nowytor 25.11.02, 21:38 Chyba tak, telewizja pokazała program, jakie ogladałem w 1982-1989 montowane przez plugawców na zamówienie PZPR. Fuj! tchórze. Nowy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cOlo Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: 217.8.178.* 25.11.02, 21:43 nowytor napisał: >>>Widzisz grę, a nie dostrzegasz istoty rzeczy<<< Wielki Szu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym Boicie się mówić o Rydzyku? IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 22:17 jestem ostatnim ktory moglby powiedziec, ze ma jakakolwiek sympatie dla ks. Rydzyka i tego co wyrabia, ale dzisiejszy pokaz w TVP to byla zenada. Po tragifarsie z Kaczynskim i Pineira (bylo, bylo, rowniez w publicznej!) teraz kolejna tandetna produkcja w stylu lat osiemdziesiatych. PRL wrocila szybciej niz sie tego spodziewalismy - tfu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybak3 Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: 212.127.78.* 25.11.02, 22:30 Zgadzam się z Wilym: jestem rozczarowany, same gdybania, a kto coś wie, pary z buzi nie puści. Zmowa milczenia. Po filmie włączyłem RM o 21:35 i usłyszałem oświadczenie pani dr Łucji Łukaszewicz, prorektorki "Szkoły Mediów..." z Torunia wygłoszone "w imieniu wykładowców i studentów". Co to znaczy? Zebrała w ciągu 15 minut wszystkich wykładowców i studentów? Ilu ich zatem jest? Czy też jest to znów jak za peerelu, kiedy się oświadczało w imieniu ludu nie pytając go o zdanie? Kto ją upoważnił? A może dali jej zawczasu zgodę in blanco? A może w tej szkole wszyscy myślą i mówią to samo? Chciałbym wiedzieć. Może ktoś wie? A może pani Łucja się odezwie i wyjaśni? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: davoo Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.02, 01:30 qrcze, zapomnialem, ze w poniedzialek emisja dokumentu :( powiedzcie cos, co tam pokazali? kilka faktow choc,,,please pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: proxy / 217.96.43.* 26.11.02, 02:15 pokazywali jak oR chciał helikopter kupić, pytał się rosyjskojęzycznych ludzi czy mógłby nim w ogródku wylądować czy musi na lotnisku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: *.ciechocinek.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 08:26 - chciał kupić helikopter - ma kilka wilii - mercedesy - wywozi pieniądze za granicę - kupuje i sprzedaje sam sobie - a do tego nikomu nic nie mówi i udaje wielce obrazonego- a ludzie z głodu umierają - nie mówię, że Rydzyk musi zbawiać cały świat,ale niech sie troche opanuje w tej swojej zachłanności bo niedługo kupi sibie łódź podwodna, prom kosmiczny a może nawet stację na marsie, - Ojciec przesadza i to zdrowo, widać to gołym okiem i nietzreba tu żadnych telewizyjnych dokumentów, jak jesteście w toruniu to sami widzicie, - Ojciec Rydzyk powinien się opamiętać, bo jego rozrzutność zaczyna działać ludziom na nerwy, - a babcie powinny raczej oddawać swoje emerytury na biednych Odpowiedz Link Zgłoś
sszymek Dość takiego dyrektora!!! 26.11.02, 09:50 Zróbmy coś z Rydzykiem! Mam dość tego faszystowskiego śmierdziela, który d... sobie wyciera Chrystusem. Bo czy Chrystus kiedykolwiek nawoływał, żeby komukolwiek "golić głowy jak prostytutkom" [jak zalecał Rydzyk wobec przeciwników ustawy antyaborcyjnej]. Gdzie ten gnojek wsadził pieniądze za Stocznię Gdańską? Czemu wciąz na jego lewych budowach giną ludzie [2 albo 3 osoby już zginęły na robionych na czarno robotach w RM]! Kto pozwolił zwykłemu zakonnikowi brukać Kościoł, mieszać z błotem biskupów, szczać jadem nienawisci na każdego kto się sprzeciwi! Nie musimy lizać tyłka Unii Europejskiej, ale nie musimy walczyć z nią metodami tego złodzieja i demagoga! Biskupi, patroni naszego kościoła - zróbcie coś z tym człowiekiem, który go niszczy! Zmieńcie dyrektora RM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! RM niech zostanie, dyrektor nie! Torunianie - niech nasze miasto nie stanie się lada moment "rydzykowem". To najgorsz łatka jaką mozemy mieć i to w skali całego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morciasz Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: *.graf.torun.pl 26.11.02, 10:01 Gość portalu: emka napisał: > - chciał kupić helikopter Ale czy kupil? Jak poruszaja sie prezesi RMFu i ZETki po kraju? Samochodami czy samolotami? A Rydzyk ma jezdzic na osiolku? maluchem? czy polonezem? > - ma kilka wilii Wille ma radio, redemptorysci lub fundacje. To nie sa wille wypoczynkowe o. Rydzyka. > - mercedesy Jakos trzeba sie poruszac. Mercedesy - zle. A jak pokazali, ze cos tam jechalo do Bydgoszczy "maluchem" to tez bylo zle - bo niebezpiecznie! To czym maja jezdzic - maluchami zle, mercedesami zle! > - wywozi pieniądze za granicę Tu sie zgadzam, ze zarzut jest powazny gdyz bylo to wprost lamanie prawa. Ale to nie z winy Rydzyka prokuratura tak dziala, ze sprawa sie przedawnila. > - kupuje i sprzedaje sam sobie Fundacja - fundacji. Wszedzie tak sie robi. Polska tez ma placic skladke do UE, a potem dostawac dotacje - tez pieniadz krazy miedzy tymi samymi kasami :-) > - a do tego nikomu nic nie mówi i udaje wielce obrazonego- a ludzie z głodu > umierają To juz demagogia najgorszego sortu. > - nie mówię, że Rydzyk musi zbawiać cały świat,ale niech sie troche opanuje w > tej swojej zachłanności bo niedługo kupi sibie łódź podwodna, prom kosmiczny a może nawet stację na marsie, CZym sie rozni Radio RM od RMFu, ktory wybudowal praktycznie wlasne miasteczko pod Krakowem? Tak dzialaja wielkie stacje radiowe. Tekst o lodzi podwodnej i promie to demagogia. > - Ojciec przesadza i to zdrowo, widać to gołym okiem i nietzreba tu żadnych > telewizyjnych dokumentów, jak jesteście w toruniu to sami widzicie, Pojedz sobie do Warszawy na Al. Niepodleglosci i zobacz siedzibe Polskiego Radia, albo na Kopiec do Krakowa i zobasz siedzibe RMFu. Szklo, aluminium, lub historyczne mury super odnowione - mi to nie przeszkadza. A radio RM w przeciwienstwie do RMF i ZET jest radiem hm... ogolnoswiatowym. > - Ojciec Rydzyk powinien się opamiętać, bo jego rozrzutność zaczyna działać > ludziom na nerwy, Rozrzutnosc? Przeciez ten ksiadz robi lepsze interesy niz 90% biznesmenow w Polsce. Buduje solidnie i na dlugie lata. Nie oceniam tu inwestycji od strony moralnej ale widac, ze tam naprawde wiekszosc decyzji finansowych jest podejmowana z rozmyslem. > - a babcie powinny raczej oddawać swoje emerytury na biednych Byc moze - ale to sa ich pieniadze i ich wolna wola co z nimi zrobia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andzrej Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: 213.146.61.* 26.11.02, 10:07 Poprzednik napisał kuriozalne zdanie: "Czym sie rozni Radio RM od RMFu, ktory wybudowal praktycznie wlasne miasteczko pod Krakowem? Tak dzialaja wielkie stacje radiowe." RMF to stacja PRYWATNA bez żadnych zapędow ewangelizacyjnych i świato- uratowawczych. RM to stacja która powinna uczyć ludzi, że Bóg nie materializm są celem życia chrzescijanina. Dlatego pan Rydzyk [bo ojciec z niego żaden chyba że gdzieś dzieciaka zrobił] nie powienin jeździć mercem. Bo jego słuchacze mercami nie jeżdżą bo na bilet autobusowy ich często nie stać. on za to nie ma skrupułów zdzierac z nich kolejnych skłądk na swoje imperium. RMF i ZETka to KAPITALIŚCI i moga robić co chcą. Rydzyk powinien świecić przykładem ubóstwa, odrzucenia materialnych pokus świata. A na razie śmierdzi, nie świeci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: proxy / 217.96.43.* 26.11.02, 13:58 Zetka czy RMF mają kasę z reklam a RM z emerytów. Czy drodzy sponsorzy wiedzą, że właśnie organizowana jest zbiórka na sto galonów paliwa do helikoptera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: proxy / 217.96.43.* 26.11.02, 13:58 Zetka czy RMF mają kasę z reklam a RM z emerytów. Czy drodzy sponsorzy wiedzą, że właśnie organizowana jest zbiórka na sto galonów paliwa do helikoptera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: davoo Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.02, 14:45 Nie jestem sluchaczem RM, z kilku powodow, glownie ideologicznych. Wiele metod oraz znaczna czesc przekazu mnie nie odpowiada. Nie odpowiada mi jakosc, przekaz, czesc wartosci sprzedawanych w rm. Jednak, gorliwosc przeciwnikow, stereotypy, podchwytywanie i karmienie sie plotkami, potocznym mniemaniem o sprawie,smieszne zacietrzewienie, w slad za tym retoryka na poziomie demagogii czasem powoduja, ze mam ochote zabrac glos:) Chocby krotko. Gość portalu: Andzrej napisał: > Poprzednik napisał kuriozalne zdanie: > "Czym sie rozni Radio RM od RMFu, ktory wybudowal praktycznie wlasne > miasteczko pod Krakowem? Tak dzialaja wielkie stacje radiowe." > RMF to stacja PRYWATNA bez żadnych zapędow ewangelizacyjnych i świato- > uratowawczych. RM to stacja która powinna uczyć ludzi, że Bóg nie materializm > są celem życia chrzescijanina. Dlatego pan Rydzyk [bo ojciec z niego żaden > chyba że gdzieś dzieciaka zrobił] nie powienin jeździć mercem. Bo jego > słuchacze mercami nie jeżdżą bo na bilet autobusowy ich często nie stać. on za > to nie ma skrupułów zdzierac z nich kolejnych skłądk na swoje imperium. Pierwsze zastrzezenie- piszesz co stacja "powinna robic". Odpowiedz- "powinna" poniewaz ty tak chcesz? "Powinna" poniewaz zakladales to radio? "powinna" poniewaz w przeciwienstwie do "kapitalistycznej RMF" jest to radio panstwowe i placisz obowiazkowy abonament na radio M? Czy moze "powinna" bo regularnie, dobrowolnie przesylasz swoje pieniadze na konto RM i Rydzyk obiecal Ci jak radio bedzie wygladalo? Jezeli na wszystkie powyzsze pytania odpowiadamy NIE, delikatnie rzecz ujmujac, ze swoim "powinno" mozemy sie schowac. Mielismy inny pomysl na to radio?-to nasz problem. Skad to larum? Nieuprawnione. nie mamy prawa nikomu zabraniac czego ma sluchac, jakie wartosci cenic, jakich nie, komu przesylac pieniadze a komu nie. Zmienic naczelnego Trybuny!!- hanba i wstyd dla Warszawy!! Domagam sie wywalenia z "Nie" J. Urbana- wstyd dla Polski!! Po drugie- z tego co napisales, rozumiem, ze krytykujesz skutecznosc dydaktyczna/ "pasterska" RM. Wskazujesz zdaje sie na rozbieznosc miedzy przekazem werbalnym a postawa zyciowa przedstawicieli radia. Sugerujesz, ze wynikiem tego jest uczenie sluchaczy tego iz "materializm jest celem zycia chrzescijanina". Oczywiscie, aby te teze zweryfikowac, nalezaloby przeprowadzic np wywiad ze sluchaczami. Badz z ich wypowiedzi wnioskowac o ich postawie zyciowej. Wg mojego mniemania powyzsze zaprzeczaja twojej tezie. A wiec sluchaczenie nie ucza sie, ze materializm jest celem chrzescijanina. Warto sie zastanowic- moze jednak ten przekaz nie jest rozbiezny?? Moze my cos przejaskrawiamy? Sluchacze ucza sie pewnych prawd ewangelii (plus nauk/tradycji kosciola katolickiego, unfortunately),sluchaja o wartosciach, ktore sa im bliskie- a nam, czy nam sie podobaja te wartosci, czy nie- nic do tego. Ciesza sie sluchacze przy tym, ze moga sluchac "swojego radia" w Koziej Wolce, Warszawie, Bydg, Hamburgu, Oslo, Chicago, Kijowie... gdziekolwiek mieszkaja. > RMF i ZETka to KAPITALIŚCI i moga robić co chcą. hmm, mylisz sie. Nie moga robic co chca- jako "kapitalisci" poprzez zwiekszanie sluchalnosci, optymalny rozwoj radia daza do maksymalizacji zyskow. Rydzyk powinien świecić > przykładem ubóstwa, odrzucenia materialnych pokus świata. A na razie śmierdzi, > nie świeci. Taki sposob myslenia dla mnie jest zenujacy. Pogarda dla bogactwa, rozdzielanie sacrum od profanum jest dla mnie hm,destrukcyjne, malo tego za cholere nie uzasadnione biblijne wbrew pozorom. Bardzo charakterystyczne dla mentalnosci ludzi Kosciola Katolickiego. Efekt- bryndza gospodarcza, brak szacunku do pracy w krajach o tradycji katolickiej. "Kto bogaty- ten zlodziej i cwaniak" Zenua RM musi miec i kase i srodki, by moc do wspomnianej Polski, Niemiec, Kanady, b.ZSRR, USA etc etc docierac. majac malucha i nadajac z plebanii raczej byloby to trudne. Wiem, ten argument do wrogow(?!) RM nie dociera Nie boje sie identyfikowania Torunia z Rydzykiem- to problem ludzi, ktorzy sie tego dopuszczaja, nie moj. Problem natury psychologicznej tych, ktorzy nazywaja mnie synem rydzyka i grzeskowiak, obcych mi osob. problem tych, ktorych mierzi, ze RM rozbudowuje w T radio ktore dociera na caly swiat, chce budowac jakies uczelnie, instytuty,,, pozdraviam :) -make peace not war- ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 16:34 Gość portalu: davoo napisał: > Pierwsze zastrzezenie- piszesz co stacja "powinna robic". Odpowiedz- > "powinna" poniewaz ty tak chcesz? > "Powinna" poniewaz zakladales to radio? > "powinna" poniewaz w przeciwienstwie do "kapitalistycznej RMF" jest to > radio panstwowe i placisz obowiazkowy abonament na radio M? > Czy moze "powinna" bo regularnie, dobrowolnie przesylasz swoje pieniadze na > konto RM i Rydzyk obiecal Ci jak radio bedzie wygladalo? > > Jezeli na wszystkie powyzsze pytania odpowiadamy NIE, delikatnie rzecz ujmujac, > > ze swoim "powinno" mozemy sie schowac. a jesli powiem 'tak'? slowo powinno nie zostalo wykreslone ze slownika i nie jest zastrzezone tylko dla udzialowcow i abonentow >Mielismy inny pomysl na to radio?-to > nasz problem. Skad to larum? Nieuprawnione. nie mamy prawa nikomu zabraniac > czego ma sluchac, jakie wartosci cenic, jakich nie, komu przesylac pieniadze a > komu nie. nie za daleko z ta tolerancja? -faszysci, rasisci, *isci - o.k.? -nawolywanie do wasni, szerzenie pedofilii, ... - o.k.? -wplaty na konto binladena - o.k.? > -make peace not war- ;) make peace not war tylko bez ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: davoo Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.02, 17:13 Gość portalu: Ted® napisał: > > > > Jezeli na wszystkie powyzsze pytania odpowiadamy NIE, delikatnie rzecz > ujmujac, > > > > ze swoim "powinno" mozemy sie schowac. > > a jesli powiem 'tak'? > slowo powinno nie zostalo wykreslone ze slownika i nie jest zastrzezone tylko > dla udzialowcow i abonentow nie, nie zostalo, a mimo to faktycznie mozemy sie schowac, sluchacze nie chca zmiany dyrektora, nie chca tego redemptorysci. Chce Glemp? pewnie tak, ale mnie rozlam w KK nie przeraza! roznica zdan, pogladow, religii jest naturalna. jak ktos uwaza ze powinno sie oddawac czesc mahometowi, buddzie, maryi bardziej niz czemu badz komu innemu- wg mnie, jego problem ,,i jego prawo wolnosci. > nie za daleko z ta tolerancja? > -faszysci, rasisci, *isci - o.k.? > -nawolywanie do wasni, szerzenie pedofilii, ... - o.k.? > -wplaty na konto binladena - o.k.? nie za daleko z tymi argumentami? :)Nie znam dobrze tego radia, a masz podstawy by tak mowic? mowimy o konkretnej sprawie- RM. Hm, ted, naprawde obca jest mi idea szukania spisku Zydow, masonow, cyklistow chcacych zawladnac polska! Ale trzeba tez uwazac zeby samemu w tak paranoiczne stany sie niechcacy nie wpuszczac! RM faszysci?pedofile? oplacaja binladena? ...zestrzelili gagarina? Rozumiesz? To mnie dziwi. Staram sie jedynie patrzec racjonalnie. jasne, nei zawsze to sie udaje:) Ludzie slysza RM, Rydzyk i piana im na usta sie rzuca. Bo slyszeli na ulicy, od kumpla, z TV, ze rm to, tamto i owamto. Ktos wypowie magiczne slowo "zyd" i juz kopow dostaje az milo(to inny temat) Nie wpadajmy w paranoje Co masz na mysli mowiac- nawolywanie do wasni? tzn zbrojnego wystapienia przeciwko jakiejs grupie? - rzad RP deklaruje chec udzielenia wsparcia w inwazji na Irak. Godne zastanowienia. A RM nie slyszalem by nawolywalo do podobnych inicj. O jakie nawolywanie do wasni chodzi? jakies inne niz w stylu TVP? Trybuny? Nie? ZGADZAM SIE- nie mozna tolerowac patologii- np gloszenia nieprawdy, pogladow faszystowskich,,,, Nie wiem tylko na ile jest to deklaracja a'propos! I uwierz, wolalbym, zeby radio mialo takie przychody jak ma w tej chwili, zeby glosilo prawdy ewangelii (dlaczego tego mam im bronic?), zeby nie chorowalo na zadna ksenofobie,,,pewnie wolalbym osobiscie, zeby na stolku dyrektorskimRM jastrzebia -golab zastapil(ale rownie skuteczny manager). Ale moge sobie wolec- to jedynie moja osobista opinia, Ted. Poki co nie slyszalem, zeby ktos np w RM, LPR dzialal agresywnie, dokonywal zamachow na czyjes zycie(tylko nie mow, ze tylko na to czekac),lamal prawo tak, by moznabylo myslec o "wyrzucaniu kogos, zamykaniu czegos". Dopoki nie lamia prawa ,,to coz, produkowanie szkalujacych te i podobne instytucje programow TV wywoluje u mnie usmiech poblazania. > > -make peace not war- ;) > make peace not war > tylko bez ;) Pozwalam sobie jednak na ;) Niech to bedzie zgodnie z wczesniejszym zamierzeniem, znak dystansu do sprawy, ktory nam wszystkim by sie przydal. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 22:16 oczywiscie, ze 'pedofile i binladen' nie bylo a propos to byl tylko przyklad, ze tolerancja tez ma granice jak mowisz, nie sluchasz, wiec sprobuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: davoo Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.02, 15:56 Gość portalu: Ted® napisał: > oczywiscie, ze 'pedofile i binladen' nie bylo a propos > to byl tylko przyklad, ze tolerancja tez ma granice > jak mowisz, nie sluchasz, wiec sprobuj Probuje, choc roznie z tym wychodzi. Mowilem ze tolerancja nie ma granic? nie pamietam, badz i z Twoim sluchaniem roznie. Przy odnoszeniu sie do niemal tautologii, nie musisz mi przyblizac "problemu" poslugujac sie pedofilia i binladenem. A dla niewprawnego oka argumenty moga sie zlac w jeden "spojny" komunikat- RM "-faszysci, rasisci, *isci, -nawolywanie do wasni, szerzenie pedofilii, -wplaty na konto binladena" Tym bardziej ze czesc z tego chocby w potocznym mniemaniu jest prawda. Wiec czemu i nie reszta? To tyle. reszta w poscie do gupiegoJasia pozdraviam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gupijasio Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: 212.127.78.* 26.11.02, 22:29 "Nie jestem sluchaczem RM, z kilku powodow, glownie ideologicznych. Wiele metod oraz znaczna czesc przekazu mnie nie odpowiada. Nie odpowiada mi jakosc, przekaz, czesc wartosci sprzedawanych w rm. Jednak, gorliwosc przeciwnikow, stereotypy, podchwytywanie i karmienie sie plotkami, potocznym mniemaniem o sprawie,smieszne zacietrzewienie, w slad za tym retoryka na poziomie demagogii czasem powoduja, ze mam ochote zabrac glos:)" Davoo, przeczytałem z zainteresowaniem Twój post i mam wrażenie, że dopóki nie posłuchasz trochę RM, Twoje wejścia polemiczne będą czysto słowne, bez związku z rzeczywistością. Przede wszystkim pozwolę sobie zauważyć, że z nieprawdy może wynikać prawda, a więc że Twoje obalanie przesłanek nie jest obalaniem wniosków. Ciekawie argumentujesz, ale odnosisz się do przesłanek. O tym, jaki poziom reprezentuje publicystyka RM, trzeba się przekonać nausznie. Jest to ważne doświadczenie paraintelektualne. Słucham, więc wiem. A co powiedzieć o głosach słuchaczy w audycjach interaktywnych? Czasem nie ma na to określenia łagodniejszego niż "rynsztok". Przyczyną jest hermetyczne zamknięcie się tego radia na dyskurs: nie ma tam kontrargumentów, ścierania się poglądów, nie ma dyskusji. Jest demagogia i zacietrzewienie, dlatego reakcją często są również demagogia i zacietrzewienie, bo tak się reaguje na kogoś, kto jest głuchy na argumentację. Inną reakcją jest ignorowanie RM w myśl zasady: contra negantem principia non est disputandum. Podtrzymuję opinię (czyjąś), z która się nie zgadzasz, że RM szkodzi słuchaczom, moralnie i mentalnie, stwarzając fałszywy obraz świata i sprzedając fałszywe wartości. Oczywiście, fani RM właśnie za to mu płacą, ale nie jest to usprawiedliwienie - analogicznie do prostytucji. Publicystyka RM to taki właśnie - etycznie i intelektualnie - dom publiczny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: davoo Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.02, 15:25 Gość portalu: gupijasio napisał: > "Nie jestem sluchaczem RM, z kilku powodow, glownie ideologicznych. Wiele metod > > oraz znaczna czesc przekazu mnie nie odpowiada. Nie odpowiada mi jakosc, > przekaz, czesc wartosci sprzedawanych w rm. > Jednak, gorliwosc przeciwnikow, stereotypy, podchwytywanie i karmienie sie > plotkami, potocznym mniemaniem o sprawie,smieszne zacietrzewienie, w slad za > tym retoryka na poziomie demagogii czasem powoduja, ze mam ochote zabrac glos:) > " > Davoo, przeczytałem z zainteresowaniem Twój post i mam wrażenie, że dopóki nie > posłuchasz trochę RM, Twoje wejścia polemiczne będą czysto słowne, bez związku > z rzeczywistością. Przede wszystkim pozwolę sobie zauważyć, że z nieprawdy może > > wynikać prawda, a więc że Twoje obalanie przesłanek nie jest obalaniem > wniosków. Ciekawie argumentujesz, ale odnosisz się do przesłanek. O tym, jaki > poziom reprezentuje publicystyka RM, trzeba się przekonać nausznie. Jest to > ważne doświadczenie paraintelektualne. Słucham, więc wiem. A co powiedzieć o > głosach słuchaczy w audycjach interaktywnych? Czasem nie ma na to określenia > łagodniejszego niż "rynsztok". Przyczyną jest hermetyczne zamknięcie się tego > radia na dyskurs: nie ma tam kontrargumentów, ścierania się poglądów, nie ma > dyskusji. Jest demagogia i zacietrzewienie, dlatego reakcją często są również > , bo tak się reaguje na kogoś, kto jest głuchy na > argumentację. Inną reakcją jest ignorowanie RM w myśl zasady: contra negantem > principia non est disputandum. Podtrzymuję opinię (czyjąś), z która się nie > zgadzasz, że RM szkodzi słuchaczom, moralnie i mentalnie, stwarzając fałszywy > obraz świata i sprzedając fałszywe wartości. Oczywiście, fani RM właśnie za to > mu płacą, ale nie jest to usprawiedliwienie - analogicznie do prostytucji. > Publicystyka RM to taki właśnie - etycznie i intelektualnie - dom publiczny. > Pozdrawiam witam, Nie widzialem poniedzialkowego dokumentu programu TVP, radio m wlaczalem jedynie by zaspokoic ciekawosc poznawcza po wiekszych "aferach". Wiec wiedza bardzo wyrywkowa Dlatego nie ukrywalem, ze moge dysponowac jedynie przeslankami dostarczanymi przez forumowiczow. Jezeli te przeslanki sa w znacznej mierze budowane, jak sam przyznajesz na bazie bylejakosci argumetow, "demagogii i zacietrzewienia" to zabieram glos, poniewaz hm,protestuje przeciwko wlasnie takiemu stylowi dyskusji. Przeciwko KSZTALTOWANIU OPINII (nie wazne czy na forum GW czy TVP czy RM) na podstawie takich pseudo argumentow. Odniesc sie moglem do glosow na naszym forum. Choc faktycznie, zbicie przeslanek nie oznacza nadania wartosci falszu wnioskom. Przyklad- zdanie: "poniewaz pomarancze sa pomaranczowe i ziemiaki rosna w ziemii TO slonie sa ssakami" Abstrahujac od plaszczyzny logicznej... jasiu, duze ryzyko, ze przyzwyczajac sie do poziomu przeslanek wkrotce bedziemy budowali wywody: "poniewaz pomarancze sa pomaranczowe i ziemiaki rosna w ziemii TO slonie rosna na sloncu" dobra, dosc :) Ok, wiec jaki Twoje jakie przeslanki? jaki wniosek? Rynsztokowosc, hermetycznosc? wniosek:wywalic rydzyka? 1. Ale te przeslanki (z ktorymi sie zgadzam:) nie wystarczaja, by faktycznie rydzyka wywalic-"rynsztokowych" jest wiele innych mediow w polsce, dla mnie zenujace (jeszcze dziala?) TOK FM, wiekszosc artykulow "Nie". Poziom rynsztoku. "Nie" tez ma "hermetyczne intelektualnie, swiatopogladowo" grono redaktorow i czytelnikow. PPS? dla mnie zbrodnicze pomysly na gospodarke :) ,,,myslisz ze z moimi pogladami wpusciliby mnie w swoje szeregi? ...nie. Hermetycznosc, rynsztokowosc nie sprawiaja jednak ze liderow, dyrektorow, naczelnych, wlascicieli tych mediow, grup publicznie samosadzi i domaga oddania wladzy, zaprzestania dzialalnosci. 2.Uwazam tez, ze larum jakie sie w mediach podnosi nie wynika z tego, iz ta rynsztokowosc sie dostrzega, ale podejrzewam,silnym motywem do dzialania jest to, iz to konkretne medium, majac znaczne grono odbiorcow, prezentuje skrajnie przeciwstawne stanowisko do interesow elit politycznych i medialnych w Polsce. I na koniec, jesli ktos dowiedzie, ze lamane jest W JAKIKOLWIEK SPOSOB prawo w RM, zgadzam sie- przesiac, powywalac, wyczyscic, zlustrowac,,moze zamknac jesli trzeba :) serio pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszołom z RM Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.02, 19:56 Gość portalu: b3ut napisał: > pokazywali jak oR chciał helikopter kupić, pytał się > rosyjskojęzycznych ludzi czy mógłby nim w ogródku > wylądować czy musi na lotnisku :) - i tu cię złapałem na kłamstwie!! o helikopterze ks Rydzyk nie rozmawiał z Rosjanami a z miejscowymi Polakami właścicielami lotniska i co niektórych maszyn a poza tym już sprawę RM skierowało do prokuratury Odpowiedz Link Zgłoś
gallagher Re: Boicie się mówić o Rydzyku? 26.11.02, 11:23 nowytor napisał: > Chyba tak, telewizja pokazała program, jakie ogladałem > w 1982-1989 montowane przez plugawców na zamówienie PZPR. > Fuj! tchórze. > Nowy Ton i wydźwięk programu rzeczywiście w atmosferze sensacji i niedomówień. Z pewnymi rzeczami faktycznie trochę przesadzili. Film jednak MUSIAŁ powstać przy aprobacie Episkopatu. Czy jest aż tak wielką tajemnicą że RM przez swoją działalność legalną i nielegalną stworzyło rozłam w Kościele? TVP nie ryzykowałaby takiego programu bez cichego przyzwolenia Kościoła. Zwłaszcza w sytuacji kiedy rządzi lewica. Poza tym, o części rzeczy, które były omawiane w programie wiedziałem od znajomych, którzy są blisko zainteresowanych. Wiem np. o stylu zarządzania rozgłośnią Rydzyka. Wiem o tym, że kiedyś i Banaszak ostro udzielał się w RM, dopóki nie podpadł Ojcu Dyrektorowi. Co do Karpiela - rzeczywiście zrobił bardzo dużo dla RM. Rydzyk jednak go usunął. Teraz czas na finanse i wpływy - tajemnicą poliszynela jest że Kościół nie jest w stanie kontrolować Rydzyka. Ten film może pomóc przywrócić taką kontrolę osłabiając pozycję Ojca Dyrektora. W sytuacji kiedy byłyby próby rozwiązań innych, bardziej radykalnych, mogłoby dojść w Kościele polskim do bardzo poważnego rozłamu. Który i tak już na tym tle powstał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 14:42 chcialoby sie rzec: sami sobie zgotowaliscie ten los, panie siwiec nie ma nikogo z nabialem aby wreszcie TO ruszyc wiec zamiast dzialac jak nakazuje prawo trzeba ubeckimi metodami, fe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andzrej Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: 213.146.61.* 27.11.02, 09:06 Panie Davoo. Elokwencja, piękne słówka, to broń tak samo skuteczna w rozmowie o Radiu Maryja jak wykorzystanie kul z kisielu przeciwko czołgom. Sprawa z Rydzykiem jest prosta jak drut i daj sobie spokój z analizowaniem stosunku do Mahometa, zasad tolerancji, głębi Deklaracji Praw Człowieka. 1. Rydzyk stosuje metody eliminacji: "Nie kochasz papy Rydzyka? To jesteś wróg Chrystusa!" Niezauważalnie pojawił się po drodze znak równości - Rydzyk=Chrystus i to mnie dobija. 2. ten ksiąz drwi z kościoła, drwi z ludzi, drwi z państwa. Ja muszę każde 200 zł rozliczyć z fiskusem. On zarobił 16 mln i nie zapłacił grosz podatku. Tu nie miejsce na filozofię wolności słowa w mediach. Tu chodzi o zwykłą kasę, FORSISKO i zwykłe OSZUSTWA. Zimne, brudne, dalekie od eterycznej delikatności teologii. Myślę że szybciej do niego trafi stweirdzenie "ch..u zajeb..my cię" niż: "drogi ojcze czy mógłbyś zdać nam relacje ze swoich spraw finasowych?" 3. Powinniśmy się angażować gdyż to nie jest radio PRYWATNE w takim rozumieniu jak RMF czy ZET. To NADAWCA SPOŁECZNY - czyli NASZ. Pretenduje do kierowania rządem dusz, ale nie chce poddac się weryfikcji - czy ma do tego moralne prawo? ZET, RMF, TVN - oni nie mówią nam "tak masz żyć, to masz wyznawać". Nie mają swoich posłów piszących absurdalne protesty, zamiast zając się krajem. RM ma. A nie powinno! Podsumowując: RYDZYK - NIE, RADIO MARYJA - TAK! ps: I na marginesie chcesz ty davoo i tobie podobni bawic się w demokrację i przegapić moment gdy pod naszymi toruńskimi oknami powstanie szkoła "katolickich talibów" - uczelnia o. Rydzyka? No taaak.. ale "ciebie to nie dotyczy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: davoo do Andrzeja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.02, 16:52 alez reakcja. wyjawie wiec, przyslal mnie o.Rydzyk Oraz loza masonska, z tajnej centrali pod palacem kultury. Gość portalu: Andzrej napisał: > Panie Davoo. Elokwencja, piękne słówka, to broń tak samo skuteczna w rozmowie o > > Radiu Maryja jak wykorzystanie kul z kisielu przeciwko czołgom. > Sprawa z Rydzykiem jest prosta jak drut i daj sobie spokój z analizowaniem > stosunku do Mahometa, zasad tolerancji, głębi Deklaracji Praw Człowieka. A teraz cos elokwentnie powiem... Cholera,zakladajac ad hoc, ze cos jest proste nie jest zajebiscie dobrym posunieciem. Zapytaj tych kilku milionow sluchaczy radia, tez posluza sie swoja prosta wizja. > 1. Rydzyk stosuje metody eliminacji: "Nie kochasz papy Rydzyka? To jesteś wróg > Chrystusa!" Niezauważalnie pojawił się po drodze znak równości - > Rydzyk=Chrystus i to mnie dobija. Jezeli to prawda, i mnie to mierzi. Podobnie jak faktyczne zrownywanie Maryi i Jezusa w calym KK z RM na czele. Jestem protestantem. I kogo to obchodzi? Rydzyk jest oszolomem, ale jesli decyzja sadu nie orzeknie sie, ze lamie prawo, organizacja jaka stworzyl jest de facto sekta (to tez powinien rozstrzygnac episkopat), dzialajaca na szkode jednostek i grup- moge sie zgadzac i nie zgadzac z Rydzykiem do woli. Wiec nie widze sensu podejmowania tego tematu wogole, jako argumentu ktory mialby przemawiac np za detronizowaniem kogos z posady dyrektorskiej > 2. ten ksiąz drwi z kościoła, drwi z ludzi, drwi nie wiem, nie slucham rm >z państwa. Ja muszę każde 200 > zł rozliczyć z fiskusem. On zarobił 16 mln i nie zapłacił grosz podatku. Tu >nie miejsce na filozofię wolności słowa w mediach. Tu chodzi o zwykłą kasę, > FORSISKO i zwykłe OSZUSTWA. Zimne, brudne, dalekie od eterycznej delikatności > teologii. Myślę że szybciej do niego trafi stweirdzenie "ch..u zajeb..my cię" > niż: "drogi ojcze czy mógłbyś zdać nam relacje ze swoich spraw finasowych?" jezeli nie rozlicza sie z podatku, lamie prawo- oszukuje, kradnie, nie tylko wywalic ze stolka- zamknac czlowieka!!! Poki sie tego nie dowiedzie, ostroznie z pomowieniami. nic wiecej. generalnie w tym p-kcie sie zgadzamy. Ubolewam tez nad skutecznoscia egzekwowania prawa w naszym kraju!! inny temat > 3. Powinniśmy się angażować gdyż to nie jest radio PRYWATNE w takim rozumieniu > jak RMF czy ZET. To NADAWCA SPOŁECZNY - czyli NASZ. Pretenduje do kierowania > rządem dusz, ale nie chce poddac się weryfikcji - czy ma do tego moralne prawo? Spoleczny czyli nasz? ale przeciez nie o nasze pieniadze jednak chodzi? Co do weryfikacji- zgadzam sie jednak w 100% > ZET, RMF, TVN - oni nie mówią nam "tak masz żyć, to masz wyznawać". Dodam jeszcze TVP i powiem- MYLISZ SIE!! Mowia nam "tak masz żyć, to masz wyznawać", choc sa bardziej subtelni. Przyklad niesubtelnego dzialania to wyalienowanie, dyskryminacja i ostatecznie wyeliminowanei z zycia publicznego mojego ulubionego ugrupowania- UPR:) Ironiczny usmiech, ktory sie zakladam moze sie teraz malowac na twarzach forumowiczow czytajacych te slowa, jest wlasnie efektem wspanialej manipulacji mediow pod naciskiem elit politycznych! Pomysly o redukcji ilosci miejsc w sejmie, wprowadzeniu podatku liniowego, wycieciu biurokracji (projekty konkretnych ustaw), zniesieniu koncesji, dotacji... byly pomyslami groznymi, godzacymi wprost w interesy, wplywy, przychody finansowe elit politycznych. Nie daj Boze nie porownuje UPR do RM, z pogladami pierwszych w kwestiach gospod.moge sie utozsamiac, z drugim skrajnie nie! Pokazuje jednak, ze media publiczne i niepubliczne (nie tylko RM) wplywaja na opinie, kreuja skutecznie wizerunek grup ludzi. >Nie mają swoich posłów piszących absurdalne protesty, zamiast zając się krajem. zgadzam sie >RM ma. A nie powinno! twoje subiektywne odczucie. Z ktorym mozna sie zgadzac badz nie. W ten czy inny sposob, mniej czy bardziej bezposrednio grupy religijne mialy wplyw na polityke panstw > Podsumowując: > RYDZYK - NIE, RADIO MARYJA - TAK! osobiscie zgadzam sie z powyzszym. > ps: I na marginesie chcesz ty davoo i tobie podobni bawic się w demokrację i > przegapić moment gdy pod naszymi toruńskimi oknami powstanie > szkoła "katolickich talibów" katolicich talibow? jakas organizacja paramilitarna? na to sie zanosi? Wierze, ze masz podstawy by tak argumenty formulowac. Wowczas- nie chce katolickich ani innych talibow, a tym samym nie chce szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor W końcu pojawili się innie odważni! 27.11.02, 14:29 Jak już "Rydzyk" ma historię. Gratulacje torunianie. Nowy Odpowiedz Link Zgłoś
gallagher Re: W końcu pojawili się innie odważni! 27.11.02, 15:17 nowytor napisał: > Jak już "Rydzyk" ma historię. > Gratulacje torunianie. > Nowy "A sługa Pana nie powinien się wdawać w kłótnie, ale (ma) być łagodnym względem wszystkich, skorym do nauczania, zrównoważonym." (2 Tymoteusza 2:24, BT) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: w3cache.u.INTELINK.pl:* 27.11.02, 16:00 Film jak film, za duzo zamieszania wokol Rydzykowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: undi Re: Boicie się mówić o Rydzyku? IP: 213.101.95.* 27.11.02, 18:59 cale to RM wraz z szefem tej sekty przypomina mi (tylko z drugiego bieguna) zenujaca TVP. TVP jest nawet bardziej prymitywna ze swoja propaganda i tym calym Durczokiem. jak widze jego "obiektywnosc" to mnna trzesie. mysle, ze gdybysmy cofneli sie z calym inwentarzem do 13 grudnia 1981 to Durczok na pewno wystapilby w mundurku. dlatego w pelni rozumiem opinie Wilyma. smieszy mnie RM, nie jestem czlonkiem tej sekty ale gdybym mial "ustawiac" kolejnosc mediow, to na pewno TVP bylaby nizej niz RM. a dlaczego? dlatego ze jest dwulicowa. z jedej strony papiez, och ach i lzy w oczach Pienkowskiej, a pare minut pozniej Beria i Goebels na ekranie. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor Lepiej późno niż wcale. Dzisiaj 10 wątków 29.11.02, 11:34 To jest trochę żałosne i zaściankowe. Niby światli ludzie, a czekają na sygnał, żeby wypowiedzieć sie na "jakiś" temat. Tym bardziej, że cała Polska huczy o Rydzyku i RM, a w Trouniu, gdzie to wszystko się dzieje CISZA jak makiem zasiał. Kiedyś, w którymś wątków rzuciłem hasło: czy Toruń to zadupie? Co byście teraz odpowiedzieli Nowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: undi Re: Lepiej późno niż wcale. Dzisiaj 10 wątków IP: *.telia.com 29.11.02, 11:47 nowytor napisał: > ...cała Polska huczy o Rydzyku i RM, a w > Trouniu, gdzie to wszystko się dzieje CISZA jak makiem > zasiał. > Kiedyś, w którymś wątków rzuciłem hasło: czy Toruń to > zadupie? > Co byście teraz odpowiedzieli > Nowy a nie pomyslales ze moze w Toruniu wszyscy maja gleboko w d... Rydzyka ze swoim RM i najchetniej zaorali by ten odcinek Zwirki i Wigury a maszt przerobili na karuzele. poza tym jest jeszcze inny obciachowy temat dla Torunia: podobno boski lider Ich Troje kupil sobie chalupe gdzies pod Toruniem. tragedia... najpierw Rydzyk, teraz ten pajac ze zlomem powpinanym w twarz... kto nastepny? moze Ikonowicz? byloby niezle trio. Odpowiedz Link Zgłoś
brave-blonde Re: Lepiej późno niż wcale. Dzisiaj 10 wątków 29.11.02, 13:12 Gość portalu: undi napisał(a): > RM i najchetniej zaorali by ten odcinek Zwirki i Wigury a maszt przerobili na > karuzele. poza tym jest jeszcze inny obciachowy temat dla Torunia: podobno > boski lider Ich Troje kupil sobie chalupe gdzies pod Toruniem. tragedia... > najpierw Rydzyk, teraz ten pajac ze zlomem powpinanym w twarz... kto nastepny? > moze Ikonowicz? byloby niezle trio. Marlin Manson Odpowiedz Link Zgłoś