *.torun.mm.pl 15.03.05, 19:50
                        jakoś się trzymamy, ale łatwo nie jest;)

a w ogóle to wczoraj podobno był międzynarodowy dzień liczby "pi". A ja się o
                        tym dzisiaj dopiero dowiaduję...

19,50

• Gość: luci LUSTRO po zmierzchu IP: 82.146.225.* 15.03.05, 20:46
                          18.24 - TOMASZ założył wątek LUSTRO,
                          20.46 - już się podszywają po autora
                          • Gość: kolabor nic specjalnego... IP: *.torun.mm.pl 16.03.05, 00:00
                            Jest ciemno, ogólnie późno, TKH poległo, a w Mołdawii na meczach piłkarskich do
                            biletu dołączają piwo...

0,00

dobranoc
                          • Gość: toruniankawpodrozy Re: LUSTRO po zmierzchu IP: 213.26.231.* 16.03.05, 10:13
                            GRATULACJE spoznione o jeden zmierzch;)
                            10;13
                        • Gość: toruniankawpodrozy Re: sprawy IP: 213.26.231.* 16.03.05, 10:13
                          dla latwych rzeczy nie warto sie meczyc.
                          trzymajcie sie, nie dajcie.
                          grubo przed zmierzchem 10:12
                          • Gość: toruniankawpodrozy Re: sprawy IP: 213.26.231.* 16.03.05, 17:58
                            jeszcze przed zmierzchem, ktory sie skrada i za chwile tu sie pojawi w calej
                            okazalosci.
                            wiele sie dzieje na scenie politycznej... no, no, no. i to profesory torunskie
                            na widoku...
                            17:58
                            • Gość: luci Re: sprawy IP: 82.146.225.* 16.03.05, 18:42
                              Toruń scenarzystów od 9 lipca b.r.
                              "Lato Filmów" przenosi się z Kazimierza do Torunia.
                              18.42
                              • Gość: kolabor poszukiwania trwają... IP: *.torun.mm.pl 17.03.05, 00:00
                                "Internetowe biuro matrymonialne dla zwierząt"... cóż to za rewelacje zmierzch
                                nam przynosi ? :P

Sprawa odnalezienia obywatela Tyrtajosa nadal nierozstrzygnięta...

godzinę mamy 0,00

dobranoc
                                • Gość: toruniankawpodrozy Re: poszukiwania trwają... IP: 213.26.231.* 17.03.05, 18:17
                                  widac dobra znalazl kryjowke, prawie jak Bin Laden
                                  18:17
    • Gość: :D Re: Zmierzch... IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.05, 15:11
      wagaruje właśnie :D
      • Gość: toruniankawpodrozy Re: Zmierzch... IP: 213.26.231.* 17.03.05, 18:18
        czy wagary dobrze sluza, nie wiemy, ale o zmierzchu pewnie sie koncza;)
        slonce konczy swa podroz i schodzi na pozycje na horyzoncie, z ktorej tylko
        chwila do zejscia ze sceny. Do jutra.
        a na forum dyskusja sie wciaz toczy, raczej nasilajac sie o zmierzchu.
        • Gość: luci Re: Zmierzch... IP: 82.146.225.* 17.03.05, 23:03
          ...i słabnąc lub nawet zanikając o świcie...
          23.03
          • Gość: kolabor nic nie wiem IP: *.torun.mm.pl 18.03.05, 00:04
            wstyd... nie wiem co się działo przez cały dzionek. Ale za to Tyrtajos został
            częściowo zdemaskowany:)

jakoś tak będzie 0,04
            • Gość: kolabor stadion IP: *.torun.mm.pl 18.03.05, 21:41
              Jest już projekt nowego stadionu Apatora. To teraz do dzieła !

zmierzch całkiem, całkiem dzisiaj;)

21,41
              • Gość: kolabor myśliciele :P IP: *.torun.mm.pl 19.03.05, 00:23
                Japończycy wymyślili gumę do żucia, poprawiającą podobno przy okazji wygląd
                biustu... gumę takową można przegryżć batonikiem z pyłem wulkanicznym, który z
                kolei ma zbawienny wpływ na przewód pokarmowy.
                heh, tak mi się przypomiało przy okazji, jak Japończycy przedstawiali wynalazek
                dla samotnych pań - poduszka w kształcie męskiego ramienia, do którego można
                się przytulić podczas snu. :P
                Czego oni nie wymyślą ? :)

trochę formalności:
                miejsce: forum
                czas: 0,23
                plan na najbliższe pół godziny: iść spać
                wiadomości do przekazania: dobranoc
                • Gość: kolabor kurnik IP: *.torun.mm.pl 19.03.05, 23:17
                  "Prywatyzacja PZU była prowadzona jak prywatyzacja kurnika." (Janusz Dobrosz)

23,17
                  • Gość: kolabor niebezpieczna woda IP: *.torun.mm.pl 20.03.05, 02:15
                    Poziom wody coraz wyższy... stan alarmowy w 107 miejscach w Polsce.

2,15

• Gość: luci Re: niebezpieczna woda IP: 82.146.225.* 20.03.05, 12:24
                      Z uwagi na zagrożenie powodziowe w Nowym Mieście Lubawskim ewakuowano sztab
                      antypowodziowy...:)
                      12.24
                      • Gość: kolabor niedziela palmowa IP: *.torun.mm.pl 21.03.05, 00:25
                        W Lipnicy konkursik palmowy... wygrała palma o długości 26,87 m.

0,25
                        • Gość: kolabor policja będzie łapać... IP: *.torun.mm.pl 21.03.05, 01:09
                          dziury w płotach i wyrwy w jezdniach :P
                          a to dzięki pomysłowi KW w Bydgoszczy, który zakłada baczniejsze przyglądanie
                          się infrastrukturze patrolowanego terenu.

1,09
                          • Gość: kolabor IP: *.torun.mm.pl 22.03.05, 01:00
                            Na łąkach nieopodal wsi Godki odbyły się mistrzostwa świata w rzucie młotkiem
                            do telewizora :P
                            Zwyciężca chciał pozostać anonimowy :P

1,00
                            • Gość: kolabor banan IP: *.torun.mm.pl 22.03.05, 23:44
                              W Londynie sąd skazał na 6 lat więzienia mężczyznę, który chciał przeprowadzić
                              napad na zakład bukmacherski przy pomocy banana, którym zaczął grozić
                              pracownikowi zakładu... nie dość, że mało pomysłowy, to jeszcze recydywista :P
                              Oprócz 6 lat gratisem odsiedzi jeszcze 300 dni, które zostały mu wcześniej
                              warunkowo podarowane.

historia niesamowita, w sam raz na 23,44
                              • Gość: torunianka po zmierzchu w domu IP: *.petrus.com.pl 23.03.05, 20:54
                                słońce dziś zachodziło pięknie nad wielką płytą, a na forum, proszę, proszę
                                ileż to wieści przesłał kolabor i luci:)
                                20:55
                                • Gość: kolabor witamy :) IP: *.torun.mm.pl 23.03.05, 21:30
                                  Serdecznie witamy po przerwie :)

a w Toruniu o zmierzchu wielka fala. Ktoś tu coś źle rozplanował chyba. Wodę
                                  można było zrzucać systematycznie, a nie wszystko od razu "na hurra". Ale może
                                  ja o czymś nie wiem...

pozdrowienia

21,30
                                  • Gość: torunianka Re: witam także :) IP: *.petrus.com.pl 23.03.05, 22:26
                                    kolabor, dzięki Tobie wątek nie zginął w powodzi innych;)

A wielką falę widziałam pod wiaduktem, a także i na Wiśle. Chyba znowu ludziom
                                    ogródki pozalewa. Dobrze jednak, że wiosna idzie i słońce przygrzewa, to może
                                    zdoła osuszyć te wylewy.
                                    22:26
                                    • Gość: luci Re: witam także :) IP: 82.146.225.* 23.03.05, 22:48
                                      Bydgoszcz też jest zagrożona powodziowo,gdyż 2 rzeki(słownie:dwie)Wisła
                                      i Brda wezbrały...
                                      22.48
                                      • Gość: torunianka Re: witam także :) IP: *.petrus.com.pl 23.03.05, 23:00
                                        skoro tak, to w Bydzi macie podwójne zagrożenie;) Radzę kupić zapas chleba,
                                        ziemniaków, soli i... wody;)
                                        23:00
                                        • Gość: kolabor polana znowu zajęta... IP: *.torun.mm.pl 24.03.05, 01:13
                                          Jak nie cyrk, to jakaś karuzelka... :P

1,13
    • Gość: torunianka Triduum Paschalne o zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 24.03.05, 18:18
      dziś pierwszy dzień - Ostatnia Wieczerze.
      a o Toruniu głośno w całej Polsce. Zalane wiadukty, mieszkania na działkach,
      ewakuacja, mobilizacja
      a w domach, sprzątanie, przygotowywanie do Świąt, które już właśnie się
      zaczynają dzisiaj
      • Gość: luci Re: Triduum Paschalne o zmierzchu IP: 82.146.225.* 24.03.05, 18:42
        Po Gruzji i Ukrainie również w Kirgizji zmierzch dyktatury.
        18.42
        • Gość: torunianka Re: Triduum Paschalne o zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 24.03.05, 18:44
          a nie wierzyliśmy ucząc się kiedyś historii, że imperia upadają.
          Upadają na naszych oczach.
          18:44
          • Gość: torunianka woda IP: *.petrus.com.pl 24.03.05, 19:41
            w Toruniu - nadmiar
            w Suchej Beskidzkiej - brak
            19:41
            • Gość: torunianka EXPO w Japonii IP: *.petrus.com.pl 24.03.05, 19:51
              Nasz pawilon wypleciony przez artystów ręcznie z wikliny!
              Koszt takiej promocji - 30 mln.
              19:51
    • Gość: heh Re: Zmierzch... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 21:31
      • Gość: kolabor głos IP: *.torun.mm.pl 25.03.05, 01:16
        "Głos samoobrony" największą gazetą w Polsce ! Nakład miesięcznika wynosi 6
        mln. egzemplarzy. Gazeta jest rozdawana i rozrzucana gdzie bądź za darmo...

1,16
        • Gość: torunianka Re: głos IP: *.petrus.com.pl 25.03.05, 23:29
          czy wybory już się zaczęły???
          6 mln. egz. - czy to jest taka gazeta-ulotka?
          • Gość: torunianka po zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 25.03.05, 23:30
            Dzisiejszy zmierzch pięknie zmierzchał, ale jak już zmierzchł ten zmierzch to
            nic nie było widać bo w Toruniu oszczędzają na latarniach ulicznych i
            systematycznie je wyłączają.

W Rzymie droga krzyżowa bez Papieża po raz pierwszy.
            23:30
            • Gość: kolabor Re: po zmierzchu IP: *.torun.mm.pl 26.03.05, 01:26
              Wielka Sobota już...
              Więc dla Forumowiczów życzenia wesołych świąt, przypakowanego kicaja, ulanego
              poniedziałku i w ogóle masy kurczaczków :)

woda z Torunia wreszcie odpływa...

pozdrowienia

1,26
          • Gość: kolabor Re: głos IP: *.torun.mm.pl 26.03.05, 01:22
            > 6 mln. egz. - czy to jest taka gazeta-ulotka?

Takimś czymś pachnie... ale co ma 16 stron, to ma :)
            Z tymże na tych 16 stronach prawdziwa Lepperiada: wielkanocne życzenia dla
            Leppera, horoskop, w którym jedyną pozytywną postacią jest Lepper ("Po wyborach
            zmieni adres zamieszkania. Gwiazdy radzą, żeby z pałacu prezydenckiego stare
            duchy przegnał".), wywiady z Lepperem, teksty Leppera, bla bla bla :P
            a w całym numerze nazwisko Lepper pada podobno 48 razy :P

1,22
            • Gość: torunianka Re: głos IP: *.petrus.com.pl 26.03.05, 19:52
              tylko 48 razy? We własnym piśmie wyborczym? Oj, chyba za słaby ten marketing;)

Ale dzisiaj zmierzch mnie zaskoczył gdy zajmowałam się pracami kuchennymi.
      • Gość: torunianka Życzenia Świąteczne IP: *.petrus.com.pl 26.03.05, 21:40
        Wesołych Świąt dla Wszystkich Forumowiczów -
        www.yahoo.americangreetings.com/view.pd?i=136979911&m=5603&source=yahoo999
        • Gość: kolabor Re: Życzenia Świąteczne IP: *.torun.mm.pl 27.03.05, 00:33
          jako forumowicz dziękuję :D

i ja również, raz jeszcze, życzę Wesołych Świąt !

już niedziela...

0,33
          • Gość: torunianka Święta... IP: *.petrus.com.pl 27.03.05, 22:31
            święta, święta, wciąż święta...
            22:31
            • Gość: kolabor Re: Święta... Święta i po Świętach IP: *.torun.mm.pl 28.03.05, 00:01
              Święta się skończyły w sumie... teraz nastąpi "oblewanie" :)

0,01
              • Gość: torunianka Re: Święta... Święta i po Świętach IP: *.petrus.com.pl 28.03.05, 22:34
                zmierzch Świąt;) z oblewaniem, na szczęście było OK.
                22:34
                • Gość: torunianka wieczorne zorze IP: *.petrus.com.pl 29.03.05, 19:24
                  przecina smuga światła znacząca lot odrzutowca
                  19:23
                  • Gość: torunianka zmierzch forum? IP: *.petrus.com.pl 29.03.05, 20:00
                    od Świąt coraz trudniej wejść na forum. Czyżby forum uginało się już pod
                    ciężarem treści tu składanych?
                    20:00
                    • Gość: torunianka dzikie gęsi IP: *.petrus.com.pl 29.03.05, 20:30
                      przyleciały. na razie czają się w okolicach pierwszej stolicy, czyli Gniezna.
                      Widać też pierwsze bociany, a na balkonie wciąż sikorki
                      20:30
                    • Gość: kolabor Re: zmierzch forum? IP: *.torun.mm.pl 30.03.05, 00:26
                      Najprawdziwsza prawda !
                      Kłopoty występują i nawet działania kolaboracyjne nie pomagają...
                      Chyba nie jest dobrze... :)

pozdrawiam

0,26
                      • Gość: torunianka Re: zmierzch forum? IP: *.petrus.com.pl 30.03.05, 20:02
                        nie jest dobrze, ale pocieszajmy się myślą, że zawsze może być gorzej i
                        korzystajmy z możliwości komunikacji dopóki jeszcze jest.
                        20:02
                        • Gość: kolabor Re: zmierzch forum? IP: *.torun.mm.pl 30.03.05, 22:49
                          To ja jeszcze zakorzystam z tej możliwości i podzielę się informacją
                          następującą :
                          Polska pokonała o zmierzchu Irladnię Płn. 1-0 ! ciężko było, ale się udało... :D

22,49

• Gość: kolabor jaki czas ? IP: *.torun.mm.pl 30.03.05, 23:52
                            Nie wiedzą w Radzie Ministrów, nie wiedzą, że czas mamy wchodnioeuropejski, a
                            nie środkowoeuropejski letni :P

W sumie, na jedno wychodzi. Ważne, żeby zmierzch "działał" jak należy... :)

to chyba dobranoc

23,52
                            • Gość: torunianka Re: jaki czas ? IP: *.petrus.com.pl 31.03.05, 01:27
                              > Nie wiedzą w Radzie Ministrów, nie wiedzą, że czas mamy wchodnioeuropejski, a
                              > nie środkowoeuropejski letni :P

a w związku z wejściem do Unii nie weszliśmy do czasu środkowoeuropejskiego?
                              a Zmierzch, dzięki kolaboracji działa bez zastrzeżeń. przychodzi co dzień, co
                              noc;)
                              pozdrawiam już po zmierzchu:)
                              01:27
                              • Gość: torunianka zmierzch nie chce przyjść:( IP: *.petrus.com.pl 31.03.05, 18:37
                                a ja muszę wyjść:)
                                18:37
                                • Gość: kolabor Re: zmierzch nie chce przyjść:( IP: *.torun.mm.pl 31.03.05, 20:21
                                  wielka szkoda Torunianko, ponieważ zmierzch dzisiaj wyjątkowo piękny :)

pozdrawiam
                                  20,21
                                  • Gość: torunianka Re: zmierzch nie chce przyjść:( IP: *.petrus.com.pl 31.03.05, 22:03
                                    zmierzch pięknieje nam z dnia na dzień;) I jako taki, zaczyna się cenić i
                                    przychodzi coraz później...
                                    22:03
                              • Gość: kolabor Re: jaki czas ? IP: *.torun.mm.pl 31.03.05, 20:17
                                > a w związku z wejściem do Unii nie weszliśmy do czasu środkowoeuropejskiego?
                                jeżeli trzymać się wersji geografów to nie. Tak dla uproszczenia tylko mówi się
                                o czasie środkowoeuropejskim letnim.

> a Zmierzch, dzięki kolaboracji działa bez zastrzeżeń. przychodzi co dzień, co
                                > noc;)
                                :))) kolaboracja ma tylko niewielki wpływ na "poczynania zmierzchowe" ;)

20,17
                                • Gość: torunianka Re: jaki czas ? IP: *.petrus.com.pl 31.03.05, 22:02
                                  ech, kolabor, bez fałszywej skromności;) Nie trzeba ukrywać swoich sukcesów:)
                                  Pozdrawiam
                                  22:02
                                  • Gość: torunianka co z tą Polską IP: *.petrus.com.pl 31.03.05, 22:16
                                    Giertych krzyczy na.... Leppera;)
                                    22:15
                                    • Gość: torunianka Re: co z tą Polską IP: *.petrus.com.pl 31.03.05, 22:49
                                      Blady Giertych podnosi negatywy solarium. Brązowy Lepper podnosi doświadczenie
                                      Giertycha w użytkowaniu solariów;)

Przymuszeni do wskazania pozytywów III Rzeczypospolitej zdobywają się na
                                      wskazanie:
                                      Lepper - potencjał intelektualny, kadry młodych ludzi
                                      Giertych - udało się ludziom zorganizować swoje przedsiębiorstwa, sklepy etc.
                                      22:49
                                    • Gość: kolabor Re: co z tą Polską IP: *.torun.mm.pl 01.04.05, 00:49
                                      > Giertych krzyczy na.... Leppera;)

życie mu nie miłe ? :P

0,49
                                  • Gość: kolabor Re: jaki czas ? IP: *.torun.mm.pl 01.04.05, 00:47
                                    > ech, kolabor, bez fałszywej skromności;) Nie trzeba ukrywać swoich sukcesów:)

ok, taka sytuacja ma miejsce po raz ostatni ;)

0,47
                                    • Gość: kolabor M&M's trzymają z Lordem Vaderem IP: *.torun.mm.pl 01.04.05, 00:53
                                      a wszystko przez premierę kolejnej części Gwiezdnych Wojen, która już niedługo

pozdrowienia i niech moc będzie z Wami :)

0,53
                                      • Gość: kolabor ... IP: *.torun.mm.pl 01.04.05, 22:31
                                        smutny dzisiaj zmierzch...

wierzę, że to jeszcze nie ten czas...
                                        • Gość: torunianka Re: ... IP: *.petrus.com.pl 01.04.05, 22:39
                                          ciężkie to chwile dla nas, choć Ojciec Święty umacnia nas wątpiących w wierze,
                                          cierpiąc na oczach świata, co niektórych oburza, innych zawstydza.
    • Gość: torunianka Mieliśmy niewiarygodne szczęście IP: *.petrus.com.pl 03.04.05, 19:50
      jako pokolenie, które doświadczyło otwarcia świata, w czym niewątpliwy udział
      miał Ojciec Święty, który wczoraj przekroczył próg, którego przekroczenia każdy
      z nas się boi.

Zmierzch w naszych sercach, ale i nadzieja, że teraz, gdy Go utraciliśmy,
      ważniejsze staną się dla nas Jego słowa.

Zmierzch w Toruniu piękny jak nigdy. Całe niebo w czerwono-niebieskawej łunie.
      19:49
      • Gość: kolabor Re: Mieliśmy niewiarygodne szczęście IP: *.torun.mm.pl 04.04.05, 01:32
        zgadzam się... mieliśmy ogromne szczęście...

teraz Odszedł, ale Zostawił nam po sobie własne przesłania...
        obyśmy chociaż teraz potrafili je odczytać... właściwie odczytać

cały czas mam w głowie słowa Papieża, które przytoczył w sobotni wieczór
        pewnien zakonnik:
        "Idźmy naprzód z nadzieją..."

idźmy...

1,32
        • Gość: torunianka Re: Mieliśmy niewiarygodne szczęście IP: *.petrus.com.pl 04.04.05, 23:26
          Dziś zmierzchu nie zauważyłam Od razu była noc z granatowym niebem, na tle
          którego pięknie się prezentowało żółte światło latarni ulicznych.

A teraz świetna dyskusja w Polonii: prowadzona przez Ojca Leona.
          z udziałem m.in. Anny Seniuk, Siostry Małgorzata Chmielewskiej,
          prez.Kaczyńskiego, Krzysztofa Zanussiego, i kilku innych osób, w tym księży,
          także Włocha z ruchu Focolari.

Różne ciekawe sprawy są podnoszone, ale najbardziej pasujące do naszej sytuacji
          jest opowiadanie Anny Seniuk, która obdarowana kiedyś uśmiechem Ojca Św. po
          audiencji, przez kilkanaście dni czuła się tak wyróżniona, że unosiła się nad
          ziemią i była dobra i wyrozumiała dla wszystkich, a potem... jak powiedziała z
          uśmiechem zawstydzenia.... "mi przeszło".

Teraz jednak rozumie, że gdy Ojca Św. zabrakło to trzeba samemu wziąć okruch
          Jego działań na swoje barki.

Siostra Małgorzata mówi - Papież podrzucił nam kukułcze jajko, z którym trzeba
          coś zrobić. Więc musimy coś zmienić.

Zanussi ma nadzieję, że unikniemy choroby sierocej. Nie możemy zamknąć się w
          bólu i narodowej kapliczce, która będzie rozpamiętywać dobre czasy, które
          trwały tak długo.

Grosffeld żartobliwie - jak nowy Papież będzie wybrany to dobrze, aby
          przyjechał od razu do Polski.

biskup Głódź - punktem odniesienia będzie pokolenie ludzi młodych, którzy
          wnoszą nadzieję w trzecie tysiąclecie.

I tak powoli, bez zmierzchu dzień się kończy.
          23:26
          • Gość: torunianka zmierzchało w Warszawie, IP: *.petrus.com.pl 05.04.05, 19:56
            gdy kończyła się msza narodowa. Zmierzchało pięknie i tajemniczo. Pełnia
            zachodzącego słońca widoczna wśród koron drzew i podświetlone jego promieniami
            chmury
            19:56
            • Gość: torunianka przedłużony zmierzch IP: *.petrus.com.pl 07.04.05, 00:34
              w Toruniu na Rynku, morze ludzkich głów i morze świateł rozproszyło mrok
              00:34
              • Gość: kolabor pożegnanie... IP: *.torun.mm.pl 08.04.05, 21:46
                dzisiaj pożegnaliśmy Ojca Świętego...
                nawet niebo płakało

21,46
                • Gość: torunianka woda i ogień IP: *.petrus.com.pl 08.04.05, 23:24
                  Dwa żywioły na pożegnanie! Niebo płacze (ale chyba z radości) a żywy ogień
                  naszych świec wyraża najlepiej uczucia wielu serc.

Żal nam, oczywiście. I wydaje się, że strata to ogromna, ale...
                  wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że to ziarno owoc wyda stokrotny.
                  A aby taki owoc wydać mogło, ziarno musi obumrzeć.

To co się dzieje teraz w świecie, jest wprost zdumiewające. Jego śmierć nie
                  tylko nas obchodzi, nie tylko Rzymian, których był biskupem, ale świat cały to
                  wydarzenie przeżywa. I tak jest wśród możnych tego świata i u maluczkich.

A wołanie ludu na Placu Św. Piotra niech się ziści szybko. Santo Subito!
                  • Gość: kolabor widzę podwójnie... IP: *.torun.mm.pl 09.04.05, 20:13
                    Najsympatyczniejsza forumowiczka - Torunianka, znalazła o zmierzchu swoich
                    naśladowców, którzy czując się także rodowitymi Toruniankami postanowili/iły
                    używać tegoż samego nick'a. No i przysporzyli tylko roboty, bo teraz po IP
                    trzeba 'prawdziwą Toruniankę' rozpoznawać ;).

pozdrowienia dla Torunianki, ale Tej z Którą zmierzch codzień podziwiamy :)

20,13
                    • Gość: torunianka Re: widzę podwójnie... IP: *.petrus.com.pl 10.04.05, 19:57
                      kolabor, tak się zawstydziłam Twoimi pochwałami, że zapomniałam o wpisaniu
                      tekstu do wczorajszego zmierzchu;)
                      Co do podrabiania mojego nicku, to nie pierwszy raz. Odbieram to jako
                      wyróżnienie. Tak, kiedy zobaczysz jakieś kontrowersyjne stwierdzenie, sprawdź
                      IP.

Wciąż smutno o zmierzchu, po zmierzchu, o świcie. Wszyscy zastanawiają się na
                      ile trwałe będą w Polsce przemiany, te widoczne i deklarowane. Optymistyczne
                      uwagi nawiązują do pierwszej pielgrzymki papieskiej. Zasiane ziarno wzeszło,
                      ale po jakimś czasie, nie tak od razu. Teraz też tak będzie?
                      A zmierzch coraz później przychodzi.
                      19:57
                      • Gość: kolabor Re: widzę podwójnie... IP: *.torun.mm.pl 10.04.05, 23:14
                        Wiesz Torunianko, ja co do przemian jakoś nie jestem optymistycznie
                        nastawiony...
                        obym się mylił...

zmierzch dzisiaj piękny był

23,14
                        • Gość: kolabor szkoda... IP: *.torun.mm.pl 10.04.05, 23:17
                          Anioły poległy z starciu z bykami...

23,17
                          • Gość: torunianka to nie fair IP: *.petrus.com.pl 11.04.05, 20:49
                            anioły powinny wygrać. Przecież potrafią latać w przeciwieństwie do byków;)
                            20:48
                            • Gość: kolabor Re: to nie fair IP: *.torun.mm.pl 11.04.05, 22:36
                              :)))))
                              jak najbardziej tak powinno być, jak Mówisz Torunianko. Tylko, że chyba
                              skrzydełka źle wyregulowane były... oby następnym razem wszystko grało i działo
                              jak trzeba.

jakoś chyba przegapiłem zmierzch... z zaskoczenia mnie wziął :)

22,36
                              • Gość: torunianka Re: to nie fair IP: *.petrus.com.pl 11.04.05, 22:54
                                :)
                                > jakoś chyba przegapiłem zmierzch... z zaskoczenia mnie wziął :)
                                to Ci opowiem jak dziś wyglądał. Najpierw odbywał się teatr schodzenia i
                                wznoszenia. Słońce schodziło coraz niżej nad horyzont, a smuga zostawiana
                                przez odrzutowiec wznosiła ponad słońcem wysoko. Czy to oznacza, że można się
                                wznieść ponad słońce;)?

Później rozlały się po niebie postrzępione i pokolorowane chmurki.

A potem, w tym miejscu pojawił się cienki rogalik bladego księżyca.
                                Tak wygląd dziś zmierzch.
                                22:53
                                • Gość: kolabor Re: to nie fair IP: *.torun.mm.pl 12.04.05, 00:36
                                  Piękny to musiał być zmierzch... Twój opis równie wspaniały i oddziałujący na
                                  wyobraźnię :)
                                  dziękuję bardzo Torunianko
                                  a w przyszłości postaram się bardziej uważać :P

pozdrowienia po zmierzchu

0,36
                                  • Gość: torunianka zmierzch cieplejszy IP: *.petrus.com.pl 12.04.05, 22:40
                                    Dzisiaj ja zmierzchu nie zauważyłam;) Teraz widać już księżyc, nadal cienki
                                    rogalik, ale za woalką. Zmierzch dziś dość ciepły, więc w wystawionych już
                                    kawiarnianych ogródkach całkiem gwarno. Trafiłeś 200 post, kolabor:)
                                    22:40
                                    • Gość: kolabor w ogóle cieplutko IP: *.torun.mm.pl 12.04.05, 22:50
                                      znowu to samo... przepraszam, no nie wiem co się dzieje. Jakiś rozkojarzony
                                      jestem :)
                                      hmmm...ogródki tętnią życiem ? to miło :) i dobrze, że w ogóle są, nie tak jak
                                      w Łodzi, gdzie się ataków terrorystycznych boją :P

godzinę mamy 22,50
                                      • Gość: torunianka pozowanie IP: *.petrus.com.pl 13.04.05, 18:52
                                        czerwona tarcza słońca ustawiła się pośrodku korony rozłożystego drzewa i czeka
                                        na zdjęcie.
                                        18:52
                                        • Gość: kolabor tym razem czujny... IP: *.torun.mm.pl 13.04.05, 19:51
                                          Dzisiaj zmierzchowi nie przepuszczę. Co czas jakiś spoglądam jak tam nasz
                                          ulubieniec się miewa. Niestety, chmur ci u nas dzisiaj dostatek i pan zmierzch
                                          ma ograniczone możliwości...

19,51
                                          • Gość: torunianka Re: tym razem czujny... IP: *.petrus.com.pl 13.04.05, 20:41
                                            no teraz to już ćmok kompletny. Przez okno nic nie widać, poza światłami z
                                            okien i latarń ulicznych. Ale wyszłam na balkon zebrać wietrzącą się pościel i
                                            spojrzałam w niebo;) Rogalik księżyca nabrał kolorów i króluje na
                                            bezgwiezdnym , granatowym niebie. Kolejny dzień minął.
                                            20:41
                                            • Gość: kolabor Re: tym razem czujny... IP: *.torun.mm.pl 13.04.05, 22:08
                                              Tak sobie patrzę i rogalika nie widzę... albo mi zrobił na złość i zniknął,
                                              albo chmury podwoiły straże, albo po prostu muszę w inne okno spojrzeć :P

"Przez okno nic nie widać, poza światłami z
                                              > okien i latarń ulicznych"
                                              - ale ile tego jest ! :P

22,08
                                              • Gość: torunianka Re: tym razem czujny... IP: *.petrus.com.pl 13.04.05, 23:32
                                                rogalik widoczny jest z zachodniego okna;)
                                                Uprzedzam juz teraz, że niedługo będą meteory na niebie. Największe natężenie w
                                                dniach 21/22 i następny. Nie przegap, bo to "spadające gwiazdy", które jak się
                                                zauważy i wypowie życzenie to... może się spełnić;)
                                                23:31
                                                • Gość: kolabor Re: tym razem czujny... IP: *.torun.mm.pl 13.04.05, 23:45
                                                  "rogalik widoczny jest z zachodniego okna;)"
                                                  -hmmm, to zdaje się będę zmuszony przebić się przez ścianę i jeszcze
                                                  kilkanaście innych mieszkań po drodze :P

w sumie normalnie widać księżyc z mojego okna. Mówię, to jakiś psikus z jego
                                                  strony ;)

"Największe natężenie w dniach 21/22 i następny"
                                                  -a nie da się tego przesunąć ?
                                                  mi pasuje tak miesiąc później :)

23,45
                                                  • Gość: torunianka Uwaga, kolabor IP: *.petrus.com.pl 14.04.05, 19:09
                                                    Zmierzch się skrada. A rozgrzane do czerwności słońce za chwilę wpadnie do
                                                    komina. Nie wiadomo czy komin to wytrzyma. Na razie moje oczy zostały porażone.

a w sprawie przesunięcia deszczu meteorytów negocjuj. Może się uda.
                                                    19:09
                                                  • Gość: kolabor Re: Uwaga, kolabor IP: *.torun.mm.pl 14.04.05, 20:24
                                                    :DDDDDDDDD
                                                    Dzięki za ostrzeżenie :), dzisiaj właśnie śledziłem każdy ruch naszego
                                                    słoneczka. Było co podziwiać, bo i chmury poszły na rękę i zaszczyciły nas
                                                    mniejszą liczbą swoich przedstawicieli. A słońce dumnie, pełnią swojego blasku
                                                    górowało nad miastem, otaczając się jeszcze piękną poświatą.
                                                    Teraz pora, żeby księżyc się zrehabilitował za wczorajsze niecne zagrywki :P

Z tymi negocjacjami to nie wiem czy się uda. Ostatnio mam sporo zaległości co
                                                    do spraw zmierzchowych. To może zadecydować o porażce :)

20,24
                                                  • Gość: torunianka Re: Uwaga, kolabor IP: *.petrus.com.pl 14.04.05, 21:09
                                                    no, kolabor - toś go uchwycił jak w kamerze:)
                                                    Rogalik sprawdziłam - nadziany dziś chyba marmoladą, bo taki bardziej
                                                    wypełniony już;)

a z negocjacjami to nigdy nie wiadomo, dopóki się nie spróbuje:)
                                                    Tak się dzisiaj postarałeś, że Twoje negocjacje nie powinny zakończyć się
                                                    porażką. Pozdrowienia.
                                                  • Gość: kolabor widzę rogalik ! widzę rogalik ! IP: *.torun.mm.pl 14.04.05, 22:28
                                                    jest ! góruje sobie na niebie ! ale żeby go zobaczyć, bez znęcania się nad
                                                    swoimi placami trzeba będzie jeszcze trochę poczekać :)

"Rogalik sprawdziłam - nadziany dziś chyba marmoladą, bo taki bardziej
                                                    > wypełniony już;)"
                                                    -a wygląda jakoś tak mało ambitnie, to ciekawe jak wyglądał wczoraj ? :P

Dziękuję za przychylne zdanie w sprawie negocjacji. Jednak wywalczyć cały
                                                    miesiąc będzie trudno :)

22,28
                                                  • Gość: torunianka Re: widzę rogalik ! widzę rogalik ! IP: *.petrus.com.pl 14.04.05, 23:34
                                                    no widzisz, kolabor, że chcieć to móc;) Chciałeś zobaczyć rogalik i zobaczyłeś.

> -a wygląda jakoś tak mało ambitnie, to ciekawe jak wyglądał wczoraj ? :P

a wczoraj to był taki cienki bolek;) Dzisiaj za to króluje otoczony
                                                    gwiazdeczkami;) Wczoraj ich nie było.

Chcesz zniknąć na cały miesiąc;)?
                                                  • Gość: kolabor Re: widzę rogalik ! widzę rogalik ! IP: *.torun.mm.pl 14.04.05, 23:55
                                                    A teraz jak pięknie widać rogalik to po prostu poezja :) tylko z tymi
                                                    gwiazdeczkami gorzej. Jakieś lepszej jakości niebo Masz Torunianko ;)

"Chcesz zniknąć na cały miesiąc;)?"
                                                    znikać od razu to może nie. Zmierzch by się obraził :). Jednak wysypiać się
                                                    trzeba będzie ładnie w najbliższym czasie. Nie to co teraz. I nie będę mógł
                                                    nieba po nocach oglądać... no chyba, że przez sen :)

pozdrawiam

23,55
                                                  • Gość: kolabor Re: widzę rogalik ! widzę rogalik ! IP: *.torun.mm.pl 15.04.05, 01:04
                                                    jako, że dzisiaj potraktowałem zmierzch bardzo poważnie, obserwację prowadzę
                                                    cały czas :) rogalik(ale mi się spodobało to określenie:)) wygląda jeszcze
                                                    lepiej niż ostatnio. Lekko żółtawa jakby barwa w formie "rogalika" :) świetnie
                                                    wygląda na ciemnej płaszczyźnie nieba. Co prawda poniżej jakoś tak jaśniej i
                                                    trochę bloków, ale kto tam karze patrzeć w dół :P. Korzystając z możliwości
                                                    podziwiania księżyca jeszcze raz rzucę okiem na niego i pozostanie mi czekać do
                                                    jutrzejszego zmierzchu :)
                                                    dobranoc

1,04
                                                  • Gość: balum Re: Uwaga, kolabor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 20:29
                                                    Torunianko życzę ci rozkosznych snów :)
                                                  • Gość: torunianka miło Cię widzieć:) IP: *.petrus.com.pl 14.04.05, 21:10
                                                    dziękuję, balum:) Jeszcze trochę poczekam ze spełnieniem Twoich życzeń;) Tobie
                                                    też kolorowych snów:)
    • Gość: torunianka rzutem na taśmę IP: *.petrus.com.pl 15.04.05, 19:16
      słońce przebija się przez chmury, aby pokazać, że już czas na zmierzch i za
      chwilę zajdzie za horyzontem. Burza przeszła bokiem, roniąc zaledwie kilka
      kropel deszczu po drodze.
      19:16
      • Gość: kolabor Re: rzutem na taśmę IP: *.torun.mm.pl 16.04.05, 03:05
        no było ich trochę więcej niż kilka :P
        a ze zmierzchem znowu mam zaległości... za to przed chwilą "rogalik" :)
        wyglądał całkiem całkiem, jednak czym prędziej schował się za otoczką chmur,
        nie pozwalając podziwiać swoich uroków...

dobranoc

3,05
        • Gość: torunianka Re: rzutem na taśmę IP: *.petrus.com.pl 16.04.05, 19:20
          ach, dopiero rogalik zobaczyłeś;)
          A tych więcej niż kilka kropel, to było już w następnym rozdaniu, którego nie
          relacjonowałam;)
          19:20
          • Gość: torunianka wciąż kula czerwona IP: *.petrus.com.pl 16.04.05, 19:22
            zwolna, majestatycznie spada w nicość. Towarzyszą jej trele ptaków, kwitnąca
            wiśnia i monotonny odgłos motolotni.
            19:22
            • Gość: kolabor Re: wciąż kula czerwona IP: *.torun.mm.pl 16.04.05, 20:02
              kula była pięknie czerwona ? znowu coś przegapiłem... małym usprawiedliwieniem
              niech będzie fakt, że widziałem chociaż poświatę po zachodzącym słoneczku...

pora na rogalik ;)

20,02
              • Gość: torunianka już po kuli i po rogaliku;) IP: *.petrus.com.pl 16.04.05, 23:43
                kula była. radzę oglądać jutro o właściwej porze. Tak od 19 juz powinieneś
                czatować. A rogalik też już nieaktualny. Zastąpiony został przez połówkę
                bułeczki obsypanej srebrzystą mąką. Też nieźle się prezentuje.
                Pozdr 23:43
                • Gość: kolabor Re: już po kuli i po rogaliku;) IP: *.torun.mm.pl 17.04.05, 00:20
                  Tak właśnie widzę, że rogalik nam zbułczał. Choć przyznaję, że w obecnym
                  kształcie jest niczego sobie :)
                  jutro może być różnie z obserwacjami zmierzchowymi... wszak masa sportowych
                  emocji nas czeka :) aczkolwiek postaram się czasem zerknąć na niebo

pozdrawiam i dobranoc

0,20
                  • Gość: torunianka czerwona tarcza IP: *.petrus.com.pl 17.04.05, 19:18
                    Nic nie trwa wiecznie: tak samo w tym samym miejscu.
                    Słońce też się zmienia, ale po nocnym odpoczynku wraca. Znowu w formie okrągłej
                    czerwonej tarczy, choć dziś wciąż z promieniami. Trudno jednak obserwować
                    zmiany na słońcu, bo można wzrok stracić. Ostatnimi promieniami ogarnia
                    fiołkowe zagony w ogródkach i tych co na sportowych imprezach się emocjonują
                    tak bardzo, że tego nie dostrzegają
                    19:17

• Gość: kolabor Re: czerwona tarcza IP: *.torun.mm.pl 17.04.05, 19:29
                      "tych co na sportowych imprezach się emocjonują
                      > tak bardzo, że tego nie dostrzegają"
                      :)))))

właśnie jak zobaczyłem hasło "czerwona tarcza" od razu skoczyłem do okna.
                      Kapitalny widok, tylko, ze zanim się zabrałem do odpisywania, musiałem dwie
                      minuty poczekać, aż wzrok zacznie normalnie działać :P
                      jeszcze będę próbował ;)

Anioły poleciały jak należy

pozdrawiam
                      19,29
                      • Gość: kolabor Re: czerwona tarcza IP: *.torun.mm.pl 17.04.05, 20:09
                        Śledziłem zmierzch bardzo dokładnie. Rzeczywiście było warto, tak jak
                        Torunianko Mówiłaś. Nawet nie mam słów, jak to opisać. To może najprościej:
                        ładne było to pomarańczowe słoneczko :P
                        teraz chwila przerwy i czas na rogalik tudzież bułkę
                        i może wreszcie te gwiazdy zobaczę ;)

20,09
                        • Gość: torunianka :)) IP: *.petrus.com.pl 17.04.05, 20:15
                          Anioły dobrze komponują się ze słońcem:) A w samo słońce nie patrz, bo to
                          niebezpieczne, nawet podczas zaćmienia. Słońce to potęga!
                          Teraz już bezpiecznie. Jakieś resztki zórz na horyzoncie. Kwitną śliwy,
                          magnolie, a kasztany.... nie widziałam ŻADNEGO, choć matura jutro się zaczyna.
                          20:15
                          • Gość: kolabor Re: :)) IP: *.torun.mm.pl 17.04.05, 20:46
                            A te zorze również niczego sobie :)

matura, matura...
                            jutro, czy pojutrze, tak czy siak się zaczyna...
                            hmm... a jak kasztanów brak to porażka na starcie ? :P
                            (przepraszam, wstyd, ale nie znam "bajki")

" Anioły dobrze komponują się ze słońcem:)"
                            - :))), nad wyraz dobrze, oby częściej takie połączenie występowało :)

pozdr
                            20,46
                            • Gość: kolabor zaległości IP: *.torun.mm.pl 19.04.05, 19:19
                              Jeżeli chodzi o zaległości to : wczoraj piękny był zmierzch. Szczególnie ładny
                              był widok, gdy kulka się schowała, a na niebie została czerwona poświata,
                              ograniczona chmurami od góry, ale w taki sposób, jak by ktoś to równiutko
                              linijeczką odmierzył :)

Aktualności: jeszcze chwilka do zmierzchu. Wiem, bo ponownie ucierpiały moje
                              oczy ;) ale przebiegał będzie raczej bez zakłóceń :)

a tu maturki się rozkręcają na dobre...

pozdr

19,19
                              • Gość: kolabor ładne było IP: *.torun.mm.pl 19.04.05, 20:48
                                Zmierzch dzisiaj wyglądał tak, jakby potknął się człowiek niosący farby... ale
                                wyglądało to kapitalnie :)
                                pojedyńcze chmurki, które przybierały kolory w zależności od tego, gdzie była
                                kulka, piękna poświata kontrastująca z błękitem nieba... pojedyńczy samolot
                                przecinający torem swojego lotu czerwonawą zorzę...
                                no ładne, ładne ;)

ale słoneczko zachodzi coraz później i coraz bardziej je "znosi". Schowało się
                                za bloczkiem pod koniec swojej dzisiejszej wędrówki...

20,48
                                • Gość: torunianka zmierzch dzisiejszy IP: *.petrus.com.pl 19.04.05, 21:00
                                  dzięki kolabor za uzupełnienia i ładne opisy tych zmierzchów, których nie
                                  widziałam dokładnie:)

Dzisiaj zmierzchało przez cały właściwie dzień; pochmurno, zimno, nieciekawie.
                                  Ale po ukazaniu się białego dymu przebiło się nagle słońce tak w Toruniu jak i
                                  w Rzymie. Habemus Papam - kardynał Ratzinger - Benedykt XVI.

Mimo ciągłego poczucia ogromnej straty po "naszym" Papieżu, kościół musi mieć
                                  przewodnika. I dobrze chyba się stało, że ten właśnie kardynał został papieżem.
                                  Dobrze współpracujący z Janem Pawłem II, zatroskany o stan kościoła. Pewnie
                                  nikt nie byłby w stanie kontynuować dzieła Jana Pawła II w taki sam sposób.
                                  Czy teraz będzie to praca benedyktyńska?
                                  21:00
                                  • Gość: torunianka zmierzcha a jeszcze jasno IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 19:38
                                    jeszcze przed chwilą słońce oślepiało swym blaskiem i nagle w ciągu krótkiej
                                    chwili schowało się za kominem i drzewami. Przebija się tylko częściowo stamtąd
                                    jego gorejąca tarcza, a wokół rozwodniony sok pomarańczowy się rozlał
                                    19:38
                                    • Gość: torunianka kolabor, a Ty gdzie się podziewasz??? IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:00
                                      popracuj trochę, bo będzie 100tysięcznik dzisiaj;)
                                      21:00
                                      • Gość: torunianka Re: kolabor, a Ty gdzie się podziewasz??? IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:19
                                        już tylko dwudziestukilku postów brak do tych stu tysięcy;)
                                        21:19
                                        • Gość: kolabor Re: kolabor, a Ty gdzie się podziewasz??? IP: *.torun.mm.pl 20.04.05, 21:23
                                          jestem, jestem :DDD
                                          dzisiaj trochę zagubiony, ale "urywki" zmierzchu widziałem...
                                          niestety, teraz już słońce na dobre zaczęło się chować za blokiem w końcowej
                                          fazie "lotu"... zostaje mi podziwiać poświatę :)

pozdr
                                          21,23
                                          • Gość: kolabor dokładam cegiełkę :P IP: *.torun.mm.pl 20.04.05, 21:28
                                            a co mi tam ! wpiszę się raz jeszcze to swoją cegiełkę kolejną dodam
                                            do "setki" :P

21,28
                                            • Gość: torunianka Re: dokładam cegiełkę :P IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:31
                                              kolabor, wiedziałam, że można na Ciebie liczyć. To kolejna cegła;)
                                              21:30
                                          • Gość: torunianka Re: kolabor, a Ty gdzie się podziewasz??? IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:33
                                            poświata tez juz zniknęła;) Ciemno dookoła, tylko ekran jaśnieje.
                                            Pracujemy dziś na ilość;)
                                            21:32
                                            • Gość: torunianka Re: kolabor, a Ty gdzie się podziewasz??? IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:34
                                              kolabor jeszcze dwie cegły podrzucamy i mamy !
                                              21:34
                                            • Gość: kolabor Torunianko, może po jeszcze jednym poście ? :P IP: *.torun.mm.pl 20.04.05, 21:34
                                              ja jestem "za" :P

21,34
                                              • Gość: torunianka Re: Torunianko, może po jeszcze jednym poście ? : IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:36
                                                to się udało, ale oczywiście juz inni się przyznają do tych cegiełek;)
                                                pozdrowienia i podziękowania za kolaborację:)))
                                                21:35
                                                • Gość: torunianka Re: Torunianko, może po jeszcze jednym poście ? : IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:38
                                                  to teraz szampan!
                                                  21:37
                                                • Gość: kolabor Re: Torunianko, może po jeszcze jednym poście ? : IP: *.torun.mm.pl 20.04.05, 21:39
                                                  :))))
                                                  również dziękuję za wspaniałe dyskusje :)
                                                  jednak uważam, że to dopiero początek... prawdziwym powodem do dumy byłby
                                                  stutysięczny post w tym tylko wątku :PP

pozdrawiam
                                                  21,39
                                                  • Gość: torunianka Re: Torunianko, może po jeszcze jednym poście ? : IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:41

w wątku nie damy rady, kolabor, choćby ze względów technicznych. Można tylko do
                                                    2500 tysięcy;)

To na dziś wystarczy. Może jeszcze tylko sprawdzimy czy rogalik jest widoczny.

A puszczałeś światełko wczoraj?
                                                    21:41
                                                  • Gość: torunianka niebo po zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 21:56
                                                    gwiazdy mrugają, a rogalika nie ma!
                                                    Ale szukajcie, a znajdziecie. Tym razem z południowej strony jest już wypasiony
                                                    bardzo srebrzysty taki. Po prostu bawi się z nami w chowanego.
                                                    21:56
                                                  • Gość: kolabor Re: Torunianko, może po jeszcze jednym poście ? : IP: *.torun.mm.pl 20.04.05, 22:06
                                                    tylko 2500 ? hmm...to lada dzień trzeba będzie nowy wątek zakładać :P

u mnie rogalika niestety nie ma...

a światełka nie puszczałem. W ogóle teraz na dniach nie wiem co się na świecie
                                                    dzieje... tylko ze zmierzchem jestem na bieżąco :)

22,06
                                                  • Gość: kolabor jak kamień w wodę... IP: *.torun.mm.pl 21.04.05, 01:00
                                                    Nie ma, no nie ma. Jakiś wałek znowu z tym rogalem. Eeehhh... jedną noc jest,
                                                    trzy kolejne nie. I jak tu człowiek ma spokojnie iść spać ? ;)
                                                    aczkolwiek spróbuję... :)

dobranoc

1,00
                                                  • Gość: torunianka Re: jak kamień w wodę... IP: *.petrus.com.pl 21.04.05, 20:05
                                                    kolabor, a miałeś się wysypiać;) a tu o pierwszej w nocy polowania na rogale
                                                    urządzasz! Pewnie nie z tej strony szukałeś. On wczoraj był od południowej no i
                                                    zmężniał dość mocno!!! Tak się z nami w chowanego bawi.
                                                    A dziś wciąż przecudnej urody zorze:)
                                                    20:04
                                                  • Gość: kolabor Re: jak kamień w wodę... IP: *.torun.mm.pl 21.04.05, 20:33
                                                    "kolabor, a miałeś się wysypiać;) a tu o pierwszej w nocy polowania na rogale
                                                    urządzasz!"
                                                    :)))))))))
                                                    racja Torunianko, racja :) to dzisiaj zniknę nad zwyczaj szybko...
                                                    A ten rogalix taki trochę bezczelny, że się tam na południu chowa. Wieczorkiem
                                                    to ja mam tylko północ do dyspozycji:) Rogal ! na swoje miejsce !

20,33
    • Gość: lyla1 Świt... IP: 158.75.197.* 21.04.05, 08:55
      jestem w pracy . Ziewami ziewają wszyscy wkoło. Za wcześnie żeby wstawać .
      Zawcześnie żeby pracować. Normalni ludzie śpią o tej porze.
      • Gość: torunianka Re: Świt... IP: *.petrus.com.pl 21.04.05, 19:41
        ziewanie w pracy o świcie? hmmm, pewnie jesteś tzw. typem sowy i może lepiej
        byłoby zaczynać pracę o zmierzchu?
        19:40
        • Gość: torunianka zmierzch w Toruniu, fajerwerki w Bydzi IP: *.petrus.com.pl 21.04.05, 19:42
          zachodzące słońce pięknie podświetla cięzkie chmury, które w Bydgoszczy
          rozproszono fajerwerkami wybuchającymi z okazji powołania przez Sejm UKW.
          19:42
          • Gość: kolabor Re: zmierzch w Toruniu, fajerwerki w Bydzi IP: *.torun.mm.pl 21.04.05, 20:02
            ale tu cicho... i jakoś spokojnie...
            to nie to co wczoraj :P

zmierzch oceniam hmmm... na 5+ :)

20,02
            • Gość: torunianka Re: zmierzch w Toruniu, fajerwerki w Bydzi IP: *.petrus.com.pl 21.04.05, 20:50
              no tak, dzisiaj cicho tu, a głośno w Bydzi, która dostała w prezencie uniwerek
              i fajerwerki strzela pod niebo;)

A wczoraj to myśmy ostro walczyli o tego stutysięcznika, a admin ciął i ciął.
              I moje posty też wyciął! To paranoja jakaś! Dobrze, że choć tu nie zagląda;)
              pozdrowienia
              20:50
              • Gość: kolabor Re: zmierzch w Toruniu, fajerwerki w Bydzi IP: *.torun.mm.pl 21.04.05, 21:40
                Wycinać posty Torunianki ? no to już lekka przesada... chyba, że hurtem leciał
                i co się nawinęło, to szło "pod nożyce"

ale fakt, walka była wczoraj zażarta. Jest gdzieś jakiś ranking kto wygrał ? :P
                i ile setnych straciłem ? :P

21,40
                • Gość: kolabor rogal myśli, że jest cwaniak IP: *.torun.mm.pl 21.04.05, 22:06
                  Tak sobie rogalix myśli... no to ja go pokonam jego własną bronią i też się
                  schowam. Pójdę spać i tyle mnie będzie widział :)
                  Dobranoc Torunianko
                  a Ty rogalu myśl co dalej :P

pozdrowienia

22,06
                  • Gość: torunianka Re: rogal myśli, że jest cwaniak IP: *.petrus.com.pl 21.04.05, 22:35
                    wiesz on tak się chowa (znowu jest na południowej stronie;) bo się
                    przepoczwarza w pełnotarczowego i jeszcze ma trochę wyszerbioną tarczę, czego
                    pewnie się nieco wstydzi.

Pozdrowiłam go od Ciebie, bo decyzja Twoja jak najbardziej słuszna.
                    Kolorowych snów:)
                    • Gość: kolabor Re: rogal myśli, że jest cwaniak IP: *.torun.mm.pl 22.04.05, 20:00
                      Dziękuję Torunianko, że pozdrowiłaś od mnie rogala. Bo mimo mojej wczorajszej
                      fochy dalej interesuję się jego losami :)

a nie Wiesz może czy rogal nie rozważa przejścia na stronę północną ?

20,00
                • Gość: torunianka Re: zmierzch w Toruniu, fajerwerki w Bydzi IP: *.petrus.com.pl 21.04.05, 22:33
                  > ale fakt, walka była wczoraj zażarta. Jest gdzieś jakiś ranking kto
                  > wygrał ? :P

pilnie śledziłam wyniki pojawiające się na tablicy;) i bez whania mogę
                  powiedzieć, że ty MY wygraliśmy kolabor:)))

Jeszcze był taki TŚB (i coś tam), który chciał mieć 0.5 zwycięstwa, więc
                  uznałam jego racje, bo też faktycznie walczył równo z nami. Ale nikt poza tym.
                  Spokojnie możemy przyznawać się wszem i wobec do zwycięstwa. Nawet notowałam to
                  w innych wątkach, aby nie było wątpliwości;)

Pozdrowienia
                  • Gość: torunianka słońce dziś nie zajdzie;) IP: *.petrus.com.pl 22.04.05, 19:31
                    bo po prostu zdezerterowało i go nie ma. Na niebie tylko ciemne chmury wiszą.
                    a na forum w Bydzi ciekawostka... Stan Tymiński się ogłasza!!! W mieście
                    uniwersyteckim???
                    19:28
                    • Gość: kolabor Re: słońce dziś nie zajdzie;) IP: *.torun.mm.pl 22.04.05, 20:05
                      schowała się kulka... choć teraz widać przy samej linii horyzontu taką
                      niewielką, acz całkiem przyjazną dla oka poświatę w kolorze czerwonawym :)
                      tylko, że znowu ten blok... wyburzyć trzeba, bo moje zmierzchowe relacje są
                      coraz mniej dokładne ;)

pozdrawiam

20,05
                      • Gość: torunianka blady pyzaty IP: *.petrus.com.pl 22.04.05, 21:42
                        hej, kolabor:) zostaw blok w spokoju, za dużo kurzu się zrobi jak będziecie
                        burzyć;) Popatrz w górę. Tarcza pełna! Miejsce też ciut inne. Bardziej na
                        południowy wschód się przesunął. A z góry mruga do niego gwiazdka;)
                        21:42
                        • Gość: kolabor nie dla mnie takie frykasy... IP: *.torun.mm.pl 22.04.05, 22:55
                          no ja już chyba tego rogala nie ujrzę na oczy... i jeszcze bardziej na południe
                          zwiewa. Eehhh... no nie pozostaje mi nic innego jak powtórzyć manewr z dnia
                          wczorajszego i zdezerterować :) Torunianko, wierzę że uda Ci się w pojedynkę
                          zapewnić ład i porządek na niebie, bo to co się teraz wyprawia to przechodzi
                          wszelkie pojęcie :P
                          ja póki co muszę trochę wyhamować z obserwacjami

pozdrawiam
                          22,55
                          • Gość: torunianka Re: nie dla mnie takie frykasy... IP: *.petrus.com.pl 22.04.05, 23:13
                            no to dobrej nocy, kolabor:)
                            Niech Ci się przyśnią spadające gwiazdy:)
                            23:13
                  • Gość: kolabor Re: zmierzch w Toruniu, fajerwerki w Bydzi IP: *.torun.mm.pl 22.04.05, 20:01
                    No to ZDROWIE w takim razie ! ;)
                    jak będzie następny jakiś jubileusz to również zdominujemy rozgrywki. W końcu w
                    zmierzchu siła ! :)

20,01
                    • Gość: kolabor cóz za dzień ! :) IP: *.torun.mm.pl 23.04.05, 18:55
                      -koniec ustnych
                      -Anioły zdecydowanie wyżej latają od Jaskółek
                      -ładny, słoneczny dzień (choć chłodnawy)
                      -zmierzch zapowiada się co najmniej ciekawie

super, po prostu super :)

18,55
                      • Gość: kolabor Re: cóz za dzień ! :) IP: *.torun.mm.pl 23.04.05, 22:05
                        Zmierzch był taki, na jaki się zapowiadał :)
                        tylko widoczność nie ta... nie muszę chyba mówić, co utrudniało obserwację :P

kończy się piękny dzień, ciekawe czy na zakończenie przybędzie rogal ?
                        zaproszenie dostał ;)

pozdrawiam i dobranoc

22,05
                        • Gość: torunianka Re: cóz za dzień ! :) IP: *.petrus.com.pl 24.04.05, 00:30
                          tak, juz po dniu. Minął tak szybko, że anim się obejrzała;)
                          A na rogala nie ma co czekać. Teraz pełna tarcza, królująca na granatowym
                          niebie upstrzonym gwiazdkami:) I cały ten teatr widać od południowej strony.
                          00:30
                      • Gość: torunianka Re: cóz za dzień ! :) IP: *.petrus.com.pl 24.04.05, 00:28
                        cóż to BYŁ za dzień;)

> -koniec ustnych
                        > -Anioły zdecydowanie wyżej latają od Jaskółek
                        > -ładny, słoneczny dzień (choć chłodnawy)
                        > -zmierzch zapowiada się co najmniej ciekawie
                        >
                        > super, po prostu super :)

kolabor! same sukcesy:)
                        zgadza się, był niezły. A zmierzchu nie zauważyłam.
                        00:28
                        • Gość: torunianka stępiona spostrzegawczość IP: *.petrus.com.pl 24.04.05, 21:34
                          znowu brak czujności przy zmierzchu. Przebiegł, ani się obejrzałam. Zdołałam
                          tylko spostrzeć podwójny ślad odrzutowca przecinającego niebo o zmierzchu.
                          (chyba w oczach mi się nie dwoiło;)
                          21:34
                          • Gość: kolabor Re: stępiona spostrzegawczość IP: *.torun.mm.pl 24.04.05, 22:11
                            aaajjj... szkoda Torunianko, bo było co podziwiać... kapitalna zorza na niebie
                            gościła przez dość długi okres czasu. A ten odrzutowiec to nie umknął i moim,
                            jakże czujnym dzisiaj:P, oczom...

Anioły fruwają aż miło ! byle myszka miki nie mogła im przeszkodzić w osiąganiu
                            wysokich lotów :)

pozdrawiam

22,11
                            • Gość: torunianka strata niepowetowana:( IP: *.petrus.com.pl 24.04.05, 22:54
                              no cóż, żałuję że nie udało mi się przydybać zmierzchu dzisiaj:(

zrekompensuję to sobie obserwacją srebrzystej tarczy.
                              I tu drobna niespodzianka. Tarcza i owszem w całej okazałości, ale.... spuściła
                              się nieco niżej i schowała za brzozą. Czyżby uciekał przed mrugającą do niego
                              gwiazdką;) ???

A wysokie loty aniołów niech staną się normą;)
                              Pozdrowienia
                              • Gość: balum Re: strata niepowetowana:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 23:00
                                Piękna dzisiaj tarcza księżyca (żółć przechodząca delikatnie w pomarańcz) a
                                sama tarcza jakaś wielka ponadnaturalnie.
                                Torunianko życzę rozkosznych snów, pzedtem jednak obejrzyj dzień świra na tvp
                                1. Niby śmieszny a straszny film.
                                • Gość: torunianka Re: strata niepowetowana:( IP: *.petrus.com.pl 24.04.05, 23:08
                                  witaj, balum:)
                                  właśnie oglądam, więc kończę z internatem;)
                                  ale jeszcze raz sprawdziłam księżyc - u nas srebrny. Może pokazuje nam drugą
                                  twarz;)
                                  pozdrowienia
                                  • Gość: kolabor Re: strata niepowetowana:( IP: *.torun.mm.pl 25.04.05, 00:30
                                    "dzień świra"... również się skusiłem i jestem pod wrażeniem tego filmu...

profilaktycznie sprawdziłem. Rogala ni widu, ni słychu...

dobranoc

0,30
                                    • Gość: torunianka filmy po zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 25.04.05, 19:42
                                      dzień świra... tak piękna rzeczywistość. oglądałam to już kolejny raz.
                                      a po tym był jeszcze inny, amerykański film w podobnym stylu. Pewna pociecha
                                      dla nas, że to nie tylko polska rzeczywistość.

ale już znaki na niebie wskazują na przygotowania do zmierzchu. Na razie słońce
                                      tak oślepia, że wolę nie patrzeć;)
                                      • Gość: torunianka odrzutowcem w zmierzch IP: *.petrus.com.pl 25.04.05, 19:51
                                        przeszywa przestrzeń nieba w przeciwnym do słońca kierunku, zagłębia się w
                                        zmierzch, znacząć miejsce przejścia białą smugą
                                        • Gość: torunianka jak sweterek w paski IP: *.petrus.com.pl 25.04.05, 20:16
                                          tak teraz wygląda niebo nad Toruniem o zmierzchu (od różu do fioletu
                                          przetykanego zszarzałym błękitem)
                                          20:16
                                          • Gość: kolabor Re: jak sweterek w paski IP: *.torun.mm.pl 25.04.05, 21:39
                                            piękna zorza poprzecinana smugami chmur, które bawiły się w kameleona i
                                            przyjmowały barwy w zależności od otoczenia...
                                            ładne było, ale się skończyło :)
                                            sam nie wiem czy wspominać o rogalu... i tak go nie będzie ;)

21,39
                                            • Gość: torunianka Re: jak sweterek w paski IP: *.petrus.com.pl 25.04.05, 21:50
                                              > ładne było, ale się skończyło :)

jutro zmierzch namaluje nam inny obraz. Takie patrzenie w to samo na okrągło
                                              byłoby zbyt nużące i po jakimś czasie nie dostrzegalibyśmy już urody tego
                                              zjawiska;)

> sam nie wiem czy wspominać o rogalu... i tak go nie będzie ;)
                                              is it your favourite meal? ;)
                                              • Gość: kolabor Re: jak sweterek w paski IP: *.torun.mm.pl 25.04.05, 22:32
                                                :DDD
                                                no taki rogaliczek byłby niczego sobie wieczorkiem... ale bez szans... ;)

zmiana obrazu zmierzchowego się szukuje ? a można sobie kolorki zamawiać ?
                                                i za ile tak od metra kwadratowego ?

pozdrawiam
                                                22,32
                                                • Gość: torunianka zmiana obrazu IP: *.petrus.com.pl 25.04.05, 22:50
                                                  > no taki rogaliczek byłby niczego sobie wieczorkiem... ale bez szans... ;)

no tak, coś ciemno za oknem się zrobiło a księżyca
                                                  nie ma ani od południa, ani od zachodu. Chyba ci dwaj go znowu ukradli.
                                                  Notowania im idą w górę to biorą wszystko;)

> zmiana obrazu zmierzchowego się szukuje ? a można sobie kolorki zamawiać ?
                                                  > i za ile tak od metra kwadratowego ?

kolabor.... "za ile od m2"?? toż to sztuka, a nie malowanie ścian:(((

22:50
                                                  • Gość: kolabor Re: zmiana obrazu IP: *.torun.mm.pl 25.04.05, 23:22
                                                    "toż to sztuka, a nie malowanie ścian:((("
                                                    -racja, bzdurę chlapnąłem
                                                    chociaż jakby każdy tak swoją cząstkę zostawił, to taka abstrakcja na niebie,
                                                    to też byłoby coś... a może i nie...

23,22
                                                  • Gość: torunianka Re: zmiana obrazu IP: *.petrus.com.pl 25.04.05, 23:37
                                                    wiesz kolabor, lepiej nie bierzmy się za malowanie nieba;)
                                                    chyba Ten, który rządzi wszystkimi żywiołami jest niedościgniony.
                                                    my za to możemy tu na ziemi malować jasnymi barwami nasz dzień powszedni:)

a księżyc widzisz u siebie???
                                                    22:37
                                                  • Gość: kolabor Re: zmiana obrazu IP: *.torun.mm.pl 25.04.05, 23:54
                                                    "wiesz kolabor, lepiej nie bierzmy się za malowanie nieba;)"
                                                    - to jest słuszna koncepcja ;)

a księżyca, po staremu, ni widu ni słychu...
                                                    chyba straciłem nadzieję... :)

23,54
    • Gość: torunianka wychodzi z ukrycia... IP: *.petrus.com.pl 25.04.05, 23:52
      dziś zaczął swą wędrówkę na wschodzie i dopiero teraz wychodzi zza brzozy,
      powoli przeświecając przez maleńkie jeszcze listeczki
      23:52
      • Gość: kolabor Re: wychodzi z ukrycia... IP: *.torun.mm.pl 25.04.05, 23:58
        muszę się nie zgodzić... ani księżyca, ani tym bardziej brzozy nie widzę :P
        ale dziękuję za pocieszenie. Czyli on jednak istnieje ! ;)

23,58
        • Gość: torunianka Re: wychodzi z ukrycia... IP: *.petrus.com.pl 26.04.05, 00:05
          kolabor, a Ty miałeś o tej porze już o księżycu tylko śnić;)
          ja też już schodzę z forum, dobranoc:)
          oo:05
          • Gość: kolabor dobranoc IP: *.torun.mm.pl 26.04.05, 00:23
            korzystam z luźniejszych dni...
            choć również opuszczę zaraz pokład ;)

dobrej nocy Torunianko :)

pozdrawiam
            0,23
            • Gość: kolabor uszy na komunię :PPP IP: *.torun.mm.pl 26.04.05, 21:55
              właśnie przeczytałem, że w tym roku hitem na rynku prezentów
              pierwszokomunijnych są zabiegi plastyczne odstających uszu... toć w sumie... :P

a zmierzch przegapiłem... tylko urywki widziałem. Jednak nie widziałem jakiś
              specjalnych zmian, a miały nastąpić ;)

21,55
              • Gość: torunianka Re: uszy na komunię :PPP IP: *.petrus.com.pl 26.04.05, 22:21
                z uszami to szok! Toć to chyba jeszcze gorsze od pieniędzy;)

A szkoda, że nie możesz zdać relacji ze zmierzchu bo ja też nie widziałam. Nie
                tyle przegapiłam, co nie dane mi było. A księżyca jeszcze nie widzę, pewnie
                wschodzi na wschodzie;)
                22:20
                • Gość: kolabor a czekałem.... IP: *.torun.mm.pl 27.04.05, 01:05
                  księżyca oczywiście nie ma...
                  zniechęcony udam się na spoczynek :)

dobranoc

1,05
    • Gość: simply mickey torunianka jest sexy IP: *.unige.it / *.csita.unige.it 27.04.05, 16:52
      nawet nie wiesz dziewczyno jaki to jest cenny watek i ten proustowski poczatek,
      niezle..
      • Gość: torunianka zapraszam do pisania:) IP: *.petrus.com.pl 27.04.05, 17:57
        dziękuję za docenienie wątku. Będzie cenniejszy jak będziesz się tu wpisywać:)
        Pozdrawiam i zapraszam
        • Gość: torunianka szaro buro i ponuro IP: *.petrus.com.pl 27.04.05, 17:58
          słonce schowało się gdzieś; czyżbym znowu przegapiła chwilę przejścia przez
          widnokrąg?

w TV o agentach z otoczenia Jana Pawła II. Po doprowadzeniu do płaczu Moniki
          Olejnik, wstrząśnietej skierowaniem podejrzeń na ks. Malińskiego i zmuszeniem
          go do tłumaczenia się, kolejna rewelacja - Ojciec Hejmo.

Zastanawiające jest jak długo SB może bawić się nami. Jak długo będzie
          wyzwalało z nas emocje psów gończych. A te naprawdę ważne teczki to przecież
          dawno z dymem poszły. Co zostało? To co zostać miało.
          17:58
          • Gość: kolabor Re: szaro buro i ponuro IP: *.torun.mm.pl 27.04.05, 21:00
            to człowiek specjalnie w plener się wybiera podziwiać zmierzch, a tu te
            chmury :P kulka chowa się niczym rogal... ja się tak nie bawię :)

pozdrawiam
            21,00
            • Gość: torunianka Re: szaro buro i ponuro IP: *.petrus.com.pl 27.04.05, 22:02
              > to człowiek specjalnie w plener się wybiera podziwiać zmierzch, a tu te
              > chmury :P

no widzisz kolabor, każdy chce być podziwiany, chmury też:)

a czemu nie podziwiałeś chmur? One też są piękne i pożyteczne - sprawiają, że
              zieloność się roztacza dookoła:)

pozdrawiam
              22:02
              • Gość: kolabor Re: szaro buro i ponuro IP: *.torun.mm.pl 27.04.05, 22:10
                "a czemu nie podziwiałeś chmur? One też są piękne i pożyteczne - sprawiają, że
                zieloność się roztacza dookoła:)"
                - ja tam musiałem przed nimi uciekać ;) dobrze, że tylko lekko popłakiwały... :)

Torunianko, to już 300-tny post się szykuje... ja myślę, że to Ty Powinnaś
                poprowadzić ten wątek w kolejną setkę :)

pozdr
                22,09
                • dovbendov powiedzcie mi 28.04.05, 09:44
                  wolnosc kojarzy mi sie z morzem(np.gdynia,genua) lub jeziorami(np.ostroda) lub
                  pustynia, z jakim obrazem w toruniu, w ktorym mieszkalem 5lat, polaczyc
                  wolnosc..zastanawiam sie, bo raczej nie z rzeka, jak myslicie..moze z tym
                  fragmentem skarpy, gdzie teraz buduja niestety droge, kiedy zachodzilo slonce..
                  9.43
                  • Gość: kazik gratuluje IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 28.04.05, 10:28
                    gratuluje juz 300 postu!!!
                    • Gość: torunianka Re: gratuluje IP: *.petrus.com.pl 28.04.05, 17:27
                      bardzo dziękuję w imieniu stałych postów wysyłaczy, czyli swoim i kolabora;)
                      zapraszamy do czytania, ale przede wszystkim do pisania.
                  • Gość: torunianka Re: powiedzcie mi IP: *.petrus.com.pl 28.04.05, 17:37
                    wolność kojarzy mi się ze stanem umysłu głównie, więc trudno będzie mi
                    odpowiedzieć na Twoje pytanie.
                    Można być wolnym wszędzie, gdzie się chce, nawet siedząc w małym pokoju, a
                    można czuć się zniewolonym i bez szans na pustyni, w lesie, czy na morzu.
                    Wszystko zależy od okoliczności.
                    a słońce dziś nie zachodzi, bo nawet nie wzeszło.
                    17:37
                    • Gość: dead&lovely Re: powiedzcie mi IP: *.olsztyn.mm.pl 28.04.05, 20:53
                      i co z tą wolnością w małym pokoju zrobisz? na prawdę uważasz, że można być
                      wolnym wszędzie? siedziałaś w więzieniu? stan umysłu akurat tam nie wystarczy.
                      poza tym nie zrozumiałaś pytania dovbendov. nie dopytywał się o Twoje
                      rozumienie pojęcia "wolność", tylko z jakim miejscem/obrazem w toruniu wolność
                      Ci się kojarzy. mi na ten przykład z drink-barem na ulicy stromej.
                      i na początek mojego tu pisania dodam, że zmierzch nad rubinkowem to
                      najbrzydszy zmierzch jaki w życiu dane było mi ogladać.
                      • Gość: torunianka wolność w pokoju i zmierzch nad Rubinkowem IP: *.petrus.com.pl 28.04.05, 21:37
                        nie na wszystkie Twoje pytania jestem w stanie odpowiedzieć odpowiednio, więc
                        ograniczę się do dwóch punktów:

w małym pokoju mogę zrobić z wolnością to samo co w dużym pokoju, czy dużym
                        domu.Robię co chcę, czyli to co uważam za istotne.

A zmierzch nad Rubinkowem też może być piękny, szczególnie, kiedy widać już
                        tylko zarysy wieżowców. Piękny zmierzch kiedyś widziałam na Rubinkowie (część
                        zwana Skarpą), kiedy z okna widać było ogniste słońce topiące się w nurtach
                        Wisły, a ptaki chcące je odwieść od tego zamiaru, sprzymierzyły się z wiatrem i
                        oddalały ten moment tak długo jak mogły:)
                        ps. a drink barze można być wolnym do czasu;)
                    • Gość: Maria Re: powiedzcie mi IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.INTELINK.pl 28.04.05, 21:11
                      Gość portalu: torunianka napisał(a):
                      > Można być wolnym wszędzie, gdzie się chce, nawet siedząc w małym pokoju, a
                      > można czuć się zniewolonym i bez szans na pustyni, w lesie, czy na morzu.
                      > Wszystko zależy od okoliczności.

Wszystko zależy od tego, czy żyjemy w kłamstwie.

"Być wolnym, to móc nie kłamać." /Albert Camus /
                      • Gość: kazik kazika nano traktat o wolności IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 28.04.05, 21:49
                        jako humanista powiem tak otoz mowiac obiektywnie wolnosci w najczystszym sensie
                        nalezy stwierdzic iz wogole ona nie istnieje np chce teraz wejsc do kina i co
                        nie moge chce latac nie moge . wolnosc w potocznym jezyku to subiektywne
                        odczucie zwiazane z niezaleznoscia, brakiem zobowiazan etc. zatem w tym
                        kotekscie wolnym mozna czuc sie nawet w wiezieniu ale i jako multimiliarder ,
                        czy pustynny asceta mozna wolnosci nie doswiadczac gdyz tak rozumiana wolnosc
                        mieszka w naszym umysle i jest wypadkowa naszych blizszych i dalszych
                        doswiadczen. w sensie spolecznym zas wolnosc jest wyraznie ograniczona, jedna z
                        wersji to swoboda dzialania ograniczona prawami fizyki i wolnoscia osob trzecich
                        . granica miedzy moja i czyjas wolnoscia to niewidzialna lecz znana granica
                        wypracowana przez dana spolecznosc, rozna dla kazdego z poziomow inna jest w
                        rodzinie inna w firmie inna na ulicy

cdn
                      • Gość: torunianka sentencje IP: *.petrus.com.pl 28.04.05, 21:51
                        Nikt tak nie kłamie, jak człowiek oburzony
                        Fryderyk Nietzsche
                        21:51
                        • Gość: Maria Re: sentencje IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.INTELINK.pl 29.04.05, 07:18

> Nikt tak nie kłamie, jak człowiek oburzony
                          > Fryderyk Nietzsche

Zapomniałaś dodać, iż Nietzsche stawiał kłamstwo na równi z prawdą : )
                          Jak to się ma do nauk JPII, do których chętnie odsyłasz swoich adwersarzy na
                          sąsiednim forum?
                          Powołanie się na filozofię Nietzsche to oznaka Twojej przemiany po śmierci JPII,
                          czy zdjęłaś maskę po żałobie?
                          Nie ma to, jak iść z duchem czasu - kłamstwa są bardziej pomysłowe, sprawiają,
                          że świat wydaje się być przyjemniejszy, są mniej kłopotliwe niż prawda i mniej
                          zniechęcające, dają doraźne korzyści.
                          Rozumiem, że już wyszłaś ze świątyni na bulwary, wszak Nietzsche głosił:
                          "Nie należy bywać w świątyniach, jeśli chce się czystym oddychać powietrzem."

Logika nie boi się absurdów, a sprzeczności.
                          • Gość: torunianka Re: sentencje IP: *.petrus.com.pl 29.04.05, 09:47
                            nie zapomniałam, tylko wybrałam sentencję, którą chciałam skoro mówimy od
                            wczoraj o wolności.

> Rozumiem, że już wyszłaś ze świątyni na bulwary, wszak Nietzsche głosił:
                            a tu nie ma co rozumieć, każde miejsce ma swój czas, każdemu wolno wybierać
                            kiedy pójdzie do świątyni, kiedy na bulwar, a kiedy do drink baru, a kiedy
                            nigdzie nie pójdzie.
                            a teraz wybierając w sposób wolny odchodzę stąd, aby wrócić o zmierzchu
                            9:46
                            • Gość: Maria Re: sentencje IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 29.04.05, 18:15
                              > nie zapomniałam, tylko wybrałam sentencję, którą chciałam skoro mówimy od
                              > wczoraj o wolności.
                              > a tu nie ma co rozumieć, każde miejsce ma swój czas, każdemu wolno wybierać
                              > kiedy pójdzie do świątyni, kiedy na bulwar, a kiedy do drink baru, a kiedy
                              > nigdzie nie pójdzie.
                              > a teraz wybierając w sposób wolny odchodzę stąd, aby wrócić o zmierzchu

W tym przypadku nie mówisz o wolności, jedynie podkreślasz, że jesteś
                              specjalistką od pilnowania własnych praw.
                              Sądzę, że zapomniałaś o najważniejszym – w wolności najcenniejsza jest jej
                              świadomość.

Logika nie boi się absurdów, a sprzeczności.
                  • Gość: kazik Re: powiedzcie mi IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 28.04.05, 20:42
                    bulwar, lezysz i wpatrujesz sie w ten domek po drugiej stronie, albo jak kto
                    woli na lotnisku jest fajnie szczegolnie jak sa spadochroniarze...
                    • Gość: torunianka Re: powiedzcie mi IP: *.petrus.com.pl 28.04.05, 21:43
                      balkon, siedzę piję kawę i przyglądam się ptakom i kwitnącym drzewkom
                      (jak jest pogoda;)
                      a dzisiaj to już klawiatura i TV
                      21:43
                    • Gość: kolabor Re: powiedzcie mi IP: *.torun.mm.pl 29.04.05, 00:41
                      właśnie, bulwar... niby prosta konstrukcja, a jednak "coś" w nim jest. I
                      rzeczywiście można by w nim upatrywać tego miejsca, w którym 'pachnie'
                      wolnością. Jednak tutaj, moim zdaniem, Torunianka poruszyła ważną sprawę stanu
                      umysłu, bo samo odwiedzenie bulwaru i ewentualne położenie się na nim jeszcze
                      nic nie znaczy. Samemu trzeba poczuć tę wolność. Dovbendov mówił o skarpie...
                      ja bym to trochę poszerzył... o cały lasek za szpitalem. Niestety, niedługo
                      będzie on 'obudowany' drogą, o której mówił Dovbendov, z jednej i "leśnym
                      traktem" z drugiej. Dużo ten teren przez to straci. Zastanawiam się cały czas
                      nad jeszcze jakimiś terenami, które z wolnością są 'za pan brat' i krąży mi po
                      głowie jeszcze teren w okolicach Martówki. Tylko, że on jest jakby jakiś taki
                      bez 'wyrazu'...

----
                      A na rubinkowie (na skarpie konkretnie) też zmierzch może być ładny :P
                      Wystarczy chcieć dostrzec jego urok. Gdybym miał z góry zakładać, że nie może
                      być ładny, bo otaczają mnie mieszkaniowe 'klocki' to powinienem od razu okna
                      zamurować :)

pozdrawiam
                      0,41
                      • Gość: dead&lovely Re: powiedzcie mi IP: *.olsztyn.mm.pl 29.04.05, 08:44
                        owszem, zmierzch nad rubinkowem może być ładny, ale najczęściej nie jest. i to,
                        że doświadczyłem tam najbrzydszego oczywiście nie znaczy, że tylko takie tam
                        są.
                        co do wolności to w pełni się zgadzam z teorią "stanu umysłu". jednak cóż ona
                        znaczy bez odniesienia do przestrzeni? czołwiek nie ma na tyle abstrakcyjnego
                        umysłu, żeby siedząc całe zycie w klatce mógł przeprowadzać wizualizację
                        wolności. zauważcie, że wolność jednak wiąże się z jakimś działaniem i
                        przestrzenią, chociażby tą ogladaną z okna małego pokoju.
                        ..
                        a z drink-baru należy wiedzieć kiedy wyjść (i przejść do innego lokalu) :)
                        • Gość: torunianka Re: powiedzcie mi IP: *.petrus.com.pl 29.04.05, 09:41
                          > co do wolności to w pełni się zgadzam z teorią "stanu umysłu". jednak cóż ona
                          > znaczy bez odniesienia do przestrzeni? czołwiek nie ma na tyle abstrakcyjnego
                          > umysłu, żeby siedząc całe zycie w klatce mógł przeprowadzać wizualizację

znasz historię Karola Maya?
                          ksiązki, które prawie każdy z nas kiedyś czytał (tak przynajmniej "zeznawano" w
                          wątku w literaturze) Winnetou napisał.... w więzieniu właśnie;)
                          To dopiero była wizualizacja wolności!
                          w oczekiwaniu na piękny zmierzch 9:41
                          • Gość: dead&lovely Re: powiedzcie mi IP: *.olsztyn.mm.pl 29.04.05, 12:31
                            ale całego wcześniejszego życia w tym więzieniu nie spędził. wiedział, za czym
                            tęsknić (i nie chodzi mi tu o prerie, bo w ameryce nigdy przecież nie był).
                            pisząc o kowbojach i indianach odnosił się poza tym bardzo do przestrzeni i
                            łączył to ze "stanem umysłu". nie wierzę, że bez odnośników do obrazu można
                            wiedzieć co to wolność...chociaż mogę się oczywiście mylić.
                            kiedy myślisz o wolności na prawdę nie widzisz żadnego miejsca?
                            • Gość: torunianka miejsce wolności IP: *.petrus.com.pl 29.04.05, 20:37
                              chwilowo nie kojarzę żadnego konkretnego miejsca, gdyż rzadko myślę o wolności.
                              Po prostu, jak się coś ma, to przestaje się o tym myśleć, tak myślę;)

Najintensywniej myśli się o tym czego brak.

A miejsce...
                              May opisywał wolność w najczystszej postaci- wolnych indian na prerii - siedząc
                              za kratami
                              zaś opisywani przez Herlinga-Grudzińskiego więźniowie mogli podziwiać zmierzchy
                              słońca na stepach przy rąbaniu lasu, także nie będąc wolnymi.

więc trudno przypisać wolność do jakiegoś miejsca
                              • Gość: dead&lovely Re: miejsce wolności IP: *.olsztyn.mm.pl 29.04.05, 22:34
                                a widzisz, jednak preria i stepy. wolność to istniejąca geograficznie
                                przestrzeń ściśnięta w naszych głowach.
                                wychodzę z założenia, że lepiej tę wolność chwytać póki jest. oglądać
                                zmierzchy, obserwować wieczorne upadki i przeżywać poranne zmartwychwstania aby
                                potem wiedzieć czego będzie mi brak, za czym tesknić. nic nie trwa przecież
                                wiecznie.
                                • Gość: torunianka Re: miejsce wolności IP: *.petrus.com.pl 29.04.05, 23:12
                                  > a widzisz, jednak preria i stepy. wolność to istniejąca geograficznie
                                  > przestrzeń ściśnięta w naszych głowach.

ależ właśnie dałam Ci dwa przeciwstawne przykłady:
                                  1) projekcja wolności w zamknięciu
                                  2) uwięzienie w przestrzeni

a z resztą zgadzam się. Należy cieszyć się każdą chwilą i tymi okruchami życia,
                                  które przypadają nam w udziale bo to jest właśnie życie. Ale aby można było
                                  docenić to co mamy to musimy umieć to dostrzegać.
                                  Ćwiczymy się w dostrzeganiu piękna tego świata obserwując zmierzch.
                                  Sprawdzam więc księżyc - znowu się spóźnia, choć gwiazdki na niebie mrugają.
                                  ale w TV Freddie Mercury śpiewa I want to be free. No on już jest zupełnie free.
                                  www.hotshotdigital.com/WellAlwaysRemember/FreddieMercury.html

23:12
                                  • Gość: kolabor Re: miejsce wolności IP: *.torun.mm.pl 30.04.05, 00:17
                                    Oboje macie rację :) (takie moje skromne zdanie jest). Ważne jest miejsce,
                                    przestrzeń, bo rzeczywiście są takie miejsca 'wyjątkowe'. Jednak dopiero w
                                    połączeniu ze świadomością przepełnioną wolnością daje to pełny efekt. To już
                                    chyba nawet Powiedzieliście :). Jednak teraz mnie zastanawia co jest
                                    ważniejsze: miejsce czy stan umysłu ? Ja bym chyba bardziej optował za umysłem,
                                    ponieważ można czuć się wolnym nawet w miejscach specjalnie 'wolnościowo
                                    nieatrakcych'. Natomiast sama wyjątkowa przestrzeń, ale bez tej świadomości to
                                    już nie to samo.
                                    ---------
                                    "Najintensywniej myśli się o tym czego brak."
                                    Niby wiadomo, a jakież refleksje to u mnie wywołało to ho ho :) hmmm

pozdrawiam
                                    0,17
                                    • Gość: dead&lovely Re: miejsce wolności IP: *.olsztyn.mm.pl 30.04.05, 08:45
                                      zgadzam się. stan umysłu ważniejszy. faktycznie można patrzeć i nie widzieć.
                                      ale tę zdolność trzeba sobie jakoś zbudować. dochodzimy do pytania co było
                                      pierwsze: stan umysłu, który daje możliwość podziwiania krajobrazu;), czy to
                                      oglądanie krajobrazu/miejsca nas uczula aby potem to ze sobą nosić. wnioskuję
                                      za tym drugim. żeby rozsmakowywać się w oglądaniu zmierzchu trzeba go najpierw
                                      się sporo naoglądać. człowiek zasłaniający całe życie rolety nie ma stanu
                                      umysłu tożsamego z właściwym człowiekowi urodzonemu np. w górach. gdy obu
                                      zamknie się w więzieniu to ten drugi zaniesie z sobą projekcje wolności. ten
                                      pierwszy nie zauważy różnicy. miejsca nas kształtują i jedne są o wiele
                                      mocniejszym nośnikiem skojarzeń wolności niż drugie.
                                      • Gość: torunianka Re: miejsce wolności IP: *.petrus.com.pl 30.04.05, 20:26

Wybór miejsca wiążącego się z poczuciem wolności jest kwestią bardzo
                                        indywidualną. Ale masz rację. Przestrzeń też jakoś kojarzy się z wolnością, bez
                                        względu na to czy jest to przestrzeń autostrady, czy prerii i stepów.
                                        Ale przestrzeń górska już jest trochę zamknięta;)
                                        Wchodzisz na Dolinę Małej Łąki, dech Ci w piersiach zapiera, ale przestrzeń
                                        nieco ograniczają góry. Mimo to Twej wolności nic tam nie ogranicza, poza
                                        lękiem przed niedźwiedziem, który tam grasuje, a którego uchwycili na zdjęciu
                                        moi przerażeni znajomi.

I jeszcze tylko dodatek o pojmowaniu wolności:

"Czegóż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
                                        Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody."
                                        Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
                                        Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę."
                                        Ignacy Krasicki

Po zmierzchu 20:25
                                    • Gość: torunianka Re: miejsce wolności IP: *.petrus.com.pl 30.04.05, 20:13
                                      > Oboje macie rację :)

no, kolabor masz wszelkie dane, aby zostać politykiem;)
                                      • Gość: kolabor Re: miejsce wolności IP: *.torun.mm.pl 30.04.05, 22:44
                                        "no, kolabor masz wszelkie dane, aby zostać politykiem;)"
                                        kusząca propozycja, to niezła fucha jest ;)
                                        22,44
                      • Gość: dovbendov Re: powiedzcie mi IP: .1.* / *.csita.unige.it 29.04.05, 10:08
                        okolice martowki to taka anarchia estetyczna, ale cos w tym jest, racja
    • Gość: torunianka bad news IP: *.petrus.com.pl 28.04.05, 18:03
      słońce zaniemogło i przebywa na L4
      18:03
      • Gość: kolabor Re: bad news IP: *.torun.mm.pl 28.04.05, 20:52
        ja widziałem dzisiaj taką małą szparę w chmurach, przez którą próbowały się
        przemykać promyki słońca :) ale, niestety, szybko dały za wygraną...
        no i w sumie ciężko powiedzieć, czy był zmierzch czy też nie ;)

dziwna pogoda, dziwny dzień

20,52
        • Gość: torunianka good news IP: *.petrus.com.pl 29.04.05, 09:49
          zanosi się na ładny zmierzch:)
          kolabor, nie muruj okien;)
          pozdrawiam w oczekiwaniu na zmierzch
          9:49
          • Gość: dovbendov jeszcze o wolnosci, byliscie tam? IP: .1.* / *.csita.unige.it 29.04.05, 10:14
            przebylem z moim kumplem raz droge, na piechote, az po most, co do czerniewic
            prowadzi; smutek miejsc pomiedzy wydawal mi sie duszacy, moze to ta pogoda.
            moze pora roku, a moze mgla, i ten kosciol z zegarem bez wsazowek na wiezy, w
            wiosce za mostem, grabowiec czy jakos tam, byliscie tam?
            ale kiedy weszlismy na most, kiedy weszlismy w mgle, bylo inaczej,swiatla
            samochodow, ryk silnikow, rzeka pod nami, czy to byla jakas wolnosc, nie wiem
            byliscie tam?
            • Gość: torunianka Re: jeszcze o wolnosci, byliscie tam? IP: *.petrus.com.pl 29.04.05, 19:38
              tam nie byłam, ale pomyślę chwilę o takiej wolności i Ci odpowiem
              19:38
              • Gość: torunianka zmierzch nadchodzi IP: *.petrus.com.pl 29.04.05, 19:39
                odnalazł się wreszcie, ale wygląda trochę blado. Pewnie schorowany jeszcze.
                Odrzutowiec kreśli szeroką drogę w kierunku górny północny-wschód.
                19:39
                • Gość: kolabor Re: zmierzch nadchodzi IP: *.torun.mm.pl 29.04.05, 23:04
                  Okien nie zamurowałem :P, ale zmierzch rozczarował...
                  cały czas się maskuje (jak ten nieszczęsny księżyc ;) )

pozdrawiam
                  23,04
                  • Gość: torunianka Re: zmierzch nadchodzi IP: *.petrus.com.pl 29.04.05, 23:15
                    witaj, kolabor:)
                    no cóż po takiej niemocy, zmierzch nie ma sił na kolory. Musimy poczekać, aż
                    nabierze sił. A księżyc, faktycznie spóźnia się. Zaskoczy nas po północy, albo
                    nad ranem. No i dobrze, bo rutyna nie jest wskazana.

Pozdrawiam 23:15
                    • Gość: kolabor Re: zmierzch nadchodzi IP: *.torun.mm.pl 30.04.05, 00:34
                      Dzień dobry wieczór :)
                      Już właśnie po północy, a rogala nie ma. Torunianko, jak Możesz to Powiedz czy
                      u Ciebie jest, bo znowu zaczynam wątpić w jego istnienie ;)
                      ja rezygnuję z dalszych obserwacji :)
                      pozdrawiam i dobranoc
                      0,34
                      • Gość: torunianka rogale IP: *.petrus.com.pl 30.04.05, 20:30
                        wiesz kolabor ten rogal robi nas zwyczajnie "w rogal";)
                        Nie było go wczoraj w ogóle. Poszedł w ślady zmierzchu i zdezerterował.
                        Wczoraj w nocy się budziłam, wypatrując go na niebie, a tu nic, tylko
                        pojedyncze gwiazdki w zasięgu wzroku.

Ale jeszcze dzisiaj go sprawdzimy. Jak się będzie zaniedbywał zbyt długo,
                        zamkniemy naszą przestrzeń na niebie i ogłosimy konkurs na innego nocnego
                        dyżurnego.

Pozdrawiam 20:30
            • Gość: dead&lovely Re: jeszcze o wolnosci, byliscie tam? IP: *.olsztyn.mm.pl 29.04.05, 22:36
              byłem. i też pieszo. chyba tak najlepiej pokonać tą drogę. widzisz wtedy
              dokładnie, że margines postawiony został krzywo.
    • Gość: torunianka wraca zmierzch IP: *.petrus.com.pl 30.04.05, 19:33
      jeszcze się trochę kryje za przeświecającą zasłonką białych chmurek, ale już
      zdecydowanie nabrał kolorów; koniec rekonwalescencji
      19:33
      • Gość: kolabor Re: wraca zmierzch IP: *.torun.mm.pl 30.04.05, 22:49
        Nie no, słabo cały czas zmierzch się stara :) Klimat próbują wprowadzać
        śmigające tu i ówdzie odrzutowce, ale bez pomocy kulki to ani rusz :)
        ja coś czuję, że jutro będzie piękny zmierzch...

pozdrawiam
        22,49
        • Gość: torunianka Re: wraca zmierzch IP: *.petrus.com.pl 01.05.05, 01:21
          no słabo, przyznaję. Może wszystkie siły kulka przerzuciła na świt?
          To czekamy na jutrzejszy zmierzch.

A teraz sprawdziłam, czy jest gdzieś ten blady nocny marek. Niestety! Ani
          śladu. Ptaki tylko ćwierkają. O tej porze!!! I chyba żaby rechocą, o ile mnie
          słuch nie myli. Ale może to już omamy jakieś;) Czas spać.
          1:21
          • Gość: dead&lovely Re: wraca zmierzch IP: *.olsztyn.mm.pl 01.05.05, 19:17
            zmierzch. a co to w ogóle jest?
            • Gość: torunianka co to zmierzch??? IP: *.petrus.com.pl 01.05.05, 19:54
              No trzeba było od razu pytać, jak nie wiesz;)
              Przede wszystkim to miejsce wirtualne, w którym właśnie jesteś. Budowane
              mozolnie od kilku miesięcy.

A tak z definicji to:
              Zmierzch jest to okres po zachodzie Słońca, w którym Ziemia oświetlona jest
              światłem słonecznym rozproszonym w atmosferze.
              (z Wikipedy;)

A jakie widoki na zmierzch z Twojego okna?
              19:54

• Gość: dead&lovely Re: co to zmierzch??? IP: *.olsztyn.mm.pl 01.05.05, 21:02
                jak co dzień: rewelacja. zawsze mi się podoba zmierzch z mojego okna. zdarza
                jednak mi się często myśleć: "oby jak najszybciej do rana".

• Gość: torunianka najszybciej do... IP: *.petrus.com.pl 01.05.05, 21:38
                  przesadzamy trochę z tym pośpiechem. Nie ma po co się spieszyć. Każda pora
                  dnia, czy pora roku ma swoje zalety. Tylko trzeba je dostrzec. A po zmierzchu
                  dobra książka, to marzenie. Zazdroszczę tym, którzy mogą je w pełni realizować:)

a możesz opisać zmierzch widziany z Twojego okna?
                  21:38
          • Gość: torunianka niebieskie zmagania IP: *.petrus.com.pl 01.05.05, 19:19
            słońce czyni szalone wysiłki, aby przedrzeć się przez zmasowane na niebie
            chmury i pokazać, że wciąż potrafi ładnie zmierzchać. Już dziura na wylot
            zrobiona i cały szary sweterk się pruje.

A na ziemi wygrawa niebieskość niezapominajek i szafirków w ogródkach, które
            towarzyszą zółtym żonkilom i mleczom. Kompozycję podkreśla czerwień tulipanów i
            zieloność krzewów i traw.
            19:19
            • Gość: kolabor Re: niebieskie zmagania IP: *.torun.mm.pl 01.05.05, 19:40
              Teraz ! Teraz ! Kulka na chwilę się przebiła, otaczając pomarańczowym konturem
              chmury, które próbowały ją zasłonić. Fajnie to wygląda, ale niestety, to tylko
              malutki skrawek nieba. Bo dookoła chumry.
              Miał być piękny zmierzch, bo myślałem, że zbiegnie się to po raz kolejny z
              sukcesami Aniołów. Sukces jest, gorzej ze zmierzchem :)
              ale i tak jest już dużo lepiej :)

wczoraj zmierzch nasłał na mnie kłopoty sprzętowe... utrudnia mi relacje
              zmierzchowe jak może. Chyba, że to ten rogal-dezerter ? ;)

pozdrawiam
              19,40
              • Gość: torunianka Re: niebieskie zmagania IP: *.petrus.com.pl 01.05.05, 19:51
                Widziałam!!! Kulka się wprawdzie schowała, ale scenario wciąż warte zawieszenia
                oka;) Popruty szary sweterek pokazuje różowe ciałko całkiem w wielu miejscach:)
                • Gość: dovbendov nagroda w niebiosach czy na ziemi? IP: *.unige.it / *.csita.unige.it 02.05.05, 17:33
                  czy za wiernosc temu to forum tlumaczonana codzienny jezyk jako zawsze i
                  wszedzie czekanie na zmierzch, wyczekiwanie go czeka nagroda jako i my czekamy
                  na zmierzch?a jesli tak to na czym polega? na kawie z torunianka na przezywaniu
                  z nia zmierzchu, bo powiedziec switu byloby troche niebezpieczne, zreszta jak
                  to nasza ksiezniczka forum ustalila swit jest domena miasta barek i grzegorza
                  kazimierczaka? i czy jedynym kryterium jest ilosc wpisow? bo jesli tak to
                  mozemy pakowac sie i jechac dalej..nieprawdaz..kolabor wygral i niech zyja
                  wszystkie rubinkowskie pola ktore ogladac beda wasza i nasz milosc..oczywiscie
                  tez lozka, hotelowe pokoje, podgladajace pokojowki i niezwyciezona sila
                  wyobrazni ktora wybucha wiosna, ze szczegolna sila na rubinkowie i stacji pkp w
                  ilawie
                  • Gość: torunianka nagroda? IP: *.petrus.com.pl 02.05.05, 19:12
                    jesteś specem od przygotowywania umów konsumenckich?

Wątek, do którego zajrzałeś jest tylko miejscem do którego możesz wpaść kiedy
                    masz ochotę. Na razie żadnych konkursów nie ogłaszamy. Za wierność zaś... na
                    wierność można liczyć. A z sugerowanych nagród, żadna nie wydaje się być
                    odpowiednią. Na nagrodę niebiańską to samo "bywanie" zbyt małą chyba zasługą
                    jest. Zaś kawa z wirtualnym bytem zwanym torunianką - nie ma sprawy, bez
                    nagrody, tak po prostu zapraszam. Znajdź wygodny fotel, zaparz kawę, siądź przy
                    klawiaturze i pojaw się jutro o 19:19 - wypijemy kawę i pogadamy:)

a co do reszty... książkę piszesz?
                    19:12
                    • Gość: torunianka ciepłe dni IP: *.petrus.com.pl 02.05.05, 19:34
                      wiosna w pełni, przyroda w pełnym rozkwicie, słońce przygrzewa prawie jak w
                      lecie, a teraz zamiast zachodzić znika po angielsku.

dziś mija już miesiąc od śmierci Jana Pawła II. Pamiętamy 21:37 - świeczka w
                      oknie.

19:33
                      • Gość: torunianka a jednak! IP: *.petrus.com.pl 02.05.05, 20:09
                        ze spadającego w otchłań widnokręgu Słońca rozlewa się łuna. Samo Słońce skrywa
                        się za drzewami, poniżej koron. Czyżby powoli kończył się dla mnie czas
                        uczestnictwa w teatrze jednego aktora?
                        20:08
                        • Gość: kolabor Re: a jednak! IP: *.torun.mm.pl 02.05.05, 22:24
                          Dzisiaj ponownie chmury zrobiły miejsce dla kulki, by ta mogła pokazać się
                          szerszej publiczności :) Wstydu się najadło słońce co nie miara... dawno takie
                          czerwone nie było...

--
                          natłok roboty utrudnia relacje zmierzchowe. Jeszcze tylko 2 tygodnie... :)

22,24
                          • Gość: torunianka Re: a jednak! IP: *.petrus.com.pl 02.05.05, 23:23
                            witaj kolabor. Myślałam, że sprzęt Cię zawiódł.
                            No to pracuj przez te dwa tygodnie i nie zarywaj nocy:)
                            A potem.... będzie jeszcze trudniej;) Ale nie przejmuj się, trud się zawsze
                            jakoś opłaca.
                            23:23
                  • Gość: kolabor Re: nagroda w niebiosach czy na ziemi? IP: *.torun.mm.pl 02.05.05, 22:20
                    Praca luźno związana z tematem. Wyraźnie brakuje szerszego odwołania do
                    zmierzchu. Możliwości interpretacyjne są jeszcze spore. Dziwny motyw nagrody...
                    ----
                    a tak ogólnie to... ładnie to tak ?
                    (prawidłowa odpowiedź : NIE !!)
                    • Gość: torunianka Re: nagroda w niebiosach czy na ziemi? IP: *.petrus.com.pl 02.05.05, 23:27
                      e, kolabor how about the traditional hospitality?
                      A co do mozliwości interpretacyjnych to oczywiście masz rację:)
                  • Gość: torunianka kawa o zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 03.05.05, 19:34
                    miałeś być o 19:19. Jesteś? Trochę się spóźniłam, ale święto, goście. Ale wciąż
                    mieścimy się w kwadransie akademickim.

Po nocnej burzy ciepły dzień. Kawa też ciepła, czekoladowa. Do tego ciasta
                    kawałek. Niebo po całkiem słonecznym dniu pokryło się granatowymi chmurami, ale
                    nie zdołało w pełni zasłonić słońca; złota plama rozpościera się nad drzewami.
                    19:34
    • Gość: torunianka przemijanie, pamiętanie, zapominanie IP: *.petrus.com.pl 02.05.05, 22:05
      21:37 przed miesiącem dotknęła nas strata niepowetowana.
      dziś pamiętamy jeszcze, ale życie ma swoje prawa i toczy się wartkim nurtem.
      A jednak miło, że TVN24 nie zapomniało, lecz przypomniało pięknym filmem
      najpiękniejsze chwile - okruszek zaledwie z bogatego i pełnego życia Jana Pawła
      II.

22:04
      • Gość: torunianka 3 MAJA IP: *.petrus.com.pl 03.05.05, 22:04
        Słońce zaszło, księżyca wciąż nie ma, dzień się kończy.
        Dzień pełen wrażeń. Obchody, uroczystości, flagi powiewające na wietrze.
        Ważne święto, przypominające, że mieliśmy czasy świetności, mimo
        niesprzyjających warunków. Może teraz będzie nam łatwiej. Tylko czy my, jako
        specjaliści od przegrywania, umiemy sobie radzić w bardziej sprzyjających
        warunkach?

Bieg Konstytucji w Bydzi - wygrywają Kenijczycy. To się porobiło. Ciekawe, czy
        nagrodą główną była Konstytucja?
        22:04
        • Gość: torunianka emocje IP: *.petrus.com.pl 03.05.05, 22:43
          na zielono-zielonej szachownicy boiska ganiają za piłką Liverpool - Chelsea.
          Chelsea - out.
          Liverpool z Dudkiem, który pod koniec miał szczęście, świętuje zwycięstwo.
          22:43
          • Gość: kolabor The Reds ! IP: *.torun.mm.pl 03.05.05, 23:45
            Nawet udało mi się obejrzeć kawałek :) Super, że the reds w finale, ale lepiej
            by było jakby właśnie oni z Chelsea się w finale spotkali, a nie teraz... ale
            co tam. Teraz tylko wykiwać pewnych siebie Italiańczyków i pucharek dla
            Dudinhia :)
            a zmierzchu niestety, nie obserwowałem... ale chyba nawet nic nie straciłem
            dzisiaj :)
            odliczanie trwa...
            pozdrawiam i życzę dobrej nocy
            23,45
            • Gość: kolabor eeee tam IP: *.torun.mm.pl 04.05.05, 19:58
              brzydko jest :)
              i zmierzchu nie było ;)
              eeehhh

a rogala to już co najmniej 2 tygodnie nie widziałem

19,58
              • Gość: torunianka zmagania:) IP: *.petrus.com.pl 04.05.05, 20:17
                na górze zmagają się dwa żywioły: woda z ogniem. Chwilowo chmury ugasiły
                słoneczny żar. Ale spoko - wszystko ma swój czas i miejsce. Rozstania są
                potrzebne, dla właściwej oceny wartości;)

A na ziemi też zmagania. Keeping fingers crossed:)

A w sprawie rogala. Jak się nie pokaże w najbliższym czasie to poprosimy
                Wolszczana, aby go odkrył dla nas. Pulsary się przed nim nie ukryły to i z
                rogalem sobie da radę;)
                20:17

• Gość: torunianka chmury nad nami i wyżej i niżej IP: *.petrus.com.pl 05.05.05, 18:49
                  Sejm co miał się rozwiązać tak się przywiązał, że rozwiązać się nie zdołał.
                  Premier nie oczekuje poparcia, a wręcz przeciwnie, przechodzi do opozycji.
                  Niech nam tylko zakwitną jabłonie! I kasztany! Bez względu na pogodę.
                  18:49
                  • Gość: torunianka Ale niespodzianka!!! IP: *.petrus.com.pl 05.05.05, 19:42
                    po całym pochmurnym dniu, jasność na horyzoncie i przebiło się SŁOŃCE!
                    To jest dopiero wierność zmierzchowi:)
                    • Gość: kolabor Re: Ale niespodzianka!!! IP: *.torun.mm.pl 05.05.05, 21:13
                      i to jakie słońce ! dawało po oczach, aż miło :)
                      chmury robiły co mogły, ale poległy... aczkolwiek tworzyły ładny "dywanik"

serdeczne pozdrowienia z zapracowanego rubinkowa naskarpowskiego :)
                      21,13
                      • Gość: torunianka powrót do starych zasad;) IP: *.petrus.com.pl 05.05.05, 21:54
                        ora et labora, kolabor:)
                        ale prędzej czy później będzie to docenione. I nawet potop tego nie zniszczy.
                        still keeping fingers crossed
                        dawno po zmierzchu 21:54
                        • Gość: kolabor Re: powrót do starych zasad;) IP: *.torun.mm.pl 07.05.05, 00:09
                          "ora et labora, kolabor:)"
                          - :D tylko to pozostaje właśnie... :)

"ale prędzej czy później będzie to docenione. I nawet potop tego nie zniszczy."
                          - nawet nie będzie miał okazji by spróbować ;)

"still keeping fingers crossed"
                          - to dlatego to wszystko przebiegło tak całkiem, całkiem :)

Nareszcie jest ciutkę czasu by tu zagościć. Jeszcze tylko kilka dni i w ogóle
                          będzie można powrócić do normalnej dyspozycji. Nawet nie wiem w sumie jak
                          dzisiaj zmierzch, ale bodajże nie zaszczycił swoją obecnością. Za to próbowałem
                          wypatrywać księżyc gościnnie uczestnicząc w szaleństwach studentów (tak na
                          marginesie, to nie ma to jak ustawić dwie sceny 200 metrów obok siebie :P ),
                          ale nic nie znalazłem. Było za to sporo gwiazdek, które swoją obecnością
                          starały się by niebo "jakoś" wyglądało :)

pozdrowienia
                          o,o9
              • sine.ira Re: eeee tam 05.05.05, 21:58
                Chciałem zauważyć, że czasem zdarza się coś takiego jak nów. Wtedy księżyca nie
                widać, bo przebywa za blisko Słońca. Oczywiście tylko pozornie.
                • Gość: torunianka nów IP: *.petrus.com.pl 05.05.05, 23:03
                  > Chciałem zauważyć, że czasem zdarza się coś takiego jak nów. Wtedy księżyca
                  > nie widać, bo przebywa za blisko Słońca. Oczywiście tylko pozornie.

dziękujemy za wsparcie duchowe i zwrócenie uwagi na tę zmienność księżyca.
                  A mówi się, że to kobieta zmienną jest:)

Ale tak wg naszych wyliczeń to on nie ma prawa być w nowiu jeszcze. Do tegoż
                  stanu (czyli fazy) ma prawo dopiero od 8 maja. Czy możesz więc pomóc nam go
                  namierzyć albo namierzyć dwóch takich co go ukradli?
                  23:03
                  • Gość: torunianka sezon na winniczki IP: *.petrus.com.pl 06.05.05, 19:15
                    Po trawie pełzał wolno śliniąc się winniczek
                    Wchodził w szeroko rozłożony łopian
                    I zadłubany usypiał w skorupie.
                    Błyszczące ciała dżdżownic
                    Wychodziły na chłodny spacer z podziemnych korytarzy.
                    Nawet księżyc zajęty podlewaniem traw
                    Upuszczał rosę w środku uniesienia
                    Stawał na chwilę, mrużył oczy
                    I zza węgła chmury podpatrywał nas.
                    Wacław Iwaniuk

śladowe sygnały zmierzchu 19:15
                    • sine.ira Re: sezon na winniczki 06.05.05, 23:46
                      who knows if the moon's
                      a balloon,coming out of a keen city
                      in the sky--filled with pretty people?
                      (and if you and i should

get into it,if they
                      should take me and take you into their balloon,
                      why then
                      we'd go up higher with all the pretty people

than houses and steeples and clouds:
                      go sailing
                      away and away sailing into a keen
                      city which nobody's ever visited,where

always
                      it's
                      Spring)and everyone's
                      in love and flowers pick themselves
                      • Gość: torunianka niespodzianka:) IP: *.petrus.com.pl 07.05.05, 00:01
                        the Cambridge ladies who live in furnished souls
                        are unbeautiful and have comfortable minds
                        (also, with the church's protestant blessings
                        daughters,unscented shapeless spirited)
                        they believe in Christ and Longfellow, both dead,
                        are invariably interested in so many things
                        • Gość: torunianka zmierzch przygotowuje się do zmierzchania IP: *.petrus.com.pl 07.05.05, 19:39
                          najpierw słońce w pełni blasku, potem schowało się na chwilę za ciężkimi
                          chmurami, które jednak nie odważyły się go w pełni zasłonić. Jeszcze okazuje
                          swą moc, śląc sygnał, że czas na obserwacje nieba.
                          19:39
                          • Gość: torunianka kontury drzew na różowo-zielonkawym niebie IP: *.petrus.com.pl 07.05.05, 21:09
                            21:09
                            • Gość: kolabor kolory IP: *.torun.mm.pl 07.05.05, 23:21
                              przegapiłem... a musiało być całkiem, bo już po fakcie widziałem pomarańczowo-
                              czerwony fragment nieba, ograniczony przez paletkę kolorków od błękitnego po
                              granatowy...
                              a teraz jest wszędzie czarno i też jest ładnie :)
                              23,21
                              • Gość: torunianka Re: kolory IP: *.petrus.com.pl 08.05.05, 00:01
                                czarny też kolor;)
                                Ale czarne chmury nie podobają się w Moskwie. Od dzisiaj przepędzają je z nieba
                                samoloty;)
                                00:00
                                • Gość: kolabor Re: kolory IP: *.torun.mm.pl 08.05.05, 00:32
                                  Żeby się tylko nie rozbrykali za bardzo z tym przeganianiem, bo jeszcze do nas
                                  je przeniosą i zasłonią nam zmierzch...

dobrej nocy :)
                                  0,32
                                  • Gość: torunianka Re: kolory IP: *.petrus.com.pl 08.05.05, 00:40
                                    kolabor, a Ty wypadasz z rytmu dwutygodniowego reżimu;)
                                    a my.... z chmurami też sobie damy radę. Słońce będzie miało co podświetlać.
                                    Dobrej nocy
                                    00:40
    • Gość: torunianka od świtu do nocy tak samo... IP: *.petrus.com.pl 08.05.05, 18:34
      Pada! Z krótkimi przerwami, wciąż pada. Ale nie szkodzi, niech sobie pada.
      My deszczu przeganiać samolotami nie będziemy, bo z naturą nie ma co walczyć.
      Dzięki temu kwitną wciąż magnolie, jabłonie, pigwy i... co najważniejsze w tym
      sezonie - kwitną także kasztany, które legalizują rozpoczęte przedwcześnie
      matury.
      18:34
      • Gość: kolabor Re: od świtu do nocy tak samo... IP: *.torun.mm.pl 08.05.05, 21:15
        łuuu... to sobie przekimałem zmierzch :) ale chyba i tak go nie było...

"kolabor, a Ty wypadasz z rytmu dwutygodniowego reżimu;)"
        - :D tylko na chwilkę to tak było, natychmiast wracam do ustalonego porządku...
        ale już niedługo fajrant :)

"My deszczu przeganiać samolotami nie będziemy, bo z naturą nie ma co walczyć. "
        - pewnie, że nie... Rosjanie polegli. I leje i u nich i u nas :)

"kwitną także kasztany, które legalizują rozpoczęte przedwcześnie matury."
        - hmm, to jak coś nie pójdzie, to złożę skargę na te kasztanki

oj ten deszcz... niech myka, bo człowiekowi nic się nie chce :)

pozdrowienia
        21,15
        • Gość: kolabor Re: od świtu do nocy tak samo... IP: *.torun.mm.pl 08.05.05, 21:56
          "kolabor, a Ty wypadasz z rytmu dwutygodniowego reżimu;)"
          > - :D tylko na chwilkę to tak było, natychmiast wracam do ustalonego
          porządku...

o właśnie wracam teraz :)
          jeszcze tylko dobra książka (wskazana historyczna :P) i spać...
          i jutro ma być słońce
          duużo słońca :)

dobranoc
          21,56
    • Gość: torunianka 60 lat temu... IP: *.petrus.com.pl 08.05.05, 20:02
      zakończyła się wojna, która zniszczyła miliony ludzi. Potem lata stalinizmu,
      komunizmu, czasy upokorzenia, kiedy łamano ludzkie sumienia.

Widzimy dziś tych, którzy przetrwali te czasy i dotrwali. Jak często zdajemy
      sobie sprawę z tej ofiary krwi, dzięki której mamy mozliwość działania na
      własny rachunek, nieograniczonej wolności do, z której nie zawsze umiemy
      skorzystać.

Przypomniano o tym wczoraj we Wrocławiu. Szczególnie wzruszający był raport
      młodych, który oby znalazł odbiorców.
      W Holandii w Margraten podziękowano Brytyjczykom, Kanadajczykom i Polakom za
      wyzwolenie.
      W Rosji.... nie było kamer dzisiaj. Zobaczymy co będzie jutro.
      20:02
      • Gość: torunianka Re: 60 lat temu... IP: *.petrus.com.pl 09.05.05, 22:22
        W Rosji było, jak było do przewidzenia. To jednak świadczy o tym jak ich boli
        nasza niezależność.

A zmierzch podziwiałam dzisiaj długo na dużej przestrzeni. Wśród chmur
        ciężkich, burzowy, gradowych, deszczowych trwały przepychanki. Te potrącane
        płakały mniej lub bardziej rzewnie, aż wreszcie przbiło się słońce i okazało w
        całej krasie. Potem długo nadawało naburmuszonym chmurom rumieńców, malując na
        horyzoncie pustynne wzgórza.

A nad Toruniem, wycięło długi prostokątny obraz w ciemnym obramowaniu. To z
        tego wyciętego miejsca spadł chyba biały puch. A teraz to już noc.

22:22
        • Gość: kolabor ROOOOOGAAAAAL ! ! ! :P IP: *.torun.mm.pl 09.05.05, 23:00
          No dzień jak co dzień (no może poza tym, że przez pewien czas przypiekało
          słońce i jednocześnie ostro padał deszcz ?!?! :P ). Siedziałem sobie przy
          biureczku, namiętnie się ucząc i nikomu nie wadząc, gdy nagle zapragnąłem
          spojrzeć w okienko. Próżno szukałem zmierzchu... znalazłem co najwyżej lekkie
          zabarwienia nieba tuż przy horyzoncie, które ograniczone były przez pokłady
          chumr, w jednych miejscach idealnie uporządkowanych, w innych roztrzepanych i
          zamazanych. Podziwiałem więc te kształty i wtenczas podniosłem wzrok lekko do
          góry. Oczom moim ukazał się on... jego 'jaśnie oświecona rogalowatość'
          księżyc ! To był on ! We własnej osobie ! Nieśmiało górował nad przepięknym
          krajobrazem rubinkowskich bloków ;) Bardzo cieńki był. Chyba mu głupio było, że
          tak zaniedbał sprawy. Ale teraz wraca pełen pokory i z pisemnym
          usprawiedliwieniem. Toć chyba mu wybaczymy... ale póki co znowu gdzieś się
          zapodział. Mam jednak nadzieję, że na dobre do nas powróci :)
          to ci niespodziewanka z samego wieczorka :)
          pozdrawiam
          23,oo
          • Gość: torunianka Re: ROOOOOGAAAAAL ! ! ! :P IP: *.petrus.com.pl 09.05.05, 23:20
            też uwierzyć nie mogę. Już wyglądam. No, niestety, nic nie widzę.
            Jest jedna jasnoświecąca, druga w sieci chmur się miotająca i wołająca o pomoc
            chyba, ale jego nie ma!

kolabor, a Ty powinieneś chyba iść w jego ślady i z forum zniknąć już chyba;)
            do jutra
            23:20
            • Gość: torunianka cytaty z lektury IP: *.petrus.com.pl 10.05.05, 00:00
              Prawdziwą drogę mądrości poznać można po trzech cechach [...].
              Po pierwsze, musi ona zawierać Agape,
              po wtóre, musi mieć praktyczne zastosowanie w życiu,
              po trzecie, musi to być droga, którą każdy jest w stanie przemierzyć
              P.Coelho
              • Gość: torunianka niebo gwiaździste nade mną:) IP: *.petrus.com.pl 10.05.05, 22:57
                tak, tak.Tak jest.
                22:57
                • Gość: kolabor Re: niebo gwiaździste nade mną:) IP: *.torun.mm.pl 10.05.05, 23:12
                  No dzisiaj rogal to dał popis :)
                  ale znowu koło 22 się schował...
                  jednak powoli się chłopak rozkręca

pozdrowienia
                  23,12
                  • Gość: torunianka Re: niebo gwiaździste nade mną:) IP: *.petrus.com.pl 10.05.05, 23:42
                    no właśnie, też go widziałam. A potem gdzieś mi się zawieruszył po drodze i już
                    go nie widzę.
                    Ale Ty chyba już powinieneś zajmować się czym innym. Mam nadzieję, że wszystko
                    idzie dobrze i zgodnie z planem zbliżasz się do celu;)
                    pozdrowienia:)
                    23:42
                    • Gość: torunianka chmury gradowe IP: *.petrus.com.pl 11.05.05, 21:02
                      a nad nimi cienki sierp księżyca.
                      Solana zeznał skąd czerpał wiedzę o Polsce "Jak wielu innych zachodnich
                      Europejczyków, zapoznałem się ze złożonością polskiej historii dzięki
                      lekturze "Bożego igrzyska" Normana Daviesa." W czepkuśmy urodzeni, że
                      ten "Angol" zatrzymał się w drodze do Rosji u nas, a potem już został i robi to
                      czego armia naszych uczonych zrobić nie umiała.
                      21:02
                      • Gość: kolabor Re: chmury gradowe IP: *.torun.mm.pl 11.05.05, 21:37
                        Taki tylko wpis przelotem, co by nie było, że zmierzch zaniedbuję :)
                        Księżyc pięęękny... jak dotychczas najokazalej się prezentuje jeżeli chodzi o
                        ostatnie dni.
                        No to od jutra relacje zmierzchowe wracają do normy :)

pozdrawiam
                        21,37
                        • Gość: torunianka Gwiazdy IP: *.petrus.com.pl 11.05.05, 22:53
                          pokazały się w zmasowanych ilościach w Cannes.
                          a inne gwiazdy jakieś testy piszą;)
                          • Gość: kolabor Re: Gwiazdy IP: *.torun.mm.pl 12.05.05, 20:07
                            :DDDDD

no to witam serdecznie :)
                            zmierzchu dzisiaj niby nie ma, ale za to ładne smugi światła się przez chmury
                            przebijają. Fajnie to wygląda...

2o,o7
                            • Gość: torunianka gra kolorów IP: *.petrus.com.pl 12.05.05, 20:10
                              kolabor, jak to zmierzchu niby nie ma!!!
                              ale witaj po cięzkich bojach. Chyba z tarczą przychodzisz, a nie na tarczy;)

a to co ja tu teraz widzę: resztki błękitu przykryte granatowymi chmurami, spod
                              których wyrywają się białe baranki, a na horyzoncie głęboka czerwień rozlewana
                              przez zachodzące słońce, przedzielona pasem różowawo-żóltym.
                              20:10
                              • Gość: kolabor Re: gra kolorów IP: *.torun.mm.pl 12.05.05, 20:45
                                "Chyba z tarczą przychodzisz, a nie na tarczy;)"
                                - no to się okaże :), na razie można powiedzieć, że wróciłem z szabelką tudzież
                                mieczykiem... czekam na dalszy osprzęt by wyruszyć na kolejne walki ;)

"a na horyzoncie głęboka czerwień rozlewana
                                > przez zachodzące słońce, przedzielona pasem różowawo-żóltym."
                                - no to to jest właśnie u mnie tak średnio dostępne. Może trzeba jakiegoś sms'a
                                wysłać, co by to odblokował...
                                a zaraz 21,00... jakoś tak "na dniach" rogal powinien się pojawić

20,45
                                • Gość: torunianka Re: gra kolorów IP: *.petrus.com.pl 12.05.05, 21:04
                                  rogala nie widzę, ale za oknem obraz jak z filmu grozy. Cięzkie chmury, z
                                  rzadka tylko rozdarte, chyba jakimś tępym narzędziem, nie szabelką, bo takie
                                  postrzępione i przepuszczające resztki zmierzchu;)
                                  21:03
                                  • Gość: kolabor Re: gra kolorów IP: *.torun.mm.pl 12.05.05, 21:42
                                    jest jest rogalik... z każdym dniem zwiewa coraz bardziej na południe... i
                                    coraz wyżej jest...
                                    ja bym proponował, żeby zastopował swoją podróż, bo znowu stracę go z oczu

21,42
    • Gość: torunianka 13 Maja IP: *.petrus.com.pl 13.05.05, 18:27
      piątek i 13, ale to ważna data:)

- w regionie przybył nam nowy Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy -
      ostatni formalny wymóg - podpis Prezydenta - złożony

- w Rzymie, papież Benedykt XVI rozpoczął proces beatyfikacyjny Jana Pawła II,
      w 24 rocznicę zamachu na Jego życie.

I to wszystko stało się jeszcze przed zmierzchem.
      Zaglądających tu gości bardzo proszę o przyłączenie się do gratulacji dla
      Bydgoszczy pod adresem
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=23879397
      18:27 w pełni słońca
      • Gość: kolabor Re: 13 Maja IP: *.torun.mm.pl 13.05.05, 19:40
        wpis mający na celu przekazanie gratulacji, a także ukazanie swej radości z
        okazji postu nr 400 :)

pozdrawiam przed zmierzchem, bo słonko ani myśli zachodzić
        19,40
        • Gość: torunianka 400 IP: *.petrus.com.pl 13.05.05, 21:18
          zmierzch wciąż ładnie i ciepło zmierzcha, mimo że tak już późno.
          a wpisy tutejsze celu mieć nie muszą;)
          21:18
          • sine.ira Re: 400 13.05.05, 21:32
            Gratulacje z okazji 400 postu.
            ps. Dzisiaj księżyc pięknie prezentuje zjawisko światła popielatego :p
            • Gość: torunianka Re: 400 IP: *.petrus.com.pl 13.05.05, 22:13
              teraz są już 402;)

ale, że to jest popielate światło to nigdy bym na to nie wpadła:)
              jakiś daltonista tak to nazwał?
              to może jeszcze podpowiesz jakie to gwiazdki wokół naszego popielatego rogala
              dziś się uwijają?
              22:13
              • sine.ira Re: 400 13.05.05, 22:34
                Kiedy ono rzeczywiście jest popielate. Chodzi o nieświetloną przez Słońce część
                Księżyca, która jest widoczna dzięki światłu z Ziemi. A jeśli chodzi o gwiazdy -
                te najbliżej to chyba Kastor i Polluks. Poniżej Księżyca jest jakaś planeta, ale
                nie wiem jaka :o (chyba Jowisz albo Saturn).
                • sine.ira Re: 400 13.05.05, 22:54
                  Po sprawdzeniu lunetą stwierdzam, że to Saturn!
                  • Gość: torunianka Re: 400 IP: *.petrus.com.pl 13.05.05, 23:07
                    dziękuję za wyjaśnienia. Lunety nie mam, więc wierzę na słow. Spopielały blask
                    księżyca akceptuję. Takich kolorów jeszcze w zmierzchu chyba nie było.
                    To podrzucę Ci do obserwacji mój księżyc:)
                    www.ewa.bicom.pl/karaoke/k57.htm
                    po zmierzchu 23:07
                    • sine.ira Re: 400 13.05.05, 23:42
                      Dzięki. Co prawda papierowy, ale dobre i to ;)
                      Co do urządzenia szumnie przeze mnie nazwanego lunetą - jest to wyrafinowany
                      instrument optyczny produkcji rosyjskiej, model ТУРИСТ-3, zakupiony w czasach
                      intensywnej wymiany handlowej między naszymi krajami. Mieści się w plecaku :)
                      • Gość: torunianka Re: 400 IP: *.petrus.com.pl 14.05.05, 00:00
                        nie podobał się?
                        no to może ten przypadnie Ci do gustu;)
                        www.3towers.com/3towersMoon&Planets.htm
                        • Gość: kolabor czterysta bodajże osiem IP: *.torun.mm.pl 14.05.05, 00:26
                          Na seans mi się zebrało, a tu księżyc nie z tej ziemi :P
                          kapitalny widok
                          idę jeszcze popatrzeć... daleko nie mam :P

0,25
    • Gość: torunianka co się stało ze zmierzchem IP: *.petrus.com.pl 14.05.05, 21:31
      widział go ktoś dzisiaj?
      21:31
      • Gość: kolabor Re: co się stało ze zmierzchem IP: *.torun.mm.pl 14.05.05, 22:07
        z bólem przyznaję, że nie wiem co się na świecie dzieje dzisiaj :P
        ale nawet nie ma półokrąglaka teraz...
        podejrzane...
        22,07
        • Gość: torunianka Re: co się stało ze zmierzchem IP: *.petrus.com.pl 14.05.05, 22:35
          no trudno, kolabor. chyba cięzkie chmury nad nami wiszą i to stąd te braki;)
          to męcz się dalej, bo nauką i pracą ludzie się bogacą:)
          22:35
          • Gość: kolabor Re: co się stało ze zmierzchem IP: *.torun.mm.pl 14.05.05, 22:59
            "no trudno, kolabor. chyba cięzkie chmury nad nami wiszą i to stąd te braki;)"
            -dokładnie tak :)

"to męcz się dalej, bo nauką i pracą ludzie się bogacą:)"
            - a gdzie tam ! ja tam mam już wakacje ;)))

pozdrawiam
            22,59
            • Gość: torunianka Re: co się stało ze zmierzchem IP: *.petrus.com.pl 14.05.05, 23:39
              wakacje!? nie za wcześnie na takie luksusy?
              ale skoro tak, to czemuż to nie wiesz co się na świecie dzieje?
              jakbyś nie wiedział, to teraz te ciężkie chmury płaczą;)
              23:39
              • Gość: kolabor Re: co się stało ze zmierzchem IP: *.torun.mm.pl 15.05.05, 00:54
                qrcze, dopóki nie przeczytałem to nie wiedziałem, że pada :P
                ja nie wiem co się dzieje. To właśnie przez te chmury wszystko. Wprowadzają
                taką atmosferę ogólnej niechęci do wszystkiego i zmuszają do częstego
                odpoczynku :)
                a na wakacje czas w sam raz :)
                dobrej nocy
                0,54
                • Gość: torunianka Re: co się stało ze zmierzchem IP: *.petrus.com.pl 15.05.05, 21:24
                  ciągle zmierzchowo, choć apogeum już minęło
                  21:24
                  • Gość: kolabor Re: co się stało ze zmierzchem IP: *.torun.mm.pl 16.05.05, 01:30
                    co prawda nie o zmierzchu, a trochę przed, Torunianie bawili się na święcie
                    Mostu Paulińskiego. Hmm... gdybym tyle nie spał, to może bym poszedł :P

a się teraz rozpadaałoo... i dobrze. Niech leje w nocy, a nie w dzień :)

1,30
                    • Gość: torunianka o zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 16.05.05, 20:25
                      słusznie, niech leje w nocy;)

złotem malowane obłoczki skupiły się wokół zachodzącego słońca, a przemykające
                      stada skrzydlate dzielą się z zachwytem uwagami na temat odchodzących wreszcie
                      chłodów.
                      20:24
                      • Gość: kolabor Re: o zmierzchu IP: *.torun.mm.pl 16.05.05, 20:52
                        "złotem malowane obłoczki skupiły się wokół zachodzącego słońca"
                        -żeby tylko wokół... zasłoniły je doszczętnie :) a szkoda, bo mogło być całkiem
                        pomarańczowo

ale ten dzień zleciał
                        20,52
                        • Gość: torunianka Re: o zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 16.05.05, 21:06
                          pomarańczowa alternatywa i pomarańczowa rewolucja robiły wrażenie więc rozumiem
                          Twoje zainteresowanie tym kolorem.
                          Ale spójrz jeszcze na niebo, może u Ciebie, tak jak u mnie dojrzysz różowe
                          obłoczki zalegające horyzont juz po zachodzie słońca.
                          21:06
                          • Gość: kolabor Re: o zmierzchu IP: *.torun.mm.pl 17.05.05, 00:45
                            Obłoczki, potwierdzam, były :)
                            za to teraz jest połowa rogala i jeszcze 1/4 gratis. To się obnażył przed nami

ale powoli trzeba zacząć myśleć o spoczynku
                            dobrej nocy
                            0,45
                            • Gość: torunianka Re: o zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 18.05.05, 00:11
                              to dobranoc to dziś, czy wczoraj było?
                              coś kolaboracja asynchroniczna dziś lub wczoraj;)
                              00:11
                              • Gość: kolabor Re: o zmierzchu IP: *.torun.mm.pl 18.05.05, 02:23
                                zawaliłem na całej długości i szerokości
                                zmierzch co prawda nie dopisał, ale to żadne wytłumaczenie :)
                                w ramach usprawiedliwienia mogę powiedzieć, że księżyca mamy znowu w nadmiarze
                                za to brak gwiazd. Dzisiaj tylko w sporcie białe gwiazdy widać sobie radzą

a tamto dobranoc to było na wczoraj ;)

na noc obecną (17/18 maja) dobranoc będzie tutaj:

dobranoc (jakoś tak telepatycznie też postaram się przekazać ;)
                                2,23
                                • Gość: torunianka Re: o zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 18.05.05, 22:23
                                  kolabor, bez przesady z tą samokrytyką;)
                                  Ale faktem jest, że w Bydgoszczy zmierzch szybciej się rozwija;)

zmierzch dzisiejszy też "przespałam"
                                  22:23
    • Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 17.05.05, 22:23
      w dzień padało więc nie widziałam jak zmierzchało. Za to obejrzałam nastrojowy
      koncert na urodziny.
      • Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 18.05.05, 22:24
        piękny film dzisiaj widziałam:)
        22:24
        • Gość: kolabor Re: Zmierzch... IP: *.torun.mm.pl 18.05.05, 22:28
          niezły film będzie jutro :) na TVP kultura... a u mnie tego qrcze chyba nie ma.
          Zmierzchu brak, tylko czerwonawa lekka poświata przebijająca się przez chmury
          była, w ogóle brzydka pogoda, nie ma jak się opalać :P, księżyca nie ma, na
          polskich autostradach jeżdzą pod prąd, a do Opola przyjeżdzają goryle... to
          takie 'wiadomości' w skrócie
          22,28
          • Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 18.05.05, 22:47
            ale najważniejszej wiadomości nie podałeś.
            o 21:37 rozbłysły światełka.
            i wciąż kwitnie magnolia i kasztany, a także bzy.
            22:47 już
            • Gość: kolabor Re: Zmierzch... IP: *.torun.mm.pl 18.05.05, 23:42
              faktycznie, ale jesteśmy młodą ekipą dziennika i z nerwów popełniamy jeszcze
              sporo błędów ;)
              a 'zielonkawość' kwitnie, bo ma co pić. Tylko, ze co za dużo to nie zdrowo.
              Gdzie jest kulka ? :)
              jejq jak ten czas leci...
              23,42
              • Gość: kolabor Re: Zmierzch... IP: *.torun.mm.pl 19.05.05, 19:06
                ten wpis przez zmierzchem jeszcze będzie
                bo słoneczko nam panuje wszędzie
                cieszmy się więc, że chce tutaj siedzieć z nami
                i upajajmy się jego ostatnimi przed zmierzchem promykami

heh, szału nie ma, ale fakt faktem, że całe 2 minuty nad tym myślałem :P
                pozdrowienia przedzmierzchowe i jakże słoneczne :)
                19,06
                • Gość: torunianka podchody IP: *.petrus.com.pl 19.05.05, 19:20
                  ten też przed zmierzchem;)
                  Na zachodzie bez zmian. Słońce wciąż oślepiające, niebieskie niebo poprzetykane
                  lekkimi chmurkami. A od wschodu skrada się podstępnie, pod postacią chmurki-
                  mgiełki ... księżyc z lekka wypasiony.
                  19:19
                  • Gość: kolabor Re: podchody IP: *.torun.mm.pl 19.05.05, 20:05
                    księżyc ? ;)
                    u mnie bez szans na dostrzeżenie takowego, ponieważ ilekroć wyjrzę przez okno
                    to tylekroć razy zostaję oślepiony. Byle do zmierzchu... :)
                    20,05
                    • Gość: torunianka Re: podchody IP: *.petrus.com.pl 19.05.05, 20:14
                      ech, kolabor. Oglądanie świata tylko przez okno powoduje takie właśnie
                      ograniczenia. Czasami trzeba oderwać się od klawiatury i wyjść z psem lub bez,
                      ale na powietrze świeże (na balkon nie wystarczy;), minąć bloki i wieżowce,
                      podnieść głowę do góry i.... wtedy dopiero zobaczysz co się dzieje w naszym
                      świecie;)
                      20:14
                      • Gość: torunianka przetasowania od zachodu IP: *.petrus.com.pl 19.05.05, 20:25
                        w strefę zachodzącego słońca nadciąga granatowa chmura, pewna swego zwycięstwa.
                        My kibicujemy słońcu i pewni jesteśmy, że się nie da i za chwilę pokryje niebo
                        kolorowymi zorzami.
                        20:25
                      • Gość: kolabor Re: podchody IP: *.torun.mm.pl 19.05.05, 21:02
                        hmm... ja tam preferuję rowerek :)
                        ale o zmierzchu nie będę jeździł, bo jak tu relacje zdawać :P
                        za to z mojego okienka idealnie było widać chmury, które w trakcie zmierzchu
                        przybrały różowawy odcień i wyglądały jakby były z waty... niestety, teraz już
                        wyglądają jak zwykłe, niemiłe śmiertelnikom obłoki

21,02
                        • Gość: torunianka Re: podchody IP: *.petrus.com.pl 19.05.05, 21:23
                          rowerek też dobry, pod warunkiem, że możesz na chwilę go zatrzymać i spojrzeć w
                          niebo;)
                          A teraz opowiem Ci co widzę z mojego okna:
                          resztki zmierzchu na zachodzie, gdzie przygasa już czerwona łuna przetarta z
                          lekka pasem granatowej chmury, przebitej w odwecie poświatą żółtawo -
                          zielonkawej tonacji mieszającej się z resztkami widocznego błękitu.
                          21:23
                          • Gość: kolabor Re: podchody IP: *.torun.mm.pl 19.05.05, 21:44
                            dziękuję Torunianko za piękny opis :)

obecnie coraz śmielej atakuje nas jakaś granatowa masa ze wschodu. Ja nie wiem
                            jakie ma zamiary, ale fakt faktem, że bez problemu zdobywa kolejne połacie
                            nieba. Słonko, mimo gorącego dopingu, przegrało...

postanowienie na dzisiaj: iść szybko spać :)
                            21,44
                            • Gość: torunianka Re: podchody IP: *.petrus.com.pl 20.05.05, 20:27
                              zamiary tej ciemnej masy były oczywiście ciemne bo ciemność nastała.
                              Ale nie była to przegrana, tylko czas na spoczynek.

A teraz zmasowane wyprawy odrzutowe. Przed chwilą jeden ślad rozpłynął się, zaś
                              teraz dwa kolejne, prawie krzyżujące się: jeden pędzi na południowy zachód, a
                              drugi wręcz przeciwnie. Oby nie zderzyły się przd zmierzchem.
                              20:27
                              • Gość: kolabor Re: podchody IP: *.torun.mm.pl 20.05.05, 21:28
                                łuuu... przespałem zmierzch... dosłownie. No to mam teraz siły by zdawać
                                relacje, ale w sumie wcale mnie to nie cieszy, bo będę siedział po nocach
                                znowu :)
                                jakoś tak zaraz po przebudzeniu fajne chumurki widziałem :)

dzień dobry :)

21,27
                                • Gość: torunianka Re: podchody IP: *.petrus.com.pl 20.05.05, 22:44
                                  dzień dobry!?
                                  do profesji astronoma się szykujesz?
                                  a ja zmierzch przegadałam, więc na to samo wychodzi.
                                  22:44
                                  • Gość: kolabor Re: podchody IP: *.torun.mm.pl 20.05.05, 23:15
                                    astronom ? nie ta specjalizacja ;)

no to ze zmierzchem jesteśmy do tyłu :)
                                    coraz później... a tu o spaniu nie ma mowy... eeehh

23,15
                                    • Gość: torunianka do tyłu? IP: *.petrus.com.pl 20.05.05, 23:24
                                      nie ta specjalizacja... a to szkoda. więc jaka?

Zmierzch widać nie zawsze zasługuje na uwagę. Niech się trochę lepiej postara,
                                      to wpadnie w oko, nawet podczas innych zajęć, tak jak to zrobił przymierzający
                                      się do pełni księżyc. No i jak tu teraz spać?
                                      23:23
                                      • Gość: kolabor Re: do tyłu? IP: *.torun.mm.pl 20.05.05, 23:37
                                        "nie ta specjalizacja... a to szkoda. więc jaka?"
                                        -coś humanistycznego bardziej bym prosił ;) (mogę przystać na historię :) )

"No i jak tu teraz spać?"
                                        -na spanie nie ma szans
                                        ->trzeba czekać na księżyc, bo u mnie na razie nie widać :)
                                        ->spać się nie chce

23,37
                                        • Gość: kolabor wyjątkowo o świcie :) IP: *.torun.mm.pl 21.05.05, 03:52
                                          świt też może być piękny... wspaniałe zorze, tylko że tym razem ze wschodu :)

3,52 (o ja jego, co ja tu robię ? :P )

pozdrawiam
                                          • Gość: torunianka Re: wyjątkowo o świcie :) IP: *.petrus.com.pl 21.05.05, 20:32
                                            no, no, no, kolabor.... cóż za niehigieniczny tryb życia... pisanie o świcie?
                                            • Gość: torunianka zasłużony spoczynek:) IP: *.petrus.com.pl 21.05.05, 20:37
                                              napracowało się dziś nasze słoneczko. Ogrzało miliony ludzi wystawiających
                                              blade twarze na jego promienie. Osuszyło ziemie, podrzuciło witaminę D ludziom,
                                              zwierzętom i roślinom, przewietrzyło wystawiane na balkonach i w oknach
                                              pościele.

Teraz chmurki wyścieliły mu miękkie posłanie, bo zapracowało sobie solidnie na
                                              spoczynek.
                                              Do jutra, do świtu.
                                              20:37
                                              • Gość: kolabor Re: zasłużony spoczynek:) IP: *.torun.mm.pl 21.05.05, 22:16
                                                dzisiaj przed zmierzchem nasze Piernikowo opanowali kibole (niestety)
                                                ojjj się działo :P

"niehigieniczny tryb życia" czkawką się odbija i spać się chce :)

księżyc proszę o pobudkę o 4,40 bo jakieś "gwiazdy" mają stoczyć pojedynek :)

pozdr
                                                22,16
    • Gość: torunianka halo, halo IP: *.petrus.com.pl 21.05.05, 23:16
      mamy halo wokół księżyca!
      23:16

ps. ten nowy wątek to błąd techniczny;)
      • Gość: kolabor halo, halo, kogo witam ? kogo goszczę ? :) IP: *.torun.mm.pl 21.05.05, 23:33
        hmm... jakie "halo" ? :P

a z wątkiem może wyjść całkiem, całkiem... może się ludziska zainteresują i
        wątek zdobędzie tyle postów co "zmierzch" :P

23,33
        • Gość: torunianka Re: halo, halo, kogo witam ? kogo goszczę ? :) IP: *.petrus.com.pl 22.05.05, 00:36
          tak to widzę przez moje południowe okno. Okrągły księżyc z kolorową, tęczową
          poświatą wokół. Ale to już chyba nieaktualne. W ogóle już go nie ma! Woła halo,
          halo do kogo innego;)
          00:36
          • Gość: kolabor Re: halo, halo, kogo witam ? kogo goszczę ? :) IP: *.torun.mm.pl 22.05.05, 00:39
            południowa strona... nie da rady... u mnie "halo" nie będzie :)
            no to czas wreszcie spać
            dobranoc
            (księżyc niech pamięta o pobudce ;) )
            o,39
            • Gość: torunianka o zmierzchu o zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 22.05.05, 20:33
              słoneczko jeszcze lepiej niż wczoraj się uwijało, więc dzisiaj na spoczynek
              odprowadzają je podświetlane chmurki, tworzące szpaler honorowy, a inne
              podkładają poduszeczki pod słodkie sny.

a jak tam księżyc? Spisał się wczoraj? Zapukał do okna o oznaczonej porze?
              20:33
              • Gość: torunianka nasycanie barw IP: *.petrus.com.pl 22.05.05, 20:54
                szaroniebieski granatowiejąc przechodzi w ciemnofioletowy pas, wgryzający się w
                świetliste smugi przecinane błękitem, po którym roproszone ciemne plamki
                chmurek zmierzają na spoczynek za horyzont przysłaniający zwolna resztki zórz
                wieczornych.
                20:54
              • Gość: kolabor o zmierzchu o Aniołach :) IP: *.torun.mm.pl 22.05.05, 21:28
                "a jak tam księżyc? Spisał się wczoraj? Zapukał do okna o oznaczonej porze?"
                - a dzie tam ! :P nie dość, że księżycowy się nie postarał, to jeszcze
                elektronika zawiodła i budzik również nie był w najwyższej formie... może to i
                dobrze, bo nasza gwiazda "błyszczała" tylko przez 53 sekundy.

Za to o zmierzchu powody do wielkiej radości znowuż dostarczają nam Anioły :D
                21,28
                • Gość: torunianka Re: o zmierzchu o Aniołach :) IP: *.petrus.com.pl 22.05.05, 22:13
                  księżycowy pył nie dotarł do Ciebie i wszystko zawiodło...
                  a to widocznie sprawa nie była na tyle ważna, aby dla niej o tej porze się
                  zrywać.

A skoro Anioły się spisały to anioły aniołom anielską pieśń śpiewają
                  aniolki.kul.pl/
                  22:13
                  • Gość: kolabor "w teren" IP: *.torun.mm.pl 23.05.05, 17:04
                    zmierzch dzisiaj w "plenerze" :)
                    pozdrawiam

17,04
                    • Gość: torunianka Re: "w teren" IP: *.petrus.com.pl 23.05.05, 20:01
                      w terenie? dzisiaj? toż leje teraz jak z cebra;)

wczoraj kosy, a dzisiaj jaskółki rzucają się w oczy i uszy. Gdy jaskółka lot
                      swój zniża, deszcz się zbliża. Trochę popadało, zagrzmiało, prawdziwym majem
                      zapachniało i... spokój. Słońce tylko wpadło w sieci czarnych chmur i przepadło.
                      20:01
                      • Gość: torunianka walka żywiołów IP: *.petrus.com.pl 23.05.05, 20:15
                        złapane w sieć czarnych chmur, opadające z sił po całodziennym wysiłku, słońce
                        przepaliło motające je mroczne więzy i stanęło przed nami gorejące i w pełnym
                        blasku. Zaś chmury opłakują gorzkimi łzami przegraną.
                        Czekam na tęczę!
                        20:15
                        • Gość: torunianka salwy armatnie IP: *.petrus.com.pl 23.05.05, 22:11
                          wojska niebieskie działa dziś czyściły. Trochę petard poleciało; niektóre
                          całkiem niezłe. Ale głównie słychać było pomruki przestawianych armat. Zrobiło
                          się ciemno więc sobie odpuścili bo księżyc, który miał dziś być w pełni schował
                          się tchórzliwie za czarnymi zasłonkami i myśli, że nik go tam nie zoczy.
                          22:11
                      • Gość: kolabor Re: "w teren" IP: *.torun.mm.pl 24.05.05, 03:20
                        "w terenie? dzisiaj? toż leje teraz jak z cebra;)"

właśnie... trochę chyba się zacząłem "rozkładać" :P
                        ale dzięki temu przynajmniej będę siedział w domu i będę mógł na bieżąco
                        relacjonować działania zmierzchowe... :)
                        szkoda, że przegapiłem mecz Aniołów, którzy po raz kolejny dają powody do
                        radości :))) ehh, gdyby nie sport to nie wiem...
                        dobranoc Torunianko, życzę miłych snów :)
                        3,20
                        • Gość: torunianka trochę popadało IP: *.petrus.com.pl 24.05.05, 23:10
                          a potem powoli wysychało
                          23:10
                          • Gość: kolabor Re: trochę popadało IP: *.torun.mm.pl 25.05.05, 00:54
                            ale dzisiaj dziwny dzień był... w sumie wczoraj :P
                            o padaniu nic nie wiem :)

0,54
                            • Gość: torunianka Re: trochę popadało IP: *.petrus.com.pl 25.05.05, 20:51
                              za oknem różowo, ale na boisku trochę mokro no i pechowo. Dudi puścił bramkę o
                              zmierzchu;)

20:51
                              • Gość: torunianka emocje IP: *.petrus.com.pl 25.05.05, 22:22
                                jesteśmy już w punkcie wyjścia 3:3 na zielonym boisku. Niewiele brakowało, a
                                Dudi wpuściłby raz jeszcze, ale czerwoni wsparli go.
                                Za oknem ciemno, do końca meczu 15 minut
                                • Gość: kolabor Re: emocje IP: *.torun.mm.pl 26.05.05, 00:13
                                  ŁO ! się działo :D
                                  było 0-3 i wydawało się, że po frytkach. ja głupi poszedłem sobie kolacyjkę
                                  zrobić... i przegapiłem dwie bramy. ale Dudkov pokazał klasę jak i w końcówce
                                  dogrywki jak i w karnych :) cały zaspół The Reds zagrał fantastycznie,
                                  otrząsając się z trzy-bramkowej straty, ale wkład Dudka w sukces na pewno był
                                  większy niż mniejszy :D
                                  bardzo się humor poprawił po zmierzchu :)
                                  0,13
                                • Gość: torunianka Re: emocje IP: *.petrus.com.pl 26.05.05, 00:14
                                  nasz Dudek aż tak dobry?!
                                  00:14
                                  • Gość: kolabor Re: emocje IP: *.torun.mm.pl 26.05.05, 00:16
                                    bardzo dobry :)
                                    pozdrawiam
                                    0,16
                                    • Gość: torunianka 27 IP: *.petrus.com.pl 26.05.05, 20:35
                                      w Toruniu i Szczecinie dzisiaj było najcieplej, 27oC.
                                      W całej Polsce dziewczynki w bieli kwiatki sypały.
                                      A Mamy kwiaty dzisiaj dostawały.
                                      Wszystko działo się przed zmierzchem. A teraz ptaki dają koncerty.
                                      20:35

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka