Gość: end.girl IP: *.ds.ae.wroc.pl 27.04.05, 22:13 ciekawy pzrepis. z checia bym go wykorzystała,ale gdyby ktos wyjasnil co to jest "gheee" i "kardamon". duzo gotuje,ale o takich rzeczach nie slyszalam..... :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mona Re: Chałwa marchewkowa IP: 62.121.132.* 05.05.05, 21:55 ghee to z pewnością jakiś tłuszcz, o którym ja też jeszcze nic nie słyszalam, a kardamon to przyprawa. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0m0r Re: Chałwa marchewkowa IP: *.acn.waw.pl 28.05.05, 18:15 Kardamon mozna dostac w wiekszosci stoisk z przyprawami, oczywiscie lepszy jest w ziarnach, by mozna bylo zmielic go tuz przed uzyciem. A przepis na ghee jest tu: kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5500914,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Chałwa marchewkowa 05.05.05, 23:33 Opis i przepis na ghee jest podany w wątku o tym na jakich tłuszczach smażymy. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Chałwa marchewkowa 05.05.05, 23:40 Hałwa marchwiana to w zasadzie przepis hinduski, choć nie wyłącznie. Oto wybór po angielsku, polecam: jonquely.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vojtas Re: Chałwa marchewkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 16:22 Pisze się przez "ch" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margo Re: Chałwa marchewkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 11:39 ta halva jest pyszna. polecam szczerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Chałwa marchewkowa IP: *.elknet.pl / 80.48.227.* 16.06.05, 17:01 hej więc te gheee to sklarowane masło. Przygotowuje się to następująco:dużą ilość masła roztopić w garnku z grubym dne, nasrtępnie pianę ktora sie wytworzy trzeba usunąć. maslo ma być przezroczyste i złociste. mam nadzięję że ta informacją ci sie przyda! pozdrawiam i życze udanych wypieków Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Chałwa marchewkowa 16.06.05, 23:21 Ghee i klarowane masło to niezupełnie to samo. Ghee jest sklarowane w wyższym stopniu. Swego czasu podałem szczegółowy przepis na jego robienie, tłumaczenie ze źródeł hinduskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suri Re: Chałwa marchewkowa IP: 83.238.170.* 23.01.08, 14:43 kardamon-pisz w Google.pl bedzie w stronie gee.zapraszam tez do mej strony.www.suri.bighost.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Chałwa marchewkowa IP: *.icpnet.pl 17.02.09, 12:53 Chałwa jest genialna, przepyszna, wszyscy są zachwyceni:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Chałwa marchewkowa IP: *.nette.pl 01.04.10, 19:04 nie wiem co zrobiłam źle...może zbyt dużo margaryny mimo ze według przepisu. w każdym bądź razie chałwa nie stężała jak należy.ale zmieniłam nazwę na dżem marchewkowy i wszyscy się oblizywali;) Odpowiedz Link Zgłoś
esteczka Re: Chałwa marchewkowa 08.08.10, 00:27 pyszne, słodkie, ulepkowe. zamiast nerwoca dałam włoskie, siekane. fajnie się w coś wgryzało. mnie też słabo się ścięło, next time posmażę jeszcze ale warto! Odpowiedz Link Zgłoś