binabik21 17.03.06, 23:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szlachcic Re: Skandal! 18.03.06, 10:37 Binabik21 idz na swoje bydgoskie forum mącic wode Odpowiedz Link Zgłoś
saul_bydgoszcz Dystans, dystans 18.03.06, 17:24 Mówiąc szczerze nie wierzę w tę inwestycję. Brak kadry, inżynierów, nawet średniej technicznej.. Tu nic sie nie trzyma kupy. Inwestycja w byłym PGR. To jakas niebywała historia. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Dystans, dystans 18.03.06, 17:28 > Mówiąc szczerze nie wierzę w tę inwestycję. Brak kadry, inżynierów, nawet > średniej technicznej.. Tu nic sie nie trzyma kupy I z tego powodu nie mozesz spac? zal sciska 4 litery? Odpowiedz Link Zgłoś
saul_bydgoszcz Re: Dystans, dystans 18.03.06, 17:38 Narazie wiadomo, że prawdopodobnie firma zainwestuje pieniądze w Europie.. tyle. To, ze wolałbym inwestycjw w Bydgoszczy nie musze mówić.. to oczywiste. Uważam jednak, że nie tylko Bydgoszcz oferuje dobre warunki na inwestycje. Kadra to jednak podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
mohair Re: Dystans, dystans 18.03.06, 19:27 A jakie masz w Toruniu problemy z kadrą techniczną? Młodzież z Torunia zawsze chętnie wyjeżdżała i wyjeżdża studiować kierunki techniczne, do dużych ośrodków - Warszawy, Poznania, Gdańska i dalej. O rzut kamieniem ode mnie mieszka dwóch inżynierów elektroników, kilku informatyków i jeden po cybernetyce technicznej. Nie jest tak źle. Są tacy, też tacy, którzy wyjechali ale chętnie wrócą, przyjadą inni, ciekawi nowych możliwości. Jeżeli ta inwestycja dojdzie do skutku, może będzie impulsem do utworzenia na UMK jakiś ciekawych kierunków technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
kanton2 Re:mohair czy komuch alles egal 18.03.06, 21:04 nieważna logika ,ważne ,ze w Toruniu.Pod Wrocławiem powstaje wiele firm a głównym atutem jest kadra techniczna.Taka akurat w naszym województwie jest w Bydgoszczy . Najlepsze Technikum Elektroniczne i Wydział na ATR.Niestety tego ani komuch marszałek ani politycy z innych opcji w okręgu toruńskim nie biorą pod uwagę.Myślą tak samo,tylko Toruń.Zastanawiam się po co należą do różnych partii skoro praktycznie nic ich nie różni , mogłaby być jedna "toruńska zjednoczona partia" Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re:mohair czy komuch alles egal 18.03.06, 21:48 Pod Wrocławiem powstaje wiele firm a > głównym atutem jest kadra techniczna.Taka akurat w naszym województwie jest w > Bydgoszczy . Najlepsze Technikum Elektroniczne Hmmmm wiesz co znaczy kadra? Odpowiedz Link Zgłoś
geodeta1978 Re:mohair czy komuch alles egal 19.03.06, 00:41 Tak czytam sobie teksty moch ziomkow z Bydzi i mnie smiech ogarnia ze u nas technikum elektryczne najlepsze i takiej kadry wiecej itd. Panowie dajcie spokoj. Kazdy wie ze Torun to miesto uniwersyteckie i odpowiednia kadra w tym miescie napewno sie znajdzie, pozatym firma ktora byc moze bedzie chciala zainwestowac (choc watpie w to) pod Toruniem bedzie potrzeba w wiekszości zwykłych robotników motujących proste podzespoły podobnie jak w fabrykach po Tczewem. Zycze dobrze tej inwestycji Odpowiedz Link Zgłoś
radomskimaciej Re:mohair czy komuch alles egal 19.03.06, 01:05 > Tak czytam sobie teksty moch ziomkow z Bydzi i mnie smiech ogarnia ze u nas > technikum elektryczne najlepsze i takiej kadry wiecej itd. Panowie dajcie > spokoj. > Kazdy wie ze Torun to miesto uniwersyteckie i odpowiednia kadra w tym > miescie napewno sie znajdzie pozatym firma ktora byc moze bedzie chciala > zainwestowac (choc watpie w to) pod Toruniem bedzie potrzeba w wiekszości > zwykłych robotników motujących proste podzespoły Analfabetym wtórny (przeczytaj jeszcze raz - mylisz szkoły:-) i jeszcze ta ortografia:-) W bydzi kadra w branży na pewno dużo lepsza, ale zgadzam sie że inwestor sobie poradzi. Tak jak napisałeś większość to bedą zwykli robotnicy. P.S. Oczywiście wołałbym bliżej bydzi, ale lepsza u Was niz nigdzie Odpowiedz Link Zgłoś
sd1 Re:mohair czy komuch alles egal 19.03.06, 08:21 Kadra z Bydgoszczy z chęcią przeprowadzi sie do torunia jak tylko bedzie tam praca wielu bydgoszczan woli miasto torun bo jest przyjemniejsze do mieszkania niz bydgoszcz a jak bedzie tu jeszcze praca to nikt sie nie bedzie ogladal Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re:mohair czy komuch alles egal 19.03.06, 11:51 Ty chyba na g łówkę upadłeś co? U nas nie ma bezrobotnych elektroników mimo iż jest ich wielu. Nikt z Bydgoszczy nie przeprowadzi się do Torunia ani tym bardziej do Łysomic jeśli nie dostanie conajmniej podwójnej gaży. Taka prawda a tego zapewne Sharp nie zaproponuje. Proszę aby panowie "humaniści" nie wypowiadali się na temat kadr technicznych. Nie macie zielonego pojęcia czym różni się wydział techniczny na uniwerku od studiów technicznych inżynierskich. Tego wcale nie da się porównać Odpowiedz Link Zgłoś
asbest6 Re:mohair czy komuch alles egal 19.03.06, 12:42 Nie ma bezrobotnych elektroników w Bydgoszczy? Nie rozśmieszaj mnie. Dowiedz się może ile podań o prace leży w np. teleplanie albo jabilu i jakie są stawki. Monitory naprawiają inżynierowie po ATR :( Jest bardzo kiepsko z pracą. Murarz po podstawówce zarabia więcej od inżyniera elektronika. (sam jestem po elektronice i telekomunikacji na ATR) Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re:mohair czy komuch alles egal 19.03.06, 13:16 Pewnie jesteś słabym elektronikiem :). Niestety rynek rządzi się swoimi prawami i nie ma miejsca dla słabych inżynierów dlatego składają monitory. Ale to co piszesz to kolejny argument że ta kadra w mieście jest. Zobacz dane urzędu p [racy. Pojedyncze osoby - elektronicy na liście ale i oni pracują tyle że na czarno Odpowiedz Link Zgłoś
asbest6 Re:mohair czy komuch alles egal 19.03.06, 13:58 Nie wiem czy wiesz ile zarabiają inż. elektronicy w takich firmach jak np. w PESA, KZŁ. Mogę Cie zapewnić, że niewiele więcej od tych naprawiających monitory. > Pewnie jesteś słabym elektronikiem :). Dla takich pieniędzy nie opłaca się być dobrym. Są lepiej płatne zajęcia. >Ale to co piszesz to kolejny argument że ta kadra w mieście jest. Oczywiście, że kadra jest. Tylko pracy za pieniądze nie ma. Wiele osób pracuje w tych firmach tylko po to żeby zdobyć doświadczenie i ewakuować się do GB. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeg27 Re:mohair czy komuch alles egal 19.03.06, 18:06 bo widzisz ja nieskonczyłem studiów możę kiedyś jak bede miał czas ale teraz mimo tego że nie mam inżyniera to umiem wiecej niż nie jeden inżynier bo u miem powiązać wiedze z różnych dziedzin techniki...;)teraz własnie sie zaczołem uczyć programować jednoukładowce,mam tez uprawnienia energetyczne,instalacje niestanowią dla mnie żadnego problemu,umiem tez chodzić po dachach robić remonty zakładać wentylacje i klimatyzacje i jak trzeba przeczyścic rury kanalizacyjne...raz tylko w swoim zyciu byłem na rozmowie kwalifikacyjnej i mimo tego że było 30 chętnych po wyjsciu wiedziałem że bede miał tą prace... trzeba być poprostu elastycznym.... Odpowiedz Link Zgłoś
asbest6 Re:mohair czy komuch alles egal 19.03.06, 20:08 Czas który Ty spędziłeś na uczeniu się przeczyszczania rur, ja poświęcałem m. in. na naukę angielskiego. Mam troche inne cele w życiu niż Ty. Oczywiście szanuje twoją pracę, ale denerwuje mnie bardzo, jak ktoś wypowiada się o rzeczach o których nie ma pojęcia. Jak będziesz miał czas i kiedyś skończysz studia techniczne to wtedy porozmawiamy o celach studiowania. PS Uprawnienia energetyczne to ja robiłem w technikum. Tylko do 1kV ale inne nie były mi potrzebne. Wtedy interesowała mnie praca na stanowisku robotniczym. Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re:mohair czy komuch alles egal 19.03.06, 12:16 > Kadra z Bydgoszczy z chęcią przeprowadzi sie do torunia jak tylko bedzie tam > praca Nie tylko z Bydgoszczy. A że robi się coraz większy wybór pracodawców wypadałby się cieszyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re:mohair czy komuch alles egal 19.03.06, 13:17 I co hotel robotbniczy postawisz dla nich? Człowieku wiesz co piszesz? Przeprowadzka za praca to moze być do Wawy ale nie do Łysomic :) Odpowiedz Link Zgłoś
radca jesli patrzec na to z perspektywy Regionu... 19.03.06, 14:20 to tylko sie cieszyc i serdecznie pogratulowac Takiej inwestycji :} To jest bardzo dobra wiadomosc dla nas wszystkich radca Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re:mohair czy komuch alles egal 19.03.06, 16:46 Z Torunia do Łysomic jedzie się 5 minut, więc hoteli nie trzeba stawiać. Praktycznie dowolne w sensie lokalizacyjnym miejsce w pięknym Toruniu jest odpowiednie, aby z niego dojeżdżać do Łysomic. Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re:mohair czy komuch alles egal 19.03.06, 20:33 dajmy mu spokój, wymyśli zaraz setki argumentów przeciw. Jak miałem 16 też tak robiłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
kosma_77 Re:mohair czy komuch alles egal 20.03.06, 22:05 Jeżeli powstanie duża fabryka, nawet w "zapyziałej dziurze", nawet z nieznanych dla pospólstwa przyczyn w danej lokalizacji, to ludzi do pracy i tak nie zabraknie. Dojazd z Torunia do Łysomic nie jest żadnym problemem. Jest pociąg, bedą zapewne również autobusy pracownicze. Ludzie będą dojeżdzać z odległych stron. Obecnie pracuję w fabryce do której niektórzy ludzie dojeżdają codziennie w jedną tylko stronę 70-80 km... Odpowiedz Link Zgłoś
sd1 Specjalisci sie znajda 19.03.06, 15:06 Teraz takie czasy ze ludzie za praca wyjada nawet do koziej wolki a torun jest atrakcyjnym miastem do mieszkania chetnych do pracy w lysomicach nie zabraknie nawet z bydgoszczy z ATR-u tam ucza sie ludzie moze w kilkunastu procentach z bydgoszczy a reszta to przyjezdni ktorzy po studiach z tego miasta uciekaja bo jak sytuacja nie zmusi to nikt nie chce tam zostawac i z pocalowaniem reki przyjada mieszkac do torunia. kadry nie brakuje w calej polsce sa uczelnie w gdansku poznaniu olsztynie .... gdzie ksztalca sie inzynierowie chetni i otwarci na prace w calej polsce nie cala polska zyje lokalna zawiscia bydgoszczan Odpowiedz Link Zgłoś
k_martin Re: Specjalisci sie znajda 19.03.06, 15:09 sd1 napisał: > nawet z bydgoszczy z ATR-u tam ucza sie ludzie moze w kilkunastu procentach z > bydgoszczy a reszta to przyjezdni ktorzy po studiach z tego miasta uciekaja bo > jak sytuacja nie zmusi to nikt nie chce tam zostawac i z pocalowaniem reki > przyjada mieszkac do torunia. Żartujesz sobie teraz :) Odpowiedz Link Zgłoś
sd1 Re: Specjalisci sie znajda 19.03.06, 15:16 przeprowadz ankiete u studentow kierunkow elektronicznych czy podoba im sie bydgoszcz prosta sprawa i sie wtedy obudzisz bydgoszcz do mieszkania jest straszna a szczegolnie fordon tragedia a niestety na fordonie studenci spedzaja swoje kilka lat nauki Odpowiedz Link Zgłoś
k_martin Re: Specjalisci sie znajda 19.03.06, 15:20 Zioniesz nienawiscią do Bydgoszczy, no cóż ten typ tak ma. Ja w Bydgoszczy mam wszystko czego mi trzeba więc nigdzie nie mam zamiaru się przeprowadzać, a do Torunia to w ogóle. Znam wielu studentów ATR i innych uczelni, którym miasto się podoba i zamierzają tu zostać. Co do Fordonu to dzielnica jest pięknie położona, fajnie się tam mieszka tylko dojazd bezsensowny. :) Odpowiedz Link Zgłoś
nautile Dzięki za głosy poparcia i gratulacje znad Brdy! 20.03.06, 09:18 Dzięki za głosy poparcia i gratulacje znad Brdy! Odpowiedz Link Zgłoś
nautile Jakiej kadry potrzebuje Sharp w SSE? 20.03.06, 09:17 Jakiej kadry potrzebuje Sharp w SSE? Czy elektronikow i inżynierow, jak nam wmawiaja bydgoszczanie? Mysle że nie. Sharp nie bedzie tu TWORZYL nowych rozwiazan i szukal patentow, ale przyjechal zapewne z gotowymi projektami. Potrzebuje głównie sily fizycznej przy liniach montażowych (to pewnie 70%) oraz ludzi do sprzedazy i obslugi prawnej, ekonomicznej, ksiegowej. Takicjh ludzi mamy w Toruniu bardzo duzo, z dobrym wyksztalceniem. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Jakiej kadry potrzebuje Sharp w SSE? 20.03.06, 09:55 Nie wiesz co to znaczy montownia elektronicznych urządzeń. To nie jest wkładanie elementów do skrzynek. Któś musi to nadzrować kontrolować i uruchamiać. Nie można posadzić panienki po hufcu pracy do monto... ee szkoda pisania. Jak zwykle znasz się na wszystkim od SSE poprzez kolej ekonomię TV a nawet demografię Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Jakiej kadry potrzebuje Sharp w SSE? 20.03.06, 15:16 nie no jakby nawet małego R&D nie było to kaszan. Nawet w Mławie jest i to całkiem konkretny Odpowiedz Link Zgłoś