GoĹÄ: kim
IP: 46.77.124.*
16.10.14, 17:30
Musieliśmy zmienić zmywarkę. Padło na Siemensa. Głównym kryterium wyboru był poziom hałasu. Producent podaje, ze ten Siemens wydaje z siebie jedynie 44,8 dB, czyli jedna z cichszych dostępnych w tej wielkości i cenie.
Tymczasem nowa zmywarka jest znacznie głośniejsza od poprzedniej, prawie 13-letniej staruszki. Do starej nie mam poziomu hałasu. Mogę natomiast porównać poziom dźwięku ze zmywarka u rodziny, innej marki, gdzie podano 46dB, a jest przynajmniej o połowe cichsza od nowej.
Dodatkowo, pomiar decybelomierzem, pokazał, ze nowy Siemens hałasuje od 49-52 dB(!!!), to oznacza co najmniej dwa razy wyższy poziom hałasu niż podaje producent (44,8 dB), bo każde 3dB oznaczają hałas wyższy o 100%. Dźwięk był mierzony przy urządzeniu oraz na środku pomieszczenia. Halas pochodzi głownie z uderzeń wody o ściany maszyny, czy to pustej czy pełnej. Jest rytmiczny.
No i teraz mam pytanie: jaki poziom dźwięku maja Wasze zmywarki, dla orientacji:
30 dB - cisza, np. sypialnia nocą,
30-40 dB szum wody lecącej z kranu (nie z prysznica)
40 dB - normalne mieszkanie w dzień, cicho włączony telewizor w innym pomieszczeniu
do 50 dB - biuro, normalna rozmowa, nie przyciszona, ale normalna
pow. 60 dB - samochód stojący z włączonym silnikiem
Przy nowej zmywarce nie da sie rozmawiać normalnie, trzeba podnieść głos, co by sie zgadzało, daje ponad 52 dB.
Musze szybko podjąć decyzje co robić, dlatego proszę pomóżcie: jak głośne sa Wasze zmywarki?