marboro2 05.02.07, 00:15 Czy ktos orientuje sie ile kosztowaloby wybudowanie portu w Toruniu .Tak od A do Z albo ile kosztowalby taki sam port jaki jest w Bydgoszcy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paig Re: lotnisko 05.02.07, 02:24 Hmmm tez jestem ciekaw. Chcesz wiedziec ile by kosztowalo wybudowanie calego terminalu, czy rowniez caly sprzet i dostosowanie pasow, ogrodzenie, oswietlenie itp. Wydaje mi sie, ze bedzie to kilkaset mln zlotych. Samo ogrodzenie ma kosztowac 10-20mln. Wszystkie maszyny potrzebne to pewnie tez jest wielki wydatek (kilkadziesiat mln), nie tylko radary i lacznosc, ale sprzet zajmujacy sie konserwacja samolotow, maszyny do odmrazania, oraz wyposazenie strazy itp. Wydaje mi sie, ze pasy byly by najdrozsze. Sam budynek... JA dalbym mu 10 do 20mln. Odpowiedz Link Zgłoś
bombay_saphire Re: a co to za gadka o pieniadzach.. ? 06.02.07, 02:21 w czynie spolecznym wybudujemy ! jak w Kambodzy - na nas nie ma mocnych .. :-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
paig Re: a co to za gadka o pieniadzach.. ? 06.02.07, 02:51 BY w Toruniu powstalo lotnisko do obslugi samolotow o zasiegu krajowym i miedzynarodowym, obslugujace samoloty do 30 osob!!! potrzeba by bylo 70 mln euro!!! (skyscrapercity.com/showthread.php?t=271727) BY doprowadzic do takiego stanu jak jest teraz Bydgoszcz pewnie ze 100mln euro bylo by potrzebne. Bydgoszcz dostanie teraz (mam nadzijei) 47 mln euro na dostosowanie parametrow do wymogow sieci TEN. By Torun mogl rowniez miec szanse na rozwoj rowniez musial by spalniac takie mozliwosci. Czyli 150 mln euro (600 mln zl)bylo by potrzeba.!!! To jest chyba 3/4 rocznego budzetu Torunia. Nawet bez dotacji z wojewodztwa na przystosowanie do sieci TEN Torun musial by wylozyc z wlasnej kieszeni 400mln zl (tak jak bydgoszcz robila to przez lata). A do tego jeszcze utrzymanie portu... Odpowiedz Link Zgłoś
marboro2 Re: a co to za gadka o pieniadzach.. ? 06.02.07, 07:43 No to ewentualnie z jakiego zrodla mialoby byc finansowane?Ktore miasto na to stac? Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: a co to za gadka o pieniadzach.. ? 06.02.07, 14:33 Z kieszeni Romka Karkosika! Odpowiedz Link Zgłoś
paig Re: a co to za gadka o pieniadzach.. ? 06.02.07, 18:43 Stac na to duze miasta, ktore buduja takie lotniska przez wiele lat. W wiekszosci miast, ktore maja teraz lotniska istnialy one juz przed woja. Ponziej byly stopniowo rozbudowywane, budowano porty, wydluzano pasy itp. Torun potrzebowal by na to 15 lat.. by miec lotnisko na takim poziomie jak ma Bydgoszcz. (jezeli finansowal by to z wlasnej kasy, jak inne miasta posiadajace lotniska). Teraz to wyglada troche inaczej. Dlklada wojewodztwo, UE itp ale te dotacje sa dla istniejacych lotnisk, gdzie wszystkie podstawowe elementy zbudowalo miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
bombay_saphire Re: qrna ! powiedzialem juz - w czynie spolecznym 06.02.07, 20:56 kto w to nie wierzy - malego ducha jest ! Odpowiedz Link Zgłoś
mynda Re: qrna ! powiedzialem juz - w czynie spolecznym 06.02.07, 20:59 przyjedzie pan kleks z magiczna pompka i napompuje nam lotnisko w kwadrans góra dwa. I most nowy też nalepperuje Odpowiedz Link Zgłoś