Gość: thesall IP: *.man.polbox.pl 20.07.05, 14:56 czy ktos się z tym spotkał ? czy ktos z tego powodu sie nie zabrał na pokład ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pozi Re: overbooking ?????? 20.07.05, 20:22 Nie ma chyba raczej mozliwosci, zeby z tego powodu nie zabral Cie czarter. Natomiast z liniami lotniczymi jest tak, ze jezeli pasazerow jest wiecej niz miejsc to szukaja ochotnikow, ktorzy sami zrezygnuja z lotu. To zalezy od linii - za ustapienie i oczywiscie skorzystanie z pozniejszego lotu albo inna trasa dostajesz np. dodatkowy voucher na powiedzmy 250 euro do wykorzystania w tej linii, ewentualnie dodatkowe mile do programu. Nie wiem jak jest np. w LOCie. Powyzsze przypadki widzialem na wlasne oczy w American Airlines (maly lot regionalny) i Lufthansie (Wieden-Monachium). Ale to raczej linia powinna sie martwic o overbooking, a nie Ty. Oni musza sobie poradzic z ta praktyka. Nie wiem jak sprawa wyglada w przypadku lotow transatlantyckich, bo to przeciez powazna wyprawa, zeby sobie tak ot zrezygnowac. Ale na krotszych trasach zdarzaja sie ochotnicy, ktorym dolecenie innym samolotem na miejsce 2-3 godziny pozniej nie robi roznicy, a jeszcze na tym zyskuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thesall Re: overbooking ?????? IP: *.man.polbox.pl 21.07.05, 09:07 O dzięki ! Uspokoiłam się. Lecę z dzieckiem, mężem i bratankiem do Grecji z Centralwings i czytałam ich warunki umowy, w których wystapił właśnie ten termin. Było napisane że to praktykują. Obawiałam się że np. Ja i dziecko polecimy a dla męża np nie starczy miejsca, ale jak tak to spoko :) Dzięki za info. Miłych lotów życzę :)))) Odpowiedz Link Zgłoś