nizinny 23.11.06, 21:26 ...no i wścieknie się jak zwykle na kacu ,a że zawsze jest na kacu to zawsze się wścieka. Ale najpierw zapromuje książkę co mu Belka zasponsorował poprzez Ministerstwo Kultury. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grey100 Re: Wstyd będzie ....Michnik w Toruniu 24.11.06, 10:15 Będziesz miał niepowtarzalną okazję na zadanie wielu trudnych pytań. No chyba, że znasz już odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
elpicador Re: Wstyd będzie ....Michnik w Toruniu 24.11.06, 11:16 Odpowiedzi są powszechnie znane. Gorzej będzie z pytaniami! Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Wstyd będzie ....Michnik w Toruniu 25.11.06, 07:41 Ciekawe-czy weźmie ze sobą J. Urbana? Ponieważ od kilku miesięcy policjanci legitymują podczerwienionej karnacji kierowców, to będzie musiał poszukać innego-abstynenta(...) Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Wstyd będzie ....Michnik w Toruniu 25.11.06, 08:49 Latem 1990r -po Jego " wejściu( z kolmisyją -konfekcjonowanych dysydentów...) do archiwum " bezpieki" zamarłem(...). Oto mój bohater( wówczas jeszcze przez duże B)zamiast odkryć brudy i odizolować TW i innej masci " OZI" bierze "to towarzystwo" w obronę i " ramię w ramię " z Kiszczakiem i Jaruzelskim " budują na zbutwiałych korzeniach konfekcji PRL-owskiej" - III R.P.(SIC!). Od kilku lat -większość Polaków poznała prawdę, On ( Michnik) także wreszcie ją ukazal -( w przesłuchaniach w "Rywingate"...)i stanął do walki(...). Lecz jak zawsze co w Jego wyborach było charakterystyczne, dokonał swoistej " ukłądanki" od -do nie bacząc na całość woniejącej "Stajni Augiasza"(...), jest to walka POZOROWANA! Kierowana na sukces- własny sukces! Czekam cierpliwie na spotkanie z Nim i już dziś proponuję Jego miejscowym przyjaciołom z Wyborczej- sięgnijcie do manipulacji " wybiórczej" -jak chocby z moją przerobioną w celach wiadomych " wybiórczej" sceną spod Wrześni( k. Poznania...) w stanie wojennym! Odpowiedz Link Zgłoś
bombay_saphire Re: Chlopie - przestan bredzic .. 25.11.06, 13:00 jak ktos przesiedzial tyle lat w komunistycznym wiezieniu jak michnik to ma prawo decydowac o tym z kim pije wodke - czy z jaruzelem czy z urbanem, jego wybor.. napisales, ze toczyl - " WALKE POZOROWANA " ? a ty co robiles - szanowny recenzencie ? komu ty w ogole chcesz wystawiac swiadectwo moralnosci ? gosciu, ktory piszesz o " konfekcjonowanych " dysydentach ? Zamiast konfabulowac w zalosnym stylu wez sie za swoja polszczyzne, bo wypowiadasz sie - i w tresci i w formie - na poziomie zastepcy zastepcy posla Filipka .. Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Chlopie - przestan bredzic .. 25.11.06, 13:31 hisotrykowi i temu drugiemu trochę się pomyliło. Jak nie ma komuny to z nią walczą,ludzi niegdyś z nią walczących obrzucają błotem, a tych co (tak jak oni )siedzieli 25 lat temu cicho,grzecznie i/lub byli jej zdeklarowanymi zwolennikami wychwalają... I nic na to nie poradzimy Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Chlopie - przestan bredzic .. 25.11.06, 13:47 Rozumiem, że do tych zaliczasz między innymi: R. Bartoszcze, A. Tokarczuka, J. Rulewskiego, A. Mężydłę..., J. Kropiwnickiego ( zawsze " czapkowałem z imienia i nazwiska...), J. Kerna etc.etc. Cóż -ja moge za Twoje supozycje-niedorzeczne? Przeciez z moich postów wynika jednoznacznie, na kogo stawiałem( także na A. Michnika i L. Wałęsę...). Czy ja kiedykolwiek napisąłem o swoim trwaniu przy "S", że byłem bohaterem? Znajdź mi odniesienie z moich postów, korespondencji(...)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Chlopie - przestan bredzic .. 25.11.06, 13:41 Kolejny zacietrzewiony. Pisząc o Jego zasługach w PRL-u, zawsze z wyrazami szacunku i z czapką u ziemi, o Panu Adamie! Pisząc o tym do czego przyczynił sie po 90 tym roku( od " wojny na górze")mam prawo jak każdy, który przezył ( nie konfabuluję- mam z Nim prywatną korespondencję..., mam dokumenty, z którymi jak mówi jeden z kanonów prawa, -" Acta publica probant se ipsa"! ..." Pan się uważa za historycznie wyedukowanego(...)? Ja zaś robiący błędy stylistyczne wiem i rozumiem taką zależność, że bez A. Michnika i bez G.W. nie byłoby III R.P -czytaj Stajni Augiasza, czytaj kolesiów na " peczaki"- republiki kolesiów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
q_b.a Re: Nie chcemy Michnika w Toruniu 25.11.06, 13:52 Precz neokomunisto!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Nie chcemy Michnika w Toruniu 25.11.06, 14:12 Zapytaj swojego idola, dlaczego takich nie zwalczał: >>>wiadomosci.onet.pl/1439204,11,1,0,120,686,item.html A zażarcie atakował b. dyrektora Lasów Państwowych( nota bene bliskiego Kaczyńskich...). Poczytaj zaslepiony abderyto artykuły na przestrzeni ponad 5 LAT!!! za co? Odsyłam was do moich postów z grudnia ub.roku. Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Nie chcemy Michnika w Toruniu 25.11.06, 16:37 > za co? Odsyłam was do moich postów z grudnia ub.roku. i do słuchania rozmów niedokończonych... Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Nie chcemy Michnika w Toruniu 25.11.06, 16:54 argumenty, dedukcja i dowody sa podstawa do wyrażania opinii, ocen i sądów. Wszystkie te wartosci przedkładam nad populizm. a, że są dla niektórych " miażdżące" ( poczytaj o wydarzeniach w ok. wrzesni w stanie wojennym i co uczyniła z nich Wybiórcza")-cóz ja na to poradzę! Oto jeden z postów z ub.roku >>>forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=33196150&a=33205618 Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Nie chcemy Michnika w Toruniu 25.11.06, 16:57 miażdżące i oczywiste jak mawia nasz premier Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Nie chcemy Michnika w Toruniu 25.11.06, 17:40 b3ut napisał: > miażdżące i oczywiste jak mawia nasz premier zapewniam Cię, że co do oczywistych, to pierwszeństwo nalezy się b. Premierowi J. Olszewskiemu. Co do miażdżących- chyba kto inny był autorem. Na pewno eufemizm typu - petryfikować;- kuję-kuj, przydzieliłbym bezapelacyjnie obecnemu Premierowi(...). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bombay_saphire Re: ze co niby Premier petryfikuje ? :-)))) 25.11.06, 19:54 dlaczego czasownik petryfikowac ma byc niby eufemizmem ? w jakim kontekscie ? nie mam zamiaru Cie obrazac forumowiczu historykii, ale twoja polszczyzna jest - bez eufemizmow - belkotliwa, a mysli splatane. trudno zrozumiec o co Ci chodzi, oprocz tego, ze nie lubisz III RP i Michnika, za to, ze walnie przyczynil sie do jej powstania. Otoz w III RP, w ktorej zyjemy, nie ma obowiazku lubienia Michnika i kazdy sobie moze pisac o nim co chce, tak jak jakis oligofrenik powyzej nazywajac go " neokoumunista ". Ty rowniez korzystasz z tego prawa, a ja skorzystam z tego, zeby Ci przypomniec, ze ta cala egzaltowana ekipa , ktora probuje zbudowac PRL-bis pod kryptonimem IV RP - a wiec dwaj bracia mniejsi, Dorn, Ziobro z pomoca komunistycznego aparatczyka Kryze, adorator pani Beger - pan Lipinski, panowie Kaminski i Bielan, wstrzymywacz expressow minister Gosiewski itd.itd. razem do kupy wzieci nie przesiedzieli w komunistycznym wiezieniu tyle co Michnik nie wspominajac juz o czerwonym Kuroniu. Jest zenujace ze ta ekipa niezlomnych dyskutantow z czasu stanu wojennego, nieustraszonych pierdziwstolkow, a przede wszystkim - jej zwolennicy, w chwili obecnej probuja wystawiac recenzje z przyzwoitosci takiemu Michnikowi. Szanowni koalicjanci Andrzeja Leppera, Jana Bestrego, Renaty Beger, posla Misztala, kilku innych oszustow z Samoobrony a takze chlopakow co to zamawiaja piwo gestem Sieg Heil - przestancie bredzic o jakichs pryncypiach, odnowie moralnej itd. itp a tym bardziej nazywac III RP Stajnia Augiasza, bo jak dotad przez 14 miesiecy rzadow zrobiliscie z Polski chlew, w ktorym najwazniejsze osoby w panstwie mowia o sobie " cham ", " warchol", minister edukacji kwestionuje ewolucje, osoba skazana za pedofile i probe zgwalcenia spokojnie sprawuje mandat posla w Siejmie popierajac koalicje rzadowa ( o innych pospolitych kryminalistach wspierajacych PiS w Sejmie - oszustach, wyludzaczach itd nie chce nawet mi sie pisac ). I zanim sie zacznie wypominac Michnikowi wodeczke z Urbanem warto sobie obejrzec zaloty pana Lipinskiego do pani Beger i zastanowic sie - kto bardziej psuje Panstwo Polskie.. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Zasługi Michnika 25.11.06, 20:18 Pozwolę sobie podpisać się pod Twoimi stwierdzeniami. Nikt nie jest wolny od win, ale nie znaczy to, że zasługi, które niewątpliwie ma, mają być wymazane z powodu drobnych, w gruncie rzeczy błędów. Widziałam jak traktowano Michnika w więzieniu, oglądałam filmy z inwigilacji Kuronia. (Puszczano takie ostatnio w naszej TV). Gdyby nie oni i nieliczni im podobni, pewnie jeszcze tkwilibyśmy w komunie, gdzie kupienie rolki papieru było wydarzeniem, gdzie o wolności słowa, jaka na forum panuje mowy być nie mogło. Michnik zrobił swoje, a nawet więcej. Co mnie u niego zdumiewa to w sumie chrześcijańskie przebaczenie swoim byłym oprawcom. Kogo na to stać? Z jaką zaciekłością katoliccy działacze PiS występując przeciw swoim b. koalicjantom, że o wrogach nie wspomnę. Aby było jasne, uważam, że każdy czyn powinien być oceniony, a przestępstwa karane, zgodnie z ich wymiarem szkodliwości społecznej. Nie musimy zgadzać się z obecnymi opiniami Michnika, ale on ma do nich prawo, podobnie jak ma prawo do bycia obserwatorem tego co robią teraz ci, którzy sięgneli po władzę. I nie życzę sobie, aby ktokolwiek wypowiadał się tu w moim imieniu zawołaniem "nie chcemy Michnika w Toruniu". Niech każdy mówi za siebie. Nie ma obowiązku uczestniczenia w tym spotkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mixy Re: Zasługi Michnika 25.11.06, 20:54 ciekawe czy ku..mi będzie rzucał... nie lubię gości! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Zasługi Michnika 25.11.06, 21:59 Czy ja napisałem, że nie chcę-lub nie życzę sobie Pana adama w Toruniu? Wręcz przeciwnie. Nie mogę się doczekać, żeby przypopmnieć Mu,a może po raz DRUGI( pierwszy w dzień rozprawy w Rywingate...) Pan adam powie to co powiedział w drugim dniu przesłuchania przed Komisja(...)? Dodam, że inspiratorem do takiej ekspiacji Pana Michnika -byłem osobiscie!!! Poza tym -droga Pani -pełna zgoda! Podpisuje się pod Pani opinioa - " dwuma ręcami"! Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Zasługi Michnika 25.11.06, 22:00 przepraszam- powinno byc Pana Adama!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sugarless Re: Zasługi Michnika 26.11.06, 22:06 rozczarowana torunianka jesteś jeszcze naiwna jak dziecko ,pokaz Michnika w więzieniu to czysta gra biednego uciśnionego więżnia ,ciekawe jak się kamera dostała do więzienia ,a tak naprawdę to UB pilnowało aby Micnikowi włos nie spadł z głowy,i co spadł???tatuś Aron Szechter pierwszy sekretarz komunistycznej partii ukrainy ,przeproś naród ukraiński za tatusia. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: ze co niby Premier petryfikuje ? :-)))) 25.11.06, 21:54 Powiedzmy, że w monologu np z trybuny okreslisz( Pan Jarosław b. często uzywał tego czasownika)stan post-komunistycznych układów zamiast - wzmocnione w swojej dotychczasowej formie, za pomocą b. dyplomatycznej formy,-SDRP petryfikuje stan wpływów w ( np telewizji...)z okresu PRL-u: czy ta forma nie spełnia w jakiejś mierze eufeministycznego znaczenia(...)? Przejdźmy do postaci i roli jaką spełniały te osoby w PRL-u i obecnie. Widzisz miarą wiarygodnej postawy w dorosłym zyciu nie jest robienie zadym dla " zadym", lecz wartosciowa ich postawa-w każdej sytuacji! Ja jako " pierdziwstołek" z okresu stanu wojennego i lat do '89 r wiem co robiłem( sprawdziłem się w IPN-dla potrzeb wewnętrznych w mojej partii... kwerendy z 4 REGIONÓW są czyste jak woda w J. Ińsko k. Szczecina...)w tamtych latach. Wiem, że potrafiłem S-bekom powiedzieć 2 X NIE -nawet za " stolce wadzy"- między innymi stolec- Naczelnika (z mieszkaniem dwupoziomowym...120 m2), pamietam, ze w obronie porządnego pracownika( świadek Jehowy) nie ustąpiłem " dwóm cichociemnym"( spróbuj zapoznać się z postem w STOLBUDZIE w Płocku), ktorzy w 20 minut po zwolnieniu drania, pijaka i złodzieja, ktory zniszczył " świadka..." zawitali z kadrową w moim gabinecie(...), pamietam jak odprawiłem z-cę Komendanta Woj (...), który negocjował obnizenie kosztów -" wyposażenia mieszkania słuzbowego"-domagając się " zejścia ponizej kosztów zakładowych...". To tylko niektóre moje skromne " postępki z wadzą PRL-u". Przejdźmy do III R.P. Czersk-Bory Tucholskie lata 1991-93. Zapytaj Twojego bohatera co mi odpowiedział na -genezę ówczesnych zalążków III R.P -republiki kolesiów, jaka Mu przedstawiłem w liscie(...)? Mam także odpowiedź,-w tej samej sprawie od Jarosława Kaczyńskiego( jeżeli okolicznosci i Pan(...) pozwolą to odczytam je na spotkaniu, jezęli nie po raz kolejny przypomnę Ci z oryginału- na forum po spotkaniu...). Jak myslisz, ktora z odpowiedzi w sposób oczywisty wypełniła się po brzegi w III R.P.? odsyłam Cie do Pomorskiej -rok 2002 r i seria artykułow o " Biznesmenie z Borów Tucholskich"- tym samym, który wówczas korumpował na lewo i próbował na prawo( wyrzuciłem go z gabinetu...)funkcjonariuszy państwowych(...). szczególnie z RDLP w Toruniu! PS Co do Mojzesowicza i Jego wolt( poniżej poziomu " zerowego": zapoznaj się z moim postem z 2 wrezśnia 2006r na forum Pomorskiej( Bydgoszcz. pt. " Do pana Mojzesowicza...). Dodasm, że w kilku jeszcze wejsciach i rozmowach z Posłami ( z PIS-u) zawsze utrzymywałem oczywiste stanowisko- musi odejść w zapomnienie!!! Co do Stajni augiasza; własciwą -tj z kilku warstwowymi pokładami " gnoju moralno-obyczajiowego"- to dopiero - ZOBACZYSZ!!! Po Regulskim, Mazurze, Bykowskim, Peczaku..., przyjdzie czas na " pochód I-szo majowy"(...) Do usłyszenia, a na pewno -do wymiany opinii! Odpowiedz Link Zgłoś
bombay_saphire Re: ze co niby Premier petryfikuje ? :-)))) 25.11.06, 22:16 z Twojego postu zrozumialem, ze jestes przyzwoitym czlowiekiem i ze woda w jeziorze Insko kolo Szczecina ( to jest ponad 70 km !) byla kiedys czysta.. spiesze potwierdzic, ze w tym roku tez byla czysta..mialem okazje spedzic tam weekend w lipcu poza tym wiekszej czesci Twojej wypowiedzi nie rozumiem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vauban Re: ze co niby ??? 25.11.06, 22:20 Jezioro i miasteczko Ińsko a Bory Tucholskie to zaiste nie to samo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: ze co niby ??? 25.11.06, 22:30 Tak dosłownie zrozumiałeś? Do Borów Tucholskich-los mnie rzucił na 7 lat. Przeżyłem tam wiele sytuacji , o których napisałem na forach(...). Niektóre sa dla mnie " gorzka prawdą",-takze nie ukrywam jej skutków. Nad Jeziorem Ińskim byłem dwa razy-w 1994r . Nie zapomne krystalicznie czystej wody! Odpowiedz Link Zgłoś
vauban Re: No, owszem, dosłownie. 25.11.06, 22:36 Tak się składa, że również dobrze znam tamte strony. Ale, wracając do tematu, co u licha masz człowieku do Michnika akurat ? Znasz go osobiście ? Piłeś z nim wódkę ? Ja nie. I nie zamierzam. Ale oskarżasz faceta, tak jakby ci portfel rąbnął i wiedziałbyś to na pewno, że to on. Zastanów się, wyluzuj. Rzucono temat na forum do pobluzgania, no i dobrze. Nikt mnie też nie każe się wypowiadać akurat w tym temacie. Tak więc może zastanówmy się, czy ta burza w szklance wody warta jest wysiłku tłuczenia w klawisze. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Za długi link 26.11.06, 15:22 Oto jest ten, który jeszcze w 2001r " ustawiał funkcjonariuszy Lasów Państwowych" jak chciał. To ten sam, ktorego we wrzesniu 1992r wyrzuciłem z gabinetu( byłem dyr. ZPD ...)za próbe KORUPCJI-PROPONOWAŁ MI SAMOCHÓD za odstaopieniu jego firmie DREWNA(!!!) Po roku czasu -tamta załoga -wiekszoscia 65,5/34,5 " wyrzuciał mnie" i udała sie pod skrzydełka ww Edwarda N.... Jedźcie do Czerska -porozmawiajcie z ludźmi i zapytajcie -co teraz sądzą o tamtej decyzji(...) >>>pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20021031/POLECAMY/110310106&SearchID=73264154386884 Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Za długi link 26.11.06, 15:28 I jeszcze jedno. W internetowej "liscie" znalazłem taki zapis: <<<<NITKA EDMUND - IPN BU 0193/6356: Ciekawi mnie czy ma cos wspólnego z ww, ktoremu Lasy Państwowe- RDLP w Toruniu KŁANIAŁA SIE W PAS!!! Szczególni Jej RDLP-b. Dyrektor W. W. i jeden z nadlesniczych , o ktorym w artykule napisano wprost: ..."Rósł w pieniądze, a władza w pas mu się kłaniała. Nadleśniczemu z Woziwody, kiedyś posłowi, robił kampanię wyborczą na miejscowym stadionie. Z władzą Czerska trzymał za pan brat".- za POMORSKĄ! Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: ze co niby ??? 25.11.06, 22:35 A takie były moje losy w Borach Tucholskich: Nie żaluję tego co uczyniłem!!! >>>pomorska.pl/apps/pbcs.dll/news_message?Category=sxoforum02&ThemeID=1015&GroupID=106636&InReplyTo=234276 Odpowiedz Link Zgłoś
vauban Re: Nie chcemy Michnika w Toruniu 25.11.06, 22:11 O, "zaślepiony abderyto", to nawet niezłe i inspirujące. Historykii, nie bądź taki histeryk. Walczysz sobie z czymś, co jest równie podatne na zwalczanie jak np. lodowce. Albo ruchy górotwórcze. Odpocznij, napij się piwa albo koniaku, co tam lubisz. Nie irytuj się. Zagraj z kimś w chińczyka. Głową muru nie przebijesz, forum do tego jest zbyt słabe, więc po co te wrzaski ? Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Nie chcemy Michnika w Toruniu 25.11.06, 22:16 vauban napisał: > O, "zaślepiony abderyto", to nawet niezłe i inspirujące. > Historykii, nie bądź taki histeryk. Walczysz sobie z czymś, co jest równie > podatne na zwalczanie jak np. lodowce. Albo ruchy górotwórcze. > Odpocznij, napij się piwa albo koniaku, co tam lubisz. Nie irytuj się. > Zagraj z kimś w chińczyka. > Głową muru nie przebijesz, forum do tego jest zbyt słabe, więc po co te wrzaski > ? Dziękuję -skorzystam z zaproszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
q_b.a Re: Nie chcemy Michnika w Toruniu 26.11.06, 13:46 Takim jak on,sługusom SLD dziękujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Nie chcemy Michnika w Toruniu 26.11.06, 15:53 q_b.a napisała: > Takim jak on,sługusom SLD dziękujemy! A ilu was? Raz? No to piszcie w liczbie pojedynczej. Odpowiedz Link Zgłoś
sugarless Michnik przeproś za brata prokuratora UB 26.11.06, 21:59 Toruń wolny od Michnika. Odpowiedz Link Zgłoś
q_b.a Re: Michnik przeproś za brata prokuratora UB 26.11.06, 22:01 zydokomunistom wstęp wzbroniony Odpowiedz Link Zgłoś
sugarless Osjasz Szechter I sekretarz komunistycznej part 26.11.06, 22:09 rozczarowana torunianka jesteś jeszcze naiwna jak dziecko ,pokaz Michnika w więzieniu to czysta gra biednego uciśnionego więżnia ,ciekawe jak się kamera dostała do więzienia ,a tak naprawdę to UB pilnowało aby Micnikowi włos nie spadł z głowy,i co spadł???tatuś Aron Szechter pierwszy sekretarz komunistycznej partii ukrainy ,przeproś naród ukraiński za tatusia. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka nie lubię cukru bez cukru;) 26.11.06, 22:37 sugarless, jesteś cyniczny jak cyjanek. A czy tobie spadł włos z głowy???? Zrobiłeś coś pro publico bono? Uważaj, aby tobie nie wyciągnięto przewin twoich dziadków i pradziadków. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: nie lubię cukru bez cukru;) 26.11.06, 23:06 To zbyt dalekie odrosty korzeniowe(...). ale co do ojca( ców), nalezy przyjąć z godnością atawizmy jakie są(...)! Odpowiedz Link Zgłoś
sugarless cukier kresowy 27.11.06, 11:25 Tak się składa że za swoich dziadów niew muszę sie wstydzic bo walczyli na krasach z tatarami ,turkami,co o niektórych poczynaniach mogłaś poczytać w ksiażkach historycznych ,nie zdradze jakie to bitwy ale w każdym razie byli swego czasu podporą militarną na pograniczu polsko-tureckim. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: cukier kresowy 28.11.06, 00:07 walczyli, czyli pacyfikowali tamtejszą ludność? Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: cukier kresowy 28.11.06, 06:24 rozczarowana-torunianka napisała: > walczyli, czyli pacyfikowali tamtejszą ludność? Proszę PaNi-kiedy pacyfikowali były tam " dzikie pola" i stepy zarośniete burzanami(...). W XVI w i blizej nas-walczyli z wieloma najeźdzcami. Odrobina historii na co dzień -nie szkodzi nikomu! Szczególnie nam Polakom, bo juz bylismy blisko, aby taki byle łajdak H.....c żądał od nas reparacji(...). Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: cukier kresowy 28.11.06, 23:11 Proszę Pana, każdy medal ma dwie strony i to zawsze. Myślę, że nieco znam historię. Ale nie znam nikogo, kto ganiąc innych za "grzechy ojców" potrafiłby przyznać, że sam ma coś na sumieniu. A kiedyś nikt nie śmiał przyznać, że jest bez winy i rzucić kamieniem. No cóż, czasy się zmieniają. Odpowiedz Link Zgłoś
sugarless Michnik to niechlubna postac naszej sceny polity 29.11.06, 14:29 konsekwentnie prowadzi politykie antypolską ,wyśmiewa wszelkie przejawy patriotyzmu ,wmawiają że to działanie wstecz ,szkoda mi was drodzy internauci waszych klaprk na oczach mzróbcie głebokie wdechy i zastanówcie się co ten wasz ulubieniec zrobił bobrego????siedział w więdzieniu to był zwiczajny japoński teatr ,w jakim więdzieniu kamerowali dysydentów????owszem za zgodą służby bezpieczeństwa,tak naprawdę to służba bezpieczeństwa otaczała osobe michnika aby mu włos z głowy nie spadł ,atak naprawdę co to za więzień który mógł wyjeżdżać na spotkania tzw. opozycji ,nawet żarcie lepsze dawali jak był tow.michnik ,naprawdę szkoda mi jest ludzi którzy nie umią poskładać tą mozaikie faktów ,szkoda że brat michnika były stalinowski prokurator nie odwiedził Polski,tak naprawdę tow,michnik pragnie polski świeckiej ,słabej bez wyrazu ,kosmopolitycznej.Dla mie człowiekiem który walczył o kraj był ksiądz Popieuszko,no ale nie jest obecny z nami i nie może prowadzić wykładów jak co niektórzy Kwaśniewski ,Wałęsa i Urban zapomniałem kolega Urbana tow.Micnik ,razem po nocach vódkie pija i śmieją się z polskiej pseudointeligencji że cały czas robią wode z mózgów. Odpowiedz Link Zgłoś
sugarless kresy to nie afryka czarna!!!! 29.11.06, 14:43 rozczrowany jestem brakiem wiedzy z twojej strony ,kresy to nie afryka i ameryka ,polacy indian i murzynów nie przykuwali do łańcuchów,matury to ty jeszce nie masz torunanko rozczarowano ,hłe ,hłe.ps et misere fluctuatur! Odpowiedz Link Zgłoś
james_bond007 Re: cukier kresowy 29.11.06, 00:31 > Tak się składa że za swoich dziadów niew muszę sie wstydzic bo walczyli > na krasach z tatarami ,turkami, Jeśli to byli rzeczywiście dziadowie, to musieli walczyć po stronie bolszewików... Odpowiedz Link Zgłoś
janekjanek6 Re: Wstyd będzie ....Michnik w Toruniu 27.11.06, 19:56 Przecież jego już nie ma.Nikt nie czyta tego co pisze.Po co chodzić na spotkania z kimś takim? Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Wstyd będzie ....Michnik w Toruniu 27.11.06, 20:43 Ale Jego celne wykłady może by sprowadziły na ziemię " twórców klęski wyborczej" w Regionie(...) PS O PIS-owych i LPR-owych " wilczkach" piszę! Odpowiedz Link Zgłoś
sugarless Re: Wstyd będzie ....Michnik w Toruniu 27.11.06, 21:17 cała rodzina prowadziła działalność na szkode państwa Polskiego od przdwojny np.mamusia pana Michnika napisała podręcznik do histori ,same paszkwile o naszej historii,to były czasy stalinowskie ,tatuś szef propagandy ds.kultury w czasach stalina ,a mały michnik łaził po biurku taty stalinowca,to jest historia ,tacy ludzie tworzyli państwo stalinowskie ,inteligencja bolszewicka ,ale niektórzy tego nie rozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Wstyd będzie ....Michnik w Toruniu 28.11.06, 00:03 Ponad rok temu napisałem i wysłałem do Michnika móją ogólną ocenę Jego swawolnych " polityczno-oratorsko-literackich"pląsów po '89 r: >>>Rozumiałem jak mało kto, bezsens " wyciągania upiorów" ubeckiej prowokacji. Ostrzegałem Pana(znając naszą historię; powołałem się na kilku Historyków- Łojka, Aszkenazego, Kalinkę), że korzyści z tej " burzy pretensjonalnej" jaką wywóła artykuł, będą li tylko dla tych co " zostali przywiezieni na sowieckich czołgach" w 1944r. Użyłem swoistej dialektyki w udowodnieniu Panu Adamowi skutków Jego swawolnych polemik na tematy historyczne(...). W korespondencji, do Pana Michnika celowałem w historycznie ujmując , PRZYKŁADACH O POZYTYWNYM-WZORCU NA POKOLENIA. Tematy, które On wyciągał na " dworach europejskich"( nie tylko w kraju), miały cel antypolski(!) Jest rzecza oczywistą, że jako człowiek rozumiejący "tragiczność naszych historycznych zwycięstw"(...), nie mogłem spokojnie czytać "odgrzewanych tematów zastepczych", których jedynym celem było upokorzenie polskich robotników, którzy zawiązując Solidarnosc i demontując " komunizm", pozbawili " Dyzia"-A . Michnika, folwarku dodychczasowych zabaw i intryg(...). Moja wyjatkowa wrażliwość na socjologiczną alienację Pana Adama, po 1989 r powinna znaleźć " ujście" na szerszym forum. To szczęście,że jest to Jego forum. Dlatego przypomnę państwu( Panu Adamowi przypomniałem- PO JEGO I-SZYM DNIU PRZESŁUCHANIA PRZD KOMISJĄ D/S RYWINA), że nie kto inny, ale żydowskiego pochodzenia ( mój Nauczyciel) J.P. Jasienica ostrzegał Polaków przed " ołówkiem króla St. Augusta Poniatowskiego", któren podał niejakiemu A. Podhorskiemu (KANALII-SZELMIE...)do zapisania wniosku w Sejmie, ( 1793 w Grodnie...) WNIOSKU O ROZEJM, A DOKŁADNIEJ O KOLEJNY ROZBIÓR POLSKI(!) Pan Adam, po 1990 r wielokrotnie zamiast prawdziwego oręża, jak np " patrioci Sejmu 4 letniego", używał " ołowka podhorskiego", jak w słynnych rautach u Urbana(!) i prowokacyjnych atakach w na dziennikarzy, “ obronie generałów Kiszczaka i Jaruzelskiego. W podobny sposób, przeciwko narodowi, a za ciemiężca naszego kraju-carską Rosją –gwarantem status quo- magnackiej pychy i posiadłości w Sejmie Wielkim występowali “targowiczanie”(SIC!). Czy przywołując " targowiczan" i porównując ich " patriotyzm-magnacki" do koniunkturalizmu Pana Jaruzelskiego po II wojnie światowej, oraz jego następców do " władzy dusz" A. Kwaśniewskiego, L. Millera, rozmijałem sie z wyczuciem politycznej dywersji, jaka Pan Michnik siał na tyłach " obozu posierpniowego"? Kiedy juz pozbawiłem się złudzeń co do prawdziwych intencji " mojego bohatera"(był nim do wiosny 1990 r), wyciagnąłem prawdziwe " armaty " do walki z tego typu " suchorzewskimi frymarczącymi" naszymi –polskimi sprawami po ’89 r. To były słowa mojego Nauczyciela, jakimi próbowałem dotrzeć do" zwojów mózgowych" odpowiedzialnych u Pana Adama za postrzegawcze walory pierwszych dni wolnosci w Polsce : solidarnościowej”-po 4 czerwca 1989 r(!) ..." Gdybyż ten rozumny i przewidujący człowiek( to paralela do króla St. Poniatowskiego- jak pisał o Nim J.P Jasienica)) zachował autorytet, moralną możność perswadowania! Gdybyż wyciągnął właściwe wnioski z obrazu jaki zobaczył w „przepastnych archiwach bezpieki” w lipcu 1990 r(...). Niestety dla nas Polaków zareagował w iście heraklitowy sposób-pokrętny i rozmydlony. Osłaniający TW a drugiej strony inicjujący do ataku na ludzi prawych-z kręgosłupem i niezłomnych(!) Pamiętacie Jego pełna „ gębę” nienawistnych epitetów pod adresem Jarosława Kaczyńskiego. Pamiętacie Jego „ kaudyjskie”-upokarzające ataki podczas transmisji telewizyjnej przed wyborami prezydenckimi-jesienią 1990 r??? Odpowiedz Link Zgłoś
sugarless Re: Wstyd będzie ....Michnik w Toruniu 28.11.06, 12:15 ta cała checa z teczkami byłych ubeków to mydlenie oczu,każdy obserwator polityczno-historyczny rozumie sprawy inaczej ,trzeba sobie zadać pytanie a kto na tzw. pseudo wolności i zmian ustrojowych zarobił ,głownie kapitał zachodni ,a całą solidarnosć ma w czterech literach ,traktat USA-ZSRR był podpisany na 45 lat i po tym okresie miało przyjść inne.Naiwnością polityczną jest myślenie o roku 1989r jako o wygraniu Solidarności i wolności,to co nastąpiło można powiedzieć o ekspancji ekonomicznej i wchłoniecie całej gospodarki z małymi wyjątkami do krwiobiegu zach. europy .Prostym przykładem jest handel w latach 1920-1939 w rosji bolszewickiej ,z kraju który był największym exporterem zboża na świecie stał się jego największym importerem ,amerykanie zacierali rece ,zboże za złoto ,okraszone ideologią złych bolszewików z którymi tzreba walczyć ,ale zarabiać kokosy ,zaraz zaraz ktoś zada pytanie bolszewicy tacy głupi ,wysyłają pociągi złota do ameryki za zboze???kapitalistycznej ,nasuwają się implikacje logiczne ,bo to był dobry interes USA ,stworzyć w tak wielkim państwie jakim była rosja carska nowe odmienne politycznie ,amerykanie wykorzystali nową broń ,broń ideologiczną,która jest tania i nie wymaga ofiar ludzkich. Odpowiedz Link Zgłoś
jokerprim Nie mam nic przeciw Adamowi Mochnikowi. 29.11.06, 08:26 Nie mam nic przeciw Adamowi Mochnikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
sugarless do torunianki cukier kresowy 29.11.06, 17:14 rozczrowany jestem brakiem wiedzy z twojej strony ,kresy to nie afryka i ameryka ,polacy indian i murzynów nie przykuwali do łańcuchów,matury to ty jeszce nie masz torunanko rozczarowano ,hłe ,hłe.ps et misere fluctuatur! Odpowiedz Link Zgłoś
vauban Re: do torunianki cukier kresowy 29.11.06, 19:03 sugarless, pie..olisz, jak potłuczony ! Odpowiedz Link Zgłoś
sugarless Vauban i ryby głosu nie mają 29.11.06, 21:26 nie pie..bo dupą nie ruszam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vauban Re: Vauban i ryby głosu nie mają 12.02.07, 21:35 A powinieneś ruszyć, i do jakiej szkoły się zapisać. Na początek, szkoła dobrych manier. Potem, ewentualnie, jakaś zawodówka, bo przy takim potencjale, na policjanta nie przyjmą. Odpowiedz Link Zgłoś