Dodaj do ulubionych

Pilne: problem kuchenny. Prosze, by nie kasowac

IP: 46.77.124.* 16.10.14, 17:30
Musieliśmy zmienić zmywarkę. Padło na Siemensa. Głównym kryterium wyboru był poziom hałasu. Producent podaje, ze ten Siemens wydaje z siebie jedynie 44,8 dB, czyli jedna z cichszych dostępnych w tej wielkości i cenie.

Tymczasem nowa zmywarka jest znacznie głośniejsza od poprzedniej, prawie 13-letniej staruszki. Do starej nie mam poziomu hałasu. Mogę natomiast porównać poziom dźwięku ze zmywarka u rodziny, innej marki, gdzie podano 46dB, a jest przynajmniej o połowe cichsza od nowej.

Dodatkowo, pomiar decybelomierzem, pokazał, ze nowy Siemens hałasuje od 49-52 dB(!!!), to oznacza co najmniej dwa razy wyższy poziom hałasu niż podaje producent (44,8 dB), bo każde 3dB oznaczają hałas wyższy o 100%. Dźwięk był mierzony przy urządzeniu oraz na środku pomieszczenia. Halas pochodzi głownie z uderzeń wody o ściany maszyny, czy to pustej czy pełnej. Jest rytmiczny.

No i teraz mam pytanie: jaki poziom dźwięku maja Wasze zmywarki, dla orientacji:
30 dB - cisza, np. sypialnia nocą,
30-40 dB szum wody lecącej z kranu (nie z prysznica)
40 dB - normalne mieszkanie w dzień, cicho włączony telewizor w innym pomieszczeniu
do 50 dB - biuro, normalna rozmowa, nie przyciszona, ale normalna
pow. 60 dB - samochód stojący z włączonym silnikiem
Przy nowej zmywarce nie da sie rozmawiać normalnie, trzeba podnieść głos, co by sie zgadzało, daje ponad 52 dB.

Musze szybko podjąć decyzje co robić, dlatego proszę pomóżcie: jak głośne sa Wasze zmywarki?
Obserwuj wątek
    • vandikia Re: Pilne: problem kuchenny. Prosze, by nie kasow 16.10.14, 17:37
      jak na szybkie podjęcie decyzji, to dość długo spamujesz :>
      • Gość: kim Re: Pilne: problem kuchenny. Prosze, by nie kasow IP: 46.77.124.* 16.10.14, 18:41
        Jesteś niesprawiedliwa. Poranny wątek zniknął. Jeden jedyny wątek!

Mam dwa dni na podjecie decyzji, w najgorszym wypadku do poniedziałku, ale to już naprawdę na limicie. Czeka mnie ciężka przeprawa, nie chce popełnić błędu, bo i nerwy, i duże dla mnie pieniądze.
        • vandikia Re: Pilne: problem kuchenny. Prosze, by nie kasow 16.10.14, 18:44
          wystarczy nie wymieniać marki - szczególnie, że to jedyna wymieniona w wątku
          poza tym jest zdaje się forum dotyczące sprzętów kuchennych
          • Gość: kim Re: Pilne: problem kuchenny. Prosze, by nie kasow IP: 46.77.124.* 16.10.14, 18:48
            Krytyczne wymienienie marki jest spamem? Szok. Moj post to zdecydowana antyreklama.
            O drugim forum pisze poniżej.
            • vandikia Re: Pilne: problem kuchenny. Prosze, by nie kasow 16.10.14, 19:27
              czarny PR to też PR na forach raczej niedozwolony, no nie mów, że nie wiedziałaś :)
              • Gość: kim Re: Pilne: problem kuchenny. Prosze, by nie kasow IP: 46.77.124.* 16.10.14, 19:37
                Naprawdę? Zajrzyj na wymienione tu forum Wyposażenie kuchni - tam każdy watek zwykle już w tytule zawiera nazwę marki.

Na forum Kuchnia tez bardzo często używamy marek i nazw producentów, np. niedawno był ciekawy wątek o producentach kiełbasy, wątek o Sabatier, który wisi już od kilku tygodni, nazwy restauracji - o Sopocie i Gdańsku to tez marki własne, parmezan - tez marka i to wielka. Masz same przykłady wątków z pierwszej strony tego forum, parę linijek niżej.
                • vandikia Re: Pilne: problem kuchenny. Prosze, by nie kasow 16.10.14, 21:08
                  naprawdę :)
                  • Gość: kim Re: Pilne: problem kuchenny. Prosze, by nie kasow IP: 46.77.124.* 17.10.14, 10:12
                    Szkoda, ze nie chcesz zauwazych, ze nie prowadze PRu. Rozmawiam o problemie, bo potrzebuje pomocy. Im wiecej osob uda mi sie skonsultowac, tym wieksza szansa na sesnowna rozmowe ze sprzedawca i producentem. Podaje nazwe marki , bo najbardziej zalezy mi na wypowiedziach osob majacych wlasnie ten sprzet. Naprawde, nie mam najmiejszej ochoty na szarpanine i jesli odpowiedzi wskazywalby, ze taka jest norma, nie zglaszalibysmy reklamacji, itd. Niestety, wyglada na to, ze musze :(
    • squirk Re: Pilne: problem kuchenny. Prosze, by nie kasow 16.10.14, 17:46
      Gość portalu: kim napisał(a):

> No i teraz mam pytanie: jaki poziom dźwięku maja Wasze zmywarki, dla orientacji

30-40dB, czasem coś głośniej stuknie kiedy się jakiś kubek przesunie, wiadomo, ale generalnie zmywanie nie jest głośne, nie przeszkadza w rozmowie, niemal nie zauważa się go po prostu, ot, coś sobie w kuchni trochę szumi.
      • Gość: kim Re: Pilne: problem kuchenny. Prosze, by nie kasow IP: 46.77.124.* 16.10.14, 18:45
        Dziękuje.
    • Gość: klik Nie to forum do jasnej anielki... IP: *.gdynia.mm.pl 16.10.14, 18:33
      Twój wątek został przeniesiony na forum "wyposażenie kuchni" gdzie jego miejsce. Czy to zrozumiałe?
      • Gość: kim Re: Nie to forum do jasnej anielki... IP: 46.77.124.* 16.10.14, 18:43
        Na forum wyposażenie kuchni zagląda bardzo mało osób, prawie nikt. Nie pomogą mi w dwa dni.

Bardzo mi potrzebna pomoc i obiektywne wypowiedzi, szczególnie o Siemensie i Boschu, bo to to samo, ale o innych zmywarkach tez.
        • ortolann Wypoziomowanie 16.10.14, 18:50
          Moja zmywarka sobie szumi, normalnie. Nie przeszkadza w rozmowie, można ją włączyć i iść spać (no, ale niestety obudzi nas brzęczyk sygnalizujący koniec zmywania).
          A oczywiście, wypoziomowaliście sprzęt dokładnie i moje domysły, że może jest gdzieś jakaś nierówność są nietrafione?
          • Gość: kim Re: Wypoziomowanie IP: 46.77.124.* 16.10.14, 18:57
            Wydaje mi się, ze jest dobrze wypoziomowana, z użyciem poziomnicy. Może jednak na tym jeszcze raz posiedzę. Dzięki.

W nowym sprzęcie było trochę wody, wyciekła do kartonu. Podobno dlatego, ze jest sprawdzana przed wyjściem z fabryki. Poza zaciekami wewnątrz nie było żadnych innych widocznych śladów użytkowania. To pierwsza zmywarka jaka kupuje, nie wiem czy tak jest zawsze.
            • ortolann Re: Wypoziomowanie 16.10.14, 19:04
              Myślę, że ktoś Cię nieźle nabrał. No bez jaj: woda w sprzęcie? Woda w kartonie? Nie, takie tłumaczenia są głupie. Nie mierz żadną poziomicą, tylko gnaj do sklepu i niech Ci to wymienią.
              • Gość: kim Re: Wypoziomowanie IP: 46.77.124.* 16.10.14, 19:10
                Bardzo dziekuje. Bardzo.
                • budzik11 Re: Wypoziomowanie 16.10.14, 19:35
                  Ależ oczywiście, że sprawdzają, nie tylko czy sprzęt działa, ale czy też jest szczelny (wszelkie urządzenia związane z wodą - pralki, zmywarki itp.).
                  Co do zmywarki - moja również pozwala na swobodną rozmowę, lekko szumi, ale nie przeszkadza w niczym. Tylko nocą (mamy otwartą kuchnię i jednopoziomowy dom) musimy zamykać drzwi do sypialni, bo się niesie. W dzień tego nie słychać.
                  • budzik11 Re: Wypoziomowanie 16.10.14, 19:36
                    A, i jeszcze miałam polecić ci to forum - na pewno dostaniesz życzliwą pomoc: forum.gazeta.pl/forum/f,49213,Wystarczajaco_Dobra_Pani_Domu.html
                    • Gość: kim Re: Wypoziomowanie IP: 46.77.124.* 16.10.14, 19:42
                      Dziękuje. Spotkałaś się z woda w fabrycznie zapakowanej zmywarce? Mnie tez to zaskoczyło, ale zwykle wierze ludziom na słowo.... (dzieciak ze mnie, stary), a zwłaszcza ze nie było żadnych innych nawet najmniejszych śladów użytkowania.
                      • micha83 Re: Wypoziomowanie 16.10.14, 19:59
                        też miałam napisać o forum WDPD:-)
                        moja zmywarka była testowana i miała zacieki od wody po przywiezieniu,nic niezwykłego,ale poinformowano nas o tym od razu.
                        moja zmywarka szumi lekko,nie zauważam jak pracuje; poprzednia zmywarka miała podłączony odpływ bezpośrednio do kanalizacji,a teraz z różnych powodów dzieli się ze zlewem;-p po wypompowywaniu wody słyszę ją,ale tylko wieczorem jak puszczam zmywanie na noc.
                        coś z Twoim sprzętem jest nie tak skoro tak głośno pracuje.
                        powinnaś ją reklamować.
                        • Gość: kim Re: Wypoziomowanie IP: 46.77.124.* 17.10.14, 10:14
                          Dziękuję, Micha.
                  • ortolann Re: Wypoziomowanie 16.10.14, 19:40
                    Nawet jeśli tak jest, to po pierwsze: nie powinno być wody ani w sprzęcie ani w kartonie! Po drugie, producent chyba ma jakąś procedurę kontroli jakości i chciałabym się dowiedzieć czy dopuszcza takie zachowanie sprzętu (ciekawe czy sklepy sprawdzają w ten sposób wszystkie sztuki?? I po co?) A po trzecie zapytałabym sprzedawcę czy sam kupiłby taki sprzęt w zawilgoconym kartonie. Według mnie, sprzęt przekazany klientowi, sprzedany w sklepie, jako nowy i nieużywany, a noszący tak widoczne ślady użytkowania podlega bezwzględnie reklamacji.
                    • ortolann Re: Wypoziomowanie 16.10.14, 19:41
                      Edit: "... czy dopuszcza takie zachowanie sprzętu..."
                      miało być: zachowanie sklepu, oczywiście.
                      • kremka2014 Re: Wypoziomowanie 16.10.14, 22:51
                        Moja tak ok.30 do 45 decybeli. Pod koniec prania chwile warczy glosniej - myślę ze do 45. Mam candy kompaktową (malutka)
    • pinkink3 link do najcichszych zmywarek z czerwca '14 17.10.14, 00:05
      Moze sie przydac.
      Masz do porownania marki z m. in. poziomem halasu. Troche inny rynek ale sprzet chyba podobny i wszedzie osiagalny.
      Podobno najcichsze maja 37 dB [Miele].
      • pinkink3 Re: link do najcichszych zmywarek z czerwca '14 17.10.14, 00:05
        blog.yaleappliance.com/bid/90427/Quietest-Dishwasher-By-Decibel-Rating-Reviews-Prices
        • Gość: kim Re: link do najcichszych zmywarek z czerwca '14 IP: 46.77.124.* 17.10.14, 10:14
          Świetne, bardzo dziękuję.
          • Gość: kim Re: link do najcichszych zmywarek z czerwca '14 IP: 46.77.124.* 17.10.14, 10:18
            Wow, to zdecydowanie wyższa polka cenowa...
            • Gość: x hi, jezeli moge cos doradzic, to IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 17.10.14, 11:33
              przed zakupem sprzetu ustal swoje potrzeby. Czy wszystkie programy i dodatkowe bajery sa potrzebne. Z wiekszosci sie i tak nie korzysta.
              Na kazdy sprzet masz i tak tylko 2-3 lata gwarancji. Pozniej za naprawe kazdego sprzetu trzeba placic. Masz pecha, to i Miele sie spieprzy.
              Ja kupilem juz w zestawie kuchennym tania zmywarke Balay (Hiszpania), z dwoma programami, zmywa, suszy, wzglednie cicho chodzi. Istotniejsze dla mnie bylo pobranie wody i energii.
              Koszt zakupu rozlozylem dla uspokojenia sumienia na okres gwarancji. Dziennie wypadalo kilkanascie centow. Mijaja cztery lata, musi sie zepsuc, ale ona nie chce. :(
              • Gość: kim Re: hi, jezeli moge cos doradzic, to IP: 5.172.252.* 17.10.14, 18:55
                Potrzeby zostały ustalone jasno: głośność. Dlatego owe 44dB były najważniejszym kryterium wyboru. Teraz przyjdzie mi sie zapoznać ze sposobem traktowania klientów w Polsce.
    • Gość: x przy okazji, co Wy wszyscy lecicie IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 17.10.14, 11:38
      na te markowe produkty?
      Przeciez Siemens tez nie produkuje w Niemczech, lecz gdzies w Chinach.
      Made in Germany nie istnieje. Po pierwsze jest teraz made in eu, po drugie wystarczy, ze na produkcie "niemieckim" z Chin cos nalepia w Europie i juz bedzie wyprodukowany w Unii.
      • mim_maior Re: przy okazji, co Wy wszyscy lecicie 17.10.14, 12:06
        I w Chinach można produkować rzeczy wysokiej jakości - zależy co i za ile zamówi dana firma bo Chińczycy umieją zrobić wszystko. Z jakichś powodów marki ze średniej półki zamawiają w Chinach rzeczy lepsze niż te z niższej, płacą za nie więcej podwykonawcą i sprzedają potem drożej. Potem te rzeczy zwykle lepiej i dłużej działają. Pszypadek? Nie sondzem.
        • mim_maior Re: przy okazji, co Wy wszyscy lecicie 17.10.14, 12:06
          "podwykonawcom" :D
          • Gość: x co w tym smiesznego? IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 17.10.14, 13:44
            Zyje 30 lat zagranica.
            Moja ortografia jest lepsza niz wiekszosci tu obecnej.

P.S. Zrozumialas konstrukcje zdania?
            • Gość: mim_maior Re: co w tym smiesznego? IP: *.warmia.mazury.pl 17.10.14, 15:17
              Ekhm, to był uśmiech zażenowania (a nie znam odpowiedniego emotikona).
              Muszę jednak zauważyć z żalem, że nie zrozumiałam sensu tej drugiej wypowiedzi "gościa x". W ogóle. Najwyraźniej umiarkowanie poprawna ortografia nie zastąpi umięjętności jasnego wypowiadania się. I nie ma co zrzucać winy na długotrwałą emigrację.
          • Gość: x zajrzalem krotko do linka IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 17.10.14, 13:47
            ciekawe, odezwe sie pozniej, mam umowione terminy
      • Gość: kim Re: przy okazji, co Wy wszyscy lecicie IP: 5.172.252.* 17.10.14, 18:49
        Nie masz racji. Siemens jest gigantem. Bezpośrednio u siebie zatrudnia ponad 50 tys osob, z czego polowe w Europie, ponad 11 tys w samych Niemczech. Produkuje wszędzie, takze w Polsce, w Hiszpanii, we Francji (8 tys pracowników), w Danii, Austrii, na Slowacji, itd. W Chinach tez, oczywiście, a takze w Indiach. Ilu ludzi pracuje dla Siemensa, ale w innych firmach, ktore wytwarzają jakieś elementy, trudno pewno policzyć. Pewno gdy stoi przed nami jakis sprzet tej firmy, to mamy przed sobą montaż z kilku kontynetow.

Czy jest jeszcze w Polce jakas firma ktora sama zatrudnia 11 tysiecy osob?
        • micha83 Re: przy okazji, co Wy wszyscy lecicie 17.10.14, 19:47
          kurka,wywaliło Ci wątek :-(
          i jak?na czym stanęło? ja przy wyborze kierowałam się krajem produkcji-Niemcy (na polski rynek są produkowane "gorsze" zmywary,mają plastikowe dno),musiała mieć metalowe dno,poziom db też istotny był,musiała mieć diodę sygnalizującą pracę urządzenia,1/2 wsadu oraz program do szkła.jestem mega zadowolona ze swojej zmywarki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka