Gość: Bolo IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.01, 09:59 A moze zrobic cos by przelamac stereotyp antagonizmu pomiedzy mieszkancami tych miast.Co proponujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m-k Re: Torun i Bydgoszcz dwa bratanki! IP: 10.16.0.* / 217.96.43.* 28.07.01, 10:39 Przylaczyc Bydgoszcz do Wielkopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Torun i Bydgoszcz dwa bratanki! IP: *.sympatico.ca 29.07.01, 23:29 Musiales dlugo nad tym myslec. To widac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kas Re: Torun i Bydgoszcz dwa bratanki! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 00:44 Co wymaga Jasiu od ciebie cierpliwosci w mysleniu nie znaczy, iz dla innych jest tez to klopotliwe i czasochlonne. Nie mierz innych swoja miara!Uwierz niektorzy wcale nie musza dlugo myslec....wiem nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Torun i Bydgoszcz dwa bratanki! IP: *.sympatico.ca 30.07.01, 01:56 Mi wystarczy, ze podobno ty rozumiesz. Gratuluje to juz cos wiecej niz nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adal Re: Torun i Bydgoszcz dwa bratanki! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.01, 22:34 Zostawic jak jest nigdy nie bedzie im po drodze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Torun i Bydgoszcz dwa bratanki! IP: 157.25.172.* 30.07.01, 08:38 Tu się za dużo nie zrobi. Bydgoszczanie mają do torunczyków kompleks i odwrotnie tylko nie aż w takim stopniu i to jest przyczyną chorych ambicji bydgoszczan. Jedynie kluby sportowe (przede wszystkim żużel) potrafią wyciągnąć korzyści z relacji wzajemnej tych miast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Torun i Bydgoszcz dwa bratanki! IP: *.studio.net.pl 04.08.01, 13:57 Gość portalu: as napisał(a): > Tu się za dużo nie zrobi. Bydgoszczanie mają do torunczyków kompleks i > odwrotnie tylko nie aż w takim stopniu i to jest przyczyną chorych ambicji > bydgoszczan. Jedynie kluby sportowe (przede wszystkim żużel) potrafią wyciągnąć > > korzyści z relacji wzajemnej tych miast. ok bedzie dziwnie bo jestem z b-szczy i wiem jak to bedzie odebrane... wydaje mi sie, ze to wlasnie torunianie przyczyniaja sie do tego "konflikt" wystarczy przeczytac forum bydgoskie... malo ktora wypowiedz o Toruniu jest negatywna... a u Was wprost przeciwnie... i to chyba tak dla zasady... bydgoszczanie potrafia sie przyznac do brzydoty swojego miasta, pochwali, podziwiac Torun... jest cudny i nikt tego nie neguje.. a Wy sie tym chelpicie nie potraficie w sposob ludzki przyjaci komplementu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: Torun i Bydgoszcz dwa bratanki! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 09:52 Sadze ze warto sprobowac, ale mam watpliwosci co do ostatecznych efektow.Sa to dwa rozne miasta-wystepuja w roznych "kategoriach".Torun - osrodek kulturalno- naukowy, tradycja,bogata historia od wiekow prezny i uznany osrodek miejski na Pomorzu, perla architektoniczna, miasto piekne i urokliwe. Bydgoszcz - preznnie rozwijajace sie miasto z powstajacym szerokim zapleczem edukacyjno-naukowym, sektorem bankowym, miasto mierzace caly czas wysoko itd.Trudno porownywac obydwa miasta ze soba raczej partnerami porownawczymi moga byc inne miasta z danej "kategorii" i tutaj niech zagorzali antagonisci obu miast szukaja "przeciwnikow".Na poczatek warto przelamac stereotyp niecheci i lekcewazenia torunian do bydgoszczan oraz chyba kompleks i chec dowartosciowywania tych drugich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Torun i Bydgoszcz dwa bratanki! IP: *.studio.net.pl 04.08.01, 13:59 Gość portalu: Anita napisał(a): > Sadze ze warto sprobowac, ale mam watpliwosci co do ostatecznych efektow.Sa to > dwa rozne miasta-wystepuja w roznych "kategoriach".Torun - osrodek kulturalno- > naukowy, tradycja,bogata historia od wiekow prezny i uznany osrodek miejski na > Pomorzu, perla architektoniczna, miasto piekne i urokliwe. Bydgoszcz - preznnie > > rozwijajace sie miasto z powstajacym szerokim zapleczem edukacyjno-naukowym, > sektorem bankowym, miasto mierzace caly czas wysoko itd.Trudno porownywac > obydwa miasta ze soba raczej partnerami porownawczymi moga byc inne miasta z > danej "kategorii" i tutaj niech zagorzali antagonisci obu miast > szukaja "przeciwnikow".Na poczatek warto przelamac stereotyp niecheci i > lekcewazenia torunian do bydgoszczan oraz chyba kompleks i chec > dowartosciowywania tych drugich. powinno byc jak w malzenstwie na zasadzie uzupelniania sie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-k Re: Torun i Bydgoszcz dwa bratanki! IP: 10.16.0.* / 217.96.43.* 30.07.01, 10:41 Dziekuje Kas. Doprawdy dlugo nad tym nie myslalalem . Niech wreszcie buszujacy po torunskim forum Jasio uswiadomi sobie , ze w mysl zalozen reformy ,stolica samorzadowa jest wazniejsza od rzadowej i znaczenie tej pierwszej jeszcze bedzie roslo.Tego on chyba nie scierpi. Jestem pewny,ze pewnego dnia zrobia wszystko i przeniosa sejmik do Bydgoszczy. Jasio ,ja juz myslalem , ze nie bedziesz obrazal. Proponuje haslo : nie obrazajcie nas. Mysle, ze kiedy braknie argumentow , to zaczyna sie kpic i obrazac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: Torun i Bydgoszcz dwa bratanki! IP: *.torun.dialup.inetia.pl 30.07.01, 17:08 Ludzie: przestańcie onanizować się tą Bydgoszczą ! Są inne tematy ! Na liscie bydgoskiej słowo Toruń można znaleźć 1-krotnie, u dołu, a tutaj ? Czyż np. właśnie ten fakt nie potwierdza kompleksu niższości ? Odreagowujecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyżak ReDo KAS-a IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 18:41 KAS.Powiem krótko.Pięknie to Jasiowi wyjaśniłeś.On potrzebuje troche czasu ,aby to zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: ReDo KAS-a IP: *.sympatico.ca 31.07.01, 05:21 Chyle czola przed wasza nieogarniona yntylygencja. Ludziska, wasz geniusz jest tak wielki, ze wkrotce rozsadzi wasze piekne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: ReDo KAS-a IP: *.sympatico.ca 31.07.01, 05:38 Wpadlem w depresje. Kas i Krzyzak pokazali mi jak bardzo nienormalny jestem. OOOO! Chwycilem za telefon i umowilem sie z psychoterapeuta (na psychiatre przyjdzie czas pozniej) . ............. Ale! Co to? Podobno nienormalni nie zdaja sobie sprawy ze swojego stanu. Co jest? Niby dlaczego ja to rozumiem? Drodzy przyjaciele, aby rozwiac moje watpliwosci napiszcie mi Kas i Krzyzak: Czy Wam sie przypadkiem nie wydaje, ze jestescie piekni, madrzy i inteligentni? Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAS Re: ReDoJasio IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 10:04 Gość portalu: Jasio napisał(a): > Wpadlem w depresje. Kas i Krzyzak pokazali mi jak bardzo nienormalny jestem. > OOOO! Chwycilem za telefon i umowilem sie z psychoterapeuta (na psychiatre > przyjdzie czas pozniej) . > Ale! Co to? Podobno nienormalni nie zdaja sobie sprawy ze swojego stanu. Co > jest? Niby dlaczego ja to rozumiem? > > Drodzy przyjaciele, aby rozwiac moje watpliwosci napiszcie mi Kas i Krzyzak: > Czy Wam sie przypadkiem nie wydaje, ze jestescie piekni, madrzy i inteligentni? > > Z gory dziekuje. --------------- Sadze ze jestesmy tacy w sam raz. To ze czujesz dystans i odstajesz - to nbie nasz lecz twoj problem, ktory mozesz jeszcze nadrobic. Jednym ze sposobow ktory do tego prowadzi jest pokora. A co do analizy wlasnego stanu zdrowia , ze jakoby jedni nie zdaja sobie sprawy ze swego stanu, ty zas odwrotnie itd - mozesz miec tzw. urojenia odnoszace. Debatujac o psychiatrze i ps-terapeucie - jesli juz to proponuje odwrotna kolejnosc: najpierw psychiatre - w celu ustalenia diagnozy. Psychoterapeuta potrzebny bedzie do psychoTERAPII (jak nazwa wskazuje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pontus Re: ReDoJasio IP: *.swipnet.se 31.07.01, 10:27 Panowie zbytnio sobie poczynaja na tym kulturalnym skadinad Forum. Sugeruja, ze znaja sie na psychiatrii, prawdopodobnie wiedze te nabyli na bydgoskiej albo poznanskiej AM. Nie trzeba jednak byc specjalista w dziedzinie medycyny, a zwlaszcza jej galezi zwiazanych ze zdrowiem psychicznym, aby stwierdzic, ze pomimo tego zadowolenia panom powyzszym czegos brakuje, pomimo dobrego samopoczucia. Wybrali sobie tematyke bydgosko-torunska, a raczej torunsko-bydgoskich do odreagowania ukrytych wlasnych problemow. Ta odrealniona samoocena nie stwarza bynajmniej szansy na poprawe stanu psychicznego. Obaj pacjenci najpierw musza zrozumiec, ze nie jest jednak z nimi w porzadku, bo gdyby byli madrzy, piekni i zdrowi, to wypowiadaliby sie bardziej relaksacyjnie. Na koniec dowcip terapeutyczny: Bezrobotny, humanistyczny akademik wyrzucony z wynajmowanego mieszkania, bez najmniejszej szansy na prace siedzi pod mostem i mowi: a jestem bezrobotny w najpiekniejszym miescie na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAS Re: RePontus IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 17:54 Przeszkadza ci kolego nawet wyjasnienie poprawnosci postepowania diagnostyczno- terapeutycznego, ktore byl uprzejmy pomylic twoj ziomek z Bydgoszczy? Widze ze merytoryka na 2-gim planie a emocje na 1-szym! A w celu odreagowania ukrytych wlasnych problemow i urealnienia samooceny by stwarzyly bynajmniej szanse na poprawe stanu psychicznego,wypowiem sie bardziej relaksacyjnie-jak proponujesz/dowcip/: Przychodzi baba do spowiedzi: - prosze ksiedza - jestem z Bydgoszczy, - alez moje dziecko to nie grzech, to wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pontus Re: RePontus IP: *.swipnet.se 01.08.01, 09:43 Dowcip "pozyczony" z forum radomsko-kieleckiego. Widac ten sam format. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kas Re: RePontus IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 10:53 Moge opowiedziec ci jeszcze kilka, ale powiesz , ze To w zasadzie nie o Bydgoszczy lecz np. o Bakowcu. Nawet kiedy napluja na ciebie sadze ze bedziesz twierdzil ze deszczyk kropi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyżak Re: Torun IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 31.07.01, 22:13 Jasio odwiedz Pontusa w Szwecji będzie mu razniej pod tym mostem.Rozumiem Pontus że ta anegdota (drętwa) to na własnym przykładzie. Jak tak was czytam to mam przed oczami waszych porąbanych polityków z serii;Kłopotek , Brejza ,Rulewski i pozostałe pomioty razem z tą wszą demagogią. Nimy nas nie chcecie , niby nami gardzicie , ale bez nas to tak jak bez tlenu. Żyć nie można.Proponuję piękne wyjście z sytuacji.Nie zaglądajcie na nasze forum Będziecie się lepiej czuli (to w przypadku Jasia),może znajdziecie jakieś zajęcie-pracę (Pontus), a i nam będzie się zyło jakoś lżej ,lepiej beż tego specyficznego odoru z nad Brdy. KAS - pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pontus Re: Torun IP: *.swipnet.se 01.08.01, 09:49 Rulewski walczyl z komuna wtedy, kiedy o p.Grzeskowiakowych, Wojtczakach i Wyrowinskich nikt w Polsce nie slyszal. Brejzy prosze nie obrazac. Z Inowroclawia porzadny czlowiek. Klopotka mozemy wypozyczyc. Pamietam strajk rolnikow i Bartoszcze na Dworcowej, pamietam wydfarzenia bydgoskie i spotkanie tysiecy bydgoszczan z Walesa nazajutrz. Gdzie byliscie wtedy koledzy? Teraz prosze bajki czerwono-czarne schowac na lepsza godzine. W polityce, drodzy panowie, liczy sie skutecznosc, a tej ani Rulewskiemu, ani Brejzie nie mozna odmowic. Jak na tym tle wyglada p.Grzeskowiak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: Torun IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 10:48 Pisac i mowic kazdy moze! Czy nie macie czerwono pod czapka lub czy wam krwawo z oczu nie patrzy to sam sobie odpowiedz kolego oceniajac wyniki wyborow samorzadowych( Wloclawek, Bydgoszcz, Koszalin- ostoja komuchow)! A gdyby nie komuna na ktora marudzisz to kto by wypromowal twoje miasto? "Kopa "rozwojowgo naprawde B. dostala po wojnie gdy powstal w B. Komitet Wojewodzki PZPR i siedziba wladz wojewodzkich, fabryka rowerow, a zeby ludzie mieli gdzie mieszkac rozpoczeto budowe osiedli wielkomiejskich i "wcielanie" do B.okolicznych wiosek. Dziekuj koles komunie bo dzis niczym byscie od Solca czy Nakla sie nie roznili.A o Brejzie nie wszystko widac w prasie czytales! Pochwal jeszcze Tokarczuka, Olszewskiego czy Radka Sikorskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Torun IP: *.atr.bydgoszcz.pl 01.08.01, 10:59 Gość portalu: kas napisał(a): > A gdyby nie > komuna na ktora marudzisz to kto by wypromowal twoje miasto? "Kopa "rozwojowgo > naprawde B. dostala po wojnie gdy powstal w B. Komitet Wojewodzki PZPR i > siedziba wladz wojewodzkich, fabryka rowerow, a zeby ludzie mieli gdzie > mieszkac rozpoczeto budowe osiedli wielkomiejskich i "wcielanie" do > B.okolicznych wiosek. Dziekuj koles komunie bo dzis niczym byscie od Solca czy > Nakla sie nie roznili. koles niedouczony jestes i tyle. Do szkoly jakiejs się zapisz zamiast takie brednie wypisywać. Wasze miesteczko już przed II wojną było od Bydgoszczy prawie 2 razy mniejsze (B: 140 tys, T: 76 tys). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kas Re: Torun -fin IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 11:35 >>koles niedouczony jestes i tyle. Do szkoly jakiejs się zapisz zamiast takie brednie wypisywać. Wasze miesteczko już przed II wojną było od Bydgoszczy prawie 2 razy mniejsze (B: 140 tys, T: 76 tys). << ----------------------------------------------------------------------------- I co z tego koles??? A gdzie dziadek z babcia przed wojna do wojewodztwa jezdzili? - do Torunia! A B-szcz niedouczony kolesiu doczekala sie swojej prawdziwej szansy po II wojnie - nie zaprzeczysz, iz jest to jej najlepszy okres prosperity. Powtarzam wypromowala was nieboszczka PZPR i rowery!!! A co do liczebnosci populacji mniejskiej zobacz ile mieszkancow maja: Chorzow, Zabrze, Tychy, Gliwice itd - i co koles z tego? Ty sie biedo ucz!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pontus Re: Torun -fin IP: *.swipnet.se 01.08.01, 12:21 Ton dyskusji nie jest zachecajacy, ale zawiera kilka pomowien historycznych, ktore wymagaja odprawy. Do wojewodztwa przed wojna jezdzilo sie do czerwca 1938 roku do Poznania, a tylko przez nieco ponad rok do Torunia. Celem staran wladz B. przylaczenia Bydgoszczy do Pomorskiego bylo dazenie wladz do przeniesienia stolicy wojewodztwa do Bydgoszczy, nie tylko dlatego, ze miasto bylo 2x wieksze (w 1939 Bydgoszcz 144 tys. Torun 79 tys wielkosci dziesiejszego Inowroclawia) i o wiele bogatsze m.in. mialo jedyna w kraju gielde drzewna i jedna z wiekszych zbozowych ( a jakie znaczenie dla przedwojennej polskiej gospodarki mialo drewno i zboze chyba wiadomo), ale takze ze wzgledow komunikacyjnych. Po wybudowani Gdyni Bydgoszcz lezala bardziej centralnie. Kolej Herby Nowe Bydgoszcz Gdynia byla tez waznym argumentem. Z Torunia do Gdyni jezdzilo sie przez Bydgoszcz, wzglednie Grudziadz. To Gdynia, a nie Torun byla do 1938 najwazniejszym miastem wojewodztwa na ktore zwrocone byly oczy calej Polski. Gdyby nie do Bydgoszczy, stolice przeniesiono by w koncu do Gdyni. Srodmiescie Bydgoszczy przed 1920 mialo wiekszosc niemiecka i to byl najwazniejszy argument przeciw wojewodztwu w miescie B. Przejeto tez automatycznie pruski podzial administracyjny, w ktorym B. nalezala do Prowincji Poznanskiej. W tzw. Prusach Zachodonich Gdansk byl wolnym miastem, Gdyni jeszcze nie bylo, wiec padlo na Torun. Stolicami wojewodzkimi byly tez Kielce, a nie Czestochowa, Nowogrodek, a nie Lida. Procent ten w roku 1939 zmalal do okolo 7,5%. Bydgoszcz bardzo rozwinela sie w czasach pruskich. Kolej dotarla tu juz 150 lat temu. Czy ktos wie kiedy dotarla do Torunia? Tu miescila sie Dyrekcja Kolei Pruskich na cale wschodnie Prusy od Szczecina po Krolewiec. B. pierwsza miala tramwaje konne (1888) i elektryczne (1892). Impulsem dla rozwoju nowoczesnej Bydgoszczy byla budowa Kanalu Bydgoskiego (1772), uczynienie z Bydgoszczy stolicy Okregu Nadnoteckiego (Netzedistrikt),a pozniej przez wladze polskie Departamentu Bydgoskiego, do ktorego nalezal tez Torun. Oczywiscie, ze Bydgoszcz rozwinela sie w okresie powojennym, tak samo jak rozwinely sie inne miasta. Poznan liczyl przed wojna 250 tys obecnie 570 tys, Torun 79 tys obecnie 210. Proporcjonalnie to Torun wchlonal rownie duzo "wsi" i do tego jeszcze z "kongresowki", co do dzisiaj widac na targowiskach Torunia. Przemysl bydgoski rozwinal sie juz za czasow niemieckich. Takie zaklady jak Loehnert (Markrum), Blumwe, zostaly rozwiniete po wojnie, ale istnialy juz przed wojna. Zachem stworzyli Niemcy w czasie II wojny. Eltra to kontynuacja przedwojennej fabryki inz. Ciszewskiego etc. etc. W Bydgoszczy prozno szukac "nowostrojek" w stylu sowieckim jak Elana I Merinotex budowanych od podstaw. Zanim zacznie sie powtarzac stereoptypy a la Alicja Grzeskowiak trzeba miec troche wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kz Re: Torun -fin IP: 195.116.255.* 01.08.01, 22:33 Gość portalu: Pontus napisał(a): >B. pierwsza miala > tramwaje konne (1888) i elektryczne (1892). Elektryczne 1896, jeżeli już się bawimy w szczegóły. Pozdrowienia dla Torunia (i czy to takie ważne, kto komu kiedy i za ile? Oba miasta leżą, gdzie leżą. Żadne się nie spakuje i nie wyprowadzi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyżak Re: Torun i Bydgoszcz dwa bratanki! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 17:16 Towarzyszu Pontus! Kolego fin ! Niewiele można dodać do Waszych niewyszukanych złotych mysli.Już raz napisałem.Chłopcy z B. dajcie nam spokój, nie wchodzcie na nasze forum.Na prawdę nikt Was tutaj nie zapraszał. Wszystkim bedzie lżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: Do pontus;Torun i Bydgoszcz dwa bratanki! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 18:43 >>>Do wojewodztwa przed wojna jezdzilo sie do czerwca 1938 roku do Poznania, a tylko przez nieco ponad rok do Torunia. Celem staran wladz B. przylaczenia Bydgoszczy do Pomorskiego bylo dazenie wladz do przeniesienia stolicy wojewodztwa do Bydgoszczy<<< -------------------------------------------------- Czlowieku ty nie slyszysz swokego belkotu??? To co piszesz mamy w podrecznikach. Twoj koles z B. nie byl uprzejmy wiedziec ze stolica wojewodztwa byla przed wojna w Toruniu-wiec mu wytlumaczylem; koles ten zongluje cyframi demograficznymi dot. liczebnosci populacji miejskiej - to dalem mu przyklad liczebnosci populacji miast slaskich - chyba ok? o co ci wiec chodzi? To ze Torun byl stolica wojewodztwa przez ok. 1 rok ? B-szcz nie byla nawet 15 minut! A co ty stary o przedwojennych staraniach B-szczy piszesz? - wiesz o co Radzymin sie przed wojna staral???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dubler Re: Do Kasa IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 19:56 Kas.Jesteś I klasa.Podobają mi się posty w Twoim wykonaniu oraz Woja. Pozdrawiam. Przy okazji,zerknijcie na forum w Gdańsku.Jest tam niezła zadyma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qron a może reality show IP: *.torun.dialup.inetia.pl 03.08.01, 17:13 Trzeba wystąpić z pismem do TVN, żeby stworzyć nowe reality show.. Zamknąć po 10 osób z torunia i Bydgoszczy: kibiców, polityków i innych, mówię wam byłaby większa oglądalność niż BB no i cała Polska by się z nas śmiała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyżak Re: Do Kasa IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 04.08.01, 12:32 KAS żyjesz ? Dawno Ciebie tu nie było.Stuknij coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kas Re: Kas do Krzyżaka IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 15:48 Jasne że zyję - wszyscy się godzą, nie ma powodu prowadzić szermierki słownej. Nigdy zresztą nie było to najważniejsze. Zresztą cały ten dialog powstał nie dlatego że nie mogliśmy się dogadać kiedy np. tramwaje konne do Bydgoszczy wprowadzono czy gdzie była stolica wojew. przed wojną. Problem chyba był w tym, że każdy coś na siłę (niekoniecznie na temat) lansował. Mówimy o stolicy wojew. przed wojną w Toruniu, a jakiś koleś mnie od nieuków wyzywa i liczby ludności w miastach cytuje, jak mu także podobne cyfry dot. populacji innych miast cytuję to za jakiś czas gdzieś na forum czytam że oszołom jestem. W taki sposób trudno się dogadać. Trudno też dyskutować z osobami, które bez względu na ton dyskusji i potrzebę - za każdym razem monotematycznie elaboraty wygłaszają. Najważniejsze, że "wyprostowaliśmy" tu na forum "zakręty" B-T. Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon Ludzie, ale gdzie te BRATANKI??? IP: 62.85.43.* 03.08.01, 21:03 Mialo tu byc niby cos o braterstwie, a tymczasem obzywacie sie nawzajem. Czy juz nie ma kulturalnych ludzi w obu miastach, ktorzy naprawde moga wykonac jakies bratnie gesty do swoich sasiadow? Opamietajcie sie szalency! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kas Re: Ludzie, ale gdzie te BRATANKI??? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 15:51 Wydaje mi się, że wszystko jest już Ok?. Gdzie Szymonie bratanki się sporzą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIT Re: Torun i Bydgoszcz dwa bratanki! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.01, 23:46 Szymon, jest wielu takich ludzi. Wejdź na forum bydgoskie i spójrz na "Wątek przyjaciół Torunia". Obecnie dochodzi do rekordowej liczby postów. Odpowiedz Link Zgłoś