Dodaj do ulubionych

ajwar - czy pasteryzować ?

07.09.14, 16:16
Zrobiłam ajwar z przepisu znalezionego w necie. Teraz tak się zastanawiam - bo zgodnie z przepisem należało gorący przelać do słoików, zamknąć i zostawić do ostygnięcia w słoiku odwróconym do góry dnem. Jeśli jednak planuję przechować go przez kilka miesięcy to czy nie powinnam go spasteryzować ?
Obserwuj wątek
    • mama-dobra-rada Re: ajwar - czy pasteryzować ? 07.09.14, 20:04
      Pasteryzować. Czas trwania zależy od wielkości słoika i składu - w internecie można znaleźć wiele przepisów na potrawy udające ajwar.
      • kjagoda Re: ajwar - czy pasteryzować ? 07.09.14, 20:24
        też mi się wydaje , że powinnam pasteryzować ... Ajwar mam w słoikach po musztardzie Kamis i w słoikach po dżemie z Łowicza (małych) nie wiem też czy te słoiki po dżemie się w ogóle nadają do pasteryzacji.
        • bzado Re: ajwar - czy pasteryzować ? 08.09.14, 09:03
          Wszystkie słoiki się nadaja do pasteryzacji, o ile mają szczelne zamknięcie.
          Ja pasteryzuje wszystko, nawet jeżeli przepis tego nie podaje (oprócz oczywiście kiszonych)
          Wtedy mam pewność że nawet po roku będzie dobre.
    • brudos Re: ajwar - czy pasteryzować ? 10.09.14, 15:11
      trafilem tu calkiem przypadkiem...przyznaję się bez bicia.... ale mozesz mi rzucic przepis na ajwar?
    • dagielka Re: ajwar - czy pasteryzować ? 30.10.14, 09:29
      Jeśli nalewasz gorący do słoików i odwracasz do góry dnem, to pod wpływem temperatury słoiki się uszczelnią. Zauważ, że nawet wieczka się wciągną jak w kupnych przetworach czy dżemach. Ale jeśli zamierzasz jakoś długo je przechowywać, to możesz krótko zapasteryzować w piekarniku np.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka