Dodaj do ulubionych

schab soczysty żeby był

24.04.11, 11:59
Przede wszystkim życzę Miłych Świat, takich jak pogoda. A teraz do rzeczy: i znowu klęska schabowa. Niby nacierałam, w zalewie trzymalam, upieklam i ... suchy, bez wyrazu (a nawet bez dwóch zdań :), w ogóle do niczego. Będę wdzięczna za poradę, bo jeszcze dużo świąt przede mną, mam nadzieję.
Obserwuj wątek
    • duzo Re: schab soczysty żeby był 25.04.11, 11:21
      Kto czyta wie więcej. Internetowe fora mi podrzucily odpowiedz - wybrałam metodę "zalewa, 5 minut gotowania, stygniecie, znow 5 minut". Zaraz po świetach wypróbuję. Dziękuję, Bog wie komu.
      • Gość: ula Re: schab soczysty żeby był IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.11, 22:25
        przed włożeniem na patelnię ,polej go wrzątkiem,przeczytałam to kiedys w jakiejś gazecie.
    • Gość: kaska - do duzo Re: schab soczysty żeby był IP: *.w2-3.abo.wanadoo.fr 05.06.11, 23:23
      Zycze Ci jeszcze duzo swiat bys mogla zostac miss soczystego schabu.Ja bardzo lubie schab,jest soczysty,pachnacy i gdy sie zostanie z obiadu podaje na zimno .Do wrzacej wody wkladam schab na 2-3 min.Wycieram do sucha,
      1 lyzke miekkiego masla mieszam z 1 lub2 zabkami startego na tarce jarzynowej(drobne dziurki)czosnku,do tego kilka pokruszonych lisci szalwi lekarskiej(poniewaz nie mieszkam w Pl znalazlam ta nazwe w ksiazce o ziolach),sol i to wszystko wyrobic lyzka na jednolita mase.W schabie nacinam w kilku miejscach nozem otwory ktore 'faszeruje'tym pachnacym maselkiem.Obsmaz schab ze wszystkich stron na ladny kolor,jak tluszcz sie troche przypalil,to wylej,wloz podsmazony schab do rondla,dodaj troche tluszczu , 1 cebule przekrojona na pol ,podlej troszke woda ,przykryj pokrywka,i dus pod przykryciem na wolnym ogniu(ile?- to zalezy od wagi schabu)40min do1godz,Jesli woda wyparuje uzupelnij w trakcie smazenia.Soczysty,pachnacy,pyszny. Uwaga nie przypal.Smacznego
      • codogara Re: schab soczysty żeby był 07.06.11, 11:37
        co do wrzątku to wiem że warto polać mięso na sam koniec nim i wtedy jest chrupiąca skórka, ja proponuję zrobić schab w rękawie i w piecu, dusi się wtedy we własnym sosie. Polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka