Dodaj do ulubionych

Bezrobocie spada

22.03.07, 10:25
pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/po/20070313/INNEMIASTA06/103130508
W powiecie golubsko-dobrzyńskim jest coraz mniej bezrobotnych. Jest o ponad
1000 osób mniej niz w zeszłym roku i o ponad 200 osób mniej niż w styczniu
tego roku. Jednak główne powody spadku tej liczby to wyjazdy za granicę, w
"Sharpie" i w innych podtoruńskich firmach zatrudniono ok. 100 osób.
Obserwuj wątek
    • ankafanka Re: Bezrobocie spada 22.03.07, 12:13
      niech napiszą ile osób już zrezygnowało z pracy Sharpa i z tego Herberta nie wiem
      dokładnie co to ten Herbert ale chyba chodzi o pracą przy rybach w Małej Nieszawce.
      Ciekawe czy nie skrócą zasiłku do pół roku.
      • wojt683 Re: Bezrobocie spada 22.03.07, 15:29
        Ludzi coraz mniej, dużo wyjechało za granice, zakładów pracy więcej, więc i
        bezrobocie spadło. Ale zarobki dalej są jakie są - czyli 400PLN/miesiąc na stażu
        i 600/700PLN na początek :/
        • rafas84 Re: Bezrobocie spada 22.03.07, 16:11
          No właśnie. Perspektywy życia w G-D nie malują się w różowych barwach. Młodemu
          człowiekowi z wyższym wykształceniem nie opłaca się pracować za taką kasę, więc
          trzeba wyjechać "za chlebem" do większego miasta. Czasami mam wrazenie, ze
          niedługo w naszym miasteczku zostaną głównie emeryci:/
          • marcin1444 Re: Bezrobocie spada 22.03.07, 16:26
            rafas84 nie martw się- pan burmistrz dla emerytów zawsze znajdzie pracę ;)
            • rafas84 Re: Bezrobocie spada 23.03.07, 17:58
              Tak, tylko do emerytury brakuje mi jeszcze ze 40 lat i to mnie martwi;)
          • wojt683 Re: Bezrobocie spada 22.03.07, 16:33
            Dlatego powinniśmy starać się rozwijać komunikację. W Toruniu i okolicach, oraz
            w Brodnicy przybywa coraz więcej zakładów. Dużo mieszkańców naszego miasta
            pracuje właśnie poza G-D. Jeszcze kilkanaście lat temu wyjzad do Torunia to
            wielka wyprawa. Dzisiaj rozwój motoryzacji pozwolił zmniejszyć dystans między
            okolicznymi miastami. Brakuje jeszcze lepszych dróg.
            • wojt683 Re: Bezrobocie spada 22.03.07, 16:39
              Na zakłady w naszym mieście bym nie liczył. Brakuje lepszych dróg, nie ma kolei,
              gazociągu, większych urzędów, brakuje ludzi do pracy z odpowiednimi
              kwalifikacjami. Lokalizacja G-D chyba jednak wskazuje bardziej na znaczenie
              turystyczne i pod tym względem powinniśmy działać, a mamy bardzo dużo do zrobienia.
    • sibeliuss Re: Bezrobocie spada 22.03.07, 23:40
      Te dane są nic nie warte.
      Powinni podać przyrost miejsc pracy w Golubiu.
      • wojt683 Re: Bezrobocie spada 05.04.07, 20:32
        Dzisiaj w TV informowali, że bezrobocie w Polsce wynosi jakoś 14-15%. Ciekawe
        jak to wygląda w naszym powiecie i mieście.
        • thajfun Re: Bezrobocie spada 05.04.07, 21:43
          Od wtorku po świętach będzie jednego mniej jadę do Holandii!
          • rafas84 Re: Bezrobocie spada 06.04.07, 13:51
            Gratuluję, thajfun, że Ci się udało;) bezrobocie w kraju własnie dlatego spada,
            bo baaaardzo dużo ludzi wyjechało z naszego landu między Bugiem a Odrą. Co do
            naszego powiatu, to nie wiem jak wyglądają procenty, ale nie bedzie zbyt
            ryzykowne stwierdzenie, ze jest więcej niz srednia krajowa, pewnie ok. 20%
    • arusik11 Re: Bezrobocie spada 22.05.07, 11:11
      Niedługo bezrobocie wzrośnie bo na zasiłki trafią urzędnicy urzędów pracy w
      całym kraju.Bo kogo będą obsługiwać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka