koperni 06.09.06, 11:46 Myslałem że "Tour de Pologne" a nie "Tour der Pologne". Widać kto piszę wyborczej artykuły :) GW je tylko tłumaczy :) Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felippee Re: Dziś Tour der Pologne w Toruniu 06.09.06, 13:09 Wlasciwie czemu "Tour de Pologne" a nie "Wyscig po Polsce" ? Czy do licha francuzi nazywaja "Tour de France" "wyscigiem po Francji" ? Jakims polskim zasciankiem mi to pachnie... Swoja droga miasto zablokowane, zaparkowac nie ma jak, czy ta impreza nie mogla by sie odbywac w weekend? Ludziom ktorzy pracuja (ja wiem ze w Polsce jest ich niewiele) tego typu zadymy naprawde utrudniaja zycie... Odpowiedz Link Zgłoś
jan996 to doskonała promocja miasta. 06.09.06, 13:54 Kiedys jezyk francuski byl podstawa kultury :-) A tak na serio - to doskonała promocja miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
grizzli16 Re: Dziś Tour der Pologne w Toruniu "nazwa" 06.09.06, 14:42 A może wyścig powinien mieć nazwę: - Giro d'Polonia - Vuelta a Polonia - Polen Tour - Volta a Polónia Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Dziś Tour der Pologne w Toruniu "nazwa" 06.09.06, 16:27 Liga Polskich Rowerzystów? Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: Dziś Tour der Pologne w Toruniu 06.09.06, 16:23 > Wlasciwie czemu "Tour de Pologne" a nie "Wyscig po Polsce"? Każ komuś kto nie mówi po polsku wymówić "Wyścig po Polsce" to będziesz miał odpowiedź ;) Odpowiedz Link Zgłoś
izawawa Re: Dziś Tour der Pologne w Toruniu 06.09.06, 16:51 Każ powiedzieć : " Poczmistrz z Tczewa i rotmistrz z Czchowa " ;-) A Toruń w Tv wyglądał bardzo ładnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
felippee Re: Dziś Tour der Pologne w Toruniu 06.09.06, 17:14 "Mistrzostwa Polski na zuzlu" tez jest trudne do wypowiedzenia dla obcokrajowca... a jednak nie mowi sie powszechnie o "Polish speedway cup" etc. ? Mamy w tym kraju ustawe (nie twierdze ze sensowna, jednak jest to _obowiazujace_ _prawo_), ktorej celem jest ochrona polskiego jezyka... I wlasnie widac jak ona (nie)dziala... Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Dziś Tour der Pologne w Toruniu 06.09.06, 17:27 kolejnym skandalem jest to, że nie wygrał Polak. Mamy dużo świetnych kolarzy. Dlaczego zapraszani są obcokrajowcy. Wygrywają pieniądze (z mojej renty) a potem wydają je niewiadomo gdzie (a na pewno nie u nas) Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Dziś Tour der Pologne w Toruniu 06.09.06, 19:11 Zobaczcie Zbliżenia i te lamenty wypowiadających się torunian nt. wyścigu. O zgrozo! Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Dziś Tour der Pologne w Toruniu 06.09.06, 19:15 > Zobaczcie Zbliżenia podglądacz jakiś? Odpowiedz Link Zgłoś
kuj-pom Re: Dziś Tour der Pologne w Toruniu 07.09.06, 18:47 mac_byd napisał: > Zobaczcie Zbliżenia i te lamenty wypowiadających się torunian nt. wyścigu. Ta płacząca ciota w samochodzie miała rejestrację CB . Torunianie byli dumni z mety TDP w naszym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
sma1 Re: Dziś Tour der Pologne w Toruniu 12.09.06, 17:25 > Ta płacząca ciota w samochodzie miała rejestrację CB . Torunianie byli dumni z > mety TDP w naszym mieście. No, byłem na Warszawskiej, ludzie darli mordy na policjantów, że ich nie przepuszczają, a młodziez z pobliskich liceów kierowała do kolarzy niewybredne teksty, dobrze, ze wiekszosc kolarzy bylo zagranicznych... Wiocha na całego, jak to Torun. Odpowiedz Link Zgłoś