felinecaline 11.01.11, 22:08 Jeden z nielicznych rzetelnych artykulow - reportazy z Francji. Widac, ze Autorka rzeczywiscie tam byla "liod i wino pila", serami przegryzajac. A jak juz sobie kupi ten dom, to bedziemy sasiadkami. Pozdrawiam z Angers. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felinecaline Re: Opactwo kozich serów 11.01.11, 22:10 Przepraszam, nie autorka a Autor :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ingo Re: Opactwo kozich serów IP: *.w92-135.abo.wanadoo.fr 14.01.11, 15:50 autor dom juz kupil, mieszka w nim od maja ubieglego roku a i organy w domu stoja... pozdrawiam mila osobe z angers Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Opactwo kozich serów 25.01.11, 19:05 No to moze umowmy sie na jakas sesje "organoleptyczna" serow i innych deserow typowych dla okolicy. Polecam sfery troglodytyczne o rzut ...serkiem od Saumur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.d Opactwo kozich serów IP: 212.209.42.* 18.01.11, 17:22 artykuł, ktory wprowadza w krainę francuskich serów.Fajnie jest tak kupowac świeże sery i zaraz zrobic coś pysznego. B. dobre przepisy. Podobal mi sie i smakowal juz pzrepis chlebki z serem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .claudia Opactwo kozich serów IP: 212.209.42.* 18.01.11, 20:41 Jestem stałą czytelniczką magazynu.Lubie tego typu artykułyi z przyjemnoscia przeczytalam o kozich serach-ktore uwielbiam.Nie wiedzialam ,ze tyle pracy trzeba włozyc w produkcje serów.Jak będe w tej okolicy we Francji chętnie odwiedzę Opactwo i spróbuje serów. Super zdjęcia -bardzo oddaja nastroj wsi francuskiej.B. dobre proste ale finezyjne przepisy. proszę o następne ciekawe opowieści... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flo. Opactwo kozich serów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.11, 13:03 Ślinka leci jak czyta się ten artykuł.Zaproponowane przez Ciebie potrawy muszą super smakować.Szczególnie przypada mi do gustu ciepły chlebek z masełkiem czosnkowym i kawałkiem sera włożonego do środka.Do tego jeszcze pewno dobra szklaneczka wina..Prosimy o następny zestaw potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrsz144 Opactwo kozich serów 21.01.11, 17:02 Tylko pozazdrościć takiej dostępności do produktów, wyprodukowanych od podstaw u regionalnego producenta ! Zapewne, smak, zaapach, "czytość",jak i dostępność, to wielkie zalety tych produktów. Spróbuję wykorzystać któryś z tych przepisów, jak tylko trafię na PRAWDZIWY kozi ser w Kraju Nad Wisłą (może Mazury, albo Podhale ...?). P.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Opactwo kozich serów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.11, 08:27 Marynowany ser kozi podany na gorącym pieczywie ze wspaniale dobranymi przyprawami to raj dla podniebienia.Na pewno nasz kozi ser nie smakuje tak jak ten z Opactwa,ale polecam spróbować.To jest to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hedonist nie zamykam się na nowe smaki IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 21:39 lubię nowe doznania i kulinarne odkrycia, ale do koziego sera nie mogę się przekonać, dla mnie smakuje fatalnie kojarzy mi się ze smrodem biedy. Ten zapach pamiętam z dzieciństwa jak odwiedzałem (z dziecięcym obrzydzeniem) niektóre wiejskie chałupy na początku lat 60 ub wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: nie zamykam się na nowe smaki 26.01.11, 23:09 To nie kozy wina, ze hodowano ja w brudzie. Brud wcale nie musial byc nieodlaczny od nedzy. Radze sprobowac mimo uprzedzen, zycze przyjemnego rozczarowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inomidey Francuskie sery są równie ohydne jak wino IP: *.unilever.com 26.01.11, 10:03 tylko pseudo koneserzy mogą się nimi zachwycać. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Francuskie sery są równie ohydne jak wino 26.01.11, 23:11 Nie uwazam sie za konesera, ale uwielbiam to, co dobre i dlatego zachwycaja mnie niektore wina, niektore potrawy, niektore sery. Nie upieram sie przy takiej czy innej ich "narodowosci", ale z racji miejsca zamieszkania najczesciej jadam to, co francuskie i stwierdzam, ze nie odczuwam potrzeby poszukiwania czegokolwiek lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martab Opactwo kozich serów IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.11, 17:41 Bardzo ciekawe są spostrzeżenia turystyczno-krajoznawcze autora, ale najlepsze są przepisy.Urzekła mnie ich prostota. Z kilku składników też można zrobić coś naprawdę pysznego. W porównaniu do proponowanej ostatnio przez portal "zupy z soczewicy", w której ilość składników poprostu poraża, podane przepisy są super uniwersalne i dla każdego. Zabrakło mi tylko jeszcze kilku słów na temat "wyższości świąt wielkiej nocy nad (...)" czyli zdrowotnych walorów sera koziego i jego przewagi nad innymi serami (chociażby w zawartości tłuszczu). Myślę, że mocno nie doceniane są zalety mleka koziego w diecie, szczególnie alergików, których ilość wzrasta. Odpowiedz Link Zgłoś