Dodaj do ulubionych

Czy Olisadebe być Polakiem?

12.12.01, 14:35
Czy Olisadebe być Polakiem? Moim zdaniem cwaniaczki działacze piłkarscy
kierowali się tylko własnymi interesami. No bo jak nazwać przyznanie
obywatelstwa człowiekowi wbrew obowiązującym przepisom (brak wymaganego "stażu"
mieszkania w Polsce, człowiekowi, który nie ani be ani me w języku polskim,
który o Polsce nic nie wiedział i nic nie wie. Dlaczego inni mają problemy z
otrzymaniem obywatelstwa polskiego. W czym Olisadebe jest od nich lepszy? Czyli
ile właściwie znaczy polskie obywatelstwo?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ted® Re: Czy Olisadebe być Polakiem? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 12.12.01, 16:00
      to potwarz, oli jest polakiem z dziada pradziada a nie mowi po polsku bo ma
      wrodzona wade wymowy - to wstyd wysmiewac kalectwo, fe
      • Gość: Juras Re: Olisadebe jest Polakiem ! IP: *.dialup.medianet.pl 12.12.01, 16:08
        Szlachcic !
        Jak ty jesteś szlachcic to ja jestem bin Laden.
        I odpierdol się łaskawie od naszego Oliego.
        • artihip Re: Olisadebe jest Polakiem ! 12.12.01, 16:16
          Już jego matka była Polką !!!
        • Gość: Cycek Re: Olisadebe jest Polakiem ! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 12.12.01, 16:42
          Szlachcicowi chyba żal, że dzięki Olemu polska reprezentacja awansowała do
          Fianłów. On pewnie wolałby, aby Oli grał dla np. Niemiec i ich wprowadził na
          Mundial. W niektórych reprezentacjach też grają piłkarze, którzy urodzili się w
          innych krajach. Poza tym nie tylko "cwaniaczki działacze", ale sam Oli chciał
          zmiany obywatelstwa. Polakiem Oli stał się nie dzięki działaczom, a dzięki
          Kwaśnemu, który wręczył mu polski paszport. I nie obawiaj się Szlachcic, Kwaśny
          Konstytucji przy tym nie złamał. To teraz tak jest, że trzeba znać język
          polski, mieszkać w tym kraju od kilku lat, mieć pracę, itp., ale kiedy Oli
          dostawał obywatelstwo, takich rygorystycznym przepisów nie było.
          • lech.niedzielski Re: Olisadebe jest Polakiem ! 12.12.01, 19:14
            "szlachcic" - to ty nie jesteś dla mnie Polakiem, tylko zwykłym śmieciem
            kiepsko znającym ortografię i składnię języka polskiego.
            Zmień sobie nicka na "śmieć". Będziesz znacznie bardziej autentyczny ... .
            • b3ut Re: Olisadebe jest Polakiem ! 12.12.01, 21:32
              podaj jakiś przykład nieznajomości ortografii przez szlachcica...
              • Gość: Baron Re: Olisadebe jest Polakiem ! IP: *.sympatico.ca 13.12.01, 04:55
                Latwiej znalezc przyklad na fobie Lecha Niedzielskiego...

> podaj jakiś przykład nieznajomości ortografii przez szlachcica...

• szlachcic Re: Czy Olisadebe być Polakiem? 13.12.01, 07:42
      Po pierwsze nie ważne czy mi jest żal czy nie jest mi żal, że Polska awansowała
      do MŚ. Po drugie pytanie do mistrza ortografii - jakie błędy popełniłem? Po
      trzecie - w zasadzie nikt nie odpowiedział na moje pytanie. Po 4. Dlaczego
      chcecie się dowartościowywać jako Polacy takimi gierkami działaczy pilkarskich?
      Po 5 Olisadebe jest na pewno dobrym zawodnikiem (dobra technika, szybkość,
      intuicja napastnika) ale co ma to do naszego tematu?
      • lech.niedzielski Re: Czy Olisadebe być Polakiem? 13.12.01, 08:33
        szlachcic napisał(a):

> Po pierwsze nie ważne czy mi jest żal czy nie jest mi żal, że Polska awansowała
        >
        > do MŚ. Po drugie pytanie do mistrza ortografii - jakie błędy popełniłem? Po
        > trzecie - w zasadzie nikt nie odpowiedział na moje pytanie. Po 4. Dlaczego
        > chcecie się dowartościowywać jako Polacy takimi gierkami działaczy pilkarskich?
        >
        > Po 5 Olisadebe jest na pewno dobrym zawodnikiem (dobra technika, szybkość,
        > intuicja napastnika) ale co ma to do naszego tematu?

Syneczku krostowaty !
        Czy ty jesteś NS88 czy tylko NR ? Takie pierduły to pisz do swoich nazistowskich
        zasranych pisemek, bo jak na prowokatora na forum G.W. to jesteś za głupi.
      • Gość: Ted® Re: Czy Olisadebe być Polakiem? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 10:32
        twoje oburzenie jest sluszne, latwiej dostac obywatelstwo znanej postaci niz
        szaraczkowi, zdecydowanie mniej problemow maja rowniez obywatele ze slusznego
        obecnie obozu (np. obywatel UE a rumun)
        ale kwach nie zlamal prawa, jako prezydent ma takie uprawnienie
        • artihip Re: Do toruńskich buraków !!! 13.12.01, 11:18
          Olisadebe jest bardziej Polakiem niż każdy toruńczyk !!!
          • Gość: Ted® Re: Do toruńskich buraków !!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 11:36
            artihip napisał(a):

> Olisadebe jest bardziej Polakiem niż każdy toruńczyk !!!

coz za odkrycie!, a sprawdzales swoje drzewo genealogiczne,
            bo jesli babcia zapatrzyla sie na jakiegos piernika to pozostanie ci tylko seppuku
            • artihip Re: Do toruńskich buraków !!! 13.12.01, 13:03
              Moja babcia Ted do gówna się nie zbliżała!
              • Gość: Robert W Re: Do toruńskich buraków !!! cukrowych? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 13:33
                Ale dziadek mieszkał w pięknym Toruniu na 100 %. Tak jak babcia może mówić o
                pechu, tak dziadek jest wielkim szczęściarzem. W twoich żyłach płynie więc
                trochę czystej toruńskiej krwi i to najważniejsze.
                • Gość: Robert W Re: Do kartofla artihipa IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 13:37
                  I jeszcze jedno. Skoro twoja babcia nigdy do gówna się nie zbliżała, to
                  (przepraszam za niedyskretne pytanie) jak robiła kupę?
                  • alterego Czy Oli.... 14.12.01, 15:58
                    • alterego Re: Czy Oli.... 14.12.01, 16:03
                      Jeszcze raz sie okazalo, ze sa rowni i rowniejsi wobec prawa. Znany pilkarz,
                      czy zuzlowiec dostaja polskie obywatelstwo niemalze od reki, szybciej i latwiej
                      niz prawo jazdy. Tymczasem Polacy z Kazachstanu musza sie kajac, aby dostac
                      zaproszenie i wize do rodzinnego kraju.
                      Czy dajmy na to Nigeryjczyk - lekarz, ktory uratowalby zycie lub zdrowie kilku
                      polskich dzieci nie jest cenniejszy dla Polski niz pilkarz?
                    • artihin Re: Czy Oli.... 14.12.01, 16:06
                      "Moja babcia Ted do gówna się nie zbliżała!"
                      Tymczasem wnuczek lubi sobie w nim popływać.
    • szlachcic Re: Czy Olisadebe być Polakiem? 17.12.01, 07:24
      No i już jesteśmy bliżej sedna tematu. Są równi i równiejsi. Nasi prawdziwi
      rodacy z Kazachstanu, którzy dla Polski coś zrobili mają kłopoty z otrzymaniem
      obywatelstwa polskiego, a tu pilkarzyk dostaje je natychmiast. Jakie są
      kryteria POLSKOŚCI? Moim zdaniem podstawa to język Polski i znajomość podstaw
      historii. Olisadebe nie spełnia żadnych z tych wymogów w żadnym stopniu.
      Chłopcy nie podniecajcie się tak tym tematem. Sprawa jest prosta. 40 milionowy
      naród nie ma się czym pochwalić od roku 1945 i szuka desantu z zewnątrz.
      • debett Re: do Szlachcica 17.12.01, 08:54
        Czy na pewno naród polski nie ma się czym pochwalić od roku 1945?
        • alterego Oli byc Polakiem 17.12.01, 12:45
          Szlachcic moze troche przesadzil z tym brakiem osiagniec narodu polskiego, ale
          ma racje w sprawie Olisadebe. Nikt mu nie broni ubiegania sie o polskie
          obywatelstwo, ale na rownych zasadach z innymi. Caly ten pospiech z przyznaniem
          mu polskiego paszportu byl szyty grubymi nicmi. Jestem przekonany, ze Oli
          osiagnie sukces i niezaleznosc finansowa. Jestem przekonany, ze wtedy jako
          polski obywatel osiedli sie gdzies na zachodzie Europy i zapomni o Polsce.
          Oczywiscie wolno mu to zrobic, tak jak wielu rodowitym Polakom. Ja tylko pytam
          entuzjastow pilki noznej, czy nie maci ich radosci to, ze do finalow weszlismy
          tylko i wylacznie dzieki pomocy na predce naturalizowanego Nigeryjczyka. Czy to
          jest "fair" wobec innych rywali, u ktorych nie mozna po znajomosci u prezydenta
          przyspieszyc otrzymania obywatelstwa. A jezeli nie maci to ich zadowolenia - to
          czemu nie isc na calosc, naturalizowac jedenastu zdolnych pilkarzy z krajow
          trzeciego swiata, albo nawet Brazylii i siegnac po mistrzostwo swiata w pilce
          noznej, nie czekajac az wyrosna jakies talenty na naszym, nieurodzajnym,
          poletku?
          • Gość: Cycek Re: Oli byc Polakiem IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.12.01, 13:40
            alterego napisał(a):

> Szlachcic moze troche przesadzil z tym brakiem osiagniec narodu polskiego, ale
            > ma racje w sprawie Olisadebe. Nikt mu nie broni ubiegania sie o polskie
            > obywatelstwo, ale na rownych zasadach z innymi. Caly ten pospiech z przyznaniem
            >
            > mu polskiego paszportu byl szyty grubymi nicmi. Jestem przekonany, ze Oli
            > osiagnie sukces i niezaleznosc finansowa. Jestem przekonany, ze wtedy jako
            > polski obywatel osiedli sie gdzies na zachodzie Europy i zapomni o Polsce.
            > Oczywiscie wolno mu to zrobic, tak jak wielu rodowitym Polakom. Ja tylko pytam
            > entuzjastow pilki noznej, czy nie maci ich radosci to, ze do finalow weszlismy
            > tylko i wylacznie dzieki pomocy na predce naturalizowanego Nigeryjczyka. Czy to
            >
            > jest "fair" wobec innych rywali, u ktorych nie mozna po znajomosci u prezydenta
            >
            > przyspieszyc otrzymania obywatelstwa.

Tu się alterego mylisz. Reprezentacji piłkarskich, w których grają piłkarze
            urodzeni w innych krajach jest na świecie więcej. Np. w reprezentacji Francji
            (mistrzowie świata i Europy) gra Gruzin, który jest jednym z najmocniejszych
            punktów tej drużyny.
            > A jezeli nie maci to ich zadowolenia - to
            >
            > czemu nie isc na calosc, naturalizowac jedenastu zdolnych pilkarzy z krajow
            > trzeciego swiata, albo nawet Brazylii i siegnac po mistrzostwo swiata w pilce
            > noznej, nie czekajac az wyrosna jakies talenty na naszym, nieurodzajnym,
            > poletku?

Gdyby tak można było robić, mecze reprezentacji narodowych przypominałyby
            rozgrywki klubowe. W reprezentacji danego kraju nie może zagrać piłkarz, który ma
            na swoim koncie choćby jeden mecz międzypaństwowy zagrany dla innego państwa.
            Szukanie na świecie talentów do kadry narodowej, takich np. jak Oli, jest więc
            bardzo trudne.
    • szlachcic Re: Czy Olisadebe być Polakiem? 17.12.01, 13:33
      Debett! Proszę wymień mi osiągniecia narodu polskiego po roku 45. Mi to jakoś
      trudno przychodzi, a może ja nie wiem, że jesteśmy drugą Japonią :)
      Nie pisz mi tylko o kilku sukcesach sportowych bo to nie osiągnięcie narodu
      tylko poszczególnych zawodników. Nie mów mi tylko, że rozbiliśmy komunę, bo
      wcześniej daliśmy ją sobie narzucić.
      • Gość: Rolnik Re: Czy Olisadebe być Polakiem? IP: *.dialup.medianet.pl 17.12.01, 14:04
        "szlachcic" (hahahahaha !!! )
        Śmierdząca onuco !
        Nie załamuj się ! Napisz podanie o przyznanie polskiego obywatelstwa, naucz się
        polskiego języka i poczytaj coś o historii Polski.

• debett Re: Czy Olisadebe być Polakiem? 18.12.01, 10:37
          Sam przecież Szlachcic napisałeś, że 40 milionowy naród nie ma się czym
          pochwalić i szuka desandu z zewnątrz. Z tych słów jasno wynika, że my jako
          polski naród nie odnosiliśmy w ostatnich kilkudziesięciu latach sukcesów i w
          celu osiągnięcia sukcesu sportowego, wspomagamy się Olisadebe. Nie mam
          wymieniać sportowych osiągnięć, bo - jak piszesz - są to osiągnięcia tylko
          poszczególnych zawodników. Sorry szlachcic, ale nie znam kraju, w którym 100%
          mieszkańców grałoby w piłkę nożną, siatkówkę lub hokej. Znam natomiast
          słowo "reprezentacja", która reprezentuje cały naród poza granicami kraju. Nie
          mówi się przecież: "Zidane, Trezeguet, Desailly, Henry, Lizarazu, ... są
          mistrzami świata". Mówi się, że mistrzem świata jest Francja. Sukces sportowy
          na arenie międzypaństwowej jest więc sukcesem całego narodu, który przez
          sportowców jest reprezentowany. Trudno też się z Tobą zgodzić, że daliśmy sobie
          narzucić komunę. Czy słyszałeś, aby w Jałcie przeprowadzono jakieś referendum i
          Polacy wypowiedzieli się za Zwiazkiem Radzieckim? Polska znalazła się
          pod "opieką" Moskwy mimo woli narodu polskiego.
          Ktoś powyżej napisał, że chyba żal Ci jest z powodu awansu Polaków do mundialu
          i wolałbyś, aby Olisadebe grał na przykład dla Niemiec. To chyba prawda.
          • szlachcic Re: Czy Olisadebe być Polakiem? 19.12.01, 09:23
            Wiesz Debett jak wyglądały pierwsze lata po wojnie? W Katyniu wybili
            mundurowców, powszadzali do więzień inteligencję, wyemigrowała masa
            wykształconych Polaków. Po wojnie trzeba było ich wszystkich kimś zastąpić. Kim
            zastępowano? Był wybór: inteligent, który walczył z komuną i imbecyl, który
            zapisał się do partii. Kto został Twoim zdaniem dyrektorem? I tak stworzono
            system ludzi niekompetentnych na wysokich stanowiskach. Ten dyrektor imbecyl na
            swojego zastępcę wybrał jeszcze głupszego od siebie. I to trwa do dziś.
            Zapewniem Cię, że taki partyjny system odpowiadał wielu Polakom. I do kogo ja
            mam mieć pretensje? Do jakiś umów Stalina? To, że nie było czym wytrzeć tyłka
            to mam mieć pretensje do Stalina? Powiedz mi co 40 milionowy naród ma do
            pochawalenia się w dziedzinie nauk ścisłych. Niewiele - dużo za mało jak na
            wielkość tego narodu. Komuna oczywiście chciała też mieć jakiś sukces.
            Najłatwiej było o sportowy, więc karmili nas takimi sukcesami. I też ich za
            dużo nie było. A dzisiaj co? Ty uważasz, że sukcesy Małysza to osiągnięcie
            narodu polskiego? Mylisz pojęcia. Jego sukcesy są tylko jego sukcesami i całego
            zespołu tz trenera itd. Narodowi jedynie wypada się cieszyć. A za sukcesy
            narodu uważam: silna armia, sieć autostrad, internet w każdym domu, małe
            bezrobocie, bezpieczeństwo obywateli, duży PKB itp. A co jest? Europa jest w
            tyle za USA 2-3 lata, a my do Europy jesteśmy zacofani o 30 lat i chyba nie
            jesteśmy w stanie ten dystans zniwelować.
            • debett Re: Czy Olisadebe być Polakiem? 19.12.01, 10:30
              szlachcic napisał(a):

> W Katyniu wybili
              > mundurowców, powszadzali do więzień inteligencję, wyemigrowała masa
              > wykształconych Polaków. Po wojnie trzeba było ich wszystkich kimś zastąpić. Kim
              >
              > zastępowano? Był wybór: inteligent, który walczył z komuną i imbecyl, który
              > zapisał się do partii. Kto został Twoim zdaniem dyrektorem? I tak stworzono
              > system ludzi niekompetentnych na wysokich stanowiskach. Ten dyrektor imbecyl na
              >
              > swojego zastępcę wybrał jeszcze głupszego od siebie.
              Zgadza się Szlachcic, ale to co piszesz, to już tylko konsekwencje podziału
              jałtańskiego.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka