Dodaj do ulubionych

Opinie o szynobusach

IP: *.petrus.com.pl 09.06.05, 12:34
Ostatnio nasiliły się głosy krytyki odnośnie PES-owskich szynobusów.
Pojazdy kupione za grube miliony bardzo często się psują,co powoduje poważne opóźnienia.
Pasażerowie narzekają także na ciasne wnętrza,powolną jazdę i straszliwy smród,pojawiający się podczas hamowania.
Zakup tych szynobusów okazał się jednak chyba niezbyt przemyślaną decyzją.
W przyszłości należy szukać solidniejszego i sprawdzonego producenta.
Żal tylko pieniędzy wyrzuconych w błoto.
Obserwuj wątek
    • Gość: toruniolot Re: Opinie o szynobusach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 12:44
      Oczywiście a w kujawsko pomorskim kilka szynobusów popsuło się w jednym dniu.
      Ciekawe ? Według ciebie firma która się rozwija i ciągle zatrudnia nowych
      pracownikó jest zła ? Czy chodzi o to że nie może tak być że po toruńskich
      torach jeżdzi coś z bydgoszczy ?
      • bydgosc Re: Opinie o szynobusach 09.06.05, 12:48
        he he - no ciekawy jestm odpowiedzi ... mysle ze chodzi o to ze cos sie psuje
    • wilman Kolejne zarzuty pod adresem szynobusów PESY. 09.06.05, 13:40
      Kolejne zarzuty pod adresem szynobusów PESY.

Czytam artykul z dzisiejszej gazety i to władze Grudziadza tym razem mają
      zarzuty do szynobusów:
      - czeste psucie (niejeden raz)
      - bardzo wolno jeżdżą
      - straszny smród z łazienek
      Wręcz pisza że podróż szynobusem to prawdziwy koszmar.

Radosław Barylski z PESY przyznał się, że stosowali prototypowe silniki.
      Oni sę ucza, a my za to płacimy.
      • Gość: TORUNIANIN Re: Kolejne zarzuty pod adresem szynobusów PESY. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 10:41
        nigdy nie jechałem tym szynobusem, ale go widziałem.
        Wygląda inponująco i okazale.
        Jeśli chodzi o usterki to myślę że da się je usunąć lub wprowadzić nowe
        rozwiązania (lepsze) a do tego wszystkiego PESA daje gwarancję (usterki są
        usówane bezpłatnie).
        Ja osobiście wolę aby samorząd kupował tego rodzaju sprzęt od producentów z
        naszego regionu, a nie jakieś wraki z zachodniej europy(bez gwarancji) lub
        nawet nowy ale nie nasz.
        Popieram dalsze zakupy z PESY, dlatego że dzięki nowym klijętą firma zarobi i
        jestem pewny że położy duży nacisk na usunięci wszyskich usterek i niedoróbek.
        Jeśli przestaniemy kupować my i inne polskie miasta nasze rodzime wyroby to
        takie zakłady jak PESA upadną a bezrobocie sięgnie 50%, a kto będzie miałzysk
        (niemcy, francja itd)
        Proponuję mniej agresji i zazdrości (byle tylko dopiec Bydgoszczaną) a więcej
        zrozumienia.

NIE ROBI BŁĘDÓW TEN CO NIC NIE ROBI!!!

Pozdrawiam
        • mavellis Re: Kolejne zarzuty pod adresem szynobusów PESY. 10.06.05, 15:18
          OK, mozna robic bledy, mozna tworzyc prototypy - tylko wówczas nie sprzedaja
          sie ich jak pelnowartosciowy produkt!
      • Gość: ,. Re: Kolejne zarzuty pod adresem szynobusów PESY. IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.05, 15:43
        o tym z jaką prędkością jedzie szynobus decyduje stan torów, na dobrych torach
        pesa moze jechac 120km/h
    • ka_zet Re: Opinie o szynobusach 09.06.05, 14:18
      To ja po raz kolejny zadam tradycyjne pytanie: skąd niby miał się wziąć solidniejszy i sprawdzony
      producent?

Tak opluwana Pesa jest _jedynym_ polskim producentem który jest w stanie produkować niezbyt
      awaryjne pojazdy, oddawać je do użytku w terminie i nie popadać przy tym w tarapaty finansowe.

A zarzut dotyczący powolnej jazdy jest z oczywistych powodów totalną brednią.
      Smrodu podczas hamowania również nie zauważyłem. Wnętrze jest takie jakie zamawia samorząd
      (model dla zachodniopomorskiego ma np. więcej miejsc siedzących)
    • Gość: BB CZYLI PRZYZNALI SIE DO BŁEDU. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 16:14
      Gość portalu: WL napisał(a):
      > Radosław Barylski z PESY przyznał się, że stosowali prototypowe silniki.
      > Oni sę ucza, a my za to płacimy.

CZYLI PRZYZNALI SIE DO BŁEDU.
      • ka_zet Re: CZYLI PRZYZNALI SIE DO BŁEDU. 09.06.05, 17:01
        Gość portalu: BB napisał(a):

> Gość portalu: WL napisał(a):
        > > Radosław Barylski z PESY przyznał się, że stosowali prototypowe silniki.
        > > Oni sę ucza, a my za to płacimy.
        >
        > CZYLI PRZYZNALI SIE DO BŁEDU.

Powtarzacie się.
        Jakiego błędu, poza tym? Wielka mi nowość, że od DWÓCH LAT poprawiają po zachodnim producencie
        powerpacków.
        Wszyscy się nagle ekspertami od techniki kolejowej zrobili :>
    • bydgosc Re: Opinie o szynobusach 09.06.05, 17:08
      Sa na gwarancji jeszcze ?? Na pewno. TO reklamowac i tyle, normalna procedura konsumencka. Jesli zas
      gdzies paliwo zawiodlo to juz nie wina PESY.
    • Gość: ddd Juz pol roku temu niesmialo pisano, ze sie psuja, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 08:18
      Juz pol roku temu niesmialo pisano, ze sie psuja, teraz po kolejnych awariach
      PESA sie przyznala do prototypu w silnikach ale kasy nie odda.
      • ka_zet Re: Juz pol roku temu niesmialo pisano, ze sie ps 10.06.05, 13:08
        Gość portalu: ddd napisał(a):

> Juz pol roku temu niesmialo pisano, ze sie psuja, teraz po kolejnych awariach
        > PESA sie przyznala do prototypu w silnikach ale kasy nie odda.

Od początku było wiadomo że to prototyp i o awariach też było wiadomo od początku.
        Więc Pesa do niczego się nie musiała "przyznawać".
        • mavellis Re: Juz pol roku temu niesmialo pisano, ze sie ps 10.06.05, 15:17
          ka_zet napisał:
          > Od początku było wiadomo że to prototyp i o awariach też było wiadomo od
          > początku.

Jak Urzad moze kupowac prototypy? To mieszkancy ktorzy za to placa oraz
          pasazerowie sa myszkami doswiadczalnymi czy placa normalna cene?
          • ka_zet Re: Juz pol roku temu niesmialo pisano, ze sie ps 10.06.05, 17:06
            mavellis napisał:

> ka_zet napisał:
            > > Od początku było wiadomo że to prototyp i o awariach też było wiadomo od
            > > początku.
            >
            > Jak Urzad moze kupowac prototypy? To mieszkancy ktorzy za to placa oraz
            > pasazerowie sa myszkami doswiadczalnymi czy placa normalna cene?

Normalnie. Teraz mi wytłumacz skąd w momencie podpisywania umowy miał się wziąć szynobus
            nie będący prototypem.
            A cena to jak najbardziej uwzględnia.
    • Gość: gruda Władze Grudziadza interweniowały w PESIE wiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 10:03
      Władze Grudziadza interweniowały w PESIE wiec musi niezle smierdziec.
      O psuciu nic nie wiem, ale smród jest faktycznie ogromny - powinni cos zrobic
      z lazienkami.
    • Gość: ct Cos jest na rzeczy z tą PESĄ - 3 miesiace temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 16:16
      Cos jest na rzeczy z tą PESĄ - 3 miesiace temu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=22769650&v=2&s=0
      • Gość: kolejarz Re: Cos jest na rzeczy z tą PESĄ - 3 miesiace tem IP: 83.238.70.* 11.06.05, 11:30
        Wobec krytyki torunian, którym nie podoba się, że szynobusy są z Bydgoszczy
        proponuję przenieść je wszystkie na bydgoskie linie, a torunianom zostawić
        rozpadajace się ze starości składy kolejowe.
        Skoro nie mogą w szynobusach wytrzymać, uwolnijmy ich od tego. Nic na siłę.
        • Gość: wredny_krzyżak Re: Cos jest na rzeczy z tą PESĄ - 3 miesiace tem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 12:08
          To nie tak ma być kolego. Szynobusy są w regionie potrzebne. Po prostu PESA
          musi poprawić to co jest wadliwe. Trzeba też oczywiście wyjaśnić wątek
          nieodpowiedniego paliwa. ja wolę PESĘ niż zagranicznego producenta - ale to
          musi działać jak należy.
        • Gość: balum Re: Cos jest na rzeczy z tą PESĄ - 3 miesiace tem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 11:39
          dokładnie niech sobie przerobią nysy i żuki na trakcie szynową i niech jeżdzą
    • Gość: aut Re: Opinie o szynobusach IP: *.petrus.com.pl 12.06.05, 11:06
      Ładnie wyglądają,ale technicznie to złom.
    • Gość: lon Re: Opinie o szynobusach IP: *.petrus.com.pl 12.06.05, 13:43
      To ma być poważna firma?
      Kto sprzedaje niesprawdzone prototypy?
      Te pojazdy wiecznie będą się psuć.
      Co najgorsze wszystko odbywa się kosztem pasażerów,
      • ka_zet Re: Opinie o szynobusach 12.06.05, 13:55
        Gość portalu: lon napisał(a):

> To ma być poważna firma?
        > Kto sprzedaje niesprawdzone prototypy?
        > Te pojazdy wiecznie będą się psuć.
        > Co najgorsze wszystko odbywa się kosztem pasażerów,

O, i następny pokrzywdzony znawca.

Czy ja w końcu poznam tego lepszego producenta czy nie? :>

A w ogóle strasznie głupi muszą być decydenci w całej Polsce. Taki złom Pesa produkuje, a oni się w
        kolejkach ustawiają żeby kupić.
        I na dodatek prototypów chcą (a to dwuczłonowy, a to o napędzie elektrycznym...).
    • Gość: zzz Tak chwalisz wadliwy prkdukt za twoje pieniadze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 17:34
      ka_zet w PESIE nie pracujesz ? :-)
      Tak chwalisz wadliwy prkdukt za twoje w koncu pieniadze?
      • ka_zet Re: Tak chwalisz wadliwy prkdukt za twoje pieniad 12.06.05, 20:55
        Gość portalu: zzz napisał(a):

> ka_zet w PESIE nie pracujesz ? :-)

Nie. Dziwi mnie nagonka na firmę, po prostu.

> Tak chwalisz wadliwy prkdukt za twoje w koncu pieniadze?

No więc ja po raz kolejny grzecznie proszę o pokazanie mi producenta oferującego lepszy produkt
        w tej cenie, zarówno w momencie rozstzygania przetargu jak i teraz.

To że trafiają się awarie jest dość normalnym zjawiskiem, to że zdarzają się wpadki produkcyjne też,
        to że PKP często nie potrafi obchodzić się z powierzonym jej nowoczesnym taborem również. Wszystko
        razem powoduje problemy i przestoje.
        Ale tu jest pełno fachowców od transportu którzy wiedzą że nie ma różnicy między zamawianiem
        taboru kolejowego a czajników elektrycznych i że na pewno ich pieniądze się marnuje :>

(ciekawe czy stąd też mi wypowiedź wytną)
        • babbik Mamy XXI wiek i nikt nie chce zapachu moczu w kabi 12.06.05, 21:05
          ka_zet, jestes przewrazliwiony.
          PESA istnieje juz kilka lat i nikt nie atakował tej firmy za to że istnieje.
          Piszac ze jest atakowana i że jest nagonka, podchodzisz emocjonalnie i nie
          koncentrujesz sie na problemie.

Opinie o PESIE powstaly przy pierwszych awariach jakies pół roku temu.
          Krytykowano Marszałka za zakup PESY, robily to chyba 3 samorzady i jacys
          politycy. Sprawa ucichla.

Teraz znow wladze Grudziadza podnosza kolejne zarzuty, nie tylko ze wzgledu na
          zle paliwo, ale uszkodzenia silnikow, wolną jazdę, smród w lazienkach....
          Po prostu jak ktos wydaje wielkie pieniadze, chce miec swietny produkt.
          Dziwisz się?

Ja jako czlowiek z Torunia ciesze sie, ze w promieniu 45 km ktos zmniejsza
          bezrobocie o 50 osób. Ale jesli ma to robic kosztem zlych produktow, które
          psuja sie, wymagaja dalszych wydatkow i zmniejszaja komfort - to tego nikt nie
          chce.

Mamy XXI wiek i nikt nie chce zapachu moczu w kabinach ani prototypowych silnow
          na rejsowych liniach. Prototyp słuzy do badan, nie do sprzedawania komercyjnego.
          • ka_zet Re: Mamy XXI wiek i nikt nie chce zapachu moczu w 12.06.05, 21:17
            babbik napisał:

> ka_zet, jestes przewrazliwiony.
            > PESA istnieje juz kilka lat i nikt nie atakował tej firmy za to że istnieje.
            > Piszac ze jest atakowana i że jest nagonka, podchodzisz emocjonalnie i nie
            > koncentrujesz sie na problemie.

Nieno, oczywiście, nikt nie atakuje. Wcale a wcale. Zwidy pewnie jakieś mam.
            Opinie typu "technicznie to złom", "zmarnowano nasze pieniądze", "kupiono buble"
            to zapewne pełna merytoryka.

> Opinie o PESIE powstaly przy pierwszych awariach jakies pół roku temu.

Szynobusy jeżdżą od ponad dwóch lat. Mniej więcej tak samo długo pojawiają się mniejsze
            bądź większe opisywane w prasie usterki. Także żadne "pół roku".

> Krytykowano Marszałka za zakup PESY, robily to chyba 3 samorzady i jacys
            > politycy. Sprawa ucichla.

Wadliwe podzespoły wymieniono, to i ucichła.

> Teraz znow wladze Grudziadza podnosza kolejne zarzuty, nie tylko ze wzgledu na
            > zle paliwo, ale uszkodzenia silnikow, wolną jazdę, smród w lazienkach....

Zarzut dotyczący wolnej jazdy jest pozbawiony jakiegokolwiek sensu.
            Co do reszty to nie znam szczegółów ale obciążanie producenta winą za nalewanie jakiegoś syfu
            do baku jest dość absurdalne, a smród w ustępach równie dobrze może być spowodowany
            nieopróżnianiem odpowiednio często zbiorników.

> Po prostu jak ktos wydaje wielkie pieniadze, chce miec swietny produkt.
            > Dziwisz się?

Ale nikt nie wydał "wielkich" pieniędzy. W skali bezwzględnej czy w porównaniu do ceny 126p
            SA106 kosztuje sporo. Ale jak na spalinowy zespół trakcyjny to to taniocha jest.

> Ja jako czlowiek z Torunia ciesze sie, ze w promieniu 45 km ktos zmniejsza
            > bezrobocie o 50 osób. Ale jesli ma to robic kosztem zlych produktow, które
            > psuja sie, wymagaja dalszych wydatkow i zmniejszaja komfort - to tego nikt nie
            > chce.

Ciekawe jest ile to już województw zamówiło sobie te złe produkty...

> Mamy XXI wiek i nikt nie chce zapachu moczu w kabinach ani prototypowych silnow
            > na rejsowych liniach. Prototyp słuzy do badan, nie do sprzedawania komercyjnego.

Samorząd wiedział, co kupuje.
            Zresztą nie martwcie się, osiem szynobusów zostało zgodnie z kontraktem dostarczonych, teraz będzie
            nowy przetarg. Jak jest tak źle to na pewno się gdzie indziej kupi nowy tabor, nie?

Tylko ciekaw jestem gdzie :>

• Gość: waldek Generalnie wielu mówi o nich źle. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 18:09
      Generalnie wielu mówi o nich źle.
    • Gość: ., Re: Opinie o szynobusach IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.05, 15:48
      Przeczytałem wszystkie posty i prosze osoby ktore sie kompletnie nie znaja o nie
      zabieranie udziału w dyskusji, jedyna osobą któa wykazała chociarz troche wiedzy
      jest ka_zet.
      • Gość: jan Najbardziej ZNAJA sie kienci - zapamietaj to. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 16:02
        Najbardziej na komforcie, jakosci wykonania bezawaryjnosci ZNAJA sie kienci -
        zapamietaj to.
        Jesli klientowi nie odpowiadaja zapachy z ubikacji - znaczy ze trzeba poprawic.
        • ka_zet Re: Najbardziej ZNAJA sie kienci - zapamietaj to. 18.06.05, 16:27
          Gość portalu: jan napisał(a):

> Najbardziej na komforcie, jakosci wykonania bezawaryjnosci ZNAJA sie kienci -
          > zapamietaj to.

Nie, na bezawaryjności nie.

> Jesli klientowi nie odpowiadaja zapachy z ubikacji - znaczy ze trzeba poprawic.

Ale konstrukcję, harmonogram opróżniania zbiornika, jakość usług firmy sprzątającej czy kulturę
          pasażera? To jest właśnie pytanie.
    • Gość: arek A teraz radni znow kupuja to badziewstwo -polityka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 09:26
      A teraz radni znow kupuja to badziewstwo -polityka ponad gospodarką
      • ka_zet Re: A teraz radni znow kupuja to badziewstwo -pol 28.06.05, 16:48
        Gość portalu: arek napisał(a):

> A teraz radni znow kupuja to badziewstwo -polityka ponad gospodarką

Kopiuj-wklej rządzi, nie?

A ja jak się nie doczekałem wskazania lepszego producenta, tak się nie doczekam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka