Dodaj do ulubionych

Nowy pracodawca z Francji

21.09.02, 12:52
Francja górą.
Francja w swoim najgorszym wydaniu.Chodzi o nowy hipermarket w Toruniu.
Nie myślę o jakości firmy ani samego sklepu (przez lata korzystałam z tej
sieci w Warszawie i nic złego na towar powiedzieć nie mogę).
Myślę o Francji w roli Pracodawcy.
Jeśli są wśród was potencjalni pracownicy tej firmy, radzę nie pozostawać tam
dłużej niż będzie to konieczne.
Sar

Obserwuj wątek
    • b3ut Re: Nowy pracodawca z Francji 21.09.02, 13:59
      niestety, takie są prawa rynku. Jeżeli jest praca którą
      może wykonywać KAŻDY to pracodawca nie ma specjalnego
      szacunku do pracownika
      • Gość: Wiech Re: Nowy pracodawca z Francji IP: 217.97.134.* 21.09.02, 14:08

Beut, a ty nie na grzybach??!

zaś ściemniłeś?...
        :)
    • Gość: Waldemar Re: Nowy pracodawca z Francji IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 21.09.02, 15:54
      sarenka_forum napisała:

> Francja górą.
      > Francja w swoim najgorszym wydaniu.Chodzi o nowy hipermarket w Toruniu.
      > Nie myślę o jakości firmy ani samego sklepu (przez lata korzystałam z tej
      > sieci w Warszawie i nic złego na towar powiedzieć nie mogę).
      > Myślę o Francji w roli Pracodawcy.
      > Jeśli są wśród was potencjalni pracownicy tej firmy, radzę nie pozostawać tam
      > dłużej niż będzie to konieczne.
      > Sar

Nie przyjęli Cię na kasjerkę?

>
      • Gość: rety Re: Nowy pracodawca z Francji IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 22.09.02, 10:43
        Gość portalu: Waldemar napisał(a):

> Nie przyjęli Cię na kasjerkę?

Myślę, że nie dostała się na mięsny
    • pau+la Re: Nowy pracodawca z Francji 21.09.02, 18:11
      sarenka_forum napisała:

> i nic złego na towar powiedzieć nie mogę).

podoba mi sie to zdanie:)))

> Myślę o Francji w roli Pracodawcy.
      > Jeśli są wśród was potencjalni pracownicy tej firmy, radzę nie pozostawać tam
      > dłużej niż będzie to konieczne.
      > Sar

A konkretnie? :)

• Gość: kamil Re: Nowy pracodawca z Francji IP: 217.96.43.* 22.09.02, 21:04
      Nie zrozum mnie źle, ale ty już chyba nie wiesz jak inaczej na sieibie uwagę
      zwrócić, skoro już piszesz na tak bzdurne i oklepane tematy. Ile można o
      hipermaketach rozmawiać. Nie sądzisz, że to już jest męczące?!!!

A tak na marginesie. Myślę( ala traktuj to tylko jako dobrą radę) powinnaś z
      ilości przestawić się na jakość.
      • krotki Re: Nowy pracodawca z Francji 22.09.02, 21:42
        Gość portalu: kamil napisał(a):
        [...]

1/kamil znowu sie przyczepią, że to ja - biedny jestem!!!
        2/ a propos uogulnianie sarenki, że to Francja obezwładnia mnie -
        3/ zapomnieeli niektórzy, że to kilkaset miejsc pracy, i likwidacja tzw.
        rodzinnych interesów - gdzie nigdy nie kupuje ze strachu - zero mozliwości
        reklamacji i egzekucji z sklepu na łózku polowym
        4/ oraz kiedy powstanie kiolejny hipermarket - ?? kto wie??

Pozdrawiam
        • Gość: Paweł Re: Nowy pracodawca z Francji IP: 212.160.129.* 23.09.02, 12:46
          krotki napisał:

> > 2/ a propos uogulnianie sarenki, że to Francja obezwładnia mnie -
          >

Myślę że serence Francja kojarzy się z "chorobą francuską" potocznie francą
          zwaną. Stąd te uogólnienia.
          P
      • pau+la Re: do kamila 22.09.02, 21:53
        Gość portalu: kamil napisał(a):

> Nie zrozum mnie źle, ale ty już chyba nie wiesz jak inaczej na sieibie uwagę
        > zwrócić, skoro już piszesz na tak bzdurne i oklepane tematy. Ile można o
        > hipermaketach rozmawiać. Nie sądzisz, że to już jest męczące?!!!

Jezeli Ciebie to meczy to, po prostu, nie odpowiadaj. Nie jestes jedynym na tym
        forum. Daj szanse innym sie wypowiedziec. Nie kazdy latami,jak Ty (?), jest tu
        obecny i mial czas na rozne wypowiedzi.
        >
        > A tak na marginesie. Myślę( ala traktuj to tylko jako dobrą radę) powinnaś z
        > ilości przestawić się na jakość.

A jakiej jakosci sa Twoje watki???

Z pewnoscia sarenka sama odpowie na Twoj post. Mnie zaczyna juz wkurzac, ze
        wszyscy sie jej czepiaja jak psiego ogona... Potraktuj to jako kobieca
        solidarnosc, zreszta potraktuj moja wypowiedz jak chcesz...
        • Gość: kamil Re: do kamila IP: 217.96.43.* 23.09.02, 22:11
          Ty też widzę należysz do klubu adoracji wszystkiego co głośne, kolorowe i o nim
          słychać. Dyskusja o hipermarketach trwa latami i nic z tego nie wynika, bo
          wyniknąc nie może. To jest biznes i dopóki będą klinci bedą przedsiębiorcy.
          Wszelkie inne argumnety sa drugoplanowe.

Pozdrawiam.
          • b3ut Re: do kamila 23.09.02, 22:16
            ale to z założenia (moje przypuszczenie) nie miała być
            dyskusja o hiperextramarketach tylko o naborze
            pracowników przez jeden z nich. Różnicę nie trudno dostrzec.
            • sarenka_forum Re: do kamila 24.09.02, 17:18
              b3ut napisał:

> ale to z założenia (moje przypuszczenie) nie miała być
              > dyskusja o hiperextramarketach tylko o naborze
              > pracowników przez jeden z nich. Różnicę nie trudno dostrzec.

To prawda. Różnica widoczna okiem zgoła gołym.
              Być może niewiele osób ma złe doświadczenia z francuskim pracodawcą, i
              serdecznie życzę im uchowania od takowych.
              Swojego czasu pracowałam w centrali francuskiej firmy w Warszawie, firma miała
              zasięg międzynarodowy (nie były to hipermarkety) jako tzw. manager HR.
              Pod wpływem doświadczeń pracowników firmy, a konkretnie pod wpływem tego, jak
              traktowani byli przez francuską dyrekcję, zorganizowaliśmy kiedyś forum
              poświęcone pracy w firmach międzynarodowych celem wymiany doświadczeń.
              Wypłynęły dwa zaskakujące wnioski. Pierwszy-polscy pracownicy WSZYTKICH
              francuskich firm w stolicy (przodowały hipermarkety) była traktowana najgorzej.
              Jednocześnie w obecnej sytuacji na rynku pracy nie miała wielkiej możliwości na
              zmianę.
              Drugi wniosek - okazało się, że Polakom lepiej niż u Francji pracuje się u
              Niemców, Austriaków, Japończyków, najlepiej zaś u Amerykanów. Ci przejawiali
              stosunkowo najwięcej ludzkich odruchów w stosunku do tzw. prostej siły roboczej.

To wszystko niekoniecznie musi świadczyć o tym, że podobnie źle będzie w
              Toruniu-mam nadzieję, że nie.
              Warto jednak mieć na uwadze powyższe wnioski.
              Za samą Francją zaś jako krajem-przepadam, kocham zwłaszcza południe Francji,
              uczę się języka.
              To gwoli wyjaśnienia dla tych, którzy niezbyt zrozumieli mój poprzedni post.
              Pozdrawiam
              Sar

• Gość: kamil Re: do kamila IP: 217.96.43.* 24.09.02, 21:55
              ale zauważ kolego, że tą rekrutację nie przeprowadzają krasnoludki,
              tylko......hipermarket. różnica drobna:)))))))
              • b3ut Re: do kamila 25.09.02, 03:38
                Dyskuja o hipermarketach polega na tym czy to dobrze że
                powstają nowe, jaki jest ich wpływ na drobny handel itd.
                A tu mamy do czynienia z dyskusją na temat warunków jakie
                proponuje pewien pracodawca (a to że jest nim hipermarket
                ma znaczenie drugoplanowe). Jak tego nie rozumiesz to
                jest mi niezmiernie przykro, ale fachowcem od zaburzeń
                ośrodka skojarzeń to ja nie jestem więc ci nie pomogę :(
                • humanior Re: do kamila 25.09.02, 22:23
                  Drogi przyjacielu, jeżeli mogę się tak do ciebie zwracać.

Piszesz, że sama instytucja- hipermaket ma drugoplanowe znaczenie.
                  Pomyślmy więc logicznie. Gdyby nie było hipermarketu, nie byłoby pracodawcy i
                  pracobiorcy, a więc również nie byłoby konfliktów na tym polu.
                  Jeżeli myślę nielogicznie, to mnie popraw, ktoś na pewno jest tu w błędzie.
                  Ciekawe kto?

A co twoich inwektyw na końcu, to powiedzmy że no commnents.
                  • Gość: krotki Re: do kamila IP: 217.96.43.* 25.09.02, 22:36
                    humanior napisał:

> Drogi przyjacielu, jeżeli mogę się tak do ciebie zwracać.
                    >
                    > Piszesz, że sama instytucja- hipermaket ma drugoplanowe znaczenie.
                    > Pomyślmy więc logicznie. Gdyby nie było hipermarketu, nie byłoby pracodawcy i
                    > pracobiorcy, a więc również nie byłoby konfliktów na tym polu.
                    > Jeżeli myślę nielogicznie, to mnie popraw, ktoś na pewno jest tu w błędzie.
                    > Ciekawe kto?
                    >
                    > A co twoich inwektyw na końcu, to powiedzmy że no commnents.

problem w tym, że dyskusje ustawiono bezsensownie -wrogiem ma byc cała Francja
                    a nie konkretny pracodawca- natomiast wyzysk klasy robotniczej itp. przez obcy
                    kapitał pozostawny to prawdziwym komunistom niech jada do Koreii ( uwaga tam
                    też się komuniści zwijają) problem w tym , że my chcemy honor, sztandar,
                    i ..... a to niestety sa pieniądzem, paskudny Francuz zapłaci tyle ile rynek mu
                    każe i nic poza tym. A my tu z wartościami honorem i sdztandarem mozemy jedynie
                    mu .... czyli psy szczekaja a karawana jedzie dalej. jerżeli chcecie wyrzucic
                    Francuza to zróbcie to lepej!!!!!!!!

Odnośnie inwektyw nie dziw się- ekipa Z wyższej półki ma za idiotów resztę ,
                    W końcu wypili niejeden browar a przecież sama inteligencja a może nawet
                    geniusz, z browaru przemawia. Pooglądaj Kiepskich to się dowiesz ;}

Pozdrawiam.
                  • b3ut Re: do kamila 27.09.02, 02:22
                    droga przyjaciółko, jeżeli tak mogę się zwrócić.
                    To że jest mowa akurat o jednym z hipermarketów to może być przypadek. Równie
                    dobrze mógłby to być sklep z używaną odzieżą, który proponuje pracownikom
                    warunki urągające wszelkim standartom. CHodzi tu o brak zabezpieczeń ze strony
                    kodeksu pracy przed tego typu wyzyskiem. I jest to tylko jeden z elementów
                    rzucającej na nas cień dyskusji o hipermarketach (której specjalnością jest
                    wielo wielowątkowość)
        • sarenka_forum Re: do Pauli 24.09.02, 17:21
          pau+la napisała:

>
          > Z pewnoscia sarenka sama odpowie na Twoj post. Mnie zaczyna juz wkurzac, ze
          > wszyscy sie jej czepiaja jak psiego ogona... Potraktuj to jako kobieca
          > solidarnosc, zreszta potraktuj moja wypowiedz jak chcesz...

Paulo, daj spokój, nie denerwuj się.
          Powoli zaczynam na forum oddzielać osoby, których wypowiedzi mają dla mnie sens
          i takie, których nie rozumiem (z różnych względów).
          Wypowiedzi obdarzonych niektórymi nickami już przestałam czytać.
          Pozdrawiam cię.
          sar

• Gość: gniewny Re: Nowy pracodawca z Francji IP: *.cmkp.edu.pl 24.09.02, 16:34
      Jeśliś Sarenka taka "mundra" to daj ludziom inną pracę a nie pie@^#$ głupot.
      • Gość: Paweł Re: Nowy pracodawca z Francji IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 16:58
        Gość portalu: gniewny napisał(a):

> Jeśliś Sarenka taka "mundra" to daj ludziom inną pracę a nie pie@^#$ głupot.

Nie masz czasem zbyt wygórowanych wymagań ? Serenka musiała by wziąć pod uwagę
        dwia czynniki jednocześnie :
        1. Jeżeli Francuzi są be to należy zostawić robotę w markecie
        2. Jeżeli bezrobocie wynosi 18% to nalezy brać robotę taką jaka jest

Polaczenie tych dwóch stwierdzeń nie jest na miarę półki na jakiej siedzi
        serenka.
        P

• Gość: Jonek Re: Nowy pracodawca z Francji IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.02, 23:18
          Nawet gdy jest duże bezrobocie można pracowników traktować z szacunkiem, a
          można ich też bezwzględnie wykorzystywać. Jeśli dobrze rozumiem intencje
          Sarenki, to chciała ona wskazać, że pracodawcy francuscy należą na ogół do tej
          drugiej grupy. Nie wypowiadam się, nie znam tematu - ktoś może to potwierdzić
          albo zaprzeczyć. Ale nie udawajcie, że nie rozumiecie o co chodzi.
          Nawet w najcięższych warunkach człowiek ma jakiś wybór: dać się zgnoić do
          końca, czy może jednak nie. Nawet w sytuacji braku pracy na rynku można
          wywierać presję na pracodawcę, by traktował pracowników godziwie.
          Choć i tak mam wrażenie, że najbardziej bezwzględni są polscy pracodawcy.
          • sarenka_forum Re: Nowy pracodawca z Francji 26.09.02, 18:02
            Gość portalu: Jonek napisał(a):

> Nawet gdy jest duże bezrobocie można pracowników traktować z szacunkiem, a
            > można ich też bezwzględnie wykorzystywać. Jeśli dobrze rozumiem intencje
            > Sarenki, to chciała ona wskazać, że pracodawcy francuscy należą na ogół do
            tej
            > drugiej grupy. Nie wypowiadam się, nie znam tematu - ktoś może to potwierdzić
            > albo zaprzeczyć. Ale nie udawajcie, że nie rozumiecie o co chodzi.
            > Nawet w najcięższych warunkach człowiek ma jakiś wybór: dać się zgnoić do
            > końca, czy może jednak nie. Nawet w sytuacji braku pracy na rynku można
            > wywierać presję na pracodawcę, by traktował pracowników godziwie.
            > Choć i tak mam wrażenie, że najbardziej bezwzględni są polscy pracodawcy.

Cieszę się Jonek że chociaż ty nie udajesz. O to mi wlasnie chodzilo.
            W Toruniu nie ma zbyt wiele francuskiego kapitalu, wiec wypowiedziec sie moga
            jedynie ci, ktorzy pracowali we francuskich firmach gdzies w Polsce.
            Moze ktos z forumowiczow pracuje w "starym" francuskim hipermarkecie i moglby
            nam co nieco opowiedziec?
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka