Dodaj do ulubionych

ul. Mickiewicza

26.11.06, 22:26
Dzisiaj z dumą spacerowapłem po ul Mostowej, już świątecznie oświetlonej,
przy tej okazji uzmysłowiłem sobie jednak ile jeszcze ulic należy odnowić aby
Toruń mógł wrócić do swej dawnej świetności. Zastanawiałem się także, czy
nowe władze Torunia zaplanują rewitalizację głównej ulicy Bydgoskiego
Przedmieścia - ul. Mickiewicza. Jej stopień degradacji, zaniedbanie osiągnął
już chyba swój kres. Czy jest ktoś kto ma wiedzę na temat ew. planów
związanch z tą ulicą?
Obserwuj wątek
    • b3ut Re: ul. Mickiewicza 26.11.06, 22:47
      O ile wiem w dalekich planach jest zrobienie z początkowej części Mickiewicza
      zamkniętego deptaka stanowiącego przedłużenie głównego traktu (Szeroka, Rynek
      Staromiejski, plac Rapackiego, park "na górce"). Ciekaw jestem co z tego
      wyjdzie. Póki co najważniejszym zadaniem będzie sprzedaż lokali należących
      obecnie do miasta. Póki te mieszkania nie będą miały swych właścicieli,
      dominować będzie tu krajobraz stojących całymi dniami pod klatkami schodowymi
      meneli. Do takiego stanu rzeczy mocno też przyczyniła się decyzja o likwidacji
      komisariatu na ul. Bydgoskiej.
      Konkluzja: Czy miasto stać na to, by w obliczu ogromnego boomu na mieszkania,
      lokale o pow. nierzadko przekraczającej 100 metrów kwadratowych położone w samym
      centrum miasta okupowane były przez margines nie płacący czynszu i demolujący
      wpisane na listę zabytków kamienice?
      • staszeek1 Re: ul. Mickiewicza 26.11.06, 22:59
        Mozna tez pobudowac nowe domy i tam wyprowadzic to cale towarzystwo, ale po
        miesiacu nie bedzie to wygladalo lepiej niz zaniedbane domy na Bydgoskim!!!
        • folkatka Re: ul. Mickiewicza 26.11.06, 23:56

Ja myslę, ze te problemy nie dotycza wyłącznie Mickiewicza, ale całej
          dzielnicy. Ma ona bardzo duzy potencjał w sobie, piekno starych kamienic,
          bliskość centrum i względna cisza która tam panuje są wielkimi zaletami, i
          mogłybby przyciagnąć ludzi z kasą. Przed wojną była to dzielnica elity. Wierzę
          że kiedyś bedzie znowu.
          • gruss.aus.thorn Re: ul. Mickiewicza 27.11.06, 20:09
            Bydgoskie Przedmieście powoli sie zmienia ; to już nie jest skansen
            wykolejeńców , którzy trafili tu aby zniszczyć najpiękniejsze kamienice. Cieszy
            remont ulicy Słowackiego ( od Sienkiewicza do Konopnickiej ), remontowane są
            kolejne kamienice , stopniowo ubywa patologicznych rodzin. W ubiegłym roku
            wymieniono oświetlenie w Parku , odnowiono chodniki. Oczywiście dużo jeszcze
            trzeba zrobić ale i tak jest lepiej niż 10 lat temu.
            • rozczarowana-torunianka Re: ul. Mickiewicza 27.11.06, 20:22
              potwierdzam, BARDZO wolno się zmienia;)
              No i te pożary....
              Najpierw ten budynek fotoforum.gazeta.pl/72,2,737,30781672.html
              teraz kolejny. Powstaną nowe, piękne bloczki w zamian;)
              • folkatka Re: ul. Mickiewicza 27.11.06, 23:34

Tych pieknych budynków ubyło juz wystarczająco. Czas na to, by sobie mieszkańcy
                Torunia zdali sprawe z tego, że sa one tak samo waznym zabytkiem jak Starówka!
                Nie przesadzam!
                • gruss.aus.thorn Re: ul. Mickiewicza 28.11.06, 19:55
                  Jesienią zrobiłem w okolicy tego domu kilka zdjęć - fajna architektura a
                  mieszkańcy zupełnie przypadkowi . Willa sprawiała wrażenie zaniedbanej z
                  krzakami zasłaniajacymi okna . Czy po odbudowie coś tam sia zmieni?
      • althorn Re: ul. Mickiewicza 28.11.06, 20:11
        Zastanawiam się, czy władze miasta są gotowe zmienić swoją politykę (pachnącą
        jeszcze Polską Ludową) polegającą na tym, że nie sprzedaje się kamienic z
        lokatorami, a na lokale zastępcze dla ew. wyprowadzek przed sprzedażą pieniędzy
        w kasie miejskiej brak. Bo tylko sprzedaż a w konsekwencji właściciel jest w
        stanie zadbać o swoją własność. Ze smutkiem stwierdzam, że przytłaczająca
        większość zapuszczonych posesji jest w rękach miasta, zarządzanych przez ZGM.

• sdb Re: ul. Mickiewicza 29.11.06, 10:53
          przeciez pare kamienic juz poszlo w zamian za mieszkania dla lokatorow
    • copperius Re: ul. Mickiewicza 29.11.06, 10:58
      Obawiam się że już za późno na przywrócenie dawnej świetności tej dzielnicy,
      ponieważ bezład architektorniczny jaki powstał tam w ciągu półwiecza w dużym
      stopniu zniszczył secesyjny charakter dzielnicy. Nowe bloki wciśnięte między
      wille i kamienice dają wrażenie pstrokacizny. Tak naprawdę żeby tam coś zrobić
      to trzeba by wyburzyć te bloki i postawić coś stylizowanego. Zgadzam się jednak
      że trzeba ratować to co zostało, nawet budynek byłego komisariatu :), który choć
      zdewastowany to po renowacji mógłby być całkiem ładny. Ogólnie ulica Bydgoska i
      okolice mają spore (jeszcze) zasoby które można by ocalić, ale czy ktoś się tego
      podejmie ? Na razie eksponowana jest tylko i wyłącznie starówka, a inne
      potencjalne atrakcje niszczeją np. forty, właśnie cała BYdgoska, Mickiewicza,
      Krasińskiego, Kolonowica i inne uliczki. Myślę że trzeba to zmienić więc piszcie
      nie tylko na forum ale i do swoich radnych niech z tym coś zrobią.
      • gruss.aus.thorn Re: ul. Mickiewicza 29.11.06, 19:33
        copperius napisał:
        > Na razie eksponowana jest tylko i wyłącznie starówka, a inne
        > potencjalne atrakcje niszczeją np. forty, właśnie cała BYdgoska, Mickiewicza,
        > Krasińskiego, Kolonowica i inne uliczki. Myślę że trzeba to zmienić więc
        piszci
        > e
        > nie tylko na forum ale i do swoich radnych niech z tym coś zrobią.
        Na Bydgoskim Przedmieściu mieszka wielu wpływowych ludzi : marszałek
        województwa Piotr Całbecki , dyrektorka teatru Horzycy - Oleradzka ,
        przewodniczący Rady Miejskiej - Przybyszewski . Może powinno powstać jakieś
        stowarzyszenie walczące o renowację tej dzielnicy?

• gumka7 Re: ul. Mickiewicza 29.11.06, 21:16
          mamy nawet fundacje do której należą cioty i wuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka