05.02.07, 00:15
Czy ktos orientuje sie ile kosztowaloby wybudowanie portu w Toruniu .Tak od A
do Z albo ile kosztowalby taki sam port jaki jest w Bydgoszcy
Obserwuj wątek
    • paig Re: lotnisko 05.02.07, 02:24
      Hmmm tez jestem ciekaw. Chcesz wiedziec ile by kosztowalo wybudowanie calego
      terminalu, czy rowniez caly sprzet i dostosowanie pasow, ogrodzenie,
      oswietlenie itp. Wydaje mi sie, ze bedzie to kilkaset mln zlotych. Samo
      ogrodzenie ma kosztowac 10-20mln. Wszystkie maszyny potrzebne to pewnie tez
      jest wielki wydatek (kilkadziesiat mln), nie tylko radary i lacznosc, ale
      sprzet zajmujacy sie konserwacja samolotow, maszyny do odmrazania, oraz
      wyposazenie strazy itp. Wydaje mi sie, ze pasy byly by najdrozsze. Sam
      budynek... JA dalbym mu 10 do 20mln.
    • marboro2 Re: lotnisko 06.02.07, 00:04
      Jakos cisza w temacie kasy
    • bombay_saphire Re: a co to za gadka o pieniadzach.. ? 06.02.07, 02:21
      w czynie spolecznym wybudujemy !
      jak w Kambodzy - na nas nie ma mocnych .. :-))))))
      • paig Re: a co to za gadka o pieniadzach.. ? 06.02.07, 02:51
        BY w Toruniu powstalo lotnisko do obslugi samolotow o zasiegu krajowym i
        miedzynarodowym, obslugujace samoloty do 30 osob!!! potrzeba by bylo 70 mln
        euro!!! (skyscrapercity.com/showthread.php?t=271727) BY doprowadzic do
        takiego stanu jak jest teraz Bydgoszcz pewnie ze 100mln euro bylo by potrzebne.
        Bydgoszcz dostanie teraz (mam nadzijei) 47 mln euro na dostosowanie parametrow
        do wymogow sieci TEN. By Torun mogl rowniez miec szanse na rozwoj rowniez
        musial by spalniac takie mozliwosci. Czyli 150 mln euro (600 mln zl)bylo by
        potrzeba.!!! To jest chyba 3/4 rocznego budzetu Torunia. Nawet bez dotacji z
        wojewodztwa na przystosowanie do sieci TEN Torun musial by wylozyc z wlasnej
        kieszeni 400mln zl (tak jak bydgoszcz robila to przez lata). A do tego jeszcze
        utrzymanie portu...
        • marboro2 Re: a co to za gadka o pieniadzach.. ? 06.02.07, 07:43
          No to ewentualnie z jakiego zrodla mialoby byc finansowane?Ktore miasto na to
          stac?
          • mac_byd Re: a co to za gadka o pieniadzach.. ? 06.02.07, 14:33
            Z kieszeni Romka Karkosika!
            • paig Re: a co to za gadka o pieniadzach.. ? 06.02.07, 18:43
              Stac na to duze miasta, ktore buduja takie lotniska przez wiele lat. W
              wiekszosci miast, ktore maja teraz lotniska istnialy one juz przed woja.
              Ponziej byly stopniowo rozbudowywane, budowano porty, wydluzano pasy itp. Torun
              potrzebowal by na to 15 lat.. by miec lotnisko na takim poziomie jak ma
              Bydgoszcz. (jezeli finansowal by to z wlasnej kasy, jak inne miasta posiadajace
              lotniska). Teraz to wyglada troche inaczej. Dlklada wojewodztwo, UE itp ale te
              dotacje sa dla istniejacych lotnisk, gdzie wszystkie podstawowe elementy
              zbudowalo miasto.
              • bombay_saphire Re: qrna ! poq 06.02.07, 20:54
                • bombay_saphire Re: qrna ! powiedzialem juz - w czynie spolecznym 06.02.07, 20:56
                  kto w to nie wierzy - malego ducha jest !
                  • mynda Re: qrna ! powiedzialem juz - w czynie spolecznym 06.02.07, 20:59
                    przyjedzie pan kleks z magiczna pompka i napompuje nam lotnisko w kwadrans góra
                    dwa. I most nowy też nalepperuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka