Dodaj do ulubionych

LOT uszkodzenie bagażu rejestrowanego

IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.12, 04:01
Witam, sytuacja co prawda już stracona, ale chcę wiedzieć, jak zachować się na przyszłość
Jak zachować się, gdy odbieram bagaż z taśmociągu i walizka ma np. złamane kółko? Czy przed wyjściem do strefy ogólnodostępnej można gdzieś to zgłosić, zareklamować, spisać protokół?
Ma ktoś doświadczenia w tej kwestii - czy kłócenie się może cokolwiek pomóc w walce o odszkodowanie, czy raczej pożegnać się w takim wypadku z walizką, bo zaczną zwalać winę między siebie ("bo nie wiadomo, czy walizka się połamała przy wylocie, czy lądowaniu") albo w ogóle zaczną podważać roszczenia ("widocznie taką walizkę pan nadał" - teoretycznie nie do udowodnienia, że złośliwie nie nadałem uszkodzonej walizki celem nonsensownego walczenia potem o odszkodowanie...)?
Obserwuj wątek
    • prawie.blondynka Re: LOT uszkodzenie bagażu rejestrowanego 04.05.12, 06:00
      Ze zlamanym kolkiem dala bym sobie spokoj. Wpisz je w koszty podrozy i w przyszlosci
      kup walizke z pancernymi kolkami. Mam dwa empiryczne doswiadczenia ze zniszczonym
      bagazem. Na tasmie w Londynie pojawila sie moja walizka z rozerwanym bokiem.
      Przez pekniecie wygladal niesmialo moj biustonosz. Rozmiar 70 D gdyby to mialo jakies
      znaczenie. Lecialam BA i po zabraniu walizki ze slimaka zareklamowalam uszkodzenie
      bagazu na lotnisku u agenta linii. Obejrzal, sprawdzil kwitek nadania i bez slowa
      zniknal ma zapleczu. Wrocil z nowa walizka zblizona gabarytowo do mojej uszodzonej
      w wreczyl mi ja. Rozpruta walizke zszyl kaletnik i z sympatia latam liniami BA.

W Berlinie odebralam walizke ze zlamanym stelazem. Zglosilam szkode w biurze
      bagazy zaginionych u przedstawiciela Lufthansy (lecialam Lufa). Zapytal ile zaplacilam
      za nowa walizke, sporzadzil protokol i po dwoch tygodniach przyszedl poczta kupon
      wartosci 75% walizki ( 25% procent wartosci uznano slusznie za amortyzacje)
      na lot Lufthansy lub zaprzyjaznionych z nia liniami.

Jezeli wiec uznasz, ze uszkodzenie jest warte reklamacji, zglaszasz je u najblizszego
      przedstawiciela linii ktora miala zaszczyt transportowac Twoj bagaz. Znajac sposob
      w jaki wrzuca sie i wyrzuca bagaz z samolotu reklamowala bym tylko powazniejsze
      uszkodzenia. Urwanie kolka moim zdaniem nalezy do wypadku przy pracy (bagazowych).
      Nie chce uprzedzac sie, ale mam mieszane uczucia myslac o jakichkolwiek reklamacji
      w LOTcie. Uwazam, ze ciagle brak im pewnego marginesu elastycznosci widocznego
      przy zalatwianiu prostych reklamacji w innych liniach. Sprawa kolka w Twojej walizce
      moglaby sie oprzec o dyrektora LOTu:)

Latajace pozdrowienia - pb.
    • osiek Re: LOT uszkodzenie bagażu rejestrowanego 04.05.12, 08:09
      Jeśli stwierdziłeś uszkodzenie bagażu to po odebraniu idziesz do stanowiska bagażu zagubionego i zgłaszasz reklamację. W punkcie spisywany jest protokół i właściwie to tyle. Pracownik tam siedzący ma obowiązek przyjąć reklamację, choćby najbardziej bzdurną. To czy zostanie rozpatrzona po Twojej myśli, czy nie i tak ni e będzie zależało od niego, więc nie ma sensu się wykłócać by psuć sobie i innym humor. W większości przypadków wszystko odbywa się korespondencyjnie i albo dostaniesz nową walizkę, albo zwrot kosztów zakupu nowej, albo zwrot za starą. Generalnie tak czy siak warto próbować: mało czasu zajmuje a szkoda nawet tych paru złotych na walizkę.
      • Gość: gość Re: LOT uszkodzenie bagażu rejestrowanego IP: *.leon.com.pl 04.05.12, 18:11
        mnie także uszkodzono walizke,złożyłam od razu reklamacje i od linii Travel Serwis do tygodnia otrzymałam na adres domowy nową walizke.Osiek Ci dobrze radzi,zgłaszaj usterki wg.jego wskazówek.
        • Gość: traficante Reklamacje IP: *.phil.east.verizon.net 07.05.12, 05:33
          www.lot.com/pl/pl/web/newlot/troubles-with-luggage

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka