Dodaj do ulubionych

Polowanie na geny Kopernika

IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 04.11.05, 21:32
Patrzę na to zdjęcie... Haczykowaty nos, dziadek jak dziadek... Aż się
wierzyć nie chce, że ktoś tak niepozorny zmienił świat, stworzył nową naukę.

I gdzie pracował? We Fromborku, małej mieścinie na końcu świata, gdzie nawet
pociąg dojeżdża 2 razy dziennie :)

No i w Toruniu jeszcze pracował, drugim co do piękna mieście na świecie:)

pozdrawiam z Łodzi
Obserwuj wątek
    • Gość: JaCeK ! Re: Polowanie na geny Kopernika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 23:04
      Tylko zeby go w Toruniu nie chowali- nie chcial tego i przestajac byc dzieckiem
      wyprowadzil sie stad na zawsze, nie mial wiec sentymentu do tego miasta- a z
      czasow Torunskich wspominal chyba przede wszystkim uraz z dziedzinstwa, przez
      ktory mial potem krzywy nos.
      I gdzie ta wspaniala swietnosc miasta tamtych czasow ? Dlaczego Kopernik nie
      znalazl tu nic ciekawego do roboty ?
      Zrobil tutaj to co musial- urodzil sie i przezyl dziecinstwo, a to rownie dobrze
      mogl zrobic w kazdej wsi- widac "wspanialy swietny" Torun nie dawal mu zadnych
      mozliwosci rozwoju.
      • Gość: umk Re: Polowanie na geny Kopernika IP: *.k.pppool.de 05.11.05, 07:50
        Tak, czekal na otwarcie Uniwersytetu Mikolaja Kopernika ale sie nie doczekal i
        zalamany wyjechal, wiem ze zdawal na ATR w Bydgoszczy ale go olali, wiadomo
        Bydgoszcz nie lubi Torunia...
        • Gość: Wojtekh Re: Polowanie na geny Kopernika IP: 195.117.253.* 05.11.05, 17:29
          UMK dobre hehehe fajnie napisane
          • lub_czasopismo Ten jego najbliższy krewny to 07.11.05, 09:10
            średnio ma polskie nazwisko.

Czy genetycznie da się udowodnić pochodzenie słowiańskie lub germańskie i na
            zawsze rozstrzygnąć spór o przynależność narodową Kopernika???
    • Gość: proove Re: Polowanie na geny Kopernika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 23:09
      Patrzę na to zdjęcie... Haczykowaty nos, dziadek jak dziadek... Aż się
      > wierzyć nie chce, że ktoś tak niepozorny zmienił świat, stworzył nową naukę.
      >
      > I gdzie pracował? We Fromborku, małej mieścinie na końcu świata, gdzie nawet
      > pociąg dojeżdża 2 razy dziennie :)
      >
      > No i w Toruniu jeszcze pracował, drugim co do piękna mieście na świecie:)

Wow, pięknie i prawdziwie napisałeś tu o Bydgoszczy jako o tym pierwszym
      mieście. Dziękuję
      • Gość: makumba Re: Polowanie na geny Kopernika IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.11.05, 00:01
        Oj tyfusy, tyfusy. Czego sie tak czepiacie?
        • Gość: darek Re: Polowanie na geny Kopernika IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.05, 00:39
          kmpleksy trzeba leczyc ...bo niby kto sie urodzil w Bydgoszczy ? Golob :)))
          Nikt mi inny nie przychodzi do glowy .... Uniwerek gorszy od Rzeszowa ...dajcie
          spokoj
          • Gość: Nemo Re: Polowanie na geny Kopernika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 00:53
            Marian Rejewski-słynny kryptolog
            Teodor Kocerka-wioślarz, wielokrotny medalista Igrzysk Olimpijskich, wioślarskich Mistrzostw Świata i Europy.
            Stefan Majewski piłkarz i trener
            Maksymilian Antoni Piotrowski polski malarz, studiował w Niemczech i Rzymie. Był profesorem malarstwa w Królewcu.

i jeszcze parę innych osób, możesz oczywiście uznać, że te osoby są "mało"
            sławne, al e to już tylko Twoja, subiektywna ocena.
            • Gość: inka Nie porównuj Kocerki do Kopernika :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 11:15
              Nie porównuj Kocerki do Kopernika :-)
              • Gość: Nemo Re: Nie porównuj Kocerki do Kopernika :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 22:41
                Nie porównuję Kocerki do Kopernika, odpowiadam tylko na pytanie, kto sławny urodził się w Bydgoszczy
      • Gość: Michał M. Re: Polowanie na geny Kopernika IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 05.11.05, 10:52
        Gość portalu: proove napisał(a):

> Wow, pięknie i prawdziwie napisałeś tu o Bydgoszczy jako o tym pierwszym
        > mieście. Dziękuję

O Łodzi napisałem, o Łodzi! Przez Bydgoszcz tylko przejeżdżałem (i to w nocy),
        więc zdania nie mam :)

Pozdrawiam całe województwo w takim razie!
        • scandic Re: Polowanie na geny Kopernika 05.11.05, 21:35
          Toruń to rzeczywiście jedno z najpiękniejszych miast w Polsce. W czołówce są
          też inne miasta Kopernika: Frombork, Olsztyn, Lidzbark Warmiński. Nie wiem,
          może to wina Kopernika, że omijał Bydgoszcz i Łódź, bo niby czemu należą one do
          tych paskudniejszych miejsc naszego pięknego kraju?
          pozdro scandic
          • Gość: Michał M. Re: Polowanie na geny Kopernika IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 06.11.05, 13:07
            Nie wiem czy Kopernik omijał Łódź:)

Była ona wtedy maleńką mieściną, choć 50-lecie nadania praw miejskich
            obchodziła w roku, w którym Kopernik się urodził.

W każdym razie mógł ją przeoczyć... Ja na przykład kiedyś nie zauważyłem,...
            nie gniewajcie się proszę, Gniewkowa:)
      • Gość: obi Re: Polowanie na geny Kopernika IP: *.k.pppool.de 05.11.05, 11:36
        nie wiem skad sie ta Bydgoszcz u ciebie wziela i cala dyskusja sie od razu
        rozpetala odzwierciedlajaca stare animozje ale widac ze emocji wiecej w
        narodzie niz zdrowego rozsadku
    • Gość: gonzo Re: Polowanie na geny Kopernika IP: *.k.pppool.de 05.11.05, 07:56
      Dziadek wyjechal do Argentyny, przed wojna mial knajpe w Boenos Ajres a co
      teraz robi to nie wiadomo, podobno pisze prace na temat dobrosasiedzkich
      stosunkow Bydgoszczy z Toruniem
      • Gość: Herr Hackenkreuz Re: Polowanie na geny Kopernika IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 05.11.05, 17:20
        Podobno Herr Copernicus to miala by kobieta?
        Nie golil sie i nie mial zarostu i tak go namalowal
        zreszta Herr Matejka- jako babe przy teleskopie w sukniach.
        Dla nas, rodakow Copernicusa nie ma znaczenia czy on byl
        z gute stadt Thorn czy tez bardziej prawdopodobne, z Bromberg am Brahe, w gore
        rzeki, konkurencyjnego dla krzyzakow miasteczka.
        On przeciez nie ma Swinskiego Ryja jak wynika z tej policyjnej rekonstruckcji
        -czyli nie moze byc polaczkiem.
    • elizariusz Co za problemy;-))) 05.11.05, 17:19
      Mozna zawsze skorzystac z DNA potomstwa siostry.
      To chyba nie 100 pokolen róznicy;-)))

• kerebron urodził się w Toruniu, ale czy pracował tam? 05.11.05, 17:47
      ?
      • Gość: Kopernik Re: urodził się w Toruniu, ale czy pracował tam? IP: *.asystent.polsl.gliwice.pl 06.11.05, 08:54
        Dajcie już spokój, bo mnie czaszka boli. Pogubiliście moje nogi. Jak ja będę
        teraz tańczył?
        • Gość: hygropsja O. i w Gliwicach jeszcze... IP: *.chello.pl 06.11.05, 11:28
          A może w Gleiwitz? Taka moda na niemczyznę ostatnio?
          • Gość: wyrotowany Re: O. i w Gliwicach jeszcze... IP: *.asystent.polsl.gliwice.pl 06.11.05, 16:54
            Przepraszam uprzejmie, że się podszyłem, ale ja tu w Gliwicach chcę udowodnić,
            że Ziemia ma kształt świderka makaronowego, ale mi nie chcą za to dać doktoratu
            i będę musiał wyjechać do Anglii, by na tamtejszym ich Kambridżu rozwijać
            teorię astronomii superstrunowej i rozsławić imię Polski jako ten co
            rozświetlił mroki Ciemnogrodu.
    • jerry.uk podziwiam odwage Kopernika 06.11.05, 14:41
      w jego czasach Kościół jeszcze bardziej chciał utrzymywać ciemnotę w ludziach.
      Oficjalnym dogmatem było to, że Ziemia jest płaska, a kto uważał inaczej był
      palony. Kopernik był pierwszym który się nie bał powiedzieć, że jest inaczej.
      Był naprawdę odważny!
      • Gość: komisarz ludowy Wolszczan ma podobne do Kopernika geny IP: *.torun.mm.pl 06.11.05, 17:13
      • Gość: Rex Re: podziwiam odwage Kopernika IP: *.telia.com 06.11.05, 20:58
        Jak to sie nie bal ? Dopiero na lozu
        smierci wydrukowal prace. Wtedy juz go
        macki Swietej Inkwizycji nie mogly dosiegnac.
    • muszka37 sklonować Kopernika 06.11.05, 21:24
      Poszukują genów bo chcą go sklonować, ciekawe na czyje zamówienie czy
      chińczyków, ruskiuch czy USA?
    • l.vet Re: Polowanie na geny Kopernika 06.11.05, 22:23
      Frombork był wtedy może i mały, ale ważny - "kościelna" stolica Warmii, Kopernik
      był tam kanonikiem, pod skrzydłami swego wuja biskupa. Później był zresztą też w
      administracyjnej stolicy Warmii, Olsztynie, na zamku, którego dzielnie bronił
      przed Krzyżakami, ale to tak na marginesie.
      A ja myślę, że jego geniusz to wynik rewolucyjnej diety:
      toruńskie pierniki + świeża rybka z Zalewu Wiślanego :)
    • l.vet Re: Polowanie na geny Kopernika 06.11.05, 22:23
      I jeszcze jedno - Toruń jest faktycznie fantastyczny :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka