Dodaj do ulubionych

Podsumowanie redakcyjnej dyskusji o hipermarketach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 18:34
jestescie nienormalni - hipermarkety maja takie same ceny w calym kraju, wiec
nie bedzie zadnej 'wojny cenowej' - cena bedzie dokladnie taka sama, tylko
maly handel dostanie strasznie po d... . wiec koniec z hipermarketami w
toruniu i moze lepiej przyciagnac jakies inwestycje produkacyjne. duzo
trudniej ale duzo lepiej dla regionu. wiec moze koniec z hipermarketami.
Obserwuj wątek
    • Gość: bob Re: Podsumowanie redakcyjnej dyskusji o hipermark IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 29.05.05, 19:04
      Na terenia targowiska "Nie" ?? a dlaczego ? chyba lepszy hipermarket i jakis lad
      niz targowisko z ruskami i innymi handlarzami tak blisko centrum. Targowisko
      przestawic gdzie indziej gdzie nie przejezdzaja samochody z zagranicznymi
      turystami a chelminska przejezdza takich fur z niemiecka czy francuska
      rejestracja naprawde duzo. Szczeglnie w okresie letnim. Takie targowisko o
      niczym dobrym nie swiadczy.

Inna sprawa ze teraz nie buduje sie hipermarketow tylko galeriee gdzie oprocz
      wspomnianego marketu sa inne sklepy, gdzie mozna cos zjesc itd. Napewno ladniej
      to wyglada z zewnatrz i nie przypomina blaszanego pudla.
    • qq1110 Im więcej hipermarketów, tym lepiej dla nas, klien 29.05.05, 19:15
      Im więcej hipermarketów, tym lepiej dla nas, klientów - to chyba oczywiste
      • Gość: tomi Re: Im więcej hipermarketów, tym lepiej dla nas, IP: *.torun.mm.pl 29.05.05, 21:46
        Dlaczego jestem na nie!!!
        Hipermarkety zabierają miejsca pracy, dają zrobek np Francuzom a nie Polakom i
        w dodatku bardzo często łamie się w nich prawa pracownicze i konsumenckie.
    • Gość: Dart Re: Podsumowanie redakcyjnej dyskusji o hipermark IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 22:23
      Tekst:Otwarcie Ikei w Toruniu powinno być takim samym priorytetem, jak sąd
      apelacyjny.

Ludzie, kto takie farmazony opowiada! Ikea to zwykły sklep, tyle że ma image
      taniego i praktycznego. Jak się wybudują w Tyfusowie to w Toruniu Ikei już na
      pewno nie będzie. Ale widzę, że jazda do bydgoskiej Ikei nie będzie dla ludzi
      aż "taką wyprawą" jak na Olsztyńską z Bydgoskiego! za wygodni są ludzie i tyle.
      Każdy by chciał mieć hipermarket blisko, bo tanio ale byle tylko nie pod swoim
      oknem!
      • Gość: viki Re: Podsumowanie redakcyjnej dyskusji o hipermark IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 23:11
        Nie wiem czemu Ikea w Bydgoszczy mialaby wykluczac w Toruniu?
        Jak bylo pierwszy Geant w regionie czy pierwszy Carrefour - wlasnie w Toruniu,
        czy to wykluczylo Bydgoszcz? Nie.
        Sklepy sa tam , gdzie klient. Jesli sie okaze ze 35% klientow na Fordonskiej to
        Torunianie - zrobia za 2 lata w miejscu po Polchemie drugi.
    • Gość: Grzegorz Rutkowski Targowisko miejskie IP: *.y.INTELINK.pl / *.y.intelink.pl 30.05.05, 02:00
      Czytam ze wiekszosc osob jest przeciwna likwidacji targowiska miejskiego.
      Zastanawiam sie czy nie sa to sami targujacy. Bo dla mnie targowisko niczym nie
      rozni sie od zwyklego sklepu. Targowisko jak sama nazwa wskazuje to miejsce do
      targowania zarowno towarem jak i cenom. Tego drugiego niestety nie zauwazam.
      Wiekszosc straganow to miejsca opanowane przez handlarzy, ktorzy ustalaj
      jednakowa cene na swoje produkty i nikt nie moze sie wylamac z tej ceny. Tak
      wiec co to ma wspolnego z targowaniem. Po drugie targowisko to dla mnie miejsce
      na ktorym powinni handlowac producenci a nie handlarze ktorzy nabijaja marze i
      stosuja jednakowe ceny. Po trzecie jestem ciekaw ile osob tam zatrudnionych
      pracuje legalnie sadze ze niewielu. Po czwarte wystroj targowiska w tak
      zanczacym miejscu Torunia jest fatalne pasuje niewatpliwie do "cudnego"
      UNIWERSAM-u oraz parkingu nidaleko CINEMA CITY. Jakos dziwnie nikogo nie
      przeraz brud jaki jest na tarhowisku fatalne drogi, brak miejsc parkingowych,
      chyba ze wszyscy mysla o darmowym stawianiu samochodow na parkingu kina.
      Nie jestem za wybudowanie typowego balszaka ale uwazam ze galarie zo ciekawym
      wystroju archiotektonicznym z hipermaketem w srodku to dobry pomysl. Niby
      jestesmy w Europie ale blizej na wschod gdzie wszechobecny brud i tymczasowosc
      to regula.
      • Gość: tomi Re: Targowisko miejskie IP: *.torun.mm.pl 30.05.05, 08:13
        Panie Grzegorzu przesadza Pan

Zapomniałem dodać do wcześniejszego wątku, że hipermarketynie płacą podatków w
        Polsce, tylko stosując prawnicze wybiegi uiszczają je np. na wyspach Hula-
        Gula. To kolejny powód dla którego jestem przeciwko hiper-badziewiu
        • Gość: arek Re: Targowisko miejskie IP: *.torun.mm.pl 30.05.05, 17:02
          Nie rob sobie jajec. Podatki jakie placa Ci z targowiska, sa smiesznie male. Oni
          w wiekszosci robia to niby po kosztach...

Utarg (minus) koszt zakupu towaru (minus) inne koszty (równa się) 0 zl - nie ma
          od czego podatku zaplacic..

Poza tym, jak juz ktos wykazuje dochody, to dzieli na tyle malych firm swoja
          firme i zapisuja je na babcie, ciocie, stryjka, córke, zięcia, syna, matkę (
          czyli osoby, ktore nic nie robia w tej firmie) aby nie przejść do drugiego
          stopnia podatkowego.

Smiech mnie nachodzi jak widze napis "STOP HIPERMARKETOM"... Bo to robia ludzie,
          ktorzy pod "przykrywka" szarego obywatela, zalatwiaja wlasne interesy...

Poza tym sprzedaz pirackich plyt na rynku to dla Ciebie jest cos, co nalezy
          bronic? Złodzieje, cholera, sami złodzieje...
    • Gość: m Re: Podsumowanie redakcyjnej dyskusji o hipermark IP: *.energostal.pl / *.energostal.pl 30.05.05, 08:48
      będzie wojna - ale niekoniecznie cenowa - bo ci mali będą musieli pomyśleć o
      redukcji cen, poprawie jakości obsługi, wydłużeniu czasu otwarcia... dla
      wszystkich jest miejsce (ja duże zakupy robię w hipermarkecie, a codzienne, małę
      w mini-sklepiku) - tylko ci mali chcieliby mieć łatwej... robić trzeba, a nie
      narzekać
    • Gość: mk Re: Podsumowanie redakcyjnej dyskusji o hipermark IP: *.fh / *.szi.fh-jena.de 30.05.05, 15:16
      a ja sie z Toba nie zgadzam.
      Czesto kupuje w carrefourze w Gdansku i czasem jak jestem w domu to tez w tej
      sieci w sklepie w Toruniu. Musze powiedziec ze w Gdansku niekotre ceny sa
      wyzsze wiec twoja teoria, ze wszedzie sa takie same ceny; sie nie sprawdzila.
      Przykro mi :(
    • Gość: Zapalka Re: Podsumowanie redakcyjnej dyskusji o hipermark IP: 213.94.228.* 30.05.05, 18:21
      "salon wyposażenia wnętrz Ikea" to chyba jakas pomylka! Ikea z salonem nie ma
      nic wspolnego.
    • Gość: Qbk Re: Podsumowanie redakcyjnej dyskusji o hipermark IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 21:29
      1.Nieprawda jest,ze sieci hipermarketow maja takie same ceny w calej
      sieci/kraju.Roznice sa czasami zdumiewajace.Wyjatkiem sa tzw. gazetki
      ogolnopolskie na okreslony asortyment.
      2.Oczywiscie,ze oprocz sklepow wielkopowierzchniowych wskazane by bylo
      zlokalizowanie w Toruniu jakowes "strefy ekonomicznej" z jakas fabryka
      (motoryzacja,AGD,tak na marginesie bardzo sie dziwie,ze brak jest intensywnych
      staran wladz regionu na pozyskanie inwestorow mogacych stworzyc miejsca
      pracy.Niewatpliwym atutem jest polozenie geograficzne miasta,tworzaca sie
      infrastruktura drogowa)
      3.Moim zdaniem,troche przewrotnie rozumujac,handel wielkopowierzchniowy stwarza
      szanse rozwoju dla drobnych kupcow.Jest dla nich motorem do dzialania,wymusza
      szukanie nowych rozwiazan,doskonalenia obslugi klienta itp.Zycie nieznosi
      pustki i "bezruchu".
      4.Markety-tak ale tak jak uwaza wiekszosc na skraju miasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka