Dodaj do ulubionych

Figur na figur

19.10.06, 01:23
czy prof. Filar ZECHCYK OSWIADCZYC!cZY WYSLUGIWAL SIE ludziom i
sprawomnieslusznym w czasach prl? czyli po naszemu mowiac wspolpracowal z
sb, wsw?Ja wiem ze dla p. niesluszny dziadek -walet to taki antytuskowy
drobiazg!malo wazny! dla mnie wychowanego w tradycji polskiej to istotne ze
moj dziadek, pradziadek nie wspolpracowal ani z hitlerem ani stalinem> dla
prof. jako zwykle wszystko wzgledne! niewazne! mozna i tak! ale ja bywajac we
lwowie nie skladalem kwiatkow strilcom.Jak mi wiadomo pana kolezanka z
katedry , lwowianka tez nie!po raz kolejnyprof. lekko
traktuje e, wyslugiwanie sie obcym/ sb, wsw tez byla obca z bezmiarem krzywd
jakie wyrzadzila/jak i potrzebe lustracji.CZYLI KROTKO CZY WSPOLPRACOWAL PAN
Z SB LUB WSW to wazne zeby kandydat na prezydenta Torunia zlozyl takie
oswiadczenie
Obserwuj wątek
    • antysalon latwiej z habilitacja niz nobilitacja czyli bridge 20.10.06, 23:21
      Sadzilem ze Prof. Filar zajmie sie czyms b. pozytecznym niz <filipko-filarki>
      na lamach GW? Ale pamietajac jego slowa jakoby lektura gw uszlachetniala nie
      dziwie sie. Jeszcze b. uszlachetni zapewne czytelnikow gw tasma w jezyku
      knajackim w wykonaniu Michnik-Gudzowaty!? Ale wracam do przeprawy przez Wisle w
      Toruniu oczywiscie!bridge tzn most p. prof!czyli pomost od motywu przwewodniego
      felietonu do programu wyborczego gdzie most zbudowac?Ano przez wisle najlepiej!
      Troche obawiam sie bo srodowisko mile panu kamdydatowi filarowi czyli koalicja
      rozowo-czerwona ma bardzo zla opinie z jej okresu funkcjonowania w warszawie!
      tzw uklad drogowo -mostowy!Czyzby torun czekala powtorka? Mozliwe jesli
      zostanie prezydentem czerwony Zaleski/, o nim wiele wiadomo do konca w pzpr,
      kariera w prlowskim ruchu mlodziezowym , stad nawet dzisiaj przyspawany do
      zolkiewicza!, stara szmp;owska brac trzyma sie twardo! zaleski ucieka od tej
      barwy jakby sie troche wstydzil czerwieni!ale chyba udaje!?/i Rozowo-czerwony
      Filar, choc u tego ostatniego barw ...dostatek;bez problemu przyobleka sie
      kazde zestawienie!Moze byc liberalem, potem UW, PO, ba nie stroni od teczowych
      kolorow a ostatnio w czasie bytnosci we Lwowie przyoblekl sie nawet w blekitno-
      zolte skladajac kwiatki na mogilach strilcow z Siczy!W ostanim felietonie moj
      ulubiony / !inaczej/ felietonista sam sie nobilituje przypominajac jako
      drzewiej w czasach studenckich grywal nawet w bridge;a!, twierdzac ze to
      nobilitowalo! Czyzby nobilitowalo? A kogoz by to ?Zajecie w czasie wolnym jak
      inne!Pochwale sie grywalo, oj cale noce, do rana! Ale w odroznieniu od
      prof.niestety grywalem w mniej nobliwym towarzystwie to i rzadko <lecialy takie
      slowne visty; ze stolika gra pomyka, czy tez figur na figur jako
      rzecze..filar!, co prawda pamietam ze czasem trafial sie czwarty do bridge.a z
      lapanki, ktory usilowal ubarwic gre takimi prostackimi powiedzonkami ale przy
      klasowym stoliku unikalo sie tzw tworczosci ludowej! Licytacja, gra, tasowanie,
      licytacja, rober, zapis i tak do finiszu ;nad kreska, pod kreska!papieros,
      herbata/bywala podla np.ulung zwany lupiezem brezniewa!/.Oczywiscie gralo sie i
      tak jak to przedstawia prof, gdzie <krasomowcy> okraszali gre; ludowymi figur
      na fig , czy grasz jak Zeimer o polnocy!/ czemu na Boga przywolywali tego
      dyrygenta z Katowic?/Czy bridge nobilitowal? Raczej nie, ta gra byla jednym ze
      sposobow spedzania czasu!BRIDGE to gra z klasa i dla markowych graczy!!!!!
      byloby dobrze aby prof. kandydat do prezydentury unikal bylejakosci bo Torun
      zasluguje na powaznego kandydata!Ale jak widze wiele elementow substandartowych
      w zachowaniu Filara!jest niestety nie do wyeliminowania. Koncze oczywiscie
      wezwaniem DO LUSTRACJI PANOWIE! brigde to most!
      • nnxx Antysalonie - moherowy bełkotniku 03.11.06, 07:36
        a może tak zamiast cały czas uprawiać kampanię negatywną zaprezentujesz nam
        plany i wizje rozwojowe dla naszego miasta jakie ma Twój kandydat , też
        profesor bo jak na razie to raczej ukrywa to w tajemnicy.
    • martin.s Re: Figur na figur 02.11.06, 22:36
      Zastanawiam sie gdzie jeszcze ludziom pokroju Antysalona nalezalo by wcisnac
      lustracyjno-esbeckie kontrole by w opamietaniu krzykneli: DOSC! Mnie nie
      interesuja archeolodzy poszukujacy potencjalnej wspolpracy pradziadka profesora
      Filara do 7 pokolenia wlacznie by zdyskredytowac go w oczach opinni
      publicznej...Co bowiem rzeczony moglby zrobic w tej hipotetycznej sytuacji
      (?)...Przemiescic sie wespol z M.J.Foxem w jego wehikule by powstrzymac swojego
      przodka przed bledem historii (?)...Osobiscie oceniam profesora za jego zycie,
      ewentualne pomylki i bez trudu odnajdywane sukcesy...Panie profesorze wiem, ze
      polityka wymaga czasu, ja jednakze wyczekuje kolejnego felietonu, prostego w
      swej prostocie i nie emanujacego jadem pomowien, politykierstwa, populizmu i
      demagogii, takiego jak zwykle...bo w tej pozornej prostocie ukryte sa wartosci,
      ktorych jak widze niektorzy nie potrafia dostrzec! Pozdrawiam
      • b3ut Re: Figur na figur 02.11.06, 23:05
        dziwne że salonowi nie przeszkadza prl-owski sędzia Kryże (prawa ręka ZIobry)
        czy to, że dziad ministra edukacji był sowieckim agentem w Londynie
      • antysalon istotnie proste polne kwiatki na mogilach strilcow 03.11.06, 12:17
        co robili antenaci kandydatow na prezydenta torunia jest mniej istotne niz to
        czy oni sami donosili na kolegow, szkodzili znajomym czy tez po prostu maja
        malo pojecia o zarzadzaniu takim wielkim organizmem jak 200 tys. miasto!
        Aczkolwiek nie chcialbym zeby moim prezydentem byl ktos z rodziny obarczonej np
        volks lista !!!/ nie jest to zadna aluzja do ktoregos z kandydatow/.Byc moze
        Filar ma jakies ukryte wartosci, ale widocznie sa ukryte bardzo gleboko!!! a
        jego zachowania z ostatniego okresu te zmiany orientacji politycznych i to
        schlepianie gawiedzi czy tez zwyczajny brak taktu-skladanie kwiatow na grobach
        siczowych strzelcow we Lwowie dowodzi raczej jego internacjonalistycznym
        skolnnosciom niz wyjatkowego wrecz poszanowania dla polskiej tozsamosci.
        • nnxx A ja bym chciał..... 03.11.06, 13:07
          A ja bym chciał aby Prezydentem naszego miasta był ktoś kto potrafi coś
          stworzyć , myśli o przyszłości a nie babra się w archiwum i lustruje
          społeczeństwo do 10 pokolenia wstecz. Pierwsze efekty już mamy. Tysiące rodaków
          wyjechały z kraju. Niedługo zostaną już tylko kaczory , giertychy , mohery i
          antysalon i zaczną się wzajemnie lustrować i wtedy wyjdzie cała smutna prawda o
          antysalonie , którego wujek w 38 pokoleniu roznosił komunistyczne ulotki co
          kwalifikuje ten czyn jako przestępczy i oznacza wilczy bilet w IV RP.
          • rotepirat Re: Filar rozmienił się na drobne... 03.11.06, 17:18
            Prosząc komunistów o wsparcie w wyborach stracił wiele...
            Przegra wybory. Jestem tego pewien.
            Nigdy nie rzucam słów na wiatr.

Publicznie przeproszę jeżeli się mylę.
            • b3ut Re: Filar rozmienił się na drobne... 03.11.06, 18:04
              Rotepirat napisał - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=50364311&v=2&s=0
              13 grudnia [1981r.] byłem na Zachodzie. Zastanawiałem się czy wracać.

W 81 r. by dostać paszport to trzeba było być pupilkiem ówczesnej władzy. Czy
              więc jesteś właściwą osobą do oceniania kto trzyma z komunistami a kto nie?
              • antysalon akurat w 81 r. bylo prosto uzyskac paszport 03.11.06, 18:14
                Akurat w roku 1981/ do konca listopada/ mozna bylo doslownie od reki uzyskac
                paszport, tylko dlugo wystac w kolejce na ul. grudziackiej. Byl to specyfivzny
                rok w prl, najwiecej ludzi otrzymalo paszport, i najwiecej wyjechalo oraz
                najwiecej juz nie wrocilo!/ statystyka elementarna bu3t!/, wiec po prostu
                bredzisz !starj sie podawac sprawdzone informacje chyba ze jestes wychowany na
                radio Erewan!!!!
                • nnxx To ty bredzisz 03.11.06, 18:56
                  przed 1981r. paszporty odbierało się na Bydgoskiej . Biuro paszportowe na
                  Grudziądzkiej powstało o wiele później.
                  • martin.s Re: To ty bredzisz 03.11.06, 19:06
                    Szczerze powiedziawszy to Wy wlasnie Panowie rozmieniacie sie na drobne
                    przenoszac meritum dyskusji pomiedzy Bydgoska a Grudziadzka...A czy to wazne
                    (?)...Hmmm....Co do szukania popracia u tzw komunistow, to po pierwsze pojecie
                    to uleglo zupelnemu zatarciu w rzeczywistosci IV RP, po drugie jak pisal
                    Machiavelli kazda droga jest dobra jesli prowadzi do wytyczonego celu i jesli
                    celem tym ma byc sprawowanie wladzy w Toruniu jestem w zupelnosci za, zwlaszcza
                    ze grono kontrkandydatow mierzi pospolitoscia...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka