Dodaj do ulubionych

Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS"

IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 25.02.05, 20:30
Dlaczego nie zgodzono się na sfinansowanie tego pomnika przez Multiplex?
Argument ze w statucie miejscem pomnika jest bulwar jest śmieszny
Bociek za wszelką cenę chce zyskać na popularności. To czy ten pomnik
powstanie to sprawa drugorzędna
Obserwuj wątek
    • mavellis popieram pomnik przy kinie. 25.02.05, 20:35
      No własnie to samo chciałem napisac - przychodzi firma do Torunia (Multiplex) i
      chche nam za darmo postawic pomnik - a my nie chcemy ????
      Czegos tu nie rozumiem....
      Wedlug mnie to bardzo dobry pomysl, pomnik i multikino jest w obrębie plant,
      blisko skansenu, przy kinie, ktore zakladam bedzie czesto odwiedzane - nic
      tylko brac!
    • qq1110 Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" 26.02.05, 15:25
      popieram - jesli ktos chce zrobic za darmo - TAK!
      • Gość: torunianka Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" IP: *.petrus.com.pl 26.02.05, 15:58
        darowanemu koniowi...
        ale nie wszystko co darmowe należy brać, tak uważam i jak wciskają mi w
        supermarketach coś za darmo... to dziwią się, że nie chcę;)

nie wiem wprawdzie kto tu ma jakie interesy, ale dziś mówiono w PR o rejsie.
        Wg mnie bulwar jest idealnym miejscem dla tego przedsięwzięcia. Tłum turystów,
        przychodzący tam dla Rejsu właśnie.
        A kto robi wtedy interesy? budki z piwem;)
        • Gość: TOMASZ Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" IP: *.petrus.com.pl 26.02.05, 16:29
          Moim zdaniem pomnik powinien znaleźć sie na Bulwarze, wątpie by któryś z
          turystów pofatygował się pójść zobaczyć pomnik w okolice Multikina. Na bulwarze
          na pewno wiecej turystów znajdziemy niż w okolicach gdzie budowane jest
          multikino.

Ja proponuje takie rozwiazanie: Niech Multiplex postawi pomnik za darmo na
          bulwarze z malą tabliczką informującą ze pomnik został ufundowany przez w/w
          firmę. Koniec kropka.

pozdrawiam
          • Gość: kris Jak ktos daje pieniadze - to sie je bierze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 15:37
            Gość portalu: TOMASZ napisał(a):
            > Moim zdaniem pomnik powinien znaleźć sie na Bulwarze, wątpie by któryś z
            > turystów pofatygował się pójść zobaczyć pomnik w okolice Multikina.

co ty mowisz! Multikino na pewno bedzie przyciagac turystow z regionu -
            Brodnicy, Grudziadza, Chelmna, Chelmży. Dlaczego nie przypominac im o filmie
            kreconym w Toruniu? Oni przyjada do kina, a potem i tak pojda na spacer na
            Stare Miasto. Jak ktos daje pieniadze - to sie je bierze, 300 m w ta czy w
            tamta nie ma znaczenia. Mamy Pomnik Bawarczykow na Legionow, ławke Schillera na
            Bydgoskim - czy tylko w Starowke mamy ładowac?
            • Gość: TOMASZ Re: Jak ktos daje pieniadze - to sie je bierze! IP: *.petrus.com.pl 28.02.05, 01:56
              No w sumie to masz racje. Akurat nie skupiałem sie na turystach pochodzących z
              miast naszego regionu, tylko miałem na myśli troszeczke wiekszy obszar (Cała
              Polska, EEuropa, Świat). Tutaj przyznaje Ci racje. Dałeś mi teraz do myślenia,
              bo Bulwar i plac przed Multikinem to dwa równorzędne miejsca pod pomnik, w obu
              przypadkach pomnik spełniałby swoja role.

Pozdrawiam
    • Gość: aaa Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 26.02.05, 18:03
      Było kilka projektow pomnika.
      Czy zaproponowano Multiplexowi ze sfinansuje 1 na bulwarze a jeden przy kinie
      Czy zaproponowano duzy pomnik na bulwarze, a mniejszy przy kinie
      Czy wogole cos multiplexowi zaproponowano w zwiazku z jego propozycja
      finansowania/wspolfinansowania
      Moim zdaniem Bociek nie ma prawa do wylacznosci na ten pomnik.
      To byl swietny pomysl ale nie mozna torpedowac wszystkiego bo ktos chce
      spelniac swoje zasrane ambicje.
      Tlumaczy sie statusem, to ja mowie jak status jest zly trzeba go zmienic
      • Gość: torunianka prawa autorskie IP: *.petrus.com.pl 26.02.05, 18:54
        a Ty jesteś multikino?

nie znam ani statutu, ani nie wiem kto co komu mógł proponować, a co nie.
        przy tej dyskusji przypomina mi się jednak wymyślona kiedyś przez Staśkiewicza
        nagroda, którą postanowił przejąc jego zwierzchnik. Bardzo to było niesmaczne.

Jak ktoś coś wymyśli to są to jego prawa autorskie także, tak sądzę. Tak
        przynajmniej działają architekci i inni ludzie zajmujący się twórczością.

Jestem więc przeciw odbieraniu ludziom ICH pomysłów, bez względu na to kim są.

A pomnik Rejsu oczywiście, że tam gdzie film kręcono (choć bez przesady;)
    • Gość: wiktor niech sie nie zastanawiaja, tylko wpuszczaja tą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 15:24
      niech sie nie zastanawiaja, tylko wpuszczaja tą firme - jesli chce placic,
      tylko sie cieszyc.
      Gdzie bardziej pasuje pomnik filmu, jesli nie przed multipleksem?
    • Gość: Fifik Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" IP: *.petrus.com.pl 28.02.05, 17:23
      Pomnik powinien powstać na bulwarze
    • wilman Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" 01.03.05, 13:01
      trzeba go zrobic, multikino - moze byc!
    • Gość: maciej Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" IP: 62.244.137.* 08.03.05, 09:57
      Niestety rdzewieje!!!
      • Gość: torunianka zimą rejsy wstrzymane IP: *.petrus.com.pl 08.03.05, 10:08
        ale wiosna się zbliża, więc... może jak lody puszczą, śniegi stopnieją.
        Ale nad Wisłą bym jednak wolała. W multikinie niech powieszą sobie zdjęcia z
        Rejsu.
        • Gość: maciej Re: zimą rejsy wstrzymane IP: 62.244.137.* 08.03.05, 10:29
          Oczywiście miejsce jak najbardziej sensowne i jedynie właściwe. Też czekam z
          niecierpliwością na ten "pomnik". Tak jak świetnym pomysłem był filutek, tak
          ten jest również doskonały. Lokalizacja jest tutaj bardzo znacząca!!!
          • torunianin1 a ja tez jestem za multikinem! 10.03.05, 08:34
            a ja tez jestem za multikinem!
    • qq1110 Przy multikinie - TAK. Czemu Bociek sie ociaga? 10.03.05, 12:52
      Przy multikinie - TAK. Czemu Bociek sie ociaga?
    • Gość: AAA Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 10.03.05, 16:25
      Wiec niektorzy wolą aby pomnik nie powstal na bulwarze niz aby powstal przy
      multipleksie.
      Katarzynka ktora ma posluzyc jako element tego pomnika juz jest zniszczona.
      Inna sprawa ze ta drewniana łajba do postaci z brązu bedzie pasowała jak
      kwiatek do kozucha.
      Jestem wiec za całym pomnikiem z brązu i jeżeli multiplex zapłaci za to pod
      multiplexem. Chyba ze pan Bociek ma juz zebrane pieniądze od sponsorów.
      Wtedy Panie Bociek jestem za bulwarem. Ale Panie Bociek prawda jest taka że nie
      masz Pan ani złotówki. Dając ewentualna zgode na wzięcie pomnika pod opiekę
      multiplexowi ze zrozumialych względow pan Bociek zostanie odstawiony na
      Bocznicę. Ale widać że pan Bociek woli być zepsutą lokomotywą na głównym torze
      • Gość: torunianka NIE, NIE, NIE!!!! IP: *.petrus.com.pl 10.03.05, 18:29
        NIE - dla nonsensownych pomysłów postawienia pomnika Rejsu w multikinie!
        NIE - dla zabierania cudzych pomysłów i uzurpowania sobie mozliwości
        decydowania o ich realizacji
        NIE - dla... tak ogólnie, nie bo nie i już

i nie niektórzy, tylko ja i kilka osób, które czują lub wiedzą co znaczy dobra
        oprawa dzieła sztuki. Cieszę się, że mimo jakichś dziwnych presji nie jestem tu
        sama.

ps. A jak AAA piszesz Panie Bociek, to chyba w inne miejsce należy te złote
        myśli kierować. Nie sądzę, aby on tu zaglądał:))
    • Gość: Tomek Spokojnie bo spowodujecie dewaluację takich IP: *.tvgawex.pl 10.03.05, 18:13
      akcji. A pomnik powinien byc tam gdzie w sezonie chodzą turyści. Na bulwarach a
      nie koło Multikina (bezsensowny pomysł).
      • torunianin1 przy multikinie = dostajemy pieniadze za darmo. 11.03.05, 08:09
        przypominam, ze przy multikinie = dostajemy pieniadze za darmo.
        A na Bulewarze = trzeba placic ok. 50.000 zł

Widzisz roznice?
        • Gość: torunianka Re: przy multikinie = dostajemy pieniadze za darm IP: *.petrus.com.pl 11.03.05, 20:27
          torunianin1 napisał:

> przypominam, ze przy multikinie = dostajemy pieniadze za darmo.

tak? to może tam pójdziemy? zobaczę, czy faktycznie dają za darmo, tak jak
          mówisz.

> A na Bulewarze = trzeba placic ok. 50.000 zł
          >
          > Widzisz roznice?

tak, widzę. Coś tu brzydko pachnie!
        • Gość: Tomek Argument bez sensu. Ty jako wielki piewca walorów IP: *.tvgawex.pl 23.03.05, 21:12
          turystycznych Torunia powinieneś się lepiej zastanowić.
    • Gość: AAA Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 11.03.05, 17:03
      Pierwszy problem Gdzie pomnik?
      Miesiac temu Pan Bociek zapewnial ze za tydzien udzieli informacji dot. pomnika.
      Dlaczego milczy?
      Mysle ze finansowo jest kompletnie nie przygotowany i liczy na pieniadze z
      Miasta.
      Problem drugi Czy ma prawo sobie autoryzowac ten pomysl w kontekscie tego ze
      nie jest w stanie go zrealizowac w sensownym terminie. Czy nigdzie na swiecie
      nie moze stanac pomnik "Rejsu" bo Pan Bociek byl moze i pierwszy?
      NIE NIE NIE
      Bulwar nalezy do miasta Torunia, Film nalezy do jego tworcow.
      Osobiscie powiem Wam ze ja bym sie b. ucieszyl aby ktos zrealizowal to czego ja
      nie jestem w stanie i co do mnie nie nalezy intelektualnie ani materialnie.
      Jestem za Bulwarem ale nie z miejskich pieniedzy i w sensownym czasie.
      Pan Bociek tego nie jest w stanie zapewnic
      • Gość: torunianka Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" IP: *.petrus.com.pl 11.03.05, 20:39
        chyba polubiłam tę głęboką dyskusję z Wami;)

Na Twoje pytania odpowiadam:
        - Gdzie pomnik --> Bulwar, to oczywiste
        - Dlaczego milczy (Pan Bociek) ---> nie wiem
        - "Czy ma prawo sobie autoryzować ten pomysl" ---> autoryzuje się wywiady,
        natomiast pomysł pozostaje pomysłem tego kto pomyślał
        - Czy nigdzie na swiecie nie moze stanac pomnik "Rejsu"
        • torunianin1 MULTIKINO chce miec torunska ciekawostke filmowa 12.03.05, 12:33
          po prostu MULTIKINO chce miec torunska ciekawostke filmowa przed wejsciem i sa
          w stanie to sfinansowac. Ale atrakcje 2 km dalej nie sa w ich interesie.
          Trzeba umiec łaczyc takie mozliwosci i korzystac.

A Bociek niech sobie znajdzie sponsora z Torunia, OK - na 15 innych pomnikow,
          postaci z historii miasta itp.
          • Gość: torunianka Re: MULTIKINO chce miec torunska ciekawostke film IP: *.petrus.com.pl 12.03.05, 19:09
            No i co, że MULTIKINO chce mieć?
            Ile to rzeczy ja bym chciała mieć.

> A Bociek niech sobie znajdzie sponsora z Torunia, OK - na 15 innych pomnikow,
            > postaci z historii miasta itp.

a czemu MULTIKINO nie może znaleźć sobie jednego z 15 wolnych pomników czy
            postaci???

W MULTIKINIE to ja bym postawiła pomnik.... nie zgadniesz na pewno;)
            Grażyny Szapołowskiej - piekna kobieta, gwiazda filmowa chyba najsłyniejsza
            toruńska. A z drugiej strony może być Linda dla równowagi;)

A miejsce Rejsu jest nad Wisłą. Niech tam MULTIKINO postawi to będę pisać
            petycje do Boćka, gdyby nie chciał na to się zgodzić.
            • Gość: AAA Re: MULTIKINO chce miec torunska ciekawostke film IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 12.03.05, 20:26
              Czyli wolisz aby pomysl upadl (bo jest to b. realne) niz aby p. Bociek byl
              nadal organizatorem pomnika ale przy finansowaniu go przez multiplex z
              lokalizacja przy multikinie. Tam jest taki plac, bedzie stala tam fontanna. Ten
              plac tylko na papierze nalezy do multiplexu. Ten plac przed multiplexem jest
              nieodlaczna czescia centrum miasta. To ze pol km od Wisły nie ma znaczenia.
              • nautile pomnik lepiej przy multikinie niz nigdzie! 21.03.05, 21:33
                masz racje AAA - pomnik lepiej przy multikinie niz nigdzie!
    • morciasz Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" 12.03.05, 22:45
      Proponuje, zeby o tym gdzie stanie pomnik zadecydowalo glosowanie.

Są trzy metody głosowania. Pierwsza przez aplauz. Znaczy, że wszyscy głosują.
      Druga metoda... Kulkami. Są kulki czarne i czerwone, które otrzymuje każdy
      głosujący... Yyyy... Przepraszam białe i czarne, które otrzymuje każdy
      głosujący... Czarna za - lub odwrotnie: czarna za... Yyyy... Czarna przeciw -
      biała za lub odwrotnie. Jest trzecia metoda przez podniesienie rąk. Ta metoda
      jest najdoskonalsza.

No świetnie, ale jaką metodą wybierzemy metodę głosowania?
      • Gość: aww Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 15:43
        a moze po prostu wybrac taka metode, zeby w ogole stanal gdziekolwiek?
    • babbik Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" 31.03.05, 09:13
      nie potrafia zebrac 20.000 zł, a wypowiadaja sie w sprawie mostu!
      • Gość: 777 Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 09:43
        Brawo babbik!!! Masz rację!!!
        A tobie droga torunianko powiem tak: (chociaż mam jakieś nieodparte wrażenie,
        że i tak się ze mna nie zgodzisz - tak dla zasady - 'nie bo nie' - jak
        napisałaś)
        Mam pomysł zeby w ruinach zamku krzyżackiego odbywały się codziennie w sezonie
        turystycznym, o ustalonej godzinie pokazy walk rycerskich, tak jak na zamku w
        Golubiu!!! Niezłe??? Mi się podoba!!! Oczywiście, ja prawdopodobnie nigdy tego
        pomysłu nie zrealizuję, ale co tam, właśnie go sobie zastrzegłem i niech ktoś
        się odwazy mi go 'podprowadzić'...
        • Gość: aaa Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 31.03.05, 10:26
          No i o to chodzi - dales dobry przyklad
          Do rzeczy.
          - Mijaja 2 miesiace od dnia w ktorym Bociek zapowiedzial ze za tydzien cos powie
          - Milczenie jest dowodem na klopoty w realizacji
          - Niezrealizowany fajny pomysl ktory spokojnie moglby byc zrealizowany przez to
          ze sie "autor" uparl i postawil na swoim kompromituje "autora"
          PS Proponuje wyburzyc Multiplex i postawic na nowo na bulwarze. Tylko wtedy
          wielkie ambicje p. Boćka nie zostaną niedocenione
        • Gość: torunianka Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" IP: *.petrus.com.pl 31.03.05, 12:49
          Gość portalu: 777 napisał(a):
          ...
          > A tobie droga torunianko powiem tak: (chociaż mam jakieś nieodparte wrażenie,
          > że i tak się ze mna nie zgodzisz - tak dla zasady

Skąd wiesz, że mam zasady?
          Owszem mam. Kilka z nich podaję, skoro tak ładnie do mnie się zwracasz;)
          - Nie napadam na ludzi określonych z nazwiska anonimowo, szczególnie wtedy,
          gdy nie mają już władzy.
          - nie przypisuję sobie cudzych pomysłów i nie chcę ich realizować
          - nie przyjmuję ofert składanych od tych co mają pieniądze tylko dlatego, aby
          IM zrobić dobrze, albo komuś zrobić na przekór

To tyle tak a propos. A Twój zastrzeżony pomysł jest dość ciekawy. Ale dlaczego
          to chcesz urządzać walki rycerskie tam, gdzie by one pasowały. Należy je
          przenieść do MULTIKINA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Multikino ich nie chce?
          Dziwię się.
          • Gość: 777 Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 19:13
            Droga torunianko!!!
            Po kolei:

1. Ja, czyli 777, to facet, bo wcześniej w poście cos sobie 'zastrzegłem' a
            nie 'zastrzegłam' więc: "Gość portalu: 777 napisał", a nie "Gośc portalu 777
            napisał(a)".

2 Napisałem: "...tak dla zasady - nie bo nie...". Popieram ludzi z zasadami,
            ale niestety takie tłumaczenie - 'nie bo nie' - jakos do mnie nie przemawia.
            Moja zasada jest taka: Nie upierać się głupio przy swoim i jeśli ktoś
            przedstawia logiczne argumenty, które udowadniają rację, to trzeba umieć tę
            racje uznać... No ale to moja zasada...

3. Zwracam się do Ciebie ładnie, bo nie mam na celu nikogo obrażać... po prostu
            sobie rozmawiamy, ja przedstawiam swoje racje, Ty swoje i tyle...

4. To, że na forum ludzie posługują się nickami to taki zwyczaj, nie trzeba sie
            podpisywać z imienia i nazwiska, bo o to w tym własnie chodzi... o prezentację
            swoich poglądów i to czy nazywam się Kowalski czy Maliniak, nie ma znaczenia
            dopóki nikogo nie obrażam (co sie niestety często zdarza - ubolewam nad tym).

5. Na nikogo nie napadam, lecz tylko prezentuję swoje poglądy i uważam, ze po
            takich 'zasługach' jak camerimage czy deptak na starówce, kariera byłego pana
            prezydenta powinna sie jak najszybciej skończyć z ogólnym pożytkiem dla
            miasta... niemoc w sprawie pomnika 'Rejsu' tylko mnie w tym przekonaniu
            utwierdza...

6. Załóżmy że mój pomysł z pokazami walk rycerskich jest dobry, i że jest
            zainteresowanie na 'coś takiego'. Ja upieram sie, że powinno sie to odbywać
            wśród ruin zamku, ale nie mam środków na realizację. I nagle zjawia się ktoś z
            zapleczem w postaci 'kasy', ale chce żeby pokazy odbywały sie w, dajmy na to
            kaszczorku, bo to będzie reklamą jego, dajmy na to knajpki czy restauracji...
            Ja sam tego nie zrealizuję, ale skoro jest wybór: w nnym miejscu w mieście lub
            nigdzie, to logicznie rozumujac wybiorę to gdzieś indziej... (przykład z
            kaszczorkiem to tylko przykład, pierwszy który przyszedł mi do głowy)

7. 'Rejs' kręcono na bulwarze, więc bulwar to 'Rejs', ale...
            'Rejs ' to film, a multikino to budynek w którym odbywają sie projekcje filmów,
            więc gdyby ten pomnik chciało ufundować np. muzeum etnograficzne i postawić go
            w środku skansenu to byłbym przeciw, a tak nie mam nic przeciwko, a nawet
            jestem za...
            Pozdrawiam...
    • Gość: no wlasnie no wlasnie, panie Bociek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 18:25
      no wlasnie, panie Bociek?
    • Gość: caca juz kończą plac, a tu cicho? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 15:21
      juz kończą plac, a tu cicho?
      Panie Bociek ! Da pan pomytsł dla Multikina?
    • Gość: fafik Re: juz kończą plac, a tu cicho? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 22:20
      pomnik realizacji kinowej przed najwiekszym kinem w regionie nie pasuje?
      a gdzie pasuje - przed barem?
      poza tym kino daje rwalizacje za darnmo (!), ze by sobie uatrakcyjnic plac, a
      Bociek nie moze zebrac 200.000 juz rok!
      • Gość: torunianka Re: juz kończą plac, a tu cicho? IP: *.petrus.com.pl 20.04.05, 22:40
        nie pasuje i już.
        pasuje nad Wisłą, tam gdzie rejsowano, jakby kto pytał.

> poza tym kino daje rwalizacje za darnmo (!), ze by sobie uatrakcyjnic plac, a
        > Bociek nie moze zebrac 200.000 juz rok!

za darmo to było w komunie i wiadomo jak się skończyło.
        A jeżeli Bociek nie może zebrać 200 tys. przez rok, to mi się zaczyna nawet
        podobać. Oznacza to chyba, że jakiś porządny facet.
        A teraz juz kończę bo w TVN24 Mężydło coś mówi o jakichś przekrętach w
        telekomunikacji
    • torunianin1 Denerwuje mnie już to całe zbieranie Boćka 24.04.05, 10:45
      Denerwuje mnie już to całe zbieranie Boćka, komitety itp. a pieniedzy nie ma,
      pomnika nie ma.
      Przychodzi inwestor i chce cos dać za darmo, przed własnym obiektem multikina -
      czemu mu się odmawia? Czyli: "Ja pieniędzy nie mam, ale innych też zablokuję?"
      Może niech multikino zrobi ten pomnik, a jak Bociek zbierze (o ile mu się
      uda...), zrobi drugi na bulwarze?
      • Gość: torunianka Denerwuje mnie już.... to wasze marudzenie;) IP: *.petrus.com.pl 24.04.05, 15:47
        > Denerwuje mnie już to całe zbieranie Boćka, komitety itp. a pieniedzy nie ma,
        > pomnika nie ma.

a może dorzućcie do puszki, to się zbierze odpowiednia ilość na
        zasadzie "ziarnko do ziarnka"

> Przychodzi inwestor i chce cos dać za darmo, przed własnym obiektem
        > multikina -

nie ma nic za darmo! A przed własnym obiektem niech sobie postawi pomnik....
        np. LIndy - fajny facet i z Torunia. Tylko też będzie musiał poczekać, bo żywym
        nie należy stawiać pomników.

> czemu mu się odmawia? Czyli: "Ja pieniędzy nie mam, ale innych też zablokuję?"
        > Może niech multikino zrobi ten pomnik, a jak Bociek zbierze (o ile mu się
        > uda...), zrobi drugi na bulwarze?

To byłby rewalacyjny pomysł, pod warunkiem że udałoby się nam namówić jeszcze
        kogoś na trzeci podwójny pomnik. Albo w ogóle na zdublowanie wszystkich
        istniejących i planowanych pomników. Miasto dublowanych pomników - to brzmi!
    • Gość: torunianka pytanie obok IP: *.petrus.com.pl 24.04.05, 15:48
      kiedy powstał Rejs?
      kiedy powstał pomysł upamiętnienia Rejsu?
    • Gość: viki kino otwieraja niebawem, Bociek spiesz sie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 20:42
      kino otwieraja niebawem, Bociek spiesz sie!
    • Gość: ken Re: Co z pomnikiem upamiętniającym "REJS" IP: *.petrus.com.pl 25.04.05, 12:40
      Może faktycznie lepiej aby był koło Cinema City?
      Lepiej tam,niż wcale.
      • Gość: FLIK lepiej aby był koło Cinema City! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 12:43
        Gość portalu: ken napisał(a):

> Może faktycznie lepiej aby był koło Cinema City?
        > Lepiej tam,niż wcale.

DOKŁADNIE TAK UWAZAM !!!
        • Gość: torunianka lepiej aby był NAD WISŁĄ IP: *.petrus.com.pl 25.04.05, 15:16
          tak ja uważam i zdania nie zmienię.
          Mogę natomiast zmienić nick i wysłać kilka nowych postów z poparciem mojego
          punktu widzenia;)
    • Gość: pomorska stowarzyszenie odrzuciło propozycję multikina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 09:29
      POMNIK REJSU. Mijają miesiące i nic - Tym by się uśmiał
      Nadal nie wiadomo czy i kiedy powstanie instalacja, która miała upamiętnić fakt
      nakręcenia w Toruniu słynnego "Rejsu".

Film, w którym wystąpił i do którego scenariusz, wraz z reżyserem Markiem
      Piwowskim, napisał znany satyryk Stanisław Tym zaczyna się w Toruniu. Z
      wiślanego nadbrzeża (dziś Bulwar Filadelfijski) wyrusza statek, na pokładzie
      którego płyną m.in. Zdzisław Maklakiewicz i Jan Himilsbach.
      I właśnie postacie obu aktorów, w łódce "Katarzynce", ustawione na Bulwarze
      miały przypominać wszystkim, zwłaszcza turystom, że ten kultowy obraz powstał w
      naszym mieście. Powstało za to nawet specjalne stowarzyszenie (z byłym
      prezydentem Torunia Zdzisławem Boćkiem na czele), którego celem jest
      doprowadzenie do powstania instalacji. Organizacja nie ma jednak pieniędzy.

Mimo to stowarzyszenie odrzuciło propozycję budowniczych toruńskiego multikina,
      którzy zobowiązali się z własnych środków i to zaledwie w dwa miesiące
      zafundować miastu kolejną atrakcję turystyczną. Tyle, że oczywiście instalacja
      miała stanąć nie nad Wisłą, ale przed multipleksem.

W lutym br. Bociek zapowiadał, że najpóźniej w ciągu dwóch tygodni zwoła
      specjalną konferencję prasową, podczas której wyjawi kiedy pomnik powstanie.
      Minęły od tego czasu już dwa miesiące i cisza.
      - Cały czas działamy w tej sprawie. Wkrótce zapadną decyzje, o których
      publicznie poinformujemy - Bociek odpowiada tajemniczo pytany czy i kiedy
      Maklak i Himilsbach pojawią się na Bulwarze.
      • Gość: torunianka Re: stowarzyszenie odrzuciło propozycję multikina IP: *.petrus.com.pl 26.04.05, 09:41
        a to się cieszę, gdyż rzeczy powinny znajdować się tam, gdzie ich miejsce:)
        • Gość: ja Re: stowarzyszenie odrzuciło propozycję multikina IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 26.04.05, 11:13
          Hahahaha
          Droga torunianko, ten tekst ktory skomentowalas jest z przed 3 miesiecy o ile
          dobrze pamietam.
          • Gość: ja Re: stowarzyszenie odrzuciło propozycję multikina IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 26.04.05, 11:20
            Oj przepraszam.
            Tekst jest aktualny z Pomorskiej.
            Ale pisze to samo co 3 m-ce temu
          • Gość: torunianka czy pomnik Rejsu to najpilniesze zadanie w Toruniu IP: *.petrus.com.pl 26.04.05, 17:01
            nieważne jak stary tekst. Tu pojawił się niedawno.
            A poza tym, ja mam czas, trzy miesiące w tą czy w tamtą - żadna różnica.
            Czy BEZ pomnika Rejsu coś się w Toruniu zawali???
            Czy nie ma pilniejszych potrzeb, którymi należy się zajmować i dbać o
            przyspieszenie?

• Gość: ja Re: czy pomnik Rejsu to najpilniesze zadanie w To IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 26.04.05, 22:03
              Nawet 100 lat jak nie bedzie tego pomnika tez sie nic nie stanie.
              Napisz jakies argumenty dla obrony swojej strony. Na razie rzucasz dziecinnymi
              wymowkami
              • Gość: torunianka Re: czy pomnik Rejsu to najpilniesze zadanie w To IP: *.petrus.com.pl 26.04.05, 22:15
                > Nawet 100 lat jak nie bedzie tego pomnika tez sie nic nie stanie.

a to tu jesteśmy zgodni:)

> Napisz jakies argumenty dla obrony swojej strony. Na razie rzucasz
                > dziecinnymi wymowkami

podałam wyżej, uważam, że to były argumenty rozsądne. Jak nie wycięli to możesz
                przeczytać, bo nie lubię sie powtarzać;) Teraz jedynie powtarzam "nie i już";)

• Gość: caca jestem zdecydowanie za tym, że by pomnik był ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 12:54
      a ja jestem zdecydowanie za tym, że by pomnik był!
      Po drugie, że by był tani, a najlepiej za darmo (sponsorzy).
      A gdzie - to juz mniej wazne, nie wszystko to starowka.
      Grzybek Tramwaju konnego czy pomnik bawarczykow, czy ławka Schillera - nie sa
      na Starowce!

I dlatego popieram multikino.
      • Gość: torunianka nie jestem przeciw;) IP: *.petrus.com.pl 27.04.05, 14:38
        Gość portalu: caca napisał(a):

> popieram multikino.

nie ma sprawy. Każdy popiera kogo chce.

> a ja jestem zdecydowanie za tym, że by pomnik był!

ja też nie jestem przeciw

> Po drugie, że by był tani,

najtańszy będzie z gipsu.

>a najlepiej za darmo.
        za darmo nic nie ma, nawet pogrzebu.

> A gdzie - to juz mniej wazne, nie wszystko to starowka.
        > Grzybek Tramwaju konnego czy pomnik bawarczykow, czy ławka Schillera - nie sa
        > na Starowce!

miejsce ławki w parku,
        grzybka w lesie,
        tramwaju (także konnego) w zajezdni
        bawarczyków - w Bawarii, ale skoro przywędrowali do Torunia, to tam gdzie się
        wpisali w pamięć

a Rejs - nad Wisłą ma być!

No chyba że ktoś preferuje styl "po warszawsku"
        ale to niech osobiście się poświęci

• torunianin1 autor chce przenieśc swój projekt do Multikina 28.04.05, 14:11
      Dzis Pomorska pisze, ze autor Mikielwicz chce przenieśc swój projekt do
      Multikina, bo Bociek nie moze zebrac pieniedzy, a kino daje 100.000 na ten cel.
      Popieram, w koncu pomnik bedzie.
      • Gość: torunianka fatalnie!!! IP: *.petrus.com.pl 28.04.05, 17:16
        bardzo nie podoba mi się postawa autora. Choć staram się ja zrozumieć, jestem
        przeciw. Niech postawią pomnik Lindy przed multikinem, albo może Nowickiego
        (onegdajszego amanta) bo też z regionu.

Albo, skoro Multikono jest takie bogate, niech postawi dwa pomniki:
        Linda z Grażyną Szapołowska! Będą się zatrzymać tak panie jak panowie.
    • Gość: arek jednak bedzie przy mutikinie - lepiej niz nigdzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 08:47
      jednak bedzie przy mutikinie - lepiej to niz nigdzie!
      • torunianin1 Re: jednak bedzie przy mutikinie - lepiej niz nig 29.04.05, 13:32
        i lepiej za darmo niz za 200.000 zł pieniedzy mieszkańców.
        • Gość: torunianka nie zgadzam się IP: *.petrus.com.pl 29.04.05, 19:45
          chyba pójdę tam z transparentami przeciw
          • Gość: ja Re: nie zgadzam się IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 30.04.05, 21:08
            Twoje prawo!!!
            Powaznie w Pomorskiej cos pisalo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka