Dodaj do ulubionych

Zmierzch...

• yarris Re: Zmierzch... 03.09.05, 01:20
      u mnie jest teraz 00.18- popijam sobie w piatkowy wieczor polski Zywiec, na TV
      Polonia oglagam bajke z jakas myszka i mucha i czekam na Wiadomosci
      • Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 03.09.05, 20:01
        Na niebie pawie pióra, w TV wczoraj numer 19 przyniósł szczęście ładnej
        dziewczynie, dziś oczekiwanie na sukces w wykopaniu piłki, ale także rocznica
        podpisania porozumień w Jastrzębiu
        20:00
        • Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 04.09.05, 21:50
          Z Austrią udało się wczoraj. A dzisiaj zmierzchło już po pięknym, słonecznym
          dniu.
          W Sopocie wygrał Piasek, a publiczność wybrała sobie Dodę. hmm
          21:50
          • Gość: Basia Re: Zmierzch... IP: *.speed.planet.nl 05.09.05, 18:02
          • Gość: Basia Re: Zmierzch... IP: *.speed.planet.nl 05.09.05, 18:04
            Siedze sobie w Holandii, tesknie za Polska, za Toruniem, zachod slonca nad
            Nieuwe Maas to nie to samo, co na torunskim bulwarze...
            Ale juz niedlugo i bede w domku :)
            I nawet juz moge do tej glupiej szkoly chodzic..
            Pozdrawiam wszystkich forumowiczow i gratuluje imponujacej liczby wpisow :)
            • Gość: torunianka Basiu, Basiu:) IP: *.petrus.com.pl 05.09.05, 20:41
              wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej:)
              Zachody słońca nad słynnymi kanałami holenderskimi, nad polami tulipanowymi też
              piękne są.

A w Toruniu teraz, po ciepłym dniu morze gwiazd nad głową na bezchmurnym
              niebie. Tylko księżyc-wędrowiec gdzieś się nam zapodział. Czyżby też zrobił
              sobie wycieczkę do Niderlandów. A może dał się tam nabić w butelkę ledejską?
              20:41
              • Gość: torunianka noc IP: *.petrus.com.pl 05.09.05, 23:58
                zapada coraz szybciej. Słońce zeszło do Hadesu, a księżyc zagubił się gdzieś.
                Tylko gwiazdy trzymają straż. Co jakiś czas słychać spieszące do domu spóźnione
                samochody. Jutro będzie dobry dzień.
                23:58
              • Gość: Basia Re: Basiu, Basiu:) IP: *.speed.planet.nl 07.09.05, 10:23
                Pojutrze wracam, napiszcie co sie zmienilo w Toruniu przez ostatnie 3 miesiace,
                mam nadzieje, ze Kopiec jeszcze stoi ;)
                • Gość: torunianka w Toruniu bez zmian:) IP: *.petrus.com.pl 07.09.05, 21:18
                  Czekamy na Twój powrót:)
                  21:18
                  • Gość: torunianka wieczór meczowy IP: *.petrus.com.pl 07.09.05, 21:31
                    na razie wciąż 0:0
                    Księżyce pasterskie Saturna, Pandora i Prometeusz pilnują pierścienia F,
                    wypełnionego cząsteczkami lodu o wielkości cząsteczek dymu
                    21:31
                    • Gość: torunianka dzień dobrych wiadomości:) IP: *.petrus.com.pl 08.09.05, 18:50
                      Dziękuję za wpisy:)
                      18:50
                      • Gość: torunianka Re: dzień dobrych wiadomości:) IP: *.petrus.com.pl 08.09.05, 20:21
                        Żadnych dobrych wiadomości? Niemożliwe!
                        - dzień był piękny, jak tylko latem bywa
                        - omijają nas kataklizmy
                        - a Pan Józef z Michałowa skończył dziś 118 lat!!!! I nie dość, że ma się
                        dobrze, to interesuje się wszystkim, także polityką i jako urodzony dwa wieki
                        temu (SIC! - to 1878 r.!) wie co należy cenić, co dobre a co złe. Jego
                        stwierdzenie "że jesteśmy dziś wszyscy Polakami to cud", przypomina ile jako
                        naród przeszliśmy co osiągnęliśmy. Spod zaborów do wspólnej Europy.
                        20:20
                        • Gość: torunianka Re: dzień dobrych wiadomości:) IP: *.petrus.com.pl 08.09.05, 22:31
                          Wszystkie miasta się zmieniają, pięknieją z dnia na dzień. Toruń znajduje się w
                          liczbie miast rozpoznawanych w świecie (mniej więcej 20%) - dane z Polityki,
                          niedokładnie zapamiętane.

Ale teraz mam jeszcze lepszą wiadomość - składowe raju:

Norweska służba zdrowia, japońska długość życia, luksemburskie dochody i
                          polskie kobiety - tak wygląda raj na ziemi według ONZ
                          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2905721.html
                          22:31

• Gość: Basia Re: dzień dobrych wiadomości:) IP: *.speed.planet.nl 08.09.05, 23:41
                            Super, w trakim razie, gdzie sie przeprowadzamy??
                            • Gość: kolabor tam dobrych od razu :P IP: *.torun.mm.pl 09.09.05, 00:01
                              fakt, wygraliśmy z Walią, ale poza tym bez rewelacji :P

----------------
                              "każdego ranka podróż zaczyna się od nowa
                              dużo lepiej się idzie, gdy podniesiona głowa"

0,01 eehhh... już miałem wysyłać wiadomość z taką ładną godziną o,oo to mi ta
                              jedynka wskoczyła no :)
                              • Gość: torunianka Re: tam dobrych od razu :P IP: *.petrus.com.pl 09.09.05, 19:36
                                a coż to za pesymizm i ignorowanie ciężko wywalczonego zwycięstwa?!

Ty bierz się do roboty kolabor. Wprawdzie nie masz już szan na tytuł
                                najmłodszego odkrywcy planetoidy, bo to zrobił licealista z osiedla z 9
                                piętra;), ale może jak wypatrzysz, że ten księżyc to nie ten, tylko inny.... o
                                to byłoby wielkie odkrycie, dystansujące Wolszczana;)
                                19:36
                                • Gość: torunianka landrynkowe niebo IP: *.petrus.com.pl 09.09.05, 19:47
                                  landrynkowe niebo przecinają zaróżowione smugi drogi niebieskiej, utorowanej
                                  przez odrzutowiec. I tylko motolotnie zakłócają ciszę przewieczorną.
                                  (A niektórym przeszkadza bicie dzwonów. Bicie dzwonów kościelnych, to anielska
                                  muzyka w zestawieniu z wyciem motolotni).
                                  19:47
                                • Gość: kolabor Re: tam dobrych od razu :P IP: *.torun.mm.pl 09.09.05, 23:37
                                  no właśnie... ja na 2-gim mieszkam. Bez szans na odkrycia jakiekolwiek :)
                                  a księżyca nawet tego 'podstawowego' nie widzę, że nie wspomnę o
                                  ponadprogramowych :)

----------------
                                  "każdego ranka podróż zaczyna się od nowa
                                  dużo lepiej się idzie, gdy podniesiona głowa"

23,37
                                  • Gość: torunianka odkrywczość IP: *.petrus.com.pl 10.09.05, 18:19
                                    to Wolszczanem nie będziesz, kolabor. Drugie piętro czy dziewiąte, nieważne, bo
                                    odkrycie było z komputera;) Ale jest jeszcze tyle innych obszarów aktywności...
    • sto100 Re: Zmierzch... 09.09.05, 19:51
      z mojego okna uroczy zmierzch, barwny i taki gorący dzisiaj,
      kwiaty podlane, idę na spacer
      • Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 10.09.05, 18:25
        choć padać miało kolejny słoneczny, ciepły zmierzch w którym ptaki wygrzewają
        się leniwie, a pomidory suszą się promieniach słońca.
        18:25
        .
        • Gość: torunianka hit sezonu! IP: *.petrus.com.pl 10.09.05, 19:56
          Kopciuszek, za chwilę w TV1 - zobaczymy o zmierzchu przemianę Moniki Olejnik:)
          19:56
          • Gość: kolabor Re: hit sezonu! IP: *.torun.mm.pl 10.09.05, 22:50
            niezły ten "kopciuszek" :) widziałem tylko końcówkę w sumie, więc jutro z rana
            trzeba będzie nadrobić to niedopatrzenie :)
            btw. Jagielski i Rymanowski wymiatają :P
            gorąąco... jakaś burza miała być czy coś...

22,49
            • sto100 Re: hit sezonu! 10.09.05, 23:15
              niezły ten kopciuszek,(Olejnik w chusteczce,umorusana,lekko)
              przednia zabawa głównie dla obsady,
              zmierzch już dawno minął,a świerszcz gra,że hej.
              • Gość: torunianka przed zmierzchem IP: *.petrus.com.pl 11.09.05, 15:22
                dziś przypada kilka smutnych rocznic:
                4 rocznica ataku na World Trade Center w Nowym Jorku,
                180 rocznica śmierci poety Franciszka Karpińskiego, który wstawał o świcie, aby
                zobaczyć kiedy ranne wstają zorze.
                15:22
                • Gość: torunianka ciemna noc IP: *.petrus.com.pl 11.09.05, 22:15
                  Słońce dziś wpadło na chwilę po południu i nawet nie zamarkowało zmierzchu,
                  więc bez zmierzchu nastała noc ciemna i głęboka.
                  I jedyną pociechą na dziś jest informacja, że kosy nie odlatują już na zimę do
                  innych krajów. To nawet kosy zauważyły zmianę sytuacji na lepsze odkąd jesteśmy
                  w UE;)
                  22:15
                  • Gość: torunianka Po zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 12.09.05, 19:46
                    Zachmurzyło się niebo, wiatr chłodny pieści korony drzew, czekamy na deszcz.
                    19:46
                    • Gość: kolabor Re: Po zmierzchu IP: *.torun.mm.pl 13.09.05, 00:30
                      W Częstochowie miało padać, nie u nas, w Częstochowie ! eeehhhh

0,30
                      • Gość: torunianka Re: Po zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 13.09.05, 21:37
                        a padało u nas? Nie zauważyłam.
                        Ale za to dzisiaj wypatrzyłam nad Wisłą dawno niewidziany księżyc. Ładnie się
                        prezentuje na tle granatowego nieba z mrugającymi gwiazdkami.
                        23:37
                        • Gość: kolabor Re: Po zmierzchu IP: *.torun.mm.pl 13.09.05, 22:46
                          a nie padało ? nie zauważyłem :P

dzisiaj kapitalne niebo, rozgrzane do czerwoności, ale zasłonięte przez
                          chmury... w tym samym czasie po drugiej stronie pięknie się księżyc uwidocznił.
                          No czego więcej do szczęścia potrzeba ? :P

22,46
                          • Gość: torunianka co to się dzisiaj działo! IP: *.petrus.com.pl 14.09.05, 19:13
                            jeden z polityków zdezerterował dziś
                            w Brukseli Manneken Pis przebrany za stoczniowca polskiego - jako wyróżnienie
                            Tour de Pologne dotarł do Bydzi
                            A teraz wieczorne zorze rozpalają granatowe chmury
                            19:13
                            • Gość: torunianka już ciemno IP: *.petrus.com.pl 14.09.05, 19:50
                              Mija dziś 684 rocznica wędrówki pozaziemskiej Dantego. Po Piekle i Czyśćcu
                              oprowadza Dantego Wergiliusz, a po Raju Beatrycze Portinari.
                              Ciekawe gdzie dzisiaj gości?
                              19:50
    • Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: *.eltronik.net.pl 14.09.05, 22:28
      wczoraj, o późnym zmierzchu jechałam przez most,
      co za cudny widok,najładniejsza panorama polskiego miasta.
      Pojechałam dalej,do siebie,ale widok dech zapierający
      na dłużej, na zawsze.
      • Gość: kolabor Re: Zmierzch... IP: *.torun.mm.pl 15.09.05, 00:31
        dzięki, miło się czyta takie wypowiedzi :)
        szkoda, że nie wpadłaś, choćby na chwilkę, na punkt widokowy, z którego widać
        idealnie całą panoramę...
        zajrzyj jeszcze do nas, koniecznie o zmierzchu :)
        pozdr

0,31
        • Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 15.09.05, 20:48
          o zmroku w punkcie widokowym może nie być najbezpieczniej.
          a dziś dość mroczny zmrok był. jutro spadek ciśnienia.
          20:48
          • Gość: torunianka diamentowa batuta IP: *.petrus.com.pl 16.09.05, 19:58
            Kazimierz Kord, dyrygent na batucie wykonujący batutę batutą.
            19:58
        • Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: *.eltronik.net.pl 16.09.05, 20:34
          oj zaglądam, zagladam o zmierzchu oczywiście,
          Toruń piękny, ale i moje miasto też niezłe,
          tylko dzisiaj cóż to za zmierzch, nocka jesienna,
          szara i zimna, ale lato wróci, ja poczekam, pozdrawiam
          • Gość: kolabor Re: Zmierzch... IP: *.torun.mm.pl 17.09.05, 01:00
            jesienna nie tylko nocka, ale i cały dzionek był
            ta pogoda to ze skrajności w skrajność popada
            z dwojga złego wolę już upały, a więc czekamy na to lato :)

"Toruń piękny, ale i moje miasto też niezłe"
            cóż to za miasto ? czy IP dobrze na Brodnicę naprowadza ? :)

smutne wczoraj informacje dotarły do kibiców siatkówki głównie, ale nie tylko
            :(

1,00
            • Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: *.eltronik.net.pl 17.09.05, 18:47
              witam przed zmierzchem, dobrze naprowadzony,
              B. też ładne miasto, prawda?
              Ale Toruń,hm, a gdzie w nim zmierzch najpiękniejszy?
              Z której strony Wisły? Popatrzę jutro.
              Zaczęło zmierzchać w moich oknach, pozdrawiam.
          • Gość: torunianka 17 września IP: *.petrus.com.pl 17.09.05, 17:43
            nóż w plecy
            przed zmierzchem
            • Gość: nocka Re: 17 września IP: *.eltronik.net.pl 17.09.05, 18:57
              za dużo historii we wrześniu,
              tu człowiek ciągle się ogląda za siebie
              • Gość: torunianka Re: 17 września IP: *.petrus.com.pl 17.09.05, 20:02
                historii nigdy za dużo. Aby iść do przodu trzeba wiedzieć na czym budujemy,
                komu co zawdzięczamy, dlaczego było tak jak było, o co i z czym nasi rodzice,
                dziadkowie musieli się zmagać, dzięki czemu mamy wolny kraj.

A zmierzchu pięknego dziś nie było. Po prostu granatowe chmury zaczęły zwolna
                zajmować całą przestrzeń nieba i nastała nocka;)
                20:02
                • Gość: kolabor aj zimno :) IP: *.torun.mm.pl 18.09.05, 04:25
                  zmierzchu pięknego nie było, ale za to jaka noc ! pełnia przez cały czas. Mgła
                  unosząca się nad Wisłą, szczególnie w okolicach mostu wyglądała bajecznie.
                  Tylko zimno niesamowicie. Siedzę sobie teraz w pełnym "wyposażeniu", w bluzie,
                  z kapturem na głowie i chyba jeszcze tak posiedzę, bo to w ogóle zimą
                  zapachniało :D

"B. też ładne miasto, prawda?"
                  oczywiście :) dawno jednak w Brodnicy nie byłem. Trzeba by kiedyś nadrobić
                  zaległości

"Ale Toruń,hm, a gdzie w nim zmierzch najpiękniejszy?
                  Z której strony Wisły? Popatrzę jutro."
                  ja bym proponował ten punkt widokowy. Tylko, tak jak Torunianka wspomniała, tam
                  nie jest szczególnie bezpiecznie wieczorkiem. Ostatecznie stary, dobry bulwar
                  też może być :) albo mini-górki w lasku Na Skarpie. Ale to już wyższy stopień
                  wtajemniczenia :)

to naprawdę się na jesień zapowiada... a tak było fajnie :)
                  dobrej nocy :)
                  pozdrawiam

4,25
                  • Gość: torunianka Re: aj zimno :) IP: *.petrus.com.pl 18.09.05, 21:25
                    kolabor, jak ktoś do rana się gdzieś włóczy, to nic dziwnego, że zamarza;)
                    Dziś słoneczko sobie świeciło, choć trochę rześko było i chmury się kłębiły.
                    A w ostatnim weekendzie przedwyborczym ruch niezbyt intensywny. Udało mi się
                    zaledwie dorobić trzech ulotek. Teraz sobie trochę czasu dam na poznanie tych
                    sylwetek. Może uda mi się wybrać swoich faworytów do skreślenia w następną
                    niedzielę.
                    21:25
                    • Gość: nocka Re: aj zimno :) IP: *.eltronik.net.pl 18.09.05, 22:30
                      znowu roświetlona, gwiaździsta i księżycowa,
                      nocka oczywiście, a wcześniej zmierzch na bulwarze w Toruniu, a przedtem
                      urok orkiestr dętych na rynku w Brodnicy(tym trókątnym).
                      Jest w orkiestrach dętych jakaś siła, oj jest,
                      zapraszam za rok, zawsze w tym dniu jest słoneczna pogoda, warto!
                      • Gość: kolabor Re: aj zimno :) IP: *.torun.mm.pl 19.09.05, 01:25
                        tam włóczy do rana... tak tylko sobie rekreacyjnie :D poza tym teraz ranki
                        przychodzą później niż wcześniej :)

a zmierzch na bulwarze to dzisiaj musiał być całkiem niezły widok. Ja sobie zza
                        tych osiedlowych, betonowych klocków spoglądałem, to niebo niczego sobie

no to za rok o tej porze meldujemy się w Brodnicy :)

/a propo wyborów... ja również, rozochocony tym że wreszcie będę mógł na coś
                        głosować :P, zaczynam poszukiwać chętnych do 'krzyżyka' na liście. Póki co,
                        dzięki internetowi, ustaliłem sobie własny podział mandatów w sejmie :D

1,25
                        • Gość: torunianka pomarańczowe niebo IP: *.petrus.com.pl 19.09.05, 19:39
                          pomarańczowe zimne niebo zachodzi zmrokiem i tylko dwie latarnie jak oczy żbika
                          przedzierają się przez zrudziałe listowie kasztanowców, które tu nie kwitną.
                          Zakwitły jednak gdzieś w Polsce, ale to chyba tam, gdzie matury muszą
                          powtarzać;)
                          19:38
                          • Gość: kolabor Re: pomarańczowe niebo IP: *.torun.mm.pl 19.09.05, 23:29
                            kto wie, czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby powtarzać razem z nimi :)
                            zimno zagościło już na dobre. Jednak ciepłe ubranko i na spacer, bo księżyc
                            trzecią noc z rzędu daje pokaz swoich możliwości.

23,29
                            • kolabor86 kiedyś musi być ten pierwszy raz :P 19.09.05, 23:56
                              postanowiłem sobie po raz pierwszy wpisać się jako 'zawodnik zalogowany' :)
                              Niestety zabrano mi 'kolabora' w niejasnych okolicznościach :P

------------
                              "Wieczorami chłopcy wychodzą na ulicę
                              Szukają czegoś, co wypełni im czas
                              Rzucają kamieniami w koła samochodów
                              I patrzą na spódnice dziewczyn, które nie chcą ich znać

Wieczorami chłopcy wychodzą na ulicę,
                              Bo wieczorami nie widać szarości
                              Nie widać brudnych ulic a latarnie nie świecą
                              I można udawać, że można na spacer pójść

Wieczorami chłopcy wychodzą na ulicę
                              Marzą o życiu w dalekich krainach
                              Spoglądając w puste lornetki butelek
                              dyskutują o amerykańskich filmach

Wieczorami chłopcy wychodzą na ulicę
                              Siadają na chodniku i palą jointy
                              Robią wszystko żeby stąd uciec
                              Kiedy wreszcie mogą, to wtedy nie mogą się ruszyć"

23,56
                              • Gość: torunianka Re: kiedyś musi być ten pierwszy raz :P IP: *.petrus.com.pl 20.09.05, 23:23
                                Chłopcy wychodzą na ulicę - kontestują
                                Chłopcy wychodzą na ulicę - dyskutują
                                Chłopcy wychodzą na ulicę - kombinują
                                Chłopcy wychodzą na ulicę - rezygnują

Świat wabi ich wszystkimi tęczy kolorami
                                I wszystkie chcieliby na własność mieć od razu
                                Lecz nie chcą sami brudzić się tymi farbkami
                                Wolą blask namalowanego już obrazu

Lecz nie od razu skóra, fura i komóra
                                Wchodzącym w życie chłopcom mogą być dane
                                Gdy zrobi to za naszych chłopców jakaś "góra"
                                Ich wyzwanie życiowe będzie zmarnowane

Bo życie nie po to jest by brać
                                23:23
                                Bo życie po to jest by trwać
                                I z losem mocno zmagać się
                                Najlepiej tutaj, czemuż nie

Niektórzy chłopcy uciekają
                                Niektórzy chłopcy wyjeżdżają
                                Niektórzy chłopcy pozostają
                                A wszyscy chłopcy się zmagają
                                z życiem, które tak ciekawe jest
                                • Gość: kolabor Re: kiedyś musi być ten pierwszy raz :P IP: *.torun.mm.pl 21.09.05, 01:31
                                  ładne, prawdziwe... (ambitny komentarz to nie jest, ale mniej więcej coś
                                  takiego przyszło mi do głowy po przeczytaniu)

1,31
    • sto100 Re: Zmierzch... 21.09.05, 19:28
      tak, przyznaję, również,
      pozdrawiam wieczornie,cóż, szybko teraz zmierzch zapada,
      i chłodny (urok uleciał,może przelotnie?)
      • Gość: torunianka tak, zrobiło się nieco chłodniej IP: *.petrus.com.pl 21.09.05, 19:35
        Dla ocieplenia Gordon Haskell, który patrzy w niebo i nie tylko:)

I go out most nights
        Wychodzę gdzieś prawie co noc
        Attracted by the lights
        Przyciągany przez blask świateł
        Listen to the jazz in Harry's Bar
        Słucham jazzu w barze Harry'ego
        And I know it won't be long
        I wiem, że już niebawem
        Before they play that song
        Zagrają tamtą piosenkę
        Do you know how wonderful you are?
        Czy wiesz, jaka jesteś cudowna?
        It's a sentimental sound
        To sentymentalny dźwięk
        Make me wanna fool around
        Sprawia, że mam ochotę się powygłupiać
        With somebody who is wishing on a star
        Z kimś, kto wypowiada życzenia do gwiazd
        I'll pull my hat down low
        Naciągnę nisko swój kapelusz
        Go up and say hello
        Podejdę i przywitam się
        Oh we struggle with the art of conversation
        Och, zmagamy się ze sztuką konwersacji
        And there'll be those for whom this song has no
        appeal I znajdą się tacy, do których ta piosenka
        nie przemówi
        But I know it works for me
        Ale wiem, że ona na mnie działa
        And I'm sure you will agree
        I jestem pewien, że się ze mną zgodzisz,
        That it illustrates exactly how I feel
        Iż oddaje dokładnie to, co czuję
        Things can happen fast
        Rzeczy mogą dziać się szybko
        Some things are built to last
        Niektóre powstają, by trwać
        I've seen it all go down in Harry's Bar
        Widziałem to wszystko w barze Harry'ego
        Though we've only just begun
        Pomimo, że dopiero co zaczeliśmy
        This sure will run and run
        To z pewnością bezie to trwać i trwać
        I've always struggled with the art of conversation
        Od zawsze zmagałem się ze sztuką
        konwersacji
        And there'll be those for whom this song has no
        appeal I znajdą się tacy, do których ta piosenka
        nie przemówi
        But I know it works for me
        Ale wiem, że ona na mnie działa
        And I'm sure you will agree
        I jestem pewien, że się ze mną zgodzisz,
        That it illustrates exactly how I feel
        Iż oddaje dokładnie to, co czuję
        Things can happen fast
        Rzeczy mogą dziać się szybko
        Some things are built to last
        Niektóre powstają, by trwać
        I've seen it all go down in Harry's Bar
        Widziałem to wszystko w barze Harry'ego
        Though we've only just begun
        Pomimo, że dopiero co zaczeliśmy
        This sure will run and run
        To z pewnością bezie to trwać i trwać
        Czy wiesz, jaka jesteś cudnowna?

19:35

• Gość: kolabor Re: tak, zrobiło się nieco chłodniej IP: *.torun.mm.pl 22.09.05, 01:45
          chłodno, ale w gruncie rzeczy przyjemnie :)
          tym bardziej, że księżyc cały czas korzysta z nieobecności chmur
          a znajomy nawet spadającą gwiazdę widział :P

/szkoda, że nie znam tej piosenki, bo jakaś melodia by się zdała :D ale usilnie
          pracuję nad zdobyciem takowej :)

1,45
          • Gość: torunianka ostatni dzień lata IP: *.petrus.com.pl 22.09.05, 19:03
            lato żegna nas łagodnie i ciepło. Słońce skryło się za rozemglonymi chmurami,
            poświetlając je od środka, a odrzutowce prujące z południa na północ i z
            północy na południe, rozrywają przestrzeń zamgloną zostawiając krwawą smugę,
            ślad na niebie własny.
            19:02
            ps. kolabor, nie znasz słynnej piosenki Gordona Haskella?! Śpiewał ją w tym
            roku w Sopocie. Nie możesz jej nie znać, tylko po prostu nie wiesz, że znasz;)
            • Gość: kolabor Re: ostatni dzień lata IP: *.torun.mm.pl 23.09.05, 00:48
              wczoraj był ostatni dzień lata ? aalleee szkoda...
              to dlatego tak ciepełko dawało po głowie :)

a pioseneczki naprawdę chyba nie znałem wcześniej (teraz to już sobie
              załatwiłem :))
              no nie kojarzę, żebym gdzieś ją kiedyś słyszał...
              Sopotów i tym podobnych to ja nie oglądam :)

0,48
              • Gość: torunianka Re: ostatni dzień lata IP: *.petrus.com.pl 23.09.05, 22:41
                sopotów ani tym podobnych nie oglądasz? tylko śpiew motorów dla Ciebie ważny?
                No i widzisz, że to błąd;)
                Piękny początek jesieni; pierwszego kasztana spotkałam!
                A dookoła tyle nieszczęść: powodzie teraz w biednej Rumunii, huragany w bogatej
                Ameryce. Każdy ma swoje problemy, a my nie potrafimy docenić tego co mamy i
                wciąż narzekamy.

kolabor, w tym Twoim roztargnieniu nie zapomnij o urnie w niedzielę. Tak, to
                już za kilkadziesiąt godzin. A teraz, za chwilę cisza wyborcza.
                • Gość: kolabor Re: ostatni dzień lata IP: *.torun.mm.pl 24.09.05, 01:06
                  "tylko śpiew motorów dla Ciebie ważny?"
                  :) bardzo ważny, ale inne śpiewy również są chętnie przyjmowane przez moje
                  ucho. Niestety, takich w Sopocie się nie uświadczy :)

"Każdy ma swoje problemy, a my nie potrafimy docenić tego co mamy i wciąż
                  narzekamy."
                  to jest to. Tylko jak to zmienić ?

"kolabor, w tym Twoim roztargnieniu nie zapomnij o urnie w niedzielę. Tak, to
                  już za kilkadziesiąt godzin. A teraz, za chwilę cisza wyborcza."
                  nie zapomnę, akurat przed wyjściem na "koncert motorów" mogę się wybrać :)

1,06
    • sto100 Re: Zmierzch... 23.09.05, 18:20
      Zapraszam na spacer, jesienny, zmierzch się zbliża,
      ciepły, jasny całkiem letni.W mieście B.
      Drwęca nie Wisła, ale dopłynę do Was.
      Potowarzyszę do tego 1000, jeżeli miejsca starczy,
      bo wody tak. Słonko,się chowa, już czas...Ruszam.
      • Gość: torunianka Pierwszy jesienny zmierzch IP: *.petrus.com.pl 23.09.05, 18:39
        Dziękuję za zaproszenie, już się zbieram na spacer ... na balkon;) Jak Cię
        tylko zobaczę to pomacham Ci chusteczką. Oczywiście miejsce zmierzchowe otwarte
        dla wszystkich wędrowców. Witamy, zapraszamy do opowiadania. W zamian oferujemy
        cichą, spokojną przystań po trudach dnia.

Sama dopiero wróciłam z dłuższego spaceru po mieście, gdzie jeszcze ostatnie
        agitacje przed niedzielnymi wyborami.
        W telewizorze "kochajmy się" Kaczyński przeprasza, Rokita przeprasza. Pełna
        kultura. A do mnie zadzwonił Olejniczak i nie dał się wyłączyć mimo odkładania
        słuchawki. Bardzo ciekawe rozwiązanie, choć mnie rozzłościło;)

Po ciepłym dniu słońce maluje pomarańczowy zachód.
        18:39
        • sto100 Re: Pierwszy jesienny zmierzch 23.09.05, 21:39
          i ja powróciłam i posiedziałam tochę w ogródku,
          komary latają na szczęście jesienne, nie kąsają,
          pozostawiając to tym z innej półki,
          ja tam się nie wdrapuję, przepraszać też nie mam za co,(na szczęście)
          spokojnej nocy, dobranoc, gdzia reszta f.? Spacery wieczorową porą?
          • Gość: torunianka Re: Pierwszy jesienny zmierzch IP: *.petrus.com.pl 23.09.05, 22:44
            Dobranoc, dobranoc. Cicho na forum trochę przedwcześnie. Cisza wyborcza dopiero
            za 1,5 godziny.
            Jutro też będzie piękny dzień.
            22:44
            • Gość: kolabor Re: Pierwszy jesienny zmierzch IP: *.torun.mm.pl 24.09.05, 01:14
              spacerek i odpoczynek tuż przy lasku
              w samym lasku mogło by być troszkę niebezpiecznie
              rogal jakby ucięty na pół, ale prezentuje się korzystnie
              teraz spać, a potem trzeba zaznajomić się z kandydatami i rozwikłać zagadkę:
              kto godzien krzyżyka mojego skromnego głosu ? :)
              dobrej nocy:)

1,14
              • Gość: torunianka Ciepły jesienny zmierzch IP: *.petrus.com.pl 24.09.05, 20:16
                Piękna sobota na długie spacery w słońcu. A teraz po zmierzchu pranie już
                wyschło, zbierana jest z balkonów witrząca się pościel. Cisza wyborcza. A w
                radio śpiewa Louis Armstrong.

WHAT A WONDERFUL WORLD

I see trees of green, red roses too
                I see them bloom for me and you
                And I think to myself, what a wonderful world

I see skies of blue and clouds of white
                The bright blessed day, the dark sacred night

The colours of the rainbow, so pretty in the sky
                Are also on the faces of people going by
                I see friends shakin' hands, sayin' "How do you do?"
                They're really saying "I love you"

I hear babies cryin', I watch them grow
                They'll learn much more than I'll ever know
                Yes, I think to myself, what a wonderful world

Oh yeah
                20:16
                • sto100 Re: Ciepły jesienny zmierzch 24.09.05, 21:43
                  wspaniały świat. Chociaż z drugiej strony...
                  Wieczór wspaniały, jutro do lasu, popatrzeć na bobrowiska,
                  nowe zapewne przed zimą bobry szykują, tam gdzie spokojnie i
                  leniwie płynie sobie, ledwo dostrzegalnie, Skarlanka.
                  Też zapraszam, jeżeli ktoś nie widział.Urokliwe miejsce.
                  • Gość: kolabor Re: Ciepły jesienny zmierzch IP: *.torun.mm.pl 25.09.05, 00:06
                    czegoś brakuje
                    nie byłem na polance podziwiać księżyca :)
                    a już dzisiaj wybory... swoich kandydatów już wytypowałem
                    chyba nie będą tacy i mnie nie zawiodą :)

dzisiaj jakoś tak smętnie, to sprzyja szybszemu pójściu spać :)

----
                    • Gość: torunianka kolory IP: *.petrus.com.pl 25.09.05, 18:14
                      żółte papiery dla Senatorów, białe płachty do Sejmu, biało-czerwone flagi w
                      lokalach, a za oknem zachodzi ognista kula za watę chmurną, którą rozświetla
                      ostatnimi ciepłymi promieniami .
                      18:14
                      • Gość: kolabor Re: kolory IP: *.torun.mm.pl 25.09.05, 22:58
                        38 % ! :( / wyniki takie w sumie nienajgorsze

koniec "śpiewów motorów" :) w tym roku
                        znowu pół roku przerwy

a siatkarki swoje :) porozstawiały wszystkich jak chciały. I o to chodzi :)

22,58
                        • Gość: torunianka krajobraz po bitwie IP: *.petrus.com.pl 26.09.05, 19:30
                          plakaty wiszą, ulotki leżą, wyniki jednych cieszą, innych martwią. Jest trochę
                          wielkich przegranych. Zobaczymy co będzie teraz?
                          19:30
                        • Gość: nocka Re: kolory IP: *.eltronik.net.pl 26.09.05, 19:32
                          czy złoto zawsze tylko do złota?
                          Złociście pozdrawiam, po zmierzchu.
                          • Gość: torunianka Re: kolory IP: *.petrus.com.pl 26.09.05, 19:44
                            > czy złoto zawsze tylko do złota?
                            Hmm. Oto jest pytanie;)
                            Chyba różnie to bywa. Raz "chodź złoto do złota"
                            innym razem do króla Midasa, a czasem i ludowi coś się dostanie, jak pan
                            łaskawy i zadowolony.

> Złociście pozdrawiam, po zmierzchu.
                            też pozdrawiam już mniej złociście, ale ciepło
                            • Gość: kolabor Re: kolory IP: *.torun.mm.pl 27.09.05, 01:00
                              sprzątanie... przynajmniej ekipa PiSu postanowiła po sobie 'pozamiatać'
                              co do reszty nie wiem, bom widział tylko wyżej wymienionych :)

"śpiący" bardzo dzień to był...

dobrej więc :)

1,00
                              • Gość: nocka Re: kolory IP: *.eltronik.net.pl 27.09.05, 18:23
                                ja nie widziałam sprzątania, ale cóż, nieuchronne.
                                Za to niektórzy mówią o kacu, kacu po niedzieli.
                                Ja nie, lubię spacery, zmierzch niedługo a ja mam chwilę
                                na wirtualny, za oknem dojrzewa, też. Pozdrawiam.
                                • Gość: torunianka premier IP: *.petrus.com.pl 27.09.05, 20:20
                                  miał być przed zmierzchem o 18, ale nie było, choć słońca tarcza grzała do
                                  nieprzytomności i biła po oczach sycylijską pomarańczą. A teraz chyba jest, ale
                                  o tem potem.
                                  • Gość: kolabor Re: premier IP: *.torun.mm.pl 28.09.05, 01:06
                                    "totem potem" :D

a w niedzielę atrakcja dla rowerkowiczów i żużlowych zapaleńców zarazem
                                    wyścigi na torze, na którym na codzień walczą zawodnicy
                                    jeno prędkości trochę mniejsze będą :D

1,06
                                    • Gość: torunianka Re: premier IP: *.petrus.com.pl 28.09.05, 17:36
                                      no to już wiemy od wczorajszej nocki kto premierem ma być. Czyli będzie ten kto
                                      nie miał być, a ten który miał być, nie chce być, bo kimś innym ma być ktoś
                                      inny. A gdyby ten był, który miał być, to tamten, który chce być kimś innym nie
                                      mógłby być kimś innym, bo tak wynika z badań opinii publicznej.

Ochłodziło się, zachmurzyło się, a nawet nieco popadło i jest śpiąco.

Niedzielni Rowerkowicze na torze zawodowym nieźle będą musieli pedałować, aby
                                      ich nie wygwizdano;) No to do dzieła.
                                      17:35

• Gość: torunianka poranne mgły IP: *.petrus.com.pl 29.09.05, 19:59
                                        mgiełki poranne, słoneczko południowe nic nie ma wpływu na rozmowy koalicyjne.
                                        Atmosfera nerwowa, widać trudno pogodzić ogień z wodą.
                                        A niebieski laser też niewypałem:(
                                        19:58
                                        • Gość: Pola Watachy IP: *.petrus.com.pl 29.09.05, 20:27
                                          Widzialam wiczorkiem na osiedlu Rubinkowo rozwydrzone watachy mlodych ludzi ,
                                          wygladalo to jak by szykowali się do wojny , tylko czy ktoś wie kto jest ich
                                          wrogiem !
                                          • Gość: kolabor Re: Watachy IP: *.torun.mm.pl 30.09.05, 00:24
                                            niestety norma na rubinkowie... czmychnąłbym stamtąd gdybym miał możliwość

być może zapowiada się przerwa w kolaboracji. w sumie jeszcze nie wiadomo. a
                                            jeżeli tak, to również nie wiadomo na jak długo :(

pozdrawiam
                                            0,24
                                            • Gość: torunianka przerwa w kolaboracji!? IP: *.petrus.com.pl 30.09.05, 00:36
                                              wszędzie to samo, wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.

a co do przerwy w kolaboracji, to ja się nie zgadzam;)
                                              Przecież jeszcze trochę postów jest do wklepania.
                                              Nie porzuca się roboty w pół drogi. A jak tak, to ja też sobie przerwę robię.
                                              00:35
                                              • Gość: kolabor przerwa w kolaboracji :( IP: *.torun.mm.pl 30.09.05, 17:25
                                                przerwa już na pewno... umk skubie z pieniędzy i nie ma już za
                                                co "zmierzchować" :P
                                                nie wiem jak to długo potrwa, postaram się coś wykombinować
                                                Trzymaj się Torunianko i nie przerywaj "relacji", bo ja tu kiedyś wrócę :)
                                                pozdrawiam :)
                                                17,25
                                                • Gość: torunianka 900:) IP: *.petrus.com.pl 30.09.05, 18:15
                                                  deszcz kasztanów w pochmurny dzień przydarzył się.
                                                  Łowcy kasztanów usatysfakcjonowani.
                                                  W Przysieku otwarte Centrum Wolontariatu.
                                                  Pięknie prezentuje się i niech dobrze służy wolontariuszom.

W sprawie kolaboracji do kolabora. To przykre, że UMK pozbawia Cię możliwości
                                                  kolaboracji. Ale skoro przez UMK tracisz łaczność, to postaraj się zyskać
                                                  łączność przez UMK. Na każdym wydziale mają pracownie komputerowe. Dowiedz się
                                                  jak można z nich korzystać. I nie poddawaj się. Poza tym dla studentów UMK jest
                                                  chyba jakaś bezpłatna pracownia komputerowa poza wydziałem, w bibliotece. Jak
                                                  się postarasz to znajdziesz na pewno.

Pozdrawiam
                                                  • Gość: nocka przydreptałam ) IP: *.eltronik.net.pl 30.09.05, 19:58
                                                    z daleka, bo miło o zmierzchu, miało być do 1000,
                                                    albo jeszcze dalej, a tu nauki winne.
                                                    Czekamy, czekamy, pamiętaj jednak kolabor, że już zimno.
                                                    A wiecie torunianie, że u Was zawsze cieplej, o jakieś 2-3, a bywa nawet i 5,
                                                    stopni? Wisełka, to duuuuża rzeka. Wolę ciepło.
                                                  • Gość: kolabor JUUUUPPIIIEEEEEEE ! :D :) IP: *.torun.mm.pl 30.09.05, 21:15
                                                    wróg pomylił tropy, chciano mnie nabrać i w sumie... udało się. Egzekucja
                                                    odsunięta. O miesiąc. Mam czas na kombinowanie, jak tu tego neta nie stracić.
                                                    Coś wymyślę. Póki co przepraszam za zamieszanie. Z lekka się ośmieszyłem.
                                                    To zaczynam knuć

21,15
                                                  • Gość: torunianka Re: JUUUUPPIIIEEEEEEE ! :D :) IP: *.petrus.com.pl 30.09.05, 22:34
                                                    no, no, no, kolabor! Uniknąłeś egzekucji!? Super. Tylko nie przekombinuj
                                                    z tym knuciem;)
                                                    22:33
                                                  • Gość: torunianka Re: przydreptałam ) IP: *.petrus.com.pl 30.09.05, 22:20
                                                    oj nocko coraz szybciej drepczesz. A gdzie zostawiłaś księżyc i gwiazdeczki co
                                                    szczęście przynoszą jak upadną? No i coraz chłodniejsza jesteś...
                                                    22:20
    • Gość: torunianka Pokolenie IP: *.petrus.com.pl 30.09.05, 23:55
      Droga na sam szczyt
      A tam nie ma nic
      Tylko ślady po... pokoleniach

(na marginesie dyskusji o "konieczności" niszczeniu zabytków)
      23:55
      • Gość: torunianka Pierwszy październikowy zmierzch IP: *.petrus.com.pl 01.10.05, 18:49
        zaczyna się rok akademicki, studenci wracają do pracy. Zmierzch też wraca po
        wakacjach do intensywniejszej pracy i ściemnia coraz bardziej;)

18:49
        • sto100 Re: Pierwszy październikowy zmierzch 01.10.05, 19:48
          i wracają studenci do studenckiego życia.
          A ja z tej miłej okazji jutro także na kawę do Torunia
          i spacer bulwarem. Przed zmierzchem, bo cieplej.
    • Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: *.eltronik.net.pl 01.10.05, 20:16
      ciepły jeszcze, nocka dopiero z chłodem przydrepcze,
      Wojtek Młynarski dawnej śpiewał:
      "przyjdzie walec, przyjdzie walec, przyjdzie walec i wyrówna"
      A teraz?
      • Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 02.10.05, 10:50
        Gość portalu: nocka napisał(a):

> ciepły jeszcze, nocka dopiero z chłodem przydrepcze,
        > Wojtek Młynarski dawnej śpiewał:
        > "przyjdzie walec, przyjdzie walec, przyjdzie walec i wyrówna"
        > A teraz?

A teraz nie wiem. Wyruszam więc na poszukiwanie odpowiedzi na pytanie. Jak
        znajdę do się odezwę.
        Pozdrawiam
        • Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: *.eltronik.net.pl 02.10.05, 18:14
          do miłego szukania,
          bo ja swoje znalazłam, nie wyrówna.
          Jeszcze taki walec nie powstał by nas podołał wyrównać,
          polaków.( pseudo cytat ala Miś )
          dobranoc, słońce zaszło.
          • Gość: kolabor Re: Zmierzch... IP: *.torun.mm.pl 04.10.05, 00:15
            coś gdzieś kiedyś jakieś zaćmienie było podobno... dlaczego mi nikt tego nie
            pokazał ? :)
            rozpoczęcie roku akademickiego... od soboty jedziemy z tym koksem :P

0,15
            • Gość: kolabor Re: Zmierzch... IP: *.torun.mm.pl 05.10.05, 00:12
              jakiś takiś ponury dzień
              jakiś takiś ponury zmierzch
              jakaś takaś ponura noc :P

no nic, tylko iść spać :)

0,12
              • Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 05.10.05, 19:38
                jaki pochmurny dzień?
                jaka pochmurna noc?
                toż ta jeszcze nie nadeszła.
                A dzień przepiękny był październikowy i zmierzch także.
                19:38
                • Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: 80.51.112.* 05.10.05, 20:10
                  ale nocą, po ciemku, odzywają się jesienne smuteczki,
                  zwłaszcza, że nauka czeka!
                  Ucz się ucz,
                  bo nauka to potęgi klucz.
                  A jak zbierzesz wszystkie klucze,
                  to zostaniesz woźnym.
                  • Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 05.10.05, 22:22
                    jesienne smuteczki to małe piwko.
                    Gorsze rzeczy na horyzoncie nam wieszczą.
                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2952433.html
                    ale miejmy nadzieję, że końca świata nie będzie za naszego życia
                    22:22
                    • Gość: kolabor Re: Zmierzch... IP: *.torun.mm.pl 06.10.05, 00:06
                      piwko ? mhmhmhm... ale dlaczego małe ? :)
                      Z nauką to nie będzie żartów, jak to mówią "żeby mi się chciało tak, jak mi się
                      nie chce"

hmm... tam koniec świata. Pikuś z końcem świata ! Apator nie będzie sponsorował
                      żużlowców :( "śpiew motorków" może się w przyszłym roku zamienić w niezły fałsz

a dzień i nocka nie były "pochmurne", tylko "ponure" :D

0,06
                      • Gość: torunianka dobrze jest IP: *.petrus.com.pl 06.10.05, 20:04
                        Pogoda nas rozpieszcza. Słońce i pogoda, z rana i wieczora lekki chłodek, z
                        powodu którego już podobno gdzieniegdzie podgrzewają kaloryferki.
                        A w świecie, gorzej: kolejne katastrofy w Gwatemali, Nikaragui, Salwadorze
                        Hondurasie i Meksyku.
                        W bogatej Japonii problemy mieszkaniowe: milion $ to za mało, aby kupić
                        porządny dom w Tokio dla księżniczki.

Nie ma to jak w Polsce. 20:02
                        • Gość: nocka Re: dobrze jest IP: 80.51.112.* 06.10.05, 20:20
                          no nie wiem, wprawdzie u nas, po konstytucji marcowej, czyli dawno temu zniesiono
                          tytuły arystokratyczne, o czym nieustannie zapominają dziennikarze i tytułują,
                          to jednak mieszkania też słone, np w Wawie.Czasami ceny zbliżone jak w NY.
                          Za to zmierzch śliczny, ciepły, dymy snują się nad kartofliskami, sama poezja,
                          prześna, jak z obrazów Chełmońskiego, ale piękna. Jesień, a tyle letnich
                          kwiatów w ogrodach.
                          • Gość: kolabor ależ debata ! :) IP: *.torun.mm.pl 07.10.05, 00:30
                            Moim skromnym zdaniem na korzyść Kaczyńskiego. Jak dla mnie od Tuska biło na
                            kilometr sztucznością. Nie stara się nic, a nic, by zdobyć mój głos :P

Z kraju do Torunia:
                            - umk w przyszłym roku wprowadzi uczciwszy system rekrutacyjny, by znowu 75 %
                            studentów nie stanowili staromaturzyści... nóż się w kieszeni otwiera...

- Torunianie nie chcą hipermarketów. Studenci z, za przeproszeniem :P,
                            uniwersytetu, wybadali za 20 tyś. coś, co wiadomo od dawna. To tak, jak ci
                            niemieccy naukowcy, którzy 'na dniach' stwierdzili, że przez łatwiejszy dostęp
                            do komputera dzieci uzyskują słabsze wyniki w nauce. No nic tylko przyklasnąć
                            takim obserwacjom :D

Zmierzch chłodnawy... :)

dobrej :) 0,30
                            • Gość: nocka Re: cichutko IP: 80.51.112.* 07.10.05, 19:22
                              zaglądam, wieczór taki piękny, że przyszłam piechotą,
                              też się temu, czytając ze zdziwieniem, przyglądałam,
                              czym gorszy stary maturzysta, a czym nowy panie rektorze?
                              A jak dzielić obywateli, który powinien mieć większe szanse,
                              a którego to nie może dotyczyć? A może kiedyś wreszcie wszystkich zwyczajnie,
                              równo. Wszak konstytucja zapewnia. Niedobrze gdy ludzie znają konstytucję,
                              bo komu to powiemy? Historyk, wykształcony prawnik(jakgdyby mógł być inny),
                              filozof i co tam dalej do wyboru, do koloru. Też.
                              Ale wieczór zbyt piękny i idę na spacer, na łąkę. Do niedzieli.
                              • Gość: torunianka Re: cichutko IP: *.petrus.com.pl 07.10.05, 20:05
                                hej nocko, dokąd zamierzasz dojść, spacerując przez dwa długie dni? Tylko nie
                                zapomnij wrócić, bo bez Ciebie smutno tu nam będzie.
                                A Pan Rektor dawno już studia skończył, jego dzieci też więc co będzie się
                                przejmował maturzystami i ich problemami. Ostatecznie maturzyści muszą sami
                                sobie poradzić. Kolabor już wie jak to zrobić. Nauka za cenę wyrzeczeń ma
                                przecież większą wartość niż bez wyrzeczeń, czyli jest w porządku.
                                A ostatecznie kolabor może też pójśc do roboty jakiejś, aby na te studia
                                zarobić i jeszcze mieć na internet, bo bez tego ani rusz.

A zmierzchało dziś pięknie. Dwie motolotnie przecinały przestrzeń niebieską,
                                podążając szeroką drogą wyciętą przez odrzutowiec w różowych chmurach.
                                Za chwilę zaś bój to będzie ostatni przed ciszą nocną i wyborczą.
                                20:05
                                • Gość: kolabor Re: cichutko IP: *.torun.mm.pl 07.10.05, 20:48
                                  Jaka jest różnica między staromaturzystą, a nowomaturzystą ? jakieś 4 tysiące
                                  złotych :)
                                  a poważnie, to uczelnia przyjęła system rekrutacyjny korzystny dla
                                  staromaturzystów, w efekcie czego my, nowomaturzyści, wymyśliliśmy sobie, że
                                  będziemy narzekać na staromaturzystów ile wlezie :)

"robota jakaś"... działam na tym polu, może coś ten, niedługo... jak coś znajdę
                                  nie omieszkam zaznaczyć tutaj swojego wybuchu radości :)

a dzisiaj cieplutko, dobra pogoda na spacerek i podziwianie z siostrzeńcem
                                  przeszywających niebo yyy... "molotów" :)

20,47
                                  • Gość: torunianka Re: cichutko IP: *.petrus.com.pl 07.10.05, 21:40
                                    czterotysięczna różnica tylko? No proszę jakie tanie te studia;)
                                    A ty kolabor gdzieś się wałęsał (o, przepraszam, włóczył) w czasie debaty
                                    prezydenckiej?

Tusk walczył o Twój głos jak lew!

A co do roboty, oj biednyś Ty biedny. Nie dość, że wózek z koksem na studiach
                                    ciągniesz, to jeszcze w dodatkowy kierat Cię teraz wcisną. Cest le vive:))
                                    • Gość: nocka Re: cichutko IP: 80.51.112.* 07.10.05, 22:08
                                      duża różnica, ale tylko w złotych, chociaż wiedzy do tej pory
                                      to jednak na złote nie mierzono. O tempora, o mores!
                                      A może to złota wiedza? Złoto błyszczy, ale i mami.
                                      I cichutko niedługo, cichutko, nareszcie!
                                      Spragnionam, pozdrawiam, kontynuuję spacer do niedzieli, do zmierzchu.
                                      • Gość: kolabor Re: cichutko IP: *.torun.mm.pl 07.10.05, 22:52
                                        tak, nareszcie cichutko...
                                        pora spać, by jutro od rana zagłębiać tajniki wiedzy
                                        chyba jednak nie złotej
                                        takiej najzwyczajniejszej, szarej :)

niedzielny zmierzch to również mój cel :)

a Tuks to miał okazję wczoraj by pokazać się z dobrej strony :P
                                        22,52
                                        • Gość: torunianka przed północką IP: *.petrus.com.pl 07.10.05, 23:53
                                          > a Tuks to miał okazję wczoraj by pokazać się z dobrej strony :P

ej, kolabor, coś Ty taki okrutny? Nawet kandydat na prezydenta słabszy dzień
                                          mieć może, szczególnie gdy walczy o nagrodę najwyższą;) Dziś był lepszy.
                                          Ale już tylko 9 minut przed ciszą, więc kończę ten "wontek".

A wiedza szara.... no masz rację, musi szarą być, gdy w szarych komórkach
                                          ulokowana;) To leć na głębię:))
                                          23:53
                                          • Gość: torunianka ciepły, leniwy zmierzch IP: *.petrus.com.pl 08.10.05, 17:41
                                            lato wrociło i odejść nie chce, tak tu miło. Drzewa wciąż zielone, choć
                                            kasztany trochę zbrunatniały a niektóre krzewy przyrumieniły się. Weekendową
                                            sielankę wzbogacają odgłosy bawiących się dzieci, podkreśla ją szum motolotni
                                            majestatycznie przemierzających w parze przestrzeń nad moim domem. A z oddali
                                            słychać bicie dzwonów. Jest sielsko, anielsko.

17:40
                                            • Gość: kolabor Re: ciepły, leniwy zmierzch IP: *.torun.mm.pl 08.10.05, 18:46
                                              cieplutko, sympatycznie, tylko spać się chce...

"ej, kolabor, coś Ty taki okrutny? Nawet kandydat na prezydenta słabszy dzień
                                              mieć może, szczególnie gdy walczy o nagrodę najwyższą;) Dziś był lepszy."

no kto to słyszał takie wahania formy ? :) "szczególnie gdy walczy o nagrodę
                                              najwyższą" :D

18,46
                                              • Gość: torunianka Re: ciepły, leniwy zmierzch IP: *.petrus.com.pl 08.10.05, 22:29
                                                spać się chce? kolabor, czy takie nudne te studia?
                                                A w sprawach wyborczych to nie będziemy już naruszać ciszy wyborczej;)
                                                W zamian lektura na dobranoc:

Przykazania Leszka Kołakowskiego

Po pierwsze - przyjaciele.
                                                Chcieć niezbyt wiele.
                                                Wyzwolić się z kultu młodości.
                                                Cieszyć się pięknem.
                                                Nie dbać o sławę.
                                                Wyzbyć się pożądliwości.
                                                Nie mieć pretensji do świata.
                                                Mierzyć siebie swoją własną miarą.
                                                Zrozumieć świat.
                                                Nie pouczać.
                                                Iść na kompromisy ze sobą i światem.
                                                Nie szukać szczęścia na siłę.
                                                Nie wierzyć w sprawiedliwość świata.
                                                Ufać ludziom.
                                                Nie skarżyć się na życie.
                                                Unikać rygoryzmu i fundamentalizmu.
                                                22:29

• Gość: torunianka lekko spóźniona wiadomość IP: *.petrus.com.pl 08.10.05, 22:40
                                                  księżyc minął Wenus o świcie (wczoraj)
                                                  gallery.astronet.pl/images/01958.jpg
                                                  22:40
                                                • Gość: kolabor Re: ciepły, leniwy zmierzch IP: *.torun.mm.pl 08.10.05, 23:01
                                                  oj strasznie nudne torunianko :) i jeszcze ta przerwa robi swoje. Wiedziałem,
                                                  że po tak długich wakacjach nic mi się nie będzie chciało

lektura przeczytana, a że była to "lektura na dobranoc" to czym prędzej udaję
                                                  się w kierunku wyra

dobranoc
                                                  23,01
    • Gość: torunianka najłatwiejszy awans IP: *.petrus.com.pl 09.10.05, 00:30
      Zwycięstwo Holendrów z Czechami dało nam awans do Mistrzostw Świata
      00:30
      • Gość: torunianka wyborczy zmierzch IP: *.petrus.com.pl 09.10.05, 18:50
        ważą się losy prezydenckie. Po zmierzchu poznamy frekwencję, a trochę później
        rezultat głosowania.
        • Gość: torunianka Re: wyborczy zmierzch IP: *.petrus.com.pl 09.10.05, 20:13
          Po zmierzchu, spóźniony o 10 min. kandydat na Prezydenta Lech Kaczynski
          przemawia do ....? dziękując za opowiedzeniem się za III Rzeczpospolitą.
          Autokorekta mało ważna w grze. Zawsze liczy się pierwsze wyznanie;)
          20:13
          • Gość: nocka Re: wyborczy zmierzch IP: 80.51.112.* 09.10.05, 21:04
            o właśnie, pierwsza myśl, nawet podświadoma.
            A ja wracając do siebie, spacerkiem, ładnym wieczorem,
            już znam pierwsze oceny.
            Dogrywka. Znowu spacer?
            • Gość: torunianka Re: wyborczy zmierzch IP: *.petrus.com.pl 09.10.05, 22:00
              ej nocko, co tak czarno planujesz... decyzji nie chcesz podejmować, obowiązków
              dopełniać.... polarna nocka bez nocki ?
              22:00
              • Gość: kolabor Re: wyborczy zmierzch IP: *.torun.mm.pl 10.10.05, 00:01
                btw. kiedy będzie II tura ? :D
                w sumie, ja i tak wiem, kto wygra :)

awans Polaków cieszy... i mobilizuje do zdobycia funduszy, by do sąsiadów na
                jakiś meczyk sobie skoczyć :)

pozdrawiam
                0,01
    • Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: *.eltronik.net.pl 10.10.05, 18:10
      miła torunianko, decyzje zostały podjęte, głos oddany raniutko,
      cicho było, najważniejsze. A teraz dalej na spacer, bo tv czasem kusi,
      posiedziałby człowiek po zmierzchu, ale nie da rady. Hajda na koń, albo rower,
      albo chociaż pieszo, na łąki jesienne, lasy albo do Toronto. Na gorącą czekoladę.
      Gdzie polecasz? Bo za oknem zmierzcha, cichuteńko jak u Tuwima.
      • Gość: torunianka wieczór październikowy IP: *.petrus.com.pl 10.10.05, 19:12
        dziś polecam telewizor;) Casablanca leci. Tego nigdy sobie nie odpuszczam:)
        A wieczór mamy piękny, wrócił w połowie przecięty Mr Srebrny Glob.
        Jak koniecznie chcesz gdzieś wpaść to wybór knajp dość duży, ale gdzie podają
        czekoladę, to wstyd mi, ale nie wiem. Miło jest w Prowansji na Szewskiej, w
        Dworze Artusa. Róża i Zen na Podmurnej też jest nastrojowa ze starymi firankami
        w oknach, taki wystrój domowy bardziej niż kawiarniany. Jest jeszcze z ciekawym
        widokiem w Domu Towarowym.
        Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru 19:12
        • sto100 Re: wieczór październikowy 10.10.05, 20:07
          dzięki, do PDT chodzę często dla widoku za oknami,
          spróbuję na Szewską, ładna nazwa kawiarni.
          Też siadam teraz w Casablamce, ale z zielona herbatą,
          pozdrawiam, odpoczywam po zmierzchu
          • Gość: torunianka powroty IP: *.petrus.com.pl 12.10.05, 00:11
            wraca zmierzch, wróciły sikorki na balkon i głośno domagają się smakołyków.
            00:10

ps. a Casablanka... - zagraj to jeszcze raz:)

• Gość: nocka Re: przed zmierzchem IP: *.51.112.2.eltronik.net.pl 12.10.05, 16:54
      ale jeszcze tak pięknie i słonecznie,
      widzę,że znajdę towarzystwo na fliżankę czekolady,jeszcze ktoś lubi.
      Ruszam, wieczór bedzie taki piękny, że można piechotą,
      bez słowika. Bo powsinoga. Ciekawe czy lubi inne ptactwo?
      • Gość: torunianka Re: przed zmierzchem IP: *.petrus.com.pl 12.10.05, 19:00
        Różowe na niebie anioły
        Walczą o księżyca względy
        Kobieta co niesie toboły
        nie widzi ich piękna potęgi

Z oczami utkwionymi w ziemi
        niesie ciężar życia powszedni
        z partnerem u boku jak niemi
        mijają kolejne życia dni

Nie widzą też piękna dywanu
        słanego pod pod nogi przez drzewa
        wśród liści brązowych kasztanu
        który ciepłym brązem olśniewa

Nie widzą jak walczą ze sobą
        na czerwień gorętszą od ognia
        berberys słodszy każdą dobą
        z głogiem winniejszym co dnia

W szarość wtopieni oboje
        nie mają już czasu na głupstwa
        bo życie brać trzeba przebojem
        gdyż liczy się to co kto dziś ma

19:00
        • Gość: torunianka 1:1 IP: *.petrus.com.pl 12.10.05, 20:15
          typuje Tomaszewski. A jak będzie? Zobaczymy. I tak luz blues bo o
          najważniejszym zadecydowali Holendrzy.
          20:15
          • Gość: torunianka no i nie wyszło IP: *.petrus.com.pl 12.10.05, 23:26
            dobrze, że Holendrom się udało.
            23:26
            • Gość: kolabor Re: no i nie wyszło IP: *.torun.mm.pl 13.10.05, 00:37
              typowałem 2-2
              no prawie :)

ja się boję o te mistrzostwa... młodych brak

0,37
              • Gość: torunianka Nobel też nam nie wyszedł:( IP: *.petrus.com.pl 13.10.05, 20:20
                I przepadł nasz Kapuściński w konkursie. A tak by się chciało znowu trochę
                uznania zdobyć w świecie.

Szwedzka Akademia tymczasem nagrodziła Harolda Pintera jako autora, "który w
                swoich sztukach odkrywa przepaść pod codzienną paplaniną i wyważa drzwi do
                dołujących zamkniętych pokoi"

Ciekawe uzasadnienie. A księżyc już krąży wokół.
                • Gość: nocka Re: Idzie wieczór powolutku IP: *.eltronik.net.pl 14.10.05, 17:49
                  Panowie w piłkę zawiedli, nie pierwszy niestety to już raz,
                  ale raźniej będzie nam w Berlinie. Może pojedziemy?
                  A dzisiaj wieczorem Pan od muzyki na Canal +.
                  Może przesłodzony odrobinkę, ale sympatyczny a przede wszystkim
                  jest w nim coś czarownego.Chór, chłopięcy chór. Wzrusza,
                  chociaż nie lubię w kinie wzruszeń i manipulacji emocjami.
                  Tu jednak warto obejrzeć.Zwłaszcza jesienią. No chyba, że widzieliście w Orle.
                  • Gość: kolabor nowy Bond IP: *.torun.mm.pl 14.10.05, 21:15
                    Wybrano nowego Bonda... nie mnie go oceniać, ale szału nie robi :P
                    Zamiast oglądać można słuchać, jak na przykład duńscy żołnierze, którzy dostali
                    grające poduszki.
                    A po forum krąży aquaparkowa fama... gdyby to był pierwszy taki alarm, a nie
                    pięćdziesiąty drugi, to może bym nawet uwierzył :)

21,15
                    • Gość: torunianka piękny zmierzch dzisiaj widziałam... IP: *.petrus.com.pl 14.10.05, 23:55
                      jakby na pół rozdarte niebo
                      między kolory podzielone
                      od wschodu jeszcze niebieskie tło
                      z zachodu zorze czerwone
                      a pośrodku tego pola on
                      księżyc co można wziąć w dłonie

Księżyc niepełny z kraterami
                      coraz wcześniej tu przychodzący
                      z przejrzystymi mgły obłokami
                      coraz głębiej w nocy tonący
                      z prowadzącymi go gwiazdami
                      ku pewnemu straceniu niechcący

23:55
                      ps. a który Bond był najlepszy?
                      • Gość: torunianka Kołakowski na dobranoc... IP: *.petrus.com.pl 15.10.05, 18:29
                        "Taki duży i głupi! ... w kółko powtarzał te same powiedzonka i myślał, że w
                        ten sposób wszyscy będą myśleć, że jest okropnie ważny, a naprawdę wszyscy
                        myśleli tylko, że on jest okropnie nudny.

a puenta: "Musisz sam sobie zrobić skrzydła".
                        więcej: kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53581,2965785.html?as=1&ias=3
                        18:28
                        • Gość: nocka Re: ciekawe IP: *.eltronik.net.pl 15.10.05, 21:58
                          kiedy do tysiąca można dojść, idąc zmierzchem?
                          Przy tym księżycu co dzisiaj wartko.
                          Miłej niedzieli życzę, uczącym też,
                          wbrew pozorom czas do sesji mija szybko.
                          Teraz najaktualniejsza jest nauka konstytucji,
                          aby nie dać się wodzić za nos.
                          • Gość: torunianka smutne zmierzchanie IP: *.petrus.com.pl 16.10.05, 17:40
                            Niebo płacze od południa, choć rano uśmiechało się do nas słonecznie.
                            Czy powodem jest brak wśród nas Jana Pawła II, którego pamięć dziś czcimy tu i
                            na świecie? Czy może błotna walka zwolenników kandydatów na prezydentów toczona
                            przez internautów?
                            17:40
                          • Gość: kolabor Re: ciekawe IP: *.torun.mm.pl 16.10.05, 23:24
                            "Teraz najaktualniejsza jest nauka konstytucji, aby nie dać się wodzić za nos."

aj, to dobrze wybrałem z kierunkiem :)

dzisiaj jesień dała próbkę swoich możliwości
                            kiedyś musiała...
                            i tak lato się trochę 'porozpychało" w tym roku w kalendarzu
                            no to teraz byle do zimy :)

23,24
                            • Gość: torunianka Re: ciekawe IP: *.petrus.com.pl 17.10.05, 23:41
                              tak, kolabor, byle do zimy. Ona wytłucze te wszystkie wirusy;)
                              a Ty sędzią trybunalskim chcesz zostać, że konstytucję studiujesz? A przy
                              okazji spytam, którą?
                              23:41
    • Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: *.eltronik.net.pl 16.10.05, 19:27
      a jednak to jesień, prozaicznie, prawda?
      za to księżyc ślicznie nam zmierzch oświetla.
      • Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 16.10.05, 22:44
        tak nocko, prawda, to już jesień: kolorowa i chłodna po zmierzchu.
        Cichy zapada zmrok, kończy się Dzień Papieski i nadchodzi noc rozjaśniona
        pełnią księżyca
        22:44
        • Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: *.eltronik.net.pl 17.10.05, 18:08
        • Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: *.eltronik.net.pl 17.10.05, 18:12
          z tego zimna, dłonie zgrabiałe, za szybko w enter wskoczyłam,
          ale w istocie o tym zimnie, brrr, chciałam rzec,
          idę na gorącą herbatę, zapraszam.
          A konstytucję w czas gorący( ? ) trzymam pod reką kolabor.
          Czuj duch!
          • Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 17.10.05, 23:43
            ech, nocko, ta herbata na którą zaprosiłaś to całkiem zimna.
            a zmierzch, ani się człowiek spostrzeże, a on już zapadł. Trzeba chyba
            wcześniej wyglądać przez okno. A właściwie coraz więcej czasu do nocki należy.
            Nocko, coś Ty taka zaborcza???
            23:43
            • Gość: kolabor Re: Zmierzch... IP: *.torun.mm.pl 18.10.05, 01:08
              no tak... herbatka już dawno ostygła, a szkoda
              zimno jakoś, wieczorne wyjścia już nie tak przyjemne jak jeszcze kilka tygodni
              temu

"tak, kolabor, byle do zimy. Ona wytłucze te wszystkie wirusy;)"
              - albo jeszcze dorzuci kilka od siebie :)

"a Ty sędzią trybunalskim chcesz zostać, że konstytucję studiujesz? A przy
              okazji spytam, którą?"
              - a chociażby tę z '97-ego :) Sędzią to ja raczej nie będę, co najwyżej zwykłym
              urzędnikiem. To jednak również wymaga znajomości wyżej wymienionej, więc tak
              jak nocka, postaram się mieć takową zawsze pod ręką :)

1,08
              • Gość: torunianka konstytucjonalista IP: *.petrus.com.pl 18.10.05, 19:34
                kolabor, konstytucja pod ręką niedługo może służyć tylko jako podpórka, bo
                treści chcą znowu zmieniać. To możesz pod drugą ręką podłożyć konstytucję
                europejską, która też nieaktualna;)

A w powietrzu czai się ptasia brać; część tej braci rzuca się na mój balkon w
                poszukiwaniu smakołyków. Chyba nie odwdzięczą mi się jak zwykli odwdzięczać się
                ludzie?;)
                19:34
                • Gość: nocka Re: Racja fizyka IP: *.eltronik.net.pl 18.10.05, 21:02
                  Nocka nie jest zaborcza, ale widocznie lubi więcej,
                  ptasia grypa torunianko, ostrożnie z tym karmieniem, zwłaszcza z dłoni.
                  A konstytucja narazie jedna, grzebać niektórzy skorzy,
                  ale trzeba ją poznać, by przewidzieć czy to się uda.
                  Zależy wyłącznie od tzw. kwalifikowanej większości w parlamencie.
                  No i już wiadomo, że narazie nie. Spoko.
                  Racja fizyka, Kaśka butów nie ma.
                  • Gość: torunianka okazja dla księżniczek;) IP: *.petrus.com.pl 18.10.05, 22:07
                    Książe serbski poszukuje kandydatki na żonę, podobno w Internecie:)
                    22:07
                    • Gość: nocka Re: okazja dla księżniczek;) IP: *.eltronik.net.pl 18.10.05, 22:46
                      dla księżniczek!
                      A gdzie one?
                      Tylko nie mów, że na ziarnku grochu.
                      • Gość: torunianka Re: okazja dla księżniczek;) IP: *.petrus.com.pl 18.10.05, 23:46
                        nie, nie na ziarnku grochu, bo groch wyjadły gołębie.
                        Teraz zostały te uwięzione w wieży. Ale tam nie ma internetu, więc nic z tego:)
                        No, chyba że pod osłoną nocki uda im się zbiec;)
                        23:46
                        • Gość: kolabor Re: okazja dla księżniczek;) IP: *.torun.mm.pl 19.10.05, 00:06
                          taki to ma dobrze. Sobie coś ogłosi i zaraz będzie pełno kandydatek :P
                          a z tą konstytucją faktycznie nieciekawa sprawa jakby mi namieszali, ale
                          program nauczania da się jeszcze zmienić :D

"jedzie pociąg z daleka, na nikogo nie czeka..."
                          (tak tylko :))
                          0,06
                          • Gość: torunianka Re: okazja dla księżniczek;) IP: *.petrus.com.pl 19.10.05, 21:22
                            a dokąd jedzie pociąg o zmierzchu?
                            21:22
    • Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: *.eltronik.net.pl 19.10.05, 17:28
      no to co, wysiadać?
      Dworzec główny?
      A w miom oknie teraz wielkie zachodzące słońce, o tej godzinie?
      Nie zgadzam się, absolutnie!
      • Gość: kolabor Re: Zmierzch... IP: *.torun.mm.pl 20.10.05, 00:44
        jeżeli to toruński dworzec główny to na pewno nie wysiadamy :)
        tam brzydko, a o tej porze to i ciemno

"a dokąd jedzie pociąg o zmierzchu?"
        - jedzie tam, gdzie zmierzch zawsze zachodzi około 22-iej, a noce są ciepłe,
        idealne do spacerów :) rezerwować bilety ? :)

0,44
        • Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 20.10.05, 20:20
          no kolabor, a Ty przeciw Toruniowi występujesz??? nieładnie, nieładnie, tak
          zniechęcać do naszego miasta.

A gdzie to jest po 22? I czemu tam taki tłok, że już bilety trzeba rezerwować?
          Piszę się, jak słońce obieca, że będzie zachodzić dokładnie o 22:22
          • Gość: kolabor Re: Zmierzch... IP: *.torun.mm.pl 20.10.05, 20:42
            gdzieżbym tam zniechęcał. Ja tylko radzę autobusem przyjechać :) tylko nie
            pksem, bo wpadamy z deszczu pod rynnę :)

Po 22-giej to w sumie... niewiadomo gdzie to jest. Trzeba jechać w ciemno.
            Jednak wielu to nie zniechęca i stąd taki popyt na bileciki.

/słońce obiecać nic nie może, gdyż ma dużo takich wymagań... jednak 22,22
            przewija się w nich dosyć często, więc co najmniej 2 razy na tydzień powinno
            zachodzić o tej właśnie godzinie

20,42
            • Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 20.10.05, 23:23
              OK, kolabor, przekonałeś mnie i zamawiam w ciemno te bileciki;)
    • Gość: oiuyt Re: Zmierzch... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 17:29
      wdftyhji ... lkoiuy >>>>>>>
      098jkm .,.,., popopoliu ========
      lkhz. /'/][po
      • Gość: torunianka bluszcz IP: *.petrus.com.pl 19.10.05, 21:21
        rozpięta bluszczu pajęczyna
        kolejne co noc traci liści
        jak krople burgundzkiego wina
        spadają zwolna w przestrzeń mglistą

Żegnają ciepłą jesień lata
        kolorem ciepłym i szelestem
        zapachem co w przestrzeń ulata
        i szepce cicho - wciąż tu jestem....

Jestem i snuję się nad ziemią
        dopóki mrozy mnie nie zetną
        niechaj raz jeszcze opromienią
        woń choć bezlistną lecz poętną

Woń co odpływa Wisłą, Drwęcą
        przez długich dni i nocy wiele
        dopóki jej nie zamknie Kenzo
        w wysmukłym szkiełku dla modelek
        21:21
    • sccyzor Re: Zmierzch... 19.10.05, 21:49
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29088
      • Gość: torunianka starosta goleniowski IP: *.petrus.com.pl 20.10.05, 20:18
        po prostu golnął sobie dla kurażu przed spotkaniem z Brukselą no i miał prawo
        przysypiać po długiej podróży, szczególnie jak truli.
        A zza wschodniej granicy niestarosta uciekł z 4 kulkami w brzuchu i dotarł do
        szpitala bez dopingu przed zmierzchem.
        20:18
        • Gość: kazik dobijacie do tysiaca - gratulacje !!! IP: *.tvk.torun.pl 21.10.05, 00:44
          oj jeszcze troszke i roczek...ale nie zapeszajmy
          • Gość: torunianka Re: dobijacie do tysiaca - gratulacje !!! IP: *.petrus.com.pl 21.10.05, 19:47
            > oj jeszcze troszke i roczek...ale nie zapeszajmy

jasne, ptasia grypa może nam pokrzyżować plany;)
            Ale jest światło w tunelu. Na Węgrzech wynaleziono odpowiednią szczepionkę już.
            Będziemy też starać się uważać przy przechodzeniu przez ulicę, więc może się
            uda dociągnąć do pierwszych urodzin.
            19:47
            • Gość: torunianka skrzydlaty gość IP: *.petrus.com.pl 21.10.05, 19:50
              bociek klekot zrezygnował z podróży zamorskiej. Wolał zostać w kraju. Nie grozi
              mu głód, gdyż nad żaby przedkłada pierogi.
              Problem tylko z ptasią grypą, kury zamknięte za murami zrobiły się agresywne.
              19:50
              • Gość: torunianka prognoza pogody IP: *.petrus.com.pl 21.10.05, 20:14
                przed nami ciepła noc, chmury będą uniemożliwiały przejście ciepła do atmosfery.
                A ciśnienie będzie powoli spadać. W niedzielę chmur więcej. Jeszcze ciepło, ale
                chłodniej, od środy ponownie cieplej.
    • Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: *.eltronik.net.pl 21.10.05, 19:12
      to do której ta rezerwacja?
      Bo na wszelki wypadek rezerwować, nigdy nie wiadomo,
      gdzie ten pociąg pojedzie! Może przed siebie.
    • Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: *.eltronik.net.pl 21.10.05, 21:45
      Cóż, w tak pięknych okolicznościach przyrody,
      i zapowiadanej pogody, na grzyby, na ryby,
      albo na lwy by...
      • Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 21.10.05, 21:55
        lwa jednego wypuścili, ale przez te debaty ciągłe to nie wiem czy już go z
        powrotem nie zamknęli. Więc spiesz się, nocko;) A nasz bileter zdefraudował te
        oferowane bilety, czy co?
        21:55
        • Gość: kolabor biileeeciiikiiii ! taaaaniooo ! :) IP: *.torun.mm.pl 22.10.05, 00:20
          stałem w kolejce tyle czasu, co by je zarezerwować
          no i mam ! piękne, lśniące, świeżo wydrukowane
          na 9 listopada wyjazd się kroi
          z dworca wschodniego
          baterie trzeba kupić...

0,20
          • Gość: nocka Re: biileeeciiikiiii ! taaaaniooo ! :) IP: *.eltronik.net.pl 22.10.05, 10:22
            ok, ok, całe szczęście.
            Ale najpierw gratulacje dla Rafała!!!
            Jak on grał o zmierzchu ten koncert Chopina!
            Też się urodziłam w Nakle, może to nic, ale
            sympatia pozostała a muzyka koi wszelkie emocje,
            zwłaszcza w ten czas wulkanów.
            Dziękuję Rafale.
            • Gość: torunianka Mistrz Rafał i biileeeciiikiiii ! taaaaniooo ! :) IP: *.petrus.com.pl 22.10.05, 20:14
              Rafał Blechacz - tak, tak, to wyczyn! A te jego palce... kości ma gumowe, czy
              co? No pięknie. Duma nas rozpiera od wczoraj zasłużona. W końcu krajan z kuj-
              pomu.

A bileciki na baterie? to jakiś krzyk mody, super miejsca czy jak?
              Po dłuuuugim spacerze i kawie i katarzynce toruńskiej.
              20:14
              • Gość: kolabor Re: Mistrz Rafał i biileeeciiikiiii ! taaaaniooo IP: *.torun.mm.pl 22.10.05, 23:32
                "A bileciki na baterie? to jakiś krzyk mody, super miejsca czy jak?"
                - bileciki w normie. Bateryjki do sprzętu grającego. Kto wie ile ta podróż
                będzie trwała :)

23,32
                • Gość: torunianka mazurki, polonez, walc IP: *.petrus.com.pl 23.10.05, 00:13
                  w wykonaniu Mistrza Rafała Blechacza. Miło widzieć zdolnego, skromnego
                  człowieka, któremu nie uderza woda sodowa do głowy, choć dostał na nią srebrny
                  laur, a owację na stojąco zgotowali mu m.in. para prezydencka i królowa Belgii
                  Fabiola.
                  00:12
                  • Gość: torunianka ostatni wieczór wyborczy IP: *.petrus.com.pl 23.10.05, 19:04
                    chyba już ostatni. Cisza przedłużona o pół godziny bo w jednym lokalu zaspali.
                    Aż trudno się dziwić. Po co to o szóstej rano w niedzielę stać w kolejce do
                    urny? Ale gdyby nie udało nam się dzisiaj wybrać.... to nie wiadomo co robić,
                    bo "prawo grubych ryb" takiej sytuacji nie przewiduje, a na tym prawie oparło
                    się i nasze prawo.
                    19:05
                    • Gość: nocka Re: cicho sza IP: *.eltronik.net.pl 23.10.05, 19:12
                      najważniejsza cisza. O jaka dobra! Jeszcze, jeszcze!
                      Ja też jestem zachwycona grą Rafała, co to za talent,
                      ileż już włożonej pracy. Wspaniale gdy ujawniają się talenty,
                      a nie tylko krzykacze. Pozdrawiam w pogodnym, muzycznym nastroju.
                      A gdzie jedziemy z tymi zarezerwowanymi biletami? Daleko?
                      • Gość: kolabor Re: cicho sza IP: *.torun.mm.pl 23.10.05, 19:45
                        jedziemy tam, gdzie zmierzch będzie zachodził przynajmniej dwa razy w tygodniu
                        o 22,22 :) znaczy: nie wiemy, gdzie jedziemy :)

ciszę przedłużono, hmmm... to dobrze, cisza się przyda, dzisiaj trzeba szybko
                        ułożyć się do snu
                        dobrej :)

19,45
                        • Gość: nocka Re: cicho sza IP: *.eltronik.net.pl 23.10.05, 20:46
                          tak, tak, szybciutko dobranoc
                          • Gość: torunianka to już wiemy, chyba IP: *.petrus.com.pl 23.10.05, 21:00
                            "Płacz" w sztabie PO, radość w PiSie.
                            Ale obaj zachowują się bardzo przyzwoicie i to jest wygrana.
                            21:00
                            • Gość: kolabor SIALALALA SIALALALA :) IP: *.torun.mm.pl 24.10.05, 21:15
                              Wynik nie jest zaskakujący :)
                              wczorajsza cisza się nie przydała, nie udało się szybko zasnąć.

ale i tak jest piękny dzień ! ! :D
                              juuuhuuuu ! :)

21,15
                              • Gość: nocka Re: SIALALALA SIALALALA :) IP: *.eltronik.net.pl 25.10.05, 20:18
                                mydełko Fa.
                                • Gość: kolabor 3.... IP: *.torun.mm.pl 25.10.05, 20:59
                                  hmmm.... mydełko Fa... sam nie wiem :)

pachnie tysiącem, kto by pomyślał jeszcze kilka miesięcy temu, że zmierch
                                  będzie stanowił... yyy 1/123 wypowiedzi na forum :P

3...

20,59
                                  • Gość: nocka Re: 2... IP: *.eltronik.net.pl 25.10.05, 21:50
                                    pachnie, blisko, coraz bliżej,
                                    2
                                    • Gość: kolabor Re: 1... IP: *.torun.mm.pl 25.10.05, 23:43
                                      999... ładna liczba na dobranoc
                                      jutro jak tu wejdę, ma być tysiąc :P

dobrej :)
                                      1...

23,43
                                      • Gość: torunianka tysiączek IP: *.petrus.com.pl 26.10.05, 00:00
                                        zgodnie z zamówieniem:)
                                        Wchodzimy w drugie "tysiąclecie" w niewiadomoktórej Rzeczypospolitej.
                                        00:00
                                        • jakub_lauder Re: tysiączek 26.10.05, 00:06
                                          Czy TV Bydgoszcz zrobila relacje z 1000 wpisu?

Gratulacje dla watku Zmierzch :-)
                                          • Gość: nocka Re: nowy tysiączek IP: *.eltronik.net.pl 26.10.05, 08:41
                                            A ja, na nowy tysiączek,
                                            miłego dnia na początek,
                                            a potem poleciiiiii.
                                          • Gość: torunianka Re: tysiączek IP: *.petrus.com.pl 26.10.05, 21:01
                                            dziękujemy, jakubie:)
                                            TVB już przygotowuje się do przygotowania relacji z 2000 wpisu. Potrzebują na
                                            to trochę czasu bo zadanie poważne. Prosili, aby zwolnić nieco tempo bo nie
                                            nadążają z dokumentacją;)
                                            21:01
                                            • Gość: kolabor Re: tysiączek IP: *.torun.mm.pl 26.10.05, 22:46
                                              dzięki jakub :)
                                              relacja z 2000-cznego wpisu ? nie ma szans, nie zdążą :)

ale kto wie... może wątek "zmierzch reaktywacja" relacjonować będzie już TVT :)

tak w ogóle dlaczego myśmy żadnego szampana nie mieli ?

22,46
    • Gość: torunianka Szampanski wieczór zmierzchowy IP: *.petrus.com.pl 26.10.05, 23:32
      szampana nie było jeszcze bo szampana na śniadanie piją tylko aktorki. Teraz
      jest odpowiednia pora, już schłodzony, bąbelkujący - zapraszam.
      www.taittinger.com/intro.html
      23:32
      • Gość: nocka Re: Szampanski wieczór zmierzchowy IP: *.eltronik.net.pl 27.10.05, 17:36
        apetyczny o zmierzchu,
        a jaki nstrój czyni, ho, ho.
        Do dna sączmy, powolutku, choć zapasik spory.
        • Gość: torunianka Re: Szampanski wieczór zmierzchowy IP: *.petrus.com.pl 27.10.05, 19:57
          tak, tak, poza przyjemnością czystą proszę to także traktować jako działanie
          prewencyjne, gdyż dzień powitał mnie widokiem lecącego klucza grypy ptasiej. Na
          szczęście klucz nie wylądował na moim balkonie.

A po wyborach, Lepper będzie lepperował swoje marzenia, zaś b.prezydent planuje
          już dla nas kolejne wybory na styczeń.

A więc jest atrakcyjnie, dobrze, że mamy tego szampana:)))
          19:57
          • Gość: kolabor Re: Szampanski wieczór zmierzchowy IP: *.torun.mm.pl 28.10.05, 00:05
            mniam :) ale na 2000 trzeba się szybciej przygotować

pphhuuu... jesień... zimno, szaro, śpiąco, chorowito
            zimo przybywaj ! :)

0,o5
            • Gość: torunianka trochę zimno IP: *.petrus.com.pl 28.10.05, 23:39
              słońce pięknie wprawdzie świeciło i grzało przez szybę, ale chłodne wieczory i
              poranki trzeba już zaakceptować. Zaczął się dłuuuuuuugiiiii łikend, przez
              miasto trudno się było przedrzeć po południu, takie korki. Jeszcze kolorowo
              wokół.
              ps. kolabor, czy Ty aby nie awansowałeś gdzieś na kierownicze stanowisko?
              23:37
              • Gość: kolabor Re: trochę zimno IP: *.torun.mm.pl 29.10.05, 00:06
                zimno, potem ciepło, potem znowu zimno, a w ogóle to śpiąco
                jeszcze niepotrzebnie po urzędach latałem...

hmmm... o kierowniczym stanowisku nic mi nie wiadomo, może ktoś mi jakąś
                niespodziewankę szykuje :P na razie jestem tylko dyrektorem ds. rozwoju i
                planowania inwestycji w moim pokoju :) ale to obawiam się, że prestiż jest
                żaden :)

dobrej
                0,06
                • sugarless CzYSTA głupota nygusów!!!!!!!!!!! 29.10.05, 18:49
                  • Gość: torunianka trochę cukru radzę spróbować IP: *.petrus.com.pl 29.10.05, 19:14
                    nie zaszkodzi o zmierzchu:)
                    19:13
                    • sugarless z nudów wam się głupoty trzymają!!!licz barany 30.10.05, 20:52
                      jak nie możesz spać lub pracuj społecznie ,tyle śmieci i brudu na ulicy się
                      wala,póżniej człowiek się dziwi że poziom Nowości i Pomorskiej jest taki
                      żenujący.
                • Gość: torunianka śpimy dłużej IP: *.petrus.com.pl 29.10.05, 18:50
                  koalicja skoalicjować się nie może i większość powoła rząd mniejszościowy.
                  Październik dobiega końca w dobrej formie, słońce podkreśla wciąż kolory
                  jesieni. Dzisiejsza noc dłuższa o godzinę dla tych, co wstaną o 3 w nocy i
                  przestawią sobie zegar na 2. Raj dla nocki:)

• Gość: nocka Re: śpimy dłużej IP: *.eltronik.net.pl 30.10.05, 17:41
                    Przyznaję, raj dla nocki. Gdyby nie ten coroczny czas,
                    zmierzch pełen wspomnień, nostalgii, ciszy, zadumy.
                    Wcześniej w tym roku. Każdy ma w sobie jakieś chwile
                    nie przeżyte. Z nimi, z tymi, którzy już odeszli.
                    Dawno lub teraz. Za mało słów. Lepiej bez słów.
                  • Gość: torunianka już ciemno?! IP: *.petrus.com.pl 30.10.05, 17:42
                    zmierzch zaskoczył dziś. Jeszcze przed chwilą różowe widziałam zorze na
                    nieboskłonie, a teraz ciemna noc.

Dziś w telewizorze w Linii Specjalnej desygnowany na premiera K. Marcinkowski
                    będzie. Ale to już po zmierzchu, nocka właściwie.

17:41
                    • Gość: nocka Re: ciemno, ciemno! IP: *.eltronik.net.pl 30.10.05, 20:05
                      ba, gdyby o zmierzchu, ale ciemną nocą?
                      Po co nam to, po co?
                      • Gość: torunianka ciemna noc w innym wymiarze IP: *.petrus.com.pl 30.10.05, 20:13
                        50 lat temu za "Non possumus" aresztowano Prymasa Tysiąclecia. W Komańczy, na
                        przystanku autobusowym ustawiono szlaban z napisem "Kontrola graniczna" i
                        odosobnienie było zapewnione.
                        W więzieniu, Prymas przygotowuje program Wielkiej Nowenny Tysiąclecia i
                        Jasnogórskie Śluby Narodu, jako przygotowanie do Milenium Chrztu Polski. W tym
                        czasie odbywa się peregrynacja kopii obrazu Czarnej Madonny. Ówczesne władze
                        aresztują obraz, więc wierni w procesji niosą same ramy. Aresztowanie ram chyba
                        dość głupio brzmi.
                        więcej faktów z tego ciekawego życia na www.wyszynskiprymas.pl/
                        • Gość: nocka Re: ciemna noc IP: *.eltronik.net.pl 30.10.05, 20:17
                          to chyba dzisiaj już dobranoc.
                          • Gość: torunianka na dobranoc za wcześnie jeszcze IP: *.petrus.com.pl 30.10.05, 22:06
                            na dobranoc będzie Linia specjalna z kandydatem na premiera. Na razie
                            przemieszcza się z Jasnej Góry do kurii biskupiej w Gdańsku. Być albo nie być
                            POPiSu.
                            22:05
                            • Gość: kolabor Re: na dobranoc za wcześnie jeszcze IP: *.torun.mm.pl 30.10.05, 23:30
                              muszą się dogadać,
                              bo będzie zonk

a po głębszym zastanowieniu dochodzę do wniosku, że przestawianie czasu jest
                              bez sensu :P

23,30
                              • Gość: torunianka wczesny zmierzch IP: *.petrus.com.pl 31.10.05, 16:56
                                róże już przechodzą w fiolety:

Purple light in the canyon
                                that is where I long to be
                                With my three good companions
                                just my rifle pony and me

to był przed chwilą, ale się skończyło.
                                A jeszcze wcześniej Rząd powstał. Hmmm.
                                16:56
                                • Gość: kolabor Re: wczesny zmierzch IP: *.torun.mm.pl 31.10.05, 18:04
                                  a i tak nie wiadomo co z koalicją

to skandal, żeby o tej porze było już ciemno
                                  zimo przybywaj, chociaż śnieg będzie :)

jeszcze się październik nie skończył, a tu już z promocjami świątecznymi
                                  wyjeżdzają... niedługo lampki we wrześniu będą przed sklepami zakładać...
                                  eeehhh

18,04
                                  • Gość: torunianka pięciogwiazdkowe w TV IP: *.petrus.com.pl 31.10.05, 20:32
                                    Rio Bravo - już było.
                                    Zaczyna się Pianista. Przypomina o kruchości życia, jego wielkości i woli
                                    przeżycia mimo wszystko.

A za skandal ciemnościowy odpowiada oczywiście nowy rząd. Nie wiem wprawdzie
                                    kto personalnie, ale nieważne. I tak wszystkie sznurki ma w ręku Główny
                                    Strateg;)
                                    20:32
                                    • sugarless co PIS nie podoba???????? 31.10.05, 20:54
                                      zamiast pisać o zmierzchu złap worek i posprzątaj swoje otoczenie!!!!!!
                                      • Gość: torunianka Re: co PIS nie podoba???????? IP: *.petrus.com.pl 31.10.05, 23:23
                                        skądżesz takie wnioski wysnuwasz, drogi bezcukrowy?
                                        A co do posprzątania otoczenia... to widzę, że możesz u mnie parę lekcji
                                        pobrać, podobnie jak lekcji pisania o zmierzchu, po zmierzchu.
                                        A tak w ogóle, to poproszę o ściszenie głosu o co najmniej 5 wykrzykników, bo
                                        cisza nocna. Z góry dziękuję.
                                        23:23
                                        • Gość: sugarless skąd wiesz gdzie żyje????? IP: *.torun.mm.pl 01.11.05, 17:02
                                          • Gość: nocka Re: smutny zmierzch IP: *.eltronik.net.pl 01.11.05, 18:25
                                            cichy, smutny, zamyślony wieczór.
                                            Trzeba przystanąć, pomyśleć, poczuć.
                                            • Gość: torunianka Dzień Wszystkich Świętych IP: *.petrus.com.pl 01.11.05, 20:45
                                              Wymarłe miasta ulice
                                              po których snuje się zwolna
                                              rozmawiając tak o niczem
                                              para niecałkiem przytomna

Wyludnione kamienice
                                              z których wylali się rzeką
                                              na przelotowe ulice
                                              i na cmentarze daleko

Metropolie się przeniosły
                                              tam gdzie co dnia spokój cisza
                                              a dzisiaj nastrój podniosły
                                              i blask niejednego znicza

ciepłym światłem gorejące
                                              niosą wspomnienia wysoko
                                              tych, których serca bijące
                                              oswajają wieczność głęboką
                                              20:45
                                              • Gość: torunianka Stąd do wieczności IP: *.petrus.com.pl 01.11.05, 21:31
                                                chyba a propos
                                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=30867050&a=31223514
                                                • Gość: torunianka 2 gwiazdki z dwiema gwiazdami IP: *.petrus.com.pl 01.11.05, 22:33
                                                  wygrywają z pięciogwiazdkowym Lotem nad kukułczym gniazdem (widziałam;) i
                                                  będzie Don't cry for me Argentina...
                                                  22:32
                                                  • sto100 Re: i już listopadowy zmierzch 02.11.05, 17:16
                                                    nadszedł. Jeszcze jeden dzień zadumy,
                                                    a potem znowu galopem przez życie.
                                                  • Gość: torunianka w mgle wieczornej IP: *.petrus.com.pl 02.11.05, 20:03
                                                    płoną wciąż świeczki za tych co odeszli przed nami.
                                                    Wśród nich też świeczki zapalane dla Jana Pawła II
                                                    janpawelii.pl/jp2/page.php?elemId=236&PHPSESSID=b8a15fc93720d54f3612819d33663eb5

20:03
    • Gość: torunianka Zaduszkowy Wieczór IP: *.petrus.com.pl 02.11.05, 21:14
      Oskar i pani Róża,
      Rozmowy o umieraniu - TV1 - 21:50, czyli już, już, tuż tuż. A księżyc w nowiu.
      21:14
      • Gość: torunianka Póki życie trwa IP: *.petrus.com.pl 02.11.05, 21:30
        Trzeba mi wielkiej wody,
        tej dobrej i tej złej.
        Na wszystkie moje pogody,
        na niepogody duszy mej -
        trzeba mi wielkiej drogi
        wśród wiecznie młodych bzów...
        Na wszystkie moje złe bogi
        i niebogi z moich snów.
        Oceanów mrukliwych
        i strumieni życzliwych,
        czarnych głębin niepewnych
        i opowieści rzewnych...
        Drogi białosrebrzystej,
        dróżki nieuroczystej,
        piachów siebie niepewnych
        i ptasich rozmów śpiewnych...

I tylko taką mnie ścieżką poprowadź,
        gdzie śmieją się śmiechy w ciemności
        i gdzie muzyka gra, muzyka gra.
        ...nie daj mi, Boże, broń Boże, skosztować
        tak zwanej życiowej mądrości,
        dopóki życie trwa,
        póki życie trwa.

Trzeba mi wielkiej wody,
        tej dobrej i tej złej.
        Na wszystkie moje pogody,
        i niepogody duszy mej -
        trzeba mi wielkiej psoty,
        trzeba mi psoty, hej...
        Na wszystkie moje tęsknoty,
        ochoty duszy mej.
        Wielkich wypraw pod Kraków,
        długich rozmów rodaków,
        wysokonogich lasów
        i bardzo dużo czasu.

dopóki życie trwa,
        póki życie trwa.

dopóki życie trwa,
        póki życie trwa.

dopóki życie trwa,
        póki życie trwa.
        21:30
        • Gość: kolabor jesień... IP: *.torun.mm.pl 02.11.05, 23:31
          podobno panuje susza w Polsce
          aż się nie chce wierzyć, jak się patrzy za okno, a tam słońca ni widu ni słychu
          eehhh ta jesień...

23,31
          • Gość: torunianka Re: jesień... IP: *.petrus.com.pl 03.11.05, 00:08
            ech, kolabor o tej porze słońca nie można oglądać. Wyjrzyj za okno jak się
            wyśpisz.
            00;07 zgłoś się
            • Gość: nocka Re: jesień Kopernika IP: *.eltronik.net.pl 03.11.05, 19:40
              Na dziwnych dowodach niektórzy opierają swoje teorie
              dotyczące śladów cielesności Mistrza. 07 wystarczy?
              Nie tego mnie uczono, ale może jestem małostkowa.
              Toruń i tak jest ślicznym miastem o charakterze średniowiecznym,
              a Frombork ma wspaniałą katedrę, nie zależnie od Kopernika.
              Kto raz przeszedł się po schodach kamienicy pod gwiazdą,
              wraca tam przy każdej okazji. Uwielbiam te schody, a Wy?
              Idziemy na spacer tam i z powrotem?
              • Gość: torunianka Re: jesień Kopernika IP: *.petrus.com.pl 03.11.05, 21:07
                Tak, tak, Kopernik to był szczęściarz: urodził się w ładnym mieście, pomieszkał
                w kilku innych ładnych miastach jak Kraków, Padwa, Bolonia i osiadł we
                Fromborku na stałe.

A na spacer iść nie mogę, mam trochę inne zajęcia, które mi to uniemożliwiają.
                A poza tym nocka ciemna już za oknem, więc... kawka i zostaję w domu.
                A kamienica pod gwiazdą, tak ładna jest. Poza tym kilka innych ładnych,
                reprezentacyjnych budynków w Toruniu jeszcze się uchowało, jak Pałac Dąmbskich,
                Dwór Artusa - nieco ciężkawy na zewnątrz, w porównaniu z tym co się spalił.
                Podobne schody co w kamienicy pod gwiazdą są chyba w budynku banku na początku
                Chełmińskiej, tam gdzie jest tabliczka dokumentująca ścięcie burmistrza
                Roesnera.
                Dobrej nocy, nocko:)
                21:07
                • Gość: torunianka piątek IP: *.petrus.com.pl 04.11.05, 20:44
                  w piątek do historii przeszła Środa.
                  w piątek rozpoczął się w katedrze na Wawelu proces beatyfikacyjny Jana Pawła II.
                  a dzień był całkiem ładny jak na listopad.

20:44
    • Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: *.eltronik.net.pl 03.11.05, 22:46
      mam widoczną słabość do tych schodów,
      cóż człowiek nie jest wolny od wad,
      ale i te inne zobaczę, przy okazji oczywiście.
      Dobranoc.
      • Gość: sugarless or discendiam quaggiu nel cieco mondo!!!!!!! IP: *.torun.mm.pl 04.11.05, 21:09
        do roboty !!!!!!!
        • Gość: torunianka Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate IP: *.petrus.com.pl 04.11.05, 22:02
          uważaj Dante z tym krzykiem bo ci jakaś żyłka gotowa pęknąć. A poza tym już
          obowiązuje cisza pozmierzchowa.

22:02
          • Gość: sugarleess in gineceo famularum IP: *.torun.mm.pl 05.11.05, 16:08
            • Gość: torunianka księżyc gdzieś się zapodział IP: *.petrus.com.pl 05.11.05, 22:00
              czyżby chmury go zatrzymały?
              22:00
              • Gość: sugarless Czy chcesz nocy św.Bartłomieja?????? IP: *.torun.mm.pl 06.11.05, 17:10
                powtórka w nowym stylu odegrała się w Paryżu za sprawą mieszkańców
                Timbuktou.
                • Gość: torunianka Re: Czy chcesz nocy św.Bartłomieja?????? IP: *.petrus.com.pl 06.11.05, 18:40
                  ja? a to niby czemu? A to co w Paryżu się dzieje to straszne jest.
                  Dzisiaj niedziela słoneczna była, ale już się skończyła.
                  Teraz zmierzchło i zrobiło się ciemno.
                  Niektórzy sobie dzisiaj pobiegali, a inni popatrzyli (w telewizorze) i tak
                  uczcili Światowy Dzień Biegania;)
                  A w Katowicach z powodu mgły samoloty nie wzbiły się w niebo.
                  18:40
                  • Gość: sugarless czaszka Kopernika to jest zciema totalna IP: *.torun.mm.pl 06.11.05, 19:59
                    oczywiście mówie tutaj o niby odkryciu stulecia ,mamy zdolnych archelogów
                    • Gość: torunianka każdy głodny jest sukcesu IP: *.petrus.com.pl 06.11.05, 21:53
                      a odkrywcy tym bardziej;) No ale przecież gdzieś ten nasz wielki Kopernik
                      został pochowany. Na szczęście nie spalili go na stosie jak Giordano Bruna.
                      Od rana walczę z wirusami. Skądżesz one się biorą w takich ilościach.
                      A dziś o północy Anna Maria Jopek zaprezentuje nam niebo. Zmierzchowcy powinni
                      zainteresować się tematem;)
                      21:53
                      • Gość: torunianka w mgle wieczornej IP: *.petrus.com.pl 07.11.05, 19:52
                        zniknęli: nocka i kolabor. Mgła taka, że nie wiadomo czy odnajdą drogę do
                        wątku. Czekamy...
                        19:52
    • Gość: sugarless Re: Zmierzch...sprawiedliwości ,uśmiechu!!! IP: *.torun.mm.pl 07.11.05, 22:33
      narodziny głupoty ,gniewu ,śmierci,bezsensownej pisaniny o zmierzu ,pisz o
      prawdzie ,o biedzie w środku europy !!!!!!
      • Gość: torunianka okruchy dnia IP: *.petrus.com.pl 07.11.05, 23:01
        powstała Fundacja Jacka Kaczmarskiego, którego Mury stały się symbolem.
        Najbardziej zapamiętałam go jednak z niespodziewanego spotkania na dworcu. Stał
        samotny, dość smutny.

A prawdy jednej nie ma. Bezsensowna pisanina owszem jest, ale kto wie gdzie
        odnaleźć sensu sens?
        23:00
    • Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: 80.54.187.* 08.11.05, 19:54
      nocka nigdy sie nie gubi, we mgle drogę też znalazła.
      Ciemno, ciemno, a kolabor rzeczywiście na te zarezerwowane
      bilety odjechał w siną dal.
      Tylko nie powiedział z jakiego peronu.
      Dobranoc nie mówię bo wczesna pora, a to co ważne i ważniejsze
      nigdy nie wiadomo, myślę jednak, że przede wszystkim ludzie.
      Do miłego zatem jutra.
      • Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 08.11.05, 23:59
        witaj nocko ciemną nocą:) Dobrze, że się pojawiłaś. Juz się bałam, że zmierzch
        dzisiaj polegnie. A kolabor... tak wykorzystał bilety. Muszę popatrzeć, gdzie
        są moje. Przecież nam też obiecywał i to z bateriami;)

A rząd spręża się, aby przeskoczyć poprzeczkę głosowania. Będzie becikowe, będą
        osłonki i ochronki. No dobrze, niech będzie. W końcu jakoś trzeba
        przeciwdziałać nieuchronnemu niżowi.
        23:58
        • Gość: torunianka srebrny glob IP: *.petrus.com.pl 09.11.05, 20:17
          wyłonił się z porannej mgły i oświetlił drogę do zmierzchu. A w Europie też
          mglisto i dżdżysto. Wielkiego ochłodzenia na razie nie widać.
          Rząd ma już program i zaklepane przejście chyba. W końcu Giertychowi dadzą
          becikowe to załatwia sprawę. A becikowe być powinno skoro brakuje ludzi w
          kraju, bo albo się nie rodzą, albo jak już się urodzą i jeszcze wykształcą to
          wieją za granicę.
          20:17
          • Gość: nocka Re: srebrny glob IP: 80.54.187.* 10.11.05, 16:20
            ale u nas odmówił światła, ten księżyc jesienny.
            I zanucimy sobie cichutko, leciutko, pod nosem zaledwie, o zmierzchu:
            chłop żywemu nie przpuści, chłop...
            • Gość: sugarless Flaki z olejem ,to już jest nudne!!!!! IP: *.torun.mm.pl 10.11.05, 18:35
              • Gość: nocka Re: A co to znaczy nudne? IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 10.11.05, 20:30
                • sugarless sex o zmierzchu!!!!!!!! sex sex 10.11.05, 21:23
                  • Gość: torunianka Re: sex o zmierzchu!!!!!!!! sex sex IP: *.petrus.com.pl 10.11.05, 21:58
                    suger and tea
                    21:58
                    • Gość: torunianka zaczął się IP: *.petrus.com.pl 11.11.05, 00:01
                      Niepodległości Dzień
                      00:00
                      • jakub_lauder Re: zaczął się 11.11.05, 00:27
                        Mniej wiecej o tej nocnej porze jeden z dziadkow moich 87 lat temu ubral
                        wojskowy mundur. Po dwoch latach walk stal sie cud. Podczas jednego z atakow we
                        wrzesniu 1920 roku odbil z niewoli sowieckiej grupe polskich zolnierzy. Wsrod
                        uwolnionych byl jego brat niewidziany od 1914 roku...
                      • jakub_lauder Re: zaczął się 11.11.05, 00:30
                        O tej porze mniej wiecej 87 lat temu moj dziadek ubral wojskowy mundur. Po
                        dwoch latach walk tu i tam stal sie cud. We wrzesniu 1920 roku oddzial dziadka
                        z rak sowieckich uwolnil grupe zolnierzy. Wsrod uwolnionych byl brat dziadka -
                        nie widziany od 1914 roku.
                        • Gość: torunianka Re: zaczął się IP: *.petrus.com.pl 11.11.05, 17:04
                          jakubie, to piękne wspomnienie, piękne zdarzenie. O tamtych ludziach pamiętamy
                          teraz tylko od święta. Gdyby oni jeszcze żyli to byliby dziś ludźmi trzeciej
                          kategorii w Polsce, obawiam się. Bo starzy, schorowani, bez samochodów i
                          komórek na co komu potrzebni.
                    • Gość: sugarless Jambo Kenya tea!!!!!java house IP: *.torun.mm.pl 11.11.05, 11:10
    • Gość: torunianka Pamiętamy i jesteśmy wdzięczni 11.11- 17:05 IP: *.petrus.com.pl 11.11.05, 17:05
      Legiony to żołnierska nuta,
      Legiony to ofiarny stos,
      Legiony to żołnierska buta,
      Legiony to straceńców los

My Pierwsza Brygada,
      Strzelecka gromada,
      Na stos rzuciliśmy
      Nasz życia los,
      Na stos, na stos!

O, ile mąk, ile cierpienia,
      O, ile krwi, wylanych łez,
      Pomimo to nie ma zwątpienia,
      Dodawał sił wędrówki kres.

My Pierwsza Brygada...

Krzyczeli, żeśmy stumanieni,
      Nie wierząc nam, że chcieć - to móc!
      Laliśmy krew osamotnieni,
      A z nami był nasz drogi Wódz!

My, Pierwsza Brygada...

Nie chcemy dziś od was uznania,
      Ni waszych mów ni waszych łez,
      Już skończył się czas kołatania
      Do waszych serc, do waszych kies!

My Pierwsza Brygada...

Umieliśmy w ogień zapału
      Młodzieńczych wiar rozniecić skry,
      Nieść życie swe dla ideału
      I swoją krew i marzeń sny.

My Pierwsza Brygada...

Potrafim dziś dla potomności
      Ostatki swych poświęcić dni,
      Wśród fałszów siać siew szlachetności,
      Miazgą swych ciał żarem swej krwi.

My, Pierwsza Brygada...
      • Gość: nocka Re: Pamiętamy i jesteśmy wdzięczni 11.11 IP: 80.54.187.* 11.11.05, 17:23
        Z szacunkiem.
        • Gość: sugarless Re: Pamiętamy i jesteśmy wdzięczni 11.11 IP: *.torun.mm.pl 11.11.05, 20:24
          walczyli o niepodległość,tak jak Kikuju z ruchu Mau-mau walczyli z angolami
          o niepodległość Kenii.
          • Gość: torunianka po zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 11.11.05, 22:22
            Zapada zmrok, już świat ukołysany,
            Znów jeden dzień odfrunął nam jak ptak.
            22:22
            • Gość: nocka Re: po zmierzchu IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 11.11.05, 22:32
              może jeszcze chce posmakować marcinkowe rogale?
              Zjadło by się , zjadło, tylko do Poznania daleko.
              • Gość: torunianka konsumpcja rogali IP: *.petrus.com.pl 12.11.05, 18:11
                rogale marcinkowe - pewnie dobre są. niestety, nie próbowałam
                ale inny rogal, nasz zmierzchowy znajomy jest na sprzedaż.
                www.lunarembassy.com/lunar/domainsind_e.lasso
                18:11
                • Gość: nocka Re: konsumpcja rogali IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 12.11.05, 19:24
                  pomomo całego uroku, wolę pozostać
                  w oddaleniu.
                  • Gość: torunianka oddalenie IP: *.petrus.com.pl 13.11.05, 21:31
                    Od rana widoczność ograniczona, słońce gdzieś przepadło, lato odeszło, śnieg
                    nie pada, zimy nie ma.
                    Wszystko bez sensu.
                    Więc udaję się na poszukiwanie sensu w bezsensie. Wrócę jak znajdę. Ciekawam,
                    czy znajdę wtedy jeszcze drogę do zmierzchu. Kolabor zniknął (odcięty od
                    życiodajnego netu?), a nocka chce się trzymać w oddaleniu.
                    • sugarless or discendum quaggiu nel cieco mondo!!!! 13.11.05, 22:44
    • Gość: nocka Re: ni z gruszki ni z pietruszki IP: 80.54.187.* 15.11.05, 20:35
      taka ładna rymowanka:
      "Kto się gniewa,
      niech się gniewa,
      niech se przypnie
      nos do drzewa.
      Niech to drzewo
      dotąd nosi,
      aż się z nami
      nie przeprosi."
      • Gość: nocka Re: koncert Rafała IP: 80.54.187.* 17.11.05, 21:47
        dzisiaj o zmierzchu, w Bydgoszczy,
        na szczęście transmisja w TVP 3,
        jaki urok, jaki czar, jaki talent,
        z ogromną przyjemnością.
        • Gość: torunianka szukajcie a znajdziecie IP: *.petrus.com.pl 19.11.05, 18:41
          Kilka myśli na dobranoc:)
          - bezsensowny zmierzch ma sens, nie przepadł bezsensownie lecz przetrwał czas
          próby. Dziękuję nocce za podtrzymanie pełgającego płomyka.

Dorzucam przesiane wyniki poszukiwań:

Naprawdę nie dzieje się nic

Czy zdanie okrągłe wypowiesz,
          czy księgę mądrą napiszesz,
          będziesz zawsze mieć w głowie
          tę samą pustkę i ciszę.
          Słowo to zimny powiew
          nagłego wiatru w przestworze;
          może orzeźwi cię, ale
          donikąd dojść nie pomoże.
          Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum,
          wódka w parku wypita albo zachód słońca,
          lecz pamiętaj: naprawdę nie dzieje się nic
          i nie stanie się nic - aż do końca.
          Czy zdanie okrągłe wypowiesz,
          czy księgę mądrą napiszesz,
          będziesz zawsze mieć w głowie
          tę samą pustkę i ciszę.
          Zaufaj tylko warg splotom,
          bełkotom niezrozumiałym,
          gestom w próżni zawisłym,
          niedoskonałym.
          Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum,
          wódka w parku wypita albo zachód słońca,
          lecz pamiętaj: naprawdę nie dzieje się nic
          i nie stanie się nic - aż do końca.
          ( muzyka Grzegorz Turnau, słowa Michał Zabłocki )

Im oczywistszy bezsens, tym głębsze myśli.
          T. Konwicki

18:40
          • Gość: nocka Re: znajdziecie IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 19.11.05, 21:11
            też lubię, chociaż nie tylko o zmierzchu,
            zmęczona kładę się w pościele, cóż, nocka,
            jesienno - zimowa
            • Gość: torunianka mądrości chińskie IP: *.petrus.com.pl 19.11.05, 22:02
              Chińska Mądrość

PIENIĄDZE KRĘCĄ..... ALE SZCZĘŚCIE MOŻE WIĘCEJ

Pieniędzmi możesz kupić budynek, ale nie dom.

Możesz kupić pościel, ale nie sen.

Możesz kupić zegarek, ale nie czas.

Możesz kupić książkę, ale nie wiedzę.

Możesz kupić stanowisko, ale nie uznanie.

Możesz kupić życie, ale nie duszę.

Możesz kupić seks, ale nie miłość.

• Gość: sugarless Re: mądrości chińskie IP: *.torun.mm.pl 20.11.05, 15:54
                może chińczycy są mądrzy ale ludzi mają za nic!!!! jeżeli gospodarka chińska
                będzie się w takim tempie rozwijać to nastąpi zmierzch cywilizacji!!!!wielka
                ciemność.
                • Gość: torunianka Re: mądrości chińskie IP: *.petrus.com.pl 20.11.05, 18:18
                  Chińczycy to Konfucjusz, to wynalazki takie jak pierwsze narzędzia kamienne,
                  ogień, zegar słoneczny, jedwab, pierwsze banknoty, świece, latawce, papier i
                  druk drzeworytowy, a także pierwsza drukowana książka, liczydło, taczka,
                  żelazne mosty wiszące, zegar mechaniczny,soczewka, sztuczne ognie,karty do gry,
                  proch, kompas, okulary no i oczywiście porcelana i herbata po chińsku parzona,
                  która dużą sztuką jest i na którą, choć nieudolnie parzoną się teraz skuszę.

A z drugiej strony miliardów ludzi kilka, którzy nic nie znaczą dla systemu
                  bezwzględnego i obozy pracy i chińskie tortury.
                  Ale gospodarka nabiera u nich tempa i zadziwią jeszcze świat niejednym.
                  18:18
    • Gość: nocka Re: do południa w niedzielę IP: 80.54.187.* 20.11.05, 11:05
      "Twierdzę, że bogactwo nie jest dobrem: gdyby nim było, czyniłoby ludzi dobrymi.
      Ponieważ zaś to, co znajduje się u złych ludzi, nie może być nazwane dobrem,
      uważam, że nie należy tej nazwy stosować do bogactwa. Przyznaję zresztą, że jest
      ono godne posiadania, użyteczne, i że zapewnia znaczną wygodę w życiu."
      Senaka. Myśli.
      A propos, pojechał by człowiek w ciepłe i słoneczne okolice, poleżał na plaży,
      popływał, popatrzył na uśmiechniętych, a tu śnieg za oknem. Może jestem dobrym
      człowiekiem?
      Do zmierzchu daleko.
      • Gość: sugarless może do Nairobi?? IP: *.torun.mm.pl 20.11.05, 17:07
        • Gość: torunianka Re: może do Nairobi?? IP: *.petrus.com.pl 20.11.05, 18:22
          w Nairobi się narobi, więc lepiej nie.

Za oknem mrok, w telewizorze Rafał Blechacz, któremu świat bydgoski pada do
          stóp. Łzy wzruszenia na twarzy tych co mieli szczęście wejść do sali
          koncertowej.
          Profesor Popowa-Zydroń też doceniona awansem na profesora nadzwyczajnego
          Akademii Muzycznej w Bydgoszczy.
          18:20
          • Gość: torunianka korekta IP: *.petrus.com.pl 20.11.05, 18:30
            Profesor nie nadzwyczajna, tylko zwyczajna miało być, a zwyczajna dlatego, że
            nadzwyczajna.
            18:30
            • Gość: torunianka sensacje przedzmierzchowe IP: *.petrus.com.pl 21.11.05, 16:17
              różowe niebo po zachodniej stronie. Ale chyba nie są efekty sfajczenia umku, o
              którym głośno na forum i w innych mediach.
              Ale swoją drogą ewakuacja 40 budynków to niezłe doświadczenie dla Torunia.
              Ciekawam, czy gdyby alarm był prawdziwy to ewakuacja byłaby w porę.
              16:16
              • Gość: torunianka zimno zrobiło się IP: *.petrus.com.pl 21.11.05, 18:30
                na głowę coś trzeba włożyć. Ale cokolwiek człowiek nie włoży to będzie to
                działanie polityczne. No i jak tu być neutralnym jak w głowę zaczyna być zimno?
                18:30
                • Gość: nocka Re: zimno zrobiło się IP: 80.54.187.* 21.11.05, 19:22
                  to na jakie nakrycie stawiamy?
                  Inaczej rozumek zmarźnie, też źle.
                  U mnie też był czerwonawy blask, na wiatr, na zimno,
                  całe szczęście, że nie po uniwerytecie.
                  Być absolwentem spalonego to gorzej czy lepiej niż
                  w tych beretkach lub...
                  O matko kochana, co za porównanie.
                  • Gość: torunianka na co stawiamy 20:30 IP: *.petrus.com.pl 21.11.05, 20:30
                    zgadzam się, że zdecydować trzeba się szybko koniecznie.
                    Może podejść do tego praktycznie? Zobaczmy co jest w modzie
                    obecnie i jak się z tym można obchodzić.

Oto przegląd mody:
                    Przewodnik po moherowych beretach
                    To pierwsze okrycie głowy, które podzieliło Polskę na pół. Noszą je miliony,
                    kłócą się o nie politycy, a artyści śpiewają o nim pieśni. Wszystko, co
                    chciałbyś wiedzieć o moherowym berecie, a wstydzisz się zapytać
                    serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3024197.html

ZOBACZ TAKŻE

• Moher gryzie (21-11-05, 15:00)
                    • Moherowe berety - raport
                    • Moherowe berety w twórczości młodych artystów (20-11-05, 23:08)
                    • Gość: nocka Re: granat broń? IP: 80.54.187.* 21.11.05, 20:59
                      powiem szczerze, ale cicho, na ucho, mam w szafie jeden motek moheru,
                      kolor niezły, niebrudzący, granat.
                      Granat, oho, to już mniej bezpiecznie, chociaż,
                      "sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po nasze stronie, bierz granaty",
                      no to jak, lepiej marznąć?
                      W Toruniu cieplej, Wisła, władza, no a ten granat?
                      Ot dylemat człowieka myślacego,ciężko tak niezdecydowanie
                      • Gość: torunianka Re: granat broń? IP: *.petrus.com.pl 23.11.05, 00:33
                        Grant dla nocki? Super rozwiązanie. Dodaj tylko kilka jasnych gwiazdek i
                        zawleczkę, bo to niezbędne przy granacie;)

A ja chyba mam jakiś granacik także, ale nie nowy tylko zesweterkowany. Trzeba
                        byłoby posunąć się do odzysku. No nie wiem. Zastanowię się. Na razie jeszcze
                        się nie opowiadam za żadnym ruchem.

A dziś pierwsza rocznica pomarańczowej rewolucji.
                        To już tyle czasu minęło?
                        I cały dzień też minął, anim zauważyła.
                        00:33
                        • Gość: torunianka rocznica kolejna IP: *.petrus.com.pl 23.11.05, 20:11
                          Dzisiaj rocznica inna - katastrofy Gibraltarskiej.
                          A współcześnie Premier poleciał do Brukseli. Po co? Po pieniądze, bo becikowe
                          będzie kosztowało. A maluchy, co to na becikowe czekają, całkiem ładne w
                          telewizorze pokazywali.

20:11
                          • Gość: torunianka nocka -23:42 IP: *.petrus.com.pl 23.11.05, 23:43
                            ciemno dookoła, cicho i zimno nieco.
                            A w telewizorze facet, który ucieka do tyłu. Schował telewizor, nie chodzi do
                            roboty, żyje swoim życiem w naturalnym środowisku. Sielanka....?

A tu ziemia nasza oglądana z góry oświetlona nierównomiernie
                            www.fourmilab.ch/cgi-bin/uncgi/Earth/action?opt=-n
                            • Gość: nocka Re: coraz wcześniej IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 24.11.05, 16:22
                            • Gość: nocka Re: wcześniej IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 24.11.05, 16:28
                              zmierzch przychodzi, chociaz dzisiaj, gdzieś tam,
                              na drugiej półkuli wraz indykiem na świąteczną kolację.
                              Pokazałaś t. taką kolorową ziemię, ślicznie oświetloną,
                              dlaczego zatem pełną walczących, w zaślepieniu, tu o krok też?
                              W moim życiu, bez mojej zgody?
                              • Gość: torunianka Dziękczynienia Dzień IP: *.petrus.com.pl 24.11.05, 21:36
                                Zaczynają się ceremonie na drugiej półkuli.
                                Indyki uświetniają ten dzień.
                                Czy my umiemy być wdzięczni?
                                Bardziej umiemy walczyć, jak zauważyłaś nocko.
                                To pierwotne instynkty, z których tak trudno się wyzwolić i przejść na kolejny
                                szczebel cywilizacji. Ale niech żywi nie tracą nadziei. Jeszcze będzie pięknie
                                i będzie inaczej.
                                21:36
                                • Gość: torunianka Re: Dziękczynienia Dzień IP: *.petrus.com.pl 24.11.05, 22:35
                                  Zdjęcie dnia na dobranoc: Tajfun:
                                  www.osei.noaa.gov/OSEIiod.html
                                  22:35
                                  • Gość: torunianka zima nadchodzi IP: *.petrus.com.pl 25.11.05, 20:21
                                    W Anglii biała pierzynka puchowa przykryła ziemię. U nas jeszcze jej nie ma,
                                    ale przymroziło także nieco.
                                    • Gość: nocka Re: zima nadchodzi IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 25.11.05, 21:13
                                      dobranoc, pchły na noc,
                                      karaluchy pod poduchy,
                                      a szczypawy won pod ławy.
                                      Albo jakoś tak.
                                      Dobranoc, mroźno.
                                      • Gość: torunianka Re: zima nadchodzi IP: *.petrus.com.pl 26.11.05, 21:21
                                        Zima miejska

Przeszły dżdże wiosny, zbiegło skwarne lato
                                        I przykre miastu jesienne potopy,
                                        Już bruk ziębiącą obleczony szatą,
                                        Od stalnej Fryzów nie krzesany stopy.

Więzieni słotą w domowej katuszy,
                                        Dziś na swobodne gdy wyjrzem powietrze,
                                        Londyński pojazd tarkotem nie głuszy
                                        Ani nas kręgi zbrojnymi rozetrze.

Witaj! narodom miejskim pora błoga,
                                        Już i Niemeńców, i sąsiednich Lechów
                                        Tu szuka ciżba, tysiącami mnoga,
                                        Zbiegłych Dryjadom i Faunom uśmiechów.

Tu wszystko czerstwi, weseli, zachwyca,
                                        Czy ciągnę tchnienie, co się zimnem czyści,
                                        Czy na niebieskie zmysł podniosę lica,
                                        Czyli się śnieżnej przypatruję kiści;

Jedna z nich pływa w niepewnym żywiole,
                                        Druga ciężarem sporsza już osiadła;
                                        Tą wiatr poleciał stwardniałe kryć role
                                        Albo pobielić Wiliji źwierciadła.

Lecz kogo sioło dzisiejsze uwięzi.
                                        Zmuszony widzieć łyse gór wiszary,
                                        Grunt dziki, knieję nagimi gałęzi
                                        Niesilną zimne podźwignąć ciężary -

Taki, gdy smutna ciągnie się minuta,
                                        Wreszcie zmieniony kraj porzuca z żalem
                                        I dając chętnie Cererę za Pluta,
                                        Pędzi wóz ku nam ciężarny metalem.

Tu go przyjmują gościnne podwoje,
                                        Rzeźbą i farbą odziany przybytek,
                                        Tutaj rolnicze przepomina znoje
                                        W pieszczonym gronie czarownych Charytek.

Na wsi, zaledwie czarna noc rozrzednie,
                                        Każe wraz Ceres wczesny witać ranek,
                                        Tu, chociaż słońce zajmie nieba średnie,
                                        Śpię atłasowym pod cieniem firanek.

Lekkie nareszcie oblókłszy nankiny,
                                        Modnej młodzieży przywoływam koło;
                                        Strojem poranne zbywamy godziny
                                        Albo rozmową bawim się wesołą.

Ten, w śniący kryształ włożywszy oblicze,
                                        Wschodnim balsamem złoty kędzior pieści,
                                        Drugi stambulskie oddycha gorycze
                                        Lub pije z chińskich ziół ciągnione treści.

A kiedy chwila dwunasta nadbieży,
                                        Wraz do śliskiego wstępuję powozu,
                                        Sobol lub rosmak moje barki jeży
                                        I suto zdobiąc nie dopuszcza mrozu.

Na sali, orszak przywitam wybrany,
                                        Wszyscy siadają za biesiadnym stołem,
                                        W kolej szlą pełne smaków porcelany
                                        I sztucznym morzą apetyt żywiołem.

Pijemy węgrzyn, mocny setnym latem,
                                        Wrą po kryształach koniaki i pącze,
                                        Płci piękna gasi pragnienie muszkatem,
                                        Co dając rzeźwość, myśli nie zaplącze.

A gdy się trunkiem zaiskrzą źrenice,
                                        Dowcipne, czułe wszystkim płyną słowa,
                                        Niejeden uwdzięk zarumieni lice,
                                        Niejedna wzrokiem zapala się głowa.

Nareszcie słońce zniżone zagasło,
                                        Rozsiewa mroki dobroczynna zima,
                                        Boginie dają do rozjazdu hasło,
                                        Zagrzmiały schody i już gości nié ma.

Którzy są z szczęściem poufali ślepem,
                                        Pod twój znak idą, królu Faraonie.
                                        Lub zręczni lekkim wykręcać oszczepem,
                                        Pędzą po suknach wytoczone słonie.

A gdy noc ciemne rozepnie zasłony
                                        I szklannym światłem błysną kamienice,
                                        Młodzież, dzień kończąc wesoło spędzony,
                                        Tysiączną sanią szlifuje ulice.

Adam Mickiewicz
                                        nie pisze już tak od 150 lat.
                                        21:21
                                        • Gość: torunianka gwiazd nie uświadczysz IP: *.petrus.com.pl 27.11.05, 19:04
                                          ani na niebie, ani na manifestacjach, których miałkliwe okrzyki nie pozwoliły
                                          mi zorientować się o jaką to właściwie wolność walczą ich uczestnicy
                                          19:04
                                          • Gość: nocka Re: spokojny niedzielny zmierzch IP: 80.54.187.* 27.11.05, 19:17
                                            tak tu cicho o zmierzchu. Z dala od tego szumu bardziej
                                            medialnego, aniżeli rzeczywistego.
                                            A życie sobie płynie jak gdyby nigdy nic,
                                            w przyrodzie nic nie ginie, to taki zwykły wic.
                                            • Gość: torunianka Re: spokojny niedzielny zmierzch IP: *.petrus.com.pl 27.11.05, 19:59
                                              w przyrodzie nic nie ginie, czasem zmienia właściciela;)
                                              a czasem się zagubi na chwilę, jak Słońce, które odmówiło zapalenia znicza
                                              olimpijskiego. No cóż, organizatorzy i na to byli przygotowania.
                                              19:59
                                              • Gość: sugarless kochający inaczej o zmierzchu ,nie chcą marszu IP: *.torun.mm.pl 27.11.05, 20:47
                                                równość ,bo niczemu nie służy ,i ma na celu odwrócenie od innych problemów ,jak
                                                głód ,samobóstwa ,nędza i bezrobocie.
                                                • Gość: torunianka pierwszy bałwan i biedronka IP: *.petrus.com.pl 28.11.05, 18:48
                                                  biedronka, która skądeś znalazła drogę na moje biurko, unosi skrzydła jakby do
                                                  lotu. Ale dokąd ma lecieć? Za oknem pierwszy bałwanek, ulepiony przez dzieci z
                                                  brudnego śniegu. Jeszcze się nie stopił, znaczy że trochę zimno się zrobiło.
                                                  18:48
    • Gość: nocka Re: Zmierzch... IP: 80.54.187.* 28.11.05, 21:46
      weź na kolana kota.
      Cieplutko, miło i jakie mruczanki kojące.
      I od razu wielki dystans do tych wszystkich ...
      • Gość: torunianka Re: Zmierzch... IP: *.petrus.com.pl 28.11.05, 22:04
        na kolana kota - nie poleca się alergikom;)
        Dla oderwania się od różnych takich - Róże Gali.
        Za najpiękniejszą aktualnie uznano Monikę Brodkę (niestety komunikatywność
        daleko w tyle za urodą;), za najpiękniejszą stale - Beatę Tyszkiewicz (klasa i
        styl autentycznej hrabianki), a najpiękniejsza para to Anna Maria Jopek i
        Marcin Kydryński (no dobrze, że i on coś dostał bo takie życie w cieniu żony
        chyba mu dość mocno już doskwiera;).
        • Gość: torunianka w mgle wieczornej, w szarej mgle IP: *.petrus.com.pl 29.11.05, 16:17
          przygotowujemy się do wzniecenia Powstania Listopadowego. Jest szaro, mgły
          jeszcze zmniejszają widoczność. Idę z bandażami wspomóc podchorążych, bo
          oczywiście my musimy ginąć romantycznie. Ale co tam. Mierz siły na zamiary, nie
          zamiar według sił.
          16:16
          • Gość: nocka Re: w mgle wieczornej, w szarej mgle IP: 80.54.187.* 29.11.05, 18:53
            patriotycznie, cóż rzec?
            Aha, jutro andrzejki.
            Mój bohater ulubiony, Andrzej K. od damy swojego serca,
            wreszcie, na zakończenie trzeciego tomu, usłyszał:
            Jędruś, ran twoich nie godnam całować.
            Ale to znasz. Pozdrawiam, pora wróżenie nadeszła,
            ja nie wróżę, ale może warto? Teraz? I tak się koło zamyka.
            • Gość: torunianka lanie wosku IP: *.petrus.com.pl 30.11.05, 18:46
              Widziałam napis na drzwiach winiarni Wina Świata, że zapraszają na lanie wosku.
              Ciekawe czy to będzie wosk lany do grzańca?

A co do Jędrusia K. no tak, tak. Takich już teraz nie ma:(
              18:45
              • Gość: nocka Re: andrzejki IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 30.11.05, 19:06
                pewnie przy grzańcu, smacznie się zapowiada,
                szkoda, że ja tak daleko. Poskłdałam życzenia wielu
                Andrzejom i na ty się zakończyło.
                O tempora, o mores!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka