Dodaj do ulubionych

Kolej w województwie

30.05.07, 13:01
Czytałem w Polityce że marszałek województwa ma ogłosić przetarg na przewozy
regionalne, bo z PKP rozwiązują umowę, czy jakoś tak - może wróci skromny
składzik na trasie Golub - Toruń?

Ponaciskać władze dziewczyny i chłopaki z Golubia-Dobrzynia! :)
Obserwuj wątek
    • milka9924 Re: Kolej w województwie 30.05.07, 16:11
      Pewnie i tak nic z tego nie wyjdzie,bo pojawia sie jakies problemy...tak to juz
      jest w naszym miescie.
    • rafas84 Re: Kolej w województwie 30.05.07, 16:51
      Ostatnio jak jeździł pociąg przez G-D to tylko na trasie do Brodnicy lub do
      Brzydgoszczy. Toruń niestety omijał, trzeba się było przesiaść w Kowalewie.
      Gdyby było bezposrednie połaczenie z Toruniem, to PKP moim zdaniem miałoby z
      tego jakiś zysk, w koncu dużo ludzi z G-D pracuje albo uczy się w Toruniu, albo
      jeździ na zakupy itp. ;)
      Zobaczymy co z tego wyniknie.
      • arusik11 Re: Kolej w województwie 30.05.07, 17:19
        Transport kolejowy powinien się rozwijać a nie zanikać.Może wtedy nasze drogi
        były by bezpieczniejsze?Mniej byłoby samochodów ciężarowych na naszych drogach i
        jazda samochodem stała by się przyjemnością?Teraz trudno się podróżuje bo drogi
        są zatłoczone.
        • wojt683 Re: Kolej w województwie 30.05.07, 18:41
          Stacja kolejowa jest bardzo daleko, to też minus.
          Poza tym ciekawe ile kosztowałoby wznowienie zamkniętej linii?
          Moim zdaniem mogłoby być to opłacalne, gdyby z trasy kolejowej skorzystały
          miejscowe firmy i po torach jeździły by nietylko szynobusy, ale również pociągi
          towarowe. Kiedyś w internecie przeczytałem, że kilka firm z Podzamku chciało
          przewozić towary koleją, ale temat jakoś ucichł.
          • rafas84 Re: Kolej w województwie 31.05.07, 10:28
            No własnie, moim zdaniem też byłoby to opłacalne. Dziwie się PKP, ze nie chce
            przywrócić tej linii kolejowej (zresztą nie tylko tej, wiele jest takich linii w
            kraju). PKP podobno nie ma pieniędzy, a słyszałem, że planują razem z Wartą
            budowę dwóch okazałych budynków w Warszawie, które razem z iglicą maja mieć 300
            m wysokości. Mamy już Twin Brothers, to teraz będziemy mieli Twin Towers :D
            • marcin1444 Re: Kolej w województwie 31.05.07, 10:31
              Ja myślę, że połączenie G-D - Toruń to bardzo dobry pomysł- sam bym z tego
              korzystał
            • wojt683 Re: Kolej w województwie 31.05.07, 12:06
              To chociaż przerosną Pałac Kultury:D
    • arusik11 Re: Kolej w województwie 31.05.07, 19:54
      Podróż koleją to sama przyjemność.Są wagony dla palących i nie palących i
      podróżując zaciągając się dymkiem obserwujemy piękne krajobrazy.Uwielbiałem
      podróż koleją żelazną.
      • mishel1 Re: Kolej w województwie 02.06.07, 12:43
        Ja tez uwielbiam podróze pociągiem... wielka szkoda ze juz w naszym miescien nie
        slychas pisku hamujacych składów.. Kto wie moze kiedys jakis szynobus do nas
        zajedzie??
        • wojt683 Re: Kolej w województwie 02.06.07, 12:51
          Szynobus to nie to samo, ale zawsze coś. Również lubie kolej. Pamiętam gdy
          kiedyś wieczorem na drugim końcu miasta, było słychać pisk hamującego pociągu i
          dźwięg ruszającej spalinowej lokomotywy.
          • sibeliuss Re: Kolej w województwie 03.06.07, 14:54
            Szynobus jest lepszy, bo tańszy - mniej musi zarobić, żeby się utrzymać.
        • jerryone1 Re: Kolej w województwie 05.06.07, 12:53
          mishel słyszałem, ze specjalnie dla Ciebie mają otworzyć linię superszybkiej
          koleii napędzanej węglem kamiennym relacji G-D Radziejów, w 15 min dojedziesz do
          baru As, pod same drzwi. Z okazji Dni Golubia sam Jungingen potomek Urlicha w
          linii prostej ma przecinać wstęgę. pozdro piwniczniku:)
    • edagr Re: Kolej w województwie 16.06.07, 12:33
      ooo
      właśnie to miałem na myśli:
      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4229397.html
      • wojt683 Re: Kolej w województwie 19.06.07, 22:27
        Dzisiaj w "Zbliżeniach" w TVP3 Bydgoszcz pod koniec programu, kiedy zapowiadali
        tematy jutrzejszych gazet, była m.in. mowa o kolei w województwie, powiedzieli
        że za pare lat prawdopodobnie będzie uruchomiona linia m.in. G-D - Toruń :D
        Jutro ma być artykuł na ten temat, ale nie zwróciłem uwagi w jakiej gazecie.
        • rafas84 Re: Kolej w województwie 20.06.07, 12:56
          Bardzo dobra informacja:)
          nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=531&NrSection=1&NrArticle=69271&IdTag=238
          znalazłem coś na ten temat w "Nowościach" z tym, ze nic nie pisze o linii
          Toruń-Golub.
          • mishel1 Re: Kolej w województwie 20.06.07, 19:00
            Tez slyszalem ze jest taka mozliwosc reaktywacji koleji do G-D.. ale bylo to
            raczej w trybie prezypuszczajacym "MOZE".. a wiadomo jak z tym "moze" u nas
            jest. Ja jakos w to nie wierze..
            • wojt683 Re: Kolej w województwie 20.06.07, 19:11
              Gdyby pociągi jeździły z Brodnicy przez nasze miasto prosto do Torunia , mogłyby
              mieć dużo klientów, głownie z Brodnicy, a i może z naszego miasta.
    • sibeliuss Re: Kolej w województwie 22.06.07, 15:15
      news.komunikacja.krakow.pl/kraj/index.php?id=200706128
    • wladyslaw.golinski Re: Kolej w województwie 23.06.07, 00:08
      edagr napisał:

> Czytałem w Polityce że marszałek województwa ma ogłosić przetarg na przewozy
      > regionalne, bo z PKP rozwiązują umowę, czy jakoś tak - może wróci skromny
      > składzik na trasie Golub - Toruń?
      >
      > Ponaciskać władze dziewczyny i chłopaki z Golubia-Dobrzynia! :)

Naciskanie na władzę w Toruniu na nic się nie zda. Oni opiekują się swoim
      miastem i basta.
      Ale jak byście zamknęli bramy zamku przed ich samochodami albo zwinęli asfalt,
      to może by coś pomogło. Tylko nie prośby bo tego w Toruniu nawet Ojciec Rydzyk
      nie rozumie.
      A mówi to wam były mieszkaniec Chełmży, który kocha stare lokomotywy. Polecam
      lekturę na Forum Gazety- Chełmża. Tam znajdziecie skuteczny sposób na walkę o
      kolej, z tego co czytałem jest taka linia w planie do ponownego uruchomienia,
      jakkolwiek dla Was może być atrakcyjne już uruchomione połączenie z Bydgoszczą
      i Brodnicą.
      Pozdrawiam. wg
      • wojt683 Re: Kolej w województwie 30.06.07, 21:14
        Na fotoforum wrzuciłem kilka fotek przedstawiających infrastrukture PKP w naszym
        mieście. To co najważniejsze - tory, są z drobnymi ubytkami. Niestety nie wiem
        jak sytuacja wygląda dalej; u nas brakuje wielu śrub mocujących, kawałka toru
        (około metra długości); oczywiście wszelkie urządzenia nastawcze, semafory, itd.
        są pokradzione lub zniszczone; budynki nastawni pełnią obecnie role melin;
        torowisko jest zarośnięte. Pomimo to wydaje mi się, że aż tak wiele nie trzeba
        zainwestować by mógł tędy jeździć pociąg i mam nadzieję, że za te kilka lat
        choćby jakiś szynobus pojawi się na tych torach.
    • lewap01111 Re: Kolej w województwie 27.08.07, 19:41
      To raczej mało prawdopodobne, dosłownie przed chwilą byłem na byłym dworcu
      kolejowym w G-D. Kompletna ruina, wszystkiego, co dało się ukraść nie ma, a
      wszystko co dało się zniszczyć jest zniszczone. Trzeba by włożyć tam masę pracy
      i pieniędzy. Może pomogłoby znalezienie firm w G-D, które byłyby zainteresowane
      transportem swoich towarów koleją, a co za tym idzie remontem dworca. Wtedy
      byłoby dużo łatwiej uruchomić tą linię.
      • mishel1 Re: Kolej w województwie 28.08.07, 10:42
        temat musialy by tez pocisnac w wojewodztwie nasze samorzady.. powiat golubski i
        brodnicki.. nic mi nie wiadomo zeby cos w tym temacie bylo robione..
        • sedum26 Re: Kolej w województwie 05.09.07, 21:07
          Poprzedni burmistrz G-D Bartoszewski twierdził że go kolej nie
          interesuje bo jeździ samochodem, obecny chciałby rozebrać torowisko
          i zrobić trasę rowerową do Brodnicy.Niestety ci ludzie chyba mało
          jeździli pociągami albo wcale np. zimą kiedy drogi są oblodzone a
          autobusy się spóźniają.
          • marcin1444 Re: Kolej w województwie 05.09.07, 22:15
            Burmistrz w mieście nie potrafi zrobić trasy rowerowej, a chce do
            Brodnicy budować? hahahaha! kto to wymyślił? :D
            Ja już i tak mam złe zdanie o Tasarzu więc proszę was nie dobijajcie
            mnie jeszcze:P
            • arusik11 Re: Kolej w województwie 06.09.07, 08:13
              Ale się rozpędził.Zapomniał już o trasie Golub-Grodno?
    • beyon65 Re: Kolej w województwie 11.09.07, 16:48
      Artykuł pochodzi ze strony pomorska.pl zachęcam do przeczytania.

,,Władze powiatu brodnickiego zgłosiły do Urzędu Marszałkowskiego projekt odnowy
      linii kolejowych, pozwalający uatrakcyjnić ofertę turystyczną Pojezierza.
      Odnowa trasy Brodnica - Golub-Dobrzyń jest bezpośrednio wpisana w projekt pn.
      "Szlak turystyczno-kolejowy Anny Wazówny” oraz "Szlak turystyczny kolejowy Zamki
      Krzyżackie - powrót do średniowiecza”.
      W projekcie uwzględniono także kolejny etap działania, tj. zagospodarowanie
      linii kolejowej Brodnica - Nowe Miasto Lubawskie - Iława. Staje się ona częścią
      atrakcyjnego szlaku turystycznego, prowadzącego przez Pojezierze Brodnickie,
      miejscowości w ościennych powiatach, aż po jezioro Drwęckie i kanał Ostródzko-
      Elbląski.,,
      • rafas84 Re: Kolej w województwie 11.09.07, 19:48
        bardzo dobra informacja :)

Mam nadzieję, że nie skonczy się tylko na planach i władze naszego powiatu też
        wezmą się do współpracy. Jeśli Brodnica może działać, to my też, tylko trzeba
        chcieć.
        • mishel1 Re: Kolej w województwie 12.09.07, 11:52
          Brodnica to jakos potrafi a u nas ... :/ pier.. sciezke rowerowa chcieliby z
          tego zrobic :/
          • wojt683 Re: Kolej w województwie 12.09.07, 15:36
            Nasi nie potrafią się doprosić, aby ZDW skosił metrową trawę i pokrzywy przy
            Lipnowskiej. A co dopiero załatwić przywrócenie kolei.
            Czy oni w ogóle potrafią prowadzić jakieś rozmowy z innymi samorządami,
            instytucjami, czy firmami?? Kilka rzeczy udało się zrealizować w naszym mieście
            dzięki m.in. Śp. Kwiatkowskiemu, który sam bez pomocy naszych urzędów potrafił
            działać. A teraz???? Mamy jakiegoś tam posła Samoobrony w sejmiku, który nie wie
            (sądząc po wysłuchaniu jego wypowiedzi w czasie sesji) co się tak na prawde
            dzieje w województwie. Obiecał, że w tym roku będzie remont drogi 569 (jakoś od
            Olszówki do Okonina). Do tego nazywa Nieszawe wsią:D
            • arusik11 Re: Kolej w województwie 13.09.07, 08:18
              A co można się spodziewać po ludziach z Samoobrony?A jeżeli chodzi o tego pana
              to całe życie handlował nawozami i do polityki trafił jak zresztą każdy przez
              przypadek.
              • ifinity Re: Kolej w województwie 14.09.07, 07:19
                Witaj arusik. Kiedy w koncu zawitasz na rypinskie strony?
                Odpowiadam na wpisy, ale Rypsin milczy, wszyscy, rowniez i
                Brodniczanie nabrali wody (Drwecy) w usta. Pzdr. I(n)finity
            • polakeu Re: Kolej w województwie 13.09.07, 11:43
              Obiecał że będzie remont drogi z Olszówki do Okonina, no i zrobili.
              Pewnie na dożynki powiatowe. Ale ta droga tylko lepiej wygląda, bo z
              jakości w tym zero. Ale po co wydawać miliony na asfalt jak można
              polać smołą i wysypać grysikiem.
              • wojt683 Re: Kolej w województwie 13.09.07, 14:03
                Może się przejęzyczył, gdy mówił o nowej nawierzchni:D
                Poczekajmy, zostało jeszcze troche czasu do konca roku, może jeszcze
                zmodernizują ten odcinek drogi:D
            • rafas84 Re: Kolej w województwie 13.09.07, 17:55
              Ten radny z Samoobrony bardziej jest związany z Wąbrzeźnem niz z G-D, tam
              pracuje, jest znany i tam tez dostał dużo więcej głosów niż u nas. Moim zdaniem
              nie ma co liczyć, że pan Wolski coś nam załatwi w tym sejmiku. Ech, przydałby
              się taki Zygmunt Kwiatkowski. Różnie można o nim mówić, ale na pewno jako radny
              sejmiku przysłużył się naszemu miastu dużo bardziej niz inni radni. Albo chociaż
              taki Borkowicz, na pewno zdziałałby więcej niz Wolski.
              • wojt683 Re: Kolej w województwie 13.09.07, 20:33
                Miałem okazję jechać dzisiaj przez Okonin. Droga wygląda zdecydowanie lepiej,
                ale miał być dywanik:) a nie kamyki na smole.
    • beyon65 Re: Kolej w województwie 14.12.07, 13:34
      www.rypin.com/miasto/szynobusem-do-brodnicy.html
      Wejdźcie na stronę i przeczytajcie ten artykuł.
      Cytat z artukułu:
      Szynobusy przewozów regionalnych, bo o takich mówi się w rozmowach z władzami
      województwa, są też w planach Golubia-Dobrzynia. Władze również wystąpiły do
      Urzędu Marszałkowskiego o uwzględnienie miasta na trasie kolei. Odpowiedzi dotąd
      brak.
      PS:Czemu nikt Nas mieszkańców nikt nie poinformował o takich rozmowach , i
      dlaczego o takich rzeczach musimy dowiadywać się z serwisów informacyjnych miast
      , a nie z naszej strony internetowej.
      • wojt683 Re: Kolej w województwie 14.12.07, 13:56
        Pisali niedawno w pomorskiej o kolei w G-D i w Rypinie.
        Mam wrażenie, że mało kogo to obchodzi z naszych biurokratów, żeby u nas
        pojechał pociąg. Oni zawsze mają poważniejsze problemy na głowie.
        • polakeu Re: Kolej w województwie 14.12.07, 19:14
          Czas juz zmienić obecną ekipe rządzącą Romana T. Myślą że jak
          dostali duże poparcie przy ostatnich wyborach nie muszą sie już za
          bardzo starać. Potrzeba nam troche konkurencji dla burmistrza przy
          następnych wyborach. Bo jak się wygra tylko kilkoma głosami to wtedy
          każdy się bardziej angażuje, żeby ta kadencja nie była ostatnią. Tak
          jest np w sąsiedniej gminie Radomin.
          • mishel1 Re: Kolej w województwie 15.12.07, 21:11
            tez mnie wkurza indolencja naszych wladz jezeli chodzi o kolej.. i
            ten debilny pomysl zeby zrobic z tego sciazke rowerowa... x/
            • lechu411 Re: Kolej w województwie 15.12.07, 21:56
              zgadzam się! Tasarz jest obrośnięty w piórka i myśli, że do końca
              życia będzie burmistrzem G-D :/
              żeby był dobry kontrkandydat na następne wybory trzeba by było
              zauważyć go już teraz. Bez sęsu będzie jak na wyborach tasarz będzie
              miał sieroty zamiast przeciwników.
              Nie podoba mi sie ta obecna władza.
              • wojt683 Re: Kolej w województwie 16.12.07, 01:07
                Kolejne wybory będą ciekawe.
          • rafas84 Re: Kolej w województwie 22.12.07, 12:36
            polakeu napisał:

Bo jak się wygra tylko kilkoma głosami to wtedy
            > każdy się bardziej angażuje, żeby ta kadencja nie była ostatnią. Tak
            > jest np w sąsiedniej gminie Radomin.

W sumie zgadzam się z tym co napisałeś, tylko podałes trochę zły przykład.
            Przecież wójt Kończalski w Radominie rządzi już ponad 20 lat :) Ostatnie wybory
            wygrał co prawda w drugiej turze, ale dość wyraźnie. I z tego co wiem (mam
            rodzinę i trochę znajomych w tej gminie), to wcale nie jest oceniany zbyt dobrze
            przez mieszkańców gminy.

a wracając do kolei w G-D, to przytocze inny cytat z artykułu, który zapodał
            beyond65:

"Nie wiadomo jednak czy uruchomienie kolei będzie możliwe ze względów
            technicznych. Zakład Linii Kolejowych w Toruniu podkreśla, że konieczne byłoby
            uzupełnienie elementów łączeniowych. Dwa lata temu, kiedy szynobusem podróżowali
            po regionie wolontariusze Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, w Golubiu
            trzeba było uzupełniać dwa kilometry linii."

bez komentarza...
            • beyon65 Re: Kolej w województwie 22.12.07, 13:02
              No rzeczywiście całe 2 km szyn strasznie ciężko byłoby je uzupełnić.....
            • polakeu Re: Kolej w województwie 22.12.07, 14:53
              Do rafas84:
              rafas84 źle mnie zrozumiałeś. Też mam rodzinę w gminie Radomin i też
              niezbyt dobrze ocenia wójta. Chodziło mi o to że będąc wójem 20 lat,
              Konczalski nic nie robił, nawet nie obiecywał że coś zrobi. A gdy
              pojawiła się konkurencja w ostatnich wyborach, to powiedział że jak
              je wygra to zrobi więcej jak przez 20 lat. No oczywiście od obietnic
              do czynów daleka droga:)
              • wojt683 Re: Kolej w województwie 22.12.07, 15:15
                Skoro uzupełnili torowisko na potrzeby jednego szynobusu OŚP, to tym bardziej
                mogą naprawić torowisko dla kilku pociągów, które poruszałyby się codziennie. Ja
                nie widze w tym problemu. Obecnie koleje biją się o klientów. Podobno nawet PKP
                nie ponosi strat, a ma nawet zyski. Kursy kolejowe tworzone są teraz zgodnie z
                zapotrzebowaniem. I tak np z Brodnicy, czy z Grudziądza można dojechać bez
                przesiadek do Warszawy, a jest to linia jednotorowa niezelektryfikowana, taka
                jak u nas. Myślę że szynobus relacji Brodnica - G-D - Toruń, ewentualnie dalej
                do Bydogszczy miałby klientów.
                • mishel1 Re: Kolej w województwie 23.12.07, 11:05
                  tory jak tory ale pozostała infrastruktura jest po prostu zdemolowana.. dworce i
                  inne uradzenia techniczne.. Nawet jesli juz jakims cudem pkp podejloby sie
                  renowacji tego wszystkiego to uwazam ze bez utworzenia komunikacji miejskiej
                  zsynchronizowanej z przyjazdami i odjazdami pociagow; niewielu by z tego
                  kozystalo.. (byloby to kilka autobusow bo i pociagow byloby pewnie tylko kilka)
                  • wojt683 Kolejowy szlak turystyczny 04.06.08, 15:51
                    Na stronie sejmiku znalazłem taką oto informację:
                    www.kujawsko-pomorskie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=8468&Itemid=126
                    Ostatni akapit:
                    "Planowana reaktywacja linii kolejowej Brodnica-Iława łączy się z innym
                    przygotowywanym przez Urząd Marszałkowski projektem tego typu – odbudową dla
                    celów turystycznych połączenia kolejowego Toruń - Golub Dobrzyń – Brodnica,
                    która znalazła się na liście projektów kluczowych naszego Regionalnego Programu
                    Operacyjnego z planowaną kwotą dofinansowania ponad 6 mln zł."
                  • stantrzc Re: Kolej w województwie 01.07.08, 08:53
                    Golubia na komunikacje miejska chyba jeszcze nie stac; jedyne o czym
                    mozna realnie pomyslec to dowoz pasazerów z Dobrzynia na koszt
                    przewoznika kolejowego (w cenie biletu kolejowego) - takie
                    rozwiazanie moze przygotowac Arriva ale na pewno nie skostniale PKP.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka