Dodaj do ulubionych

Dogadali się w sprawie Starego Browaru

13.11.07, 21:19
6 kondygnacji naziemnych?! (Słownie: s z e ś ć ! )
No to gratulujemy panom miejskim negocjatorom szklanej trumny która zdominuje
wszystko w okolicy. Spółce proponuję do kompletu wykupić pobliski zakład
pogrzebowy - będzie sobie mogła zdywersyfikować działalność. W poziomie, skoro
pion już sobie tanim kosztem załatwili.

"Spółka postawiła twarde warunki: była gotowa rozpocząć negocjacje z Anglikami
zainteresowanymi kupnem Starego Browaru, gdyby nie udało się zrealizować
projektu w niezmienionej formie".
- No to postawili na swoim... .

Obserwator Toruński
obserwatortorunski.blogspot.com/
Obserwuj wątek
    • bardmd terroryści 13.11.07, 21:32
      Jest niepokojące, jak bardzo można zapamiętać się w swoich własnych
      przekonaniach, jak daleko idące mogą okazać się zwykłe ułomności.

Mam dosyć tego, że na każdym kroku słychać pojękiwania miłośników rozbebeszonych
      i sypiących się kamienic w Toruniu. Ludzie, świat idzie do przodu, dlaczego nie
      mamy iść z nim, dlaczego robimy z Torunia skansen? Żeby zarobić śmieszne
      pieniądze na przelatujących przez nasze miasto jednodniowych wycieczkach?
      Widzieliście starówkę w Gdańsku. Tam po godzinie 18 zamiera ruch, jest skansen,
      sztuczność, BRAK ZYCIA! Bo komuś przez myśl nie mogła przejść nowoczesna
      architektura, która (przykładów jest wiele - Wiedeń, Edynburg, Gratz) przecież
      wspaniale potrafi współgrać z kontekstem, z tym co zastaje.

Ja nie chcę w Toruniu S.K.A.N.S.E.N.U.!!!
      • rozczarowana-torunianka Re: terroryści 13.11.07, 22:16
        bardmd napisała:

> Jest niepokojące, jak bardzo można zapamiętać się w swoich własnych
        > przekonaniach, jak daleko idące mogą okazać się zwykłe ułomności.

Jest niepokojące jak bardzo można nie mieć własnych przekonań, jak dalece wizja
        wieżowców może sprowadzić na manowce zwolenników nibynowoczesności. Rubinkowo
        tego przykładem. Chociaż tam przynajmniej wyburzeń szczególnych nie było. Piękna
        nowoczesna dzielnica!!!

> Mam dosyć tego, że na każdym kroku słychać pojękiwania miłośników
        > rozbebeszonyc i sypiących się kamienic w Toruniu.

jeżeli chodzi o mnie to też mam dosyć rozbebeszonych i sypiących się zabytkowych
        kamienic o których substancję zabytkową się nie dba, bo zabytków ci u nas
        dostatek i nic się nie stanie jak zostawimy sobie 10% gotyku na dotyk, a resztę
        wyburzymy, aby stać się stolicą nowoczesności.

> Ludzie, świat idzie do przodu, dlaczego nie
        > mamy iść z nim,

a wiadomo gdzie ten przód? Coś wydaje mi się, że co poniektórym kierunki się
        przestawiły i idąc do przodu nawet nie wiedzą, że się cofają.

> Ja nie chcę w Toruniu S.K.A.N.S.E.N.U.!!!

no tych co skansen podpali to już złapali, więc nie radzę powtarzać akcji.
        • 2_k Re: terroryści 13.11.07, 23:43
          @rozczarowana-torunianka

Czytając twojego posta można odnieść wrażenie, że faktycznie musisz być bardzo
          rozczarowana otaczającą cię rzeczywistością. Bo z tego co zauważyłem, nie
          pierwszy raz już psioczysz na przedsięwzięcia czy inwestycje, które mogą
          istotnie przysłużyć się Toruniowi. Co tam, że potrzebne są hotele na wysokim
          poziomie, co tam, że ktoś przedstawił bardzo przyzwoity projekt architektoniczny
          - lepiej zostawić ruderę, albo zorganizować kilka dodatkowych mieszkań w
          mieście, w którym i tak buduje się ich najwięcej w regionie.

Tylko, widzisz, Toruń potrzebuje bardzo konkretnego rozwoju, a nie ciągłego
          marudzenia wiecznie rozczarowanych. Kiedyś też czułem się "rozczarowany" tym
          miastem, ale postawiłem sobie sprawę jasno: albo mi przejdzie i uznam, że jednak
          da się tu żyć, albo stąd spadam. Zostałem.
          • muvon200 Re: terroryści 14.11.07, 15:19
            Z tym "najwięcej mieszkań w regionie" to jaja jakieś. Każdy przeciez wie że
            nadrabiacie wieloletnie zaniedbania i zapóźnienia w tej dziedzinie. Więc
            wiadomo, że trzeba dużo budować. Po drugie inne miasta zaczęły to budowanie
            znacznie szybciej i stąd już nie ma takiego popytu na nowe mieszkania jak u Was.
            A co do Gdańska to przyznaj - żartujesz prawda?
            Zobacz wieczorami na starówce są spacerowicze w Gdańsku nie rozchlana młodzież
            odstraszająca turystów jak u Was. Młodzież spotyka się na obrzeżach starów gdzie
            zbudowano kina, galerie i urządzono lokale i kluby. W Krewetce fajnie ogląda się
            filmy i jednocze śnie po seansie można w spokoju póść na spacer na piękną
            starówkę bez obawy że uchlana banda wylegnie nagle z pubu. Życzę Wam tak
            zorganizowanej starów jak w Gdańsku
            • vauban Re: terroryści 14.11.07, 15:36
              Miejże litość... Wszędzie brak jest mieszkań, w całym kraju, nie tylko u nas.
              Jedni zaczęli prędzej, inni później, ale budują wszędzie i wszyscy, aby tylko
              przepisy zezwalały i kasy starczyło... Co nie zawsze się udaje.
              Gdańsk ? Bardzo piękny, ale to jednak rekonstrukcja. Pijane tłumy ? Mnóstwo !
              Niedawno miałem okazję się przyjrzeć, i, słowo daję, jedyna różnica między
              Gdańskiem nocą a Toruniem nocą jest taka, że w Gdańsku więcej pijanych mamrocze
              w obcych językach. Nie jest to bynajmniej argument za dostępem Torunia do morza ;)
              Ale całkiem serio, to z tego hotelu byłaby jedna, wyraźna korzyść: monitoring.
              Akurat ten właśnie fragment Nowego Miasta zaliczyłbym do najmniej bezpiecznych.
              To powinno zostać zmienione.
              • b3ut Re: terroryści 14.11.07, 18:39
                > Gdańsk ? Bardzo piękny, ale to jednak rekonstrukcja.
                A raczej swobodna interpretacja \
            • izzle Re: terroryści 16.11.07, 11:58
              prawda jest taka, że Długa w gdańsku I Główne Miasto po zmierzchu są martwe, bo
              nie ma tam tylu klubów jak w Toruniu, gdzie centrum żyje
              ot gdańska rozchlana młodzież straszy gdzie indziej...
              • tryg.sk Re: terroryści 17.11.07, 11:24
                Dokładniej - w Sopocie.
          • rozczarowana-torunianka Re: terroryści 14.11.07, 21:47
            2_k napisał:

> @rozczarowana-torunianka
            >
            > Czytając twojego posta można odnieść wrażenie, że faktycznie musisz > być
            bardzo rozczarowana otaczającą cię rzeczywistością. Bo z tego
            > co zauważyłem, nie pierwszy raz już psioczysz na przedsięwzięcia
            > czy inwestycje, które mogą istotnie przysłużyć się Toruniowi.

Psioczę nie na przedsięwzięcia, tylko na ich jakość, a raczej bylejakość. To po
            pierwsze. Przykład koronny Cinema City. Architektura na światowym poziomie wg
            Ciebie zapewne. Ja uważam to za twór porównywalny blokom rubinkowskim, tylko z
            odrobinę lepszego materiału.

A po drugie, nie podobają mi się koszty tych przedsięwzięć. Niszczenie tego co
            ma wartość historyczną, aby postawić w tym miejscu jakiś kolejny koszmarek. Tak
            robili komuniści. Zrujnowali w ten sposób i Starówkę i luksusową kiedyś
            dzielnicę, jak Bydgoskie Przedmieście, nawet nie wyburzając niczego, ale
            wyrzucając właścicieli i nie dokonując remontów w zabytkowych domach, które
            teraz się sypią.

>Co tam, że potrzebne są hotele na wysokim
            > poziomie, co tam, że ktoś przedstawił bardzo przyzwoity projekt
            > architektoniczny
            > - lepiej zostawić ruderę, albo zorganizować kilka dodatkowych
            > mieszkań w mieście, w którym i tak buduje się ich najwięcej w regionie.

Czy ja kiedykolwiek występowałam przeciw hotelom na wysokim poziomie? No nie
            przypominam sobie. Wręcz uważam, że mamy kilka dobrych hoteli, jak Gotyk, Petit
            Fleur, Spichrz czy Heban, mimo że są tylko 3gwiazdkowe to ich standard jest jak
            4gwiazdkowych a i cena zachęcająca i wielkość także.

Natomiast 4gwiazdkowy hotel też może sobie być tylko nie ma powodu, aby
            4gwiazdkowy hotel niszczył jeden z naszych najciekawszych zabytków Krzywą Wieżę
            i panoramę, którą wywindowaliśmy na 2 miejsce w tzw. cudach polskich.

Nie mam też nic przeciw współczesnej architekturze, na którą jest dosyć wolnego
            miejsca w innych częściach miastach. Czemuż to nie wyburzy się Wodnika, aby na
            jego miejscu coś sensownego i innowacyjnego postawić, a wyburza lub zniekształca
            się to co świadczy o indywidualnych charakterze miasta? To co sami zniszczymy
            teraz będzie zniszczone na zawsze i staniemy się podobni z tą niby-nowoczesną
            architekturą do tysięcy innych miast, będziemy mieć tylko takie trochę lepsze
            Rubinkowa wszędzie.

> da się tu żyć, albo stąd spadam. Zostałem.

No i co z tego za morał?
            • 2_k Re: terroryści 15.11.07, 01:05
              Ja o Cinema City nic nie mówiłem. Natomiast gdy idzie o stary browar, to nie
              wiem czego tam bronisz. Sprawa wygląda tak, że zabytkowe są tam tylko pewne
              elementy, a reszta to rudera, którą i tak trzeba w czambu wyburzyć cokolwiek nie
              miałoby tam powstać - nieważne czy hotel czy supermarket.

Zwróć uwagę na jedną rzecz - to co nazywamy dziś starym miastem powstawało i
              zmieniało się przez setki lat. Wiele obiektów na starówce i bezpośrednio do niej
              przylegających powstało dopiero w XIX lub nawet na początku XX w. Np. poczta na
              Starym Rynku, wieża kościoła jezuitów, nowy Dwór Artusa, szkoła na Wlk
              Garbarach, zabudowa wzdłuż południowej części Wałów Sikorskiego (w tym teatr i
              hotel Polonia), kościół garnizonowy tuż obok średniowiecznego "Jakuba". Takich
              przykładów jest wiele. A wiesz na jaką skalę burzono fortyfikacje - zarówno
              średniowieczne jak i nowożytne - w końcu XIX i na początku XX w? Dziś nikt by
              się na coś takiego nie odważył, ani nie zgodził. Morał z tego taki, że miasto
              żyje, a kolejne pokolenia mogą i powinny zostawiać coś od siebie. To nie jest
              tak, że przez prawie 800 lat coś się zmieniało, czasem bardzo radykalnie, a
              teraz to "zamrozimy". W Toruniu i tak rygorystycznie podchodzi się do inwestycji
              w obrębie i sąsiedztwie starego miasta.

Projekt Starego Browaru nie prezentuje się źle, a obok i tak stoi już nowy Baj
              Pomorski, który ciężko byłoby nazwać średniowieczną architekturą. Alternatywą
              byłyby mieszkania, których i tak w Toruniu buduje się ponad 1000 rocznie, więc
              nikt by tego nawet nie zauważył. A tak pozostawimy coś po sobie.

I nie przesadzaj z tym "niszczeniem" krzywej wieży i panoramy przez hotel przy
              Ślimaku. Koszary Racławickie stoją tam od bodaj XIX wieku, a kiedyś, zanim
              "przebito" Ślimak, mury zasłaniały o wiele więcej aniżeli ten kawałek zabudowy
              przed hotelem.

> > da się tu żyć, albo stąd spadam. Zostałem.
              >
              > No i co z tego za morał?
              Przeczytaj raz jeszcze uważnie:
              "Tylko, widzisz, Toruń potrzebuje bardzo konkretnego rozwoju, a nie ciągłego
              marudzenia wiecznie rozczarowanych. Kiedyś też czułem się "rozczarowany" tym
              miastem, ale postawiłem sobie sprawę jasno: albo mi przejdzie i uznam, że jednak
              da się tu żyć, albo stąd spadam. Zostałem."

Nie da się budować przyszłości na wiecznym "rozczarowaniu". Po prostu się nie da.
          • jmm6 Re: terroryści 15.11.07, 04:53
            Tez mi sie wydaje ze niema co biadolic. Ten obiek piekny nie byl,
            gotycki zreszta tez nie. Owszem zabytek i w niewielkim stopniu to
            bedzie w proekcie ujete (byc moze zbyt malym sopniu). Ale czy
            widzisz lepsza wizje dla tego objektu? To nie jest stary czy nowy
            rynek zeby panikowac to jest dosc rozsadna wizja w miejscu ktore
            moze byc troche ciekawsze i bardziej zywe. W dodatku hotel ma miec
            odniesienie do historii budynku w postaci mini browaru. Trudne
            wydaje mi sie lepsze wykorzystanie terenu i budynku.
    • jot-44 Dogadali się w sprawie Starego Browaru 13.11.07, 21:41
      A ciekaw jestem,co na temat ilości obowiązkowych miejsc parkingowych
      zostanie wpisane do Decyzji Magistratu.
      Hotel 4-ro gwiazdkowy bez podjazdu i parkingów? Też być może -widać.
      Co do ukrycia wyższej kondygnacji poprzez cofnięcie od lica - to juz
      wymyślono przed wiekami - piramida. Polecam.
      Chyba jestem trochę złośliwy - przepraszam.
    • rozmi23 Dogadali się w sprawie Starego Browaru 13.11.07, 22:26
      żenada. bryła jest rzeczą święta, nie mam nic przeciwko szklanym domom i fasadom
      z 21 wieku ale bryły należy bronic! nieudacznicy i tyle.pozdrawiam
    • badacz.teorii.spisku Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 13.11.07, 22:40
      "Oni" się zawsze dogadają.
      • jakub_lauder Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 14.11.07, 09:50
        Co nas czeka teraz. Mamy juz bunkier w postaci Centrum Sztuki
        Wspolczesnej. Bunkier w ktorym nie ma zadnego centrum, bunkier,
        ktory z pewnoscia nie jest dzieckiem sztuki architektonicznej,
        bunkier, ktory nie ma nic wspolnego ze wspolczesnoscia. Jedno
        wielkie g...
        Co czeka nas na miejscu Starego Browaru?
        • tryg.sk Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 14.11.07, 09:55
          A miał być miejscem na teatr, muzykę itp...
        • felippee Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 14.11.07, 10:28
          Akurat CSW moim zdaniem wyglada calkiem ciekawie. Ot jak widac kwestia gustu.
          • jakub_lauder Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 14.11.07, 10:34
            O gustach podobno sie nie dyskutuje. A o braku gustu mozna. To juz
            kwestia smaku.
            • felippee Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 14.11.07, 11:17
              > O gustach podobno sie nie dyskutuje. A o braku gustu mozna. To juz
              > kwestia smaku.

A wiec: powyzsza wypowiedz jest niesmaczna. Chcesz dalej dyskutowac?
              • jakub_lauder Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 14.11.07, 11:27
                Nie uciekam przed dyskusja. Dlaczego podoba Ci sie gmach CSW? Czy
                wkomponowuje sie w tamto miejsce? Czy charakterem nawiazuje do
                zadan, ktore maja byc poprzez ten gmach realizowane - podobno
                sztuka wspolczesna? Czy pasuje do otoczenia? Jordanek, pomnika
                papieza, gmachu BGZ, maiusa, harmonijki itd...
                • onanes Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 14.11.07, 11:41
                  Pasuje.
                  A taka harmonijka do czego pasuje niby? Też kiedy powstawała były
                  głosy krytyki, a teraz ma być wzorem, odnośnikiem i porównaniem do
                  innych.
                  • izzle Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 14.11.07, 12:43
                    i pięknie
                    bo projekt jest wyśmienity
                    (napisał ktoś kto chciał zachować bezwartościowe budynki gospodarcze pod ul. Szumana
                    hehe)
                    wypiję za to, jako że okazje mi się skończyły...
                    pozdrawiam
                  • tryg.sk Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 14.11.07, 13:50
                    Owszem - "harmonijka" arch. Wierzbickiego była bardzo kontrowersyjna. Nadal
                    architekt był kontrowersyjny, na przykład rozbudowując ratusz w poznaniu już po
                    II Wojnie.
        • rozmi23 Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 14.11.07, 13:04
          CSW przynajmniej jeżeli chodzi o bryłę koresponduje z otoczeniem. Niestety
          artysta architekt miał o jedną chwilę uniesienia za dużo i wymyślił na nasze
          nieszczęście jeszcze tą żenującą metalową konstrukcję spawaną, która przypomina
          o tym że jesteśmy w Polsce.
          • tryg.sk Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 14.11.07, 13:52
            Mi jest żal Browaru. Miał być przeznaczony na cele kulturalne i wraz z Bajem i
            Galerią Dla... stworzyłby fajny kulturalny "mini-Kazimierz".
            • vauban Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 14.11.07, 15:04
              Nadal będę grymasił, że szkło i aluminium nie są już oznaką nowoczesności. No,
              ale trudna rada, chcemy mieć tam coś innego, niż ruiny - trzeba iść na kompromis.

Zastanowiła mnie ta uwaga o miejscach parkingowych. Oj, coś jest na rzeczy :(

Przy okazji, to mury na Szumana nabrały chyba wszelkich speców, więc nie ma co
              się wstydzić. Izzle, myślałeś w sumie jak najlepiej...
              • b3ut Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 14.11.07, 18:41

> Nadal będę grymasił, że szkło i aluminium nie są już oznaką nowoczesności.

To jak to? Nasz terminal PKS nie jest nowoczesny? Przecież tam samo szkło i
                trochę metalu...
                • vauban Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 14.11.07, 20:02
                  b3ut napisał:

>
                  > > Nadal będę grymasił, że szkło i aluminium nie są już oznaką nowoczesności
                  > .
                  >
                  > To jak to? Nasz terminal PKS nie jest nowoczesny? Przecież tam samo szkło i
                  > trochę metalu...
                  Jest. Ale to aluminium i szkło są modą sprzed dwudziestu lat...
                  • jmm6 Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 15.11.07, 05:08
                    To co jest nowoczesniejsze? Mamy z plastiku budowac czy jak? Z
                    czegos ten budynek musi byc, to forma ma byc nowoczesna materialow
                    nowych nie da sie w nieskonczonosc wymyslac...o przepraszam suporeks
                    jest dosc nowym wynalazkiem ;)
                  • tryg.sk Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 17.11.07, 11:25
                    Sprzed 80 lat.
            • boczipl Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 17.11.07, 11:40
              Dokładnie tez O TO mi chodziło. Taki mini-Kazimierz. Lokale tam znajdujące się
              zdecydowanie pasują do tego klimatu.
    • bardmd hehe 14.11.07, 19:51
      Dziś Wyborcza podaje, że zrywają starą nawierzchnię szosy lubickiej i kładą nową.

Obserwatorze Zagapiony, gdzie protesty? Darcie szat? Jęki?

Obserwator powinien być czujny. Wystarczy chwila nieuwagi i wszystkie ulice w
      Toruniu wymienią, na nowe!!!
    • szlachcic Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 14.11.07, 20:01
      a ja bym jeszcze dorzucil do ciekawego watku to ze konserwator w dni
      parzyste miesiaca mysli i mowi tak a w nieparzyste inaczej
      tacy ludzie sa niebezpieczni
      wiec wyszlo na to ze nie zaslania ale gdyby nie wywolana burza
      zostaloby na zdaniu konserwatora ze zaslania
      czas na emeryture panie konserwator, to ze pan walczyl aby budynek
      nie byl dominujacy jest ok, ale to ze pan wydaje opinie a potem sie
      z nich wycofuje pana kompromituje
      PS Czyli idzie sie zawsze dogadac, szkoda tylko ze nie z
      konserwatorem
    • torunianka2 Dogadali się w sprawie Starego Browaru 15.11.07, 00:19
      Pierze i Puch nastraszyło Anglikami? Ciekawe, co strasznego chcieli
      w Starym Browarze zrobić ci Anglicy.
      I jeszcze jedno, w Bydgoszczy do współpracy zaprasza się samego
      Daniela Liebeskinda i na serio działa na rzecz poprawy architektury.
      W Toruniu zasłania się Krzywą Wieżę, szpeci panoramę, dokleja coś do
      pięknego gotyckiego kościoła i akceptuje niepasujący do otoczenia
      projekt Starego Browaru. Niedługo brzydki Toruń będzie obok pięknej
      Bydgoszczy. A może to jakaś dywersja?
      • sine.ira Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 15.11.07, 01:12
        No właśnie, co chcieli zrobić Anglicy - lofty, co wydaje mi się nawet ciekawszą
        propozycją, dlatego że loftów jeszcze nie ma w Toruniu (a ostatnio są bardzo
        "trendy"), i pewnie byłyby mniej inwazyjne dla budynków browaru. Być może było
        tak, że Pierze i Puch zastosowało tu pewien szantaż. Mam takie przypuszczenie,
        jedynie na podstawie własnych domysłów, że w przypadku braku zgody na hotel
        zagrozili wycofaniem się również z innych obiecujących inwestycji w Toruniu.

> dokleja coś do
        > pięknego gotyckiego kościoła

Zapewne chodzi o kruchtę kościoła św. Jakuba, nie została w żadnym wypadku
        dobudowana tylko odtworzono tynki, które ją oryginalnie pokrywały...
        • tryg.sk Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 17.11.07, 11:27
          Trudno. Już budynek odstrzelono. EH, gdyby Sowieci zburzyli nasze Stare Miasto,
          a zostawili modernizm... Mrrrr...
      • kdesw Re: Dogadali się w sprawie Starego Browaru 17.11.07, 01:41
        Masę złych rzeczy ostatnio się stało,a to jest następna.
        Sześc pieter na Nowym Mieście!! w głowie się nie mieści,przecież tam jest prawie
        ta sama wysokość co na Nowym Rynku,przecież wysokość każdej kondygnacji będzie
        oscylowała wokół 3-3,5 metra,rąbnęło ich niezle,
        rozumiem poza obrębem starówki,ale tuuu??,to jakiś obłęd.

Co to Wrocek lub Gdańsk,gdzie miejsca po wypalonych przez ruskich kamienic
        pobudowano domy towarowe lub hotele.
        Niszczą to czego wojna nie zniszczyła.
    • torunianka2 Dogadali się w sprawie Starego Browaru 17.11.07, 00:43
      Chodziło mi, oczywiście, nie o kościół Św. Jakuba, ale o to, co
      dobudowuje się do kościoła Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny.
    • jot-44 Dogadali się w sprawie Starego Browaru 18.11.07, 20:31
      Pogadali,popisali i ...tyle z tego.
      Młody projektant zerżnął z Normana Fostera elewację.Może ładniej
      powiedzieć "pojechał Fosterem" -przykłady? -proszę budynek w
      Londynie [z kolorowymi oknami] i dom przy pl.Piłsudskiego w
      Warszawie.
      A my to kupujemy "na kolanach".
      Szkoda,miały byc siedziby klubów związków twórczych...może
      odrodziłby się "Azyl"- mekka z Baja Pomorskiego.
      A tak zarządzi kosmopolityczna,"wyszukana nowoczesność".
      • badacz.teorii.spisku Re: Koniec Kombinaty artyst. 19.11.07, 09:24
        www.teatry.art.pl/kultura/kkar.htm
        • badacz.teorii.spisku Re: Koniec Kombinaty artyst. 19.11.07, 09:28
          www.e-teatr.pl/pl/artykuly/34904.html
          • zawacki.and.zawacki Re: Koniec Kombinaty artyst. 19.11.07, 09:30
            Czego pacanie linkujesz te bzdety
            • badacz.teorii.spisku Re: Ni dali z Browar złamanego centa ? 19.11.07, 09:41
              to masz ,tak wynika z art.

Spółka zdobyła ten budynek od miasta dzieki wymianie bezgotówkowej za 16 lokali
              przy ul.Podgórskiej 12!!

• badacz.teorii.spisku Re: Ni dali z Browar złamanego centa ? 19.11.07, 09:55
                badacz.teorii.spisku napisał:

> to masz ,tak wynika z art.
                >
                > Spółka zdobyła ten budynek od miasta dzieki wymianie bezgotówkowej za 16 lokali
                > przy ul.Podgórskiej 12!!

Zapomnialem o linku
                tu jest art.
                minibrowary.pl/node/664
                >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka