Gość: MAXIKAZ IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.01, 16:34 to proste większe miasto, większa kultura, ciekawsze forum... dołączcie do nas a na pewno będziecie zadowoleni.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pulsar Re: polecam Wam forum Bydgoszcz 05.12.01, 16:38 Oczywiście masz rację przybyszu z Bielska. Bydgoszcz jest duża i ładna, ale najlepiej gaworzy się na forum Torunia. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczur Re: polecam Wam forum Bydgoszcz IP: *.hacker.komp.pl 05.12.01, 16:39 ...maxikaz to chyba z Ciechocinka? ;P.... Odpowiedz Link Zgłoś
pulsar Re: polecam Wam forum Bydgoszcz 05.12.01, 16:49 Nie szczur, ten jest fałszywy. Zobacz na adres. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopernic Re: polecam Wam forum Bydgoszcz IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.01, 20:54 ja jurz wybrałen bydgoskie forum. jest + więcej 10% gratis lepsze od toruńskiego. nie zwlekajcie. do zobaczenia w Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
debett Re: polecam Wam forum Bydgoszcz 05.12.01, 22:28 Najpierw MAXIKAZ, a teraz kopernic. I co, myślisz, że wywołasz burzę, że wszyscy na toruńskim forum zaczną atakować Bydgoszcz? W jakiej epoce gościu Ty żyjesz? Usłyszałeś gdzieś coś, że Toruń i Bydgoszcz się nie lubią i pisząc takie bzdury chcesz się przekonać, czy tak jest naprawdę. Nie ma burzy, odzew na Twą prowokację marny - bardziej zawiedziony, czy zdziwiony jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
alterego Re: polecam Wam forum Bydgoszcz 05.12.01, 22:34 A ja myslalem, ze internet po to wymyslono, aby swobodnie przenosic sie do roznych miejsc na swiecie - a nie jak stary kocur krecic sie w kolko kolo jednej dziury. Polecam wam fora w calej Polsce (albo i swiecie) na wszystkich portalach a patriotyzmem lokalnym kierujcie sie tylko przy wyborze miejsca zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Czy myslenie boli? IP: 198.138.227.* 06.12.01, 15:17 pisalem juz to kiedys i z zalem (bo jestem urodzonym torunczykiem) powtorze za autorem watku ze niestety bydgoszczanskie forum reprezentuje wyzszy poziom, te same watki zalozone tu i tu w Bydzi beda zawierac inteligentniejsze uwagi. Smutne, dlaczego tak jest, przeciez to Torun ma 5 uniwerek, a bydzia samokaleczaca sie AB i kilka innych przedostatnich w kraju uczelni. Oczywiscie nie twierdze ze inteligetni ludzie nie odwiedzaja forum w Toruniu bo to nie prawda problem w tym ze w Bydzi sie bardziej rzucaja w oczy i srednia jest niestety wyzsza. Tematy watkow tez sa ciekawsze w Bydzi. To nie miala byc antyreklama tylko zacheta do wiekszego wysilku umyslowego. Myslenie naprawde nie boli (wiem z autopsji). ex-torunczyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SDB Re: Czy myslenie boli? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 06.12.01, 16:19 Bydgoszcz jest wieksza, wiec na forum jest wiecej forumowiczow, wiec jest ciekawiej, wieksza roznorodnosc tematow itd. Sprawa prosta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bydziek Re: Czy myslenie boli? IP: *.sympatico.ca 07.12.01, 01:07 > Smutne, dlaczego tak jest, przeciez to Torun ma 5 uniwerek, a bydzia To zasluga Torunskiego Uniwerku. Na UMK studiuje wiecej bydgoszczan niz torunian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut Re: Czy myslenie boli? IP: *.torun.dialup.inetia.pl 07.12.01, 05:39 zastanawialem się dziś nad krzywą Phillipsa w ujęciu Nowej Klasycznej Makroekonomii i stwierdziłem, że w odniesieniu do krańcowej współzależności inflacyjnej nie wnosi ta szkoła nic nowego do szkoły Monetarystycznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut Re: Czy myslenie boli? IP: *.torun.dialup.inetia.pl 07.12.01, 05:42 myślałem dziś o klasycznych założeniach prawnokarnych dotyczących tria: sprawca- ofiara-czyn i doszedłem do wniosku że w okresie pozbawienia ofiary funkcji strony prawnoprocesowej na rzecz państwa nie zmieniła się stopa wykrywalności przestępstw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut Re: Czy myslenie boli? IP: *.torun.dialup.inetia.pl 07.12.01, 05:44 zastanawiałem się dziś nad wytrzymałością kondycyjną a rozwojem mięsni brzuchatych łydki u wioślarzy podczas treningu wydolnościowego w tracie bezpośredniego przygotowania przedstartowego i dostrzegłem istotny związek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut Re: Czy myslenie boli? IP: *.torun.dialup.inetia.pl 07.12.01, 05:49 zastanawiałem się dziś jakąpracę należy wykonać aby drut miedziany o dł=1,5m i przekroju s=0,2cm^2 po rozciagnieciu zwiekszyl swoja dlugosc o q=0,01 swojej dl. poczatkowej. Wyszlo mi ze o 500kJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut Re: polecam Wam forum Bydgoszcz IP: *.torun.dialup.inetia.pl 07.12.01, 05:28 dzis sie zastanawialem nad zwiazkiem liczby pi a podwojnej calki z lnx^4rg1 gdzie r to ciag wyrazow asymptotycznie dorzaczych do stalej Planka i doszedlem do wniosku ze zwiazku nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Re: polecam Wam forum Bydgoszcz IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 07.12.01, 11:54 A nie myślałeś o wpływie skraplania się pary wodnej na ścianach wewnątrz nowego mieszkania w wyniku dobrze dobranego współczynnika "k" ,lecz głupawej wręcz tendencji do oszczędzania na cieple nowych nabywców nowych mieszkań ??? A tak w ogóle to to jest forum miejskie ,nie naukowe . Masz potencjał ,wymyśl jakiś problem miejski :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
szycz Re: polecam Wam forum Bydgoszcz 07.12.01, 12:04 Dziś się zastanawiałem nad znaczeniem zawartości soli rozpuszczalnych w wodzie w cegłach i zaprawach pochodzących z fasady zachodniej i południwoej kościoła p.w. św. Janów w Toruniu. Ilość soli w cegle jest znacząca. Są to siarczany i azotany wapnia i sodu. Największa ilość soli znajduje się w zaprawie. Jest to w przeważającej części siarczan wapnia, w niewielkiej chlorki i siarczany wapnia i sodu. Podstawowym składnikiem soli rozpuszczalnych w wodzie jest siarczan wapnia (gips), tworzący się wskutek obecności zanieczyszczeń atmosferycznych. I może by tak jakiś parking poza starówką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: polecam Wam forum Bydgoszcz IP: *.atr.bydgoszcz.pl 07.12.01, 17:47 Czy rozważyłes również wpływ zjawiska "kwasnych deszczów" na rozkład węglanu wapnia, który jest podstawowym składnikiem zaprawy? Przyjemnie odwiedzić czasem Wasze forum. Co ten polonus wypisywał? Poziom rozważań, zamieszczonych w tym wątku jest bardzo wysoki. U nas takiego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut Re: polecam Wam forum Bydgoszcz IP: *.torun.dialup.inetia.pl 07.12.01, 18:07 Zastanawiałem się dziś nad tym co powiedział FIn i doszedłem do wniosku, że kwaśne deszcze powodujące wzrost zasolenia cegieł i zapraw w kościele p.w. św. Janów jest zarówno skutkiem jak i przyczyną zanieczyszczenia środowiska. Skutek - bierze się z katalitycznego utlenienia dwutlenku siarki do trojtlenku a nastepnie uwodnienia do h2so4 a nastepnie wywoluje reakcje z caco3 powodujac powstawanie nadmiernego zasolenia prowadzacego do erozji budulca świątyni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: polecam Wam forum Bydgoszcz IP: *.atr.bydgoszcz.pl 07.12.01, 18:41 Przmyslałem wnioski, do których doszedł b3ut i nasunęły mi się następujace wątpliwosci. Otóż moim zdaniem , szanowny przedmówca poswięcil w swych rozważaniach zbyt wiele uwagi zwiazkowi o wzorze h2so4. występuje on w niewielkich ilosciach. Główną przyczyną erozji cegieł ww swiątyni wydaje się byc so2 (a raczej powstający z niego h2so3) oraz związki tlenu z azotem na różnych stopniach utlenienia ( III i V) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut Re: polecam Wam forum Bydgoszcz IP: *.torun.dialup.inetia.pl 07.12.01, 18:52 Zastanowiłem się nad tym i doszedłem do wniosku że to ty nie doceniasz związków siarki (VI). W warunkach ogólnego zanieczyszczenia powietrza tworzą się warunki katalizujące utlenienie siarki z IV na VI wartościową i to jest główne zagrożenie. Natomiast jeśli chodzi o związki azotu w Toruniu jedynym zagrożeniem w obiektach zabytkowych są problemy związane z odprowadzaniem nieczystości organicznych. W okolicy nie ma przemysłu azotowego wiec tlenki i kwasy azotu o róóżnym stopniu utlenienia nie stanowią większego problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: polecam Wam forum Bydgoszcz IP: *.atr.bydgoszcz.pl 07.12.01, 19:01 Tlenki azotu powstają w wysokich temperaturach w silmikach samochodów, którymi Torunianie spieszą do pracy i do domu. Tlenki te, w kontakcie z wodą opadową tworzą niebezpieczne kwasy, obdarzone także silnymi własciwosciami utleniającymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut Re: polecam Wam forum Bydgoszcz IP: *.torun.dialup.inetia.pl 07.12.01, 19:32 z racji tego, że siarczan wapnia w przeciwienstwie do siarczanu azotanu jest trudno rozpuszczalny a kwas siarkowy jest mocniej zdysocjowany od kwasu azotowego a więc reakcja wymiany między kwasem siarkowym i węglanem wapnia przebiega w sposob bardziej zdecydowany od tej reakcji z kwasem azotowym. Dlatego też niezbędna jest duża ilość związków azotanowych aby jego sole stanowiły duże zagrożenie dla cegeieł i fug Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: polecam Wam forum Bydgoszcz IP: *.atr.bydgoszcz.pl 07.12.01, 19:47 Gość portalu: b3ut napisał(a): > z racji tego, że siarczan wapnia w przeciwienstwie do siarczanu azotanu jest > trudno rozpuszczalny O, dzięki za info. Nie spodziewałem się, że naukowcom już udało się okreslić rozpuszczalnosć siarczanu azotanu. W poradniku, który własnie wertuję rozpuszczalnosć siarczanu azotanu nie jest podana. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut eehhh IP: *.torun.dialup.inetia.pl 07.12.01, 21:07 oczywiscie chodzilo o azotan wapnia, mysle ze sie tego domysliles a poniewaz poza bledem logicznym nie moasz nic do powiedzenia wiec uznam dyskusje za zakonczona Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: polecam Wam forum Bydgoszcz 07.12.01, 16:50 zastanawiałem się dziś nad rozwojem miejskich ośrodków kultury w latach 1954-57 na zachodnich rubieżach Rzeczpospolitej, i stwierdziłem że rozwijały się średnio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut Re: polecam Wam forum Bydgoszcz IP: *.torun.dialup.inetia.pl 07.12.01, 18:16 Zastanawiałem się dziś nad związkiem między toruńsko-bydgoskimi konstytucjami czyli uchwałami sejmików toruńskich 1520 r. i bydgoskich 1521 r. ustalających minimalną wysokość pańszczyzny równej w Polsce 1 dzień w tygodniu i stwierdziłem, że w Toruniu została uchwalona prędzej niż w Bydgoszczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut Re: polecam Wam forum Bydgoszcz IP: *.torun.dialup.inetia.pl 07.12.01, 18:21 zastanawiałem się dziś nad związkiem słów tor tramwajowy (zespół dwóch ciągów szyn tramwajowych po których poruszają się tramwajwe, układany niekiedy bez podkładów, często wpuszczany w nawierzchnię jezdni lub jak tor kolejowy dawniej o szer. 1000mm lub 1524mm obecnie 1435mm) a toruńsko-eberswaldzką doliną. Doszedłem do wniosku że możliwą zalenością jest np. zdanie Tory tramwajowe lezą w dolinie toruńsko-eberswaldzkiej Odpowiedz Link Zgłoś
szycz Re: polecam Wam forum Bydgoszcz 08.12.01, 21:44 a nie zastanawiałeś się nad wpływem poprawionego współczynnika determinacji (R`^2) przy weryfikacji modelu ekonometrycznego na późniejszą symulację lub też prognozę trendu i jej ekstrapolanty? (podp.- bezpośredniego wpływu nie ma) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d-k Re: polecam Wam forum Bydgoszcz IP: 217.96.43.* 08.12.01, 23:00 Glowa boli. Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: polecam Wam forum Bydgoszcz 09.12.01, 02:46 Spróbowałem odnieść Twój problem do analizy otoczenia formułą IFM (Interactive Forces Model) w punkcie odniesienia do determinantów sektorowych dla norm systemu HACCP, CE i DSA opisanej w znanym na pewno każdemu dziele K. Weltersa p.t. "Beschaffung und strategische Unternehmungsfuhrung - Zwischenergebnisse einer Delphi - Untersuchung, Schmalenbachs Zeischift fur Betriebswirtschaftliche Forschung". Niestety nie znalazłem godnej solucji Odpowiedz Link Zgłoś
on Re: polecam Wam forum Bydgoszcz 11.12.01, 04:34 A ja siedze sobie przed kompem i wogóle nie myślę... Odpowiedz Link Zgłoś