Dodaj do ulubionych

Turyści w Toruniu

14.08.06, 19:40
Niby Torun turystyką stoi i przyciąga turystów swoim "urokiem", ale jakos nie za bardzo skoro liczba turystów sie zmiejsza. Czyżby Torun nasycił już rynek turystyczny??
www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=272&NrSection=1&NrArticle=39900&IdTag=38
Obserwuj wątek
    • jam_pawel2 Re: Turyści w Toruniu 14.08.06, 19:47
      Rozumie turystow! Ja tez bym niejechal do miasta gdzie zadzi sekta rydza!
    • szlachcic Re: Turyści w Toruniu 14.08.06, 21:28
      ja_sprite_wy_pragnienie napisał:

> Niby Torun turystyką stoi i przyciąga turystów swoim "urokiem", ale jakos nie
      >za bardzo skoro liczba turystów sie zmiejsza

Zawsze geba mi sie cieszy jak moge przeczytac wywody bydgoskiego kretyna ktory
      zyje tylko po to aby dowiadywac sie i cieszyc ze zlych informacjach o
      znienawidzonym miescie. Zeby nie bylo ci tak wesolo to liczba turystow caly
      czas jest wysoka, troche pokrzyzowala co prawda pogoda to jednak tylko muzea
      itp odczuly spadek bo z roku na rok zwieksza sie procent tz
      turystyki "bezbiletowej"
      Tak wiec bydgoszczxaninie liczba turystow w toruniu zawsze bedzie wielokrotnie
      wieksza niz w B. Tylko nie podpal sie czasem przed Komitetem Centralnym w
      Bydgoszczy
      • tlss Re: Turyści w Toruniu 14.08.06, 21:33
        Zawsze z radością czytam twoje prostackie wywody.
        Jeżeli ilosc grup zorganizowanych sie zmniejsza to oznacza to tylko jedno -
        mnie do was przyjeżdza ludzi którzy mają większą gotówkę np: emerytów z niemiec
        itd., oznacza to także że turystycznie przegrywacie z innymi osrodkami jeśli
        chodzi o turystykę szkolną.
      • campenile Re: Turyści w Toruniu 14.08.06, 21:37
        Uwielbiam twoje prostackie posty, gdy nie wiesz co odpisać: "ale jesteście
        bleee, my mamy więcej i jesteśmy lepsi..."
      • ja_sprite_wy_pragnienie Re: Turyści w Toruniu 14.08.06, 22:42
        Czy ja napisałem że w Toruniu jest mniej turystów w stosunku do Bydgoszczy??. Nie, napisałem że do Torunia przyjeżdża mniej turystów wogóle i nie to ma nic wspólnego z turystyką bezbiletową (to jakaś nowość). Jeśli nawet takie określenie funkcjonuje, oznacza to że ludziska przyjeżdżają do Torunia i nie zostawiają żadnej gotówki, zwiedzają starówkę i wracają do siebie nie odwiedziwszy żadnego obiektu gdzie trzeba kupić bilety. Czyli poprostu "w plecy", turysta przyjeżdża i wyjeżdża bez korzyści dla miasta.
        • lew131313 Czegoś nie rozumiem 14.08.06, 22:51
          Czy ktoś z was zwrócił uwagę na sformułowania w artykule odnośnie Pojezierza
          Brodnickiego i Ziemi Chełmińskiej? Czy to oznacza, że te rejony zostaną
          "ukarane", jeśli chodzi o przyszły rozdział środków, z powodu mniejszej ilości
          turystów w Toruniu??? Co ma piernik (nomen omen) do wiatraka? Ciekawa logika.
          • ja_sprite_wy_pragnienie Re: Czegoś nie rozumiem 14.08.06, 23:45
            Tak to już jest, Toruń każe za swoje niepowodzenia wszystkich naokoło tylko nie siebie. Oczywiście okaże się również że za niepowodzenia turystyczne Torunia winna jest Bydgoszcz, bo ma za mało połączeń lotniczych i turyści poprostu nie przylatują odwiedzić Toruń.
      • dwumiasto Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 21:47

Zawsze geba mi sie cieszy jak moge przeczytac wywody torunskiego kretyna
        podpisujacego sie na dodatek Szlachcic ktory zyc nie moze bez Bydgoszczy
        (oczywiscie pisanej z malej litery)

Wez relanium szlachcic. :)
        • szlachcic Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 22:27
          dwumiasto napisał:

>ktory zyc nie moze bez Bydgoszczy (oczywiscie pisanej z malej litery)

Znowu piekny tekst szowinisty z Bydgoszczy. Wskaz mi laskawie zdanie w ktorym
          napisalem Bydgoszcz z malej litery bo jakos nie moge sie doszukac, a nawet jak
          napisalbym z malej to wielokrotnie mi sie zdarza pisac wiele slow ktore powinno
          pisac sie wielka litera, tak jak wielkorotnie zdarza mi sie pisac bez znakow
          interpunkcyjnych. To jest internet swiatly gosciu z B., rozumiem ze doszukujesz
          sie jakichkolwiek moich "pomylek" bo sprawia ci to radosc. Wiec gdzie ta mala
          litera?
    • muvon200 Re: Turyści w Toruniu 14.08.06, 23:31
      Ja też po przeczytaniu tych idiotyzmów na stronie pttk też bym nie przyjeżdżał
      a już napewno nie rałbym z PTTK przewodnika bo można trafić na tego imbecyla -
      pseudonaukowca
      • izawawa Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 14:53
        A po co Ci przewodnik ..?? Umiesz czytać ..?? To oprowadź się sam :)
        • lew131313 Bywam w Toruniu co rok 15.08.06, 15:52
          Z racji bliskości zamieszkania (okolice Bydgoszczy) odwiedzam Toruń regularnie,
          kilkakrotnie w roku i niestety zauważam dokładnie to samo o czym pisze autor
          tego artykułu - turystów jest z pewnością coraz mniej. Rzeczywiście ilościowo
          dominują ci, którzy wpadają tutaj "jak po ogień", przejazdem. "Zaliczają"
          wówczas w pośpiechu Starówkę i jadą dalej, natomiast turyści tzw."wielodniowi"
          to niestety "gatunek na wymarciu". Wielka szkoda, ale tak niestety jest! A na
          dokładkę kłopoty komunikacyjne i gigantyczne korki, zwłaszcza w południowej
          części miasta, powodują, iż tych "jednodniowych" również ubywa. Problem polega
          na tym, że mieszkańcom Torunia trudno sobie nawet wyobrazić jak koszmarnym
          doświadczeniem dla kierowców z głębi kraju jest przejazd przez to miasto, zatem
          coraz częściej decydują się oni na objazdy, toteż ilość odwiedzających siłą
          rzeczy się zmniejsza. Popróbujcie zresztą sami, drodzy Torunianie, przejechać
          się, tak dla zrozumienia tego o czym piszę, przez swoje własne miasto (np.z
          południa na północ) a wtedy pojmiecie w czym tkwi sedno sprawy. Taka podróż to
          istne piekiełko!
          • izawawa Re: Bywam w Toruniu co rok 15.08.06, 18:55
            Hmmm.... Nie powiedziałabym żeby turystów było mało . Przedzierałam się przez
            nich dzisiaj i szczerze mówiac chętnie bym połowę wysłała na inny kontynent bo
            snują się i plączą bez celu i włażą człowiekowi w obiektyw . Ale faktem jest ,
            że oblegają głównie oba Rynki i Szeroką , inne ulice rzeczywiście dla nich nie
            istnieją .
            Korki jakoś w oczy mi nie wpadły , ale ze spostrzezeń własnych ... Świateł na
            przejściach dla pieszych jest mało ... A ja qrcze stoję jak to cielę i czekam
            az mi coś mignie ( nawet nie zauważyłam , że nie ma co migać , widocznie jakies
            wielkomiejskie nawyki mam :-)) ) . I koszmarnie duzo straży miejskiej !! :)
            Za to ten okrągły budyneczek macie śliczny , tak śliczny , że aż się
            zastanawiam czy czegoś nie przeskrobać :)
            • gruss.aus.thorn Re: Bywam w Toruniu co rok 15.08.06, 20:09
              Kolejny wydumany problem Nowości . Kiedyś ta g.. gazetka karmiła nas kawałkami
              o gigantomani i zachłanności Bydgoszczy ; teraz gdy dziennikarze sprzedali się
              do Expressu możemy poczytać jaki Toruń jest niefajny. Kilka dni temu w
              Nowościach widziałem zdjęcie kańskiej kupy na ulicy a pod zdjęciem wywód , jaki
              to wstyd dla miasta i w ogóle koniec świata. Inwestycje w Łysomicach też były
              powodem biadolenia nad niskim poziomem wykształcenia torunian . Czy naszemu
              miastu potrzebna jest taka gazeta?
            • rozczarowana-torunianka Re: Bywam w Toruniu co rok 15.08.06, 22:14
              izawawa napisała:

> Hmmm.... Nie powiedziałabym żeby turystów było mało . Przedzierałam się przez
              > nich dzisiaj i szczerze mówiac chętnie bym połowę wysłała na inny kontynent bo

oj, nieładnie Izuniu;)
              ale miło widzieć tytuł, taki na wyrost trochę:)
        • rozczarowana-torunianka Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 22:13
          > A po co Ci przewodnik ..?? Umiesz czytać ..?? To oprowadź się sam :)

ale miły przewodnik zawsze się przyda:) Nie musi być licencjonowanym
          przewodnikiem;) (Zaraz odezwą się przewodnicy co chcieliby zawładnąć turystą na
          cały czas jego pobytu, gdyż 3 godziny uważają za czas niewsystarczający.)
          • izawawa Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 22:30
            Po pierwsze primo : Turystów wysłałabym w kosmos bo mi po prostu
            przeszkadzali ,żeby taki przynajmniej oko na czymś zahachył , ale nie , oni
            tylko jedzą i gadają .
            Po drugie primo : Do przewodnika trzeba mieć zaufanie i wierzyć w to co mówi .
            Jeśli się uważa , że plecie dyrdymały - lepiej wchłonąć wiedzę samemu i nie
            marnować swojego i cudzego czasu . Szczerze mówiąc w przypadku dzieci zbyt
            dorosły , pohukujacy co chwila przewodnik , toczacy monotonny wywód , w ogóle
            nie zdaje egzaminu .
            • rozczarowana-torunianka Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 22:42
              ależ ja mówiłam o zupełnie innych przewodnikach:)
              a przy okazji. Witaj w Toruniu:)))
              Nabijam rozładowaną baterię. Za chwilę do Ciebie przedzwonię.
              • izawawa Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 22:46
                Torunianko , ja wiem o jakich przewodnikach mówisz :) Nieważne , czy jest
                licencjonowany , czy nie - trzeba mieć zaufanie i słuchać tego co mówi :)
                • izawawa Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 22:51
                  Spoko - naładuj uczciwie i do końca , jeszcze nie wyjezdżam , zdążysz zadzwonić
                  jutro :)
                  • rozczarowana-torunianka Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 23:00
                    trudno uciekać po nocy i w taką ulewę:)
                    OK. Niech się ładuje do końca.
                    • izawawa Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 23:04
                      No tak :) Torunianie to wiedzą jak zatrzymać turystę :)))))))
                      • rozczarowana-torunianka Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 23:06
                        izawawa napisała:

> No tak :) Torunianie to wiedzą jak zatrzymać turystę :)))))))

i to w hotelu, przy barze;)
                        • izawawa Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 23:08
                          I jeszcze mówią , że miasto się na nich nie bogaci !! :) Jedyna nadzieja , że
                          nie będzie tak padać przez 40 dni :)
                          • rozczarowana-torunianka Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 23:12
                            no na tyle to może zabraknąć trunków w barach;)
                            • izawawa Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 23:13
                              Panie Boże - cudów nie ma !!! :-) Nie zabraknie :)
                              • rozczarowana-torunianka Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 23:16
                                a skoro tak, to uspokoiłaś mnie:)
                                • izawawa Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 23:18
                                  Pomykam spać :) Wpadam w klawiaturę :) Dobranocka wsiem :)
                                  • rozczarowana-torunianka Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 23:22
                                    no proszę, taki mały Toruń, a tak zmęczyć turystów potrafi;) i to zahartowanych
                                    w bojach:) Dobranoc:)
                                    • izawawa Re: Turyści w Toruniu 15.08.06, 23:26
                                      No qrcze blade !!! Wstałam o jakiejś barbarzyńskiej porze , niewyspana jak
                                      diabli i bez litra kawy na śniadanie !!! Tłukłam się cztery godziny !!
                                      Przeszlifowałam bruk tak , że sam się na drugą stronę przełożył !! I za grosz
                                      zrozumienia !!! Ech , co Wy wiecie o turystach ... :)
                                      Dobranocka :))
    • maniamlodzian Re: Turyści w Toruniu 21.08.06, 17:28
      Toruń jeszcze nie nasycił rynku turystycznego.
      W tym roku była bardzo długa i mroźna zima, do tego ptasia grypa. Problem
      mniejszej liczby turystów w tym roku dotyczy nie tylko Torunia, ale wielu
      innych miast m.in. Fromborka, Grudziądza, Płocka i wielu innych. Oczywiście do
      tej grupy nie zaliczam Gdańska, Warszawy i Krakowa.
      Jeszcze jedna przyczyna, to ubożejące społeczeństwo ludzi nie stać na wynajęcie
      przewodnika, same bilety do np. Muzeum Kopernika kosztuje 10 złotych, a i sama
      pogoda w tym roku nas nie rozpieszczała, upał bądź deszcz nie zachęca i nie
      ułatwia zwiedzania.

Pozdrawiam Przewodnik.
      • kanton2 Re: Turyści w Toruniu 21.08.06, 17:40
        niewątpliwie wielu bydgoszczan zrezygnowało z zachęcaniu swoich gości do
        odwiedzenia Torunia ze względu na brednie jakie wygaduje i wypisuje toruński
        przewodnik PTTK p. Arek S. na temat ich miasta. Ilu ich było nie wiadomo,ale
        napewno sporo.
        • gruss.aus.thorn Re: Turyści w Toruniu 21.08.06, 17:44
          kanton2 napisał:
          > niewątpliwie wielu bydgoszczan zrezygnowało z zachęcaniu swoich gości do
          > odwiedzenia Torunia
          Rzeczywiście natrętnych dziadów i żebraków z Bydgoszczy w tym roku jest
          zdecydowanie mniej.
          • ja_sprite_wy_pragnienie Re: Turyści w Toruniu 21.08.06, 22:40
            Wystarczą wam wasi toruńscy, opluwający turystów a bydgoskich jest mniej ponieważ Bydgoszcz się bogaci i ich liczba w naszym mieście radykalnie spadła.
            • izawawa Re: Turyści w Toruniu 22.08.06, 00:10
              Przestańcie się podgryzać a na zdrowie to wszystkim wyjdzie :)
              Turystów w Toruniu jest wielka mnogość i ciut , ciut , praktycznie żeby w miarę
              spokojnie przejść się Szeroką to trzeba wstać o szóstej rano , w innych porach
              dnia - ciało trze o ciało . Knajpy pełne ludzi . Sklepy z souvenirami pełne
              ludzi . Ceny - przyzwoite . Psie kupy - naprawdę mało . Żebracy - owszem
              widziałam kilku ale żaden nie rzucał mi się ani do stóp ani do gardła .
              Muzea - dycha za wejście to nie fortuna , zresztą wyjeżdżając gdziekolwiek
              trzeba się liczyć z kosztami większymi niż siedząc w domu na kanapie . Usługi
              przewodnickie - trudno mi powiedzieć , miałam prywatnych i zaprzyjaźnionych :)
              Byłam nie trzy godziny ale tydzień i wiem , że zobaczyłam i usłyszałam zaledwie
              część . Rasowy turysta wróci , spoko :)
        • maniamlodzian Re: Turyści w Toruniu 22.08.06, 14:04
          Po przeczytaniu książki Pana Arkadiusza Skoniecznego, O konfliktach między
          Toruniem a Bydgoszczą na przestrzeni dziejów, czyli o traconej wyższości
          Torunia, którą kupiłam w sklepiku z pamiątkami w Ratuszu Staromiejskim w
          Toruniu, mam inne zdanie na temat autora.

Kanton 2 napisał
          wielu bydgoszczan zrezygnowało z zachęcaniu swoich gości do
          > odwiedzenia Torunia ze względu na brednie jakie wygaduje i wypisuje toruński
          > przewodnik PTTK p. Arek S. na temat ich miasta

Książka pana Skoniecznego jest zbiorem faktów, które autor zaczerpnął z innych
          publikacji, wystarczy przeczytać bibliografię
          Skoro według ciebie autor pisze brednie, to tym samym autorzy podanych niżej
          publikacji również piszą brednie.
          Literatura
          • Bełkot J. Domańska B., Kaleta A., Sudziński R.: O życiu kulturalnym w Toruniu
          w latach 1945-1985, red. C. Niedzielski, TTK, Toruń 1989
          • Historia Bydgoszczy, red. M. Biskup, PWN, Warszawa, Poznań 1991
          • Historia Torunia, red. M. Biskup, Instytut Historii PAN, Towarzystwo Naukowe
          w Toruniu, UMK, t. 1 W czasach średniowiecza (do roku 1454), Toruń 1999
          w Toruniu, t. 2, cz. 1 U schyłku średniowiecza i w początkach odrodzenia (1454-
          1548), Toruń 1992, cz. 2 W czasach renesansu, reformacji i wczesnego baroku
          (1548-1660), Toruń 1994, cz. 3 Między barokiem a oświeceniem (1660-1793), Toruń
          1996
          w Toruniu, t. 3, cz. 1 W czasach zaboru pruskiego (1793-1920), Toruń 2003
          • Smoliński S.: Toruń stolicą regionu, Adam Marszałek, Toruń 1998
          • Szczepkowski J.: Toruń jako ośrodek wojewódzki Polski północnej, Rocznik
          Toruński, t. 21, Toruń 1992
          • Szczepkowski J., Lijewski T., Bagdziński S. L., Potoczek A.: Podział
          administracyjny Polski na mezoregiony wojewódzkie (wariant podstawowy – ca 25
          województw), Toruń 1994
          • Sudziński R.: Problem stołeczności województwa pomorskiego przed i po II
          wojnie światowej, Przegląd Regionalny, z. 6, Toruń 1993
          • Sudziński R.: U źródeł konfliktu między Bydgoszczą Toruniem, Promocje
          Pomorskie, nr 4, Bydgoszcz 1994
          • Sudziński R.: Uwarunkowania i bariery rozwoju Torunia po II wojnie światowej,
          Przegląd Regionalny, nr 1, Toruń 1995
          • Toruń dawny i dzisiejszy. Zarys dziejów, red. M. Biskup, Towarzystwo Naukowe
          w Toruniu, PWN, Warszawa-Poznań-Toruń 1983
          Pozdrawiam
          • ka_zet Re: Turyści w Toruniu 22.08.06, 14:18
            maniamlodzian napisała:

> Książka pana Skoniecznego jest zbiorem faktów, które autor zaczerpnął z innych
            > publikacji, wystarczy przeczytać bibliografię

To jest zbiór starannie dobranych pod tezę faktów plus ich nadinterpretacja.
            Zupełnie jak w jego opracowaniu na stronie PTTK (które miało zniknąć, tak swoją
            drogą, może ktoś o tym przypomni dyrektorowi oddziału).
            Do ekstremum doprowawadzono to na znanej i lubianej stronie b-t.pl gdzie nie
            tylko nie podaje się źródeł, cytuje wyrwane z kontekstu urywki i opatrza to
            wszystko skrajnie stronniczym komentarzem, ale również zwyczajnie i bezczelnie
            kłamie. Na dodatek (w odróżnieniu od p. Skoniecznego) nie starczyło im odwagi
            cywilnej na umieszczenie podpisu pod swoim dziełem.

> Skoro według ciebie autor pisze brednie, to tym samym autorzy podanych niżej
            > publikacji również piszą brednie.

Skąd ten wniosek?
            • vauban Re: Turyści w Toruniu 22.08.06, 14:29
              ka - zet, a słyszałeś kiedyś słowo "sylogizm" ?
              • a_creep Re: Turyści w Toruniu 22.08.06, 14:35
                > ka - zet, a słyszałeś kiedyś słowo "sylogizm" ?

Ka_zet pewnie tak, ale oprowadzacz wycieczek, jak widać po jego radosnej
                twórczości, już raczej nie.
              • ka_zet Re: Turyści w Toruniu 22.08.06, 15:05
                No ba, z ręki mi jadło nawet!
    • hopex Re: Turyści w Toruniu 28.08.06, 11:30
      Byłem w Toruniu w czasie wakacji i wcale nie zauważyłem małej liczby turystów.
      Co do 'uroków' miasta wcale nie uważam aby Toruń pozbawiony był atrakcji, wręcz
      przeciwnie, spędziliśmy w Toruniu 3 dni i wcale nie uważamy je za stracone.
      Może gdyby tylko bardziej ożywić ruiny zamku krzyżackiego - w tej chwili są
      smętne, ponure i nic w nich się nie dzieje. Zwiedziliśmy wszystkie muzea,
      planetarium, byliśmy na koncertach w kościołach toruńskich - macie fantastyczne
      organy, naprawdę. Tak więc zarówno spędzony czas i wydane pieniądze (niemałe)
      zużyte zostały w sposób pożyteczny i satysfakcjonujący. HOPEX - Wałbrzych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka